[ Dariolo @ 11.03.2007. 20:40 ] @
Potreban mi je ovaj programski jezika (mislim da se zove Q),
U školi iz informatike radimo programiranje i na kompovima imamo taj Q, e sad sam tio sebi nabavt taj jezik da mogu kod kuće malo vježbat pošto mi ne ide baš najbolje!

Pa ako neko zna gdje ima za download neka javi

pozdrav!!
[ Nemanja Avramović @ 12.03.2007. 19:27 ] @
http://q-lang.sourceforge.net/
[ Dariolo @ 12.03.2007. 19:45 ] @
Evo nabavio sam sebi iz škole taj program a zove se QEdit

Hvala na pokušaju!!!!
[ Nemanja Avramović @ 12.03.2007. 20:00 ] @
Tražio si Q programski jezik, i to sam ti i našao. Svaki QEdit na koji sam naleteo u pretrazi je neki editor a ne jezik.

U svakom slučaju, bitno je da si ti našao to što ti treba
[ Dariolo @ 12.03.2007. 21:08 ] @
MA DA GLAVNO DA SAM GA NABAVIO, AL SAD IMAM JEDAN NOVI PROBLEMČIĆ KAD SAM KOPIRO TAJ QEDIT ZABORAVIO SAM KOPIRAT KOMPAJLER, RJEČ JE O Clipper Summer '87

E sad jel mogu koristit neki drugi pošto ovaj sad nemogu nigdje nać
[ X Files @ 23.04.2008. 16:30 ] @
(23.04.2008. - 18:30) Tema je premeštena iz foruma Art of Programming u forum Ostali programski jezici.
[ stefanpn @ 24.04.2008. 18:12 ] @
Da li je moguce da se u nasim skolama uci Clipper koji je zastareo jos pre 15 godina???

Da li su ti nastavnici toliko lenji da teraju decu da uce nesto sto im nikada nece zatrebati samo da oni ne bi morali da se usavrsavaju i uce neke nove jezike i sl... Inace je Clipper po strukturi dosta slican Pascal-u, pa je taj profesor mogao malo i Delphi da pogleda, mislim da bi mu se samo kazalo... RRRRrrrrr.....
[ markozelenovic @ 25.04.2008. 08:46 ] @
Po mom misljenju u osnovnoj skoli bi trebao da se uci Python, a u srednjoj (ne mislim na "zanate") C++,
Ali takav raspored bar da sam ja cuo kod nas nigdje nema.

Mu u Osnovnoj ucimo QBasic :~) a u srednjoj Pascal, eto vraceni smo kroz vreme za -20 godina.

offt:
Ko u Terminatoru
[ Aleksandar Vasic @ 30.04.2008. 22:08 ] @
Ja sam u osnovnoj učio QBasic a u srednjoj sam u 2. Godini učio C++ a sada C#, u međuvremenu je programiranje uvedeno i za 1. godinu
[ flighter_022 @ 06.05.2008. 21:46 ] @
pa vidi, mislim, QBasic...

ja sam u Turbo basicu 1993 napravio bazu podataka za fonoteku lokalne radio stanice (mislim nekih 18000 ploca, kaseta i po koji CD), sve sa nazivom albuma, izvodjaca, nazivima pesama. Fora je bila u tome sto je na raspolaganju bilo samo 3 AT286 racunara sa 640 Kb memorije, sa po 2 3.5"disketne jedinice, jedna za operativni sistem i program, druga za disketu sa podacima... I to je sve radilo sasvim fino. U memoriju se ucitavala neka vrsta indeksnih fajlova, a ostatak je ucitavan sa diskete samo po potrebi, i to je sve radilo neke 3 ili 4 godine...Da su hteli da uloze neku manju kintu u za nijansu bolje racunare, ili po koji hard disk i mrezne kartice, bilo bi to sve lepo u Clipper-u, ali boze moj. Poenta je da je i u basicu moglo svasta da se napravi.

E sad, ko kod nas predaje informatiku? Ne znam kako je sada, ali ne verujem da je MNOGO bolje nego sto je bilo kada sam ja krenuo u srednju, 1985. Imali smo profesoricu koja je par meseci pred pocetak mojeg prvog razreda srednje predavala tehnologiju proizvodnje, a onda je poslata na kurs 15 dana kako bi mogla da predaje osnove tehnike i proizvodnje (ako se tako zvao predmet)... U tom momentu, ja sam vec imao par diploma sa "kojekakvih" takmicenja i svakako mnogo vise iskustva od nje, ma koliko da sam klinac bio. Dodje dan (blok 6 casova) gde je ona trebalo da nas uvede u svet racunara :D Pocne zena da prica, pita jel ima neko nesto da pita, ja se javim (bila sredina prvog od 6 casova), izadjem, ispricam ostatak teme, a ona mi je posle sa zadovoljstvom prepustila da pricam do kraja tog dana... Ona je bila super kao osoba, da me ne razumete pogresno. Problem je bio, a verovatno i danas jeste, u sistemu.

U Visoj Elektrotehnickoj u Beogradu, jedno vreme je predavao osnove racunarske tehnike i programiranja Prof. Dr. Dejan Stajic... Naravno, stara prica, profa pise skriptu koju studenti kupuju i po njoj polazu ispite. Ja iz principa nisam hteo da je kupim, jer sam i na pismenom delu ispita imao 100 od 100 bodova (uz jos nekoliko testova odradjenih kolegama paralelnos a mojim). Izadjem na usmeni deo... pitanja na poledjini koristenih busenih kartica... odgovorim prvo pitanje, odgovorim drugo (oba vrlo detaljno)... Trece pitanje je bilo "Koje su osnvone komponente racunarskog sistema". ja odgovorim onako skolski, a profa vec iznerv iran jer je bilo ocigledno da znam tu teoriju te da ne moze da me njaka, ali da nisam ucio po njegovoj knjizi. Tu pocne cimanje. Pita on mene sta povezuje te (nabrojane) komponente. Imajte na umu da je predmet OSNOVE RACUNARSKE TEHNIKE... Ja sam se i elektronikom vec dosta dugo bavio medjutim nisam imao pojma kakav konkretno odgovor zeli. Na kraju on meni kaze jer kao ja nisam znao, da ih sinhronizuje astabilmi multivibrator. naravno, to jeste tacno, ali predmet je bio ne elektronika vec osnove racunarske tehnike... To bi bilo kao da neko odgovara knjizevnost a da iz nekog njemu znanog razloga profesor zeli da ucenik pocne da diskutuje o hemiji mastila upotrebljenog za pisanje...

Poenta? Ima odlicnih profesora, koji se zaista trude da nauce ucenike i studente necem korisnom, ali ima i onih koji su sami sebi svrha, sve se oko njih vrti. Kako se to odrazava na klince i omladinu, znamo.
[ Aleksandar Vasic @ 07.05.2008. 10:18 ] @
Potpuno se slazem sa tobom, ima profesora koji stvarno dosta znaju, ima i onih koji ne znaju ali zele da znaju i trude se, a imaju oni koji ne znaju nista a misle da znaju sve.....To je sto se tice racunara......sto se tice elektronike nisam imao kontakt sa nekim profesorom koji nije strucan.
[ Dariolo @ 07.05.2008. 21:54 ] @
Evo da se javim i ja koji je sve ovo i zakuo :DDDD

sto se tice profe u svoje vrijeme je bio odlican programer (kako sam cuo iz njegovih prica :DD) radio je nekad 80-tih u nekoj firmi u zenici koja je pravila programe i to, al kako je prolazilo vrijeme nije se usavrsavo tako da je osto na tom di je i sad!

no sto se tice ove moje 2 godne informatike sam rijesio, mada to nikako nerazumijem kao elektrotehničar da imam samo 2 god informatke:?

[ Aleksandar Vasic @ 07.05.2008. 22:20 ] @
ja sam imao samo jednu, informatika je opšte obrazovni predmet.....
[ rgdrajko @ 03.06.2008. 22:33 ] @
Evo ti kniiga za qbasic:
http://www.code-it.net/?q=node/41