[ Srđan Pavlović @ 21.03.2007. 17:49 ] @
Imao sam prilike da probam SUSE 10 pro (sa instalacionim DVD-om i jos jednim punim mirror DVD-om sa
novim apdejtovima) i jako mi se svidja. Medjutim, hteo bih da koristim neku sasvim besplatnu verziju,
i to ozbiljnu, a na prvom mestu su mi stabilnost, sigurnost na mrezi (modemska ili ADSL konekcija),
i koliko je moguce zamene windows programa kako bi prelazak sa win32 bio sto manje bolan :)

Idem sutra do BG, pa bih vas zamolio da mi kazete gde se mogu nabaviti besplatne verzije
Linuxa, da to narezem.
Inace, modem mi je softverski, Agere, SUSE 10 ne vidi lucentov chip, tako da od ovog modema nema nista.

Cuo sam da je najbolji izbor intel 536, pa me interesuje da sta mislite o tom, i koji bi jos mogao cip set ako
slucajno ne nadjem taj (da minimiziram sanse da mi nece raditi modem pod linuxom)

Moja konfiguracija je

Ploca ASUS P4P800S-x,
Intel Celeron (socket 478) oc na 2,67GHz
Memorija 512,
Ati Radeon 9250 128 bit/ 128 ram (znam da je slabije podrzan od n-vidie, ali sad nemam love za novu grafickU)
HDD 80 GB maxtor.....

i tv karta Terminator (ima phillips cip set).

Dakle, koju potpuno free distribuciju predlazete?

Imam dosta iskustva sa windowsom (jos od DOS-a) tako da verujem da cu uspeti
da savladam i linux sistem, a kucanje komandi u konzolu mi nije strano, navici cu se opet :)

DAKLE, nije bitno koliko ga je komplikovano podesiti, bitno je da ga je MOGUCE podesiti,
a kada se jednom podesi da radi besprekorno sigurno i stabilno (i opet ponavljam
da je free distribucija)!

[Ovu poruku je menjao Kernel-1 dana 21.03.2007. u 19:03 GMT+1]
[ Buffy @ 21.03.2007. 19:18 ] @
Fedora, Debian, Slackware, (K)Ubuntu, su po meni jedne od najboljih. Ja koristim Slackware. Istina, njega je teze konfigurisati od ostalih linux-a, ali kad
se jednom konfigurise radi bezprijekorno :)
Mada i ostale gore navedene distribucije nisu lose.
Pozdrav!
[ vladared @ 21.03.2007. 19:27 ] @
Izobr ADSL/Modem baš i nije neki. Uvek ADSL, ali dok to ne odradiš makar jedan Intel modemčić 536 ep će da reši probleme.
Što se tiče izbora distroa:
1. Bezbolan prelazak sa Wina bi bio da uzmeš neki linux koji malte ne sve automatski prepoznaje i lako se konfiguriše. Tu se mogu ubrojati PCLinuxOS (moja topla preporuka), Kubuntu (preferiram ga više zbog kde okruženja koje je prihvatljivije za windows prebeg), ali i njegovog rođenog brata Ubuntu-a (koji je isto što i ovaj predhodnik ali sa malo neobičnim okruženjem), da tdjokic mi ne uleti odma tu je i Mint, pa tu je FreeSpire, Mephis, neizostavni Xandros, SuSe iiiii Mandriva (mada ona se beš nešto i ne odlikuje svojim sigurnim rešenjima)
2. Neki srednji sloj koji je koliko toliko konforan, ali sigurno stabilan i oproban bi bio Fedora i Debian.
3. Ako želiš da učiš i ne odustaješ lako tu su uvek pouzdani, ali ponekad i preteški Slackware, Gentoo i ono što ja koristim Arch.

Izvinjavam se ako sam nešto izostavio...
[ Srđan Pavlović @ 21.03.2007. 19:39 ] @
Ali koja je od tih svih distribucija besplatna?

Ja imam Ubuntu, verziju 5.04 (install cd i live cd).

Moze li ona? Posto sam za nju siguran da je besplatna.

Od tih sto si nabrojao, koje su BESPLATNE distribucije?

[ slaks @ 21.03.2007. 19:40 ] @
Citat:
Kernel-1: Imao sam prilike da probam SUSE 10 pro (sa instalacionim DVD-om i jos jednim punim mirror DVD-om sa
novim apdejtovima) i jako mi se svidja. Medjutim, hteo bih da koristim neku sasvim besplatnu verziju...

Pa SUSE ti je besplatan !?! Odnosno openSUSE kako se i zvanično zove pa ako ti se sviđa koristi ga.

http://distrowatch.com/table.php?distribution=suse

Pa i sve ostale distribucije su ti besplatne: Fedora, Mandriva, PSLinuxOS, Ubuntu itd....
[ vladared @ 21.03.2007. 19:45 ] @
Citat:
Kernel-1: Ali koja je od tih svih distribucija besplatna?

Ja imam Ubuntu, verziju 5.04 (install cd i live cd).

Moze li ona? Posto sam za nju siguran da je besplatna.

Od tih sto si nabrojao, koje su BESPLATNE distribucije?

Sve su besplatne, jedino vodi računa da ako odabereš SuSe to bude varijanta OpenSuSe ili ako odabereš Xandros to bude Xandros OCE ili tako nešto.
[ vladared @ 21.03.2007. 19:54 ] @
Usput, Ubuntu 5,04 je prastara verzija. Trenutno je aktuelna 6,10 , a na leto pojaviće se verzija 7.
[ Body Bag @ 21.03.2007. 19:54 ] @
Kao sto rece Vladared svakako probaj PC Linux OS-veoma je jednostavan,user-friendly,i dolazi sa vecinom potrebnih stvari :-)
Imaj u vidu takodje Fedoru,SUSE,Ubuntu

Za nabavku distroa pogledaj ovde:

http://www.linuxo.net

http://www.overburn.tk/
[ vladared @ 21.03.2007. 20:00 ] @
ps... vodi računa da adsl modem obavezno ima mrežni priključak jer usb je otprilike kao tvoj lucent modem (verovatno ćeš naći u varijanti gde na istom adsl modemu imaš i mrežni i usb)...
[ Srđan Pavlović @ 21.03.2007. 20:08 ] @
SuSe koji imam nije besplatan (SUSE 10 pro, Novell) i ne bih ga zato koristio. Jedino ako
nadjem taj openSUSE negde.

Modem cu kupiti intelov, to nije mnogo para....

Videcu da nabavim u BG nesto od ovog sto ste pobrojali, ako budem mogao taj
PC Linux OS.

Hvala na sugestijama.
[ Jbyn4e @ 21.03.2007. 21:33 ] @
SuSE 10 JESTE besplatan. Nije besplatan SuSE Linux Enterprise Server 10 i SuSE Linux Enterprise Desktop 10, u zargonu SLES 10 i SLED 10. SuSE 10 professional jeste besplatan, ako ga downloadujes, narezes i slicno. Mozes i da ga platis - ali onda placas PODRSKU I LITERATURU, kao i kutiju sa cd/dvd koje dobijas za te pare (ako se dobro secam to bese negde 50 evra, dobijes kutiju sa cd/dvd kompletom, knjigu kao uputstvo ili vise knjiga, zaboravio sam, i pravo da recimo 3 puta u tih godinu dana zoves novell-ovu podrsku i da ih pitas kako da resis neki problem).

Dakle, na tebi je da odaberes sta ces koristiti, dosta njih su vrlo slicni (ne i isti), a ako vec imas SuSE 10, mozda ti je najlakse da uzmes (download ili ti neko nareze) OpenSuSE 10.2 i da izvrsis update sistema. Tako ces imati 10.2 bez ponovnog instaliranja. Ili mozes da instaliras i pored SuSE-a i jos neki ako bas zelis.

A sa modemoima mozes i dalje da imas problema ako su software-ski (doduse, nijedan nije pravi hardware-ski kao sto su nekad bili...), osim u slucaju externog modema koji kosta vise. Kod ADSL-a po mogucstvu biraj sa ethernet portom (za mreznu karticu), i to po moguctvu adsl ruter. Sa tim sam siguran da nece biti problema (cak su i oni jedna vrsta linuxa za takve uredjaje, evo npr ovaj ASUS-ov preko kog sad idem, njega pokrece jedna vrsta linuxa, sto vidim kad se preko ssh-a ulugujem na njega...
Citat:

BusyBox v0.61.pre (2006.07.06-08:13+0000) Built-in shell (ash)
Enter 'help' for a list of built-in commands.
# ls
bin etc proc usr var.tar
dev lib sbin var

Srecno, i samo polako. Ne odustaj.
[ Srđan Pavlović @ 21.03.2007. 22:24 ] @
Cekaj, sad si me zbunio - covek koji mi je narezao "SuSe 10.0 pro" (jedan install DVD i jedan mirror DVD pun kojekakvih
apdejtova) mi je rekao da ta distribucija nije besplatna. Mada on se ne razume bas mnogo
pa mozda gresi. Mozda zbog ovog - "pro" nije besplatna? Jednostavno ocu da
mi sve bude legalno, if you know what I mean :) i zato insistiram da instaliram potpuno besplatnu distribuciju.

Jer ako zaista jeste besplatna (ta Novelova podrska i zvanje 3x me ne zanima :) ), njega vec imam instaliranog,
i jako mi se svidja, onda ga ne bih ni menjao, samo bih zamenio modem sa nekim koji
ima intelov 536 chip set, jer sam za njega cuo od dosta ljudi koji imaju dugo linux da ovaj
modem sigurno radi, cak i to da za njega intel sam pise svoje drajvere za linux.

Jos jedno pitanje:

Kada konacno podesim taj internet pod SuSe-om, da li postoji mogucnost AUTOMATSKOG
apdejtovanja (nesto kao u windowsu "automatic updates")
sistema ili nekih delova sistema preko interneta, ili se update obavlja iskljucivo "rucno" skidanjem
i instaliranjem paketa samostalno ili grupe paketa sa nekog medija recimo?

Pozdrav, Srdjan.

PS: ah, izvini sad sam tek video da si napisao da je suse 10 pro besplatan.
Dakle, on ce da ostane..... a kad malo steknem osnovnog znanja,
uradicu update kako si predlozio na 10.2.
[ Džeronimo @ 22.03.2007. 00:10 ] @
Citat:
Kernel-1: Ja imam Ubuntu, verziju 5.04 (install cd i live cd).

Ubuntu je odlična distribucija (ja ga koristim), al' 5.04 je dosta star. Bolje uzmi Ubuntu Edgy Eft 6.10 (ja tu verziju koristim) ili se strpi još malo dok ne izađe 7.04 (trebalo bi da izađe sledećeg meseca). SuSE je takođe odlična distribucija, al' meni više odgovara Ubuntu.

Iako neki kažu da Ubuntu nije user friendly distribucija, rad sa njime je izuzetno lak. Ima centralizovana skladišta (repozitorije), tako da u većini slučajeva nećeš morati, kao kod nekih drugih distribucija, da juriš pakete po raznim sajtovima. Synaptic je odličan menadžer paketa i svaka nova verzija je sve bolja i bolja. Preko njega možeš mnogo toga da instaliraš u samo par klika. Takođe imaš i "Add/Remove programs", koji je toliko lak za upotrebu da čak i neko ko nema pojma o računarima može lako da se snađe u njemu. U "Add/Remove programs" su dostupni programi (ima ih baš puno) raspoređeni po kategorijama (Zvuk i video, igrice, grafika...), tako da korisnik samo treba da označi programe koje želi da instalira, da klikne na "Apply" i odabrani programi će biti preuzeti s Interneta i instalirani. Multimedija takođe nije problem. Dovoljno je da se instalira nekolko paketa (imaš uputstva na ovom forumu) i skoro svi audio/video formati mogu da se puštaju bez problema, a u sledećoj verziji Ubuntu-a (7.04) će ta instalacija dodatnih kodeka biti još više pojednostavljena.

Najveća prednost Ubuntu Linuxa, u odnosu na ostale distribucije, je izuzetno velika Ubuntu zajednica, tako da ako neki korisnik naiđe na neki problem, u većini slučajeva će vrlo brzo naći rešenje (uvek se nađe neko, na nekom Linux forumu, ko koristi Ubuntu).

Za neke stvari je ipak potrebno koristiti Terminal, pa zato neki kažu da Ubuntu nije user friendly distribucija, ali takvih stvari nema mnogo, a i ta podešavanja u Terminalu nisu baš nešto komplikovana. Evo, naprimer, za podešavanje nekih običnih ADSL modema mora da se koristi Terminal, al' ako korisnik ne koristi neki jeftini ADSl modem, nego ruter, onda to i nije toliko bitno (pošto za korisšćene rutera ne mora ništa da se podešava). Ja, naprimer, nisam imao potrebe da koristim Terminal otkako sam instalirao Ubuntu (sve osim WinModema je radilo out-of-the-box, a drajver za modem sam instalirao preko Synaptica), al' Terminal ipak koristim jer se neki stvari rade lakše (brže) iz Terminala, nego da se klikće po nekim čarobnjacima.

Ako odlučiš da uvedeš ADSL, obavezno traži ruter (ne modem sa Ethernet priključkom, nego ruter) od provajdera (neki provajderi daju ruter ako korisnik napomene da koristi Linux) i ne bi trebao da imaš problema oko podešavanja istog.
Citat:
Kernel-1: Kada konacno podesim taj internet pod SuSe-om, da li postoji mogucnost AUTOMATSKOG
apdejtovanja.

Za SuSE ne znam, ali na Ubuntu to ima. Ako hoćeš, možeš da uključiš i da se automatski instaliraju nadogradnje.
[ Srđan Pavlović @ 22.03.2007. 01:01 ] @
ok, hvala na detaljnijem opisu Ubuntu-a.

Za ADSL sam se prijavio u nekoj novogodisnjoj akciji jer kao besplatno uvode i daju
opremu, ali znas kako poceli su sa obecanjima - januar, februar, mart....
ja se nadam da ce da ga uvedu do kraja 2007. godine (inace, radi se o malom gradu Šidu) :(

Kao sto sam rekao imam taj malo stariji Ubuntu, i probao sam ga, ali onako na prvi pogled
mislim da se ne moze porediti sa suse 10 pro, ali opet ovaj je na 2 DVD-a i dolazi sa
gomilom programa i novija je verzija....

A kad izadje novi Ubuntu, mogu probati i njega u svakom slucaju.

Ukoliko uspem da konfigurisem modem, tv-kartu i zvucnu i graficku (da kazem, ono osnovno),
ostavicu ovaj suse kad je vec instaliran.
[ tdjokic @ 22.03.2007. 01:35 ] @
Citat:
Kernel-1: Idem sutra do BG, pa bih vas zamolio da mi kazete gde se mogu nabaviti besplatne verzije Linuxa, da to narezem.
Verovatno spavas (ili si vec krenuo u Beograd - naknadno sam primetio da zivis u Sidu, onda nisi krenuo ali mozda spavas pa ces ovo procitati kad se vratis), ali hajde da kazem, imalo veze ili ne.

Ovako kako si napisao gore, mislim da nema nigde. Ne smem da tvrdim, ali mislim da se Linux nigde ne prodaje u prodavnicama onako, sa police. To se nabavlja ili skidanjem sa neta ili preko vec spomenutih sajtova. Dogovoris se sa ljudima putem mejla, oni ti posalju postom, pouzecem (placas kad stigne, postaru) gotovo. Imas mogucnost i da porucis Ubuntu, koga oni salju sirom sveta, na njihovim CD-ima, oni placaju postarinu, trebalo bi da te ne kosta bas nista, mada nekad nasa posta i carina zavitlavaju.

Ah, da - tu je i Mint , Ubuntu kome su dodane razne multimediske i ostale secerleme, pa odmah sve radi, ali nemoj slucajno da kupis Mephis to nikako nece raditi. Mozda Mepis ali Mephis ne. Salu na stranu, Mepis ima nekoliko svojih specijaliteta i vredan je probe, a lako se proba jer je Live CD (valjda i DVD?).
[ Džeronimo @ 22.03.2007. 03:33 ] @
Citat:
Kernel-1: Za ADSL sam se prijavio u nekoj novogodisnjoj akciji jer kao besplatno uvode i daju
opremu

Ako nisi znao, većina provajdera uvodi besplatno ADSL (naravno, pretplatu za ADSL plaćaš, al' za uvođenje ADSL-a ne plaćaš ništa) i besplatno daju opremu na korišćenje dok si njihov korisnik.

Citat:
Kernel-1: Kao sto sam rekao imam taj malo stariji Ubuntu, i probao sam ga, ali onako na prvi pogled
mislim da se ne moze porediti sa suse 10 pro, ali opet ovaj je na 2 DVD-a i dolazi sa
gomilom programa i novija je verzija....

Normalno da ne može da se poredi. Ako ćeš da upoređuješ, onda uzmi neku noviju verziju Ubuntu-a.
Što se tiče dodatnih programa, Ubuntu ima ogromna skladišta (repozitorije) na Internetu, tako da ti ne trebaju nikakvi dodatni DVD-ovi ako imaš brz Internet. Dovoljno je da u "Add/Remove programs" ili u Synapticu odabereš željene pakete i oni će biti instalirani. Za ljude koji imaju brz Internet, ovo je još jedna velika prednost Ubuntu-a. Ko hoće može da napravi dodatne DVD-ove, ali za to treba minimum tri DVD-a i dosta brz Internet. Pošto nove verzije Ubuntu-a izlaze mnogo ćešće od ostalih distribucija (na 6 meseci), tebi se ne isplati da praviš te dodatne DVD-ove.

Citat:
Kernel-1: Ukoliko uspem da konfigurisem modem, tv-kartu i zvucnu i graficku (da kazem, ono osnovno),
ostavicu ovaj suse kad je vec instaliran.

Linux može da se instalira i na logičkim particijama, tako da te ništa ne sprečava da imaš nekoliko distibucija na istom hard disku.

Dosta ljudi napravi samo 4 primarne particije (više od 4 primarne particija ne možeš da imaš na istom hard disku); na prvu stave Win, druga im je FAT32 (na koju stavljaju muziku, filmove... da bi i Win i Linux mogli da ih čitaju), od treće naprave swap i na četvrtu stave Linux. U takvim slučajevima su ti korisnici ograničeni i ne mogu da probaju ni jednu drugu distribuciju, osim ako ne oslobode neku od te 4 particije.

Al' ako samo prvu particiju, na kojoj je Win, ostaviš da bude primarna, a od preostalog prostora napraviš jednu veliku extended particiju i nju podeliš na više logičkih particija, onda možeš da staviš i nekoliko distribucija na isti hard disk. Samo za svaku distribuciju koju instaliraš napraviš posebnu root particiju, a swap može da ostane zajednički (ne bi trebalo da bude problema ako više distribucija koristi isti swap).
[ Srđan Pavlović @ 30.03.2007. 20:05 ] @
Hvala za informacije, sad sam se vrnuo iz BG, i obisao sam ga celog da nadjem modem i do
kraja sam ga nasao u komsiluku u servisu na karaburmi, polovan :) , uzeo sam ga onako na
poverenje i evo, odma sam ga ubo i radi. Dakle, intel 536EP.
Naravno, odmah sam startovao Linux (ostace ipak Suse 10 pro) i odmah je ponudio
da sam instalira drajvere za ovaj modem koji je bez problema prepoznao!
Sve sam uspeo da podesim (pop, smtp servere i tako to, sto inace podesavam i pod
windowsom), ali kada kliknem na Dial-Up ne desava se nista.
Dakle, kako da napravim nesto sto bi u Windowsu bilo analogno
Network connections - Create new connection?
Cinilo mi se da sam to vec sve pomocu Yast2 sredio (uklucao sam
u vizardu sve podatke kako treba) , ali kada idem na
Dial-Up iz start menija ne desava se nista. Dakle, kako da kreiram konekciju?

Koristim ptt (042/310-033), a pass u user im je ptt i ptt.

Moze li mi ko pomoci u ovom koraku?
[ tdjokic @ 30.03.2007. 22:39 ] @
Citat:
Kernel-1: (ostace ipak Suse 10 pro) i odmah je ponudio
da sam instalira drajvere za ovaj modem koji je bez problema prepoznao!
Vecina distribucija prepozna modem i tu stane. Ne znam kako je sa Suse. Desava se da je drajver koji dolazi uz njega los. To je prilicna muka. Ja licno ne znam da ti pomognem osim savetom da trazis po ES-u ili slicnom forumu, jer neko mora da je vec instalirao drajvere za taj modem, pa da vidis tacno sta i kako.
[ Srđan Pavlović @ 30.03.2007. 22:43 ] @
pu majku mu... znaci moguce je i to da drajver ne valja....
samo mi i jos sad fali....
aj pokusacu da skinem sa Intelovog sajta drajver ako ima za linux i ovaj modem....
mada mi se ne cini da je do drajvera, nego da ja treba jos nesto da podesim a ne znam
sta...
hvala, anyway,.
[ Srđan Pavlović @ 30.03.2007. 22:50 ] @
Evo sad sam se nakacio na Intelov sajt i najnoviji drajver koji imaju
za Linux, za SuSe distribuciju je kompajlirani drajver za SuSe 9.1
pa cu da pokusam sa njim...

Ako neko ima iskustva sa SuSe 10 i ovim modemom (intel 536EP chipset, PCI) molim da mi se javi!

Pozz..
[ Džeronimo @ 31.03.2007. 05:42 ] @
Citat:
Kernel-1: kompajlirani drajver za SuSe 9.1
pa cu da pokusam sa njim...

Nemoj da eksperimentišeš sa paketima koji su kompajlirani za neku staru verziju.
Bolje sâm kompjaliraj, nego tako.
[ ljuba.micic @ 31.03.2007. 08:02 ] @
Zasto nisi kupio neki externi modem pa da proradi iz prve.........bez drajvera........
[ Jbyn4e @ 31.03.2007. 09:07 ] @
Pogledaj prvo:
http://linmodems.technion.ac.il/
deo oko scanmodema:
Citat:

Use scanModem: You can quickly identify PCI modems chipsets and recommended drivers, and find installers, by downloading the most recent version, if not already done today, of scanModem

Dakle, skini odatle scanmodem, pokreni ga kako treba (imas tamo i uputstvo), i pogledaj da li ti je to stvarno intel536 i sa kojim chipsetom (neki mogu da se instlairaju, neki ne).
Dalje, pogledaj
http://linmodems.technion.ac.i...lippe.Vouters/Intel-Readme.txt
i procitaj tu oko instaliranja i testiranja.

Mozda ti pomogne i sam suse:
ftp://ftp.suse.com/pub/suse/i3...Intel-536ep-4.69-14.8.i586.rpm
pa probaj, a testiraj sa vwdial-om.

Ako nista ne upali... verovatno neces moci da koristis modem pod linuxom.

P.S. Mozes iz windoza da identifikujes modem, tacnije njegov hardware id koji govori o proizvodjacu i slicno. Pogledaj zakacenu sliku, ovo je modem sa 537 chipsetom, ali nije bas klasican 537... a kad sam hteo da ga instaliram linux je rekao da je to 536 chipset...
[ Srđan Pavlović @ 31.03.2007. 18:00 ] @
100% je intel 536EP, pise i na samom chipu modema i windows ga tako vidi
i pod njim radi odlicno sa drajverima za 536 za vindows.
Pokusao sam pomocu kppp, ali iz nekog razloga ne moze da komunicira sa modemom,
pokusao sam sve zivo, ali ne znam u cemu je stvar.
Prijatelj mi kaze da mozda nije linkovan na device node, ali nemom pojma sta je to....
....i kako to da uradim ako je to.

90% sam siguran da su drajveri koje je sam SuSe stavio dobri.

Da pojednostavim, koji je sledeci korak kada su drajveri instalirani, da li je potrebno
uraditi jos nesto da bi ga kppp video. nesto je kppp pominjao i neki problem sa
permisijama, nesto kppp nema setovane neki SUI bit ili tako nesto....
...to sam valjda nekako resio, ali opet ne moze da pronadje modem..

kada ga stavim u kppp na /device/modem, on ga ne vidi...
ne vidi ga ni na jednoj drugoj ponudjenoj lokaciji. Nesto nisam odradio, neki korak
a ne znam sta.

Pokusacu sa tim gore tutorijalima.

[Ovu poruku je menjao Kernel-1 dana 31.03.2007. u 19:11 GMT+1]
[ Srđan Pavlović @ 03.04.2007. 04:48 ] @
kada sa

insmod -f (modul)

ucitam drajver - Intel536.ko,

ne ukazuje ni na kakav problem, ali kada pokusam sa sledecom komandom:

modprobe -f Intel536.ko

kaze : Fatal EROR - (nema tog modula)!

pa u cemu je fazon?

Da li je problem ako je kernel kompajliran jednom verzijom gcc, a drajver za modem novijom?

Usput, koja procedura / komanda za rekompajliranje celog kernela?
[ Tyler Durden @ 03.04.2007. 08:09 ] @
Jeste problem ako kompajliras modul sa razlicitom verzijom gcc-a.
[ Jbyn4e @ 03.04.2007. 08:24 ] @
Zar se ne kuca modprobe imemodula samo? Nisam sad pod linuxima da probam...
Znaci modprobe Intel536 (ako je to ime modula)

Sto se tice rekompajliranja kernela- potrazi po forumu, pisano je o tome.
[ Tyler Durden @ 03.04.2007. 09:27 ] @
-f mu ga dođe kao force i trebalo bi i sa tim da radi.

Jesi ti siguran da kaže kako nema tog modula a ne nešto drugo?
[ Srđan Pavlović @ 03.04.2007. 11:12 ] @
siguran.

[Ovu poruku je menjao Kernel-1 dana 03.04.2007. u 15:32 GMT+1]
[ Jbyn4e @ 05.04.2007. 08:31 ] @
ma nisam mislio na switch -f, vec na Intel536.ko - sa ekstenzijom....
Ako ti je 32-bitni sistem, nadji ga da li postoji u modulima:
Code:

find /lib -name 'Intel536.ko' -print

Npr. treba da dobijes nesto ovako (primer, nije intel536 vec mrezna karta):
Citat:

./2.6.5-7.97-default/kernel/drivers/net/3c59x.ko

Za 64-bit promeni lib u lib64.
[ Srđan Pavlović @ 05.04.2007. 12:37 ] @
ma znam, i kucao sam bez ekstenzije, i listao sam sve module
koji su trenutno aktivni ali nema tog intel536....
bice da je problem gcc i njegova verzija, ili ja nesto ne uradim dobro...

Jednom sam nekako uspeo, ali mi kod querija modema
ispise sve prazna polja, tako da ipak mislim da je problem sa drajverom
koji nije odgovarajuci.... ma nemam pojma,
treba drug ovih dana da mi stavi Slackware,
nemogu vise da se drndam sa ovim susetom.
[ Džeronimo @ 05.04.2007. 13:00 ] @
Citat:
Kernel-1: treba drug ovih dana da mi stavi Slackware,
nemogu vise da se drndam sa ovim susetom.

A što ne probaš da namestiš taj modem na nekoj drugoj User friendly distribuciji?

Slackware nije baš za početnike.
[ Srđan Pavlović @ 05.04.2007. 14:46 ] @
ma zato sto taj covek koristi slackware vec 10 godina i on ga zna odlicno
podesiti a i rekao mi je da taj susetov yast ustvari vise komplikuje stvari
nego sto olaksava....
Nije meni problem user-friendly (odrastao sam na DOS-u),
samo da se moze dobro namestiti, a koliko sam shvatio
Slackware je prilicno "ozbiljna" distribucija i ustvari cu
najbolje s njim nauciti Linux?
[ Džeronimo @ 05.04.2007. 17:04 ] @
Citat:
Kernel-1: susetov yast ustvari vise komplikuje stvari nego sto olaksava....

Probaj Ubuntu. On koristi apt (i njegov front-end Synaptic).

Možda baš u Ubuntu uspeš da poteraš taj modem.
Ubuntu ima odličnu dokumentaciju, a i dosta ljudi ga koristi (distrowathch kaže da je Ubuntu najpopularnija distribucija), tako da se do rešenja uglavnom brzo dolazi.
Za taj tvoj modem u dokumentaciji ima ovo: https://help.ubuntu.com/community/DialupModemHowto/Intel536EP
Tako da bi trebalo da radi.

Što se grafičke tiče (na onoj drugoj temi si napisao da hoćeš da je menjaš), mislim da će na Edgy da radi out-of-the-box (bez dodatnih drajvera).
Evo, čovek ima ATI 9200 i uspeo je da potera Beryl na njoj: http://www.elitesecurity.org/t...yl-ubuntu-edgy-aigls-ili-fglrx
Tako da bi i ta tvoja grafička trebala da radi.
[ Srđan Pavlović @ 05.04.2007. 19:05 ] @
Ubuntu imam, ali stari (5.04), mozda predjem na Ubuntu kad izadje ovaj novi
(rekose da skoro izlazi, valjda za mesec dana)...

[ Džeronimo @ 05.04.2007. 19:30 ] @
Citat:
Kernel-1: Ubuntu imam, ali stari (5.04)

Probaj da vidiš kako ćeš da se snađeš sa onim uputstvom.
Ako poteraš taj modem na 5.04, onda ćeš najverovatnije da uspeš da ga pokreneš i na 7.04 (koji izlazi ovog meseca).

Kad namestiš modem, instaliraj Gnome-PPP i podesi ga ovako:

1. Pokreni Gnome PPP (nalazi se u Applications > Internet)
2. Klikni na "Setup"
3. Klikni na "Detect" (da detektuje modem)
4. Isključi "Wait for dialtone"
5. Idi na karticu "Options" i uključi opciju "Stupid mode"

Onda zatvori taj prozor i ukucaj korisničko ime, šifru i broj telefona, pa klikni na "Connect".
Ako neće da se uspostavi veza normalno, onda probaj opet da se povežeš, al' dok se povezuje klikni na "Log", pa ako se pojavi neka greška, napiš na forumu koju tačno grešku javlja.
[ Srđan Pavlović @ 06.04.2007. 17:36 ] @
JEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

GENIJEEEEEEEEEE!!!!

(e, mojoj sreci nikad kraja, iako je Ubuntu 5.04... podesio sam ga za 5 min.

E, sad mi jos treba neko da mi kaze u koji fajl treba da upisem
komande one za ucitavanje modula kod boot-a i
komande za linkovanje, itd, znam sve komande ali ne znam gde da ih upisem

Fala svima na savetima
[ Srđan Pavlović @ 06.04.2007. 17:53 ] @
dakle, radi se o komandama:

insmod ......
mknod ......
chmod ....
chgrp ......
rm .....
ln .....

(znam sta da upisem umesto ovih tackica, samo u koji fajl)?
(nesto valjda sto bi bilo boot.ini kod win32)

Pozz......
[ Džeronimo @ 06.04.2007. 18:12 ] @
Citat:
Kernel-1: E, sad mi jos treba neko da mi kaze u koji fajl treba da upisem komande one za ucitavanje modula kod boot-a i komande za

Kolko vidim, sve je objašnjeno na onoj stranici.

Je l' si kucao ovo:
Code:
sudo sh -c "echo Intel536 >> /etc/modules"

Ako jesi, onda mislim da ti više ništa ne treba (mislim da nema potrebe više ništa da dodaješ ili da podešavaš).
[ Srđan Pavlović @ 06.04.2007. 18:39 ] @
ej, nisam nikakvo uputstvo citao, sam sam odradio sve,
ajd mi samo reci kako da se te sve komande izvrse pri bootovanju,
u koji fajl da ih stavim?

[ Džeronimo @ 06.04.2007. 18:51 ] @
Citat:
Kernel-1: ej, nisam nikakvo uputstvo citao, sam sam odradio sve,
ajd mi samo reci kako da se te sve komande izvrse pri bootovanju,
u koji fajl da ih stavim?

Otvori terminal i kucaj:
Code:

sudo sh -c "echo Intel536 >> /etc/modules"

To će da u /etc/modules doda "Intel536".

Onda restartuj kompjuter, pa vidi da l' radi.
Ako ne radi, onda pogledaj ono uputstvo.

PS
Kad nameštaš nešto na Ubuntu, nemoj da gledaš uputstva za druge distribucije, pošto se svaka distribucija pomalo razlikuje, pa su i uputstva malo drugačija (nisu ni sva uputstva za Ubuntu ista za sve verzije).

Te komande za koje pitaš gde da ih dodaš se u uputstvu nigde ne pominju, tako da najverovatnije to i nije potrebno za Ubuntu.
[ Srđan Pavlović @ 06.04.2007. 19:15 ] @
ok, to ce da ucita modul samo, ali nije dovoljno ucitati modul
vec treba napraviti i device node (mknod ...), zatim staviti
usera u dialout grupu.... a ovo sto si ti napisao ce samo da ucita modul
a to nije dovoljno.

Nego.... Za razliku od suseta, u Ubuntu mi se windowsowe (NTFS) particije
ne montiraju automatski (uopste ih ne vidi), samo se CD/DVD montira.
Sta da kucam za montiranje i tih particija, ili citanje NTFS nije podrzano
u Ubuntu 5.04?! (Ustvari zanima me jel nije podrzano ili se samo ne
montiraju automatski kod dizanja sistema)

Pozdrav do sledeceg posta.
[ Džeronimo @ 06.04.2007. 20:46 ] @
Citat:
Kernel-1: Za razliku od suseta, u Ubuntu mi se windowsowe (NTFS) particije
ne montiraju automatski

Kod mene se NTFS particije automatski montiraju.
Isto su automatski bile montirane i na 6.06.

Možda je tako na 5.04.

Citat:
Kernel-1: ok, to ce da ucita modul samo, ali nije dovoljno ucitati modul
vec treba napraviti i device node (mknod ...), zatim staviti
usera u dialout grupu.... a ovo sto si ti napisao ce samo da ucita modul
a to nije

Ne znam zašto onda to nije stavljeno u ono uputstvo, ako treba.
Je l' ti radi modem bez toga?

Ja imam SmartLink modem, tako da ne znam da l' radi bez toga, pošto se ovaj modem instalira u par klika mišeš.
[ Srđan Pavlović @ 06.04.2007. 21:36 ] @
Sve sam uspeo i radi (vidis iz onog posta "odusevljenja" da pise Ubuntu),
ali sad moram svaki put kada restartujem komp da podesavam sve ponovo....
Zna li neko kako bar neku skriptu da napravim sa tih 5 komandi unutra
(nesto sto bi u DOS-u bilo *.bat fajl)...

nisi mi rekao, koja je komanda za mountovanje, mislim znam da je
mount, ali kako, sta, gde.....

[ Džeronimo @ 06.04.2007. 22:39 ] @
Citat:
Kernel-1: nisi mi rekao, koja je komanda za mountovanje, mislim znam da je
mount, ali kako, sta, gde.....

Pogledaj ovo:

https://help.ubuntu.com/community/Mount
https://help.ubuntu.com/community/AutomaticallyMountPartitions
[ brcha @ 08.04.2007. 18:24 ] @
@Kernel-1: Kaži koje su to komande koje misliš da moraš da izvršiš (bez tačkica). Ne bi trebalo da je neophodno dodavati ručno svaki put korisnika u neku dialout grupu, a još manje bi trebalo praviti mknod. Odavno se ne prave ručno uređaji, nego je aktivan ili devfs ili udev. Kad si već pri tome, kaži koje jezgro koristi taj tvoj ubuntu.

To možeš da dobiješ tako što otkucaš „uname -a“ i pošalješ ono što ti sistem kaže. Npr. ovako:

Code:

brcha@brcha ~/Slike/2007 $ uname -a
Linux brcha 2.6.20-suspend2-r3 #1 PREEMPT Tue Apr 3 22:09:32 CEST 2007 x86_64 AMD Athlon(tm) 64 Processor 3000+ AuthenticAMD GNU/Linux

Uradi takođe i „ps ax | grep udev“ i pošalji šta on vraća. Npr. ovako:

Code:

brcha@brcha ~/Slike/2007 $ ps ax | grep udev
 1139 ?        S<s    0:01 /sbin/udevd --daemon
14228 pts/1    S+     0:00 grep --colour=auto udev

Takođe otkucaj „find /lib/modules/`uname -r` -name 'ntfs.ko'“ i pošalji šta on vraća. Npr. ovako:

Code:

brcha@brcha ~/Slike/2007 $ find /lib/modules/`uname -r` -name 'ntfs.ko'
/lib/modules/2.6.20-suspend2-r3/kernel/fs/ntfs/ntfs.ko

Kad to odradiš, dobijaš besplatne informacije kako da ubediš svoj sistem da radi svaki put sa tvojim modemom i da ne moraš da se cimaš sa izvršavanjem dodatnih komandi svaki put... :)
[ Srđan Pavlović @ 08.04.2007. 18:53 ] @
E, jbg, sad sam skinuo Ubuntu, ponovo sam stavio SuSe u nadi da cu ipak naci odgovarajuci
drajver. Ako se totalno iznerviram sa SuSe-om, odmah mecem Ubuntu i saljem
ti te output-e tih komandi! (hvala puno).
[ brcha @ 08.04.2007. 19:06 ] @
Citat:
Kernel-1: E, jbg, sad sam skinuo Ubuntu, ponovo sam stavio SuSe u nadi da cu ipak naci odgovarajuci
drajver. Ako se totalno iznerviram sa SuSe-om, odmah mecem Ubuntu i saljem
ti te output-e tih komandi! (hvala puno).

Nemoj da te to stresira... nemam ni ja Ubuntu, a ove komande rade na svim GNU/Linux-ima (i ostalim POSIX-like sistemima).

Što se tiče drajvera, ne vidim zbog čega ne bi radio na openSUSE-tu, ako iskompajliraš izvorni kod. Verovatno pre toga treba da instaliraš paket koji se zove nešto tipa „linux-source“ ili „kernel-source“ ili štogod slično (proveri da li postoji direktorijum /usr/src/linux i ako postoji, onda je verovatno sve ok).

Probaj da iskompajliraš taj drajver, pa ako nešto ne radi, baci ovde izlaz. Ako se drajver iskompajlira i učita, ali neće da radi, onda baci izlaz od komande „dmesg | tail“ koja daje poslednjih nekoliko linija log-a jezgra.

Da, ako imaš problema, kao što si ranije spominjao, sa tim da „insmod /putanja/do/modula.ko“ radi, a „modprobe modul“ ne radi, onda otkucaj „depmod -a“ kako bi ponovo izgradio bazu modula. U stvari, tu komandu bi trebalo da otkucaš posle svake instalacije modula.

A što se tiče .bat fajlova, svaki tekstualni fajl koji sadrži komande koje bi inače kucao u konzoli može da se tretira kao .bat fajl. Sve što treba da uradiš je „chmod +x tajFajl“ i on je posle izvršan. Ako tekući direktorijum nije u putanji, onda taj skript aktiviraš sa „./tajFajl“, što je uglavnom pametnije i raditi. Takođe, zarad preglednosti, možeš da ga nazoveš „fajl.sh“ pošto je to uobičajeno da bi se naglasilo da je reč o skriptu.
[ Srđan Pavlović @ 09.04.2007. 15:33 ] @
srdjan@ubuntu:~$ uname -a
Linux ubuntu 2.6.10-5-386 #1 Tue Apr 5 12:12:40 UTC 2005 i686 GNU/Linux
srdjan@ubuntu:~$ ps ax | grep udev
1141 ? S<s 0:00 udevd
8514 pts/1 R+ 0:00 grep udev
srdjan@ubuntu:~$ find /lib/modules/`uname -r` -name 'ntfs.ko'
/lib/modules/2.6.10-5-386/kernel/fs/ntfs/ntfs.ko
srdjan@ubuntu:~$ ***ote, pa ima ga! :))
bash: syntax error near unexpected token `)'
srdjan@ubuntu:~$

E, napisi mi molim te kako da napravim i da se NTFS particije mountuju same at boottajm. Hvala puno
na pomoci (sad sam stavio oba linuxa, tek sam se sad setio da je to jedna od opcija :))
[ Backy @ 09.04.2007. 15:47 ] @
probaj da ih metneš u /etc/fstab
[ fade @ 09.04.2007. 16:08 ] @
odradis #fdisk -l i vidis particije , dobijes nesto tipa
Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/hdb1 * 1 788 6329578+ 83 Linux
/dev/hdb2 789 7475 53713327+ f W95 Ext'd (LBA)
/dev/hdb5 789 7475 53713296 7 HPFS/NTFS
i ovde vidimo da je ntfs particija hdb5 , sada otvoris fstab , znaci #pico /etc/fstab i u njega dodas
/dev/hdb5 /mnt/e-disk ntfs auto,ro,umask=0222 1 0
i kad restartas masinu ,automatski se mountuje u /mnt/e-disk , naravno e-disk prepravi , a i kada zavrsis sa fstabom , onda moras dodati folder gde ce da se mounta ta particija , znaci #mkdir /mnt/e-disk
[ Srđan Pavlović @ 09.04.2007. 17:11 ] @
Evo sta pise kod mene:

root@ubuntu:/home/srdjan # fdisk -l

Disk /dev/hda: 80.0 GB, 80000000000 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 9726 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes

Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/hda1 * 1 1275 10241406 b W95 FAT32
/dev/hda2 1276 8500 58034812+ f W95 Ext'd (LBA)
/dev/hda3 8501 8629 1036192+ 82 Linux swap / Solaris
/dev/hda4 8630 9726 8811652+ 83 Linux
/dev/hda5 1276 7649 51199123+ 7 HPFS/NTFS
/dev/hda6 7650 7892 1951866 83 Linux
/dev/hda7 7893 8500 4883728+ 83 Linux
root@ubuntu:/home/srdjan #

E, aj sad polako - gde sta da stavim? Izgleda i da imam taj ntfs.ko modul, dakle, ako moze uputstvo
sta da odradim sve, dakle, da mi se pri bootovanju ucita ntfs.ko, i da se montiraju particije same.

E, da, samo da dodam. Imam 2 windows particije, obe su NTFS. Jedna je oko 10 Gb i tu
je XP SP2 (boot particija), a druga je oko 50 i nesto GB i ona je isto NTFS.
Hteo bih da mi se win-c montira kao "windows/C", a win-D kao "windows/D"

Eto. :)

[ Srđan Pavlović @ 09.04.2007. 17:56 ] @
PS: sta on to tamo vidi nesto kao W95 FAT32, kad mi nijedna particija
nije FAT32? (nije mi bilo bitno da pisem iz linuxa, pa sam za windows
sve formatirao na NTFS. Mozda zato sto nije ucitan taj modul za NTFS?

[ Backy @ 09.04.2007. 18:11 ] @
prvo napraviš te foldere gde hoćeš da mountuješ particije:
#mkdir /windows/C
#mkdir /windows/D

onda otvoriš fstab sa #gedit /etc/fstab i dodaš na kraj
/dev/hda1 /windows/C ntfs auto,ro,umask=0222 1 0
/dev/hda5 /windows/D ntfs auto,ro,umask=0222 1 0

ti kažeš da su obe ntfs, pa sam zato tako stavio, al može da se desi i da je ova stvarno fat32

kad sve obaviš, fstab probaš sa #mount -a
[ Srđan Pavlović @ 09.04.2007. 19:00 ] @
Ah, modem sam sredio pod Ubuntu da radi.
E, nisi mi samo rekao kako da ucitam svaki put kod bootovanja modul ntfs.ko

I jos nesto mi je cudno kad se instalira Ubuntu. Kada sam ga instalirao, nije me uopste
pitao za root lozinku, samo za user lozinku. I onda se logujem kao user (srdjan)
i pristupim "root terminalu" preko menija bez ikakve lozinke!!!
Ajd, kontam - nisam jos stavio lozinku za root, i stavim je pomocu passwd.
Ali opet, kad iz menija izaberem root terminal ne trazi mi lozinku?!
U chemu je fora? Koja je poenta roota ako moze da mu pristupi ko oce?!
[ tdjokic @ 09.04.2007. 19:05 ] @
Citat:
Kernel-1: i pristupim "root terminalu" preko menija bez ikakve lozinke!!!
Na osnovu cega si zakljucio da se logujes kao root? Sta ti tamo pise?

Code:
tdjokic@tdjokic-desktop:~$ 

Je li ovako nesto? Presudan je znak $ na kraju. Ako ti pise tako, onda nije root. Koliko je meni poznato, u Ubuntu "nema" root-a, nego se sve komande izvode pomocu sudo [komanda] iz obicnog terminala.
[ fade @ 09.04.2007. 19:20 ] @
Nisam upoznat sa Ubuntuom osim par koriscenja preko live cd-a, ali valjda ima taj modul ucitan po defaultu , da moze da cita ntfs particije , ako hoces da se pokrece pri boot-u , odradis #pico /etc/rc.d/rc.local i ubacis ga tu , on ce automatski da loaduje ,ali ova skripta se izvrsava posle mountanja particija , na kraju boota, ne znam koliko ti je to korisno.
A lozinka za root se odredjuje sa sudo passwd root ako se dobro secam.
[ Srđan Pavlović @ 09.04.2007. 20:35 ] @
@tdjokic:
na osnovu toga sto prompt izgleda ovako

A to je u meniju Applications > System Tools > Root terminal

Imas kakvu ideju? Setovao sam vec lozinku za root-a, pa bi po nekoj
logici trebalo da me pita prvo za root-lozinku kada startujem
iz menija root terminal, ali me ne pita vec odmah imam pristup.
Ovaj moj prompt mi bas i ne lici da nema root-a :)

Ovaj prompt dobijam kada iz istog menija uzmem obican tarminal:

srdjan@ubuntu:~$

Pozdrav.

(uspeo sam nekako i taj ntfs da sredim po vasem uputstvu).

Hvala puno, verovatno cu u sledecoj epzodi da vas davim sa TV-karticom ili stampacem, ne znam
odaberite sami :))

Mogu reci da sam za par dana dosta naucio prckajuci po konzoli...
[ tdjokic @ 09.04.2007. 22:15 ] @
Citat:
Kernel-1: @tdjokic:
na osnovu toga sto prompt izgleda ovako

A to je u meniju Applications > System Tools > Root terminal

A je li to bese 5.04 verzija? Ja imam nesto noviju, pa cak nije ni pravi Ubuntu, nego Mint, nemam ni Applications, ni Root terminal. Stvarno ti je taj terminal root. Nemam pojma, jer sam presao na Mint naglo, preko Ubuntu, nekoliko verzija, samo pretrcao i na zalost nemam pojma.

A, evo ga, na "klasican nacin"

Code:
root@tdjokic-desktop:/home/tdjokic# 

Eto, sad i ja imam root u Mintu /' Ubuntu . Dakle, i ti bi mogao postaviti taj password komandom sudo passwd root, kao sto rece fade i onda nece moci bilo ko da ti se mesa. A da se ni ti ne bi sebi previse mesao, mislim da je i dalje najbolje koristiti sudo sistem, pa se to nakon zavrsene komande samo izgubi, tako nekako.
[ Srđan Pavlović @ 10.04.2007. 17:12 ] @
USPEO DA METIM SUSETA NA NET!!! :))

Jbt, konacno sam negde iskopao drajver koji radi (videcemo jos koliko stabilno), a ako
neko jos ima slican problem nek se javi! :)

(Ali za dial mi ne radi kppp, radi samo KInternet, mada su napisali da se ocekuje suprotno)

[ tdjokic @ 10.04.2007. 18:14 ] @
Citat:
Kernel-1: (Ali za dial mi ne radi kppp, radi samo KInternet, mada su napisali da se ocekuje suprotno)
Kinternet mislim da je bas SUSE-tov specijalitet a ljudi koji su ti pisali suprotno su mozda to bazirali na poznavanju ponasanja drajvera. To ti je "zona sumraka", samo se moli bogu da sto pre dobijes neki ADSL ili kablovsku ili nesto slicno. Dial-up je smrt za zivce a i za novcanik - oni sitni impulsi se samo gomilaju, gomilaju,........................................

Ipak, sretno ti bilo i ovako
[ Srđan Pavlović @ 10.04.2007. 20:50 ] @
Ne pominji mi impulse, molim te :(

Za ADSL sam se prijavio pre nove godine (dace kao besplatno modem), i rekli su da ce da ga
uvedu polovinom januara, a sad ce jos malo maj.... necu da se nerviram, kad stigne -- stigne.

Nego, imam neku TV-kartu "Terminator", (PCI), ima Phillips chip set,
ne radi bez drajvera (kao i modem sto nije radio)....
Stampac radi odlicno, out-of the box (HP PhotoSmart 7260), e jos
kad bi tu TV kartu namestio, onda stvarno vise nema razloga da se bootuje
ono sr....