[ strš @ 10.03.2007. 02:51 ] @
Nadam se da sam pogodio forum.Imam laptop(starija varijanta) bez cd-a (samo flopi) a koristio bih ga za neke prostije stvari.Međutim sve što bih "ubacio" u njega treba mi cd-rom.Rečeno mi je da postoji kabal koji povezuje cd-rom( id kabal) sa paralelnim portom.Ako to postoji ima li negde šema da se nabavi tog kabla ili gde da se kupi?Kako se taj kabal zove?Unapred se zahvaljujem.
[ PCS @ 10.03.2007. 08:37 ] @
Ne znam za taj kabal ali sam hteo samo da te upitam sto komplikujes? Ako imas USB na laptopu kupis lepo externi DVD rezac koji kosta 60-70e, povezes ga preko USB-a i radis sta ti je volja. Sigurno je brza i kvalitetnija veza, plus isti taj rezac mozes da koristis i na nekom drugom racunaru. To ti je moj predlog.
[ JOJO847 @ 10.03.2007. 10:48 ] @
Ako nemas USB-a imas li PCMCIA?
[ Fuzz @ 10.03.2007. 11:01 ] @
Da , PCMCIA bi resio problem USB-a ako se na njega nakaci USB hub.
Ali jedna stvar nije jasna. Ti pricas o kablu kojim bi povezao IDE sa LPT-om...znaci ustvari uopste nemas externi CD-ROM uredjaj nego obican, interni?
[ sioux102 @ 11.03.2007. 18:58 ] @
I ja imam isti problem, htio bi instalirati Win98 na jedan stariji laptop, al on mi nije primaran pa ne želim izdvajati puno novaca za nekakve posebne eksterne cd-romove.

Jel postoji kakava sansa da se spoji obicni interni cd-rom iz kompa pomocu nekog kabla na laptop? Mislim da imam serijski port!?
Ima i pcmcia...
Laptop je Sony Vaio PCG-505G
[ strš @ 11.03.2007. 21:42 ] @
Ima port za PCMCIA ali njega nemam,mada ne znam kako se sa tim radi.USB nema.Šta je to USB hub i gde se povezuje?Suština je da je laptop stariji i nije mi u interesu da nešto mnogo ulažem u njega jer bih ga koristio za manje bitne stvari.Druga stvar je da mi je trenutno instaliran nemački windows 95 a pošto sam slab sa znanjem dotičnog jezika hteo sam da ga prebacim na englesku verziju.Pitao sam za kabal jer mi je to najjeftinija varijanta a cd-rom bi koristio iz desktop računara,ako je to sve moguće a neko ima šemu tog kabla voleo bih da ga vidim.Unapred hvala.
[ Fuzz @ 12.03.2007. 01:05 ] @
USB hub-om bi dobio usb portove preko PCMCIA slota. E sad pitanje je koliko to sve ima smisla s obzirom da se radi o win95 masini.
[ buljko @ 12.03.2007. 01:37 ] @
Najjeftinija varijanta je da skines HDD sa notebooka, kupis adapter 2,5"/3,5" (44/40 pin) za cca 300-400 dinara, zakacis taj hard na neki racunar, prebacis na njega setup za Win98 i nakon toga setupu pristupis sa FDD. Kabal koji povezuje CD uredjaj sa LPT portom ne postoji vec je to interface (LPT/IDE) sa kucistem i napajanjem i drasticno je skuplji od ove a i drugih predlozenih varijanti. I opcija sa PCMCIA USB adapterom nije losa jer bi time resio dalji problem prebacivanja podataka na notebook. Network Controller je takodje opcija za prebacivanje podataka itd. itd.
[ sioux102 @ 12.03.2007. 09:55 ] @
Ali tu meni opet nastaje problem, to kad bi i napravio, nebi riješio problem posto na laptopu nemam FDD.
Taj Sony je jako malih dimenzija pa se u njega nije moglo postavit niti FDD niti CD-rom.
Dali postoji mogućnost da se Windows 98 instalira preko mreže, pošto imam pcmcia za network?
Imam i USB na njemu...
Ja ne vjerujem da DOS može išta prepoznati osim FDD-a i CD-ROM-a, probao sam sa običnim USB stickom i naravno rezultati su bili razočaravajući.
Više nemam pojma što bi napravio!?
[ calexx @ 12.03.2007. 10:46 ] @
Da li taj laptop uopšte ima neki OS tj da li se bilo kako butuje? Da li tom mrežom možeš da pristupiš hardu laptopa i na njega samo iskopiraš nešto?
[ sioux102 @ 12.03.2007. 11:01 ] @
Da trenutno je na njemu Win 98, ali ne moze da udje u njega, ima nekih grešaka, cak ni u safe mode ne mogu.
Naravno ima DOS al posto nisam bas strucnjak za DOS ne znam dal ista mogu u njemu napravit...znam one osnovne stvari al bas da radim sa mrežom to ne znam. Ako imaš neki prijedlog i ako se to može napravit u dos-u naravno probat ću.
[ calexx @ 12.03.2007. 14:02 ] @
Da li možeš u bilo koji command prompt? Dovoljno je da se bilo kako stratuje i da na hardu imaš instalaciju win98. Ako nemaš, onda moraš da nađeš način da je prebaciš, ili da nekako osposobiš mrežu ili da napraviš neki serijski/paralelni kabl. Ili da pozajmiš pcmcia CD i onda biraš kako da radiš dalje.
[ JOJO847 @ 13.03.2007. 10:55 ] @
Ok, znaci moras napraviti svoj HDD bootabilnim + na njega prekopirati instalacijski CD od windowsa 98. Trebat ce ti jos jedno racunalo, kako je vec opisao kolega buljko. Dakle jedina razlika je u tome sto moras jos na svoj hdd dodati fajlove koji ce ga uciniti bootabilnim. taj postupak ti je opisan ovdje: http://www.computerhope.com/syshlp.htm ( http://www.neowin.net/forum/lofiversion/index.php/t313071.html tu ti je jedna zanimljiva rasprava)

Znaci na hard disk ide to za bootanje + folder sa instalacijom windowsa. Kad se sistem podigne u tzv dos, odi u folder sa win98 i kucaj setup.exe

[EDIT by JOJO847: Postavljen krivi link, sad je ok]

[Ovu poruku je menjao JOJO847 dana 13.03.2007. u 12:16 GMT+1]
[ sioux102 @ 13.03.2007. 13:13 ] @
Hvala za pomoc, doduse nisam jos nista napravio jer nemam bas trenutno vremena. ako uspijem javim, ako ne opet javim...
Hvala svima!