[ Nebojsa Milanovic @ 23.03.2007. 18:58 ] @
Ultrakompaktni aparati doživljavaju ekspanziju, što nije ni malo slučajno. Osnovni razlog za pravu poplavu džepnih modela je što su u poslednje vreme oni veoma napredovali i postali prilično moćne fotografske mašine. Pri tome, njihove dimenzije i dalje nisu veće od kutije cigareta, što predstavlja ogromnu prednost.

Naime, procenat situacija u kojima ćete sa sobom poneti neki od aparata ove klase je neuporedivo veći nego da je u pitanju bilo koji drugi model većih gabarita, bez obzira na njegove eventualne fotografske mogućnosti. Ne treba da čudi što veliki broj ljudi ove mališane kupuje kao drugi ili čak treći aparat u porodici. Vrlo često ćete od njih čuti da su svoje najomiljenije snimke napravili upravo sa nekim džepnim modelom.

A kada oni u sebi kriju i veliku fotografsku snagu, njihova upotrebljivost još više raste. Dva na novom testu predstavljaju sam vrh svoje klase, a treći pripada brendu koji je manje poznat kod nas, a u mnogo čemu je ispred svojih izvikanijih kolega...

Panasonic FX-01 vs. Canon IXUS 850 IS vs. Canon IXUS 900 Titanium - uporedni test

edit: link

[Ovu poruku je menjao Nebojsa Milanovic dana 10.11.2010. u 21:58 GMT+1]
[ PEKY @ 23.03.2007. 20:09 ] @
Svaka Cast

Jednostavno i lepo , svi tvoji testovi su savrseni .
Mnoge velike svetske kuce bi pozelele takvog majstora kao sto si ti.

Sve naj u daljem radu.

Pozdrav Peky

[ crnibombarder @ 23.03.2007. 20:26 ] @
Cestitam Nebojsa, opet si uradio pravu stvar.
I slike fotoaparata su odlicne
[ radojko @ 24.03.2007. 13:36 ] @
Odlicno napisano!
Samo da skrenem paznju da se na 14 i 19 strani nevide slike.
[ AMomcil @ 24.03.2007. 13:49 ] @
Dobra ideja, zanimljivo čitanje. Isto ne videh slike.
Nego, jer si mogao da dobiješ noviji model Panasonica? Ne verujem da se FX01 pravi više, još letos je izašao FX07, a sada i FX30.
[ Miloš Spasić @ 24.03.2007. 14:37 ] @
Postojao je problem u linku do slika pa ih IE i Opera nisu prikazivali. To je sada reseno i sve se slike vide.
Hvala vam na vasim sugestijama.
Izvinjavamo se svima na ovoj maloj neprijatnosti.
[ gladijator22 @ 26.03.2007. 09:55 ] @
[/quote]Nego, jer si mogao da dobiješ noviji model Panasonica? Ne verujem da se FX01 pravi više, još letos je izašao FX07, a sada i FX30.

[/quote]
da,to i ja mislim.
nebojša, recenzija je super,iako mene zanima usporedba najnovijih modela : ixus 75 vs sony w90 vs lumix fx30. mislim da su to vrlo slični modeli i bit će jako zanimljiv ovaj "troboj". nadam se uskoro tvojoj recenziji jer se jednostavno ne mogu odlučiti između njih,a kako su tek izašli,gotovo nigdje nema nikakvih informacija osim šturih "press release".
pozdrav i puno uspjeha u radu![/
[ Nebojsa Milanovic @ 27.03.2007. 20:14 ] @
Hvala svima, a što se tiče izbora modela, gledam da aparati koje testiram imaju što bolji odnos kvalitet cena, jer su takvi i najinteresantniji.

Panasonic se teško nalazi kod nas, a i cene im nisu baš najbolje. FX-01 je sušta suprotnost od toga, jeste da nije najnoviji model ali me je zaprepastio koliko nudi za svoju cenu.

Noviji modeli su kod nas mnogo skuplji, a ne vrede toliko više.
[ OCTAVIAN @ 28.03.2007. 22:25 ] @
I ja navijam za Panasonic, extra je. Test je sjajan, zaista je ovo prava stvar. Svaka cast Nebojsa
[ WiseDog @ 11.05.2007. 11:48 ] @
Slučajno sam naleteo na ovu temu, dugo nisam bio ovde.
Oduševljen sam testom jer i sam tražim fotoaparat koji da kupim do 300 evra, jer već tri godine koristi A75 i prilično sam zadovoljan.

Samo ništa u testu nije rečeno o bateriji fotoaparata - konkretno sam zagrejan za Canon IXUS 850 koji mi se čini odličan za te novce :)

[ Zarko Silic @ 11.05.2007. 22:26 ] @
Originalna baterija u 850ki radi odlicno. Zaboravices kad si punio.
Najbolji klonovi su dvostruko slabiji.
Ostali klonovi su do 1/3 kapaciteta originalne baterije.
[ montenegrino-bar @ 14.06.2007. 23:22 ] @
interesuje me nebojsino misljenje o aparatu panasonic fx07,navodno je isti kao model fx01 sa novim softwareom.Da li bi ga preporucio kao i model fx01?
[ Nebojsa Milanovic @ 15.06.2007. 19:20 ] @
FX 07 može da bude samo bolji od FX 01. Međutim, retko ih ima kod nas...
[ montenegrino-bar @ 16.06.2007. 08:37 ] @
mogu ga nabaviti iz NY BHPhoto

http://www.bhphotovideo.com/c/...x_DMC_FX07_Digital_Camera.html

dvoumim se izmedju njega i fuji fine pix f31fd.Fuji bi bio jeftiniji 10 USD ali bi za njega morao kupovati i karticu,za panasonica vec imam sd od 1 GB.Po vasem misljenju,da li je panasonic losiji od fuji-ja,namjena bi mu bila za svakodnevno skljocanje,da mi je stalno pri ruci,kad me mrzi da nosim D50...
[ Nebojsa Milanovic @ 16.06.2007. 22:40 ] @
Lični ukus igra veliku ulogu.

Meni se Panasonici dopadaju, ali ovde su Fuji F 30/31 vrlo cenjeni modeli, pogotovo ako često snimaš sa malo svetla.
[ montenegrino-bar @ 16.06.2007. 23:04 ] @
Sad vidjeh na BHPhoto finepix F40fd za 220USD,sto mi je vrlo zanimljiva ponuda.F40fd je navodno naslednik modela F20 i ima slot za SD karticu sto mi vrlo odgovara,tako da cu se najvjerovatnije odluciti za njega.Cijena je vrlo povoljna,i cudi me da mi je to do sada promaklo,ili je mozda usledila neka redukcija u cijeni.
Sve u svemu,za ono sto mi treba mislim da ne moram traziti dalje....
[ Zarko Silic @ 17.06.2007. 22:18 ] @
Fuji F30/31 ima bolju sliku od 40-ke
[ Abdee @ 17.06.2007. 22:35 ] @
Da. Kod F40 se vec na ISO100 vide rezultati NR. :(

[ montenegrino-bar @ 18.06.2007. 09:12 ] @
Da,citao sam na forumima da je za korak losiji od f30/f31,tj da njegovih 800ISO izgleda kao 1600 ISO f30/f31,ali isto tako i da je ispravljeno dosta toga u odnosu na ova dva prethodnika,konkertno,manje CA,generalno bolja slika u dobrim svjetlosnim uslovima...Isto,kad se rezolucija spusti na 4Mp,slike na visim ISO vrijednostima nisu ni malo losije od prethodnika...Naravno,sve su ovo price sa foruma,dok ga licno ne istestiram,nista se ne moze pouzdano znati.
Jel mi bas preporucujete da ga izbjegnem,ili...
Kakav je u poredjenju sa konkurentima iz drugih tabora? Canon,Panasonic?
[ duchess @ 20.06.2007. 15:15 ] @
Da li neko zna gde moze da se kupi Panasonic fx01 kod nas, i koliko kosta?
[ ziza @ 03.07.2007. 11:03 ] @
Citat:
duchess: Da li neko zna gde moze da se kupi Panasonic fx01 kod nas, i koliko kosta?

Pošto ti niko nije odgovorio, ako te još uvek zanima, a pošto ovde u principu nije dozvoljeno "reklamiranje" prodavaca, idi lepo na www.google.com
i unesi fx-01 site:yu
Neće ti biti problem dalje da se sama snađeš.
Ako ga još negde ima mislim da je cena pala na nekih 250 €. U svakom slučaju razmisli i o FX-07 koji je skoro isti model sa nekim poboljšanjima.
[ duchess @ 03.07.2007. 23:34 ] @
hvala ti na odgovoru.
mislila sam da je jeftiniji.... jer sam pripremila jedva 200 evra za kupovinu faparata... bedak
[ ziza @ 05.07.2007. 09:22 ] @
Citat:
duchess:
mislila sam da je jeftiniji.... jer sam pripremila jedva 200 evra za kupovinu faparata... bedak :)

Za te pare jedino može neko da ti ga donese iz USA.
Ili ako neko prodaje ovde "polovan", ali zaista nemam uvid u ovdašnje tržište korišćenih aparata...