[ zraj @ 28.03.2007. 05:54 ] @
Mobing je novi termin, koji obuhvata sve vrste šikaniranja na poslu.

Psihičko maltretiranje na radnom mestu je često zastupljena pojava o kojoj se kod nas retko priča. Seksualno uznemiravanje, ignorisanje, ismejavanje, pretnje, zakidanje na zaradi, samo su neki od oblika zlostavljanja. "Mobing" je novi termin, koji obuhvata sve vrste šikaniranja na poslu.

http://www.b92.net/info/vesti/...05&mm=07&nav_id=172276
Pripremio Bratislav Nikolić

"Mobing je specifični oblik ponašanja na radnom mestu u kojem šef ili kolege zlostavljaju i ponižavaju drugu osobu s ciljem da ugroze njen ugled i dostojanstvo, što na kraju dovodi do ugroženog psihičkog i fizičkog zdravlja žrtve. Za razliku od zapadnih evropskih zemalja, kod nas se o mobingu skoro ništa ne zna.

Tegobe na koje se ugroženi na poslu najčešće žale su bezvoljnost, povlačenje u sebe, glavobolja i povišen krvni pritisak. Zbog straha od posledica, ugrožena zaposlena lica se najčešće plaše da potraže pomoć od nadležnih u svojoj firmi. Kad psihički problemi dostignu vrhunac, jedino rešenje preostaje odlazak kod psihijatra."


Viktimološko društvo Srbije
http://www.vds.org.yu/File/Tem0604.pdf
http://www.vds.org.yu/

Udruženje građana Stop Mobbing:
http://www.gsmnezavisnost.org.yu/images/UDRUZENJE_STOP_MOBING.pdf
[Ovu poruku je menjao zraj dana 28.03.2007. u 14:34 GMT+1]
[ Davor Vlajkovic @ 28.03.2007. 06:25 ] @
Odlična tema!

Par linkova i od mene:

http://www.mobbingsrbija.com/

http://www.mobbing-usa.com/

http://www.leymann.se/English/frame.html

Btw, Timofejev je poslednju emisiju posvetio upravo ovom fenomenu. Kada se transkript iste bude pojavio na sajtu biću slobodan da ga arhiviram za potrebe ove diskusije (B92 ima tzv. dinamičku arhivu, što znači da na serveru nažalost drže samo nekoliko poslednjih emisija).
[ zraj @ 28.03.2007. 13:58 ] @
Seksualno uznemiravanje kao vrsta mobbinga:

"Seksualno nasilje je opšti naziv za brojne oblike seksualnog zlostavljanja, za koje je karakteristično da se odvijaju bez dobrovoljnog pristanka, odnosno da su iznuđeni primenom sile, pretnjama ili zloupotrebom pozicije moći. Uznemiravanje obuhvata dobacivanje i vulgarne komentare, seksističke viceve i šale na radnom mestu, ali i ucene koje podrazumevaju prisilu da se izvrše određene seksualne radnje, u cilju ostanka na poslu, napredovanja, itd. Neretko, događaju se i silovanja. Međutim, seksualno nasilje ne uključuje nužno fizički kontakt, ali ženu uvek dovodi u neugodnu situaciju, ponižavajući je i izazivajući osećaj srama i krivice."

Jasmina Čolak:
http://www.danas.co.yu/20051111/terazije1.html
Žene su sve češće žrtve diskriminacije na radnom mestu, ali se o tome ne priča javno.

Više od 1/5 muškaraca izloženo seksualnom uznemiravanju na radnom mestu:
http://www.economy.co.yu/berza...eti&subact=full&id=204

Mobbing- psihičko ugnjetavanje na poslu :

http://www.emagazin.co.yu/clanak.asp?id=171
Goran Petrovic:
"Pre oko godinu dana se u jednoj firmi u Srbiji zaposlio mladi stručnjak, porodičan čovek, prepun energije i odličnih ideja za unapređenje posla kojim se bavi. On je osoba potpuno sigurna u svoje kvalitete, pa samim tim sa lakoćom komunicira, ne samo sa kolegama na radnom mestu, već i u društvu. Toj radnoj sredini upravo je nedostajala osoba takvih kvaliteta, pa je mladi stručnjak vrlo brzo napredovao. Lepa srpska priča, ali samo za sada, jer u nastavku sledi – mobbing. Prvo su krenule glasine. S obzirom da junak naše priče ima porodicu kakvu bi svako poželeo, prvi udarac bio je upućen na najosetljivije mesto, pa je čovek ni kriv ni dužan proglašen osobom promiskuitetnog ponašanja. Budući da je supruga vrlo staložena i razumna osoba, ova priča je propala, pa je onda izvučen i “džoker” – mladi stručnjak je proglašen alkoholičarem. Iako uopšte ne konzumira alkohol, priča je dalje navodila na to da reči koje on izgovara zapravo nisu njegove, već da to iz njega progovara rakija, koju on po ceo dan “krišom ljušti”.

Kodeks etičkog poslovnog ponašanja U. S. Steel Serbia :
http://www.usss.co.yu/profile/code_sr.html


[Ovu poruku je menjao zraj dana 28.03.2007. u 15:08 GMT+1]
[ zraj @ 30.03.2007. 14:38 ] @
ISPLAĆENE ODŠTETE ZA MOBBING:

novinarki rekordna odšteta

“ Jedna je radnica u Torinu 1999. prva uspjela dobiti odštetu za posljedice mobbinga. Dobila je deset milijuna lira (danas je to 5.000. eura). Od tada je u Italiji počela organizacija seminara za psihologe, liječnike medicine rada, psihijatre, pravnike, sindikaliste. Veliku ulogu u edukaciji imala je Klinika za rad iz Milana, donedavno jedina specijalizirana ustanova u Italiji za pomoć žrtvama mobbinga.
Rekordna odšteta od 300.000. eura za doživljeni mobbing dodijeljena je novinarki talijanske izdavačke kuće Mondatori. Vijest je objavljena 13. travnja 2005. u »La Republici«. Riječ je o uspješnoj novinarki koja je za tu kuću radila od 1980. godine, putovala po cijelom svijetu i slala zapažene članke i intervjue. 1995. počinju njeni problemi s novim urednikom. Kada joj se čaša prelila, podigla je tužbu protiv kuće Mondatori za psihološko maltretiranje na poslu i dobila ovu zasad rekordnu odštetu.”

Emotional abuse case win!
A legal precedent has been set in the UK for those targeted with mobbing (emotional abuse) after Helen Green won damages of 800K (English pounds) from Deutsche Bank after a High Court judge ruled that her City employers failed to protect her from 'spiteful' colleagues who drove her to a nervous breakdown:
http://www.lindas.internetbasedfamily.com/f/Helen_Green_Times.pdf

[ Alter Ego @ 30.03.2007. 16:13 ] @
Svaka čast ovim damama, uspele su da se izbore za svoja prava. Sigurno nije bilo lako protiv korporacijskih pravnih timova. Mene lično zanima kako se dokazuje da je bilo maltretiranja? Treba imati svedoke a za mobing je karakteristično da je žrtva izolovana. Znači reč jednog protiv većine.

Na žalost, čini mi se da će ova tema kod nas postajati sve aktuelnija. Dobro je da je počelo da se priča o tome, ali bojim se da nećemo skoro pročitati nešto slično ovim slučajevima.
[ zraj @ 30.03.2007. 20:02 ] @
Evropske države: Švedska,Belgija, Francuska, Norveška, Danska, Švajcarska imaju zakon protiv mobinga.U drugim zemljama kao u Italiji na primer postoje zakoni koji govore o odšteti i kaznenoj odgovornosti zbog narušavanja psihičkog i fizičkog zdavlja .

Kod nas postoji Zakon o bezbednosti i zdrvlju na radu gde zaposleni imaju pravo na svoje predstavnike:

VI. PREDSTAVNIK ZAPOSLENIH ZA BEZBEDNOST I ZDRAVLJE NA RADU
Član 44.
Zaposleni kod poslodavca imaju pravo da izaberu jednog ili više predstavnika za bezbednost i zdravlje na radu (u daljem tekstu: predstavnik zaposlenih).
Najmanje tri predstavnika zaposlenih obrazuju Odbor za bezbednost i zdravlje na radu (u daljem tekstu: Odbor).
Poslodavac koji ima 50 i više zaposlenih dužan je da u Odbor imenuje najmanje jednog svog predstavnika, tako da broj predstavnika zaposlenih bude veći za najmanje jedan od broja predstavnika poslodavca.
Postupak izbora i način rada predstavnika zaposlenih i Odbora, broj predstavnika zaposlenih kod poslodavca, kao i njihov odnos sa sindikatom uređuju se kolektivnim ugovorom.
Član 45.
Poslodavac je dužan da predstavniku zaposlenih, odnosno Odboru omogući:
1) uvid u sve akte koji se odnose na bezbednost i zdravlje na radu;
2) da učestvuju u razmatranju svih pitanja koja se odnose na sprovođenje bezbednosti i zdravlja na radu.
Poslodavac je dužan da predstavnika zaposlenih, odnosno Odbor informiše o svim podacima koji se odnose na bezbednost i zdravlje na radu.
Član 46.
Predstavnik zaposlenih, odnosno Odbor imaju pravo:
1) da poslodavcu daju predloge o svim pitanjima koja se odnose na bezbednost i zdravlje na radu;
2) da zahtevaju od poslodavca da preduzme odgovarajuće mere za otklanjanje ili smanjenje rizika koji ugrožava bezbednost i zdravlje zaposlenih;
3) da zahtevaju vršenje nadzora od strane inspekcije rada, ako smatraju da poslodavac nije sproveo odgovarajuće mere za bezbednost i zdravlje na radu.
Predstavnik zaposlenih, odnosno član Odbora imaju pravo da prisustvuju inspekcijskom nadzoru.

Zanimljive su i
XI. KAZNENE ODREDBE
Član 69.
Novčanom kaznom od 800.000 do 1.000.000 dinara, kazniće se za prekršaj poslodavac sa svojstvom pravnog lica:
Objašnjenje ovog člana izneto kroz 33 tačke...

IV. PRAVA I OBAVEZE ZAPOSLENIH:

Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu (Službeni glasnik RS, broj 101/05);
[ zraj @ 01.04.2007. 09:56 ] @
KOSTELIĆ MARTIĆ: MOBBING-POPULARNA PSIHOLOGIJA
[att_img]
[ walker68 @ 02.09.2007. 22:15 ] @
Radim u sudu kao saradnik, pred,suda mi dala najnizi koeficijent, govori o meni da sam los, itd.....
Na kraju zavrsih kod psihijitra....ima li neko iskustva da podelimo ovo ili nekako da resimo.....
Uzas jedan, mali sud, mala sredina, svi se foliraju, cute, uzas


Javite se vi koji radite u sudu a i ostali
[ Pneos @ 03.09.2007. 18:02 ] @
Mobbing se na srpskom kaze sikaniranje. Postoji oduvek i postojace zauvek.
[ aleksandaraleksandar @ 04.09.2007. 12:21 ] @
a kako se kaže u Italiji?

šikaniranje je deo mobinga.

i ne znam zašto bi "postojalo zauvek". neće srpski propasti zbog mobinga, već zbog šikaniranja.
[ dexkg @ 29.10.2009. 18:33 ] @
A sta mislite o tome kada Vas sef razgovara sa ama i pri tome podize jedn obrvu, nervozno koluta ocima i kaze: JEDINI JA OVDE IMAM PRAVO DA DIZEM GLAS !! Neko je postavio pitanje kako dokazati mobbing
[ openbox @ 08.12.2010. 07:32 ] @
Evo i ja tako trpeo svasta oko 2 godine i na kraju kao epilog dobih otkaz (sva sreca inace bi zavrsio kod psihijatra..)