[ Dejan Topalovic @ 27.06.2003. 01:28 ] @
Postovanje svim posjetiocima foruma!
Posto vec duze vremena razmisljam i planiram otvaranje firme u Banjaluci, zelim da cujem sve komentare ZA i PROTIV toga. Naime zelio bih svim srcem da to ostvarim, ali me opet strah da to ne bude bacanje novaca niz vjetar.
Radilo bi se o visenamjenskoj firmi: Web studio + Internet cafe + PC igraonica + izrada dizajna i priprema stampe, izrada CD-ova, vizitki ...

Zaposlio bih ljude iz BL, a vec imam i dobre kontakte i sa "remote saradnicima".
Web stranice bih prvenstveno radio za inostranstvo, konkretnije za Austriju.

Ovdje u Austriji mi se ne otvara firma, posto je porez prevelik, a i pocetni kapital od 35 000 evra kao garancija drzavi, je prevelik.

Ja licno smatram da jos nije vrijeme za taj posao dole, ali zelim da me i vi razuvjerite, pa da se ohladim totalno i utjesim se malkice :)
[ sonja @ 27.06.2003. 11:13 ] @
cao stripi:))
od profesionalca, kao sto si ti, sam ocekivala malo vise... web studio je u redu, ali zasto mesati igraonicu i net kafe? svoje iskustvo i znanje bi mogao bolje iskoristiti...
[ Marko Bijelic @ 08.07.2003. 12:57 ] @
Citat:

Web studio + Net cafe + PC igraonica - u Banjaluci

hm... cini mi se - u Banjaluci tesko izvodivo u ovakvoj formi. Po meni jedina solucija jeste da razdvojis ove tri stvari na tri cjeline, sjednes pronadjes adekvatne pozitivne osobine/mane, izracunas ukupna ulaganja, profit i isplativnost svega toga. Idemo obrnutim redom:

PC igraonica
Sto se tice igraonica, u bl ti postoji nekolicina izdanaka istih. Uglavnom manje skucene polumracne prostorije, nekolicina frikova unutra koji pice kanter, nista posebno. Cini mi se ova investicija je najisplativija, s druge strane po mom misljenju, sumnjam da bi ikada, ako bi imao uslove, otvorio igraonicu. Ukratko velika jebada, za malu lovu...

Razmisli i o potencijalnoj legalizaciji. Na nivou BiH je prije par godina donesen anti-piratski zakon cisto zbog zahtjeva EU, mada do skora se ovog niko nije pridrzavao. Ovih dana dobar dio BL CD-shopova je sa svojih polica odstranio muzicka piratska izdanja, te paralelno s tim CD-Rom/PSX naslove.

Inace, cini mi se da je Daddy, moderator foruma "Vodic za ucenje" drzao do skora PC igraonicu u centru grada, tako da cijelu pricu mozes da provjersi "iz prve ruke" kod njega.

Net cafe
Sto se tice ovakve forme, u BL su generalno hibridi Netcafea, visenamjenskog PC kluba i igraonice. Recimo poznat je bio Blink (Banjalucki Internet Klub), kao jako prijatno i opusteno Net mjesto. Isti je prebacen, cini mi se na zadnji sprat robne kuce Kastel, cime je prekinuta kompletna car istog. Dalje, Boot familija (postoje dve ili tri ekspoziture po gradu) je onako dosta prijatna.

Mislim, kada bi napravio jedno prijatno, opusteno i svakom slucaju pristojno mjesto, s nekom nazovi domacinskom atmosferom u uzem dijelu grada mogao bi da uspijes. Za ovu soluciju ce ti trebati najvise novca. E sada, u okviru ovakvog mjesta mozes da ukljucis sve neophodne sitinicu, znaci fotokopiranje, pripremu za stampu, vizitke, prodaju knjiga, CD-Rom/PSX/muzickih naslova, etc.

Web studio
I najzdan najprimamljivija solucija. Ukoliko ti se Banjaluka svidja kao zivotna destinacija, imas veze, odnosno trziste u Austriji, komotno mozes da se zavuces negdje u ilegalu i odpocnes biznis. I da naravno, ukoliko te zanimaju potencijalni saradnici s podrucja BL, vici :)