[ Bope @ 11.03.2007. 15:24 ] @
Da li neko od vas moze da mi preporuci neko C++ okruzenje za linux u kome bih pravio programe po sistemu "prevucem iz toolbox-a,napisem kod" (kao kod Lazarusa ili C++ Net-a)?
[ Apatrid @ 11.03.2007. 18:49 ] @
Ako sam dobro razumio ("Lazarus" mi je nepoznata zivuljka), to sto trazis je razvojno okruzenje koje ce ti ponuditi "wizard" funkcije, izgenerisati "kostur" aplikacije i time smanjiti kod koji treba da napises?

Ekvivalenti Visual Studio (u smislu, time moze da se napise BILO koja aplikacija i da se racuna na visok nivo integracije sa bilbliotekama i sirim okruzenjem) u Linux-u ne postoje, najvise zato sto ne postoji standard za okruzenje. "Linux box" vozi linux kernel, to je jedino sigurno.

Primjera radi, ako pises graficku aplikaciju, a pokusavas da sto vise koristis vec postojece okruzenje, prva stvar koju moras da definises je da li se radi o Gtk/Gnome ili ti je interesantniji Qt/KDE, pa tek onda se dolazi do izbora okruzenja koje je najefikasnije za taj svijet.

Postoje "genericka" razvojna okruzenja (Eclipse je jedan od primjera) koja nude poprilican komfor, ali nema garancija da ces naci takav nivo generisanja koda i integraciju razvojnih alata postici bas za bas svaku aplikaciju u linux svijetu. De facto "standard" za razvojno okruzenje na Linux ne postoji, sloboda (ili anarhija, kako ko posmatra) je potpuna.

[ biotech @ 11.03.2007. 18:52 ] @
kde develop mozda
[ Body Bag @ 11.03.2007. 19:23 ] @
Ili Anjuta ako vise preferiras gtk
[ stale85 @ 13.03.2007. 20:02 ] @
Mislim da bi ti svakako vise koristio KDE-Develop, jer je mnogo vise Visual Studio i ostaloj bagri slican.
Lazarus imas i za gnu/linux, tako da mozes i njega da koristis.
Pogledaj i Mono-Net(http://www.mono-project.com/), ako si navikao na .Net.
[ Bope @ 14.03.2007. 08:16 ] @
Ljudi hvala na savetima,ako se neko seti jos nekog okruzenja neka napise.
[ Dejan Lozanovic @ 16.03.2007. 15:45 ] @
Eclipse :) sa CDT pluginom mislim da je trenutno najnaprednije resenje.

CDT plugin je postao sastavni deo Calisto projekta. Znaci procedura za instalaciju je sledeca, skinuti barem JRE ukoliko ne zelis ceo JDK(verzija jave neka bude 6 tj 1.6 kako ti je lakse :) ). zatim odes na www.eclipse.org skines isti, i zatim iz same eclipse ides na install new features, tu izaberes Calisto i u okviru njega uzmes CDT.

Postoje dva tipa projekata managed i unmanaged C/C++ projects. kod managed projekata, eclipse sama vodi racuna o pravljenju make fajlova.

Evo i jedan mali tutorial kako mozes da koristis eclipse i CDT
http://www-128.ibm.com/developerworks/opensource/library/os-ecc/