[ mischo @ 29.03.2007. 08:21 ] @
CG: Tri licence za bežični Internet
08:53 | Izvor: Beta, Vijesti
Podgorica -- AGENTEL odlučio da odobri tri licence za pružanje usluga bežičnog Interneta i video telefoniranja u Crnoj Gori.


Srpsko-holandski konzorcijum ponudio je 1,05 miliona evra za licencu, BBM 275.000, T-Mobile 172.500
Crnogorska Agencija za telekomunikacije (AGENTEL) odobrila je licence srpsko-holandskom konzorcijumu Telekoma Srbije i kompanije Ogalar, podgoričkoj firmi Broudbend Montenegro i T-Mobajlu.

AGENTEL je konzorcijumu Telekom Srbija i Ogalar u martu odobrio licencu za trećeg mobilnog operatera u Crnoj Gori, dok je Agencija za radio difuziju dala dozvolu firmi Broudbend Montenegro da uvede kablovsku i bežičnu televiziju u svim crnogorskim opštinama.

Direktor Agencije za telekomunikacije Zoran Sekulić rekao je da će licence biti uručene 28. aprila, nakon završetka zakonom određenih rokova za žalbu.

Firma Broudbend Montenegro, u kojem trećinu akcija ima podgorički biznismen Veselin Barović, za licencu je ponudio 275.000 evra, a T-Mobajl, iz sastava grupe Crnogorski telekom 172.500 evra, koliki je bio tenderom traženi minimum.

Na tender se javila i američka kompanija Nekskom, ali je tenderska komisija ocenila da je priložena dokumentacija nepotpuna. Tenderska komisija AGENTEL-a je odbila žalbu Nekskoma, a američka kompanija je najavila da će se obratiti Apelacionom sudu.

Amerikanci tvrde da su u ponudi imali administrativne propuste koji nisu mogli uticati na vrednovanje. Oni najavljuju da će uskoro tražiti uvid u sve ponude koje su dostavljene na tenderu, kako bi se uverili da li je sve bilo čisto. Iz Nekskoma su bili uvereni da jedna od kompanija učesnika na tenderu, još na otvaranju ponuda nije dostavila kompletnu dokumentaciju.

Najviše bodova, 98,83, dobio je konzorcijum, dok je ponuda Broadbanda ocenjena sa 59,92 poena, a T-Mobilea sa 44,71. Nexcom je za licencu nudio 180.000 evra.

Posebne licence koje će izdati Agencija važe na teritoriji Crne Gore i izdaju se na period od pet godina.

Srpsko-holandski konzorcijum obavezan je da osnuje privredno društvo sa sedištem u Crnoj Gori, a usluge bežičnog interneta počeće da pruža 90 dana nakon izdavanja licence, kao i Broadband Montenegro. T-Mobile će sa komercijalnim radom početi 1. januara.

Konzorcijum Telekoma Srbije i Ogalara dobio je i licencu za trećeg mobilnog operatera u Crnoj Gori, dok je Broudbend Montenegro nedavno dobio i dozvolu za osnivanje kablovske televizije.


http://www.b92.net/biz/vesti/r...03&dd=28&nav_id=238716[ Mister_rap @ 29.03.2007. 14:25 ] @
Sve sam ovo znao od ranije :)
Ali me zanima da li neko ima informaciju o kakvom se bezicnom internetu radi,
jer tu niko nista nije spominjao ili sam ja opasno lose informisan?
Takodje i (okvirne) cijene usluga nisu nagovjestene.