[ Paganini @ 13.03.2007. 21:40 ] @
Pozdrav svima!!!

Trenutno imam wireless konekciju 200k preko MADNET-a u Pancevu i placam za to 1600 dinara mesecno.Sada je drugi provajder poceo sa uvodjenjem ADSL-a (besplatna oprema) i to 256k za 1390 dinara.
Da li je ADSL veza kvalitetnija tj. da li mi se isplati da predjem na nju?
Wireless opremu nisam kupovao,vec je pomenuti provajder postavio antenu i sve zainteresovane umrezio.
Jos da napomenem da trenutno imam staticku IP adresu.
[ fanfon @ 13.03.2007. 21:49 ] @
A koji je to drugi provajder?
[ Paganini @ 13.03.2007. 21:57 ] @

3dnet iz Panceva!
[ fanfon @ 13.03.2007. 22:01 ] @
Pa najlakse je da uporedis iskustva vise korisnika wireless iz Panceva i adsl-a iz drugih gradova(pretpostavljam da je Pancevo tek krenulo sa adsl-om). Posto to ipak ne mora da znaci nista, mozes sacekati malo da vidis kako ce bit zadovoljni korisnici 3dnet-a. Nista neces preterano izgubiti...
[ bantes9 @ 13.03.2007. 22:04 ] @
Zavisi i od potreba imaj na umu da je upload kod adsl-a samo 64k.
[ Emil Ranc @ 14.03.2007. 00:39 ] @
Citat:
Paganini:trenutno imam staticku IP adresu.

"Statička adresa" kod madneta je privatna, tj. unutar madnetove mreže. Od toga nemaš mnogo vajde. IP adresa prema internetu (javna) je deljena sa više korisnika (potraži termin "NAT" u mrežama). U principu, ovo i nije neki veliki minus, ukoliko nisi korisnik kojem je veoma bitna direktna veza računara (pa i ovo može da se premosti programima poput hamachija).

S druge strane, ono što je kod wirelessa plus, to je što se onih 200k koje imaš deli po trenutnoj potrebi, to jest: mogu biti svih 200k down, može 100-100 down/up, može svih 200k up, ili kakogod.

Kod ADSL si limitiran na 64k up, i zato je taj basic adsl neupotrbljiv za videochat, i loš za mnoge voip programe, na primer. Isto tako, file sharing je limitiran i usporen tim 64k up linkom.
[ minikola @ 14.03.2007. 11:16 ] @
Jedna mala napomena...
Ti kod firme koja korisnicnima daje izlaz na internet preko NAT (i nevidljivog proksija) uopste i NEMAS svoju sopstvenu javnu IP adresu (svi su nabijeni na jednu jedinu Ip adresu ili par njih. tako da nemoj niko da te laze
, ne samo sto NEMAS staticku Javnu ip adresu (nego privatnu kao kod tebe kuci) nego NEMAS NI JAVNU koja je samo tvoja.

E sad, kod Adsl obavezno imas najnormalniju javnu Ip adresu samo svoju (dinamicku) ali ti je zato odlazni protok generalno manji ali 90% vremena se mozes potpuno pouzdati u taj odlazni protok tako da je stalno tvoj. Licno mislim da je taj wireless koji placas preskup u odnosu na Adsl. (jedino ako imas neke sadrzaje na Wireless kojih nema na Internetu itd..
Poz!!
[ atheista @ 14.03.2007. 11:50 ] @
Citat:
Emilio Ranchez:
Kod ADSL si limitiran na 64k up, i zato je taj basic adsl neupotrbljiv za videochat, i loš za mnoge voip programe, na primer. Isto tako, file sharing je limitiran i usporen tim 64k up linkom.

Ne slazem se sa tobom. Pricao sam glasom preko Skype-u i stvar radi savrseno. Takodje, kada se predje na video conference, takodje stvar radi i vise nego dobro, osim naravno prilicno malog frame rate-a. Medjutim, glasovna komunikacija je savrsena i nisam primetio nikakvu razliku izmedju 256k ADSL-a i 2Mbit/s cable.
[ Paganini @ 14.03.2007. 14:32 ] @
Hvala na iscrpnim odgovorima.
Osim peer to peer-a i klasicnog downloada trenutno nemam neke posebne potrebe tj. zahteve.
Imao sam nameru,a to cu verovatno i da sprovedem u delo,da sledeci mesec zamrznem nalog na mesec dana kod Madnet-a i da tih mesec dana probam ADSL,pa da izaberem koji mi odgovara.
Inace su u Pancevu mnoge usluge skuplje nego u Beogradu,a to je verovatno zbog slabe konkurencije.
Licno sam protiv svakog monopolizma,ali bih voleo kada bi neki jaci provajder dosao i poobarao im cene jer ovi drapaju ko ludi (i pomalo lazu-"staticka IP").
Primetio sam da mi se dodeljena IP adresa ne slaze sa adresom ispod nicka.
[ Little Eagle @ 28.03.2007. 16:24 ] @
Evo da kažem par stvari koje su delom odgvoro na tvoje pitanje:

-ADSL nema 'po default' javnu statičku IP adresu
-MadNet daje statičku PRIVATNU adresu
-Realna brzina ADSL-a je manja od 'nominalne' (za 256k je to najčešće oko 210k)
-3DNet prodaje Beotel ADSL

Što se tiče cena i brzina, MadNet je promenio brzine paketa, evo i zvaničnog obaveštenja o tome:

modedit: zvanicno obavestenje potrazite na zvanicnom sajtu...

[Ovu poruku je menjao djricky dana 28.03.2007. u 18:41 GMT+1]
[ Goran Nikolovski @ 28.03.2007. 19:20 ] @
Citat:
Little Eagle:
-Realna brzina ADSL-a je manja od 'nominalne' (za 256k je to najčešće oko 210k)

Pre bih rekao da je oko 230k ...
[ virus_crew @ 28.03.2007. 22:00 ] @
Slazem se sa tobom oko 230kbps i sto puta je bolji od wireless-a.
Ja dajem glas aDSL-u pa ti vidi sam.
Pozz
[ nuno @ 28.03.2007. 22:38 ] @
adsl +
jeftiniji
javna ip adresa (dinamicka)
adsl -
mala brzina uploada

wireless +
lokalni sadrzaji (ako ih ima)
wireless -
natovana lokalna adresa (samo mi koji koristimo wireless a treba nam forward porta na njihovom routeru, tj treba da nam radi neka aplikacija koja naravno ne prolazi kroz nat znamo kakve su muke sa tim, neko spomenu hamachi ili sve jedno neki openvpn, ok je to stvar ali samo pod uslovom da i druga strana zeli to da koristi, ako pak ne zeli sve pada u vodu) ili naravno jedino resenje dokupiti javnu ip adresu sto donosi jos jedan trosak
naravno da ne spomijem kad nesto stuca na krov pa polako, a jos kad padne sneg eto veselja...

zakljucak: mislim da je ipak adsl isplatljiviji, kabl je ipak kabl
[ Slobodan Milivojevic @ 28.03.2007. 23:34 ] @
Zasto ljudi generalizujete wireless... Pa nisu svi provajderi pilicari... Nije da reklamiram nekog, ali jednostavno mi smeta sto ljudi sve generalizuju... :(

Kod mene je situacija sledeca:

Wireless +
Javna dinamicka IP adresa
Nema filtriranja saobracaja, sve radi savrseno
Odnos dl/ul 2:1 (ima i paketa sa odnosom 1:1, al su skulji)
256k je realnih 256k, 512 je realnih 512, a ne manje...
Jeftiniji su od ADSL-a (telekoma). Ima za nijansu jeftinijih provajdera za ADSL, ali to je tu negde...
Odziv (ping na praznom linku do provajdera) <5ms
Na mrezi ste za manje od 24h

Wireless -
Cena instalacije (opreme)

ADSL +
Free setup
Ne treba opticka vidljivost

ADSL -
Odnos dl/ul 4:1
15% manja brzina od placene
Odziv (ping ka provajderu na praznom linku) 20-60ms
Cekanje na uvodjenje ADSL-a...
[ komptrade @ 29.03.2007. 06:01 ] @
Sve zavisi od wireless provajdera. U vranju je dugo bio provajder koji je samo "drao" ljude, uzimao pare, a internet s*****...

Od pocetka leta prosle godine, otvorio se alcom, stvarno rade profesionalno
mislim ping do provajdera je 1ms, ping do google-a 30ms.

uzimao sam paket 256kbps, i stvarno, nikad, ali nikad, nije bilo manje od toga, uvek full brzina.

za nekih 7-8 meseci koriscenja veza mi je mozda ukupno pukla 2 puta i to na kratko....

ali 256kbps sam platio 3500din..

sta da kazem, wireless jeste daleko bolji po svemu (bar u mom slucaju), jer imas(full brzinu uvek, ping najmanji moguci, lokalnu mrezu, happy hour(dupla brzina nocu), nikakva ogranicenja na portovima, p2p, ...) ali je brate, mnogo skuplji.

svrha svega ovoga je u tome sto ipak zavisi od wireless provajdera...ako je stvarno dobijas kvalitetnu vezu na wirelessu, a cena nije puno veca, ne preporucujem ti da menjas.

ja sam presao na adsl 512kbps iz razloga sto u gore navedenom wireless provajderu to kosta 11.000 dinara mesecno.
[ Srdjan M. @ 29.03.2007. 07:39 ] @
Citat:
ta da kazem, wireless jeste daleko bolji po svemu (bar u mom slucaju), jer imas(full brzinu uvek, ping najmanji moguci, lokalnu mrezu, happy hour(dupla brzina nocu), nikakva ogranicenja na portovima, p2p, ...) ali je brate, mnogo skuplji.

Samo sto Madnet nema pola tih stvari (lokal, otvorene portove, happy hour).
U situaciji Madnet/ADSL ja bih isao na ADSL, tj. vec sam to uradio pre nekoliko meseci.
Osim u situaciji da ti je upload najbitniji od svega, onda je i najgori wireless bolji od naboljeg ADSL-a.
[ nuno @ 29.03.2007. 08:42 ] @
Citat:
Zasto ljudi generalizujete wireless... Pa nisu svi provajderi pilicari... Nije da reklamiram nekog, ali jednostavno mi smeta sto ljudi sve generalizuju... :(

zato sto nazalost velika vecina wireless providera u beogradu radi pod natom
[ Slobodan Milivojevic @ 29.03.2007. 10:41 ] @
Vecina, da, ali uvek ima onih koji su ok... Samo covek treba da izabere, ovde u Nisu, samo 2 od 4 provajdera ne rade NAT.
[ nine_velteko @ 29.03.2007. 15:37 ] @
Citat:
Srdjan M.: Samo sto Madnet nema pola tih stvari (lokal, otvorene portove, happy hour).
U situaciji Madnet/ADSL ja bih isao na ADSL, tj. vec sam to uradio pre nekoliko meseci.
Osim u situaciji da ti je upload najbitniji od svega, onda je i najgori wireless bolji od naboljeg ADSL-a.

Madnet uvodi happy hour, lokal i otvorene portove, svi korisnici koji su imali 200k povecava im se brzina na 256k (happy hour od 01-08 400k), korisnici koji su imali 400k povecava im se brzina na 512k (happy hour 800k) i ne ispati se ADSL posto je madnet znacajno unapredio svoju mrezu

Code:
http://madnet.co.yu/onama/vesti.php
[ Goran Nikolovski @ 29.03.2007. 17:32 ] @
Citat:
nine_velteko: Madnet uvodi happy hour, lokal i otvorene portove, svi korisnici koji su imali 200k povecava im se brzina na 256k (happy hour od 01-08 400k), korisnici koji su imali 400k povecava im se brzina na 512k (happy hour 800k) i ne ispati se ADSL posto je madnet znacajno unapredio svoju mrezu

Da sad kao svi wireless provajderi nešto kao unapredjuju mrežu, ali džabe im to kada su tu godine lošeg iskustva. Bar ovde u Subotici jer bežični internet bio neviđeno loš.

Ja mislim da svako ko ima mogućnosti (tehničke/finansijske) treba da pređe na ADSL.
[ bojansilni @ 30.03.2007. 18:20 ] @
Koliki bi otprilike bio prosecan download kod madneta,na primer sa ovim paketom od 1600din?Realno gledano ako ima hapyhour,p2p,lokalna mreza i ako je stabilna veza i nije toliki problem dati ~150e za opremu...
[ joniska @ 30.03.2007. 19:22 ] @
Do sada ,tj paket od 200kbps,download je bio u rasponu od 25-27 KB/s.Te vrednosti dobijam celodnevnim merenjem protoka.To znaci kada nas budu prebacili na 256kbps download bi trebao da bude oko 32 KB/s.

poz
[ bojansilni @ 30.03.2007. 20:00 ] @
Da li funkcionishe lokalna mreza?Ako radi,onda definitivno uzimam!
Po meni velika prednost bi bilo upravo to.
Reci mi kako ti rade p2p programi?Posto se obicno svi ISP-ovi(i adsl i wireless) hvale da imaju otvorene portove,a ono u praksi...
[ joniska @ 30.03.2007. 20:47 ] @
Trenutno lokalna mreza nefunkcionise,ali najavljuju promenu ,tj. od aprila bi i to trebalo da profunkcionise.

p2p funkcionise sasvim zadovoljavajuce.te brzine sam upravo dobio ,kada sam skidao torente.Mada nisam bas bio
zadovoljan sa e-mulom i slicnim p2p programima.Mada kada bi uzeo javnu adresu to bi resilo sve probleme.
U principu sam zadovoljan,kada cujem kako svi imaju neke probleme sa wireless-om,a ja nemam nikakve probleme.Dnevno skinem i preko 2Gb podataka.Ja sam inace dosta zahtevan sto se tice kvaliteta intenet veze.
Moja preporuka je ako se ,odlucis za wireless,ides kod Madnet-a.

poz
[ bojansilni @ 30.03.2007. 23:30 ] @
Da li javna IP moze da se uzme u personal paketu?
Jel zna neko kada je planirano instaliranje opreme u centrali strelishte za adsl?Da znam da li vredi cekati ili...wireless,cable.Ili dimni signali itd
[ joniska @ 31.03.2007. 16:53 ] @
Trebalo bi da moze.

[Ovu poruku je menjao joniska dana 31.03.2007. u 18:10 GMT+1]
[ mipko @ 04.04.2007. 11:24 ] @
Koristim MADNET u Pancevu. Nalazim se na 200 - 300m od njihovog cvorista (Robna Kuca). Znaci opticka vidljivost super. I imam maximalno 180 kbps - placam paket od 200kbps.
Treba mi stabilna konekcija jer radim VPN ka firmi radi supporta, i kad god mi je BAS trebala dobra, stabilna veza - Madnet je uprskao stvar. To se desava uglavnom uvece. Tako da prelazim na ADSL 512kbps.
A te price da se dloaduje 25-27KB/s na 200kbps ne znam sta da kazem, ljudi ne znaju matematiku... 25KBps je maximum teorijski a to ne moze da se dobije kod Madneta niti kod jednog providera.
Iskreno, ne ocekujem nista mnogo bolje ni od ADSL-a ali je drzavna firma i pravo da vam kazem odlucio sam malo da ignorisem privatni sektor. Neka se potrude da me vrate nazad :) (iako mislim da ih zabole mnogo za mene)

pozdrav
Mipko
[ Pharos @ 04.04.2007. 12:26 ] @
Ko je koristio wireless, a ADSL video samo kod drugara i to par dana po par sati, reći će ti da uzmeš wireless.
Takvi ne znaju šta je ADSL nego su čuli iskustva drugih ljudi.
Ko je sa wireless-a prešao na ADSL, ni ne pomišlja da se vrati na zlo zvano wireless.

Što se tiče odnosa dl/up kod svih wireless provajdera u Pančevu, taj odnos je isti kao i onaj na ADSL-u. Iako je tehnologija drugačija, oni saseku upload pa se ti žali koliko hoćeš. Kod ADSL-a zna da pukne veza, nekad se zaglupi, i sl, ali to je baš retko. Protok je konstantan i ne zavisi od ometanja signala, jakog vetra, kiše i svega ostalog što izmišljaju provajderi kad mi protok na WL padne ispo 3 KB/s, a ping skoči na 3000 ms.

Posle godinu dana korišćenja WL-a kod mnogih provajdera u Pančevu, crvenim slovom sam obeležio datum kada je ADSL stigao u moj dom i spasao me muke zvane WL.
Pazi, ADSL nije savršen, ali je daleko, daleko ispred WL.

Prvo javna adresa (znači kad skidaš sa rapidshare-a pa moraš da se rekonektuješ za novi IP)
Rade i torrenti i ostala p2p čudesa (kod 3dnet i sl, recimo radi limewire, ali ni t od torrent-a ili dc++)
Kada radi, protok je konstantan, kad se zaglupi, rekonektuješ i protok opet konstantan (nema onog, loš ping, radimo na opremi, to što ima 150 kbps umesto uplaćenih 256 kbps je samo trenutno itd.)

Bez ikakvog razmišljanja uzmi ADSL još juče :)
[ joniska @ 05.04.2007. 07:26 ] @
Citat:
mipko:
A te price da se dloaduje 25-27KB/s na 200kbps ne znam sta da kazem, ljudi ne znaju matematiku... 25KBps je maximum teorijski a to ne moze da se dobije kod Madneta niti kod jednog providera.

pravo da ti kazem te vrednosti sam dobio u poslednjih dva tri meseca,pre toga je bilo nesto manje.Teorijski bi trebalo da bude 25KBps na paketu 200Kbps,ali sta ako su oni pustili kazemo 215kbps ili 220kbps.Sto je vrlo moguce,kada su videli da ce od adsl-a da bude nesto.Eto sada su i zvanicno pustili nove,brže pakete.

poz
[ mipko @ 05.04.2007. 09:20 ] @
jos uvek imam i Madnetov Wireless, i imam ADSL. Sinoc sam imao na MAdnetu oko 220-230kbps a na ADSL-u 430-440kbps (dload).
Mislim da se vise isplati ADSL za te novce (1800 din prva 3 meseca, posle 2100 din).

Mipko