|
[ AcId_exe @ 18.03.2007. 08:55 ] @
| Planiram kupovinu nove grafiicke kartice, ne nesto preteranoo nabudzeno oko 100 evrica, da li neko zna da li postoji lista na kojoj mogu da vidim koje graficke kartice podrzavaju Direct X 10 standard! aaa da fan sam ATI-a! |
[ aMeR K @ 18.03.2007. 10:17 ] @
koliko ja znam ati jos nije izbacio na trziste svoje DX10 kartice.ocekuju se negdje na ljeto.tako da ces morati da pricekas
[ shut_down @ 18.03.2007. 12:40 ] @
Tesko da ce ATI uskoro izbaciti graficku sa dx10 za oko 100e :) Ja nesto merkam 8300gt, kostace 100$ kada izadje u SAD-u, sto znaci kada dodje kod nas cena ce biti kao 7600gt (prvo sam mislio da uzmem nju, ali ako ova bude imala slicne karakteristike kao 7600gt + dx10 uzimam nju) :)
[ QepeC @ 18.03.2007. 13:22 ] @
A kad bi trebala da se pojavi ta 8300gt? Ja planiram da uskoro uzmem nov komp, a medju ostalom i 7600GT (u stvari 7600GS GLH koji cu da kloknem cim ukljucim komp  ) kao i ti. Ako bi izasla za nekih mesec dana bilo bi mi savrseno, jer svakako cekam i procesor
A ako mi uleti i ta graficka u kombinaciju, necu razmisljati o novim komponentama DUGO vreme.
[ Reljam @ 18.03.2007. 18:07 ] @
Imaj u vidu da kupujes v1 hardver, dakle verovatno ces imati vise problema nego da sacekas v2. Ja bih ti preporucio da uzmes neku DX9 karticu koja ce ti lepo raditi, i da negde za godinu, godinu i po kupis v2 DX10 karticu. Ionako igre koje koriste DX10 (tek treba da izadju...) ti najverovatnije nece lepo raditi na kartici od $100.
[ time @ 18.03.2007. 18:22 ] @
jel video neko directx 10 na delu? zanima me kakve ce novosti doneti pa ako neko ima neke slike ili neki video nek postavi link:)
pozdrav!
[ Ivan Dimkovic @ 18.03.2007. 18:27 ] @
Evo ja cu postovati cim (ako?) veceras budem uspeo da sredim drajvere za prokletu NVidia-u 8800...
U petak sam na kratko pokusao da pokrenem par stvari - medjutim nesto debelo nije OK (1-2 FPS na onom NVidia demou sa onom zenom, igrice izgledaju arhaicno ko iz 1999)
[ Reljam @ 18.03.2007. 18:33 ] @
Hehe, video :)
DX10 je pre svega brzi od DX9. Do DX10 razlike izmedju generacija GPUova su bile i u 'kvalitetu' i u brzini renderovanja. Sada (a to je trend koji ce se izgleda i nastaviti) razlika je u performansama, a kvalitet je otprilike isti. Znaci neces *sada* videti ociglednu razliku kao sto je recimo bila izmedju DX8 i DX9 igara. Ono sto ces videti za par godina je grafika koja je bolja od onoga sto bi moglo da se uradi sa ekvivalentnim hardverom u DX9 modu.
Takodje, imaj u vidu da igre koje sada izlaze su uglavnom DX9 igre sa manje ili vise podrske za DX10, ali to su i dalje DX9 engine-i. Screenshotovi koji ljudi kace po internetu zbog toga i nisu preterano interesantni; u vecini slucajeva razliku prakticno i ne mozes da primetis. U svakom slucaju, poredjenje DX9 i DX10 screenshotova sada je malo 'missing the point'.
Ovde se uplice i drugi prica o buducnosti igara na PCu, odnosno da li ce 'velike' igre nastaviti da izlaze na PCu ili ce ih biti samo na konzolama, ali o tome mozemo u drugom threadu.
[ shut_down @ 18.03.2007. 21:11 ] @
8300gt/gs, 8600gt/ultra su najavljene za sredinu aprila. Pa 8300gt nece sigurno biti dovoljna za buducnost, ali ako je slicna po ceni i po karakteristikama sa 7600gt onda mislim da je bolje uzeti 8300gt. Barem za mene, posto ne planiram da dajem preko 150e za grafiku.
[ TGCVugi @ 18.03.2007. 22:08 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Evo ja cu postovati cim (ako?) veceras budem uspeo da sredim drajvere za prokletu NVidia-u 8800...
U petak sam na kratko pokusao da pokrenem par stvari - medjutim nesto debelo nije OK (1-2 FPS na onom NVidia demou sa onom zenom, igrice izgledaju arhaicno ko iz 1999)
da slazem se, graficka je u praksi ......, arhitektura jeste nova, svagde se testira DX10 mogucnosti, ali nigde DX9, igrice su osvjetljene ...., a brzina u novijim DX9 igrama je zanemarujuce razlike prema garfickama iz nizeg ranga,,, da, i naravno, drajveri svaki dan izlaze i ni jedan ne radi kako treba,,
necu biti prenaporan ali @AcId_exe, dali znas sta je uopce DX i za sta sluzi, oprosti, pises DX10 karticu za 100 €,, i zasto bas trebas DX10 karticu,, sta ne valja u verziji 9???
[ QepeC @ 18.03.2007. 23:39 ] @
Dakle po vasem misljenju bi bilo bolje sada kupiti neku 7xxx, ili ekvivalent, a 8. generaciju ipak bataliti dok se ne srede drajveri i sva prateca "oprema" ?
[ Reljam @ 18.03.2007. 23:50 ] @
Upravo ono sto sam napisao gore - kupi neku solidnu DX9 karticu (7xxx ili ATI 1xxx su dobar izbor), a pusti DX10 dok se stabilizuju drajveri.
[ AcId_exe @ 19.03.2007. 00:32 ] @
OK ljudi hvala na savetima, sutra palim da uzmem 1300, e da zaboravih da kazem, Imam Intel Pentium 4, na Intel D945PW, Ploci 1Gb Ram-a i G- force 9200!!!!, tako da mi se ustvari stvarno zuri da uzmem novu graficku!
[ TGCVugi @ 19.03.2007. 11:30 ] @
Citat: QepeC: Dakle po vasem misljenju bi bilo bolje sada kupiti neku 7xxx, ili ekvivalent, a 8. generaciju ipak bataliti dok se ne srede drajveri i sva prateca "oprema" ?
Jos i nije to problem, nego cak i da se drajveri "stabiliziraju" i da uzme 8800 GTX, kada ce igre pocet prelazit na DX10 ta kratica vise nece biti sposobna da ih lepo vrto, barem ne tako kako bi za te pare trebala,, pa je bolje kupit neku recim kako autor zeli za 100 € pa kada ATI izda DX10 kartice najverovatnije ce i NVIDIA (vjecno prepucavanje) sta automatski generira nizu cjenu,, pa tek onda razmislit od DX 10 kartici  
[ StORM48 @ 19.03.2007. 13:41 ] @
Citat: Reljam: DX10 je pre svega brzi od DX9. Do DX10 razlike izmedju generacija GPUova su bile i u 'kvalitetu' i u brzini renderovanja. Sada (a to je trend koji ce se izgleda i nastaviti) razlika je u performansama, a kvalitet je otprilike isti. Znaci neces *sada* videti ociglednu razliku kao sto je recimo bila izmedju DX8 i DX9 igara. Ono sto ces videti za par godina je grafika koja je bolja od onoga sto bi moglo da se uradi sa ekvivalentnim hardverom u DX9 modu.
Ne bih da ovu temu pretvaram u nešto "advocacy alike", ali - ako je suditi po FSX-u, on će verovatno brže raditi na DX10, budući da je "prva DX10 aplikacija", koja NE radi na DX10 (iako ima igara koje su DX7/8, a rade pod Vistom, nije mi jasno kako FSX ne radi? Možda "stvarno" nije namerno?  ),a koja u DX9 okruženju funkcioniše sa 2,5fps na prilično snažnom HW-u. Ako sa DX10 "poleti", računam da će dobiti sigurno 12fps - "real speed advantage" od skoro 500%!
Možda bi M$ konačno trebao da razmisli od pravom unapređenju, a ne da se povodi trgovačkim mahinacijama u stilu "50% popusta" (a oni ustvari podigli cenu za 60%, pa je spustili za 50). Tako je i ovde - FSX je unakažen najtragičnije "optimizovanim" engine-om koji postoji, a sad će "kao" da ubrzaju celu stvar.
Napominjem da ova kritika NIKAKO NIJE upućena Tebi kao developeru, već onima "gore", koji očito nisu dorasli svojim zadacima - nedopustivo je da se nešto reklamira kao "najbolje, najlepše itd", a da ispadne da nije ni do nogu prethodnoj varijanti (FS2004). Zato Te molim da ovo ne shvatiš lično, već kao kritiku upućenu na MS-ov račun.
Pozdrav
[ DarkHorus @ 19.03.2007. 14:48 ] @
dodao bih jos nesto! (a nije nebitno). valja razmisliti i o cinjenici da ce svi naslovi koji pompezno najavljivani dolaze u ovoj godini pod DX10-tkom, biti i h/w naduvani do-zla-boga. i sta onda ocekivati od parceta h/w koje "vani" kosta oko 100$ (nije bitno koliko je to kod nas!!!). tragedija. sve "mogucnosti" - ce ostati samo na papiru jer ce ukljucivanje istih voditi do slide-show-a. na kraju krajeva i danas je tako. uvek je i bilo.
[ shut_down @ 19.03.2007. 15:38 ] @
Jedno pitanje:
Ako je po ceni 8300gt=7600gt, i pokaze se da su po karakterisitikama slicne - sta je bolje uzeti??? Pri tom nebitno da li ce ona kasnije (za godinu dana) jedva da tera neke igre...
[ Reljam @ 19.03.2007. 16:10 ] @
StORM48, postoji razlika izmedju igara koje sada podrzavaju DX10 i igara koje ce celokupno biti bazirane na DX10. Za ovo drugo cemo da sacekamo.
Sto se tice FSX konkretno, ta 'igra' (FS nije igra, niti je napravljen kao igra (nije nista lose sa igrama niti FSom, samo je stvar dizajna)) jeste vrlo zahtevna. Kao i vecina modernih igara, pre svega zavisi od brzog procesora, tako da ces ga mnogo vise ubrzati sa dobrim procesorom nego sa vrlo jakom karticom. Ali da, i pored toga igra ce raditi sporo na danasnjem mid-range hardveru. Ovo nije proizvod neke zavere, vec jednostavno FS radi mnogo toga. Uostalom, ciljna grupa FS entuzijasta je imucnija od prosecnog gamera i hardverska zahtevnost je manje bitna od realnosti simulacije.
Sto se popusta i discountova tice, to je stvar sa prodavcem gde si kupio igru, to nema veze sa MSom.
[ StORM48 @ 19.03.2007. 18:42 ] @
Nisi baš pažljivo čitao
Nisam FS ni nazvao "igrom" (to svakako nije, ne daj Bože), već sam ga uporedio sa starijim igrama zbog kompatibilnosti DX-a. Deluje mi nemoguće da stariji FS2004 radi normalno, a FSX neće uopšte (čekamo nekakav patch) na Visti (a rade DX7/8 igre!).
I da, i sam sam "entuzijasta", sa jačim hardverom i jedino što sam primetio od FSX-a su šljašteći screenshotovi, sa tragično lošim mesh-em i sumnjivom realističnošću pojedinih aviona (poređenje sa praksom je mnogo bliže onome što se vidi u FS2004), koji odbija da radi na Visti (sa DX10).
Na istom nivou vizuelnog kvaliteta, FSX ide 10 puta sporije. Pritom, kada podignem detalje na max, FS2004 izgleda bolje, izuzev vode i "života" na aerodromu. VC teksture praktično ne postoje u FSX-u (toliko su mutne, da mi prosto nije jasno kako ih nije bilo sramota da ono izbace - proverom screenshotova sa interneta, kao i na više različitih konfiguracija, utvrdio sam da nije "do mene"). A nemogućnost upošljavanja dodatnog jezgra... NEDOPUSTIVO!
Ipak, oprosti što Te davim, jer ovo apsolutno nema veze sa Tobom. Samo sam pružio pogled iz mog ugla, kao nekog kome je FS vrlo bitan.
http://www.theinquirer.net/default.aspx?article=36643
end of off-topic.
Pozdrav
P.S. Što se popusta i prodavca tiče, to je bio samo primer MS razvoja u odnosu na (neke) trgovce, a ne konkretan primer, jer za FSX nisam imao nikakav popust. 
[ Reljam @ 19.03.2007. 19:53 ] @
Mislim da ne shvatam sta hoces da kazes. FSX radi na Visti, zar ne? Ja nisam probao, ali sam sada odradio search i nisam nasao da pise da ne radi. Mozda sam nesto promasio. Da li radi kod tebe na Visti?
[ StORM48 @ 19.03.2007. 20:13 ] @
Ne, nego ne radi u DX10 modu (iako to nigde inicijalno nije napomenuto).
Za DX10 podršku se očekuje nekakav patch. Niko ne zna kad. :(
Pozdrav
[ StORM48 @ 19.03.2007. 20:31 ] @
Sad sam pažljivije pročitao sopstveni post i shvatio da sam ostao prilično konfuzan i nedorečen.
Najpre, dosad sam navikao da je svaki FS dovoljno instalirati samo jednom. Kasnije je dovoljno samo kopirati ga na proizvoljnu lokaciju, pri čemu će on napraviti novi konfiguracioni fajl i sasvim normalno nastaviti da radi na novoj konfiguraciji/instalaciji Win-a (to praktikujem zbog komplikovanog konfigurisanje brda hw-a koji posedujem, a vezan je za FS, kao i zbog addon-ova).
Ovo je dosad radilo kako valja, a sada ne funkcioniše (kada se takav FSX pokrene pod Vistom, momentalno se "zaglupi" i počne da prijavljuje greške u vezi sa kompatibilnošću Vista/dx10/dx9 itd, dok sve ostalo funkcioniše sasvim normalno, a još je starije). No nema veze.
Iznenadilo me je to što se na kraju ispostavilo da "first dx10 app ever" uopšte nema podršku za dx10 (čak ni osnovnu), a reklama je glasila nešto u fazonu "za pravi doživljaj koristite vistu i dx10". Tako nešto.
Međutim, ovde moram da prekinem - jer to nije tema ove diskusije, a i ruku na srce, udavio sam Te nečim što Te ne zanima.
Pozdrav i hvala!
[ AcId_exe @ 20.03.2007. 01:20 ] @
Veruj mi i meni je stalo do FS-X, ako ce ti biti ista laks postoji nacin da ubrzas ovu igru za dobrih 10%-15%, jednostavno ono sto moras da uradis je da sve *.dds ili bese *.dss fajlove koji su ustvari teksture pretvoris u BMP ili jos bolje JPG!
http://www.fs2004.com/forums/i...e69545c074a8&showforum=103 "Converting DDS to BMP"
A program DDS Converter 2.1 je dzaba, pa te nista ne kosta da probas!
Mislim da ces sve odgovore naci ovde, meni je na mojoj masini....a tada sam jos imao i 512 rama i uzasnu 9200 G-force dalo dobre rezultate, sada na 1 Gb rama i x1600 PRO moram da instaliram pa da vidim!
[ miki_cp6uH @ 21.03.2007. 16:23 ] @
Imam leadtek-ovu graficku px7300gt i ona na sebi ima izlaz ViVo cemu on tacno sluzi?
Citao sam onu knjizicu sto dolazi uz karticu ali nisam mogao da skontam cemu sluzi ni kako se povezuje.Ako neko zna nek mi objasni.
[ JOJO847 @ 21.03.2007. 20:03 ] @
video input i video ouput (ulaz video signala i izlaz video signala)
Npr, capturing sa vhs-a (za obradu na racunalu i snimanje na dvd)
[ shut_down @ 23.03.2007. 14:29 ] @
Dobro pored tog FS (flight simulator predpostavljam) kako se 8800xyz pokazala u ostalim stvarima???
[ shut_down @ 26.03.2007. 22:25 ] @
Znaci srecnici sa 8800xyz je koriste samo za FS?????????????????????????
[ StORM48 @ 27.03.2007. 21:58 ] @
Pa, teško da postoji još nešto toliko zahtevno da bi zbog toga neko kupovao takvu karticu. FS je tradicionalno najzahtevniji softver. Samo što su se gospoda iz MS-a (odnosno Aces) malo zapetljala u optimizaciji (ja bih rekao DEoptimizaciji), pa simulator klizi k'o kornjača na uobičajeno jakim konfiguracijama.
Pozdrav
[ dakiyu @ 28.03.2007. 00:22 ] @
........tako da FS na p4 amd xp 2000+ via kt400 sa 512ddr-a ima 1fps a na ovoj mojoj konfiguraciji u potpisu sa gainward 7300GT 256 ddr3 ima 1,2fps......strasno.....
[ StORM48 @ 28.03.2007. 01:59 ] @
Ja Ti lepo rekoh da batališ taj FSX, a Ti baš zapeo...
Pozdrav
[ shut_down @ 29.03.2007. 20:46 ] @
Beep vas FS, aj kako rade neke dx9 stvari??? Oblivion npr...
[ dakiyu @ 01.04.2007. 03:51 ] @
Citat: StORM48: Ja Ti lepo rekoh da batališ taj FSX, a Ti baš zapeo... ;)
Pozdrav
Javno ti se izvinjavam sto ti nisam verovao,bacio sam ga iza ormana odavno...ha-ha...
@shut-down,oprosti, ali samo FS se voli a sve ostalo se igra...
[ golden eye @ 02.04.2007. 17:29 ] @
W8 man
DX 10 is tooooooooooo far away
Brate to je san
Izmi ti lepo Dx9.0c SM3.0 grafuju
Tek 2009 ce biti igara i dobre kartice bez problema
Yos je early za 10
[ shut_down @ 03.04.2007. 13:13 ] @
A zasto san??? Pa najavljuju da ce 8600gt parirati 7900gt! Za 150$... Pre bi uzeo 8600 nego 7900.
[ chan @ 04.04.2007. 13:34 ] @
8600gt i 8600gts ce svakako biti najbolji omjer ulozeno/dobiveno..gts verzija je jaca od 7950gt :) cijene nece biti pretjerano visoke..izlazak na trziste je predvidjen 17.april
[ shut_down @ 04.04.2007. 23:15 ] @
O tome i ja pricam... Ta 8600gts po najavama Nvidia-e ce kostati oko 200$ (sto ce kod nas biti 200e, koji e gore dole)... A 7950gt kosta kod nas sada 250e+ (ona sa 512mb oko 290) A 8600gts ce imati i dx10... A o tome da je bolje uzeti kartice koje ne podrzavaju dx9 i da je dx10 samo san mogu da pricaju samo prodavci koji imaju veliku zalihu kartica koje ne mogu da prodaju.
[ StORM48 @ 05.04.2007. 00:50 ] @
Sad je ubedljivo najlošiji trenutak za kupovinu najjačih 7xxx kartica, jer im cena uopšte nije niska, a performanse će biti ako ne inferiorne, ono ipak daleko iza predstojeće navale kartica nove generacije. Ako se nekome žuri, najbolje je da ne ide dalje od 7600GT/7900GS. Sve preko toga je bacanje para.
Oni koji se potajno nadaju situaciji gde će DX10 karticama trebati duže vreme da se ustale i zadobiju širu podršku... bojim se da će biti razočarani. Ovo što je danas na sceni je možda i najotkriveniji primer rešenosti HW/SW industrije da neku novotariju brže-bolje proguraju na tržište. Mnogi kažu da je ovaj put u pitanju nekakav opipljiviji dobitak u odnosu na ono što smo videli kod tranzicije DX8>DX9 generaciju. Malo sam skeptičan, ali je svejedno mudrije sačekati koji mesec i ne zaletati se na ove "još malo pa nestalo" akcije. Nit' ih je malo, nit' su jeftine, a verujte ni pitanje garancije nije zanemarljivo (ako se pokvari, teško će vam naći neku dovoljno brzu, a da se uklapa u taj cenovni rang).
Pozdrav
[ shut_down @ 17.04.2007. 00:32 ] @
Izgleda da sam pogodio cenu :) :) :) :) :)
Club-3D GeForce 8600GTS, PCIE16, 256MB GDDR3, 128bit, 675/2000MHz, G84-400 core, DirectX10, DVI+DualDVI, HDTV-out, gar. 2 god. 15,850 197.2
[Edit by StORM48: Zabranjeno reklamiranje na forumu. Pročitaj Pravilnik.]
[Ovu poruku je menjao StORM48 dana 17.04.2007. u 22:21 GMT+1]
[ shut_down @ 26.04.2007. 20:31 ] @
Izgleda da je ovde tema vezana za DX10 graficke kartice zamrla? Kao i ceo ovaj forum koliko vidim :)
[ dakiyu @ 27.04.2007. 01:25 ] @
E @shutdown uzeo si mi slova iz tastature...bas gledam zadnjih dana novosti i ovde niko nista a vise ne mogu bez graficke izdrzati...
Moja saznanja sa drugih foruma mi govore da je 8600gt pristupacna cenom ali losija od 7900gs i da je serija 8 potpuni promasaj a ja vec 3 meseca cekam seriju 8xxx...cuo sam da je 7900gs-ddr3 po performansama bolja od 8600gt zbog 256-obitne magistrale...jer moze neko ovo da potvrdi ili sad ispada da je bolje da kupim 7900gs-ddr3???
@STORM48,help,reci nesto,fond mi je oko 160eu,ne mogu vise da cekam,izgubicu dozvolu za fs2004 a i putnici su zaboravili moju kompaniju a avioni mi trunu na hardu...sta se desava?
[Ovu poruku je menjao dakiyu dana 27.04.2007. u 02:51 GMT+1]
[ StORM48 @ 28.04.2007. 15:02 ] @
8600GTS. Ili 8600GT. Ništa manje, ako mene pitaš. Tačno je da su neki segmenti ove serije pod znakom pitanja (sumnjivi, reklo bi se), ali su to DX10 kartice, čije ćemo benefite tek videti. A ako sad potrošiš pare na 7xxx, posle ćeš kukati jer nećeš imati DX10, kad Ti najviše bude trebao.
Inače, radio sam na nekim optimizacijama za FSX (znam da Te to zanima), pa ću Ti proslediti rezultate za koji dan. Cela stvar zahteva žrtvovanje nešto vizuelnog ugođaja, ali je krajnji rezultat prilično bolji od onoga što si već imao prilike da vidiš od FSX-a.
Ostavi mi mail na PP. Ne mogu da ga nađem nigde.
Pozdrav
[ vladared @ 28.04.2007. 16:12 ] @
Da li neko zna da li će se neka od kartica sa podrškom za Direct X10 prodavati i u AGP varijanti?
[ StORM48 @ 28.04.2007. 17:30 ] @
Nedavno su se pojavile neke nezvanične informacije o ovome, ali niko nije potvrdio. Pominjane su 8600GT, pa čak i 8800GTS kartice. Ipak, dok se ne pojavi, nećemo znati.
Pozdrav
[ shut_down @ 05.05.2007. 23:10 ] @
A sta se desava sa ATI-jem? Koliko sam ja video izlazi tek u junu, a najjaca izlazi sada... Izgleda da su prsli totalno... Dok oni izbace Nvidia ce vec prodati dosta svojih kartica pa ce moci da obara cene :)
[ shut_down @ 15.05.2007. 20:23 ] @
Ali 9 dana je proslo od mog proslog posta i niko nista :)
[ dakiyu @ 16.05.2007. 01:27 ] @
Vidi,ja nisam tako dobar poznavaoc grafickih pa se ne usudjujem bas voditi polemiku...sticajem okolnosti oko kupovine graficke zadnjih 2 meseca sam postao teorijski expert grafike koje se mogu nabaviti u Srbiji...
I prvo ti mogu ti reci da ni sam ne mozes pretpostaviti koliko si u pravu da se u ovom delu foruma niko od dobrih HW poznavaoca (a ima ih ovde) ne ukljucuje u graficke dogadjaje kao da svi oni imaju grafiku od 600EU i da im skoro nece trebati nova...
Kao i ti,i ja sam iznenadjen ovim neinteresovanjem jer sam se zbog toga morao uclaniti na nekoliko drugih HW foruma gde se oko grafike dogadja dosta toga...
Mogu ti samo preneti dogadjaje...dakle posle vise meseci odlaganja duuuggo ocekivana serija ATI dx10 izasla na plocu...nova arhitektura ati r60 procesora koja je trebalo da pregazi nvidiu ukratko-prdnula u cabar...
Ati 2900xt seria (trenutno najjaca ati dx10) ispade da se kolje sa GF8800GTS koja je treca u nvidia dx10 klasi te su se ATI fanovi razocarali...uz to je ocekivana cena ATI oko 370EU sto je neisplativo naspram 8800gts koji je 280+eu...
Priblizno,druga na svetu nvidia dx10 8800GTX za 20-30% bije pomenute a 8800ULTRA je najjaca dx10 na svetu sa jos 20-ak % vise od 8800GTS...poenta svega ovoga sto ti pisem je da nikome sada nije jasno sta je to ATI pa cekao kad je kao perjanicu izbacio nesto sto se kolje TEK sa 8800GTS a ocekivalo se da ce biti bar uz rame 8800GTX...jos kada dodamo nemalo vecu cenu ATI-ja onda su stvari jasnije...
Naravno,ATI je najavio i 2900XTX (ne pre kraja leta) medjutim po prethodnoj kartici mnogi su ostali skeptici mada niko nista ne moze da garantuje jer i nvidia za taj period najavljuje novu seriju...
Ono sto sledi narednih meseci je pojava i ATI i NVIDIA 256-bitnih DX10 kartica koje i treba da budu bestbyu resenje za 90% korisnika te se ATI nada da ce tu pokazati svoju moc ali ako se po jutru dan poznaje...naravno,iako je nvidia zurila sa 8500,8600GT,GTS,opsti je utisak da su te karte najgora kupovina osim ako ne padnu ispod 100EU...
Elem,kome se zuri kao meni sa 240+eu,ne mora vise da ceka ATI resenja jer je 8800GTS maltene jedino resenje a i koliko toliko kupovina na duze staze obzirom da se radi o 320-bitnoj kartici gde su ATI i NVIDIA vec pokazali sta znaju tako da se u tom cenovnom rangu kao i ni u performansama ne ocekuje vise nista bar godinu dana...jedina nepoznanica je koliko ce na pad cene 8800GTS uticati 2900XT (ako uopste i bude uticala) sto ce se pokazati narednih nedelja kada stignu kod nas...
A prava bitka se prebacuje na 256-bitne DX10 kartice i tu se nista ne zna...
Eto,nadam se da sam ti pomogao,iako sam i dalje sokiran da ovde nema ni jedne teme o ovome a dovoljno ce biti da ti kazem da je prekjuce kada je zvanicno objavljen test novog ATI2900XT GOMILA svetskih HW sajtova bila down zbog toga,a sto se nasih drugih HW sajtova tice dovoljno ce biti da ti kazem da su postavljene TOP teme o ovome sa preko 50-ak diskusija...
Znam da ce se neko uvrediti i pitati me zasto ne postavim sam temu i opis ovde pa cu unapred reci da mislim da sam slab poznavaoc grafike da bih ja to trebao da uradim...sve ovo sto sam napisao i jos nesto sto nisam, sam naucio sa drugih sajtova sto nasih-sto ENG,jer me je muka oko izbora kartice naterala da 2 meseca svakodnevno pratim dogadjaje...
A moze i biti da su ovde svi zakleti ATI-jevci pa su se ucutali...(ha-ha)...moram za kraj maali flame...NVIDIA FOREWER...
pozdrav...
[ StORM48 @ 16.05.2007. 14:41 ] @
Pošto se, priznajem, osećam prozvanim zbog ovoga, moram reći da nekakvo opravdanje za izostanak ovakve vesti ipak postoji. Lično nisam bio u prilici da dnevno provodim više od par minuta na ES-u, što je nedovoljno za bilo kakvu opsežniju analizu novonastale situacije. Drugi razlog je, po mom mišljenju, daleko bitniji - ja nikada nisam voleo da pišem o nečemu što nisam ni video sopstvenim očima, a kamoli opipao ili probao.
S toga smatram da bi bilo totalno neozbiljno da mi ovde poredimo X2xxx kartice bez ikakvih opipljivih mogućnosti da to lično i probamo. Zato i postoje sajtovi, specijalizovani za širenje najsvežijih vesti
Što se domaćih sajtova i časopisa, koju se već krenuli da dele poene i kroje grafikone, ne bih baš ulazio u validnost takvih prikaza. Jedno je ono što izmeri neki od svetski poznatih sajtova (koji kartice dobijaju na izvol'te), a sasvim drugo kada neko priča napamet o tome.
Za mene ATI-jev fijasko nije nikakva novost. Ne zato što sam navikao da ATI ne valja (naprotiv!), već zato što sam, prateći tržište, primetio da neuspeh neke serije GPU-a ima za prethodnicu veliko kašnjenje za konkurencijom. Obično se kašnjenje interpetira kao verovatnoća za spektakularan povratak na tron. Međutim, u praksi često nije tako. Kašnjenje je uzrokovano problemima sa novom "perjanicom" čak i fazi poslednjih testiranja pre isporuke retail-erima. Očigledno je da su takvi testovi uverili inženjerski tim da konkurenciju neće stići, pa su zbog već velike vremenske razlike u odnosu na nVidiu, ipak odlučili da izbace taj "polufabrikat", kakav-takav.
@dakiyu
Problematika izbora srednje-više i visoke klase akseleratora nikada nije važila za nešto što je bitno prosečnom, pa i natprosečnom korisniku. Vrhunska grafika često biva "progutana" drugim delovima konfiguracije, koji čine "usko grlo", pa su zbog toga kod nas snažne (i prilično skupe) grafičke kartice bila na samoj ivici spoznaje kao nečeg realnog za kupovinu.
Kad sve prelomimo, rekao bih da će podrobnije informacije o novim ATI karticama na ES-u biti dostupne onda kada "padnu šaka" nekome od nas. Dotad, bojim se da ćemo informacije dobijati od specijalizovanih sajtova. Prepisivanje nema logike, a temu u vidu "vesti" je slobodan da napiše svako ko ima volje i nešto znanja.
Pozdrav
[ dakiyu @ 17.05.2007. 00:38 ] @
Ah prijatelju dobro si me "pokrpio" a nije mi zelja bila da nekog prozivam zbog nedostatka teme, samo sam izneo odgovor kolegi @shutdown koji verovatno o tome isto misli te je zato i pitao...ja se izvinjavam ako si se uvredio i svakako nisi zakonom obavezan da prvi objavljujes i pratis teme...mislio sam na sve clanove koji siguran sam to prate ali na drugim sajtovima...ja ES jako postujem i cudi me da na drugim sajtovima ide polemika a ovde bas niko...i iza toga stojim...
Ipak se necemo sloziti da treba da pisemo ovde o necemu tek kada nam padne saka...bolja je bilo kakva pravovremena informacija nego proverena zakasnela kada smo se vec morali zbog kasnjenja informisati preko drugih foruma...mislim,ovo je forum gde mozemo diskutovati dok ne dodjemo do realnog stanja stvari a ne ispit na fakultetu od kojeg nam sve zavisi.I naravno pod bilo-kakva ne mislim da je laz preneti slicne utiske sa 5 svetskih i domacih sajtova...ja nisam prepisivao vec sam svojim recima objasnio sta sam shvatio i vrlo je bitno da sam napomenuo da sam to procitao na drugim sajtovima i da nisam dovoljan poznavaoc i mislim da su svi shvatili da ja to nisam probao nego da prenosim vesti...ako sam pogresio,izvinjavam se,slobodno edituj-izbrisi moj prethodni post...
Sto se tice prosecnih i natprosecnih korisnika mislim da je to tema za diskusiju...celu zbrku tu sada pravi taj DX10 zbog nepoznanice njegovih mogucnosti i njegove buduce implementacije u igricama kao i u visti...moraces se sloziti da je opsti utisak da je kupovina serije 8600 i 8500 u ovom trenutku najgora kupovina...u principu to znaci da su to low-end dx10 kartice koje sa cenom od 100-140eu ipak trebaju spadati u prosecne...to sve i povlaci da po mom misljenju da GF8800GTS sa cenom od vec 260+eu(u oglasima,sa tendecnijom pada) o kojoj sam najvise govorio i zbog koje je cak i ATi kako si dobro rekao pozurio da izbaci 2900xt,nije "vrhunska grafika koja ce biti progutana drugim delovima kompa"...istina da cemo morati da sacekamo taj dx10 da bi stvari bile potpuno jasne...
I mozda najgora nepoznanica,sta kada se pojavi taj DX10?Sta kada se ispostavi da je to kao sto bi i trebalo dobra stvar?
Po svoj logici onda istog momenta 7600GT treba da kosta 20eu,7900gt-30eu?7950GT 40eu?A 8600 ce ipak plivati iako je losa kupovina?Ne stima tu nesto i ne verujem u taj scenario...
Daleko sam od najpametnijeg ali bih voleo na ovom forumu kojeg posle 8 godina smatram "svojim" da cujem i druga misljenja...a moje je da malo (ne mnogo) ozbiljniji gameri ne smeju da idu ispod 8800GTS kojoj je mesto u middle-high klasi a sa cenom 260+ bi trebala da nam bude dostupna posebno zbog cinjenice da se ATI "malko" obrukao mada ne sumnjam da ATI ima mogucnosti da iznenadi...
OT kad vec diskutujemo nas troje-sorry
A tvoje @storm misljenje vec znas da uvek volim da procitam pa te i malo "pecnem"...(ha-ha)...inace sam se spremio da ti posaljem par linkova gde "tipovi" savetuju da se slobodno uzme sempron 2800,1GB na 533mhz i 6600GT da se FSX igra komotno na middle podesavanjima na 50fps...i ako nisi znao,izmerena je max potrosnja memorije FSX od nekih 750MB tako da 2GB mem u kompu nije presudno...ha-ha...i neverovatno,kako ja tebe umem da "pecnem",tako ti umes da izaberes trenutak da mi pokvaris odluku a znas da cenim tvoje misljenje i sada cu da otkazem 8800GTS kad vec mislis bi ostale komponente mogle biti "usko grlo"...doduse za moje napajanje od 400w se i ja plasim...strasno,nikad se necu odluciti...pozdrav
[ StORM48 @ 17.05.2007. 12:52 ] @
Ih bre, pa nisi valjda moj post protumačio kao nekakvo mišljenje uvređenog korisnika?
Nema potrebe da se izvinjavaš, jer nemam zašto da se ljutim. Potpuno sam subjektivno izneo sopstvene razloge za neprenošenje informacija iz druge, treće ruke.
Dobro, to nije opravdanje za totalno odsustvo informacija o novom ATI-jevom proizvodu, ali šta da se radi. Nedostatak vremena je nešto što očito nije vezano samo za mene.
Što se DX10 tiče, ne čeka se njegov izlazak, jer je dotični već na tržištu u okviru Viste (za XP neće nikada izaći u oficijelnom obliku), a ono što se čeka su dobro balansirani drajveri i veća softverska podrška (čitaj: igre). Fama koja se diže oko DX10 kartica je, potpuno neočekivano, podignuta oko totalno sekundarne stvari - "nestabilnosti" drajvera, koja je poslovična pojava kod svake nove generacije kartica, te nema potrebe praviti veliku priču oko toga. Na kraju će sve leći na svoje mesto, a to je ujedno i razlog mog insistiranja na kupovini najnovije generacije akseleratora, kad god je to moguće priuštiti. Kupovina nekadašnjih high-end rešenja poput GF79xx kartica predstavlja bacanje para, a 8800GTS je, ako smem da kažem, najsnažnija kartica koja se može kupiti za 280-320€ poslednjih godina. Naravno, ne treba smetnuti s uma da ta cifra IPAK nije baš sitna, ali je dobitak realno daleko veći sa tom karticom sada, nego što su 9800XT i 6800 (pa i 7900GT) postigli svojevremeno, i to za mnogo veće pare.
Iako su slična poređenja ovde nepoželjna, usudiću se da kažem da je nVidia serijom 88xx zadala domaći zadatak ATI-ju, a imajući u vidu postignute rezultate najsnažnije ATI-jeve perjanice, domaći zadatak je očigledno prilično težak
A što se tiče ovih likova koji su naterali FSX sa Sempronom 2800 i 1GB RAM-a da klizi sa sve 50fps, šta da kažem... dobar im je vic!
Očigledno smo nas dvojica glupi 
Meni mašina proguta taj prvi gigabajt samo sa Photoshopom i još par alatki. Kad pokrenem FSX, i flopi počne da se pregreva
Pozdrav
[Ovu poruku je menjao StORM48 dana 17.05.2007. u 14:12 GMT+1]
[ dakiyu @ 17.05.2007. 16:24 ] @
Ma sve je Ok,malo se i salim naravno...ali odlicno si me ispravio,nisam pomenuo da su izgleda drajveri sada bitniji nego ikada kada je nova generacija kartica u pitanju a to sam zaboravio da napomenem a po informacijama razlika u prethodnim drajverima i sadasnjim je poboljsala performanse istih i do 15% sto je prilicno...
A kako si izvukao srz iz onoga sto sam zeleo da kazem-svaka ti cast...bas tako,nikad bolja kartica za manje para do sada,to ja pokusavam da kazem, jer 280+ nije tako nepristupacna cena kako je bilo nekada kada su high kartice izlazile...a jbg,moracu jos knjiga da procitam da bi popravio odnos kvantitet-kvalitet u svojim postovima...pozdrav
[ CooLa @ 17.05.2007. 22:19 ] @
Trenutno isplativu DX-X ponudu ima samo nVidija... DAAMIT je napravio ogromnu gresku za 2900XT, mozda cak i vecu negi nVidia sa FX serijom... Kartica je prava mala kvarcna grejalica... Trosi vise nego 8800GTX! A mnogo je slabija... Slabija je cak i od 8800GTS 320Mb, a skuplja je za oko $70!
8600GTS kartica je i dalje skupa za ono sto nudi (a nudi samo DX-X i novi PureVideo)! Cekamo 256bitne DX-X kartice!!!
[ dakiyu @ 18.05.2007. 00:50 ] @
Upravo tako,sto ce reci da onaj ko nema graficku kao ja a ima 200eu na treba da kupi nista sada...e jbg...
[ CooLa @ 19.05.2007. 12:07 ] @
On ce da saceka i da doda malo kasnje jos 50 e i da kupi ili neku 8700 sa 256bitnom magistralom ili 8800GTS 320mb!
[ Milan Milosevic @ 20.05.2007. 18:11 ] @
Dali ima nade da se to desi za 20-tak dana.
[ shut_down @ 20.05.2007. 19:25 ] @
Tesko :(
[ aMeR K @ 20.05.2007. 19:28 ] @
programeri rade na tome da DirectX 10 proradi i na XP-u.
Kako i znate dosad skoro sve funkcije koje ima Vista omogucene su i na Xp-u (vista sidebar,editor,paint...)
ostalo je da i igre koje ce raditi samo sa DirectX10 "prorade" i na XP-u (Halo 2 i Shadowrun trebale bi biti prve igre koje ce raditi i na XP iako su pravljene i najavljivane za Vistu)
moje misljenje je da ce se to i postici :)
naravno oficijelnog DirectX10 za XP nece nikada biti jer Micro$oft to nece (hoce naravno da sto vise Viste proda)
ja mislim da se jos ne bi trebalo zuriti sa kupovinom DX10 kartica
[ StORM48 @ 20.05.2007. 22:46 ] @
Ne treba mešati DX i ostali softver, jer to ni izbliza nije isto. Vista Sidebar nije autentična aplikacija sa Viste, već delo nekog nezavisnog programera, koji je celu stvar kreirao, što bi se reklo - "from scratch" (od nule). Isto važi i za ostale stvari. Za DX je situacija prilično pipava - aplikacija, koja je nativno predviđena da radi pod Vistom (bez ikakvih ograničenja u funkcionalnosti prouzrokovanih vertikalnom kompatibilošću) se uz dosta muke MOŽDA može prilagoditi radu na starijem OS-u. Međutim, "prilagoditi" nije isto što i "ponovo namenski kreirati", kao što je slučaj sa Sidebar-om, koji je uzgred-budi-rečeno smešan softver u odnosu na jedan DX, da tako kažem.
Ja verujem da će neko uspeti da to ukalupi kako-tako, ali funkcionalnost gotovo sigurno neće biti na istom nivou, prvenstveno zato što je Microsoft učinio da se takav poduhvat ne može izvesti na lak način. Jer, DX je jedno, a podrška drajvera i kartica sasvim drugo. Postoji i treće, a to je sam softver, odnosno igre, koje lako mogu reći "OS not supported", što bi iziskivalo neprekidne zakrpe za svaku moguću igru, što je nerealno za očekivati.
Pozdrav
[ Milan Milosevic @ 21.05.2007. 05:37 ] @
Ja misim da ce microsoft bas da gura DX10 i verovatno neku cool igru koja ce da radi samo pod vistom da malo pogura stvari. Kad izide jedna svi ostali ga prate kao ovce ovna predvodnika i eto problema sa no DX10 karticama.
Steta sto nema nesto dobro za 200 e, ne daje mi se vise.
[ boki @ 09.07.2007. 00:40 ] @
ja jos cekam jesen za kad je najavljen FSX dx10 patch :)
[ stola @ 05.09.2007. 11:00 ] @
Narode da li neko zna kako radi ova kombinacija:
Windows Xp+SP2
ATI Radeon 9550GE
ploča sa nVidia nForce 2 čipsetom
RAM 512 MB DDR PC3200
i na to sve DirectX 10?
Ima li za DirectX 10 nekih hardverskih ograničenja ili softverskih?
[ LaMpiR @ 05.09.2007. 20:05 ] @
Citat: stola: Narode da li neko zna kako radi ova kombinacija:
Windows Xp+SP2
ATI Radeon 9550GE
ploča sa nVidia nForce 2 čipsetom
RAM 512 MB DDR PC3200
i na to sve DirectX 10?
Ima li za DirectX 10 nekih hardverskih ograničenja ili softverskih?
Ima i harverskih a i softverskih.
Hardverske su da graficka mora da podrzava DX10 a to je nvidia serija 8xxx i Ati 2xxx serija ako ne grijesim.
Softwerske su da moras imati Windows Vistu :)
[ Ivan Dimkovic @ 30.10.2007. 21:42 ] @
Dakle,
Da "uskrsnem" malo ovu temu u svetlu prve vrlo ozbiljne DX10 igre: Crysis, ciji se demo konacno pojavio krajem prosle nedelje posle vise meseci hype-ovanja od strane vecine "igracke" komune.
Elem, prosle godine su neki ljudi ovde na ovom forumu pominjali mogucnost da tadasnje nove DX10 karte (NVidia 8800) nece biti u stanju da teraju DX10 igre sa zadovoljavajucom brzinom - i to se na kraju desilo, bar u slucaju ovog monstruma od igre!
Dakle - NVidia 8800 GTX overclock, bez menjanja voltaze:
Sa: 575 MHz (GPU) / 1350 MHz (Shader) / 1800 MHz (Memorija)
Na: 621 MHz (GPU) / 1458 MHz (Shader) / 2052 MHz (Memorija)
3DMark06: 13142 3DMarks
--
E, u 1920x1200 u Ultra High modu sa 8xAA Crysis baca nekih 9-10 FPS u proseku - i to sa najnovijim (169.01) NVidia drajverima, optimizovanim za Crysis! ;-)
Masina koja tera ovo je Intel Core 2 Quad na 3 GHz sa 6 GB RAM-a, dakle - opet prilicno high-end masina.
Sta reci... Doduse, kad vidite grafiku i nivo detalja koji jos nisam video na PC platformi, jasno je zasto je ovo gore tako :)
Ako ce ovo biti finalne performanse Crysis igre kada izadje, a izgledi su da hoce, dolazimo do zakljucka da danas ovu igricu nije moguce pokrenuti u 1900x1200 rezoluciji sa svim detaljima a da to radi zadovoljavajuce brzo (>30 FPS) tj. da se preciznije izrazim - cak i da je uopste igrivo. Sto znaci da ni sa SLI konfiguracijom 2 najbrze NVidia kartice verovatno nije moguce "prebaciti" 20-tak FPS te da ne postoji hardver danas koji ovo moze da tera zadovljavajuce u max. detaljima na toj rezoluciji, osim nekih egzoticnih Quad-SLI konfiguracija, a i to je diskutabilno da li igrica uopste podrzava takav mod. Da ne pominjemo cenu neke Quad-SLI varijante koja je besmislena (ko bi dao 2000 EUR za 4 graficke kartice ?!)
Ocigledno, za ovako napredne igre kao sto je Crysis ce biti potrebno sacekati novu generaciju grafickih kartica koje ce imati bar 1.5 GB memorije, 512-memorijski interfejs i znacajno vece performanse GPU-a nego danasnje NVidia 8800 kartice. Videcemo sta ce NVidia ponuditi kao odgovor na ovo, ja se iskreno nadam G90 cipu ili bar super-smanjenom G80 na 60 nm sa nekim drugim brzinama.
Naravno, u "high" modu i sa 2x AA je Crysis igriv u 1900x1200, sa nekih 20-30 FPS u najvecem broju slucajeva - ali nije to to, ko je video "Very High" mod sa svim detaljima ce svakako zeleti da to vidi i u nekoj varijanti koja nije slide show :)
[ zvezda moto @ 06.11.2007. 19:59 ] @
MOLIM ODGOVOR:
kakva je razlika između 7600GT i 8600GT ako se obe korste u direct X9.
odnosno koliko posto je poslednja bolja na primer u 3D marku.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|