[ bild-studio @ 23.03.2007. 11:30 ] @
| Imam mrezu sa oko 40 racunara koji su povezani svi na server. E sad me zanima da li je moguce remont pristum nekom od racunara, ne na lokalnom nivou (za to znam da moze i koristim trenutno) nego na internet nivou recimo kad sam u drugom gradu da li je moguce da pristupim nekom client od racunara?? Posto sam sve pokusavao i bez uzpesno!! Da li treba neki softver?? Koristio sam Ultra VNS i Synematic PS Anywere. I posto izgleda to server filtrira ili kako vec...Jednostavno Ista je IP adresa servera i client racunara (vezano za internet) tako da nemogu nikako da pristupim preko IP client racunaru. Da li postojii neki drugi nacin ili vec sta....?? |
[ Machiavelli... @ 23.03.2007. 13:04 ] @
pa idi Remote Desktop na taj server (prvo ga enable-uj) pa radi sta hoces! Ako ti treba da pristupom na server vidis i sve klijente onda podigni VPN i enable IP routing, videces sve klijente u LAN. A normalno je da ne mozes klijentu u LAN-u da pristupis preko neta jer verovatno imaju lokalne IP adrese koje inace nisu internet rutabilne!
[ plavigor @ 23.03.2007. 14:41 ] @
Za svakodnevnu administraciju je, kao što kaže Machiavelli, dovoljno Remote Desktopom se povezati na server. Ako je potrebno videti i klijente na mreži, mislim da VPN i nije nužan jer samim dobijanjem desktopa na Serveru mogu se videti klijenti u mreži (ako drukčije nije definisano). Ako baš želiš, možeš sa Interneta i klijentskim računarima pristupiti sa Remote Desktopom ili sličnim alatom, ali to podrazumeva sledeće. Na Serveru moraš podesiti Port Forwarding, ali, na žalost, za svakog klijenta moraš definisati različiti port za pristup. Naravno, za 40 klijenata je to mnogo glupo jer to treba i zapamtiti, tj. zapisati. To se obično uradi za par bitnih računara, da ne kažem Servera (ako ih ima više). Sa druge strane, mogao bi na primer, nekim Remote alatom prvo da pristupiš Serveru (bolje svom računaru), a sa njega da pokreneš drugi Remote alat pa da pristupiš željenom klijentu. Inače, da li je neophodno pri administraciji pristupati klijentskom desktopu, sem ako nije u pitanju pomoć i/ili edukacija korisnika?
Pozdrav
[ AleksandarNS @ 24.03.2007. 11:21 ] @
VPN je bolje rešenje.
[ bild-studio @ 24.03.2007. 15:47 ] @
Zahvaljujem se na odgovorima probacu to u ponedeljak pa cu videti jeli upalilo!! Hvala jos jednom!
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.