Citat:
cynique: Što bi bilo kad bi bilo....kvalitetno upravljanje sa 20 000 ljudi je posao sam za sebe.
Cynique, nijesam siguran na osnovu cega si dosao do zakljucka da ce Acclaim da UPRAVLJA tom masom ljudi. Ja sam shvatio da su okupili zajednicu od 20000 ljudi, u koji dio procesa ce biti ukljuceni, ostaje da se vidi.
Primijeti da je veoma interesantno da Acclaim "peca" na vise modela kako ce te ljude da iskoristi. Neke je proglasio za "vodje" cijelog virtuelnog svijeta (ovo je MMOG, ako sam shvatio) i bice zaposleni i placani redovno. Tu je model upravljanja jasan, zaposlenima se upravlja dodijeljujuci im menadzera i integrisuci ih u hijerarhiju organizacije.
Za druge, radi se o konkursu, tipa prilozite svoja rijesenja za: muziku, zaplet, grafiku... valjda ce onima cija rijesenja budu uspjesna utrcati kinta (prava ili krediti za online igranje). Tu se upravljanje svodi na selekciju, pregledaju se pristigla rijesenja, vidi sto zadovoljava standarde i sto hoce da kupe.
Pricaju da ce neke od tih sto ucestvuju na konkursu zaposliti (valjda na ugovor), ako demonstriraju potrebne vjestine.
Ostatak gomile od 20000 ljudi ce vjerovatno bit ukljuceni u alfa testiranje. I to se zna kako se radi (potpuna automatizacija prijave gresaka), da se ne podsjecamo na brojke koliko je alfa i beta testera bilo angazovano za Microsoft-ov OS.
Ovo je sve samo NIJE open-source model:
- Acclaim nigdje nije rekao da ce otvoriti kod
- Nigdje nije receno da ce rad volontera zavrsiti kao "creative commons" licenciran.
Ovo je nastavljanje trenda koji se vec prije pojavio (kad su uz igru ponudjeni i alati da se dodaje novi sadrzaj), "empowering the end user", ali malo ranije u procesu proizvodnje.
Provjeri jos jednom clanak, ovo je, prvenstveno, profesionalan razvoj (programeri svi zaposleni, imaju bekap dizajnere, audio ekipu, pisce scenarija...).
Acclaim peca da vidi sto jos moze da skuci. Model kako ce rad da korisiti nije unaprijed definisan, nude gomilu opcija, ali i nikakva konkretna obecanja.
E sad, sto se desava ako Acclaim uspije da napravi dobru igru... ja necu da spekulisem. Mislim, javno.