[ chupa @ 24.03.2007. 21:44 ] @
Dakle .. ovaj zadatak sam dobio na konkursu za jednu firmu! problem je sto nisam koristo PROE za modelovanje SURFACE ranije.

da li mozete da me usmerite? kako bi ste odradili ovaj model?

dakle u pitanju je PRO/SURFACE

pozdrav.

PS: dakle nek se ne javljaju ljudi koji bi ovo uradili u maxu..ili nekom 2 programu.. :) dakle iskljucivo PROE surface modeling :)

PS2: takodje pozdravljam "buduce kolege".. koje su zadale ovaj zadatak..ako posecuju forum.... pa neka pomognu:)

[Ovu poruku je menjao chupa dana 28.03.2007. u 23:34 GMT+1]
[ koscani @ 25.03.2007. 08:40 ] @
pa..

prepusti zadatak nekom drugom!

svom prijatelju u suprotnom bilo kome
pozdrav
[ chupa @ 25.03.2007. 12:20 ] @
jel to znaci da ti znas da odradis model?
[ koscani @ 25.03.2007. 14:38 ] @
sorry

nemaš vremena(KONKURS), zadatak težak(..NISAM KORISTIO PROE), a da bi ti pomogli potrebno je vrijeme

ali možda neko i može da ti pomogne nikad se ne zna

[ Djomloun @ 25.03.2007. 18:05 ] @
Pa sxta je konkretno problem? Pretpostavljam omotach?? Inace ne radim u PROE vec u Catiai ali vecima CAD programa je slichna.
[ chupa @ 25.03.2007. 18:24 ] @
pa da .. omotac...

ali mora da se odradi u PROE.

[ PH42-CNC @ 25.03.2007. 20:58 ] @
To ti je dosta široka oblast da bi se sve odjednom objasnilo. Zato ljudi i
izbgegavaju da ti odgovore.
Pogledaj malo u helpu, koristi internet pa kad dođeš sa konkretnim pitanjima
većina će ti pomoći. Evo šta se sve može naći pomoću www.google.com, dao sam
ti dva PDF fajla pa se malo zabavi njima. Mislim da će ti koristiti.

S poštovanjem,
Milija MARKOVIĆ
[ PH42-CNC @ 25.03.2007. 21:05 ] @
Sledeci moram da delim na dva posta.
[ PH42-CNC @ 25.03.2007. 21:09 ] @
Evo ga nastavak
[ chupa @ 26.03.2007. 08:31 ] @
hvala na tutorijalima :) ali.. vec sam iste skinuo... cak imam i mnogo naprednije tutorijale.

dakle... u pravu si... postavicu konkretna pitanja:)

1. da li se ovaj surface radi iz jednog dela? sve osim onog otvora (rukohvata) i onih useka na gornjem delu?

2. ako se radi iz jednog dela? kojom metodom da radim?

a)da crtam poprecne preseke pa da pravim povrsine po njiima?
b)da crtam linije pa da pravim povrsine po njima
c)da napravim konturu pistolja pa da katujem ostatak?
d)da napravim od modela sliku.. da je nalepim.. pa da po njoj pravim pistolj?

3. ako se radi iz vise delova? kako onda?

4. dajte mi ideju . kako bi ste ovo izradili...a metode izrade cu pronaci u tutorijalu
[ bokisha @ 26.03.2007. 09:43 ] @
Evo ti odgovora na prva tri pitanja koja si postavio:
To je tvoj izbor kako ces da izmodeliras taj omotac. Svako od nas drugacije razmislja i svako bi uradio na svoj nacin( sve ono sto si naveo su samo varijacija na temu, a tvoja je stvar sta ces da odaberes). Tu nema nekog posebnog pravila kako ces da uradis deo( konkretno, mislim na redosled koji ces da pratis da bi dosao do zeljenog oblika), bitna je samo jedna stvar -> Da izmodeliras postavljeni zadatak( na tezi ili laksi nacin, zavisi od tebe i tvog znanja)!!!
Odgovor na 4 pitanje je veoma diskutabilan, jer je u pitanju tvoje znanje iz SURFACE modelidanja.
PH42 CNC ti je dao osnovni tutorijal, iz kog mozes da naucis kako se rade osnovne stvari, a kada to dobro savladas mozes preci na komlexnije stvari. Svaki tutorijal koji nadjes je odradjen za jednostavne delove, retko gde ces naici na neki koji je odradjen za slozen deo.
Ako vec imas sliku(.JPG), predlozio bih ti da uradis pomocu pomocu STYLE-a(Insert=>Style) kao sto je na slikama odradjeno.

[ bokisha @ 26.03.2007. 10:05 ] @
Smatram da bi ti to bio najbrzi nacin da dodjes do zeljenog oblika, a pri tom da ne crtas 3d krive pa da provlacis povrsinu izmedju tih krivih, pa da "odsecas" viskove, pa da se zezas oko extrudiranja tih povrsina i tako to ovo ono tako to, tu to tako to ;-)
(ovo mi zvuci kao one reklame TOP Shop-a :-) , ne morate vishe ovo,ovaj noz je laserski naostren i nikada se ne moze istupiti, hehehehe)

A sada sledi nastavak sa slikama
[ bokisha @ 26.03.2007. 10:20 ] @
i konacno kako bi to izgledalo posle svih tih skiciranja i mirror-a.
Nadam se da ce ti ovo biti od koristi i da ces dobiti taj posao, a kada dobijes prvu platu vodis na kafu ;-)

Pozdrav
[ chupa @ 26.03.2007. 10:40 ] @
to je to :)

u svakom slucaju si zasluzio pice.. nebitno da li prodjem na konkursu... nervira me kada nesto ne mogu da resim :)

svaka cast :)

HVALA I OSTALIMA :) CNC.. Djomloun...koscani..

[Ovu poruku je menjao chupa dana 26.03.2007. u 12:10 GMT+1]
[ bokisha @ 26.03.2007. 10:56 ] @
nema na cemu...
Ovo ti je samo varijacija na temu iz tutorijala koji ti je PH42 CNC postavio.
[ chupa @ 28.03.2007. 20:04 ] @
evo.. jos nisam zavrsio model.. ali dobro napredujem.. ( barem tako mislim) ...

jedini problem je sto nemam mnogo vremena jer istovremeno radim u jednoj firmi...

inace.. morao sam da pravim povrsinu po povrsinu.. jer u suprotnom ... nije onakvog oblika kao model sto sam dobio. :)

[Ovu poruku je menjao chupa dana 28.03.2007. u 23:35 GMT+1]
[ Bata1981 @ 10.01.2008. 19:21 ] @
Znam da je tema vec zamrla,ali bih da pitam sledece kako da uvezem sliku preko koje cu raditi?
[ bokisha @ 11.01.2008. 09:50 ] @
Nikad nije kasnoooo....
Evo ti slike, mrzi me da pisem, a slika govori 1000 reci.
Nadam se da ce ti biti od pomoci
[ Bata1981 @ 11.01.2008. 13:11 ] @
he he he,too je to!!Prelazim ove osnovne tutorijale pa sad hocu,i ove malo komplikovanije.A uostalom.....,uglavnom sad svi na konkursima traze surface modeling.Nego da te sad pitam,da li imas neki tutorijal za mold cavity,ili mozda ako mozes da mi ostavis neke slicice,kao ove prethodne to bi mi isto bilo jako potrebno posto ovde jedna firma se bavi izradom uticnica i sl. i rade u proE, pa ako ne trazim previse bio bih ti jako zahvalan.
[ Bata1981 @ 13.01.2008. 16:23 ] @
Bokisha kako uradis da krivu nacrtas uz konturu dela?Ostalo mi je većinom jasno
[ bokisha @ 13.01.2008. 17:15 ] @
pa da li si poskidao sve slike iz ove teme
tu imas kako se crta krivina uz konturu
[ Bata1981 @ 13.01.2008. 18:23 ] @
Da poskidao sam sve slike,super si ti sve to uradio,nije to problem.Znaci kada uvezem sliku i idem na ``create curves`` i nacrtam pravu liniju(kao kod tebe na slikama),e sad hocu da je ``prilagodim`` obliku konture,i to ne mogu nikako.Video sam da na tvojim slikama postoje tacke kojima pratis konturu,i do tih tacaka ne mogu da dodjem(to je na predhodnoj strani slika 004).
[ bokisha @ 13.01.2008. 19:30 ] @
samo crtaj krivu liniju kao sto crtas spline i to je to
[ Bata1981 @ 13.01.2008. 20:58 ] @
Dobro,uspeo sam vecinu da uradim jedino kada idem na``create surfaces from boundaru curves`` ne mogu nikako da dobijem 3d model.Hvala ti puno nadam se da cu ti se nekako moci oduziti.Srecna svima i ova druga po redu nova godina!
[ bokisha @ 13.01.2008. 21:27 ] @
Ne razumem te.Kakav 3d model?
Fora kod ovog nacina modeliranja je da ti dobijes surface iz koga ces da izvlacis 3d model (najcesce se primenjuje Tickness, mislim da se tako pise, a znaci da zadas debljinu tog surface-a kojeg si dobio).
Nadam se da sam ti pomogao ovim odgovorom i da je to to sto si hteo.
Srecna Nova Godina i sve najbolje
[ Bata1981 @ 14.01.2008. 07:43 ] @
Problem je sto ja dobijem tu povrsinu,ali ona nema ``debljinu``,tj nema trecu dimenziju,vidi se samo u ravni,akada zadam debljinu ``thicken``,stalno mi javlja gresku.
[ Bata1981 @ 14.01.2008. 17:08 ] @
Hmmm celo pre podne sam proveo probavajuci,ali nista,nikako ne mogu iz surface-a da izvucem 3d model,probao sam thicness sto puta ali ne ide.Sad cu probati da napravim poprecne preseke,pa da kroz mnjih provucem surface.
[ Bata1981 @ 23.01.2008. 19:09 ] @
Bokisha ajde molim te,ne bilo ti tesko kada si na onim slikama objasnjavao konstrukciju omotaca,sve mi je bilo jasno do slike 10,pa ako bi mogao da mi pojasnis kako si to dobio(slika 10)
[ bokisha @ 23.01.2008. 23:18 ] @
Trenutno nemam vremena, ali nadam se da cu stici sutra to da uradim, da se podsetim, nisam odavno ovo radio :-)
[ bokisha @ 26.01.2008. 01:31 ] @
Pozdrav,
opet ja, :-)
evo uradio sam drsku, tako da mozes malo da se igras sa njom,
???ali i dalje te ne kapiram sta zelis da dobijes, sta uopste zelis???
Ako zelis debljinu ove drske, uradis sledece :
selektujes povrsinu, odes na EDIT-> i tu nadjes Tickness i to ti je to.
E sad u zavisnosti od krivina, za velike vrednosti debljine, prijavljivace ti gresku, ali to je realno, zamisli da treba da izradis ovu drsku, da li ima smisla da je lijes od plasitke i da su joj zidovi debeli 10mm!
Mala napomena, moja verzija PRO-E je WF3 M090
To bi bilo to,
[ Bata1981 @ 26.01.2008. 11:48 ] @
Hvala ti Bokisha na tolikom trudu,kada budem mogao oduzicu ti se.Imam wf2 pa ne mogu ono da otvorim.Evo sada cu probati bez ikakve ``terminologije``,onako prostim recima da ti objasnim.
1.uvezem sliku na nacin koji si mi objasnio-ok.
2.pomocu krivih pratim linije konture i opcrtam celu konturu-ok.
3.kliknem na ikonicu``create surfaces from boundary curves``,selektujem te krive i napravim ``surface``.-ok.
E sada nastaju problemi,prethodno napisano odnosi se sve do one tvoje ``misteriozne``:-) slike 10 na kojoj se vidi dobijen oblik drske te busilice e to je ono sto meni nije jasno kako si to dobio?
Drska-rucica ili kako vec te busilice je dosta nepravilnog oblika,i ja sam slican oblik uspeo da dobijem na dva nacina,ali o tome sad necu jer nisam koristio sliku,tj. nisam to uspeo onako ako želim,ali i nebitno.

Ja kada kreiram taj surface i kada mu yadam ‚‚thicken‚‚ on izgleda kao da sam ga extrudirao!?
A ti dobijes bas tu povrsinu.i prostorni oblik te drške.E tu je glavni problem.
Molim te objasni mi u cemu grešim.
[ Bata1981 @ 27.01.2008. 20:27 ] @
Aaaaaa uuuuuuuuhh,jao ljudi!!!!!!!Zaista ne znam sta vec vise da uradim,nadam se samo da nisam nikome dosadio(znam da jesam al da se malo izvucem :-)).Pokusao sam iz pocetka,skinuo sam sa neta sliku nekog Makitinog alata(mislim da je neki ušrafljivač,al totalno je to i nebitno) i pokušao sam da kreiram jedan deo drške ali,opet isti problem.Pomoću krivih nacrtao sam konture jednog dela i napravio površinu-‚‚surface‚‚ i dalje nikako.Kada zadam ‚‚thicken‚‚ ta moja površina samo dobije debljinu(određenu koju sam zadao,2,3,..5mm)tj izgleda kao da sam je ekstrudirao,ne mogu nikako da dobijem prostorni oblik tog dela molim vas pomozite mi i recite šta treba da uradim ili gde grešim.
[ bokisha @ 27.01.2008. 20:41 ] @
Kolega molim te pazi kako se izrazavas :-)
nije to neki usrafljivac vec aku-busilica :-)
Hajde okaci sliku, ili jos bolje posalji mi na mail, to sto si dobio...
Ja i dalje ne kapiram sta zelis da dobijes,...

moj mail je [email protected]

POzdrav
[ Bata1981 @ 28.01.2008. 15:47 ] @
Bokisha jesi li pregledao onaj fajl koji sam ti poslao,to je sve dokle stignem.Hajde molim te odgovori mi u cemu gresim,ili ako treba na neki drugi nacin da pristupimresavanju problema.Pozdrav.
[ bokisha @ 30.01.2008. 11:31 ] @
Pozdrav,
Kolega, sada sam bas bas u guzvi i sa poslom i sa ispitnim rokom.
Pogledao sam onaj tvoj fajl i najzad sam ukapirao sta si hteo, ;-)
aj da probam ovako da ti objasnim, potrudi se da me skapiras...
Vidi ovako,
ono sto si ti radio nije dobro koncipirano, pogresno si krenuo.
Znaci, kada crtas, npr u FRONT ravni, moras svaku tu 3d liniju(to je ona linija koja se crta kao SPLINE) da crtas posebno.
Dakle, nacrtas liniju koja ce da prati konturu sa unutrasnje strane(to je ona strana gde stoji onaj prekidac, a uslono sam je nazvao unutrasnja), pa zatim nacrtas liniju koja ce da prati spoljasnju konturu( to je ona linija, nasuprot unutrasnjoj).
Dakle to su ti dve posebne linija, nemoj ni slucajno da zatvaras konturu kao sto si ti uradio!!!
E onda odredis proizvoljno poprecne preseke, npr 3 pop. preseka, 2 na krajevima i 1 na nekom mestu gde je nagla promena visine,(naravno, jos si u FRONT ravni)
onda isto uzmes onu liniju koja se crta kao spline i iscrtas te poprecne preseke, znaci ove linije bi trebalo da povezu one dve predhodne linije koje si isctao ranije.Kada si to uradio, onda editujes te popreccne linije, ali iz ravni koja je upravna na FRONT ravan a da se ta poprecna linija nalazi u toj ravni( u tvom slucaju bi to bila RIGHT).
Editovanje ces uradio tako da ti ta linija opisuje "zamisljenu" debljinu uvezene slike( to je zato sto imas samo jednu projekciju tog dela i razlog zasto se ne stavlja izometrijska slika).
Kada si zavrsio editovanje svih linija onda izvlacis SURFACE i to ti je to

Bojan,
[ Bata1981 @ 30.01.2008. 19:10 ] @
Puno ti hvala kolega,sasvim slucajno sam jutros otkrio u cemu sam sve gresio.Ja sam radio tako da opcrtam konturu sa 3d krivama,a zatim da sve zajedno selektujem i kreiram surface,i zato to nije islo.
Jedino sto mi je jos ostalo nejasno je sledece:

tebe citiram:
‚‚E onda odredis proizvoljno poprecne preseke, npr 3 pop. preseka, 2 na krajevima i 1 na nekom mestu gde je nagla promena visine,(naravno, jos si u FRONT ravni)
onda isto uzmes onu liniju koja se crta kao spline i iscrtas te poprecne preseke, znaci ove linije bi trebalo da povezu one dve predhodne linije koje si isctao ranije.Kada si to uradio, onda editujes te popreccne linije, ali iz ravni koja je upravna na FRONT ravan a da se ta poprecna linija nalazi u toj ravni( u tvom slucaju bi to bila RIGHT).‚‚‚

Da li mora biti paran broj 3d krivih kojima opcrtavam konturu?Predpostavljam da mora.
Tu mi jedino nije jasno(mozda) kako da linije kojima crtam poprecne preseke spojim sa linijama kojima sam crtao konture.
I da.... nesto sto me buni u celoj ovoj prici od celog pocetka zasto si i ti zatvarao celu konturu?

Kada sve zavrsim postovaću ti svoje "remek delo". Puno pozdrava,i hvala još jednom.
[ mensa @ 27.03.2008. 21:13 ] @
ako treba neka pomoc oko proe javi se
[ Bata1981 @ 29.03.2008. 15:36 ] @
He he he pa kad se vec nudis,samo meni uvek ima nesto sto mi nije jasno :-).Za pocetak kako da konstruisem cilindricni zupcanik sa kosim zupcima,u CATIA-i je prosto ali u proe mi ne ide nikako?
Ovaj prethodni preoblem sam jos davno resio.
Zanima me da li imas neku tutorijal za Manufacturing:NC i Sheetmetal.
[ bokisha @ 29.03.2008. 20:40 ] @
pa u cemu je problem, ako znas sa pravim zubima, znas i sa kosim
Glavna fora, kod modeliranja zupcanika, je nacrtati sto tacnije evolventu.
Postoji vise nacina crtanja evolvente, jedan od postupaka crtanja evolvente je dan u knjizi za tehnicko crtanje za I razred masinske skole, aj vise volim da je nacrtam parametarski koriscenjem f-je.Kojim si ti nacinom nacrtao zupcanik?
Evo ti jedan predlog kako da "iskrivis" zupce.
Kada si iscrtao evolventu, zatim formirao zubac a zatim ceo zupcanik(nacrtan u 2D), onda taj 2Dzupcanik transliras za debljinu zupcanika i taj translirani crtez zarotiras za odredjeni ugao (cini mi se da je to beta=15 stepeni).
I u principu to je to, ostaje ti jos da formiras model.
Imam uradjen slikoviti tutorijal, samo treba da ga pripremim i okacim, ali posto sam sada u guzvi sa poslom i knjigom, to ce biti za koji dan.

[ bokisha @ 29.03.2008. 20:45 ] @
Sto se tice helpa za MANUFACTURING, pripremam sa svojim timom knjigu, a sad sve zavisi od razvoja situacije da li ce se stampati ili ne.
Za sada ne mogu to da delim, jer bi bilo nekorektno prema ostalim autorima...
Mogu samo da ti preporucim net i e-mule i download

Pozdrav,
Bojan
[ Bata1981 @ 30.03.2008. 13:01 ] @
Boki ja na taj nacin crtam zupcanik u CATIA-i,tako da zupcanik nacrtan u 3d transliram,zatim rotiram,spojim bokove zubaca dobijem povrsinski model a zatim odstranim nepotrebne delove,i komandom``Close surface`` u Part design-u napravim solid,e sad moje pitanje je kako sve to da uradim u proE?
Zanima me i kako se u proE ubacuju funkcije?
[ mensa @ 30.03.2008. 13:28 ] @
probaj da prikacis neke slike da vidim tacno kako to izgleda i da malo bolje objasnis sta ti treba. ja radim u proe. pa mislim da mogu da ti pomognem u bilo cemu sto se tice proe
[ Bata1981 @ 30.03.2008. 14:55 ] @
Trudicu se sto jednostavnije,dakle kada nacrtam 2d skicu zupcanika ne znam kako da je transliram za debljinu zupca,a zatim tu transliranu skicu da zarotiram?
[ bokisha @ 01.04.2008. 11:53 ] @
pozdrav,
Evo RESENJA kao sto sam i obecao pre neki dan.P
Predpostavljam da svako ima svoj nacin crtanja evolvente, sto u ovom slucaju nije od tolike vaznosti.
Redosled crtanja ovog zupcanika je nacrtan je samo jedan zubac u 2d koji je kopiran a zatim PROTURSION i kada je dobijen 3d zub on je zatim Paterrn po krugu i zatim se nacrta telo zupcanika izbusi rupa vratilo i kajlu i to je to....

[ bokisha @ 01.04.2008. 12:02 ] @
nastavak...

[Ovu poruku je menjao bokisha dana 01.04.2008. u 13:17 GMT+1]
[ bokisha @ 01.04.2008. 12:07 ] @
nastavak...

[ bokisha @ 01.04.2008. 12:11 ] @
iiiiiiii
Finish.......

To bi bilo to...

Pozdrav,
[ Bata1981 @ 02.04.2008. 20:03 ] @
Imao sam problema sa ucitavanjem ove trece stranice,tj jos ih imam,ali kada idem na odgovor tek tada mogu da vidim prethodne postove,
Boki za tebe,nemam reci.....svaka pohvala je suvisna,ali ipak PUNO ti hvala.
Da to je to sto me je zezalo,sada kapiram.Kada ti knjiga bude gotova,ja sam prvi kupac,jos ako je ovako sve dobro uradjeno......svaka cast,nemam reci.