[ Strale @ 19.03.2007. 23:04 ] @
Zasto torenti ubijaju sa konekcijama wireless provajdere a adsl ne
[ bukovski @ 20.03.2007. 02:44 ] @
na ovako generalno pitanje zaista ti niko nece niti moze dati odgovor ? A gde si to procitao bas me zanima ? Neki od wireless provajdera uopste ne filtriraju p2p protok dok ako polgedas ADSL forum na es-u svaki drugi provajder unistava p2p ... i siguran sam da dobro projektovanu mrezu nemogu da "ubiju" torenti sigurno ... u krajnjem slucaju postoji i kod njih ogranicenje po broju konekcija klijenta i taj "problem" rese i na taj nacin ...
[ Strale @ 22.03.2007. 00:38 ] @
Zvao sam sezampro i pitao sam koliko konekcija mi dozvoljavaju a oni kazu da mogu da ostvarim koliko hocu konekcija i da to ogranicavanje konekcija kod njih ne postoji
[ sdurut @ 22.03.2007. 06:41 ] @
Pokušaću da ti pomognem. Obično wireless provajderi su male firme i imaju graničen broj javnih adresa. Običnim korisnicima se dodeljuju lokalne adrese pa se na nekom ruteru koji ima javnu adresu radi NAT. Na svakom ruteru koji radi NAT postoji ograničenje u veličini konekcione tabele. Ako se tabela prepuni ruter počinje da gubi konekcije i počnu čudna ponašanja rutara. Ako svaki korisnik ima javnu IP onda se ne radi NAT i takvog ograničenja nema. Ako se radi NAT jedini lek je da se obeleži P2P saobraćaj i po svakoj lokalnoj IP da se ograniči broj konekcija recimo 10. Tako recimo jedan MT može da opsuži i po više stotina korisnika bez problema. Ako ima 100 korisnika po 10 konekcija to je 1000 konekcija, a recimo limit je 32768 max konekcija na ruteru za NAT.
[ Strale @ 25.03.2007. 01:43 ] @
Hvala