[ RMAN @ 18.03.2007. 03:16 ] @
Uloga konstuktora je da direktno dodeljuje vrednost nekih promenljivih u klasi pre izvrsavanja main() funkcije? Da li sam u pravu?

A sta mu dodje destruktor? Ponistava vrednosti koje su zadate konstruktorom??
[ absBeg @ 18.03.2007. 08:46 ] @
>
jednostavno receno, destruktor oslobadja zauzetu memoriju.
[ karas @ 18.03.2007. 11:32 ] @
Ne mora samo da oslobađa memoriju, može i npr. da zatvara otvorene fajlove.
Konstruktor bi trebalo da inicijalizuje članove objekta na neke početne vrednosti za koje smatraš da bi trebalo da ih imaju pre nego što se krene sa upotrebom objekta. To može da bude rezervisanje memorije, postavljanje pokazivača na NULL, otvaranje fajla, učitavanje podataka iz konfiguracionog fajla i tome slično. Destruktor treba da "počisti" za sobom koliko je to moguće, jer se poziva kada se objekat uništava: znači da oslobodi memoriju, zatvori otvorene fajlove, upiše podatke u konfiguracioni fajl itd.
[ nenic @ 08.09.2012. 10:09 ] @
Dakle,
konstruktori su metodi klase koji inicijalizuju nove objekte.Podrazumevani konstruktor je konstruktor bez argumenata sa praznim telom metode.Ako se napravi neki konstruktor, podrazumeveni se uklanja.Kon. moze biti neograniceno samo sto moraju imati razlicite argumente. I nema tip koji vraca, pa cak ni void

a destruktor je metod cije ime odgovara imenu klase s prefiksom ~ (tilda). Pravi se ako podrazumevani nije dovoljan tj. ako se u objektu koriste:
dinamicki napravljen objekat,
dodatna memorija,
otvorena datoteka,
otvoreni komunikacioni servisi,
povezivanje sa sistemom za upravljanje bazom podataka...

toliko