|
[ SONET @ 21.03.2007. 05:43 ] @
| Moj kolega je nedavno bio u firmi **** na prezentaciji mrezne opreme Maipu Communication. Koliko sam ga shvatio, imaju kompletan program high-end opreme, rutere, sviceve, VoIP, itd. Cujem da pomenuti prodaju rutere China Telecom-u i bankama, cak su u Indji na prvom mestu po prodaji rutera (ne racunajuci americke proizvodjace).Posto bi mi trebao pouzdan ruter, da li neko zna nesto o pomenutom brend-u, tj. da li vredi razmisliti o nabavci nekog od njihovih uredjaja?
[Ovu poruku je menjao optix dana 21.03.2007. u 16:23 GMT+1] |
[ diskaverich @ 21.03.2007. 08:25 ] @
Znas kako, posto i meni predstoji nabavka routera, pogledao sam malo njihov site www.maipu.com. Ono sto vidim prilicno je impozantno? Jel ti je poznata finansijska strana? Ono za Indiju jeste istina. Doduse tamo su im ruteri kao OEM varijanta, DAX Networks izgleda?
[ optix @ 21.03.2007. 15:40 ] @
Posto mi ovo izgleda kao direktno reklamiranje firme ciji sam naziv u prvoj poruci izbrisao, a u medjuvremenu se na temi oglasio jos jedan (treci po redu) korisnik registrovan na isti (danasnji) dan kome je to takodje prva poruka na es-u, sledeca slicna poruka ce dovesti do brisanja cele teme ukoliko procenim(o) da sluzi jedino reklamiranju. O tehnickim aspektima ste slobodni da argumentovano diskutujete.
Pozdrav.
[Ovu poruku je menjao optix dana 21.03.2007. u 16:55 GMT+1]
[ sheff @ 22.03.2007. 07:17 ] @
ja zelim da cujem info drugih korisnika o istom brandu, za koji do danas nikad nisam niti cuo...
[ SONET @ 22.03.2007. 07:53 ] @
Citat: optix: Posto mi ovo izgleda kao direktno reklamiranje firme ciji sam naziv u prvoj poruci izbrisao, a u medjuvremenu se na temi oglasio jos jedan (treci po redu) korisnik registrovan na isti (danasnji) dan kome je to takodje prva poruka na es-u, sledeca slicna poruka ce dovesti do brisanja cele teme ukoliko procenim(o) da sluzi jedino reklamiranju. O tehnickim aspektima ste slobodni da argumentovano diskutujete.
Pozdrav.
[Ovu poruku je menjao optix dana 21.03.2007. u 16:55 GMT+1]
Ovako. To i jeste problem sto niko i ne moze da sazna nista ako to nije vezano za jedan od navedenih brand-ova u opisu teme. Za pominjanje imena firme se slazem, ne mora da stoji, ali ako jedino ta firma prodaje u regionu onda i nije neka reklama (ionako ces do njih doci, na ovaj ili onaj nacin). Pravi problem je u tome da na ovom site-u od cisco-a (po pitanju aktivne mrezne opreme) ne moze da se zivi. Ispade da jedino oni prave opremu.
Citiram pojasnjenje teme od strane moderatora, ili koga vec, nebitno je...
"Stručna diskusija o mrežama. Optičke i kablovske mreže. Protokoli, napredni servisi i mrežni alati. Cisco, Nortel, HP, IBM, Juniper, Extreme Networks, Allied Telesyn, 3COM."
Objasnite vi meni koga VI reklamirate, ako bez ikakve potrebe u opisu teme navodite, proizvoljno, imena proizvodjaca (o redosledu kojim ih navodite i da ne govorim)
pa ispada da jedino oni znaju da naprave mrezni uredjaj.
Koliko sam uspeo da procitam sa CD-a koji sam dobio od pomenutog prijatelja, stavili su dual-core procesor u najvisu seriju rutera,godinu dana pre Cisco-a. Ne bih toliko obeshrabrivao ljude da o njima saznaju nesto vise, pogotovo ako to ovom narodu vadi manje para iz dzepa...
I da ponovim, OK je opaska za pominjanje firme, ali toliko "izvodjenje dokaza" prosto govori nesto vise....
[ Milan Andjelkovic @ 22.03.2007. 09:33 ] @
Nije problem diskutovati o proizvodjaču i opremi. Problem je reklamiranje distributera/zastupnika/šta god, kao što je optix i lepo objasnio. Ne razumem protiv čega se buniš? Verujem da su uslovi diskusije dovoljno pojašnjeni, za sve ostalo postoji odgovarajući forum - Predlozi i Pitanja.
Pozdrav
[ Milos Stojanovic @ 22.03.2007. 09:44 ] @
Smešno je reći da ES reklamira Cisco. To je jednostavno neki standard po kome se svi vode i koji svi koriste.
Dalekoistočni proizvođači mrežne opreme tek treba da se probiju do nas. Ja iskreno nemam ništa protiv toga, i niko neće brisati linkove o Maipu proizvodima, čak su takve poruke više nego dobrodošle, pogotovu ako sadrže argumentovane stavove i činjenice o opremi i/ili direktno iskustvo sa korišćenjem iste.
Sa druge strane, pominjanje domaćih firmi na ESu se gotovo uvek tumači kao reklamiranje. Tačno je da je ta određena firma trenutno jedina kod nas koja ima zvaničnu distributersku saradnju sa Maipu (bar kolko je meni poznato), ali opet reklama je reklama.
[ optix @ 22.03.2007. 09:47 ] @
@SONET
Slazem se sa vecinom stvari koje si rekao. Medjutim, nacin na koji ce neko da sazna o npr. Maipu ruterima (za koje uzgred budi receno i ja prvi put cujem u zivotu) je isto tako bitan.
Dakle, ako se za kratko vreme pojave tri nova clana (ili barem tri razlicita korisnicka naloga) kojima je prva poruka upravo nekakav komentar za doticne rutere, od kojih jedan (ili kako to najcesce biva, isti autor) spomene i firmu u kojoj se oni prodaju, to onda direktno lici na reklamiranje te firme i takve stvari se brisu na ovom forumu.
Vi cete onda biti 'oznaceni' kao korisnici koji samo reklamiraju x firmu i y proizvod. Sto, priznaces, ne doprinosi saznavanju ikakvih relevantnih podataka o tim ruterima, a to je upravo cilj ovog foruma.
Svaka iskustva, pozitivna ili negativna, o doticnim i bilo kojim drugim ruterima su pozeljna. I pozivam vas da ih iznesete ako ih imate. Ukoliko se pokazu kao nesto sto dolazi u obzir za kupovinu, verujem da nece biti problema da se ime firme sazna na drugi nacin, pogotovu ako je to jedina firma koja ih uvozi u ovoj zemlji.
Opis foruma si pogresno protumacio kao reklamiranje, nije cilj da se istaknu samo ti proizvodjaci (koji uzgred ipak predstavljaju nekakav 'tehnoloski vrh'). Ali nigde se ne spominje da Juniper rutere mozete nabaviti u toj i toj firmi, sto upravo predstavlja reklamiranje
Pozdrav.
p.s. ako ponavljam nesto od kolega koji su bili brzi, izvinjavam se
[ markom @ 22.03.2007. 11:19 ] @
Citat: Koliko sam uspeo da procitam sa CD-a koji sam dobio od pomenutog prijatelja, stavili su dual-core procesor u najvisu seriju rutera,godinu dana pre Cisco-a. Ne bih toliko obeshrabrivao ljude da o njima saznaju nesto vise, pogotovo ako to ovom narodu vadi manje para iz dzepa...
Tjah, koja budalaština :-). Cisco iuma dual core u svom NPE-G1 već 5 godina.
Sa druge strane, CPU je potpuno nebitan za performanse novih rutera... POGOTOVO kad je reč o "najvišoj seriji", za koju većina naroda o kom ti pričaš može samo da sanja, a uglavnom im i ne treba.
Marko.
[ optix @ 22.03.2007. 11:22 ] @
To je izgleda fora kineskih proizvodjaca. Vecina ih se hvali nekakvim xxxMhz cpu-ovima, kao da je to od prevelike vaznosti
[ SONET @ 22.03.2007. 12:32 ] @
Znate kako... Kod ovih na site-u mozes da vidis koliko paketa u sekundi ima svaki model. Taj Citat: markom: Tjah, koja budalaština :-). Cisco iuma dual core u svom NPE-G1 već 5 godina.
Sa druge strane, CPU je potpuno nebitan za performanse novih rutera... POGOTOVO kad je reč o "najvišoj seriji", za koju većina naroda o kom ti pričaš može samo da sanja, a uglavnom im i ne treba.
Marko.
Pazi. Ako nije bitan procesor kojim se hvale i X Mpps throughput-a, ne znam sta je kod rutera vazno, bar na prvu loptu. Modularnost imaju i ovi. Kao i vecinu feature-a koje "narod" koji pominjes, koristi. A obzirom da ih koristi Telecom i banke, ni u pouzdanost preterano ne treba sumnjati.
Probaj da na Cisco site-u pronadjes podatke o propusnoj moci novih ISR rutera, sem kod starijih 17xx i 7200. A kod ovih ti pise kod svakog modela....Ne znam...
[ markom @ 22.03.2007. 13:01 ] @
Kao prvo, ISR ruteri su daleko od visoke klase. Kao drugo, izvoli.
Kao treće, moderne platforme koriste distribuirano prosleđivanje (forwarding) koje ne koristi centralni CPU, već hardver na linijskim kartama za prosleđivanje saobraćaja. CPU se koristi samo za kontrolne funkcije.
Marko.
P.S. Ja radim za "telekom", a ti? ;-)
[ SONET @ 22.03.2007. 14:10 ] @
Nazalost, to sto radis u Telekomu i nije bas neka referenca. Kada pricas o modernim hardverskim platformama, zaboravljas da 7200, 7600 itd, nisu ISR ruteri i da ISR ruteri ne koriste Distributed CEF, ako je to ono na sta si mislio. Gde ti u serijama do 3800 imas Dcef ? I razdvojen data plane od control plane-a? A serije do 3800 su upravo oblast o kojoj pricamo.
Drugo, kad si vec zaintao,
http://www.cisco.com/warp/publ...eference/routerperformance.pdf
i nije bas "najvidnije" postavljena.
Ono sto je moja poenta je da na Maipu site-u ovu informaciju imas na osnovnom datasheet-u odredjenog modela rutera. Mozda gresim...
[ markom @ 22.03.2007. 14:56 ] @
Obrati pažnju da sam napisao "telekom", a ne Telekom... ;-).
Možda ti pričaš o 3800, a ja sam lepo rekao da ISR ruteri nisu high-end, što je termin koji si ti upotrebio :-).
Citat: Moj kolega je nedavno bio u firmi **** na prezentaciji mrezne opreme Maipu Communication. Koliko sam ga shvatio, imaju kompletan program high-end opreme, rutere, sviceve, VoIP, itd.
ISR su više nekako enterprise edge, čak branch office ruteri. Daleko od high-end.
No, kad ih već pominješ, ako pogledaš arhitekturu ISR platforme, primetićeš da imaju hardware-assisted forwarding, što nije isto što i distributed forwarding koji je prisutan na drugim platformama, ali i dalje pritom ne koristi glavni CPU za sve operacije nad paketima. Ovi ruteri takođe imaju nešto što Cisco zove "service processor", a što omogućava ovim ruterima da na sebi imaju instalirane napredne servise, kao npr. CallManager Express i sl. Odlična platforma.
Pošto se tiče one tabele, da, nije najpristupačnija, ali informaciju o PPS imaš za svaku platformu u "Product Literature" odeljku. Takođe, ovaj podatak je dostupan u Product Guide publikaciji (ili tako nešto), koja može da se skine sa sajta. Takođe, Cisco account team može da ti dostavi ove informacije kad im tražiš.
Još nešto? ;-)
Marko.
[ SONET @ 23.03.2007. 04:36 ] @
OK, izvinjavam se ako nisam razumeo...
Ono sto sam uspeo da vidim je da ulazni model ima dva ugradjena FE porta i slotove za WAN/VoIP prosirenje. Priznaces da su i 2FE i slotovi za prosirenje retkost kod ulaznih serija. 30Kpps nije malo throughput-a na osnovnom modelu. Pogledao sam njihov konf manual za rutere, bogami imaju sve sto treba, da ne pricam da ako si radio sa ***** (da ih i ja ne reklamiram vise), snacices se odmah, bar kako vidim.
http://www.maipu.com/download/...u_Router_Config_ManualV1.0.pdf
Voleo bih da neko baci pogled pa da kaze svoje misljenje.... 
[ markom @ 23.03.2007. 10:55 ] @
Ok je sve to što piše u uputstvima i brošurama, ali kako to zapravo radi u praksi je potpuno druga priča. Ne samo to, nego šta kad nešto krene naopako? Kako se pronalaze dodatne informacije, gde su mailing liste, kakva je tehnička podrška, kakav debug podržavaju ruteri, itd. Ima mnogo stvari koje određeni proizvod čine dobrim i pouzdanim, a koje ne pišu u brošurama.
Marko.
[ SONET @ 26.03.2007. 14:38 ] @
E, ono sto sam pronasao, a sto bi mi najvise odgovaralo je Maipu MP2700-8. Ruter i Layer3 switch U JEDNOM. Uzeo sam ga na test. LANtoLAN 148Kpps, LANtoWAN 100Kpps. Ima 2FE porta za WAN i BACKUP WAN, koliko sam shvatio. Za segmentiranje interne mreze (to mi je vazno jer imam puno racunara, treba da ih podelim na nekoliko subnet-a zbog broadcast-a a opet ima puno saobracaja medju njima) ovaj "combo" ima +8 FE Layer 3 porta. Javljam se za neki dan sa utiscima....
[ Milan Andjelkovic @ 26.03.2007. 17:48 ] @
Google: "Maipu MP2700-8":
Citat: Results 1 - 7 of about 8 for Maipu MP2700-8. (0.05 seconds)
...ili...
Google: "Maipu MP2700":
Citat: Results 1 - 20 of about 298 for Maipu MP2700. (0.05 seconds)
Ispod 1k rezultata? Pa to se ni ne može nazvati opremom ;)
Da ni ne govorimo o tome koliko je rezultata sa upitnicima... ;)
[ SONET @ 27.03.2007. 07:25 ] @
Neke stvari prosto ne zasluzuju komentar...
[ Milan Andjelkovic @ 27.03.2007. 09:27 ] @
Ja se jesam šalio, ali znaš ono "u svakoj šali...":
Citat: Ne samo to, nego šta kad nešto krene naopako? Kako se pronalaze dodatne informacije, gde su mailing liste, kakva je tehnička podrška, kakav debug podržavaju ruteri, itd. Ima mnogo stvari koje određeni proizvod čine dobrim i pouzdanim, a koje ne pišu u brošurama.
[ markom @ 27.03.2007. 15:03 ] @
Šala ili ne, ovo je odlično zapažanje koje dosta govori o rasprostranjenosti opreme, kao i o svemu onome što si citirao. Ova zamerka bi bila dovoljna da isključi bilo kakvu ozbiljnu upotrebu.
Marko.
[ SONET @ 29.03.2007. 11:54 ] @
Nazalost, covek ocekuje ozbiljniju raspravu na ovakvom forumu. Najjaca argumentacija iznesena protiv ekspanzije pomenutog proizvodjaca je mogucnost pronalazenja podataka o istom putem google pretrazivaca.
Da li ikom pritom pada na pamet podatak da je Maipu u Kini po prodaji transmisione opreme Telekomu na 1. mestu, ruterske bankama, na 2. mestu, a da su u Indiji treci po prodaji rutera, PRVI, ako ne racunamo americke proizvodjace. I da je mozda ta cinjenica dovoljna kao reklama. A ovde se bas to komentarise, reklama...Javljam se za koji dan sa zaista, nadam se, "upotrebljivim" informacijama. Trenutno proucavam dokumentaciju, pre pustanja u produkciju...
[ markom @ 29.03.2007. 12:16 ] @
Odlično. Svaka informacija je dobrodošla.
Samo... te informacije koje si naveo, da li mogu da se pronađu negde online? Mislim, te o veličini tržišta?
Marko.
P.S. Ne računajući strane proizvođače, Yugo je najzastupljeniji u Srbiji. Da li ga to čini dobrim?
[ radojko @ 29.03.2007. 21:37 ] @
Bas sam se zaintresovao da vidim sta nude, ali skoro nista nisam nasao na njihovom sajtu. Cinimi se da su jos nezreli pogotovo u odnosu na konkurenciju. Jedan AT ne moze da napravi valjan switch a pravi ih ko zna koliko godina. Softver u ruteru je daleko slozeniji od onog u switchu stoga neverujem da je tek tako moguce napraviti ruter da valja, treba da prodje jos mnogo godina da bi se priblizili Juniperu i Ciscu. Kod ove dvojice nije pitanje samo brojeva koliko ko moze vec da stvarno to moze bez zaglupljivanja i ispadanja iz sistema.
[ djk494 @ 29.03.2007. 23:11 ] @
Citat: SONET: Nazalost, covek ocekuje ozbiljniju raspravu na ovakvom forumu. Najjaca argumentacija iznesena protiv ekspanzije pomenutog proizvodjaca je mogucnost pronalazenja podataka o istom putem google pretrazivaca.
Da li ikom pritom pada na pamet podatak da je Maipu u Kini po prodaji transmisione opreme Telekomu na 1. mestu, ruterske bankama, na 2. mestu, a da su u Indiji treci po prodaji rutera, PRVI, ako ne racunamo americke proizvodjace. I da je mozda ta cinjenica dovoljna kao reklama. A ovde se bas to komentarise, reklama...Javljam se za koji dan sa zaista, nadam se, "upotrebljivim" informacijama. Trenutno proucavam dokumentaciju, pre pustanja u produkciju...
Slucajno znam za drugu kompaniju koja ima slicne izjave za pomenuta trzista ;), a uostalom sta to tebi znaci?
Par pitanja o ovoj opremi pre nego sto mi neko kaze brzinu procesora i kolicinu RAM-a:
Konkretno za domace trziste:
Koliko ima lokalnih eksperata za datu opremu (da li ih uopste ima) i koja je cena sata podrske, koji nivoi podrske postoje (za sat vremena, za dan, za nedelju, email, telefon), da li postoje obuke (koliko kostaju) i sertifikati koji potvrdjuju da covek koji ti petlja po opremi ima potrebno znanje, dokumentacija, forumi, web, iskustva drugih ljudi, koliko i kako su dostupni?
Koliko traje zamena pokvarenog dela opreme, da li postoji lokalni magacin sa svim rezervnim delovima za tvoju opremu, ako ne gde je najblizi, gde je najblizi ovlasceni servis za taj router, garancija...?
Kakvo je iskustvo sa ispravljanjem bagova u softveru, kad se detektuje bag koliko treba da izadje patch?
Koliko dugo je proizvodjac u datoj oblasti, odnostno pravi routere, da li ce sledece godine da proceni da mu se ne isplati to i obustavi taj product-line pa sva ulaganja u obuku i muka sa prelaskom na drugu platformu pada u vodu, ili realnija varjanta, ko garantuje za prethodne stavke da ako prodaju tri ruotera na nasem trzistu i procene da im se ne isplati da tako posluju jednostavno se puvuku iz nase zemlje?
.
.
.
Pozz.
[ SONET @ 30.03.2007. 03:45 ] @
Citat: markom: Odlično. Svaka informacija je dobrodošla.
Samo... te informacije koje si naveo, da li mogu da se pronađu negde online? Mislim, te o veličini tržišta?
Informacije koje pominjes, i sam sam trazio. Podatak za Indiju je tacan. Redosled Cisco, Juniper, pa Maipu. E ono sto je bitno primetiti. Maipu je na trzistu Indije kao DAX Networks, OEM varijanta. Ruteri su identicni, imas samo markicu DAX Netorks-a. Za Kinu ne sumnjam. Laganje o ovim stvarima u Kini se jos uvek "ne tolerise" kao, na primer u Srbiji.
Citat: radojko: Bas sam se zaintresovao da vidim sta nude, ali skoro nista nisam nasao na njihovom sajtu. Cinimi se da su jos nezreli pogotovo u odnosu na konkurenciju. Jedan AT ne moze da napravi valjan switch a pravi ih ko zna koliko godina. Softver u ruteru je daleko slozeniji od onog u switchu stoga neverujem da je tek tako moguce napraviti ruter da valja, treba da prodje jos mnogo godina da bi se priblizili Juniperu i Ciscu. Kod ove dvojice nije pitanje samo brojeva koliko ko moze vec da stvarno to moze bez zaglupljivanja i ispadanja iz sistema.
Slazem se site je "katastrofa". Ljudi koji su mi prodali svesni su ogromnih slabosti po pitanju marketinga. Oni imaju pristup gomili dokumentacije (na kineskom!!!). Ali, posmatraj to ovako. Zamisli da Cisco nije originalno sa podrucja na kome se govori engleski. Ono o cemu ti pricam najbolje se vidi ako posetis yu verziju njihovog site-a. Videces "gomilu" informacija. :)
Citat: Djaki:
Konkretno za domace trziste:
Koliko ima lokalnih eksperata za datu opremu (da li ih uopste ima) i koja je cena sata podrske, koji nivoi podrske postoje (za sat vremena, za dan, za nedelju, email, telefon), da li postoje obuke (koliko kostaju) i sertifikati koji potvrdjuju da covek koji ti petlja po opremi ima potrebno znanje, dokumentacija, forumi, web, iskustva drugih ljudi, koliko i kako su dostupni?
Koliko traje zamena pokvarenog dela opreme, da li postoji lokalni magacin sa svim rezervnim delovima za tvoju opremu, ako ne gde je najblizi, gde je najblizi ovlasceni servis za taj router, garancija...?
Kakvo je iskustvo sa ispravljanjem bagova u softveru, kad se detektuje bag koliko treba da izadje patch?
Koliko dugo je proizvodjac u datoj oblasti, odnostno pravi routere, da li ce sledece godine da proceni da mu se ne isplati to i obustavi taj product-line pa sva ulaganja u obuku i muka sa prelaskom na drugu platformu pada u vodu, ili realnija varjanta, ko garantuje za prethodne stavke da ako prodaju tri ruotera na nasem trzistu i procene da im se ne isplati da tako posluju jednostavno se puvuku iz nase zemlje?
Pozz.
Pazi, srecom, ono koliko vidim, to je preslikan Cisco. Ako si spremao i polagao CCNA,CCNP, nema sanse da omanes sa konfigurisacijom. I filozofija je identicna...Tako i prica o obuci i sertifikatima moze u dobroj meri da se primeni.Kada je rec o podrsci, ovi ljudi ovde imaju first level, a 24x7 mozes da kupis od njih (nema paketa kao kod Cisco-a, koje BTW niko i ne kupuje, vec se pogodi sa onim ko mu je opremu prodao) ili da se obratis direktno mail-om ili telefonom. Ako si kupio proizvod imas pravo na podrsku. Tako mi je receno. Uredjaj menjas kod njih, garancija na sve ti je godinu dana, kao i upgrade IOS-a. Sto se stock-a rezervnih delova tice, ne znam, kazu da imaju sve kartice koje prodaju...ali, molim te, reci mi kod koga imas stock? Imas samo price vec 10 godina da ce stock biti formiran. Pa ovde cak i da kupis ugovor o odrzavanju dobijes odgovor da next business day znaci da ce deo biti na granici sutra a kod tebe ugradjen, u najboljem slucaju, za 10 dana. A pazi, oni te i pored toga odvale sa cifrom za takav ugovor.Sto se tice prisustva, imaju ugovor na tri godine (drugar je tako cuo na prezentaciji).
[ djk494 @ 30.03.2007. 10:40 ] @
Citat: SONET: Za Kinu ne sumnjam. Laganje o ovim stvarima u Kini se jos uvek "ne tolerise" kao, na primer u Srbiji.
;) ma daj... Ovo mogu da ti iz licnog iskustva kazem da nema veze sa vezom... Gde nalazis ovakve informacije ;) ?
Citat: SONET: Slazem se site je "katastrofa". Ljudi koji su mi prodali svesni su ogromnih slabosti po pitanju marketinga. Oni imaju pristup gomili dokumentacije (na kineskom!!!). Ali, posmatraj to ovako. Zamisli da Cisco nije originalno sa podrucja na kome se govori engleski. Ono o cemu ti pricam najbolje se vidi ako posetis yu verziju njihovog site-a. Videces "gomilu" informacija. :).
Citat: SONET: Pazi, srecom, ono koliko vidim, to je preslikan Cisco. Ako si spremao i polagao CCNA,CCNP, nema sanse da omanes sa konfigurisacijom. I filozofija je identicna...
Vidis CCNA, CCNP su sertifikati, ako neko ima CCNA ocekuje se neko znanje, on je to znanje stekao u C skolici, ili je citao knjige ili je ima prethodno iskustvo sa C opremom... a najcesce kombinacija toga svega... + imas hrpu strucnjaka u Srbiji za datu opremu, koja radi godinama na toj opremi-iskustvo + firma koja ti prodaje opremu mora da ima odredjen broj strucnjaka da bi ti uopste prodala opremu...
Moje pitanje sta Maipu ima da ponudi od toga? Dokumentaciju na kineskom jeziku ;)?
Razumes moja pitanja, da li ces cekati da ti deo stigne iz kine ako nesto crkne ili imaju lokalni magacin ili je mozda u Rumuniji najblizi... Ako prodas opremu internet provideru hoce li on moci da ceka 20 dana da oprema stigne iz - ko zna odakle?
Glupo mi je da raspravljam o podrsci ako nemas dokumentaciju, ako nemas dovoljan broj strucnjaka da mozes da biras ko ce da radi opremu... i sl. da se ne ponavljam...
Na kom tenderu je ucestvovao Maipu i pokazao se kao, ako ne najbolje onda dobro resenje? Nemoj molim te samo China Telecom, neka referenca iz EU regije i sl. Neki test neke nezavisne organizacije kao npr. www.mfaforum.org ...
Poz.
[ radojko @ 30.03.2007. 17:09 ] @
Bio sam i na kineskom sajtu ni tamo nema nista, isto kao na engleskom. Prilicno je neozbiljno.
Nebih se nikada usudio da nekom ugradim Maipu ruter, ni najslabiji. Siguran sam da tehnicku podrsku ni nemaju, a od nasih nema mnogo vajde neznaju ni staticku rutu da naprave, klasicna trgovacka firma.
BTW. Nebih ti preporucio da se zanosis da ces ustedeti sa kupovinom jeftinog rutera, na kraju ce te ispasti mnogo skuplje od Cisca.
[ SONET @ 31.03.2007. 06:58 ] @
Dokumentaciju na kineskom sam pomenuo kao ilustraciju marketinske neozbiljnosti, a ne kao nesto pozitivno.
O tehnickoj podrsci bilo kog proizvodjaca u Srbiji necu nista da pricam. Probaj da dobijes podrsku za iole ozbiljniji uredjaj..Zavrsices na Cisco TAC-u s odgovorima tipa izvinite, oprostite...
A o rezervnim delovima necu ni da trosim reci. Ako za nabavku svakog ozbiljnijeg uredjaja treba da cekas 3-4 nedelje, molim te objasni mi o kojim rezervnim delovima za te uredjaje mi mastamo...
[ radojko @ 31.03.2007. 12:30 ] @
Ja sam primetio da ni na kinskom sajtu za kineze ili one koji znaju kineski nepostoji nikakva dokumentacija.
Nemozes da poredis jednu kinesku firmu o kojoj niko nije cuo i koja nema tehnicku podrsku sa firmom koja ima najobimniju dokumentaciju na svetu i koju svi koriste. Do sada nisam imao velikih problema da trazim tehnicku podrsku sem sa nekim licencama za CCM kada sam isao preko TAC-a.
Neznam sta je tebi ozbiljniji uredjaj, ali kod mog dilera rutera i switcheva ima uvek na stanju, ali ne kao stok za rezervne delove nego ako nekom treba hitno. Dosta puta sam zavrsio posao jer su imali opremu na stanju. Sa otkazima u radu nisam imao problema, neracunam budjavi Allied Telesyne, vec samo u test fazi, za kriticne servise koristimo redudansu, a ako neko hoce dodatno da se osigura sa 24h neka plati-nama odgovara jer se tu uzima dobra lova.
[ markom @ 06.04.2007. 03:33 ] @
Šta bi sa ovim? Kako napreduje Maipu setup? Stalo malo? :-)
[ sudyxor @ 06.04.2007. 22:42 ] @
fuj. po meni, na kraju ipak ispade reklama. da čovek obitava ovde godinama (kao ja) pa još i nekako, ali prvi post pa odma' "diskusija" i to o novim "vrlim" ruterima. pa da bar usledi neki baš interesantan info, neka tehnička pikanterija ili pravi praktičan savet/iskustvo. umesto toga, marketinška naklapanja + malo smo pročitali datasheet i našli podatak o 30pps i 2FE. uf, jaka stvar. i sad bih ja trebao u stilu "moj je duži" da pričam o ssg5 koji ima 7FE itd itd? neka hvala, radije ću da platim oglas u novinama i ostavim taj stil prepucavanja onima sa podforuma o foto-aparatima :)
p.s. aluzija na oglase dotičnih rutera po novinama ("ako ste voleli Cisco...")
[ Milan Andjelkovic @ 06.04.2007. 22:58 ] @
Nije na kraju - znali smo da je reklama od samog starta :) A na kraju je zapravo ispalo da je anti-reklama, zbog čega je tema i preživela ;)
[ SONET @ 10.04.2007. 08:57 ] @
E pa ovako, moracu da vas razocaram. Maipu sljaka savrseno. Moram da priznam da sam i sam bio skeptik. Konfigurisanje je proslo bez problema, stvarno je filozofija ista. Sintaksa tu i tamo, ima razlike, ali ako znas sta trazis, nema sanse da omanes...Za sada imam uposlen 1fe koji ide na cable (2Mbps) i cetiri L3 porta za internu mrezu. Pazi, ono sto na primer nema su security stvari tipa nbar-ova i slicno ali ono od access listi sto je podeseno kontrolise saobracaj kako treba...za 0.9k evra, sasvim sam zadovoljan...
[ sudyxor @ 12.04.2007. 09:32 ] @
Ok, ako vec hoces da reklamiras, pa navodis i cene, sad ces da dobijes jos jednu antireklamu:
0,9k€ za tebe nije mnogo? A sta mislis koliko kosta juniper ssg5? I da li mislis da je taj tvoj maipu bolji od ssg5 (u raznim segmentima - funkcionalnost, opcije, performanse, podrska itd itd)?
I ako moze konkretno, bez filozofiranja. Ako ne moze ili ne umes konkretno, onda zaboravi, ne zelim da ucestvujem u potencijalnoj obmani posetilaca ovog foruma.
[ SONET @ 12.04.2007. 11:38 ] @
Citat: sudyxor: Ok, ako vec hoces da reklamiras, pa navodis i cene, sad ces da dobijes jos jednu antireklamu:
0,9k€ za tebe nije mnogo? A sta mislis koliko kosta juniper ssg5? I da li mislis da je taj tvoj maipu bolji od ssg5 (u raznim segmentima - funkcionalnost, opcije, performanse, podrska itd itd)?
I ako moze konkretno, bez filozofiranja. Ako ne moze ili ne umes konkretno, onda zaboravi, ne zelim da ucestvujem u potencijalnoj obmani posetilaca ovog foruma.
Juniper SSG5, moram da priznam, ne znam koliko kosta, ali znam da na bazi 64k paketa ima 30Kpps, a MP2700 100Kpps. Takodje, iz official data sheet-a koji sam video, ne primecujem da ssg5 ima 2 ruter porta i 8 L3 porta sa 148Kpps MEDJUSOBOM....
[ markom @ 12.04.2007. 12:03 ] @
Da, ova terma je reklamiranje. Ništa novo nismo naučili.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|