[ cynique @ 17.03.2007. 19:28 ] @
Moderniji osvrt zašto je linux smeće:

http://www.over-yonder.net/~fu...bsd4linux1.php?dupe=with_honor
[ japan @ 17.03.2007. 20:15 ] @
pa sad, ja bih pre rekao da je osvrt, i to prilicno realistican, zasto je BSD bolji od linuxa, a ne zasto je linux smece. ali ako ti hoces da gledas na to tako, onda ok. mada, sta ja znam, ja sam samo pingvin.
[ Apatrid @ 17.03.2007. 20:26 ] @
Članak je "mator kao Grčka", znam da sam ga mnogo davno čitao. Na dnu stranice stoji "©1996-2007", valjda je 1996 napisan i okačen na mrežu.

Ono, drago mi je da vidim pojačano interesovanje za OSS, nikad nije kasno

[ unleaded @ 17.03.2007. 20:54 ] @
Hehehe, kakvi su ovo biseri.
Citat:
and Unix-the-code is owned by SCO

Fala, bas me nasmijalo :).
Dalje nisam citao :).
[ nkrgovic @ 17.03.2007. 21:15 ] @
Cekam da skontam da li ce sad da kaze da je Solaris "smece", posto ga je pisao Joy a SysV je, ili je Mac OS smece, posto je BSD derivat - ili ce jednostavno da pocne da tvrdi da je sve to smece, posto je za OpenBSD vec rekao da je smece, a i nema drajvera... Onda ce da se pojavi Dejan da sve to, zajedno, proglasi za kupusaru i predlozi nam OS koji ima limit na 10 half-open konekcija....
[ degojs @ 17.03.2007. 21:48 ] @
Citat:
Onda ce da se pojavi Dejan da sve to, zajedno, proglasi za kupusaru i predlozi nam OS koji ima limit na 10 half-open konekcija....

Šta će tebi više, još na radnoj stanici? Da bi mogao da imaš 10 trojanaca konektovanih na mrežu? Mnogo ti je i to..

Solaris bato na desktop, pa uživaj :) Sa svih 64K konekcija ili koliko već :))))

[ Ivan Dimkovic @ 17.03.2007. 21:50 ] @
Zar ne moze bar 2^32 konekcija... bez toga, to definitivno nije OS :)
[ Body Bag @ 18.03.2007. 15:03 ] @
BSD jeste bolji OS od linux-a u mnogim segmentima,ali tesko da linux zbog toga ispada djubre kako bi to hteo da vidi nas dragi windows zealot aka cinik
Medjutim sto se tice hardverske podrske u kernelu tu zaostaje i to ne bas zanemarljivo-recimo nema podrsku za dvb sto je u linux kernelu native stvar vec poodavno,UFS nema journaling(al' imace u FreeBSD seriji 7.x)nema native flash playera(zbog licenciranja cini mi se,a ne tehnickih mogucnosti :-))vec mora da se koristi linux emulation preko linux browser-a,pa recimo nema ni Cedege ako hoce da se odigra koja igra,Nero Linux-a(opet zbog licence),drajveri za ATI(jos uvek)nisu portovani i sl.
Jbg takve stvari smetaju da tako kazem,prodoru,ka prosecnom korisniku :-)

[Ovu poruku je menjao Body Bag dana 18.03.2007. u 16:19 GMT+1]
[ jorganwd @ 18.03.2007. 19:56 ] @
Moderniji osvrt? Wow! Linux je, cini mi se mnogo user-friendly nego BSD, barem po meni, a i mnogo dalje ide po pitanju drajvera. A evo i mene ugledalo sunce, na jedvite jade, jos na laptopu x86 :) Namucio se malo sa drajverima ali sljaka, cini mi se mozda i brze nego lindza :P
[ Body Bag @ 18.03.2007. 21:04 ] @
*BSD je uvek vise pucao na server trzise,firewall,cluster i sl
Mada postoji jedan sjajan projekat zvani PCBSD koji za cilj ima priblizavanje BSD-a obicnim korisnicma
Malo je nezgodno kad nesto od hardvera nije podrzano u samom kernelu-tacnije,mozes da se slikas jer ne mozes da instaliras drajver kao na npr linux-u
[ Stator @ 19.03.2007. 15:39 ] @
Citat:

Pa BSD je toliko dobar da ga cak i vi MS-ovci koristite :)))))))
[ cynique @ 19.03.2007. 16:05 ] @
Citat:
Stator: Pa BSD je toliko dobar da ga cak i vi MS-ovci koristite :)))))))

Vijest stara 5 godina, čak ni url http://www.wehavethewayout.com/ ne radi više. Sudeći po Netcraft logu, prešaltali su se na W2K relativno brzo...

Inače, dosta malih BSD utilsa dolazi po defaultu predkompilirano i na Windowsima. Čak je i cijeli SFU/SUA podsistem baziran baš na njemu :P
[ Stator @ 19.03.2007. 16:10 ] @
Citat:
cynique: Vijest stara 5 godina, čak ni url http://www.wehavethewayout.com/ ne radi više. Sudeći po Netcraft logu, prešaltali su se na W2K relativno brzo...

Nije preterano noviji ni link sto si ti okacio, da se ne lazemo :) Pa ugasili ga od muke/bruke zamisli da je sajt od neke linux distribucije hostovan na win-u.
[ cynique @ 19.03.2007. 16:22 ] @
Citat:
Stator: Nije preterano noviji ni link sto si ti okacio, da se ne lazemo :)

Bar je updatean novijim informacijama...osim toga, neki principi vrijede i duže (arhitektura i razvojni model)

Citat:
Pa ugasili ga od muke/bruke zamisli da je sajt od neke linux distribucije hostovan na win-u.

Ne vidim tu nikakvu "bruku". Platiš hosting kompaniji da ti održava stranice, baš te briga vrte li server-side aplikacije na LispM virtualiziranoj na OS/400...koga briga sve dok radi k'o urica.. :)
[ Apatrid @ 19.03.2007. 17:11 ] @
Ja stvarno ne znam kako se bilo kakva diskusija BSD vs. Linux razviti moze polazeci od teksta covjeka koji kaze slijedece :
Citat:
Popularity

"But Linux is more popular."

So? Windows is even more popular. Go use that.

I sto sad tu ima da se prica?
[ Body Bag @ 19.03.2007. 17:41 ] @
Citat:
cynique: Ne vidim tu nikakvu "bruku". Platiš hosting kompaniji da ti održava stranice, baš te briga vrte li server-side aplikacije na LispM virtualiziranoj na OS/400...koga briga sve dok radi k'o urica.. :)

Ma stvarno-a onda si se ubio da "dokazes" da je Win 2003 server zakon :-)
[ Body Bag @ 23.03.2007. 10:49 ] @
Evo probah PCBSD 1.3.01 i mogu reci da sam iznenadjen-ali neprijatno
Lepo je uradjen sa doteranim KDE-om i GUI user-friendly/jednostavnom instalacijom te PBI paketima(nesto slicno kao *.exe u Win-u-samo kliknes instaliras i radi,sve sto treba je u paketu :-))
Kao pravo brljavi automount(vidim zali se dosta ljudi i na njihovom forumu),a kao drugo pazi sad-uzeh ja da surfujem iz FF-a kad mi se samo odjednom zakuca komp i resetova sam od sebe-toliko o robusnosti BSD kernela(PCBSD je inace zasnovan na FreeBSD-u 6.1)
Takodje imao sa prilike dosta cesto da se druzim sa famoznim kernel trap-om 12 i u FreeBSD-u 5.3 i 6.0 te NetBSD-u 3.0
Jedino je OpenBSD fercerao kao sat i bez greske,ali sam od njega digao ruke jer(jos uvek)nije podrzana moja zvucna u kernelu :-)
Zakucavanje iz cista mira i kernel panic za ove 4 godine koriscenja linux-a nisam doziveo nikad
Ali bitno je da je linux kupusara i da je djubre :-)
Mada pretpostavljam da ove probleme pravi onaj nesrecni APIC u BSD kernelu sto se da srediti rekompajliranjem istog,a i PCBSD je prilicno svez projekat koji ipak izuzetno obecava-ocigledno samo treba da prelezi decije bolesti :-)
[ Body Bag @ 23.03.2007. 14:40 ] @
Posle jos malo koriscenja PCBSD-a opet me docekalo jos jedno kucanje sistema-ovaj put kada sam se konektovao na net i pokusao update
Interesantno-opet kada sam bio online
Mislim da je ovo dovoljno(dva puta vec,zaboga)da mi doticni leti sa hard diska-taj prostor zasluzuje nesto mnogo bolje koje samo sto nije-Debian Etch
[ Goran Arandjelovic @ 23.03.2007. 18:06 ] @
Tugo moja... krenuše tweakovani zealoti da blate *BSD...
[ Body Bag @ 23.03.2007. 19:05 ] @
Hahahaha....
Brate,pa samo pricam onako kako je bilo
Da mi za dva dana zakuca sistem dva puta sam od sebe-pa ne znam,i ja bi zapitao :-)
Sad ce neko reci "e verovatno ti zeza hardver" i sl ali cinjenica da za ceo danasnji dan(i prethodnih)koriscenja Slackware i Fedore na istoj masini nije bilo ama bas nikakvih problema u startu demantuje ovakve komentare...
Ali ne-to je sindrom nadobudnih BSD/Unix korisnika na svim forumima koji nazivaju linux kupusarom te se odmah nadju uvredjeni kada bilo ko kaze nesto negativno u vezi njihove "svetinje" ili se mozda osete prozvani na osnovu ove moje skorasnje situacije sa PCBSD-om :-)
Ko je onda zealot?
Jesam ja rekao negde da je BSD s*****?Nooooo...
Jesam rekao da je OpenBSD odlican,i da verovatno zeza APIC?
Samo sam prepricao svoje skorasnje iskustvo i nista vise :-)
[ vladared @ 23.03.2007. 19:40 ] @
Citat:
Goran Arandjelovic: Tugo moja... krenuše tweakovani zealoti da blate *BSD...

Čovek uopšte nije blatio BSD.
Evo i ja ću da potvrdim da imam isti problem sa PCBSDom. Bukvalno sam od sebe se zapuca. Ako neveruješ idi na njihov forum i videćeš da sam više puta postavljao pitanje upravo te stabilnosti PCBSDa, ali on nije rešen. Isto tako ću da kažem da na istoj mašini FreeBSD radi savršeno.
[ Body Bag @ 23.03.2007. 21:48 ] @
Nemam sad vremena posto sam usred ispitnog roka,ali vredelo bi probati sa ona 3 update-a koji su se pojavili od verzije 1.3.01
Jos su pride u PBI formatu,a pise da ispravljaju mnoge stvari...
Zaista je bzvz-napravise ljudi odlican BSD desktop sistem kome se desavaju najobicnije,blago receno,gluposti...
[ bojan_bozovic @ 24.03.2007. 03:30 ] @
Citat:
Tugo moja... krenuše tweakovani zealoti da blate *BSD...

Hej Gorane, to BSD je vrlo sirok pojam... Zato sto je npr. FreeBSD stabilan, ne znaci da ce biti i ako instaliras neki trash na sistem (npr. nestabilni KDE)... Cak stavise, znaci suprotno.
[ Body Bag @ 24.03.2007. 10:32 ] @
Citat:
bojan_bozovic: Hej Gorane, to BSD je vrlo sirok pojam... Zato sto je npr. FreeBSD stabilan, ne znaci da ce biti i ako instaliras neki trash na sistem (npr. nestabilni KDE)... Cak stavise, znaci suprotno.

PCBSD se bazira na FreeBSD-u 6.1 pa ti gledaj....
Ista verzija KDE-a,isti softver koji dolazi i u paketu sa FreeBSD-samo lepse upakovano
A da je KDE trash-jednostavno nije vredno nikakvog komenatara-vec dve godine mi taj "trash" radi bez ikakvih problema na Slackware-u kome je default :-)
Desilo mi se samo jednom u godinu dana nesto tipa "Konqueror has crashed" ,ali boze moj :-)
Al' uvek se nadje neko ko je pametniji od svih ostalih da nas malo prosvetli :-)
[ bojan_bozovic @ 24.03.2007. 15:29 ] @
Po mome iskustvu, KDE je vrlo nestabilan, na linuxu ili BSD-u.
[ Goran Arandjelovic @ 25.03.2007. 10:29 ] @
@bojan
Upravo sam i hteo da kažem da čovek elegantno vrši zamenu teza i govori o PCBSD-u kao o FBSD-u :)

@Body Bag
Citat:
Body Bag: Evo probah PCBSD 1.3.01 i mogu reci da sam iznenadjen-ali neprijatno
Lepo je uradjen sa doteranim KDE-om i GUI user-friendly/jednostavnom instalacijom te PBI paketima(nesto slicno kao *.exe u Win-u-samo kliknes instaliras i radi,sve sto treba je u paketu :-))
Kao pravo brljavi automount(vidim zali se dosta ljudi i na njihovom forumu),a kao drugo pazi sad-uzeh ja da surfujem iz FF-a kad mi se samo odjednom zakuca komp i resetova sam od sebe-toliko o robusnosti BSD kernela(PCBSD je inace zasnovan na FreeBSD-u 6.1)
Takodje imao sa prilike dosta cesto da se druzim sa famoznim kernel trap-om 12 i u FreeBSD-u 5.3 i 6.0 te NetBSD-u 3.0
Jedino je OpenBSD fercerao kao sat i bez greske,ali sam od njega digao ruke jer(jos uvek)nije podrzana moja zvucna u kernelu :-)
Zakucavanje iz cista mira i kernel panic za ove 4 godine koriscenja linux-a nisam doziveo nikad
Ali bitno je da je linux kupusara i da je djubre :-)
Mada pretpostavljam da ove probleme pravi onaj nesrecni APIC u BSD kernelu sto se da srediti rekompajliranjem istog,a i PCBSD je prilicno svez projekat koji ipak izuzetno obecava-ocigledno samo treba da prelezi decije bolesti :-)

Meni samo nije jasno kako si ti koji ne blatiš BSD, a pričaš tu o robusnosti BSD kernela direktno vezujući to sa PCBSD-om?
A izvini molim te... što onda zarad tvog cenjenog Linuxa nisi pomenuo port sistem na BSD-u koji je par svetlosnih godina ispred, nego si se uhvatio za PBI k'o pijan za plot. Ja sam jedno vreme imao PCBSD na laptopu i sa port sistemom nasleđenim iz FBSD-a nisam imao ama baš nikakvih problema.

Citat:
Body Bag:
Desilo mi se samo jednom u godinu dana nesto tipa "Konqueror has crashed" ,ali boze moj :-)

Nemoj da budeš smešan, molim te... :)))
[ MladenIsakovic @ 25.03.2007. 12:41 ] @
Citat:
Goran Arandjelovic:
@Body Bag

Nemoj da budeš smešan, molim te... ))

Smešan ili ne, evo ja isto mogu da potvrdim, u Slacku se više i ne sećam da mi pao neki KDE program, niti da mi je KDE radio nestabilno ili loše. Jednostavno, sve radi savršeno. A ti možeš da mi veruješ, a i ne moraš, samo nemoj da iznoziš zaključke prema osećaju.
[ Mitrović Srđan @ 25.03.2007. 12:56 ] @
Evo ja cu izneti svoj slucaj KDE (bloatware). Nisam koristio naj noviju verziju pa
se stanje mozda i popravilo. ALi KDE mi je bilo ono iritirajuce u linux svetu.
Toliko spor , nestabilan , nepouzdan uvek mi je isao na zivce. Uzmem nesto vece
u clipboard odmah se urusi ...Zato sam presao na xfce i e17 ;-)
[ jorganwd @ 25.03.2007. 14:19 ] @
Citat:
blood: Evo ja cu izneti svoj slucaj KDE (bloatware). Nisam koristio naj noviju verziju pa
se stanje mozda i popravilo. ALi KDE mi je bilo ono iritirajuce u linux svetu.
Toliko spor , nestabilan , nepouzdan uvek mi je isao na zivce. Uzmem nesto vece
u clipboard odmah se urusi ...Zato sam presao na xfce i e17 ;-)

Xfce i e17... Meni na slacku jednom u godinu dana padne KDE. A Windows mi padne cim malo vise memorije zauzme neka aplikacija. Radi se o 512 DDR, znaci nije kanta za XP. I sta, XP desktop se sam resetuje, vrati na normalno i treba mu 5 minuta da dodje sebi, a KDE samo ctrl+alt+backspace i eto ga tu odmah, radi vrhunski. KDE nece dobro raditi ako mu stavis sve da ti bude transparentno, taj dio je jos uvijek bzvz, vjestacka transparentnost ga uspori 3x. Valjda ce to promjeniti uskoro. Cini mi se da je KDE jos uvijek on top, i standard sto bi se reklo. Gnome je brz i stabilan, ali mi se ne svidja, mozda navika, ko zna? :)
[ Goran Arandjelovic @ 25.03.2007. 16:16 ] @
@MladenIsakovic
Vidiš, da je samo zbog nekog osećaja, ne bih ništa ni pomenuo, ali su se sva moja iskustva pokazuju da je ili spor ili gomila aplikacija ume da prsne posle nekog vremena iz čista mira. Znači, smejao sam se pre par dana kada je moj prijatelj dohvatio da sredi neki omanji source... čovek otvorio lepo u Kate-u, a ovaj prskao svaki put kada je išao na Save...srećom te je to zaista uspeo svaki put da sačuva pa nije bilo strašno što je palio Kate na svakih 10 minuta.. I onda se čovek lepo iznervirao, otrčao u konzolu i taj (mali) posao završio u Vi-u...

I one priče... "Desi se da mi se Konqueror sruši jednom u godinu dana..." mogu da se okače mački o rep.. after all to je rekao neko ko se bavi nadri lekarstvom i neko ko je sa Windowsa prešao i kao svaki klinac uvideo.. "Gle, ovde mogu veći broj puta da udaram glavu o zid, a da mi ništa ne bude". I plus su tu neke zamene teza o BSD kernelu...i kako je BSD "svetinja" BSD-ovcima, a ovamo čim mu pomeneš kupus on bi nožem na tebe...mislim... :)))
[ Apatrid @ 25.03.2007. 17:57 ] @
Citat:
Goran Arandjelovic:Vidiš, da je samo zbog nekog osećaja, ne bih ništa ni pomenuo, ali su se sva moja iskustva pokazuju da je ili spor ili gomila aplikacija ume da prsne posle nekog vremena iz čista mira. Znači, smejao sam se pre par dana kada je moj prijatelj dohvatio da sredi neki omanji source... čovek otvorio lepo u Kate-u, a ovaj prskao svaki put kada je išao na Save...srećom te je to zaista uspeo svaki put da sačuva pa nije bilo strašno što je palio Kate na svakih 10 minuta.. I onda se čovek lepo iznervirao, otrčao u konzolu i taj (mali) posao završio u Vi-u...

Presao na KDE kad sam klince preveo pod linux. Fakat su se bolje snalazili i vise vole KDE od Gnome koji sam dotad vozio. Vozim CIO bloatware, pod Gentoo je instalirano bas sve sto KDE pakuje, tamo se to zove "stabilni" (drugo je pitanje sto to znaci na Gentoo) "kde-meta".

Sad, na samom pocetku je bilo problema, cuveni memory leak ako je IPv6 podrska ukljucena, arts smo davno eliminisali i jos par takvih stvari. Bilo je jos caka koje sam pokupio sa Gentoo foruma. Ali, poslije tih par nedelja kad sam stabilizovao okruzenje, na tri masine KDE sljaka bez problema, prosli smo kroz podosta izbacenih verzija. Masine se ne gase nedeljama, restart kad dovucem novi kernel (sto na Gentoo i nije tako rijetko).

Da li je nacin kako ga koristimo drugaciji, da li je cinjenica sto je preveden bas na masini na kojoj se koristi, da li je u pitanju izbor aplikacija... ja sa zaprepascenjem citam Goranovu poruku (mada ne osporavam, samo su mi iskustva drugacija).

Spor jeste. Bloatware jeste. Arts je smece. Beryl jos nije stabilan kako bi trebao, ali se stvari popravljaju maltene na dnevnoj bazi.

Ali nestabilan? Kod mene nije.

[ jorganwd @ 25.03.2007. 18:06 ] @
Citat:
Goran Arandjelovic: @MladenIsakovic
Vidiš, da je samo zbog nekog osećaja, ne bih ništa ni pomenuo, ali su se sva moja iskustva pokazuju da je ili spor ili gomila aplikacija ume da prsne posle nekog vremena iz čista mira. Znači, smejao sam se pre par dana kada je moj prijatelj dohvatio da sredi neki omanji source... čovek otvorio lepo u Kate-u, a ovaj prskao svaki put kada je išao na Save...srećom te je to zaista uspeo svaki put da sačuva pa nije bilo strašno što je palio Kate na svakih 10 minuta.. I onda se čovek lepo iznervirao, otrčao u konzolu i taj (mali) posao završio u Vi-u...

Moj drug... Nemoj da pricas tako. Licno koristim i Kate i Kwrite vec par godina kao osnovni editor u KDE, i uvijek rade stabilno i nista ne "prskaju". Sto nisi naveo tacno sta tu "prska"? Kada trebam oveci source da 'sredim' ili pak napisem, koristim jedan od ta dva. Fino, lijepo, sareno, taman da se snadjes. U Vi editoru da pisem source? Samo kad sam primoran. Pisi ti u cmd na windowsu, nemoj koristiti notepad.

Ovaj drugi dio posta ti je podjednako smijesan kao i prvi.
[ cynique @ 25.03.2007. 18:10 ] @
Koji urnebes - linux apologetima su kupusara i pridružene apps rock-solid, a na windowsima im redovito sve puca i dobivaju BSOD-ove. Čovjek bi još mogao i pomisliti da je po pitanju stabilnosti bolji razvojni model onaj koji nema unazadnu binarnu kompatibilnosti i stabilan API.

I onda se pitate zašto je u prvih mjesec dana 2 puta više ljudi instaliralo Vistu nego je linux namaknuo korisnika u 15 godina svog bivstvovanja...
[ Apatrid @ 25.03.2007. 18:17 ] @
Citat:
jorganwd: Moj drug... Nemoj da pricas tako. Licno koristim i Kate i Kwrite vec par godina kao osnovni editor u KDE, i uvijek rade stabilno i nista ne "prskaju". Sto nisi naveo tacno sta tu "prska"? Kada trebam oveci source da 'sredim' ili pak napisem, koristim jedan od ta dva. Fino, lijepo, sareno, taman da se snadjes. U Vi editoru da pisem source? Samo kad sam primoran. Pisi ti u cmd na windowsu, nemoj koristiti notepad.

Ja postujem ukuse i ne zelim da otvaram "rat editora". Ali ti definitivno grijesis sto omalovazavas vi/vim za pisanje koda. Narocito (g)vim, vi je znacajan zato sto na svakom, ali bas svakom unixoidu postoji.

Poredjenje sa komandnom linijom u Windows (valjda "edit" koji tamo postoji?) definitivno ne stoji.
[ vladared @ 25.03.2007. 18:22 ] @
E moj cinik... Problem je u tome što ljudi ne znaju da sa nečim rade, a slobodno izbacuju svoja mišljenja o tome. Takvi prave slike o linuxu. O Windowsu se stvara nekakav mit kao da je savršen a da li je tako?
Znaš, ponekad se pitam da li je plavi ekran smrti na Windowsu samo mit ;) . Joj nije... Zamisli prošle (tačnije kod nas je još uvek ove) nedelje sam uspeo da ga vidim. Ni pet ni šest nego na VISTI! Problem: kada sam uštekao USB flash stick (koji je već nekoliko puta bio na mašini pod istom tom Vistom), rekao je da on hoće da odradi repair sticka. Naravno ja sam rekao, ali čoveče, to je isti onaj od pre 2 dana, a on meni PLAVI EKRAN SMRTI. Restartovao ja mašinu, ponovo uštekao USB stick, ono bez bilo kakvih upozorenja, sve radi bez bilo kakvog problema. GARANTOVANO POD WINDOWSOM NIKADA NIŠTA NE PRSKA I SVE RADI SAVRŠENO.
[ Apatrid @ 25.03.2007. 18:29 ] @
Citat:
cynique: I onda se pitate zašto je u prvih mjesec dana 2 puta više ljudi instaliralo Vistu nego je linux namaknuo korisnika u 15 godina svog bivstvovanja...

Ko se to pita, cynique?

Ja ne vidim da se iko iz "pingvin-djavolcic" tabora zabrinuo zbog Vistinog preotimanja terena od Windows XP.
[ jorganwd @ 25.03.2007. 18:35 ] @
Citat:
Apatrid: Ja postujem ukuse i ne zelim da otvaram "rat editora". Ali ti definitivno grijesis sto omalovazavas vi/vim za pisanje koda. Narocito (g)vim, vi je znacajan zato sto na svakom, ali bas svakom unixoidu postoji.

Poredjenje sa komandnom linijom u Windows (valjda "edit" koji tamo postoji?) definitivno ne stoji.

Nije u tome stvar. Nikog jos nisam cuo da se zali na Kate, meni odgovara vise nego vi editor. Zapravo koristim oba, ali u razlicite svrhe. Za pisanje kodova mi ne odgovara, mislim da je pitanje ukusa ipak. Ali blacenje KDE-a zbog nekakvog "prskanja" Kate-a je besmisleno.
[ Apatrid @ 25.03.2007. 18:57 ] @
Citat:
vladared:Problem je u tome što ljudi ne znaju da sa nečim rade, a slobodno izbacuju svoja mišljenja o tome.

Ja se sa ovim ne bih slozio. Windows se reklamira kao OS koji radi i zadnjoj budali, pretpostavlja se da zadnja budala sa tim ne smije da ima problema. I zadnja budala je time pozvana i prozvana da blagoizvoli da kaze kakva su joj iskustva sa tim cudom. Jer, znanje uopste nije zahtijev, zar ne?

Ovdje se dokazuje i pokazuje, dugo vec, da "zadnje budale" voze neka cudovista od softvera, a imaju probleme sa Windows. Meni sad nije bas najjasnije kako to ljudi izlaze na kraj sa tako jednim skarabudzenim operativnim sistemom, a sa tako ulickanim, prepodobnim i mnogo robustnim MS proizvodom (razivjenim pod najsvetijim & najsvetlijim procesom u istoriji razvoja softvera a i sire) imaju probleme, ali to je vec nerazjasnjiva misterija Advocacy foruma.

Jedna od.
[ icobh @ 25.03.2007. 20:06 ] @
Kad već zapinjete za taj Plavi Ekran pod okriljem Windowsa, tj. ako vam se već često pojavljuje pred očima, ja preporučujem da provjerite vaš hardver, pošto sam ga jednom u životu vidio pri pokretanju Toca Race Driver-a, no međutim, sutradan kad sam zamijenio grafičku kartu, problem je nestao a to biješe davno, čini mi se kraj 2002.godine.
[ vladared @ 25.03.2007. 20:20 ] @
Citat:
icobh: Kad već zapinjete za taj Plavi Ekran pod okriljem Windowsa, tj. ako vam se već često pojavljuje pred očima, ja preporučujem da provjerite vaš hardver, pošto sam ga jednom u životu vidio pri pokretanju Toca Race Driver-a, no međutim, sutradan kad sam zamijenio grafičku kartu, problem je nestao a to biješe davno, čini mi se kraj 2002.godine.

Ne icobh... Ne pojavljuje se često, ali isto tako mi se ne pojavljuje ni u BSDu ni u Linuxu, ni na Solarisu. Moj hardware je savršeno ispravan. Poenta je bila da neko sugeriše da Linux ima česta pucanja, BSD isto tako, tako da nije ni čudo da se ljudi više opredeljuju za Windows. Ja sam samo skrenuo pažnju da sve to ima i na Windowsu. Usput budi rečeno, meni linux zadnji put je pukao pre 10 godina kada sam prvi put pokušao da instaliram drivere za grafičku, a i tada je pukao zato što se nisam pridržavao uputstva (koja nisam ni znao da postoje) od proizvođača... BSD mi nikada nije pukao, sa izuzetkom PCBSDa koji iz ne razjašnjenih razloga mi se jednostavno zamrzne. Verovatno da sam imao živaca pronašao bih gde je problem, ali mi je trebao brz i stabilan sistem i ja sam odabrao... Strašno... Gentoo. Sada sam na Archu i sviđa mi se .
Ljudi koji probaju nešto da urade, a da prvo se ne informišu šta je to što rade najčešće dožive neuspeh. No to ti je poznato... Zar ne?

[Ovu poruku je menjao vladared dana 25.03.2007. u 22:16 GMT+1]
[ icobh @ 25.03.2007. 22:36 ] @
Pa znaš kako, ima tu istine, samo je problem sa običnim ljudima, jer jedna informacija potiskuje drugu! Evo, ja sam se u jednom trenutku smio zakleti da je FreeBSD đubre jer ne mogu da pokrenem Root Terminal iz KDE-a, no međutim, kada sam se informisao, tj. saznao da User mora biti u wheel grupi da bi mogao da pokrene Root Terminal, ja sam zaboravio koji mi je Root password
[ Džeronimo @ 26.03.2007. 07:59 ] @
Citat:
icobh: ja sam se u jednom trenutku smio zakleti da je FreeBSD đubre jer ne mogu da pokrenem Root Terminal iz KDE-a

Takav način razmišljanja je totalno pogrešan.
Ako neko ne ume da koristi neki OS, to ne znači da je taj OS đubre, nego je problem do tog korisnika jer ga mrzi da čita dokumentaciju.

Ne može OS da bude kriv zato što neke korisnike mrzi da malo prelistaju dokumentaciju ili da se raspitaju kako se šta radi, pre nego što počnu da koriste taj OS.
[ icobh @ 26.03.2007. 13:27 ] @
Tačno je to sve, to sam i ja rekao, doduše na malo drugačiji način...

P.S. Ne može ni OS biti kriv zato što je neko kliknuo na Click_Here_to_see_Angelina_Jolie_Naked_100%_Original_Pictures.exe!?
[ Goran Arandjelovic @ 26.03.2007. 13:31 ] @
Da li je moj komentar smešan ili ne, to se zaista jeste dešavalo, a sve to sam pomenuo apropo poruka Body Bag-a koji je na suptilan način pokušao da najglupljim komentarima u vezi PCBSD-a "dočara" ostatku neuke Linux grupe kako je BSD s*****...

Samo jedno se zapitajte, ali ozbiljan sam sada skroz: Koliko na ES-u ima Windows korisnika koji su govorili da je Linux smeće, a da, recimo, dosta dugo nisu imali iskustva sa njim, tj. da su obični korisnici? Takvih ima 1% u odnosu na priučene Linuxaše (i opet kažem, čast izuzecima) koji su me tako nasmejali kada je Vista izašla.. i kada su počeli da ispaljuju komentare kako je ona najveće djubre, a nemaju blage veze ni sa Windowsom, a verovatno ni sa Linuxom koji koriste...

E od takvih mi je najviše muka, a jasno sam rekao čast izuzecima koji barem pokušavaju da daju neke argumente...

[Ovu poruku je menjao Goran Arandjelovic dana 26.03.2007. u 17:11 GMT+1]
[ Body Bag @ 27.03.2007. 10:33 ] @
Citat:
Goran Arandjelovic: Da li je moj komentar smešan ili ne, to se zaista jeste dešavalo, a sve to sam pomenuo apropo poruka Body Bag-a koji je na suptilan način pokušao da najglupljim komentarima u vezi PCBSD-a "dočara" ostatku neuke Linux grupe kako je BSD s*****...

Samo jedno se zapitajte, ali ozbiljan sam sada skroz: Koliko na ES-u ima Windows korisnika koji su govorili da je Linux smeće, a da, recimo, dosta dugo nisu imali iskustva sa njim, tj. da su obični korisnici? Takvih ima 1% u odnosu na priučene Linuxaše (i opet kažem, čast izuzecima) koji su me tako nasmejali kada je Vista izašla.. i kada su počeli da ispaljuju komentare kako je ona najveće djubre, a nemaju blage veze ni sa Windowsom, a verovatno ni sa Linuxom koji koriste...

E od takvih mi je najviše muka, a jasno sam rekao čast izuzecima koji barem pokušavaju da daju neke argumente...

[Ovu poruku je menjao Goran Arandjelovic dana 26.03.2007. u 17:11 GMT+1]

Znas,situaciju slicnoj ovoj sam doziveo i na BSD Srbija forumu na kome se btw linux deranzirao do skora pa skoro do na dnevnoj bazi(treba li reci bez nekih vidnih argumenata-ali razumem ja,ljudi imaju komplekse,jer su sve odreda to bivsi linux korisnici,pa je ono reda da se pljuje ono sto je do juce korisceno
Slican problem o zakucavanju ne PCBSD-a vec FreeBSD u kome je znalo da se desava isto ono sto sam naveo za PCBSD(verzije 5.3 i 6.0-kernel trap 12 ili zamrzavanje iz cista mira)sam izneo tamo,ali su odmah osuli drvlje i kamenje u slicnom fazonu "ne ti nisi normalan" "ti nisi umeo da namestis" i sl.
Isto tako ti isti BSD useri su mnogo puta naglasavali ovaj put na linuxo.org da je BSD neuporedivo bolji kao serversko resenje od linux-a
Medjutim,kada sam lepo zamolio da mi kazu/obrazloze koju se tu prednosti BSD u odnosu na linux i zasto je on toliko superiorniji docekao me tajac/zid tisine i tako do dana danasnjeg cami moje neodgovoreno pitanje na tom topiku
Zaista,da se covek zapita....
Sto se tice KDE-a i kernel panica-ja kernel panic za sve ove godine koriscenja linux-a(prvo SUSE pa onda Slackware)nisam doziveo nikad-na Slackware-u koristim genericki 2.6 vanila kernel sa Slack dvd-a i vec dve godina-nikakvih problema,a masinu koristim uglavnom za uobicajene desktop/workstation poslove
KDE mi radi bez ikakvih problema,kao sto sam rekao,tako je kako je,svidelo se tebi ili ne
Tako komentari linux je kupus i sl mogu samo da me zasmejavaju pored mog ovakvog BSD iskustva(koje niti sam izmislio,niti sta vec,vec samo pricam onakako kako je bilo)
[ bojan_bozovic @ 27.03.2007. 10:56 ] @
Citat:
Znas,situaciju slicnoj ovoj sam doziveo i na BSD Srbija forumu na kome se btw linux deranzirao do skora pa skoro do na dnevnoj bazi(treba li reci bez nekih vidnih argumenata-ali razumem ja,ljudi imaju komplekse,jer su sve odreda to bivsi linux korisnici,pa je ono reda da se pljuje ono sto je do juce korisceno

Kao sto ti pljujes windows koji i dan danas koristis. To na sebi ne primecujes, nekako?

Citat:

Slican problem o zakucavanju ne PCBSD-a vec FreeBSD u kome je znalo da se desava isto ono sto sam naveo za PCBSD(verzije 5.3 i 6.0-kernel trap 12 ili zamrzavanje iz cista mira)sam izneo tamo,ali su odmah osuli drvlje i kamenje u slicnom fazonu "ne ti nisi normalan" "ti nisi umeo da namestis" i sl.

Moguce je da je neki drajver los. Ali generalno, jeste stabilniji od linuxa.

Citat:

Isto tako ti isti BSD useri su mnogo puta naglasavali ovaj put na linuxo.org da je BSD neuporedivo bolji kao serversko resenje od linux-a
Medjutim,kada sam lepo zamolio da mi kazu/obrazloze koju se tu prednosti BSD u odnosu na linux i zasto je on toliko superiorniji docekao me tajac/zid tisine i tako do dana danasnjeg cami moje neodgovoreno pitanje na tom topiku
Zaista,da se covek zapita....

Uporedi vulnerability record OpenBSD i RHEL na primer, vise nije potrebno.
[ Mitrović Srđan @ 27.03.2007. 10:58 ] @
Citat:

sve odreda to bivsi linux korisnici,pa je ono reda da se pljuje ono sto je do juce korisceno

Ne nego su ljudi presli na bolje pa to i shvatili i sada pristrastno komentarisu.
[ Dejan Lozanovic @ 27.03.2007. 12:13 ] @
Citat:
Džeronimo: Takav način razmišljanja je totalno pogrešan.
Ako neko ne ume da koristi neki OS, to ne znači da je taj OS đubre, nego je problem do tog korisnika jer ga mrzi da čita dokumentaciju.

Ne može OS da bude kriv zato što neke korisnike mrzi da malo prelistaju dokumentaciju ili da se raspitaju kako se šta radi, pre nego što počnu da koriste taj OS.

Pa znas kako, nekog Lekara ili Arhitektu ne zanima mnogo da cita dokumentaciju, jednostavno tezi se sto vecoj jednostavnosti koriscenja, taj fazon gura MS, taj fazon gura Apple, zato i imaju toliku popularnost. I ja cu isto trenutno radje da vrtim fedoru ili neki plug&play Linux nego da instaliram slack i rucno skidam i kompajliram pakete, ranije kada sam imao vise vremena to sam radio , sada jednostavno nemam vremena da gubim na tako sitne stvari. Pokrenem automatski update on skine sve sta treba i zavrsim posao , nema mnogo da se cimam i zezam, funkcionalnost sistema jednostavno imam.
[ Body Bag @ 27.03.2007. 12:15 ] @
Citat:
bojan_bozovic:Kao sto ti pljujes windows koji i dan danas koristis. To na sebi ne primecujes, nekako?

Ovaj :-)

Citat:
*.cpe.vektor.net.

Cable provider Radius Vektor iz Beograda,gde sam trenutno i gde trenutno koristim burazerov komp,a ne svoj koji je kod kuce(Loznica)i gde imam samo dial-up(provajder inffo)
Mani se tih(otrcanih)fazona :-)
[ Mitrović Srđan @ 27.03.2007. 12:24 ] @
UU lozana bas sam bio za vikend tamo (i u osecini) ala sam se otkinuo ;-)
offtopic ali vredno pomena :)

Citat:

Pa znas kako, nekog Lekara ili Arhitektu ne zanima mnogo da cita dokumentaciju, jednostavno tezi se sto vecoj jednostavnosti koriscenja, taj fazon gura MS, taj fazon gura Apple, zato i imaju toliku popularnost. I ja cu isto trenutno radje da vrtim fedoru ili neki plug&play Linux nego da instaliram slack i rucno skidam i kompajliram pakete, ranije kada sam imao vise vremena to sam radio , sada jednostavno nemam vremena da gubim na tako sitne stvari. Pokrenem automatski update on skine sve sta treba i zavrsim posao , nema mnogo da se cimam i zezam, funkcionalnost sistema jednostavno imam.

Mislim da danas vecina korisnika bilo kog OS razmislja upravo ovako.
Svi nadobudni linux juzeri na pocetku svoje pionirske karijere
noci provode za konzolom rekompajlirajuci kernel namestajuci xorg i sl
ali jednostavno kad krenes da se u zivotu bavis necim ozb (citaj: pocnes
da zivis) nemas vremena za tweakovanje svega i svacega za citanjem
tona dokumentacije. Sve to ide sa godinama , tako da onaj elan i pocetna
euforija kada namestim nesto posle 2 sata drkanja ...brzo prodju :)
Onda svi ostanemo na klikete klik ...nema se vremena :)
[ Dragi Tata @ 27.03.2007. 12:57 ] @
Citat:
blood: Svi nadobudni linux juzeri na pocetku svoje pionirske karijere
noci provode za konzolom rekompajlirajuci kernel namestajuci xorg i sl
ali jednostavno kad krenes da se u zivotu bavis necim ozb (citaj: pocnes
da zivis) nemas vremena za tweakovanje svega i svacega za citanjem
tona dokumentacije.

Tačno, mada mi i dalje nije jasno zašto se bakću takvim glupostima i kad imaju vremena. Kad sam bio mlad i zaludan, ja sam učio programiranje a ne doterivanje konfiguracionih fajlova da bih mogao da pokrenem KDE.
[ japan @ 27.03.2007. 13:15 ] @
hm... stvar ukusa i interesovanja...?
[ bojan_bozovic @ 28.03.2007. 01:45 ] @
Odnosno nedostatka istih? Zato sto nista ne naucis tako.
[ japan @ 28.03.2007. 02:41 ] @
kako ne naucis? iz necega kao npr. LFS, ili gentoo instalacija, sto nekome mozda zvuci kao cisto gubljenje vremena moze da se nauci taman toliko da to "gubljenje vremena" bude sasvim opravdano.

ako ces tako da gledas, niko ne bi pisao u ASM-u, postoje mnogo laksi nacini za naterati masinu da uradis sta hoces, ali tek kad razumes ASM onda razumes sta se ustvari desava da bi se ispisao jedan "hello world". ok, postoje situacije u kojima delovi koda pisani u ASM-u daju mnogo bolje performanse nego kad se koristi neki jezik viseg nivoa, pa mozda zbog toga poredjenje ne bi bilo opravdano, ali ako posmatras samo edukativnu stranu svega toga - to je ta paralela.
[ bojan_bozovic @ 28.03.2007. 04:58 ] @
Citat:
kako ne naucis? iz necega kao npr. LFS, ili gentoo instalacija, sto nekome mozda zvuci kao cisto gubljenje vremena moze da se nauci taman toliko da to "gubljenje vremena" bude sasvim opravdano.

Ne naucis nista.

Citat:
ako ces tako da gledas, niko ne bi pisao u ASM-u, postoje mnogo laksi nacini za naterati masinu da uradis sta hoces, ali tek kad razumes ASM onda razumes sta se ustvari desava da bi se ispisao jedan "hello world". ok, postoje situacije u kojima delovi koda pisani u ASM-u daju mnogo bolje performanse nego kad se koristi neki jezik viseg nivoa, pa mozda zbog toga poredjenje ne bi bilo opravdano, ali ako posmatras samo edukativnu stranu svega toga - to je ta paralela.

A to je po tebi isto sto i rekompajliranje kernela? Za mene nije, niti sam to napisao.
Upravo je ocigledno, mada nazalost ne i tebi, da je Tata mislio bas na to.

BTW neke stvari ne mozes bez asembera, na primer, kompajler ili linker da napises. Moras da poznajes asembler.
[ japan @ 28.03.2007. 05:34 ] @
Citat:
bojan_bozovic: A to je po tebi isto sto i rekompajliranje kernela? Za mene nije, niti sam to napisao.
Upravo je ocigledno, mada nazalost ne i tebi, da je Tata mislio bas na to.

nije isto, nisam to ni rekao. samo sam pokušao da napravim paralelu u smislu spuštanja na low-level i priblizavanje suštini stvari. u ovom slučaju mikroprocesora i operativnih sistema. i u jednom i u drugom slučaju zagrebeš malo dublje od povrsine. ako ti ne vidiš tu nikakvu paralelu, jbg. pri tome, nisam pričao o kompajliranju kernela. tu zaista nema nikakve mudrosti, to je rutinska stvar.

Citat:
BTW neke stvari ne mozes bez asembera, na primer, kompajler ili linker da napises. Moras da poznajes asembler.

ne znam odakle ti ta ideja, ali nebitno... nego, jel operativne sisteme ne pakuju ljudi nego se oni razmnožavaju mitozom? i koliko to ljudi piše kompajlere i linkere? i koliko ljudi uči ASM sa idejom da ih piše?
[ bojan_bozovic @ 28.03.2007. 06:54 ] @
Citat:
ne znam odakle ti ta ideja, ali nebitno... nego, jel operativne sisteme ne pakuju ljudi nego se oni razmnožavaju mitozom? i koliko to ljudi piše kompajlere i linkere? i koliko ljudi uči ASM sa idejom da ih piše?

Bah. Koristis neki kompajler koji nema pragmu za menjanje calling konvencije i zelis da koristis lib ili dll koji koristi drugu, treba ti ASM wrapper koji ce pozove funkciju po drugoj konvenciji, nego nema veze. Dobro, wrapper mozes i u C da pises - ali opet, sta ako imas stariji kompajler koji ne podrzava registarske pozive npr.?
[ japan @ 28.03.2007. 07:31 ] @
bojane, totalni ot. a ja sam samo hteo plastično da dam svoje viđenje u vezi toga ima li ili nema smisla i koristi od stvari poput LSF u edukativne svrhe.
[ vladared @ 28.03.2007. 07:41 ] @
Bojane, nisu svi programeri... Ima nas i System Admina... S' proštenjem, mene boli uvo kako se programira, meni je bitno da sistem funkcioniše. Ako bi programeri mogli da rade moj posao, onda moje zanimanje ne bi ni postojalo.
I te kako je dobro znati kako se podešava jedan linux, a najbolji način jeste gentoo. Ako neko misli da se bavi linux adimnistracijom, nema boljeg načina da nauči.
Jedina mana gentoo-a (po meni) je frustrirajuće kompajliranje, koje zna da traje satima, ali nagrada je neverovatna stabilnost i brzina. I nije istina da vremenom svi želimo da smo na klik klik. Ja sam trenutno na Archu koji je u suštini isti fazon kao gentoo, ali sa binarnim paketima, ali srce me nekako vuče ka korenima :) . Možda se vratim sa 2007 verzijom gentooa. Nikada se ne zna :)
[ bojan_bozovic @ 28.03.2007. 07:42 ] @
@ japan, vladared

I to je edukacija, ali je ogranicena i vecina se zaustavlja na njoj. Nije fazon da se podesi KDE i XGL i Beryl i sta jos, vec nesto ozbiljno, recimo backbone ruter. Sad mi recite, koliko ce onih koji se igraju linuxom to nauciti? Svaka cast onima koji hoce, no to nije vecina.
[ vladared @ 28.03.2007. 08:02 ] @
Citat:
bojan_bozovic: @ japan, vladared

I to je edukacija, ali je ogranicena i vecina se zaustavlja na njoj. Nije fazon da se podesi KDE i XGL i Beryl i sta jos, vec nesto ozbiljno, recimo backbone ruter. Sad mi recite, koliko ce onih koji se igraju linuxom to nauciti? Svaka cast onima koji hoce, no to nije vecina.

Pazi ovako, većina nikada neće naučiti na Widowsu koji su mu servisi potrebni i kako se oni isključuju i uključuju, ali će koristiti windows, tako i ovo. Onaj ko želi nešto da nauči ići će na neki od ovih fazona. Ja XGL i Beryl sam samo jednom startovao da oduševim masu oko sebe i da pokažem koliko je lepši recimo od Vistinog okruženja, ali me ne interesuje. Koliko sam primetio i većina sistem admina ni ne razmišlja, ne o Berylu nego i o x serveru...
[ Mitrović Srđan @ 28.03.2007. 10:00 ] @
Citat:

bojane, totalni ot. a ja sam samo hteo plastično da dam svoje viđenje u vezi toga ima li ili nema smisla i koristi od stvari poput LSF u edukativne svrhe.

Slazem se da je LFS dobar ukoliko zelis da dublje zadjes u vode linuxa tj
ukoliko zelis da shvatis kako funkcionise. Kada 100 puta kompajliras i podesis toolchain
normalno da ces nauciti kako su povezani i na kojin nacin rade esencijalne komponente
linux sistema. Onog koga zanima linux svakako da ce mu ovo biti prava smernica.
Kao da sve IT obrazovane ljude zanima podizanje backbone rutera i sl. Kao da je to sada
neko esencijalno znanje bez kog ne mozes da prezivis u IT idnustriji. Ne kapiram uopste taj primer
jer je totalno nevazan / nebitan.

Citat:

I to je edukacija, ali je ogranicena i vecina se zaustavlja na njoj

Ne razumem hoces da kazes da ce te LFS ograniciti i da neces moci dalje da ucis?
Samo covek moze da odredi dokle ce njega edukacija ici , njegova zelja itd.

Citat:

vec nesto ozbiljno, recimo backbone ruter

Ukoliko je njegov posao linux sys admin nece imati preterane koristi da uci
backbone rutere vec da uci sto vise o samom sistemu i servisima koje
administrira jel od toga zivi.

[ japan @ 28.03.2007. 10:33 ] @
Citat:
the best thing we can tell you now, is that all your questions are important,
and that you have a right to be curious about anything,
as long as you are serious about wanting to get the facts
[ bojan_bozovic @ 28.03.2007. 10:45 ] @
Sta naucis preko LFS, konkretno? UNIX boot proceduru imas opisanu, ne treba da pravis LFS da bi je naucio, tim pre sto se na nekom MIPS moze znatno razlikovati od x86-x86/64. Za neki embedded x86 Linux sistem treba, no koliko promila linux korisnika programira barebone sisteme? Opet, to ti samo treba ako linux zadovoljava tvoje potrebe, ako koristis drugi kernel (Pharlap ETS? QNX?) sta si naucio? Nesto sto ti nikada nece trebati u zivotu, mozda?
[ Mitrović Srđan @ 28.03.2007. 11:45 ] @
Citat:

Sta naucis preko LFS, konkretno? UNIX boot proceduru imas opisanu, ne treba da pravis LFS da bi je naucio

Pa imas sve opisano bilo koju komponentu sistema zar ne?
Ovako mozes da u praksi vidis sve kako sta gde s cime ide.
To je naravno jedan od nacina (mislim na LFS) jer ste njega vec
pomenuli.

Citat:

im pre sto se na nekom MIPS moze znatno razlikovati od x86-x86/64

I sta sad ? Neko te sprecava da naucis i to?

Citat:

Opet, to ti samo treba ako linux zadovoljava tvoje potrebe,

Ja sam upravo o tome i pricao. Granica je samo tvoja volja. Kao
da te linux ogranicava po pitanju tvoje edukacije , svasta.

Citat:

ako koristis drugi kernel (Pharlap ETS? QNX?) sta si naucio?

Da li te nesto sprecava da experimentises i sa tim?

Citat:

Nesto sto ti nikada nece trebati u zivotu, mozda?

Ljudi skupljaju i papirne maramice pa im nikada nece trebati
u zivotu sem mozda da obrisu dupe :)