|
[ rvrichie @ 07.03.2007. 06:00 ] @
| Pokusavam vec nekoliko dana da na Fedora Core 4 instaliram (ili bolje reci pronadjem) program kojim cu moci da, putem Bluetooth-a, prebacujem fajlove (npr. *.mp3) sa telefona (Nokia 6151) i na telefon.
Ceo postupak sa ovog uputstva (http://www.gurulabs.com/goodie...tooth_DUN_with_the_Treo650.php) sam odradio sto se tice podesavanja linux-a, osim povezivanja telefona kao modema (to mi i ne treba). Zatim sam pokusao da mount-ujem telefon sa /dev/rfcomm0 na /mnt/nokia i kad pokusam da otvorim /mnt/nokia u gnome-commander-u na PC-u mi pokaze da je veza uspostavljena, trenutak kasnije i na telefonu to isto, a istog momenta na PC kaze da veza nije uspostavljena.
Da li postoji neki "normalan" (bolji) nacin povezivanja telefona i prebacivanja podataka sa i na PC? Postoji li neki program za FC4 koji to moze da odradi (pri tome ne racunam programe tipa Wammu i sl. koji sluze samo za pisanje SMS-ova i sl.)?!?
Hvala unapred...
|
[ fade @ 07.03.2007. 13:23 ] @
Hehe , evo ja se mucim na slackware 11 , koristim bluez-lubs 3.9 kao i bluez-utils3.9 , open-obex , dbus 1.02 , bluez-hcidump ,bluez-firmware i kdebluetooth1.02... i sve to lepo upakujem , telefon vidi racunar i obrnuto , sa racunara saljem na telefon bez problema , ali suprotno nece nikako , jer ne mogu da uparim telefon i racunar , svugde stavio sve kako treba ,ali meni nece ,pa nece... Dakle pogledam ja log i evo sta vidim Code: Mar 7 14:08:56 darkstar hcid[1321]: Unknown option 'pin_helper' line 26
Mar 7 14:08:56 darkstar hcid[1321]: syntax error line 26
Mar 7 14:08:56 darkstar hcid[1321]: syntax error line 59
Mar 7 14:08:56 darkstar hcid[1321]: Can't connect to system message bus: Failed to con$
Mar 7 14:08:56 darkstar hcid[1321]: Unable to get on D-Bus
Dakle , kdebluetooth je odlicno resenje , ako ti uspe da sve radi kako treba , znaci treba ti bluez-libs i bluez-utils , openobex i kdebluetooth , to je ono najosnovnije , jos malo podesavanje koja imas svugde , pogledaj bluez.org , imas handbook tamo , sve pise kako treba.
[ DarkHorus @ 09.03.2007. 13:17 ] @
no, sve u svemu ne znam dali cu puno pomoci, ali sa Mandrivom sam ubedljivo najlakse pokretao BT.
(s obzirom da sam pocetnik, odgovara mi jer je user-friendly i nekako lako preko nje kontam "stvari" u linuxu)
Sa i na Motorolu i Nokiju i Samsung fercera bez problema !!!
pozz
[ fade @ 09.03.2007. 13:42 ] @
to je opet stvar izbora ,da ja hocu user friendly ja bih uzeo suse il mandriva , da hocu da mi bt radi cim upalim os uzeo bih kubuntu , jer vec radi na njemu ,ali sve je to stvar ukusa , zato se drzim mog slack-a , i nije zanimljivo kad sve proradi iz prve... cime onda da se zanimam?
[ rvrichie @ 13.03.2007. 05:39 ] @
Uspeo sam da instaliram KDEBlueTooth, ali sam ga uspeo pokrenuti tek toliko da vidim da je to tacno program koji sam trazio.
Pri prvom konektovanju uspeo sam i prebaciti neke fajlove sa telefona na racunar, ali ne i u suprotnom smeru. Posto sam vise puta pokusao, resio sam da prekinem konekciju i da je otvorim ponovo, ali - vise nisam uspeo da uspostavim konekciju. Probao sam i sa drugim telefonom i isto. Doduse, za taj drugi je posle dugog vremena cekanja telefon trazio lozinku, a posto se nisam odmah setio koja je - konekcija se prekinula.
Probao sam i da pronadjem log fajl za kdebluetooth, ali nisam uspeo (instalirao sam ga iz *.rpm paketa: kdebluetooth-1.0-0.4.beta1.fc4.i386.rpm).
Ali, danas je novi dan i vreme za ponovo pretrazivanje help-a...
[ fade @ 13.03.2007. 08:11 ] @
default pin je 1234 , fajl sa pin-om je /etc/bluetooth/pin ,a pazi meni kad preko telefona nadjem racunar , trazi lozinku i ja ukucam i sa racunara kad pokusam na telefonu da otvorim nesto , opet trazi lozinku , ali sve na telefonu i posto mi neradi dbus , sve je to jednosmerno i opet corsokak. za sada samo sa telefona na racunar.
[ DarkHorus @ 13.03.2007. 12:31 ] @
e, pa to isto su imali svi moji drugari koji teraju Linuxe osim mandrive (koju ja teram). Zivi su se pojeli kad sam im rekao da meni sve radi ko' sat !
Zato, kazem, mandrivu volem jer sve radi samo tako !!!!
iz rpm drake-a sam dodao taj kdebluetooth (ne drzte me za rec), i po pokretanju sve mi radi: pokrene se BT server (ne smejte mi se - kad ne znam, ja sam masinac (ali se trudim ;) )) i posle toga mogu i sa telefona i na telefon bez ikakvog pass/w, i na telefonu ga vidim kao: localhost-0....
[ rvrichie @ 14.03.2007. 05:50 ] @
Neverovatno, ali istinito. Juce sam ponovo pokusao da uspostavim vezu i prebacim neke fajlove izmedju PC-a i telefona, i - sve je uspelo. Nista nisam podesavao.
Sa sistemom se podigao i kbluetoothd, i kad sam otvorio glavni prozor prepoznao mi je oba telefona (jedino sam na onom drugom namestio da prihvati konekciju bez potvrde, tj. sifre) i sve servise za oba telefona (naravno, jedan po jedan telefon). Konekciju je napravio bez ikakvih problema kao i samo prebacivanje fajlova.
U cemu je stvar, nemam pojma - stvarno nista nisam podesavao na PC-u. Da li je moguce da je jedan totalni reset (cold booting) bio dovoljan da se svi parametri podese?!? Ne znam, ali bitno je da radi...
A sto se tice Mandrive, imao sam dugo instaliran Mandrake 10.1 verziju, i moram priznati da sve sto je bilo instalirano radilo je stvarno bez ikakvih problema, ali je instalacija novih programa bila pakao. Ne secam se tacno koji je kernel bio u pitanju, ali uvek kad sam hteo nesto da instaliram (sto nije u osnovnom paketu Mandrake-a), morao sam obezbediti milion dodatnih biblioteka, programa i fajlova. Sa Fedorom mi je mnogo lakse instaliranje i stvarno guta sve zivo. Dobro, ponekad mozda ne proradi sve iz prve, ali...
[ caiser @ 14.03.2007. 06:06 ] @
Citat: rvrichie: Ne secam se tacno koji je kernel bio u pitanju, ali uvek kad sam hteo nesto da instaliram (sto nije u osnovnom paketu Mandrake-a), morao sam obezbediti milion dodatnih biblioteka, programa i fajlova.
Kernel nema veze sa instalacijom novih programa i bibliotekama koje nedostaju.
[ fade @ 14.03.2007. 06:52 ] @
@rvrichie
aj uploaduj ovde /etc/bluetooth/hcid.conf fajl , da uporedim sa mojim.Tebi je verovatno ugasen security manager ,pa radi.
[ rvrichie @ 15.03.2007. 05:14 ] @
@fade
Mislim da sam jos u prvoj poruci napisao da sam pratio uputstvo za podesavanje konfiguracionih fajlova sa www.gurulabs.com. Ali, evo i mog /etc/bluetooth/hcid.conf fajla, pa slobodno uporedi.
[ PsyhoZOOM @ 19.03.2007. 19:22 ] @
A zasto ne koristite ObexFTP?
malo kuckanja ali glava ne boli :P
[ Astral Projection @ 19.03.2007. 22:34 ] @
ili probajte obexfs. Znaci mountujete telefon i pristupate mu kao harddisku ili cemu vec.. :)
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|