|
[ VRider @ 30.03.2007. 15:45 ] @
| Iako sam davno sebi rekao da cu samo pasivno pratiti Advocacy, ovo je bilo jace od mene. 
Svasta se moglo videti u Kupusari, ovo ipak prevazilazi sve granice.
Pitanje od milion dolara: Moze li M$ makar da napravi kursor a da to bude kako treba?!
Citat: Microsoft is investigating new public reports of attacks exploiting a vulnerability in the way Microsoft Windows handles animated cursor (.ani) files. In order for this attack to be carried out, a user must either visit a Web site that contains a Web page that is used to exploit the vulnerability or view a specially crafted e-mail message or email attachment sent to them by an attacker.
As a best practice, users should always exercise extreme caution when opening or viewing unsolicited emails and email attachments from both known and unknown sources.Microsoft has added detection to the Windows Live OneCare safety scanner for up-to-date removal of malicious software that attempts to exploit this vulnerability.Microsoft intends to actively share information with Microsoft Security Response Alliance partners so that their detection can be up to date to detect and remove attacks.Customers in the U.S. and Canada who believe they are affected can receive technical support from Microsoft Product Support Services at 1-866-PCSAFETY. There is no charge for support calls that are associated with security updates.International customers can receive support from their local Microsoft subsidiaries. There is no charge for support that is associated with security updates. For more information about how to contact Microsoft for support issues, visit the International Support Web site.
. . .
Recommendation: Do not visit untrusted websites or view unsolicited email
http://www.microsoft.com/technet/security/advisory/935423.mspx
P.S. Zahvaljujemo se anonimnom izvoru "bliskom vrhovima vlasti". Znao sam da ima Linuxasa u tebi.  |
[ MladenIsakovic @ 30.03.2007. 16:00 ] @
Auh
Vraćam se ja na Linux
[ mod markom: izbačeni hot-linkovani smajliji sa drugog foruma ]
[ degojs @ 30.03.2007. 18:48 ] @
Koliko mi je poznato, na Visti ne prolazi jer IE7 radi u protected režimu.
Druga stvar, koga interesuje, third-party patch je izašao.
A da je smešno, jeste :)
[ PassingBy @ 30.03.2007. 19:16 ] @
[ VRider @ 30.03.2007. 19:52 ] @
Smesno, degojs? Ne, nego jadno. 
[ Mitrović Srđan @ 30.03.2007. 20:04 ] @
Haha moram priznati ekstra :)
[ Ivan Dimkovic @ 30.03.2007. 20:08 ] @
Definitivno jedan od boljih exploita :))
Blam :)
[ Zeljko Mitrovic @ 30.03.2007. 20:31 ] @
Linuxovci nisu mogli da docekaju ovako nesto ;o)
[ unleaded @ 30.03.2007. 20:45 ] @
Da li je tacno da se to vuce jos od Windowsa 2000?
Citat: Microsoft today announced through a Security Advisory that their is a vulnerability in Windows dating back to Windows 2000
ITsVista
[ windows_zakon @ 30.03.2007. 21:11 ] @
Pa pise ti da jeste, sta ti je nejasno ?
Citat:
Koliko mi je poznato, na Visti ne prolazi jer IE7 radi u protected režimu.
Jel ne radi ili ce da te pita nesto ? Izgleda da je improvment u visti taj sto te pita sta god da se desava sa racunarom sta hoce korisnik.
Kad bi pogasio sve te silne protekcije (t.j. pitanja) dobio bi xp sa aerom i par protekcija na kernelu sto onaj cinik stalno spominje.
Prebacuju krivicu na korisnika, a pored toga, taj protekted rezim rada nije upaljen po difoltu.
I na to sve, cini ti racunar 3 godine starijim... mislim, OS iz snova.
[ Ivan Dimkovic @ 30.03.2007. 21:12 ] @
Citat:
Prebacuju krivicu na korisnika, a pored toga, taj protekted rezim rada nije upaljen po difoltu.
?
[ windows_zakon @ 30.03.2007. 21:25 ] @
Sta ti nije jasno, ovaj dio za prebacivanje krivice ili difolt shtos ?
Umjesto da je sistem "siguran" on te pita kad god neka promjena treba da se izvrsi... to nije siguran operativni sistem, to je budzevina. Navodno, protekted mode rezim rada u IE7 znaci da ako bilo sta iz IE-a hoce da izmjeni nesto na sistemu, doda, ili slicno, da te prije toga pita hoces li to i to (Allow, Cancel). Jel to security ?
Joe SixPack ce da klikne na allow.
Druga stvar, protekted mode nije po difoltu ukljucen u IE7.. ne znam cemu upitnik.
[ degojs @ 30.03.2007. 22:14 ] @
^Kako nije uključen po difoltu?
Tj. kako nije, kad.. jeste. Ozbiljno, kod mene je uključen protected mode po difoltu. Naravno, to se odnosi na Vistu.
[ degojs @ 30.03.2007. 22:17 ] @
Citat: Da li je tacno da se to vuce jos od Windowsa 2000?
Teško za reći, pošto mi se čini da rekoše da exploit ne radi na XP i XP SP1. Na XP SP2 radi :)))
U svakom slučaju, ovde ima patch:
http://research.eeye.com/html/alerts/zeroday/20070328.html
[ Ivan Dimkovic @ 30.03.2007. 23:13 ] @
Citat:
Umjesto da je sistem "siguran" on te pita kad god neka promjena treba da se izvrsi... to nije siguran operativni sistem, to je budzevina. Navodno, protekted mode rezim rada u IE7 znaci da ako bilo sta iz IE-a hoce da izmjeni nesto na sistemu, doda, ili slicno, da te prije toga pita hoces li to i to (Allow, Cancel). Jel to security ?
Joe SixPack ce da klikne na allow
A kakav to security zamisljas? Sistem treba da prepozna da je Joe SixPack kreten, i da mu ne dozvoli da bilo sta izvrsi? Kako ces onda da instaliras neki plugin, recimo? :)
Citat:
Druga stvar, protekted mode nije po difoltu ukljucen u IE7.. ne znam cemu upitnik.
Na mojoj Visti (Ultimate) jeste...
[ Mitrović Srđan @ 30.03.2007. 23:39 ] @
Citat:
Brate ako vec stojiz iza linjuxa bar se potrudi da prelistas par papera
o suparnickom taboru :)
[ mulaz @ 30.03.2007. 23:54 ] @
Citat: Ivan Dimkovic:
A kakav to security zamisljas? Sistem treba da prepozna da je Joe SixPack kreten, i da mu ne dozvoli da bilo sta izvrsi? Kako ces onda da instaliras neki plugin, recimo? :)
a kako se kod mene instalira plugin u firefoxu? lepo u ~/mulaz/.mozila/firefox/... (na windowsima je to Application data ili nesto takvo)... lepo sve u user rezimu :) Joe sixpacku ni ne treba root nalog :) (odnosno neke distribucija poput ubunta ga ni nemaju... a ko ce da kuca 'sudo firefox' umesto samo da klikne ikonicu :)
[ Apatrid @ 31.03.2007. 00:24 ] @
[ degojs @ 31.03.2007. 00:45 ] @
@mulaz:
AppData folder je unutar korisničkog foldera (npr. kod mene je u C:\Users\degojs\Application Data). U čemu je onda problem?
Što se Firefox plugina tiče, nisam primetio da Firefox traži odobrenje preko UAC-a. U Visti, mislim, aplikacije dobiju redirekciju u virtuelni registry i Program Files ako trebaju da tamo nešto menjaju, tako da je to osigurano. Šta više, MS je nešto najavljivao da će i ta opcija ostati prisutna nekoliko godina, a onda i to nestaje - čisto se programerima daje vremena da počnu da rade stvari na ispravan način. Dakle, danas je to već rešeno sa tom virtuelizacijom, bar koliko sam ja razumeo stvari.
Evo ja sam sad potražio "Firebug" da vidim otprilike gde su fajlovi za tu ekstenziju. Primeti da su svi u c:\Users\Degojs\AppData\.... folderu. Nisam 100% siguran, možda FF zaista još negde sprema fajlove ekstenzija, ali pošto instaliranje ekstenzije ne izaziva pojavljivanje UAC dijaloga, mislim da je sve OK.
I samo da vidim.. dodao sam sada Web Developer ekstenziju, UAC se nije pojavljivao.
Inače, mislim da sam čitao na MSDNu da se u MS-u čak razmišlja da u budućnosti po difoltu sve "native" aplikacije rade u protected režimu (tj. nešto kao da se aplikacija automatski izvršava u chroot okruženju), osim "managed" koda (.NET) koji je lako kontrolisati. Opcija sigurno ima, videćemo šta će biti..
[ dr ZiDoo @ 31.03.2007. 01:27 ] @
Jebiga, bug je uvjek tam gdje ga najmanje očekuješ.
Propust je užasan, dobar stvar je što već postji patch, a loša što ga neće instalirati bar jedno 80% korisnika.
Uglavnom nije jadno, neg samo maler.
[ VRider @ 31.03.2007. 01:43 ] @
Kako vi umete da upropastite dobru pljuvacku temu... 
Elem, pazite koje sajtove otvarate...
[ markom @ 31.03.2007. 01:53 ] @
To ti je strategija. Lepo mi je jedan od prominentih Windowsaša na pitanje "kako ćete ovo da odbranite" odgovorio sa "teško" ;-).
Slabo napadate, a materijal vam je bio jači od one RHEL pizdarije. Slabo, slabo...
Marko.
[ degojs @ 31.03.2007. 01:55 ] @
Citat: Elem, pazite koje sajtove otvarate...
Misliš, ako nemamo Vistu?
Misliš, ako koristimo IE?
Misliš, ako ne instaliramo onaj patch?
E pa prijatelju, mnogo misliš :)))
[ degojs @ 31.03.2007. 01:57 ] @
Citat: Slabo napadate, a materijal vam je bio jači od one RHEL pizdarije. Slabo, slabo...
Pa bilo koji propust u Win ne može da se meri sa Linuxom iz prostog razloga što Linux niko i ne koristi, ruku na srce.
Vidi samo Firefox koliko ima kritičnih propusta, pa opet..
[ VRider @ 31.03.2007. 02:09 ] @
Pa neko mora i da misli, kad vec ovi iz M$a zabusavaju...
Ne znam zasto se i Glista pojavljuje na listi ranjivih sistema na sajtu iz prve poruke? Mozda vi znate nesto sto M$ ne zna? Pa naravno. Ovi gurui sto ih ovde ima, to beli svet jos nije video...
Mislim, ako imas Vistu, nemas Vistu, imas IE, nemas IE, imas patch, nemas patch... Ja koristim Linux, kursor mi radi sjajno, ali to i dalje ne znaci da M$ nije malko zabraljao... Eto tako, prijatelju moj...
I da... When everything else falls, read the manual...  Kad nema vise sta da se kaze, a ti zapevaj o 2-3% (ako i toliko)... Podseti me uvek na jedan vic. Kaze lisica lavici: "Ja svake godine imam po 7-8 mladih, a ti samo jedno". A lavica odgovara: "Mozda, ali je moje lav." 
[ degojs @ 31.03.2007. 03:26 ] @
Citat: Ja koristim Linux, kursor mi radi sjajno
LOL Siguran sam da ti kursor radi OK :))) I ping :)))
Šta još radi OK? Fontovi možda? Imaš igrice? O da, znamo da imaš, onu jednu.. Tux Racer, je li tako beše? Staviš sistem koji ne vredi pola lule duvana za bilo šta na desktopu, pa onda kao - e to je sigurno. Pa prijatelju, da je samo do sigurnosti onda bi svi koristili OpenBSD ili tamo neki Haiku :)
Citat: , ali to i dalje ne znaci da M$ nije malko zabraljao...
Pa ko kaže da MS nije zabrljao? Propust je tu, ali i patch je tu, kome treba. Rešen problem znači.
Uporedi samo: npr. koliko godina ćemo da čekamo jebene fontove na Linuxu da budu propisno urađeni? E to nije jadno, to je sjajno, je li.. :) To nije bitno, to nije zabrljano.. to može i idućih 10 godina da bude poluodrađeno kao sada, ali šta ima veze :) A ovde ima patch, al' ajd da pričamo priču.
Razlika je ogromna, jer ovde postoji efikasno rešenje za problem i vozi dalje kao da ništa nije bilo. O tome na Linuxu možeš samo da sanjaš, da postoji rešenje za osnovne probleme. Ništa bato, čekaj ti na "sigurnom" Linuxu i idućih 10 godina da se reše tako neke osnovne stvari.
Citat: Mozda vi znate nesto sto M$ ne zna?
Što se Viste tiče, ne mogu da garantujem, evo šta sam ja pročitao vezano za ovaj propust:
Citat: The company's representatives said that the risk of PC attack is much lower if the user works on Vista with Internet Explorer 7. The protected mode of the browser secures the computer against hackers' drive-by installations. This is because IE7 is restricted to where it is able to write files.
http://www.infoniac.com/hi-tech/windows-vulnerability.html
[Ovu poruku je menjao degojs dana 31.03.2007. u 05:45 GMT+1]
[ degojs @ 31.03.2007. 04:26 ] @
Ih, pa ovo nisam ni video:
Citat: Arbitrary code execution under the context of the logged in user
Tja, znači ako radiš kao običan korisnik ništa od inficiranja celog sistema.
[Ovu poruku je menjao degojs dana 31.03.2007. u 05:52 GMT+1]
[ Apatrid @ 31.03.2007. 05:16 ] @
Još malo detalja
Citat: And while Microsoft yesterday said Vista's version of IE7 protects users, eEye's Brown added that browser-based attacks aren't the only game in town.
"I get the PR [public relations] angle they're going down, but there are all sorts of ways this can come in, including HTML e-mail. Vista's not immune."
Citat: The next regularly-scheduled Microsoft patch release date is April 10, more than a week and a half away. However, Microsoft has not yet committed to a fix date, much less to April 10. Yesterday, a company spokeswoman would only say: "[We] will release an update for this issue at the conclusion of our investigation."
Citat: "The thing that really bugs me about this," said Brown, eEye's CEO, "is that it affects Vista. This is a known vulnerability that has a connection to a vulnerability patched in January 2005. I'm not sure what happened; maybe they checked in old code for Vista and then didn't fully check it against known vulnerabilities." More than two years ago, in its MS06-002 security bulletin, Microsoft credited eEye with providing information on a bug involving cursor, animated cursor and icon files.
"Worse, we know there are vulnerabilities that can be exploited in Vista to escalate privileges," said Brown. "All you need is access to the system, which this [animated cursor] provides." Once inside, said Brown, the attacker could up rights from even a safer local user to administrator privileges.
"Then, all bets are off."
[ zi:: @ 31.03.2007. 05:17 ] @
Ništa ... samo ti obriše My Documents i to je to. Šteta? Skoro pa nikakva ukoliko ti je My Documents prazan. Ukoliko nije ...
Citat: Pa ko kaže da MS nije zabrljao? Propust je tu, ali i patch je tu, kome treba. Rešen problem znači.
Što ste se toliko derali na RHEL temi? I tamo je propust (ne njihov) bio tu, patch je bio tu, rešen problem znači.
[ degojs @ 31.03.2007. 05:20 ] @
^Obrisaće My Documents.. ako ne instaliram patch :) A nije isto 1 propust i koliko ono beše?
Dakle, sa ovim što je sad našao Apatrid, očigledno može da radi i na Visti ako koristiš Windows Mail. Ali i dalje ne vidim da može preko IE7 na Visti.
Ili čak i ako može, ništa onda, ima patch i to je to.
[ Apatrid @ 31.03.2007. 05:25 ] @
Citat: zi::: Što ste se toliko derali na RHEL temi? I tamo je propust (ne njihov) bio tu, patch je bio tu, rešen problem znači.
Ti znas da patch postoji? Vrijeme da presavijes tabak i napises tri rijeci ComputerWorld-u za sirenje neistina i lazi:
HOWEVER, MICROSOFT HAS NOT YET COMMITED TO A FIX DATE.
[ zi:: @ 31.03.2007. 05:26 ] @
Sledeci put kada vam stigne e-mail ili ako odete na neku stranicu koja kaze je Windows najsigurniji operativni sistem, ne masite suvise kursorom ... moze da naskodi ;)
Stvarno, izasao je official patch?
[ Apatrid @ 31.03.2007. 05:31 ] @
Citat: zi::: Stvarno, izasao je official patch?
Ja ostavih onaj quote gore, evo treci put (valjda treci put i Bog pomaze) ga ponavljam:
Citat: The next regularly-scheduled Microsoft patch release date is April 10, more than a week and a half away. However, Microsoft has not yet committed to a fix date, much less to April 10. Yesterday, a company spokeswoman would only say: "[We] will release an update for this issue at the conclusion of our investigation."
Jos nijesam vidio da je neko ostavio link na oficijelnu MS patch stranicu. MS je izdao UPOZORENJE.
[ degojs @ 31.03.2007. 05:32 ] @
Hehehe, momci, patch je tu sve sa izvornim kodom :))
Sad, je li official ili nije :)
Ajde, nije official, pa da vidimo, evo mene na Visti, neću da stavim taj patch pa da vidimo da l' ću da popijem virus. Eto, unpatched sistem, pa da vidimo šta će biti. Otprilike kao Linux - gomila propusta, ali pošto nije toliko predmet napada - manje bitno. Da vidimo šta se dešava na Visti u tom slučaju :)
[ degojs @ 31.03.2007. 05:35 ] @
U stvari, moram da se ispravim. Onaj patch je za Win 2000/XP, ne i za Vistu.
Ajd sad, baš da vidim šta će biti sa mojom Vistom dok MS ne izda patch.
(Nije bilo namerno :)
[ Apatrid @ 31.03.2007. 05:42 ] @
Eeeee, ali objavili su workaround:
Citat: Workarounds for Animated Cursor Vulnerability
Microsoft has tested the following workarounds. Although these workarounds will not correct the underlying vulnerability, they help block known attack vectors. When a workaround reduces functionality, it is identified in the following section.
•
Read e-mail messages in plain text format if you are using Outlook 2002 or a later version, or Windows Mail to help protect yourself from the HTML e-mail preview attack vector.
Microsoft Outlook 2002 users who have applied Office XP Service Pack 1 or a later version can enable this setting and view e-mail messages that are not digitally signed or e-mail messages that are not encrypted in plain text only.
Caveat: Reading e-mail in plain text on Windows Vista Mail does not mitigate attempts to exploit the vulnerability when Forwarding and Replying to mail sent by an attacker.
Note: Reading e-mail in plain text on Outlook Express does not mitigate attempts to exploit this vulnerability.
Impact of Workaround: E-mail messages that are viewed in plain text format will not contain pictures, specialized fonts, animations, or other rich content. Additionally:
•
The changes are applied to the preview pane and to open messages.
•
Pictures become attachments so that they are not lost.
•
Because the message is still in Rich Text or HTML format in the store, the object model (custom code solutions) may behave unexpectedly.
Dobar workaround para vrijedi. Sem na Outlook Express-u, koliko ja nesto citam.
[ degojs @ 31.03.2007. 05:43 ] @
Evo još detalja, sa linka koji je ostavio Apatrid:
Citat: And while Microsoft yesterday said Vista's version of IE7 protects users, eEye's Brown added that browser-based attacks aren't the only game in town.
Znači na Visti ipak samo preko Windows Maila.
[ zi:: @ 31.03.2007. 05:46 ] @
Citat: Impact of Workaround: E-mail messages that are viewed in plain text format will not contain pictures, specialized fonts, animations, or other rich content. Additionally:
This is soooo 1990. Ili ajde, 1992.
[ degojs @ 31.03.2007. 05:48 ] @
To je baš MS-ova glupost: ne toliko što nisu uhvatili bag, nego što nisu i Windows Mail stavili u protected mode kao i IE. U stvari, svaka aplikacija koja prima podatke sa neta bi trebala da radi tako.
Dakle, za Win 2000 i XP ima patch. Za Vistu (Windows Mail) nema, samo onaj workaround.
Pa sad..
[ Džeronimo @ 31.03.2007. 05:54 ] @
Citat: degojs: Uporedi samo: npr. koliko godina ćemo da čekamo jebene fontove na Linuxu da budu propisno urađeni? E to nije jadno, to je sjajno, je li.. :) To nije bitno, to nije zabrljano.. to može i idućih 10 godina da bude poluodrađeno kao sada, ali šta ima veze :) A ovde ima patch, al' ajd da pričamo priču.
Razlika je ogromna, jer ovde postoji efikasno rešenje za problem i vozi dalje kao da ništa nije bilo. O tome na Linuxu možeš samo da sanjaš, da postoji rešenje za osnovne probleme. Ništa bato, čekaj ti na "sigurnom" Linuxu i idućih 10 godina da se reše tako neke osnovne stvari.
Lupaš gluposti.
Ako neka distribucija ne dolazi sa nekim TrueType fontovima, to ne znači i da je sa svim ostalim distribucijama tako i da ti fontovi ne mogu da se instaliraju.
Pogledaj, naprimer, Ubuntu. Je l' se žalio neko na fontove, možda? Ja nemam ama baš nikakvih problema sa "muljavim fontovima" jer uz Ubuntu dolaze TrueType fontovi.
Čak i da uz neku distribuciju ne dolaze TrueType fontovi, oni mogu vrlo lako da se instaliraju, tako da su ove tvoje tvrdnje kako na Linuxu ne postoji rešenje za "muljave fontove" potpuno netačne.
[ degojs @ 31.03.2007. 06:06 ] @
Ma nemoj bre da izmišljaš.. imam ovde i Linux i Windows na kompjuteru pa dobro mogu da vidim kakvi su fontovi (čak i TT na Linuxu) na jednom i drugom sistemu. Jedino ako hoćeš da se lažemo.
To sad, kao kad bih ja pričao da ovaj propust ne prolazi ni kroz Windows Mail na Visti. Prolazi. Workaround pomaže, ali nije opet sve rešeno.
Šta ćeš ti ili većina ostalih Linuxovaca da kaže za fontove - meni je potpuno jasno. Za sve ove godine, nikad niti jedan Linuxovac nije nešto loše rekao za te fontove dok ja nisam nedavno pokrenuo sprdnju na tu temu. A onda su se ipak javili neki pa rekli da tako jeste. Čak je i nedavno na B92 Tehnopolisu bilo dosta komentara na tu temu. Naravno, tačno možeš da vidiš koji ljudi su realni, a koji su po principu "ma ne, nema problema sa fontovima.." - ajd opet da se lažemo, kao mi smo ćoravi ili šta. Čudno pa na Macu nisam video te probleme, da ne ispadne da hvalim samo Win po tom pitanju.
A likovi su i dalje pričali, te kao to je zbog jpeg kompresije, te to je zbog ovog ili onog, ili što ovaj poslednji reče - šta ti to smeta, nije strašno.. itd.
A nisu u pitanju samo fontovi. Znate vi to dobro, zato i držite Win na drugoj particiji. Ko bi ga držao da sve ima na Linuxu? Niko, nije niko blesav da ga plaća ili da se zajebava sa krekovanjem, itd.
Al ajd da ne skrećemo sa teme :)
[ bojan_bozovic @ 31.03.2007. 06:07 ] @
Valjda znas degojs da se lako zameni kursor u browseru u sta zelis, preko CSS naravno.
[ degojs @ 31.03.2007. 06:09 ] @
Nemam pojma bojane.
Ali evo ja ću baš sad da koristim IE, ajd neću ni FF, pa baš da vidim šta će biti. Mislim, kad mogu oni za Linux da pričaju priče tipa - može da ima propuste, ali nema virusa pa šta nas briga, ajd onda evo ja neću ništa workaround, ništa Firefox, nego Vista i IE pa da vidimo šta će da se desi. Windows Mail inače ne koristim, pošto konzumiram web mail (Yahoo Mail) već godinama. Ajd baš da vidimo :)
Samo da ponovim: XP i 2000 imaju onaj patch, dakle tu problema nema, koliko sam razumeo.
[ Džeronimo @ 31.03.2007. 06:11 ] @
Citat: degojs: Ma nemoj bre da izmišljaš.. imam ovde i Linux i Windows na kompjuteru pa dobro mogu da vidim kakvi su fontovi (čak i TT na Linuxu) na jednom i drugom sistemu. Jedino ako hoćeš da se lažemo.
Ja "muljave fontove" nisam imao prilike da vidim.
Uopšte ne tražim da mi veruješ na reč. Instaliraj neki noviju Ubuntu, pa se sâm uveri.
Možeš slobodno i da postaviš neki screenshot, pa da vidimo kako to izgledaju "muljavi fontovi".
[ degojs @ 31.03.2007. 06:14 ] @
^Ma nemoj bre da smaraš.
Probao sam i 6.06 i 6.10 i... Verovatno sam u poslednje 2-3 godine pogledao više distribucija od tebe, ozbiljno. Meni je svlačenje punog DVD-a dok popijem kafu.. Možemo jedino da se lažemo.
I rekoh ti već, nisu u pitanju samo fontovi, već gomila drugih stvari.
Citat: Ja "muljave fontove" nisam imao prilike da vidim.
Ma znam da nisi. Gde bi ti. Većina Linuxovaca to ne vidi, kao što većina priča kako nema Win da drugoj particiji. Jasno mi je to sve.
Citat: Možeš slobodno i da postaviš neki screenshot, pa da vidimo kako to izgledaju "muljavi fontovi".
I to smo imali i to pre par dana, poslednju epizodu. Pa mi je onda Linuxovac rekao kao "eh, što cepidlačiš..", tako nešto. Smešno. Ako ne vidiš razliku u rendovanju fontova na Win ili Mac vs Lin, ne znam šta da ti kažem, osim da je rasprava besmislena.
Al opet - ajd da ne skrećemo sa teme :) Ispašće da ja odvlačim na drugu priču :)
Nego, evo mene na IE7 na Visti, pa ajd da vidimo koliko ću izdržati :)
[ Džeronimo @ 31.03.2007. 06:20 ] @
Evo ti screenshot tvoje prethodne poruke.
Gde su tu "muljavi fontovi"?
[ degojs @ 31.03.2007. 06:21 ] @
^Otvori drugu temu.
P.S.
Pa evo sad gledam taj screenshot - pa jesi li ti ćorav čoveče? Ozbiljno te pitam. Ne znam šta drugo da ti kažem, pa odmah se vidi.. Eno, na početku, obrati pažnju na "6.06" i "6.10" na toj slici (vs. ovde što ja gledam sad kroz IE, što ti nemaš možda ni mogućnost ako nemaš Win). Ako imaš, pa zar ti stvarno ne vidiš koliko je lošije urađen antialiasing? Ajd bre ne zajebavaj.. Nemoj da opet moram da stavljam uporedni screenshot.
[ bojan_bozovic @ 31.03.2007. 06:31 ] @
Mala je sansa da ti se ista dogodi degojs, zbog ASLR, ali to vazi i za RHEL... A da zurnalisti, online ili offline, traze senzaciju po svaku cenu, to je poznato, pa ASLR propustise da spomenu. Kako ima i ASLR za Win2000/XP/2003 bas me briga za taj vulnerability :)
Pravi je problem sto C runtime ne vrsi integer overflow check, a kako je overflow uvek greska to nema smisla. Moze se ubaciti overflow check na nivou C runtime a da se ne ugrozi kompatibilnost sa dobrim kodom, odmah. Da li je to i lakse implementirati od ASLR??! Nego sta!
BTW sto se antialiasinga tice, bolji mozes da platis. :) Kako narod kaze, darovnome konju se u zube ne gleda, zar ne? Linux nije dobar za desktop iz drugih razloga, o kojima smo mnogo pricali ovde, antialiasing je najmanji problem, a najveci je kako ces ti ili tvoja firma da podrzavate hiljadu distribucija bez ABI.
[ degojs @ 31.03.2007. 06:47 ] @
^Možeš da platiš bojane, a možeš da platiš i Win ili Mac, pa doviđenja sa fontovima i gomilom drugih stvari koje su problem na Linuxu.
Možeš da i instaliraš Vistu x64 umesto x86, pa ovaj propust ne prolazi uopšte, čini mi se.. itd, itd. Možeš da ne koristiš Windows Mail, nije to jedini mail klijent na Windowsu, itd, itd. Možeš da instaliraš onaj patch na Win 2000/XP pa rešiš problem..
[ Džeronimo @ 31.03.2007. 07:44 ] @
Od kad postoji x64 arhitektura? Ako misliš 64-bitne procesore za PC, oni isto spadaju u x86.
Citat: degojs: Otvori drugu temu
Tema već postoji i niko taj "problem" ne pretstavlja kao "nerešiv", kao što ga ti pretstavljaš.
http://www.elitesecurity.org/t215875-Jesu-li-Vama-muljavi-fontovi
Poenta je da tako izgleda bez ikakvih podešavanja i bez instalacije dodatnih fontova, a kome to smeta može da izabere neke druge fontove za prikazivanje web stranica.
To što neki znakovi imaju kao neku malu senku kad se bliže zagledaju, većini ljudi ne smeta pri svakodnevnom surfovanju Internetom (za druge stvari se koriste drugi fontovi).
PS
Ne znam zašto meni govoriš da otvorim temu o fontovima, kad si ti počeo da spominješ "muljave fontove" (u skoro svakoj temi ih obavezno spomeneš).
[ vladared @ 31.03.2007. 08:57 ] @
O bože... Do nedavno su pojedinci ovde nama solili pamet kako na Visti se ništa ne može loše desiti i kako je to najsigurniji sistem na svetu, sada kada se dogodilo ono na šta su drugi ih upozoravali da je o toj sigurnosti preterano rano pričati, e sada oni pominju RHEL koji je imao 36 propusta i 1 dan kasnije je odmah izbacio patch, dok za Vistu ću morati da čekam minimalno 10.April ???
Ljudi, da li neko ovde primećuje nešto što bi se moglo kategorizovati kao strašno.
Pa sada još su problem i muljavi fontovi... Pa jesu problem ako koristiš Accessibility Options jer su te muljavine toliko sitne da baš, baš moraš da se zagledaš da bi ih primetio, a na kraju krajeva, postoji rešenje i za to... Verovatno zbog toga što su čisti fontovi su se dogodili ovi propusti.
[ ubuntulider @ 31.03.2007. 10:33 ] @
Microsoft je sam sebe osudio na propast sa Windowsom Vista ;-)
Koliko cemo cekakti na novi OS? 2012..? 2015..?
A ni u ovom nisu nista posebno ubacili da je sad nesto WOW.
Jedna slika 1000 reci !!!
[ bojan_bozovic @ 31.03.2007. 10:37 ] @
Nije bitan izgled GUI, vec ono sto je ispod njega.
[ Ivan Dimkovic @ 31.03.2007. 10:43 ] @
Citat:
Microsoft je sam sebe osudio na propast sa Windowsom Vista ;-)
Evo cuo sam investitori beze glavom bez obzira i krecu da ulazu u Ubuntu :)
[ ubuntulider @ 31.03.2007. 10:43 ] @
pa bas zato izaberi neki Linux.
[ Ivan Dimkovic @ 31.03.2007. 10:45 ] @
Neka hvala, ja ostajem na Visti da propadnem ;-)
[ ubuntulider @ 31.03.2007. 10:45 ] @
Citat: Evo cuo sam investitori beze glavom bez obzira i krecu da ulazu u Ubuntu :)
i ja sam to isto cuo.
A nacuo sam jos da je Microsoft lazirao kako im prodaja Viste ide "EXTRA" cisto da bi nalozili naivne ljude na planeti.
Prodaja Viste ide vise nego ocajno.
Nadam se da nece biti previse naivnih ljudi i da ce se sto pre okrenuto open source zajednici.
Google je bogami na mnogo mesta poceo da ulaze u open source.
[ Ivan Dimkovic @ 31.03.2007. 10:46 ] @
Pa lepo, put your money where your mouth is, kaze izreka ;-)
[ ubuntulider @ 31.03.2007. 10:50 ] @
Naravno. Oces da se kladimo da ces Ivane 2009te biti na Linuxu ovde na forumu ?
[ markom @ 31.03.2007. 11:00 ] @
Mr. Ubuntu, pre nego izgubiš sve pare na toj opkladi (a ja ću da se kladim sa tobom u tvoju godišnju platu), pogledaj malo forum i kome se obraćaš sa takvim stavom :-)
Marko.
[ ubuntulider @ 31.03.2007. 11:02 ] @
Samo ti prati uskoro desavanja Markom.
ps: osim toga ja verujem da se Ivan nije naljutio iako sam zaboravio da stavim smajlija. :)
[ Ivan Dimkovic @ 31.03.2007. 11:14 ] @
Citat:
Naravno. Oces da se kladimo da ces Ivane 2009te biti na Linuxu ovde na forumu ?
Hehe moze moze :)
U sta se kladimo? ;-)
[ ubuntulider @ 31.03.2007. 11:21 ] @
u potpisu da napises
"Ja Ivan Dimkovic izjavljujem da sam pogresio sve vezano za Linux i zao mi je sto sam do 2009te godine bio 'slep', 'naivan' i 'nesmotren' kada sam koristio Windows Vistu"
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))00
Od reci do reci. Znaci takav potpis nosis 365 dana sa minimumom prosecnih komentara od postanka ES-a (to moze da se sracuna).
+ redovno da posecujes srpski sajt Ubuntua :)
[ zi:: @ 31.03.2007. 11:26 ] @
Pre par tema je bilo pomenuto šta se dogodi kada imate razvojni model softvera poznat kao "muva bez glave" (ono sa WordPressom).
Mene interesuje kako se ovo dogodilo sa ovakvim razvojnim modelom?
Očito je da su napravili dobar posao sa Vistom i sa IE7, a šta se desilo sa Mailom? Malo reći je bušno ...
Dok ne bude Patch za e-mail, workaround je: GOTO 1992. godina.
[ ubuntulider @ 31.03.2007. 11:40 ] @
Windows lepo radi kad:
1. Kad nema Internet Explorer
2. Kad nije na Internetu
3. Kad Je instaliran na najnovijem Hardweru
4. Kad ima zilion gigabajta memorije koje moze da koristi
5. Kad sa njim rukuju strucne osobe
6. Kad se ne ubacuju 'sumnjivi' programi
...
...
10. Ne koristis misa 'prebrzo'
....
..
.
.
100. Kad pazljivo postujes uputstva iz Microsofta
..
.
.
.
.
.
1000. Kad redovno kupujes novi Windows
...
.
.
.
.
.
.
10.000. Kad ne slusas piratsku muziku na njemu
[Ovu poruku je menjao ubuntulider dana 31.03.2007. u 12:54 GMT+1]
[ bojan_bozovic @ 31.03.2007. 11:43 ] @
Ma je li?
[ Ivan Dimkovic @ 31.03.2007. 12:14 ] @
A sta ako budem koristio Vistu?
:)
[ ubuntulider @ 31.03.2007. 12:15 ] @
;) pa smisli ti nesto :)
Valjda i vi sa swinjdowsa mozete da budete malo kreativni :)
[ Ivan Dimkovic @ 31.03.2007. 12:20 ] @
Nista, ako ja budem koristio Vistu 2009 ti ces onda lepo da deinstaliras Windows sa druge particije i da koristis samo Linux ;-)
Mislim da nema vece kazne od toga :)
[ ubuntulider @ 31.03.2007. 12:21 ] @
vazi ali ja nemam Windows :) (da i srecan sam zbog toga)
Ako mi ne verujes evo dacu ti pristup na moju mashinu pa vidi sam.
[ Ivan Dimkovic @ 31.03.2007. 12:23 ] @
Sure sure :)
[ Stator @ 31.03.2007. 12:24 ] @
@ubuntulider
Kapiram da je veca verovatnoca da dodju marsovci i da laziraju SP u fudbalu i da Srbija postane sampion nego da Ivan 2009 predje na linux :)
[ ubuntulider @ 31.03.2007. 12:28 ] @
pa slazem se on ce moci u inat da drzi taj software ali kad na ovom forumu bude 50% njih sa 'Linux' oznakom onda ce on imati 'rezervnu windows particiju' cisto da se ne blamira kad dolazi ovde.
A u svakodnenvnom radu ima da pici Ubuntu!!
[ Ivan Dimkovic @ 31.03.2007. 12:29 ] @
Nesto slicno ste pricali i 2003-ce godine na ovom forumu - ono... 2007 Linux ima da utire sa market share-om...
I sta bi od toga?
Ok, sacekacemo i 2009 - no problemo ;-)
Dakle - dogovor vazi? Brises Windows sa particije, oK? ;)
PS - kapiram da ce do 2009 da izadje jos jedno 5000 Linux distroa - kao sto je nekad bio Knoppix, pa onda Ubuntu... tako ce i 2009 neki Pokemon da bude "najjaca Linux distribucija" a ovaj gore ce biti neki pokemonlider i advokatisati pokemonDistro... Minhen ce jos uvoditi Linux (doduse, ne znam koji ce tada kreativni izgovor imati za kasnjenje), a Windows Vienna ce biti propast Microsofta koja nece nuditi nista u odnosu na Vistu, sve to po Linuxovcima... i tako ;-)
Same old same old sto kazu braca Englezi :)
[ ubuntulider @ 31.03.2007. 12:38 ] @
ma nemam covece nikakve Windows particije.
Meni Windows deluje vise kao sonyplaystation a to mi ne treba. Tako da stvarno nemam Windows.
Imam telefon sa Linuxom, PDA sa Linuxom i sad cu da kupim notebook sa UBUNTUOM naravno.
[ Milos Stojanovic @ 31.03.2007. 12:38 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: tako ce i 2009 neki Pokemon da bude "najjaca Linux distribucija" a ovaj gore ce biti neki pokemonlider i advokatisati pokemonDistro...

hahahah Pokemon
Pazi, Dimkoviću, ne smeš da isključiš mogućnost terorističkog napada na Redmond (jedan snažan EMP bi bio dovoljan  ), posle koga će ljudi imati samo opciju Linuxa.
@ topic:
ko menja difolt kursore (pa još postavi animirane!!1) i zaslužuje da ga pojede mrak
[ Ivan Dimkovic @ 31.03.2007. 12:42 ] @
Citat:
ma nemam covece nikakve Windows particije.
Ma samo ti prihvati opkladu... ne moras da se vadis ovde, ok je ;-)
Citat:
Imam telefon sa Linuxom, PDA sa Linuxom i sad cu da kupim notebook sa UBUNTUOM naravno.
A jesi stavio Linux i na iPod... onaj sto pusta Ogg Vorbis sa brzinom 80% real-time... ono 8 sekundi slusas, 2 sekunde baferujes :) Nema veze, l33t je - a valjda neki breakbeat moze da se slusa :)
Kad krene vmlinuz da se ucitava na iPodu i pojavi se Tux na ekranu... totalni zaovar :)
[ bojan_bozovic @ 31.03.2007. 12:43 ] @
[ ubuntulider @ 31.03.2007. 12:45 ] @
nemam IPOD kad nabavim javicu ti.
Nego sta mislis sto ovi ljudi ne koriste Windows?
http://www.engadget.com/2007/0...rce-c-mm-n-car-hits-amsterdam/
nego su izabrali bas LINUX??????
ZAMISLI DA SE ZABAGUJEEEE ----->>>>KRASHHHHH!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! LOL!!!
Shvati Windows je neozbiljan OS i cisto moze da sluzi umesto sonyja. (privremeno)
[ bojan_bozovic @ 31.03.2007. 12:47 ] @
Da, banke koriste neozbiljan OS na serverima, bas ^_^
[ Ivan Dimkovic @ 31.03.2007. 12:47 ] @
E
Menjam opkladu
Ako budem koristio Winduwz ti ces da vozis ona kola sto si okacio link?
Deal? Eto - i ima da siris open-source filozofiju - ima li sta lepse? :)
[ ubuntulider @ 31.03.2007. 12:48 ] @
neke slepacke (verovatno mislis na RF) ako su ti oni uzor onda vala stvarno.
Mada jedna poznata banka uskoro prelazi na Ubuntu ali necu da sirim za sada dok se ne resi pitanje instalacija.
[ ubuntulider @ 31.03.2007. 12:49 ] @
Ajd vazi ako budu u prodaji po razumnoj ceni dolazim u GB da se provozamo LINUX kolima :)
Zamisli da je suprotno ja u WiN kola nebi seo u zivotu!!
[ Ivan Dimkovic @ 31.03.2007. 12:53 ] @
Ovaj...
Proverio sam sa mojim osiguranjem, kazu ne pokrivaju voznju u LINUX kolima ;-)
Jesi se skoro vozio Delta-om ili American Airlines-om.... dobar im onaj in-flight entertainment sistem, resetuje se bar 3-4 puta u toku leta... i onda covek moze da gleda neki kernel kako se ucitava - i pingvina, naravno ;-)
Savet - uzmi neko zivotno osiguranje, zbog dece :)
[ bojan_bozovic @ 31.03.2007. 12:54 ] @
Slepci, a? ^_^
http://www.microsoft.com/windowsserver/facts/default.mspx
Citat:
"No other exchange is undertaking such an ambitious technology refresh programme based on next-generation Microsoft technology. We have always provided a first-class service, but now we can claim to be the fastest in the world as well."
— David Lester, CIO, London Stock Exchange
Linux kola, ne igraj se zivotom!!!!
[ ubuntulider @ 31.03.2007. 12:57 ] @
Vozio sam se raznim Avio prevoznicima i nikad nisam video nekog da je koristio WINDOWS MEDIA CENTAR EDITION -------->> LOL
Zasto????
Zato sto M$ uz dobru reklamu navlaci naivne (izvini ali tako je).
Svatas sve avio kompanije koriste neku vrstu UNIX-LINUXA.
Zamisli da nije tako .....
Linux Rules,
Pocni na vreme da se prilagodjavas, jer ces samo jednog dana cuti u firmi "doneta je odluka prelazimo na LINUX" :)))
[ ubuntulider @ 31.03.2007. 13:04 ] @
[ bojan_bozovic @ 31.03.2007. 13:05 ] @
Na avionima samo za entertainment. I dalje, naravno da verujem MS-u jer bi popili tuzbu da su stavili na svoj sajt nepostojecu izjavu CIO London stock marketa, za razliku od nekog tamo na slashdotu koji moze da trtlja koliko zeli.
^_^
[ Ivan Dimkovic @ 31.03.2007. 13:08 ] @
Citat:
A ti stvarno verujes izvoru www.microsoft.com ?? ti si bre ko oni sto su verovali u RTS :)
Da, verovatno citiraju nekog tamo levog CIO-a iz LSE-a tek tako - hoce to ;-)
Citat:
Svatas sve avio kompanije koriste neku vrstu UNIX-LINUXA.
Hahahaha UNIX-LINUX :) Dopada mi se...
Hajd ti lepo prelistaj koji su sistemi Posix kompatibilni - Windows Vista je vise Unix nego Linux ;-)
Avioni koriste RTOS-eve... a Linux to svakako nije, posto Linus smatra da to nije potrebno - toliko o tome ;-)
[ ubuntulider @ 31.03.2007. 13:11 ] @
ma da
Nego Ivane kako Vam ide prodaja NeroLINUX-a ? :)))
Ajde priznaj da su vec u firmi poceli da rasporedjuju ko ce da radi samo na LINUX-u i da polako vrsite migraciju ? :))
Cim kupim novi rezac napravicu Vam malo promet :))
[ Ivan Dimkovic @ 31.03.2007. 13:14 ] @
Citat:
Ajde priznaj da su vec u firmi poceli da rasporedjuju ko ce da radi samo na LINUX-u i da polako vrsite migraciju ? :))
Tako je - Nero 8 ima da trci samo na Pokemonu, i bice GPL :)
Citat:
Cim kupim novi rezac napravicu Vam malo promet :))
Hvala hvala, samo napred :)
[ ubuntulider @ 31.03.2007. 13:17 ] @
Nisam ja ko ovi ovde puna im usta Microsofta i koji sve software ima za Swinjdows a onda kad saberu to sto su nabrojali ispadne 10.000$
a ovamo jedva skupili novac za hardware. A cak i da plate opet placaju bezveze kad dobijaju nesto sto je znacajno losije i beskorisnije od Ubuntua.
Ma dajjjjjjj
A ovaj Nero je 19$ :) kupujem definitivno :)
[ bojan_bozovic @ 31.03.2007. 13:20 ] @
Ima i opensource, sve sta hoces, GIMP, OpenOffice... ^_^
[ ubuntulider @ 31.03.2007. 13:22 ] @
pa ima sa sve ozbiljnim, sigurnim, kvalitetnim operativnim sistemom KOJI TI ISPORUCE BESPLATNO NA ADRESU!!!
UBUNTU jedan jedini!
[ Ivan Dimkovic @ 31.03.2007. 13:23 ] @
Citat:
A cak i da plate opet placaju bezveze kad dobijaju nesto sto je znacajno losije i beskorisnije od Ubuntua.
Eh taj glupi svet - strasno, 95% korisnika PC racunara ne razume te Pokemone... ovaj svet je otisao dodjavola :)
[ Mitrović Srđan @ 31.03.2007. 13:24 ] @
I eto tako dodje jedan linux pajvan u advokatisanje krene u totalnom levom pravcu :)
Ali ovo je ubedljivo najzabavniji post na advocacy posle duzeg vremena zahvaljujuci
ovom ubuntulideru :)
Bas sam sa smehom iscitao ovih par strana :)
Jbt ladno linux zatupljuje ljude
[ ubuntulider @ 31.03.2007. 13:25 ] @
Ivane ajde budi covek i instaliraj Ubuntu niko ti nece zameriti ali ozbiljno! :)
[ bojan_bozovic @ 31.03.2007. 13:26 ] @
@ubuntulider
Citat:
pa ima sa sve ozbiljnim, sigurnim, kvalitetnim operativnim sistemom KOJI TI ISPORUCE BESPLATNO NA ADRESU!!!
UBUNTU jedan jedini!
Sad me podsecas na komunizam u kome sam odrastao, takve deklamacije, potpuno lisene smisla, bile su uobicajene.
^_^
[ Ivan Dimkovic @ 31.03.2007. 13:26 ] @
Probao sam Ubuntu - nije me bas impresionirao... ali boja me je podsetila na neki prljavi WC na zeleznickoj stanici ;)
Zavrsio je tamo gde prljavo smece i zavrsava - u onoj kanti gore levo na slici ;)
No comment :)
[ ubuntulider @ 31.03.2007. 13:28 ] @
Lol 60 dana ostalo do aktivacije swinjdowsa :)
pa da Virtual PC se ne vazi. Veruj mi obrisi sve full install ubuntua ali noviji posto vidim da je taj 6.06 stavi 6.10 barem i imas sve sta ti treba u zivotu.
A mozes i 7.04 koji je implementirao nove codece (verujem da ce te to zanimati s obzirom na posao).
[ Ivan Dimkovic @ 31.03.2007. 13:30 ] @
Citat:
To nije problem ;)
Citat:
pa da Virtual PC se ne vazi. Veruj mi obrisi sve full instal ubuntua i imas sve sta ti treba u zivotu.
Pa vrlo verovatno - da... posto mi zivot ne bi bio bas dug posle toga, al posto nemam suicidalnih tendencija, Ubuntu ce ostati u kanti, gde mu je i mesto :)
PS - predlazem da se predlozi Zastavi da pravi ona LINUX kola... taman u duhu proletarijata, a i dizajn je taman na tom nivou :)
[ ubuntulider @ 31.03.2007. 13:40 ] @
[ Ivan Dimkovic @ 31.03.2007. 13:48 ] @
Ne znam za uspeh Viste... ali fakat da je Vista za mesec dana nakupila vise korisnika nego Linux za 10 godina dovoljno govori o Linuxu ;-)
[ ubuntulider @ 31.03.2007. 13:55 ] @
a po kojim to podacima ?
Sad si ko bojan_bozovic rekla....kazala...
Daj konkretno izvor
ps: posto vidim da si Administrator ajde daj statistiku pristupa elitesecurityju barem
valjda imate webalizer :))))
[ Ivan Dimkovic @ 31.03.2007. 13:59 ] @
Citat:
a po kojim to podacima ?
http://news.softpedia.com/news...Down-MacIntel-Next-48295.shtml
Ma neka tamo Softpedia - sta oni znaju ;-)
Da citiramo - dakle pre mesec dana:
Citat:
Windows Vista has grown from 0.18% to almost 1% of the operating system market in the first month of commercial availability. In doing so, Vista has already surpassed Linux, and
is breathing down MacIntel's neck. According to data released by Market Share by Net Applications Windows Vista accounts at the beginning of March for no less than 0.93% of the operating system market.
Slab vam taj pokemon... razbi ga Vista za mesec dana prodaje :)
[ ubuntulider @ 31.03.2007. 14:02 ] @
LOL
a procitao si pazljivo ?
Windows Vista has grown from 0.18% to almost 1%
WOW
I to pazi izvestaj pod Microsoftovom firmom (mislim placaju ih boga oca). za ove bezocne lazi Linux 0.42% lol
pa toliko samo slackware ima :)
Realnost je drugacija, samo treba da se osvestimo.
Ovo mi je dao bojan_bozovic http://w3schools.com/browsers/browsers_stats.asp
ps: sta bi sa statistikama ?
[ Ivan Dimkovic @ 31.03.2007. 14:03 ] @
ES ne objavljuje browser statistike - za to ces morati da pitas vlasnika foruma :)
Elem... sta reci , ko gubi ima pravo da se ljuti :-)
Evo jos statistika:
http://marketshare.hitslink.com/report.aspx?qprid=2 - dakle, 30 dana prodaje Viste vs. 15 godina "free as freedom" Linuxa :)))) Tuzno, zaista tuzno ;-)
Nikako vam ne ide u prilog - pazi ovo je jos Februar, verujem da ce Mart biti jos tuzniji za Pokemon ;-)
Haha dobro da nisi nasao statistiku posecenosti sajta kernel.org :))
[ ubuntulider @ 31.03.2007. 14:10 ] @
nisam ja dao statistiku vec bojan_bozovic
A osim toga reci mi barem odnos linux vs microsoft na es-u.
A po ovima drugima ispade da Linux ustvari niko ni ne koristi
[ Ivan Dimkovic @ 31.03.2007. 14:13 ] @
Citat:
A osim toga reci mi barem odnos linux vs microsoft na es-u.
Nemam ssl pristup odavde, pitacu Gojka pa cu napisati.
Mislim, come on - budi realan, sve i da Linux ima tih 3% - Vista ce ga preteci u prva 3 meseca prodaje :) Kako bre to - jedan skup, los OS koji niko nece prestigne 15 godina truda "zajednice" glede ponude besplatnog, uber-cool, najjaceg OS-a: Pokemonixa? :)
Nije mi jasno, imas ti neku ideju? :)
[ bojan_bozovic @ 31.03.2007. 14:14 ] @
@ubuntulider
Uz ogradu da je najverovatnije neprecizna, koju si zaboravio da navedes, onako slucajno, zar ne?
http://www.elitesecurity.org/t...inux-neprikosloveni-OS#1527917
Citat:
I pazi, na taj sajt uglavnom dolaze webdeveloperi, koji cesto imaju Linux na sistemu zbog LAMP developmenta.
[ ubuntulider @ 31.03.2007. 14:19 ] @
pa ima puno naivnih ljudi na ovom svetu :)
Salu na stranu sad je konacno Ubuntu napravio 7.04 verziju koja ce biti vrlo jednostavna za siroke mase.
Videcemo kako ce se to odraziti na market share :)
[ Mitrović Srđan @ 31.03.2007. 14:26 ] @
Definitivno nekim neozbiljnim ljudima treba zabraniti pristup pojedinim forumima.
Mislim ok i zezanje i ironija i sve ali sve to treba da ima neke granice. Ovaj
lik niti ima smisla za humor , vec lupa tamo nesto ni sam on ne zna sta
i tako se on nalkupetao na citavih 6 strana.
Covek prica kao da je izasao iz vrtica , ne obazire se na cinjenice / dokaze ,
prosipa svoje glupe ne-argumente itd.
Citat:
pa da Virtual PC se ne vazi. Veruj mi obrisi sve full install ubuntua ali noviji posto vidim da je taj 6.06 stavi 6.10 barem i imas sve sta ti treba u zivotu.
A mozes i 7.04 koji je implementirao nove codece (verujem da ce te to zanimati s obzirom na posao).
To je zato sto ti komp koristi iskljucivo za gledanje filmova :)
[ ubuntulider @ 31.03.2007. 14:36 ] @
[ VRider @ 31.03.2007. 14:37 ] @
Citat: Nemam ssl pristup odavde, pitacu Gojka pa cu napisati.
Sa tim ssl pristupom ces se usreciti... 
Ako ti Gojko i da SSH, ti ces *nix koristiti mnogo pre 2009. godine. 
[ bojan_bozovic @ 31.03.2007. 14:39 ] @
A da ga ne koristi vec, mislim na Interix/POSIX podsistem?
[ Mitrović Srđan @ 31.03.2007. 14:41 ] @
Ala se ti prosipas siroko. A ti imas osnova kakvog? Ne razumem zasto se Ivan
i ostali uopste raspravljaju sa tobom oko necega kad je evidentno
da ni sam ne znas o cemu pricas.
[ ubuntulider @ 31.03.2007. 14:48 ] @
Evo slike za ovu temu ;)
[Ovu poruku je menjao ubuntulider dana 31.03.2007. u 16:04 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 31.03.2007. 14:49 ] @
@Vrider,
Sorry - typo :) SSH imam, hvala ;-)
Sta hoces da kazes sa ovim? Mi placamo firmu da nam housuje sistem... na njima je da izaberu sta god misle da im radi posao.
[ ubuntulider @ 31.03.2007. 14:55 ] @
pa ok verovatno su ljudi pravili procenu sta je kvalitetnije, ozbiljnije, stabilnije i napravili odluku ....
nista drugo samo to :)
[ bojan_bozovic @ 31.03.2007. 15:05 ] @
Ili zato sto je dzabe, a radi posao?
[ ubuntulider @ 31.03.2007. 15:11 ] @
Cisto sumnjam da se hosting kompanija koju je www.nero.com izabrala rukovodla tom logikom ajde ovo je dzabe pa cemo to ....
verovatno su gledali pre svega pouzdanost, sigurnost, kvalitet itd
[ xtraya @ 31.03.2007. 15:47 ] @
haha, ovo s mishem je plakanje skroz, eno malopre ortak moj dosao sa lap topom, uvalili mu vistu
ha ha, smesno keve mi, smorio sam se sa joe consumer upozorenjima da li da ovo ili ono...
pa dokle vise?
a tek widgeti??? AHAHAHAHAHHA ljudi, pa ono je sramota svih sramota.... widgeti u 2007-oj a OSX
to ima od 1999... (znate ono, revolucionarni novi dizajn HAHHAHAHAA)
[ Ivan Dimkovic @ 31.03.2007. 15:58 ] @
Citat:
Cisto sumnjam da se hosting kompanija koju je www.nero.com izabrala rukovodla tom logikom ajde ovo je dzabe pa cemo to ....
Pa niko ne spori da je Linux dobar za serviranje IP paketa :))
Mislim, to je posao koji je vec 20+ godina isti ;-)
Citat:
a tek widgeti??? AHAHAHAHAHHA ljudi, pa ono je sramota svih sramota.... widgeti u 2007-oj a OSX
to ima od 1999... (znate ono, revolucionarni novi dizajn HAHHAHAHAA)
A jel BSOD-uje? :)
[ Apatrid @ 31.03.2007. 16:40 ] @
Citat: Ivan Dimkovic:Pa niko ne spori da je Linux dobar za serviranje IP paketa  )
Nemoj tako, molim te.
I sa prikazivanjem kursora nema problema.
I, da vidis, i mail moze da se cita na njemu a da nije "text-only" mod prikazivanja.
Cak moze i da se odgovori na mail. Neka to, nego moze i da se proslijedi nekom drugom.
[ xtraya @ 31.03.2007. 17:38 ] @
pfff, pa za razliku od kupuj-skupo_plati-skidaj_pathcheve-kupuj_antiviruse... OS-a, ne da ne BSODUJE nego se stvarno ne secam
kad sam zadnji put video kernel panic.
hint za dimlkovica:
Pine,Lynx,Wget,MC,BitchX ...
ali stvarno dimkovicu, state of the art kupuj-skupo_plati-skidaj_pathcheve-kupuj_antiviruse... OS se obrukao sa widget-ima...
samo jos fali da po defaultu izbace resizeable toolbar na fazon OSX-a i tu bi bio kraj komedije zvane V(Gl)ista
[ windows_zakon @ 31.03.2007. 17:47 ] @
Subject: Windows .ANI Stack Overflow Exploit
Evo ga. Sad ce da pocne novo gomilanje zombi masina za slanje spam-a, ovaj put na visti. Gdje li je onaj cinik sto se folirao kako je vista dobra.
Mislim... toliki sekjuriti experti, a imaju bug u kursoru.
[ Slobodan Milivojevic @ 31.03.2007. 18:01 ] @
Sve sto cu reci, sto neko moju masinu ne koristi kao podlogu za spyware, adware, crve, viruse...
He he he, go go go m$ wish you luck get your $$$ 
[ Apatrid @ 31.03.2007. 18:04 ] @
Citat: windows_zakon: Mislim... toliki sekjuriti experti, a imaju bug u kursoru.
Pa sto ce siroti eksperti za sigurnost, molim te? Ko bi pregledao svaku uboga liniju tog bloatware-a, znas li ti koji je to posa'?
Odradili ljudi sto su mogli, napravili milijardu proaktivnih zastita, cudo, vatromet...
Ali od kakve je to koristi kad ti imas aplikaciju koja, iako se insistira da se e-mail prikazuje u tekstualnom modu, jednostavno odluci da treba da isparsira poruku i popije exploit za animirani kursor?
Pa malo osjecaja za realnost, ne moze se nikakvim super-duper kernel rijesenjima pokriti sve moguce svinjarije koje vrli programeri, sa sve vaskolikim procesima i dobrobitima zatvorenog modela razvoja, mogu da nastancuju.
[ unleaded @ 31.03.2007. 18:12 ] @
Citat: Sad ce da pocne novo gomilanje zombi masina
Nece da pocne, vec je pocelo.
Bots surge ahead in March
Citat: The weekly tally of bot-infected PCs tracked by the group rose to nearly 1.2 million this week,
up from less than 400,000 infected machines two weeks ago. The surge reversed a sudden drop in
infected systems--from 500,000 to less than 400,000--last December.
[ degojs @ 31.03.2007. 18:17 ] @
^A koji to sistemi uopšte mogu da budu inficirani u tim brojevima? Pa Linux sistema sve skupa na desktopu nemaš toliko. Mislim... :)
Rekoh već, staviš tamo neki levi OS kao Linux, na kom nema desetina stvari kao na Windowsu pa onda priča ja sam sigurniji. Pa jesi brate, isto kao da si otišao da živiš u neku pustinju.
[ ubuntulider @ 31.03.2007. 18:19 ] @
au sta je ljudi ovde :)
a posle Ivan kaze 0,001%
[ windows_zakon @ 31.03.2007. 18:30 ] @
Degojs, tebi i ostalima je jedini argument "nema vas dovoljno". Pa... ima.
Kaunter li org kaze "138285" registrovanih korisnika. A ima ih daleko vise od registrovanih na kaunter li org.
Zar to nije dovoljno, da neko bude pametan, pa da prvi napravi neki fazon poput ovih milijardu za windows, pa da napravi zombi masine od linuxa ? Ili nesto drugo ? Bilo bi ih dosta.
Pusti te price. Da je to tako lako, neko bi do sad to vec uradio. A ono sto je uradjeno ono je smece koje nikad nije proslo, ne zato sto nema korisnika Linuxa, vec zato sto to jednostavno ne ide tako lako kao sto ide na windowsu.
Ono sto je windows uradio u ovih 5 godina (apatrid, ko kaze da nisu imali vremena...) je napravio milion "zamki" nekih.
Sad na visti, ako hoces da imas security moras da palis te protekt modove koji umjesto da ti pruzi sigurno i lagano koristenje racunara pita te sta god sistem treba da uradi... sledeca distribucija windowsa ce biti da kad pomjeris mis milimetar moraces stisnuti enter da potvrdis da si to htjeo.
[ degojs @ 31.03.2007. 18:33 ] @
Citat: Sad na visti, ako hoces da imas security moras da palis te protekt modove
Pre nego uzmeš da pišeš, možda da proveriš stvari?
Ne moraš ništa da "pališ". IE7 na Visti po difoltu radi u protected režimu.
Citat: pita te sta god sistem treba da uradi...
A Linux distribucije to ne rade? Koliko se sećam, baš taj Ubuntu takođe radi istu stvar, ili grešim?
Sorry, Windows će tražiti da imaš nešto u glavi i da upotrebiš to pre nego klikneš Allow da izvršiš tamo neki "Sex.exe". Ako nemaš u glavi, onda lepo na Linux. Doduše, usput ćeš izgubiti mnogo toga - od gomile aplikacija koje koristi čitav svet, preko igrica, do podrške proizvođača hardvera. E pa sad, ti vidi sam..
Što se broja korisnika Linuxa tiče, možeš slobodno da sanjaš. Pa na distrowatchu ima više posetilaca na Visti nego na Linuxu, čini mi se da sam negde nedavno video tu statistiku.
[ Apatrid @ 31.03.2007. 18:37 ] @
Citat: Ono sto je windows uradio u ovih 5 godina (apatrid, ko kaze da nisu imali vremena...) je napravio milion "zamki" nekih.
A nijesam ja rekao da nijesu imali vremena.
Ja sam rekao da je fizicki tesko napraviti operativni sistem koji ce da predvidi i onemoguci sve svinjarije koje aplikacija moze da napravi.
Malo strpljenja, sad ce izbaciti jos jedno tri-cetiri proaktivne zastite u jednom patch-u i ne mora uopste da se patch-uju aplikacije.
A ne ka tamo neki vasljivi RHEL i "kupusara", sto se trude da svaku uboga liniju koda isprave kad ne valja. I patch-eva koliko hoces, amateri nijedni.
[ degojs @ 31.03.2007. 18:40 ] @
Citat: Malo strpljenja, sad ce izbaciti jos jedno tri-cetiri proaktivne zastite u jednom patch-u i ne mora uopste da se patch-uju aplikacije
Znači treba i SELinux ili chroot jail proglasiti za nepotrebne stvari...
Nešto mi se čini da je taj princip krenuo ne sa Windowsa, ali kada dođe na Windows, onda je to loše :) Eh.. da, malo realnosti ne bi škodilo.
Citat: A Linux kernel integrating SELinux enforces mandatory access control policies that confine user programs and system servers to the minimum amount of privilege they require to do their jobs. This reduces or eliminates the ability of these programs and daemons to cause harm when compromised (via buffer overflows or misconfigurations, for example).
Ma da.. važno da pljujemo "super-duper" poboljšanja u Windows kernelu i ostalim delovima..
[ xtraya @ 31.03.2007. 18:44 ] @
Degejs , misli na buducnost!
Kliknes na start, iskoci popup Da li hocete start? (pritom upozorenje odvratno zamrachi ekran, idiot proof skroz)
Kliknes na ctrl panel ili bilo sta sto se tice sistema , opet zilion popup-a i upozorenja tipa NEMOJ SLUCAJNO DA TI PADNE NAPAMET DA OVO ILI ONO...
... chemu sve to?
Na drugoj strani imas jednog roota i to je sve...
Za 5 godina ce se masovno praviti mikrotalasne rerne i wesh masine sa bloototh-om , uhhh, zamislite mallware koji po zelji vrti rernu u levo ili desno?
ili skuva vash novi fensi wesh umesto da ga opere na 40 stepeni... :) ipak znate koji je OS odlican supstrat za sva mal/spy/adware sra-nja?
[ windows_zakon @ 31.03.2007. 18:48 ] @
Nije poenta da palis ili ne ... ako nije upaljen, najebes, ako je upaljen onda se smoris sta god da radis....
Mozda ne u IE, vec u Visti u opste.. gledao sam nedavno screenshotove brisanja ikonice sa desktopa, 7 slicica je bilo. Procedura jbt.
Sex.exe ? Pa sta ti mislis, da su ti likovi sto rade te stvari glupi pa da ce da imenuju fajl Sex.exe ? Ako su tako plitki i glupi aj napisi 100 % efikasan spam filter... milion fazona i tehnika ima.
A i pored toga, 90 % ako ne i vise (bubno sam) korisnika na netu su glupi toliko da bi kliknuli na Sex.exe.
[ degojs @ 31.03.2007. 18:51 ] @
@xtraja:
Ma da... kako to kod mene taj UAC ne iskače kad kliknem na Start? Nije tačno ni da se pojavljuje uvek u Control Panelu, zavisi šta menjaš, evo sad sam proverio. Napravio sam nalog za običnog korisnika, ulogovao se kao taj korisnik, otišao u Control Panel i dodao našu tastaturu. Ništa UAC.
Pojavljuje se tačno kada treba - kada pokrećem instalaciju ili menjam neka sistemska podešavanja. U početku, kad instaliraš Vistu, pojavljuje se više, jer tad i stavljaš aplikacije, ali kasnije, ja ga više i ne viđam, osim ako hoću da menjam nešto u konfiguraciji sistema, a tada i treba da se javlja.
Daj bre, uzmi da koristiš Vistu malo duže, pa onda komentariši.
Da se razumemo, sigurno ima mesta za poboljšanja, ali daleko je od tog što linuxovci trabunjaju.. kao ne može da se radi od UAC-a. Ma jeste, kako da ne.
[Ovu poruku je menjao degojs dana 31.03.2007. u 20:03 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao degojs dana 31.03.2007. u 20:06 GMT+1]
[ VRider @ 31.03.2007. 19:06 ] @
Ja juce otisao kod druga iz mreze, i 10 minuta nisam mogao da nadjem koju mu je IP dhcp dodelio... Jebala ga Glista... 
[ japan @ 31.03.2007. 19:06 ] @
Citat: degojs:Da se razumemo, sigurno ima mesta za poboljšanja, ali daleko je od tog što linuxovci trabunjaju.. kao ne može da se radi od UAC-a. Ma jeste, kako da ne.
e, ma nije ni bitno... mislim, ko jos razmislja o tome kad su fontovi onako lepo izrenderovani...
[ icobh @ 31.03.2007. 19:10 ] @
@ubuntulider
Koje ti ono reče da si godište, '94!?
[ Apatrid @ 31.03.2007. 19:17 ] @
Citat: VRider: Ja juce otisao kod druga iz mreze, i 10 minuta nisam mogao da nadjem koju mu je IP dhcp dodelio... Jebala ga Glista... 
E, ali je to je zato sto si ti niznji linux korisnik koji je navika' da moze teke tako da se pronadje.
Sto ce tebi, uopste, da znas koju je IP adresu dobio PC, molim te? Kad to sve radi zadnjoj budali?
I imas li ti cagu da si MS certified engineer i da umijes da prckas po tome, a?
You are demonstrating awareness of network protocol existence. Cancel or Allow?
[ degojs @ 31.03.2007. 19:17 ] @
Citat: Ja juce otisao kod druga iz mreze, i 10 minuta nisam mogao da nadjem koju mu je IP dhcp dodelio... Jebala ga Glista...
A to stvarno treba biti bolid, pa ne uspeti podesiti IP preko DHCP-a.
Ljudi ovde koji veze nemaju sa kompjuterima kupuju kućne rutere za $20, odnesu kući, povežu kablove i vozi.
Misssim... šta još nećete da lupate.
Control Panel -> Networking and Sharing -> View Status -> Details.
Wow, evo ja sada prvi put preko Control Panela išao da vidim koja mi je IP adresa.. Stvarno zamršeno :)
Ili, odlazak u cmd i ipconfig.
[Ovu poruku je menjao degojs dana 31.03.2007. u 20:30 GMT+1]
[ VRider @ 31.03.2007. 19:26 ] @
Ma, komp je dobio IP adresu, ali, ne znam koju. Desni lik na konekciju->status vise nema, Run nisam nasao... Sitnica. Nista vise. Nisam rekao da je to neki bug ili tako nesto, ali u zelji da olaksaju, kebali su mu jevu. 
[ degojs @ 31.03.2007. 19:29 ] @
Imaš gore screenshot.
Što se Run tiče... well, klikni na Start i ukucaj cmd u Search polje. Ne treba ti Run :)))
[ VRider @ 31.03.2007. 19:38 ] @
Sta ti je Advocacy... Svaki dan naucis nesto novo... 
Gotovo da dolazim u iskusenje da isprobam tu Glistu. Samo nemam prostora na disku... 
[ bojan_bozovic @ 31.03.2007. 19:46 ] @
[ Mitrović Srđan @ 31.03.2007. 19:50 ] @
Zar na visti ne radi ipconfig?:)
update:
al ste brzi jee :)
[ Apatrid @ 31.03.2007. 19:53 ] @
Sa te stranice:
Citat: APPLIES TO
• Microsoft Windows 2000 Server
• Microsoft Windows 2000 Advanced Server
• Microsoft Windows 2000 Professional Edition
• Microsoft Windows 2000 Datacenter Server
[ bojan_bozovic @ 31.03.2007. 19:54 ] @
@blood, apatrid
Radi na Visti. Link
[ Mitrović Srđan @ 31.03.2007. 19:56 ] @
Moj post je ironija , imam vistu na lapu :)
[ Ivan Dimkovic @ 31.03.2007. 19:56 ] @
Trla baba lan :)
RTFM Pingvini - ako nista drugo, za Windows je dokumentacija odlicna, za razliku od pokemonixa :)
[ Apatrid @ 31.03.2007. 19:58 ] @
Pa tako mi reci.
Ja, cim se Microsoft prica umijesa, instant iskljucim sve funckije nervnog sistema sem onih vegetativnih.
Za svaki slucaj.
[ Ivan Dimkovic @ 31.03.2007. 20:00 ] @
Citat:
Ja, cim se Microsoft prica umijesa, instant iskljucim sve funckije nervnog sistema sem onih vegetativnih.
Ne znam zasto - Vista ima i POSIX podsistem sa Korn shellom ako ti je mazohizam drag... a opet, ima sve da se podesi i preko GUI-ja ili preko user profila i MMC konzole.
Sve je stvar opste racunarske pismenosti, ako neko gasi mozak - to je ipak samo do njega ;-)
[ Apatrid @ 31.03.2007. 20:04 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Sve je stvar opste racunarske pismenosti, ako neko gasi mozak - to je ipak samo do njega ;-)
Kako to mislis, opste racunarske pismenosti?
Hoces da kazes, dalekobilo, da nesto korisnik treba da zna da bi koristio racunar?
I tu mi tvrdnju sad izbacujes, kad sam se skoro priklonio vjecnoj istini i svjetlosti? 
[ Mitrović Srđan @ 31.03.2007. 20:04 ] @
ima i csh :) za jos veci mazohizam.
http://en.wikipedia.org/wiki/Interix
[ Ivan Dimkovic @ 31.03.2007. 20:07 ] @
Citat:
Hoces da kazes, dalekobilo, da nesto korisnik treba da zna da bi koristio racunar?
Ne, potrebno je 3 klika da vidis IP adresu, ali obicnom korisniku sa DHCP ruterom to u 99.9% slucajeva ne treba.
Ako ti treba neko rucno podesavanje IP adrese, logicno je da moras biti racunarski pismen pre svega da znas sta je IP adresa, a onda i kako se menja ;)
[ Apatrid @ 31.03.2007. 20:08 ] @
Ovaaaaj, gospodo.... Default shell na vecini Linux distrubucija je Bash?
Ili hocete da mi kazete da i tolerisanje "mazohizma" mora da ima, slava neka je Bilu i Majkrosoftu, neke granice?
[ ubuntulider @ 31.03.2007. 20:14 ] @
Vista je bug zesci. Nece to djubre nikada na moj PC.
[ japan @ 31.03.2007. 20:14 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Windows je dokumentacija odlicna, za razliku od pokemonixa :)
joj!!! jesi svestan sta si upravo rekao?
[ Apatrid @ 31.03.2007. 20:14 ] @
Citat: Ivan Dimkovic:Ako ti treba neko rucno podesavanje IP adrese, logicno je da moras biti racunarski pismen pre svega da znas sta je IP adresa, a onda i kako se menja ;)
Cekaj, bre, Ivane... Ko spomenu RUCNO PODESAVANJE IP adrese, prekrsti se?
Vidis, ja sam mislio da to treba zakonom zabraniti. Ne radi ti DHCP? Kupi ruter, problem rijesen.
Ne radi ti tvoj ruter? Pa ko te 'be kad kupujes smece, da treba taj ruter da radi, Microsoft bi ga podrzao. Problem rijesen.
Sta treba sad, da korisnik tu prcka nesto, a? I poslije ce mu Marsovci bit krivi ako popije animated cursor exploit? Ili da, ne daj Boze, ide po nekih tamo stranica koje nijesu sa microsoft.com domena, pa da popije Bog-te-pita-sto?
Uf, bre, ne moze covjek da izidje na kraj sa ovim nerazumnim zahtjevima pingvinskim i ine komunisticko-teroristicke bratije....
[ bojan_bozovic @ 31.03.2007. 20:16 ] @
[ Mitrović Srđan @ 31.03.2007. 20:20 ] @
Citat:
Vista je bug zesci. Nece to djubre nikada na moj PC.
Ako ti tako kazes onda je tako :)
[ Ivan Dimkovic @ 31.03.2007. 20:23 ] @
Citat:
A Windows je naj ili mozda nije?
Sta hoces da kazes sa ovim linkovima? :)
[ Apatrid @ 31.03.2007. 20:24 ] @
Da ne koristi MFC.
P.S. Sram ga bilo, tako ce, dalekobilo, jednog dana da napise kakanu aplikaciju.
[ bojan_bozovic @ 31.03.2007. 20:41 ] @
Da imas redundantne funkcije u API.
[ Ivan Dimkovic @ 31.03.2007. 20:53 ] @
CreateWindow() je tu manje-vise zbog Window 2.x API-ja...
Jbg, hoces binarnu kompatibilnost unazad :)
[ Milos Stojanovic @ 31.03.2007. 20:54 ] @
svaka od ovih funkcija ima svoju primenu. Kada ne želiš da specificiraš extended stilove za prozor, koristiš CreateWindow, inače koristiš CreateWindowEx ... ne razumem čemu skretanje pažnje na ovo?
To je standardna konvencija kod Win APIja, imaš takvih primera kolko hoćeš, recimo ShellExecute vs ShellExecuteEx, ...
[ bojan_bozovic @ 31.03.2007. 20:54 ] @
I to ima smisla?
[ Milos Stojanovic @ 31.03.2007. 21:02 ] @
pa ima smisla kada iz nekog razloga želiš da izbegneš overloadovanje funkcija (recimo radi jasnoće koda, ili da se očuva kompatibilnost sa ANSI C, ili šta ja znam), pa svaku imenuješ drugačije...
al zađosmo u offtopic :) al valjda je to standardno na Advocacy, nema me često ovde pa ne znam :)
[ markom @ 31.03.2007. 21:15 ] @
Zar na Advocacy ima išta što je on-topic? :-)
Marko.
P.S. ubuntuleader - ja ću sutra da pređem na Linux ako mi nađeš Visio za isti (morao sam).
P.P.S. Pošto si relativno nov ovde, daj nam neku pozadinu o sebi? Odakle si, čime se poslovno baviš, itd. Čisto da znamo koliko ozbiljno stojiš iza svega što pričaš.
[ bojan_bozovic @ 31.03.2007. 21:19 ] @
A mozda je nesto visak?
[ Apatrid @ 31.03.2007. 23:13 ] @
Citat: markom: P.S. ubuntuleader - ja ću sutra da pređem na Linux ako mi nađeš Visio za isti (morao sam).
Kivio, ali nemoj da prelazis na linux.
Osim ako mi ne kazes da Visio koristis za UML, to bi bilo previse...
[ dr ZiDoo @ 01.04.2007. 00:19 ] @
Citat: markom: Zar na Advocacy ima išta što je on-topic? :-)
Eeee..... a ne mozes sve ni zakljucavati...
[ markom @ 01.04.2007. 00:54 ] @
@Apatrid: Ne, koristim Visio sa mrežni dizajn, naravno.
Uzgred, nadam se da nisi bio ozbiljan kad si poredio Visio sa tim Kiviom!?
[ vladared @ 01.04.2007. 07:37 ] @
ha ha ha... pa ako nećeš kivio a ti poteraj visio pod linuxom. postoji projekat wine na kome jako lepo radi 
[ Zeljko Mitrovic @ 01.04.2007. 08:41 ] @
A zasto da pokrece visio (ili bilo sta) pod linuxom?
Jedno hiljadu puta je ova jedna te ista tema prozvakana ovdje, ako radis redovan update, ceo zivot ti se ne sastoji od skidanja pornjave i ilegalnih programa koji su puni raznih adwarea, botova itd. Windows radi itetkako fino, tj. obavlja posao i vise nego odlicno naspram ostalih OS-eva koje imamo danas na raspolaganju. Ovo pricam sa desktop user perspektive, necu da ulazim u cijelu server diskusiju, to vec mesecima ovdje zvacete, nema potrebe da i ja sad iznosim svoja misljenja :-).
Dakle, ajmo jos jednom, zasto onda da koristi visio pod linuxom? Da vidimo (ovo su moja misljenja, neka su cak poznate cinjenice, ako mozete da me razubedite u drugacije, otvoren sam za sugestije, al pre toga procitajte opet moj prvi deo poruke):
(napomena: koristim termin linux, ali ne mislim na sam jezgro, nego na ceo OS, mrzi me da stavljam ono GNU/, ili da napominjem ime specificnih distribucija, vecina ljudi zna sta se smatra pod terminom linux, te generalno spominjem ljude koji su vezani za IT kao posao/hobi/itd, trenutno se ne bavim problemima ostatka mase, ako vam to dodje kao jedini argument na ovaj moj post, zaobidjite me odmah, niste vredni truda/vremena)
1. Koristimo linux da bi bili drugaciji, dojadili jedni te isti windowsi, zelimo nesto novo. Ovo se donekle i moze da tolerira, svako ima pravo na svoj izbor, ali onda cisto da vas pitam, koliko od vas zaista napusti svoju zemlju samo jer vam je dosadila, ALI, da pri tome sasvim lepo zivite u njoj, i znate da ce biti dosta tesko ako odete u neku drugu? Necu da lazem, ima i takvih, a koliko je takvih, jako malo, bas kao i linux usera. Jasnije? Ne, iznesite vase misljenje.
2. Koristimo linux jer je to "cool", to "hakeri" koriste, komsija Zika koristi linux, nahvalio ga na usta. Ja licno mislim da je ovo jedan veliki procenat linux korisnika koji ovako bauljaju po forumima i raspravljaju kako je linux dobar, ali dosta njih ima usput i Windowse, jer oni i ne znaju da koriste linux, ali eto, takvo je vreme da uz malo truda svaka budala moze biti profesor :-) Ova stavka takodjer koristi malo ideje od prijasnje, jer da budemo "cool", moramo u necemu da budemo posebni, ili barem tako nas uce od malih nogu, tj ispiru mozgove.
3. Koristimo linux jer imamo losa iskustva sa windowsima, hrpa virusa, spor sistem.. bla bla, dajte mi jos primera, ima ih na hiljade. Ovo je cista glupost, onaj tko nakupi viruse samo tako, kad tad ce napraviti kakvu glupost na sistemu koji trenutno nema viruse radi slabog interesa (tko veruje da se virusi/adware/bla pise samo onako, iz dosade, neka zaobidje ovaj post, pare vrte sve, samo naivci veruju suprotno. A oni koji i veruju, i dalje su pokorni tim istim parama). Bilo to da nece raditi update pa imati kernel star par godina / meseci, hrpu starih paketa, nebitno. Ljudska greska je tu faktor, a ako verujete da ste sigurniji na linuxu nego na windowsu, eh, zalim vas :-)
.... ima tu jos N primera, a pitanje je, zasto, zasto bih ja da se mucim da nastimavam wine, da kopiram razne dll-ove, da bih pokrenuo aplikaciju koja mi treba, kada ta ista radi sasvim normalno na windowsima.
I jos nesto me zanima, recimo jednog lepog dana linux pocne biti mainstream os, windowsi nestanu (uzas, gubim vreme sto i pisem ovaka scenario), macos propo.. itd itd.. Dali ce linux biti siguran? Dali ce svi ovi isti kriminalci, ljudi zeljni para na razne ne tako legalne nacine, odjednom nestati, tj reci. ok aj svi su na linuxu, ajmo da prodajemo drogu, nisu racunari za nas vise.. Eh, tugo moja, pa vi linuxasi koji se kunete u taj isti linux molite "boga" da vam market share ne bude veci nego sto je sada, jer onda bi morali da trazite nove alternative :-)
Eh bas sam se raspisao :-)
[ bojan_bozovic @ 01.04.2007. 09:10 ] @
@vladared
Vec ti je Zeljko odgovorio, ali ima jos...
GNU bolje radi na Windowsu nego obrnuto.
Dalje, linux nece uspeti na desktopu, sve dok je uopste moguce pokretati linux aplikacije na windowsu. Eto, OpenOffice nije los, medjutim van svake zdrave pameti, isti je dostupan i na Windowsu... Koj' ce mi Stojan Linux onda? Dakle, sve sto je za linux moglo biti killer aplikacija, to nije jer se odmah portira.
[ vladared @ 01.04.2007. 09:18 ] @
^ kako Dejagos kaže da te necitiram, jer zaista si se raspisao...
U principu nisam pristalica da bilo ko pokreće Windowsove programe pod Linuxom, ali ovo je bio specifičan slučaj, gde neko kaže da će preći na linux samo ako mu se nađe isti program pod njim. Pa neka proba Linux pa će sam naći odgovarajući program... Zašto bi mu drugi tražili. Nije sve na Linuxu ružno i nedovršeno....
E sada hajde malo da vidimo šta si ti ono gore napisao...
1. Pre 10 godina sam počeo da koristim linux jer mi na Windowsu nešto nije prijalo. Šta, ni sam ne znam. Pre toga sam experimentisao sa OS/2 Merilinom i verovatno bih i dan danas bio pod njim da nije propao (inače je bio mnogo bolji od Wina). Linux mi je preporučio drug koji se bavio prodajom softvera i kao se nešto razumeo u sve to. Kada sam počinjao niti je bilo cool raditi pod linuxom, niti sam znao da je to hakerski sistem, a sigurno je bilo drugačije od Windowsa!
2. Linux danas zadovoljava sve moje potrebe (pošto se ne igram), ali pored toga na drugom hardu držim Vistu. Zašto? Zato što mi je to posao i ne smem sam sebe da držim samo na OSu koji mi odgovara.
3. I opet ne mislim da linux je inferioran u odnosu na Windows ni počemu. Da je linux popularniji verovatno bi bilo i sve ovo što vi njemu dajete kao nedostatak. Verovatno bi postojao i AutoCAD ili nešto slično za Linux, verovatno bi postojale i igrice... Ali verovatno i više virusa. To je nešto što je neminovno. Čak i pored svega toga verujem da je linux stabilniji i sigurniji sistem od Windowsa (nije to osnovni razlog zašto volim Linux - jer ja nemam ni pod Windowsom viruse). To verovanje nije samo zaslepljenje nego nešto što je moj posao.
4. Zahtevnost linuxa u odnosu na hardware je mnogo manja nego recimo Windowsa i to je nešto što ne moramo ni da raspravljamo. Samim tim što mu je zahtevnost manja, logično je da je i brži (u većini slučajeva).
I sada čisto da vidimo... Ju... Pa ja mora da nisam jedan od ovih gore. Pre će da Windows ljudi koriste jer komšija Pera i Mika koriste pa hoću i ja isto, da je cool imati Windows a Linux koriste samo budale i luzeri...
ps. Nisam protivnik Windowsa, i pored toga što koristim Linux. Svako neka koristi ono što mu odgovara, ali nemoj paušalno davati takve izjave....
[ bojan_bozovic @ 01.04.2007. 09:24 ] @
OS/2 nije propao no je potpuno marginalizovan, tako da i Amiga korisnika moguce ima vise od OS/2 korisnika, izmedju ostalog i zato sto su u IBM bili toliko pametni da svaku killer app na OS/2 portiraju na Windows (Lotus programe naprimer)
[ vladared @ 01.04.2007. 09:38 ] @
Eto šta ti znači ne informisanost (ovaj put moja)... Zaista nisam znao da je OS/2 projekat još živ... Baš ću malo da ih pregledam gde su 
[ ubuntulider @ 01.04.2007. 09:59 ] @
au koliko postova ;))
nema me malo i vi vec tako :)
@markom
Predstavnik Ubuntua za Srbiju, uskoro ce ti se samo kasti :)
Vizio koji si trazio :) (obecao si prelazis na Ubuntu) ajde sad odrzi obecanje i dodji na forum sa Ubuntua.
http://linuxrevolution.blogspo...other-reason-i-love-linux.html
Pre toga procitaj tekst.
ps: nisam jos sve procitao sta ste pisali :)
[ markom @ 01.04.2007. 13:04 ] @
Tamo piše šta se tom čoveku ne sviđa u Visiu, ali ne piše koja je alternativa na Linuxu, a da dijagrami ne izgledaju kao oni pravljeni u Harvard Draw.
Sa druge strane, zašto bih dolazio na forum sa Ubuntua, kad već imam „UNIX“ koji radi ;-)
Marko.
[ ubuntulider @ 01.04.2007. 13:17 ] @
Pise koja je alternativa i to ne jedna vec nekoliko njih.
Ti si ko ovi politicari "pa nisam ja bas to tako mislio stvarno"
Rekao si i predji sad. ;)))
[ markom @ 01.04.2007. 13:28 ] @
Pa nisi mi dao alternativu... Zašto bih koristio half-assed rešenje za nešto od čega živim? Jel' ti toliko teško da razumeš da meni kompjuter ne služi za zajebanciju? Da hoću da se zajebavam, radije bih koristio nešto što je savršeno integrisano. Kao na primer ovo.
[att_img]
Obrati pažnju da u Parallelsu radi kompletna kopija Windowsa, a da se aplikacije vide u OS X docku ravnopravno sa OS X aplikacijama. Isto tako prozori zadržavaju MS izgled, a rade keyboard shortcuti iz Maca. Integrisani clipboard je takođe tu.
Tako izgleda „UNIX“ u 21. veku, a ne kao oni degojsovi screenshotovi.
[ Dejan Lozanovic @ 01.04.2007. 14:03 ] @
:) veselo sam se nasmejalo, ovo je iskreno receno blamaza decenije.
[ bojan_bozovic @ 01.04.2007. 15:38 ] @
Citat: Sure, many open source projects don't follow strict development processes, but you know what?
They not only get their software built, but they get it built faster and better.
Sa linka gore (linuxrevolution.blogspot.com), ovo samo idiot moze reci.
[ Apatrid @ 01.04.2007. 16:08 ] @
Citat: markom: Uzgred, nadam se da nisi bio ozbiljan kad si poredio Visio sa tim Kiviom!?
Pogledaj poruku na koju si odgovorio jos jednom. Iza recenice je jedan "zlocko".
Samo sam iskoristio priliku da spomenem cuvenu podrsku za UML u datom Visio. Kad sam pokusao da projektic od dvadesetak (ma manje) klasa dokumentujem "Pro 2000" verzijom tog djubreta, uspjeli smo da napravimo fajl koji vise nijedna verzija Visio, ni reader-i, nista, nikad vise nije mogla da ucita.
Identifikovali u revision control sistemu gdje je unesena promjena koja ga je zaglupavila, probali tri-cetiri puta da ga smilostivimo... bacili djubre i prebacili sve u Umbrello (dosao sa RHEL4) za par sati. Nikad vise mi nije palo na pamet da pokusam da to djubre koristim.
Zavisi sto ti treba. Network design je druga prica, vidio sam da "profesionalne" verzije imaju bas ogromnu "stencil" biblioteku za uredjaje, ali je isto tako ekipa koja je to koristila pljuvala "auto-discovery" funkcionalnost sve u sesnaest. Love-hate relationship, ka i svako parce softvera koje ljudi koriste.
Nema, a da ja znam, OSS ekvivalent Visio za network design.
[ Apatrid @ 01.04.2007. 16:48 ] @
Citat: ubuntulider: @markom
Predstavnik Ubuntua za Srbiju, uskoro ce ti se samo kasti :)
Ovo sto nam se dosad kaza samo je da novi, najnoviji, ganjc-ispod-cekica predstavnik Ubuntu za Srbiju ima dosta toga u oblasti PR-a da nauci.
Prva lekcija je da je mnogo lakse trtljati po mrezi u svoje licno ime, da nase profesije i funkcije koje obavljamo obavezuju.
Druga lekcija je da lupetanje ovakvih gluposti samo stetu nanosi.
Treca lekcija je da je sumnjivo "liderstvo" gdje te "tvoja" ekipa (a ako si predstavnik Ubuntu onda je Linux forum ES vrlo "tvoja ekipa") ispljuje na temi.
I jedno vracanje na bazicne stvari, tipa "ispeci pa reci", bi bez sumnje mnogo doprinijelo popularizaciji i dolicnom predstavljanju Ubuntua u zemlji Srbiji.
[ Apatrid @ 01.04.2007. 17:09 ] @
Citat: Zeljko Mitrovic: A zasto da pokrece visio (ili bilo sta) pod linuxom?
Zeljko, "zaboravio" si jos jedan razlog zasto da se pokrece Visio (ili bilo sto drugo) pod VmWare, a pod Linuxom:
4. Zato sto nam je poslodavac, u svojoj nedodirljivosti po pitanju izbora sto cu ja da koristim za vrijeme dok me placa, stavio na sto Linux box, rekao da je ono sto se radi pod Linux-om primarna funkcija i nesto na cemu je vazno da izvucem maksimalne performanse iz moje masine, a da je sva ta "salata" od Visio i drugih programa "bez kojih se ne moze", nesto u cemu ja ne provodim 99% svog vremena, nesto sto ne zahtjeva tolike resurse kao simulacija cipa, na primjer, te da cu da blagoizvolim da to vozim pod VmWare, ako sam vec nesposoban da nadjem alternativu koja radi ili mi nije po volji da drljam UML u komercijalnoj verziji Rational Rose koja mi je raspoloziva kao native Linux aplikacija.
I to dok drugacije ne blagoizvoli da zahtjeva od mene.
[ degojs @ 01.04.2007. 18:06 ] @
Citat: Tako izgleda „UNIX“ u 21. veku, a ne kao oni degojsovi screenshotovi.
Dakle, na Unixu u 21. veku ti i dalje trebaš Windows.
Pa lepo, platiš Unix, pa još Windows.
Sad je, znači, umesto "Windows na drugoj particiji" popularno "Windows u VM." Dobro, ali i dalje je tu - Windows.
[Ovu poruku je menjao degojs dana 01.04.2007. u 19:26 GMT+1]
[ zi:: @ 01.04.2007. 18:43 ] @
Pa jel' to kompliment za Windows? Da ga strpaš u VM i da ga pališ samo kada ti treba program koji postoji samo za njega (npr. programi za banke kod nas)? A da sve ostalo radiš u nekom drugom operativnom sistemu.
[ degojs @ 01.04.2007. 18:54 ] @
Ma, koristite vi šta god hoćete, dokle god koristite Windows :)
Sorry, smešno je. Dokle god bilo ko ima potrebu da ima Windows, ovako ili onako, stvar je jasna.
[ zi:: @ 01.04.2007. 19:01 ] @
Ne bih ja to nazvao korišćenjem Windowsa, nego programa u Virtualnoj mašini, ali svejedno. Stvar je stvarno jasna.
Nego, jel' izašao zvaničan patch za ovaj extreme critial propust? Ili se još i dalje gleda e-mail kao 1992.?
[ degojs @ 01.04.2007. 19:31 ] @
Zvanični patch nije izašao :)
Na MSDN blogu ovih što rade na tome, kažu da neće ni biti zakrpe do redovnog mesečnog apdejta (sledeći utorak) osim ako ih klijenti ne pritisnu da to urade.
Citat: we are actively monitoring this situation as part of our process and will always consider releasing an out of cycle update if we have a quality update available and customers are at serious risk: we have done this before and can do it here if appropriate. However, we always try to release updates as part of our regular monthly release cycle because customers have told us that it’s easier for them to test and deploy updates when they’re released as part of a predictable process.
Ko zna..
Citat: Ne bih ja to nazvao korišćenjem Windowsa
Pa u većini slučajeva ne koristiš OS, naravno da nisam hteo to da kažem. Osim ako ne koristiš Linux, e onda se stvarno baviš samim sistemom :)
Citat: Ili se još i dalje gleda e-mail kao 1992.?
Ovisi koji mail klijent koristiš i da li ga uopšte koristiš.
[ sasa_vu @ 01.04.2007. 22:42 ] @
Bar je Microsoft azuran da napravi patch sto pre, i misli na svoje korisnike. Nije kao Red Hat koji izbacuje greske i zakrpe isti dan
Citat: According to Alexander Sotirov, chief reverse engineer at Determina, his research team discovered and reported the flaw to Microsoft last December. On January 3, 2007, Microsoft reserved CVE-2007-0038 to use in its security bulletin.
So far this year, Microsoft has shipped 16 bulletins to fix a wide swathe of software vulnerabilities, but the animated cursor bug remains unpatched.
A danas je 1. april 2007.jos malo pa ce i 2. april. Mislim stvarnoooo, sta reci? 
Nego to na stranu, uskoro pocinje Week of Vista bugs, pa cemo videti koliko se do sada nakupilo.
https://www.securinfos.info/english/the-week-of-vista-bugs.php
A i za onaj speech rekognition bug, ima patch
Citat: Microsoft has said that even if the machine was primed to accept voice commands it would be unlikely the user would not be in the room to hear the file with malicious instructions being played.
Samo budi tu i nema problema sa speech rekognition bug-om 
Salu na stranu, posto ne vozim Vistu(a i ne nameravam), zanima me da li je ovo tacno
Citat: "When you try to run such a program, you get a UAC prompt and you have only two choices: either to agree to run this application as administrator or to disallow running it at all. That means that if you downloaded some freeware Tetris game, you will have to run its installer as administrator, giving it not only full access to all your file system and registry, but also allowing it to load kernel drivers! Why should a Tetris installer be allowed to load kernel drivers?," Rutkowska asked in a post on her Invisible Things blog.
This, in Rutkowska's mind, is a "very severe hole in the design of UAC."
[ bojan_bozovic @ 01.04.2007. 23:08 ] @
Citat: "When you try to run such a program, you get a UAC prompt and you have only two choices: either to agree to run this application as administrator or to disallow running it at all. That means that if you downloaded some freeware Tetris game, you will have to run its installer as administrator, giving it not only full access to all your file system and registry, but also allowing it to load kernel drivers! Why should a Tetris installer be allowed to load kernel drivers?," Rutkowska asked in a post on her Invisible Things blog.
A koji to win installer omogucava instalaciju u My Documents i da se ne dira registry (jer i dll-ovi onda moraju tamo, a ne u SYSTEM32 dir)? MS je mogao da napravi drugaciji sistem, ali nijedan postojeci install program ne bi radio.
Citat:
Why should a Tetris installer be allowed to load kernel drivers?
Nema pojma sta prica jer kernel drajveri moraju da budu signed da se uopste ucitaju.
Sem tog jednog moguceg exploita u visti (jer nam treba kod koji ce raditi), koliko jos ima rupa u prosecnom linux distrou? Znas li da vecina linux distroa ASLR ne koristi?
[ degojs @ 01.04.2007. 23:14 ] @
Citat: Bar je Microsoft azuran da napravi patch sto pre, i misli na svoje korisnike.
Ja ne znam da li ti umeš da čitaš.. Izbacivanje patcha ranije nije neki poseban problem za MS. Imaš i onaj drugi patch, ja sam ga stavio na jedan Win 2000 i radi OK, koliko mi se čini :)
Citat: Nije kao Red Hat koji izbacuje greske i zakrpe isti dan
Jesi li siguran da RH (i niko drugi) nije znao za te propuste pre i da li zaista veruješ da su 30+ zakrpa odradili za jedan dan?
[Ovu poruku je menjao degojs dana 02.04.2007. u 01:00 GMT+1]
[ degojs @ 01.04.2007. 23:15 ] @
Rutkowska je odgovor dobila od Russinovicha (mada ne namerno, koliko Russinovich kaže) i priča se tu završila, koliko je meni poznato.
UAC će jednostavno naterati ljude da malo razmisle pre nego instaliraju programe koje skidaju sa warez i P2P izvora. Nećeš imati problema na Win sa virusima ako koristiš poznate besplatne aplikacije ili legalno kupiš softver i to je to.. Ako hoćeš da koristiš piratski softver, moraćeš sam da preuzmeš rizik.
[Ovu poruku je menjao degojs dana 02.04.2007. u 00:53 GMT+1]
[ degojs @ 02.04.2007. 00:03 ] @
@bojane:
pričaš gluposti. Kako to instaleri ne dozvoljavaju instaliranje u druge foldere? Koliko se ja nešto sećam, većina instalera te pita gde želiš da instaliraš aplikaciju (Program Files, itd). Osim toga u Visti postoji i ona virtuelizacija foldera i registrija. Ali Rutkowska nije o tom ni pričala.
Druga stvar, vezana za ASLR, koliko ja znam, ASLR nije prisutan na 32-bitnoj verziji Viste.
I čisto kao dodatak, možeš na Win da staviš neki besplatan intrusion prevention system, koji bez problema hvata ovakve propuste, bez ikakve zakrpe. Jedan besplatan je Blink NW: http://www.eeye.com/html/produ...k/neighborhoodwatch/index.html
[ xtraya @ 02.04.2007. 00:13 ] @
Citat: UAC će jednostavno naterati ljude da malo razmisle pre nego instaliraju programe koje skidaju sa warez i P2P izvora. Nećeš imati problema na Win sa virusima ako koristiš poznate besplatne aplikacije ili legalno kupiš softver i to je to.. Ako hoćeš da koristiš piratski softver, moraćeš sam da preuzmeš rizik.
ha ha, if program piratski (uostalom odakle operativnom sistemu pravo da odlucuje sta pirate ili nije) then necu da ga pokrenem... ko tu kaze sta je pirate a sta nije? jel ovo skrivena borba protiv p2p lavine? sutra ce da mi prodaju prichu da je cool da mi zabranjuju od koga cu mailove da primam i s kime cu da chatujem (tipa xmmp je glupost, samo msn je cool)
idiot proof again...
[ degojs @ 02.04.2007. 00:23 ] @
Hahahah, a ti kao ne znaš šta je piratski program a šta nije :)))
Kao ne znaš da MS Office ili Photoshop na P2P za $0 -- da li je to piratsko ili nije?? :)) I još kad pokrećeš crack.exe, kao ne znaš šta radiš :))
Kao ne znaš gde da skineš OpenOffice, Firefox ili MySQL sigurno bez virusa? :)))
Pa ako ne znaš, nije ni čudo šta ti se dešava sa Windowsom. Mislim.. sećamo se svi tvog BSODovanja..
[ sasa_vu @ 02.04.2007. 00:48 ] @
Strasan odgovor, nema sta.
Citat: Russinovich pegged it as a tradeoff between application compatibility and ease of use, explaining the weakness as a "design choice."
Ono sto sam umeo da procitam je da je bug za kursor prijavljen u decembru prosle godine, a sto se patch-a tice Citat: Zvanični patch nije izašao :) Ali dobro, da pitamo Russovich-a, on ce reci verovatno da je to "deisign choice":-)
Dalje, nemam pojma koliko Linux distribucija uopste ima, a tek koja koristi a koja ne ASLR, to tek nemam pojma, niti me zanima. Za ovu znam i nju i koristim http://www.gentoo.org/proj/en/hardened/ Mada opet, to i nije tema ovog topic-a, vec nesto drugo.
Nego, nemam nameru da se sada raspravljam koji je bolji OS, ciji je veci, itd...Cisto mi je zanimljivo da kada se nesto za Linux pojavi kao na primer propust u Red Hat-u, odmah sevaju munje, gromovi, muljavi fontovi, a kada se nesto zanimljivo pojavi za Vistu ili Microsoft, onda je argument da se mejl cita u txt modu, da se na patch ceka pola godine(ko koristi Win 2000 super, za njega ima patch:-)), da je sve to feature, kome jos trebaju warez aplikacije, pa zar svi mi ne kupujemo legalan software za kucnu upotrebu, ko jos ide na porno sajtove itd itd....Da se razumemo, koristim i Win i Lin, nemam problema ni sa jednim sistemom, ali to slepo drzanje za Win kao za neki savrsen sistem mi bas i nije najjasnije. Jer ako ja na primer kupim Vistu i dam 100-200-300 ili koliko vec $ za neki ultra-sega-mega-ultimate-super edition(evetualno i nov hardver da bi jos nesto na kompu radilo sem Viste), pa valjda je za ocekivati da imam vecu sigurnost na njoj od nekog tamo linuxa skinutog sa neta za dzabe? Kao kad bi kupio nov auto koji se stalno kvari, stalno ga popravljao i pucao pare na to, ali kad me neko pita kako te sluze nova kola, ja bih rekao-ih super je auto, nikad bolji, malo se kvari i mnogo trosi ali to je desing choice:-) Ali dobro, ipak je ovo advocacy
Aj pozz
[Ovu poruku je menjao sasa_vu dana 02.04.2007. u 01:59 GMT+1]
[ degojs @ 02.04.2007. 01:17 ] @
^Pa to je tačno. Da su stavili "oštrije" ili "blaže" pravilo, ljudi kao ti, koji uvek vide nešto loše na Windowsu, bi se onda žalili kako to radi. Vama nikad nije ništa dobro na Windowsu, zar ne?
Što se zakrpe tiče, izgleda da baš ne umeš da čitaš - ne, nije toliko odluka Microsofta, već klijenata. Ako uopšte imaš blage veze, onda bi mogao da znaš da je Microsoft pre zakrpe izbacivao mnogo ranije nego sada i da je upravo na zahtev klijenata prešao na to da zakrpe izdaju jednom mesečno, na unapred dogovoreni dan. Dakle, nije baš odluka MS-a da tako radi.
Kad budeš imao Linux na 95% desktopa, a po firmama je taj procenat i veći, onda ćeš da vidiš da li može da prođe takvo izbacivanje zakrpa - svaki dan par komada. Pa nisu ti veliki klijeni bezveze tražili od MS-a da pređe na tempo "jednom mesečno" :)
Što se Linuxa tiče, iskreno, ja ne znam šta će on uopšte u bilo kakvoj raspravi o desktop sistemima. Meni je to smešno. Operativni sistem koji ne pruža ništa za normalne ljude, to je kao desktop izbor..??? Kome samo? Geekovima, od kojih većina i dalje tera i Windows.
[ degojs @ 02.04.2007. 01:23 ] @
Citat: Da se razumemo, koristim i Win i Lin, nemam problema ni sa jednim sistemom, ali to slepo drzanje za Win kao za neki savrsen sistem mi bas i nije najjasnije. Jer ako ja na primer kupim Vistu i dam 100-200-300 ili koliko vec $ za neki ultra-sega-mega-ultimate-super edition(evetualno i nov hardver da bi jos nesto na kompu radilo sem Viste), pa valjda je za ocekivati da imam vecu sigurnost na njoj od nekog tamo linuxa skinutog sa neta za dzabe?
Pa sad, kako to nemaš sigurnost na Visti?
Pa nije baš svaki dan da ispadaju ovakvi propusti. IE7 radi u protected režimu, a mail klijent -- pa ***i ga, nećeš ni da crkneš ako ne koristiš Windows Mail dok ne izađe zakrpa. Koliko ljudi uopšte znaš da koriste Windows Mail na Visti? Ja prvi ga ne koristim uopšte, jer koristim web based mail. Pa nije Windows Mail jedini mail klijent. Dakle, stvar je u tome da problem ima trenutno dok ne izađe zakrpa, ali --- i workaround je tu, radi bez problema.
Već rekoh - stavi neki besplatni HIPS (host intrusion prevention system) i problemi kao ovaj - rešeni.
Što se Linuxa tiče, kad budeš imao sve što i na Windowsu, kad bude i toliko predmet napada, tek onda možemo da poredimo i sigurnost. I o tako jednostavnom rešenju problema koji muče Linux možeš samo da sanjaš.
Kako inače objašnjavaš činjenicu da upravo taj, kako kažeš, besplatni OS --- u biti niko i ne koristi, kad se gleda koliko ima korisnika PC sistema. Pa to jasno govori da ljude interesuje ne samo jedna stvar, već malo više od toga.
Inače bi, već sam rekao, OpenBSD bio prvi izbor svakog.
[ xtraya @ 02.04.2007. 01:27 ] @
Citat: Pa ako ne znaš, nije ni čudo šta ti se dešava sa Windowsom. Mislim.. sećamo se svi tvog BSODovanja..
pfff... he he, evo kucni radi vec 2 ipo godine ko sat... doduse bez Nod-a 32 se ne moze.... i najbitnije, ispred njega je Linux ruter, ne daj boze da ga pustim bez linuxa ispred... eno komsija moj se napravio pametan pa je trazio da mu pustim DMZ na njegov komp da bi hostovao neke servise...
i sad pogadjaj:
a) windows mu je pokupio neki attack 1.og dana
b) kasperski ga je neuspesno spashavao pa je na kraju i sam kasperski postao zrtva upada od spolja
c) ma sve je ok, radi winblowza normalno
[ degojs @ 02.04.2007. 01:30 ] @
^Pa mene ništa od tebe ne čudi. Tvoja epizoda sa BSOD-om dovoljno je rekla: a kad je tako kod tebe, šta je onda pretpostaviti za komšiju? Sigurno je Windows kriv opet..
Ali vidim da se javljaš sa Windowsa. Svaka priča je tu onda suvišna.
Svi ste tu da pljujete MS i Win, ali se ne rešavate istog. Šta tu ima onda više pričati..
Podsećate me na naše ljude ovde koji samo pljuju Kanadu.. ali i dalje su ovde... pa misssim...
[ xtraya @ 02.04.2007. 01:47 ] @
ha ha, degejs, silom prilika sa windowsa...iako imam i osx-eve,ubuntue,mint-e... ma ima sta pozelis,samo sad pisem sa win
inace imam linuxe na svakom cosku oko sebe... evo iz ciste radoznalosti cu sutra da kupim motorolu E2, sa kernelom 2.4.20 da vidim licno kako radi posao
cisto da ti se javim iz fazona na ES.
win kao win je u sustini upotrebljiva stvar (radi posao), medjutim pozadina win-a (sve gluposti koje idu uz njega)... to je sustina...
[ degojs @ 02.04.2007. 01:59 ] @
Citat: silom prilika sa windowsa
Ma da.. tetka te naterala.. je l' da?
Citat: samo sad pisem sa win inace imam linuxe na svakom cosku oko sebe...
Ma da.. kao, ne treba mi Windows, nego samo za ovo, nego samo za ono... samo tetki da odnesem lek..
[ MladenIsakovic @ 02.04.2007. 02:01 ] @
Citat: degojs: Svi ste tu da pljujete MS i Win, ali se ne rešavate istog. Šta tu ima onda više pričati..
Razlika je u tome da ne misle svi da je apsolutno sve na Windowsu najbolje u odnosu na sve druge, iako koriste Windows. Svet nije crno-beli, većina toga je sivo. Windows jeste najbolji desktop OS, kad odmeriš sve pluseve i minuse, ali to ne znači da su svi ostali neupotrebljivi, kako ti i još neki iz Win-tabora tvrdite. U tome leži gro naših razlika.
A što se tiče teme, mogu reći da mi je muka od likova koji će da koriste animated kursor, misssim - big deal, imaće 0.75% lepši desktop, a da je propust smešan i da je Windows ovim lepo popljuvan - to jeste, mada mu neće mnogo smetati da zadrži procente koje već ima, iz mnogo razloga. Jebi ga, sve ima svoju cenu, tako i tih 95% tržišta, čim najsigurniji-kernel-fuckin-magic-miracle operativni sistem postane exploitabilan na toliko glup način, da je to za podsmeh, i što ga jedna "kupusara" koja je šuplja k'o php (što bi rekao Štambuk) na internetu šije toliko da je neuporedivo, i to bez kurtona na modemu 
I te nebuloze "nemoj ići na ovaj, onaj, i onaj treći sajt sa leve strane" i neće ti biti ništa, meni ne znače ništa. Hoću da idem svuda, i da sam 99% siguran da neću najebati. To je za mene sigurnost, a arhitektura kernela me ne zanima ič.
[ degojs @ 02.04.2007. 02:12 ] @
^
Ko te sprečava da NE koristiš IE7 (na XP/2000)? Stavi Firefox.
Ko te sprečava da instaliraš onaj patch?
Ko te sprečava da staviš onaj neki HIPS?
I u tome je velika prednost Windowsa. Evo, ima problem, ali imaš i gomilu rešenja, i sva su na principu Next->Next->Finish. Kraj priče bre, rešen problem. I besplatno sve.
A sad ti objasni Marku kako da on reši što nema Visio na Linuxu, a da bude tako jednostavno.
[ sasa_vu @ 02.04.2007. 02:14 ] @
Citat: Da se razumemo, koristim i Win i Lin, nemam problema ni sa jednim sistemom
Ali ako ne smem da kazem svoje misljenje(bilo pogresno ili ispravno), onda dobro... 
Kapiram da ako nesto placas, onda to nesto treba da radi valjda? Ako koristis OS koji je za dz, onda jbg, nemas kome da kukas  Ali ako koristis onaj koji se placa, onda imas svako pravo da pljuckas po M$-u 
Nemoj pogresno da me razumes, moji komentari na advocacy su vise saljivi nego ozbiljni, tako da nemam nameru da ulazim u neka prepucavanja. Ovaj deo foruma shvatam vise kao neko zezanje, mada naravno i kroz sve ovo zezanje i prepucavanje mozes da procitas interesantnih stvari. Svako koristi onaj sistem koji mu vise odgovara.
A moje misljenje sto se tice trenutne slabe rasprostranjenosti Linuxa se svodi na jednu rec-vreme.
Vreme da se prvo upoznas sa tim sistemom i njegovim karakteristikama(ako se sreces sa njim prvi put), pa da izaberes distribuciju koja ti odgovara, pa da predjes na njega, pa da ispodesavas sta vec, pa da se naviknes na rad u njemu, pa da krenes da radis, pa ako nesto ne radi provali sto ne radi, pa namesti da radi, pa provali ovo, provali ono.....Ali posto ne igram igrice, za takva cimanja manje-vise imam vremena  Mada opet, i na tom polju se neke stvari menjaju, neke distribucije idu na to da vise rade out-of-the-box, tako da videcemo kako ce to ici. A kad Lin bude imao veci deo na trzistu i bude bio supalj kao M$, nije problem, pljuckacemo i po njemu, sto bi rekao moj drugar-pa Srbi smo
Citat: I u tome je velika prednost Windowsa. Evo, ima problem, ali imaš i gomilu rešenja, i sva su na principu Next->Next->Finish.
Bas sam na takve neke stvari mislio, vreme je bitan faktor.
[ xtraya @ 02.04.2007. 02:15 ] @
Citat: Ma da.. tetka te naterala.. je l' da?
Ha ha, ja bar imam izbor, mogu ovako ili onako... i nemam problem da li chatujem/surfujem/radim nesto iz konzole (sto moze da se odradi tako) ili iz skupo-placenog-os-a-koji-je-bushan-i-ne-sme-da-se-koristi-za...
[ windows_zakon @ 02.04.2007. 02:22 ] @
Citat:
A što se tiče teme, mogu reći da mi je muka od likova koji će da koriste animated kursor, misssim - big deal, imaće 0.75% lepši desktop, a da je propust smešan
Fazon je da mozes kodom da izmjesnis kursor. js, html,.. sta vec. Tako da i ako ne koristis system wide animated kursor, i dalje je exploitabilan.
Citat:
I te nebuloze "nemoj ići na ovaj, onaj, i onaj treći sajt sa leve strane" i neće ti biti ništa, meni ne znače ništa. Hoću da idem svuda, i da sam 99% siguran da neću najebati.
A ima jos nesto interesantno, ovi windozeri stalno spominju kao "ako znas sta radis, ne treba ti anti virus, anti spajver, patchevi itd."
E sad, fakt je da 99 % korisnika Windows operativnog sistema su informaticki neobrazovani (da ne bi rekao debili).
I sam Windows, se hvali lakocom koristenja i tako cilja na ljude koji nemaju pojma o virusima, spajverima, trojanima, kernelu, task manageru, itd.
NAJBITNIJI DIO:
Znaci da prosjecni korisnik treba da ima: AntiVirus, AntiSpajver(neki dobar, recimo, spajver doktor pojede sav ram sto imas, sta bi se desilo kad bi to pokrenuo na visti, bojim se i zamisliti), nije pozeljno da koristi IE, itd.
Ako koristis navedene alate, ostanes bez rama(osim ako imas 4+ GB) i sistem ti postane useless. Instaliras ZoneAlarm moras windows da preinstaliras da se sve vrati u normalu, cako i ako ga "kao obrises".
Ako ne koristis obicne alate, obicnom korisniku sistem u roku od 2 sedmice postane krcat smecem koje vise nije moguce ni obrisati vec moras da radis jebeni reinstall.
Prednost Windowsa i razlog zasto to isto smece se nalazi na mom racunaru je ne zbog Operativnog Sistema vec zbog podrske proizvodjaca softvera, tipa guitar pro. Nema ga za Linux. Linux nije kriv za to, vec ti sto prodaju taj soft. Zato degojs - pricas gluposti.
Ovo sve (ako neko procita sve) govori da je Windows "kupusara" a ne Linux. Linuxom mozes vjecno da gledas pornografiju, skidas seriske brojeve, i tako dalje i da te boli k. Pa cak i da uzmes debian 2.2 koji je obsolete 10 godina.
Distribucije poput Ubuntua su se znacajno priblizile point'n'click fazonu rada sa racunarom, u roku od 2 godine postace (i ako za mene je i sad) savrsen desktop os, samo da se proizvodjaci softvera trgnu i da pocnu da pisu isti i za Linux, a ponovo cu da naponeme ako je neko zaboravio: - Znaci, nije Linux kriv vec su proizvodjaci softvera krivi.
Sad ce neko da kaze, ne prave zato sto je s***** i ne koristi ga 3 % svijeta. E pa, da prave koristilo bi ga puno vise % svijeta, oni bi imali vecu zaradu.
To sto vi, windozeri ne zelite da pogledate ni u sta drugo sto radi drugacije to je vas problem...nasli propust u kursoru, mene bi bilo sramota da vise bilo sta ikad kazem u odbranu tako nekog smeca koji u kursoru ima code execution ...
Danas sam 2 sata bio kod kolege pokusavao da oporavim sistem od trojana nekih, ostala 2... nemos ih uklonit. Reinstalacija slijedi. Linux je mozda kupusara, ali Windows je kupusaretina na kvadrat x 2.
[ degojs @ 02.04.2007. 02:30 ] @
U čemu je problem da imaš besplatan AV, antispyware, pa čak i neki HIPS?
Te priče o tome kako to nešto usporava kompjuter, jede memoriju.. ma šta misliš.. su smešne..
Kako to bre, na mom kompjuteru ima AVG, WindowsDefender, a baš ću da pogledam i stavim neki HIPS.. ali ja ne vidim neko usporenje niti probleme sa memorijom? Kad god otvorim task manager, CPU je na nekih 1%, memoriju ni ne gledam više zbog mnogih drugih stvari, ali nisam primetio da mi je kompjuter usporio :)
To su priče za malu decu, što vi laprdate.
Dalje, ako smem da primetim, na istoj mašini, SVE aplikacije pod Linuxom se pokreću otprilike 2 ili 3x sporije nego na Windowsu. Pa kako to bre? :) Daj bre, pa Firfox dok se pokrene na Linuxu, pa to je procedura, a OpenOffice da ne pominjem..
Smešno.
Citat:
To sto vi, windozeri ne zelite da pogledate ni u sta drugo sto radi drugacije to je vas problem...
Radi, šta tačno?
Eno, Marko treba Visio. Ja trebam SQL Server i Visual Studio. Radi li? Rade li igrice? Rade li izdanja na našem jeziku?
Na Windowsu sve to radi. I sve popularne besplatne oss aplikacije takođe rade (MySQL, Netbeans, OpenOffice..).
[ windows_zakon @ 02.04.2007. 02:35 ] @
Degojs, ja sam konstantno (na zalost neciju) fizicki prisutan u sredini gdje radi par windows mashina oko mene koje su za public use. - Ovakve sredine se nazivaju igraonice iliti internet klubovi.
Te price, da tebi sve super radi, ne prolaze. Instaliraj clean windows, instaliraj norton, instaliraj spyware doctor, instaliraj zone alarm, koristi takav sistem 10 dana, ima da posjedis dok uspjes da otvoris nesto. A neke igrice cak nece ni da rade dok je AV ili AS ukljucen...
Nedavno sam kod sebe instalirao zone alarm... toliko sam se zajebo da je to bruka. Sad kad kliknem (obriso sam zone alarm) na pppoe ikonicu za net, cekam oko 5 minuta da se otvori i da sistem pocne normalno da funkcionise... ima li neki fix ? Ili moram reinstall da radim ? Jebo te takav operativni sistem... ja linux vozim 4 godine neapdejtovan po netu, sve sto mi treba osim kol of djutija i guitar proa ima, eto cekam dan da i taj gitarpro pocne da se radi na linuxu (najavljeno je) pa da mogu da brisem ovo smece, treba mi prostora za pornografiju.
[ windows_zakon @ 02.04.2007. 02:38 ] @
Citat:
Radi, šta tačno?
Eno, Marko treba Visio. Ja trebam SQL Server i Visual Studio. Radi li? Rade li igrice? Rade li izdanja na našem jeziku?
Na Windowsu sve to radi. I sve popularne besplatne oss aplikacije takođe rade (MySQL, Netbeans, OpenOffice..).
Eto i to ti samo govori sta je oss a sta je mikrosoftshit... a i pored toga, zamisli da radis poso na Linuxu, i da to u Windowsu sto ti koristis pod Linuxom ne postoji (eto oss je takav, pa postoje verzije i za windows kako i za linux) da li bi krivio Windows ? Ako bi onda ti imas problema sa rasudjivanjem.
[ degojs @ 02.04.2007. 02:38 ] @
@Windows_zakon:
^Pa što ne staviš Linux u te igraonice???
Druga stvar, ma ne znam ni da li da komentarišem, ja takođe radim u firmi gde ima velik broj korisnika koji veze nemaju sa kompjuterima, generalno. Ono, obični ljudi. Pa kako tu nema takvih problema???
Citat: Nedavno sam kod sebe instalirao zone alarm...
Pa što? Šta će ti Windows???
Teraj brate Linux only, pa mi onda pričaj. A ne, teram Windows, a Linux je super :))
Opet ista priča. Svi imate Windows i dalje. Pa to je onda besmisleno i raspravljati..
A to šta radite i koji warez rokate, siguran sam da bi mogla knjiga da se napiše. U tim igraonicama, pa 90% ljudi koji dolaze gledaju kako da instaliraju keylogger, rootkit i slično, kako bi na bilo koji način sjebali sistem i da pokupe password drugog korisnika.. To je tebi normalna upotreba? To ti radiš na svom linuxu kod kuće? Ma daj.. Na kraju, na takvim mestima se koristi Ghost ili onaj DeepFreeze (kako li već) i kad majstori zajebu što mogu, sistem se osveži za par minuta. I teraj dalje.
[Ovu poruku je menjao degojs dana 02.04.2007. u 03:49 GMT+1]
[ windows_zakon @ 02.04.2007. 02:47 ] @
Citat:
Pa što? Šta će ti Windows???
Pa jes ti glup ili se samo pravis ili jednostavno, ne citas ?
Imam Windows zbog ``_"proizvodjaca softvera"_'' ne zato sto je on bolji od Linux-a.
Citat:
^Pa što ne staviš Linux u te igraonice???
Nije moja igraonica. Procitaj odgovor na prvi citat pa ces znati sto ne stavim (da je moja) Linux.
Citat:
Opet ista priča. Svi imate Windows i dalje. Pa to je onda besmisleno i raspravljati..
Odgovor na prvi citat, vazi i za ovaj.
Citat:
A to šta radite i koji warez rokate, siguran sam da bi mogla knjiga da se napiše.
Idemo na pornografske sajtove koji su prepuni virusa i raznoraznog smeca. I masturbiramo. Nista vise, nista manje.
[ degojs @ 02.04.2007. 02:51 ] @
Citat: Pa jes ti glup ili se samo pravis ili jednostavno, ne citas ?
Imam Windows zbog ``_"proizvodjaca softvera"_'' ne zato sto je on bolji od Linux-a.
Koga to boli qrac zbog čega? Ima ili nema?
Ne piše ni Microsoft viruse za Windows, pa ipak mora da radi na tom problemu.
Citat: Nije moja igraonica.
A inače bi terao Linux :)))
Pa brate, što ne otvoriš svoju igraonicu sa Linuxom, eto. Sigurno će biti super biznis. Šta čekaš..
Citat:
Procitaj odgovor na prvi citat pa ces znati sto ne stavim (da je moja) Linux.
...
Odgovor na prvi citat, vazi i za ovaj.
Takođe.
[ windows_zakon @ 02.04.2007. 02:58 ] @
Citat:
Koga to boli qrac zbog čega? Ima ili nema?
Pa mozda mi onda ne pricamo o istoj stvari, ali ipak bih rekao da pricamo, a ti da ne kontas.
Ti si nazvao Linux "kupusara" a Linux nije kriv zato sto nema fotoshop za njega, dok Windows na drugu stranu je OS sa istorijom a i sada je (kako je krenulo i ubuduce) prepun problema.. i to u dubini. Virusi, spajveri, nemogucnost kontrole, nemas pojma sta se desava sa sistemom, do razvavljivanja totalnog u slucaju instalacije nekog propgrama poput ZE... siguran sam da ih ima jos na kile, samo sto ne koristim Windows toliko pa ne znam.
[ windows_zakon @ 02.04.2007. 03:04 ] @
I da te prestignem prije nego sto ponovo napises "ja ne znam o cemu ti pricas, ja nemam virusa i spajvera", govorim o mejnstrim Windows populaciji iliti ciljnoj grupi Microsoft proizvoda zvanog Windows... koji ne da su vecina vec je sramota to naglasavati u opste.
[ degojs @ 02.04.2007. 03:07 ] @
Citat: a Linux nije kriv zato sto nema fotoshop za njega,
Ma jok, moja baba je kriva. Možda Adobe nije čuo za Linux?
Citat: samo sto ne koristim Windows toliko pa ne znam.
Hahaha, samo što ... Opet to samo.. :))
Sad kao ne koristiš Win i ne znaš :))) Daj odluči se šta ćeš da pričaš. Ispade, na Windowsu toliki problemi, ti ne koristiš Windows, ali eto znaš za sve te probleme :) Ne znam kako to sad ne koristiš toliko Windows, kad malopre reče Win i na poslu i... :)
Begaj.
[ degojs @ 02.04.2007. 03:08 ] @
Citat: govorim o mejnstrim Windows populaciji iliti ciljnoj grupi Microsoft proizvoda zvanog Windows...
Nisam primetio da ti ljudi ne koriste Windows i dalje :)))
[ windows_zakon @ 02.04.2007. 03:14 ] @
Citat:
Ma jok, moja baba je kriva. Možda Adobe nije čuo za Linux?
Razlozi zasto Adobe ne pravi to za Linux su meni nepoznati, koliko ti i ja znamo mozda ih MS i placa da to ne rade...
Drugo, to ponovo ne dokazuje da je Linux kupusara, koji god da je razlog..
Citat:
Sad kao ne koristiš Win i ne znaš :))) Daj odluči se šta ćeš da pričaš. Ispade, na Windowsu toliki problemi, ti ne koristiš Windows, ali eto znaš za sve te probleme :) Ne znam kako to sad ne koristiš toliko Windows, kad malopre reče Win i na poslu i... :)
Znam sve te probleme jer se cesto nalazim u igraonici, koja mi nije posao... ne radim u igraonici, ali sam cesto tu iz drugih razloga.
Pored toga, bavim se internet provajdingom i svi moji korisnici imaju Windowse na sebi, a sto je najgore, skoro svi me i poznaju, pa me zivkaju cesto (precesto, tacnije) da im dodjem vidjeti sta je sa Windowsom, kad dodjem, 300 trojana i sranja koja su onesposobila racunare do zadnje granice izdrzljivosti ...
I ako ja licno ne koristim Windows, svakodnevno se nalazim u situaciji da moram da ga "popravljam" i ako je to ne moguce uraditi jer je "defectivebydesign" kako bi tagovali na /.
Citat:
Nisam primetio da ti ljudi ne koriste Windows i dalje :)))
Moraju, zbog proizvodjaca softvera, zato sto vecina koriste Windows, i zato gdje god su vidjeli racunar vidjeli su i Windows, sto ponovo govori da Linux nije kupusara, vec da nije mejnstrim OS.
Ti govoris iz svog iskustva, ja govorim iz iskustva stotina ljudi koji koriste Windows.
[ degojs @ 02.04.2007. 03:23 ] @
Citat: Razlozi zasto Adobe ne pravi to za Linux su meni nepoznati, koliko ti i ja znamo mozda ih MS i placa da to ne rade...
:))
I ne samo Adobe, nego sve ostale (npr. proizvođače igrica), je l' da.. Možda ih sve MS plaća, al' eto nikako da se sazna :) I mene MS plaća da ne koristim Linux :)) A tebe nisu uspeli da potplate :)
Ej, ajd da ti i ja kontaktiramo MS i tražimo neku kintu, inače ćemo da objavimo neku aplikaciju za Linux :)
Što bi rekao onaj Boldrik iz Crne Guje: I have a cunning plan..
Citat: Ti govoris iz svog iskustva, ja govorim iz iskustva stotina ljudi koji koriste Windows.
Pa što ne koriste Linux?? :))))))))) Mislim, besplatan je :)))
Ja govorim takođe iz onog što vidim na poslu, a Windows desktopa ima iha-ha..
Samo ti tim ljudima preporuči da pređu na Linux :) Ono, otvori im oči.. :)) Da vidimo kako će onda sve biti bajno :)))
[ windows_zakon @ 02.04.2007. 04:26 ] @
To je bilo cisto usporedba... valjda si svjestan toga. Kao sto rekoh vec:
Citat:
Drugo, to ponovo ne dokazuje da je Linux kupusara, koji god da je razlog..
Citat:
Samo ti tim ljudima preporuči da pređu na Linux :) Ono, otvori im oči.. :)) Da vidimo kako će onda sve biti bajno :)))
Za razliku od tebe ja sam realan, pa necu nikad preporuciti Linux korisnicima, ali ne zato sto je Linux kupusara, vec zato sto je to relativno mlad os koji se bori sa Microsoftom, a ne sa Windowsom... on je Windows davno preshishao. MS ima pare, vec je imao sve korisnike (koje polako gubi... objasnicu kasnije), imao je podrsku svih proizvodjaca drajvera i softvera dok je Linux nastao i postao usable tek prije godinu dve za Desktop usage... a Windows je na desktopima od 3.x verzije (bar je to moja prva verzija Windowsa).
Cak sam i na svom blogu kojeg sam nedavno otvorio napisao usporedbu Windowsa i Linuxa, i ako je zakljucak po meni da je Linux bolji od Windowsa, napisao sam isto tako na kraju, da za krajnje korisnike Linux nije. Sto i dalje tvrdim i sposoban sam da svakog razuvjerim da je ko proba da se usudi da kaze da danasnji trogodisnji (prosjecno) windows korisnik moze lako da predje na Linux.
Poenta je, a ja mislim da sam isto i dokazao, da Linux nije kupusara, kao sto vi ovde tvrdite. Za razliku od lupetanja sto radi onaj lider ja sam svoje price podupro nekim argumentima, koje smatram da su cinjenice kako subjektivne prirode, tako i objektivne.
Mozda i grijesim...
Takodje mislim da Linuxu malo fali da postane jedan desktop OS sa znacajno vecim market shareom nego sto trenutno posjeduje (po pricama, 3 % i ako je ta cifra mozda i niza cak)... to sto njemu fali je samo podrska nekih vecih softverski kuca poput Adobe-a, Corel-a, itd... vidjeces onda pizdarije kako ce da skace ta brojka od 3 % ... u to sam siguran.
Jer su ljudi sick and tired od konstantne borbe sa malware-om...
Da nema Windows zombi mashina danas ne bi bilo spama... tako da pustis tu pricu kako ti radis u firmi gdje je sve med i mlijeko... isto tako fact je da sve zombi mashine koje se bave spamom, ddosovanjem, i ostalim ilegalnim radnjama poslijedica Windows operativnih sistema a ne Linux. Sta je kupusara ? Al znas sta, ja sam zahvalan... zbog tih zombi masina koje salju spam, i jos po necega, ja imam da jedem... jer mi je primaran posao administracija raznoraznih Linuxa sto podrazumjeva i odbrana od tih spam zombija koji ubijaju mail servere kako spamom tako i kvantitetom mailova koji pristizu na iste servere.
Kad sam rekao da MS gubi korisnike, dosta ljudi me je pitalo "e a cuo sam nesto za Linux, jel tu ne funkcionisu virusi?". Jedan je bio uporan toliko da sam mu instalirao Linux, koristi za surf na netu, skype, ovo ono. Coek zadovoljan.
Cim se neko interesuje za nesto drugo, to znaci da ima zelju da promjeni... i da mu je muka virusa spajvera i mojih rijeci "e druze nemoj toliko pornografije da gledas na netu, i da skidas krekove, i ovo i ono i ovo i ono...".
Svaki put kad im to kazem, nadam se da me nece pitati "pa koji ce mi k onda komp ako ne mogu da otvaram i da radim sta hocu". Jer se to i ja pitam... sta ce nekom racunar ako ne moze apsolutno sve stranice koje pozeli da gleda, a pri tom da ne mora da pomisli e mozda mi se nesto desi racunaru.
[ degojs @ 02.04.2007. 04:27 ] @
Citat: In light of these points, and based on customer feedback, we have been working around the clock to test this update and are currently planning to release the security update that addresses this issue on Tuesday April 3, 2007.
Eto, izgleda kraj priče :)
[ windows_zakon @ 02.04.2007. 04:36 ] @
Prica nije bila "da li ce" i "kad ce" Microsoft da izbaci patch, vec imaju li sposobnost da naprave bar kursor da valja, u ostale aspekte sistema da ne ulazimo.
Mislim, da se vratimo na topic, ovaj propust sigurno treba da udje u Hall of Shame nekakav. Da takav sistem postoji siguran sam da bi na prvih 10 mjesta bio Windows, sa raznoraznim smejurijama koje se desavaju sa njim.
Stavise, bio bih siguran da bi bio i na Top 100.
[ degojs @ 02.04.2007. 04:44 ] @
Ma zajebi priču majstore :)
Rešenje, kao što vidiš, dolazi za 2 dana (čak i da je sledeći utorak, ne bi bilo tako strašno), ako ti niti jedno koje sam ja predložio, nije odgovaralo. A sva rešavaju problem praktično. A trebao sam možda da pređem na Linux i rešim jedan problem.. i dobijem milion drugih za koje rešenja NEMA.
Ostaje da ti meni kažeš konkretno rešenje za sve one probleme na Linuxu. Mani se priče kriv je ovaj ili onaj, ima li rešenja ili nema? (Ni u slučaju ovog propusta me nije insteresovalo ko je kriv. Interesuju me rešenja.) I da vidimo koliko su jednostavna ta tvoja rešenja, ako uopšte rade.. i kako rade..
Ako nema, sva priča je bespotrebna.
[ vladared @ 02.04.2007. 05:12 ] @
Razlika između poslovnog računara i onog kod kuće je VELIKA degojs...
Na poslu možeš biti kakav hoćeš winblows korisnik, ako je admin dobar, virusa gotovo da neće biti. Zaboga, pa radim na sistemu koji ima nekoliko hiljada računara, a na prste možemo nabrojati viruse koje dođu do radnih stanica. Ali kada taj isti winblows korisnik dođe kući, administracija leži na njemu... ZATO TOLIKO IMA VIRUSA KOD KUĆNIH KORISANIKA. I zato je bezveze tvoje upoređenje poslovnog i kućnog korsnika.
Linux nije mlad sistem kako ga ovde neki predstavljaju, nastao je krajem 90te godine, kao "ozbiljan" sistem 1995... Tako da je sve, samo ne mlad OS. Ja bi pre prokomentarisao da je upravo postao zreo sistem jer ako izuzmeš igrice LINUX POSEDUJE SVE ŠTO JE POTREBNO ZA OBIČNOG KUĆNOG KORISNIKA. Photoshop, autocad i slične stvari ipak nisu za kućne korisnike, a oni koji žele da odrade neki posao imaju odlične zamene u Gimpu ili Kriti sa kojima većina kućnih korsinika mogu da srede neku sličicu ili u recimo qcadu koji može im omogućiti da pogledaju neku šemicu napravljenu u ACADU. I reci mi leba ti degojs šta sem IGRICA kućnim korisnicima nedostaje, pošto si ti toliko puta već to naglasio da nije za kućnu upotrebu? Evo ja ne igram igrice, šta mi još treba što ima na winu, a nema na linuxu?
Što se poslovnog korisnika tiče, mysql savršeno fino može raditi posao, a njega tera linux. Visual Studio? Koji će mi to na linux-u?
[ degojs @ 02.04.2007. 05:32 ] @
Što ti mene pitaš šta to nedostaje na Linuxu, a vidi baš na ovoj temi --- pa svi Linuxovci imaju Windows na kompjuteru. Pitaj njih prika, nemam ti ja pojma šta će im Win kad imaju kupusaru. Pitaj Marka, eno on ima "Unix u 21. veku".. sa Windowsom u VM :)))
Pa ti možeš da kažeš da ti ne treba mnogo toga. E pa onda ti je Linux dobar. Ali primeti, da drugi ljudi nešto tako ne razmišljaju. Rađe koriste piratski Windows nego besplatan Linux. I to uključuje i Linuxovce, kao što vidiš. Rađe plaćaju i Mac, sve i Mac hardver, nego da uzmu svoj PC i stave besplatan Linux. Nemoj mene da pitaš, pitaj njih što neće Linux.
A koliko virusa ima... Kad budeš imao čitavu softversku industriju da pravi aplikacije koje su jako tražene, da prave igrice koje su tražene, kad sve to budeš imao na Linuxu, a bude moralo da se plati, e onda ćeš imati i crack.exe za Linux, onda ćeš imati i piratske verzije sa virusima i warez sajtove.. e onda ćemo da pričamo ima li virusa na Linuxu. Kada Joe Sixpack ne bude hteo da plati Photoshop, ali hoće da ga krekuje i koristi na Linuxu.. e onda možemo tu priču. Kada budeš imao ilegalne servere gde ćeš sa apt-get da skidaš piratske igrice i slično, jer nećeš da platiš kao ni danas na Windowsu, e onda ćemo o tome ima li malware na Linuxu ili ne.
Poražavajuće je samo da toliko Linuxovaca i dalje koristi Windows, čak i na "Unixu za 21. vek", ali ajde.. glavno je da M$ sux :)))
Citat: mysql savršeno fino može raditi posao
Vidim kako lepo radi na ES. Svaku noć - u toku je backup baze, dođite za 10 godina.. :)
I još jednom, da obavestim sve Linuxovce koji koriste Windows (znači 99%), pošto ne umete sami da koristite to u glavi:
Citat: In light of these points, and based on customer feedback, we have been working around the clock to test this update and are currently planning to release the security update that addresses this issue on Tuesday April 3, 2007.
Eto, rešen vam problem, kad drugačije ne umete :)) A vi ste još kao neki napredni korisnici kompjutera LOL :)
[Ovu poruku je menjao degojs dana 02.04.2007. u 06:46 GMT+1]
[ RAIN--SONG @ 02.04.2007. 05:45 ] @
Citat: windows_zakon: To je bilo cisto usporedba... valjda si svjestan toga. Kao sto rekoh vec:
Takodje mislim da Linuxu malo fali da postane jedan desktop OS sa znacajno vecim market shareom nego sto trenutno posjeduje (po pricama, 3 % i ako je ta cifra mozda i niza cak)... to sto njemu fali je samo podrska nekih vecih softverski kuca poput Adobe-a, Corel-a, itd... vidjeces onda pizdarije kako ce da skace ta brojka od 3 % ... u to sam siguran.
Jer su ljudi sick and tired od konstantne borbe sa malware-om...
Da nema Windows zombi mashina danas ne bi bilo spama... tako da pustis tu pricu kako ti radis u firmi gdje je sve med i mlijeko... isto tako fact je da sve zombi mashine koje se bave spamom, ddosovanjem, i ostalim ilegalnim radnjama poslijedica Windows operativnih sistema a ne Linux. Sta je kupusara ? Al znas sta, ja sam zahvalan... zbog tih zombi masina koje salju spam, i jos po necega, ja imam da jedem... jer mi je primaran posao administracija raznoraznih Linuxa sto podrazumjeva i odbrana od tih spam zombija koji ubijaju mail servere kako spamom tako i kvantitetom mailova koji pristizu na iste servere.
Dakle u tvome nekome bizzaro svemiru kada bi svi koristili linux, a windows bi bio tek neka zadnja rupa na sviralu (ako bi uopce i bila rupa) ti tvrdis da bi sav malware spyware nestao u roku odmah i da bi sve bilo krasno.
No onda kada bi poceo dolaziti spyware i malware rekao bi im imas super genijalan firewall u linuxu koji ne trosi resurse samo ga trebas nastimat.
-A kako se nastimava
- Pa nije problem. Narucis od oreilly biblioteke knjigu ( http://www.oreilly.com/catalog/lnxiptablespr/index.html) i kupis si knjigu, koja naravno nije open source i procitas si stotinjak stranica da bi ti radio prokleti firewall. Doduse na live.com (nemoj na njih to su pokvarena gamad koji imaju finu trazilicu ) ili google.com mozes naci besplatne tutoriale, ali naravno neeeeeeemoj se spajat na net bez firewalla jer ces pokupiti neko s*****.
Ono kao s modemom nekoc. Spoji se na net da skines drivere za modem.
- ALi gospon windows_zakon ako to treba uraditi samo za firewall kako se onda instaliraju programi.
- Ma to vam je sitnica korisnice moj novi. Ovisi koju imate distribuciju koja verzija distribucije, je li stable unstable, a tek dependecy etc. etc. A ako nemas brzu vezu na net onda ides kod prijatelja.
- Ma goni se tr u p materine. Na windowsima imam windows live onecare koji radi svoj posao kako treba programi se instaliraju posteno sucelje mi ne izgleda kao da ga je pravio coravi sssr dizajner etc. etc. E da. Ja imam dovoljno para da si to mogu priustiti i pogodi sto. Nemam toliko sugavu kantu da mi i wmaker steka. Imam gigabajt rama i hocu da mi sve bude sareno i da surfam internetom kako spada.
[ zi:: @ 02.04.2007. 06:04 ] @
Koliko sam upućen, 3. april još nije bio, nego će biti. "currently planning to release" mi ne zvuči kao da je problem rešen, nego kao da će problem biti rešen ...
Ti koristiš neko prošlo/buduće vreme.
Mislio sam da to ima samo u vicevima o lingvistima.
[ degojs @ 02.04.2007. 06:13 ] @
Šta je bilo Igore, koji deo tačno ti nije jasan? Da ti nacrtam, ako treba..
Mislim, imaš li šta konkretno da kažeš? Ili ćeš možda da mi tražiš i pravopisne greške, kao da je to nešto bitno za ovu raspravu? Da, ja smatram da je problem rešen, a čak smatram da je i manje bitno da li sutra ili sledeći utorak.
Ccccc...
Kad izlazi patch za fontove na kupusari?
[ Džeronimo @ 02.04.2007. 08:16 ] @
Citat: degojs: Dalje, ako smem da primetim, na istoj mašini, SVE aplikacije pod Linuxom se pokreću otprilike 2 ili 3x sporije nego na Windowsu. Pa kako to bre? :)
A ti kao ne znaš da će OS koji pokrećeš pod nekim drugim OS-om na nekoj virtuelnoj mašini da radi sporije. Ajde pokreni Win na toj virtuelnoj mašini, pa vidi kako će da radi.
Citat: degojs: Dakle, na Unixu u 21. veku ti i dalje trebaš Windows.
Citat: degojs: Ma, koristite vi šta god hoćete, dokle god koristite Windows :)
Sorry, smešno je. Dokle god bilo ko ima potrebu da ima Windows, ovako ili onako, stvar je jasna.
Čovek ne koristi Paralles da bi koristio Win, nego da bi koristio programe koji su pisani za Win.
Razlika je ogromna.
Ako misliš da je korišćenje programa za Win isto što i korišćenje Win-a, da li to znači da ti koristiš Linux kada na Win-u pokrećeš programe pisane za Linux?
[ cynique @ 02.04.2007. 09:29 ] @
MladenIsakovic:
Citat: . ***i ga, sve ima svoju cenu, tako i tih 95% tržišta, čim najsigurniji-kernel-fuckin-magic-miracle operativni sistem postane exploitabilan na toliko glup način, da je to za podsmeh, i što ga jedna "kupusara" koja je šuplja k'o php (što bi rekao Štambuk) na internetu šije toliko da je neuporedivo, i to bez kurtona na modemu
1. Još se nije pojavio nijedan pouzdani exploit koji radi na x64 Visti. Svi mnogo nešto seru kao je teoretski moguće (teoretski je moguće i karati Angelinu Jolie), ali nitko da sjedne i napiše jedan koji zaobilazi NX+ASLR. Vrlo je izvjesno da se i neće, jer nijedan već objavljen ne zaobilazi ni obični hardverski XP DEP (prolistajte malo komentare na mailing listama). Već sam napomenuo jedno 100 puta, ali nikako izgleda da dopre do pingvinskih ušesa - svrha proaktivnih zaštita jest da učine eksploataciju dovoljno nemogućim pothvatom, ako one uopće postoje, ne da ih eliminira.
Šteta je što /GS nije aktivan na stack-allocated struct-ove, već samo obične nizove. Mnijem da će se to nakon ovog gafa (u Vista SP1 ili nešto) vrlo hitno ispraviti ;) Da je /GS bio aktivan, od ove cijele farse ne bi bilo ništa :/
ASLR je dostupan i za obične smrtnike na win2k/XP:
http://www.wehnus.com/products.pl
Štoviše, Wehntrust je nešto agresivniji i od Vistinog ASLR-a, i ima drukčiji algoritam randomizacije, pa ste sa njim možda čak i sigurniji nego na x32 Visti.
2. Ako mislite da ne postoje sigurnosni propusti ovakve kategorije na svetim kravama linuxu/solarisu/Mac etc., onda zaista selektivno percepirate stvarnost. Koga boli q za npr. libpng vuln exploitabilan iz Firefoxa kad je alternativa OS sa > 90% tržišta? U konačnici, po broju otkrivenih vulnova, Vista će i dalje biti nekoliko puta ispred RHEL/Mac OS, to uopće nije upitno.
3. Već je spomenuto, ali postoji već nekolicina neslužbenih patcheva, izgleda da je to novi trend otkad je Guilfanov objavio onaj svoj za WMF flaw:
http://zert.isotf.org/advisories/zert-2007-01.htm
Zapakirano u MSI, trivijalno deployable preko group policya. Cijeli je patch dovoljno trivijalan da baš nikakvih problema ne bi ni u teoriji mogao učiniti (in-memory patchiranje, traženje nekoliko signatura..).
4. Cijela je ova situacija jako slična WMF ranjivosti (oba su 0day, exploitabilna tek posjetom na stranicu/otvaranjem e-maila, oba zatekla MS nespremna). Aftermath za in-the-wild WMF exploite je bio otprilike sljedeći:
http://news.com.com/Antivirus+...F+bug/2100-1002_3-6018696.html
Svi AV-ovi prve klase (dakle ne g**** kao što su AVG ili ClamAV) su detektirali sve od uhvaćenih 200-ak varijanti WMF exploita. Što to znači? Znači da sa instaliranim jednim od takvih AV-ova (BitDefender, Computer Associates eTrust-VET, F-Secure, Kaspersky Lab, McAfee, Eset Nod32, Microsoft OneCare, Sophos, Symantec) je za korisnika vulgaris (to je onaj što ni ne zna što je to exploit, već samo instalira AV i nada se najboljemu) ranjivost nije ni postojala. Bio je siguran u MladenIsakovic smislu.
Ova pojava je jednostavno posljedica činjenice da je sigurnost MS-ove platforme previše važna da bi se pustila samo MS-u na kontrolu.
5. Većina HIPS-eva već ima generičke definicije koje onemogućuju eksploataciju ANI ranjivosti. Neki od njih su čak i besplatni, npr.
http://www.eeye.com/html/produ...k/neighborhoodwatch/index.html
Također postoje i trivijalne definicije za Snort i sl. alate (sve što treba jest provjeriti duljinu jednog polja u headeru).
Što to sve znači summa summarum?
Za one koji žele i jedino priznaju patch koji 100% radi bez popratnih pojava kao jedini siguran način otklanjanja propusta - imaju izbor.
Za one koje ne zanima security i sve što žele jest instalirati neki AV/HIPS i ovaj i sve buduće ovakve strke prepustiti nekom trećem na razmišljanje - imaju izbor.
Za one žele security kao prebuilt feature u OS-u, bez 3rd party dodataka, a usto su spremni platiti za dovoljno napredan hardver (x64 Vista) - imaju izbor.
Sve u svemu, kako bi rekao čika Shakespeare, mnogo vike nizašto ;)
Ugodan dan pingvini!
[ cynique @ 02.04.2007. 09:33 ] @
Citat: Džeronimo: Čovek ne koristi Paralles da bi koristio Win, nego da bi koristio programe koji su pisani za Win.
Razlika je ogromna.
OMG :)
Nitko ne koristi Windowse radi Windowsa samih. OS-evi su daaaaavno prestali biti sami-sebi razlog korištenja.
Citat: Ako misliš da je korišćenje programa za Win isto što i korišćenje Win-a, da li to znači da ti koristiš Linux kada na Win-u pokrećeš programe pisane za Linux?
Ne možeš na win pokrenuti "program pisan za linux", osim eventualno preko nekog prljavog hacka tipa line.
S druge strane, program koji se može prevesti u izvodivi strojni kod i za windows i linux platforme, je sve samo NE "linux program". Razlika je ogromna :)
[ Ivan Dimkovic @ 02.04.2007. 10:52 ] @
Citat:
Nitko ne koristi Windowse radi Windowsa samih. OS-evi su daaaaavno prestali biti sami-sebi razlog korištenja.
Ocigledno nisu - tu je Linux.... korisnici Linuxa stalno nesto budze, dobudzuju, podesavaju kod njega :)
Citat:
S druge strane, program koji se može prevesti u izvodivi strojni kod i za windows i linux platforme, je sve samo NE "linux program". Razlika je ogromna :)
Linuxovcima su reci UNIX i POSIX sinonim za Linux ;-)))
[ japan @ 02.04.2007. 12:17 ] @
ispade sad jos da je od svih onih proaktivnih zastita jedina i najbolja x64... ;)
[ optix @ 02.04.2007. 12:46 ] @
Offtopic
Kursor na drugaciji nacin... http://www.1-click.jp/
[ unleaded @ 02.04.2007. 12:47 ] @
Citat: @degojs
Kad budeš imao Linux na 95% desktopa, a po firmama je taj procenat i veći... Hahaha, ovo si gled'o il' u bijeli grah il' u šoljicu :).
Citat: @degojs
Što bi rekao onaj Boldrik iz Crne Guje: I have a cunning plan..
Ma jok, Bole je Crnom Gruji rek'o:
"Gazda, svi prasići u Austrougarskoj dobili kursor-kugu. Akobogda, pokrepaće
bez vakcine do trećeg aprila pa ćemo mi da biznisujemo, a ne da ih onom Zmagu
dajemo džaba, k'o do sad..." :)).
[ degojs @ 02.04.2007. 13:54 ] @
Citat: Džeronimo:
Čovek ne koristi Paralles da bi koristio Win, nego da bi koristio programe koji su pisani za Win.
Razlika je ogromna.
Hahaha, pa dobar dan Kolumbo.. otkrili ste Ameriku..
Na Windowsu se to podrazumeva. Nije to kupusara, pa da sistem imamo da bi se bavili rekompajliranjem kernela i menjanjem konfiguracionih fajlova dan i noć..
[ Džeronimo @ 02.04.2007. 14:31 ] @
Citat: degojs: Na Windowsu se to podrazumeva. Nije to kupusara, pa da sistem imamo da bi se bavili rekompajliranjem kernela i menjanjem konfiguracionih fajlova dan i noć
Šta pričaš, čoveče? Ko na Mac-u kompajlira nešto ili menje konfiguracione datoteke (čovek koristi Mac OS X)? Sve radi out-of-the-box, bez one rutine na koju su korisnici Win-a navikli (drajveri za modem, za grafičku, za zvuk... instaliraj ovo, instalira ono...).
Pa ni na User friendly Linux distribucijama nema potrebe da korisnik kompajlira kernel ili bilo šta drugo.
Citat: degojs: Na Windowsu se to podrazumeva. Nije to kupusara.
Šta je kupusara se vidi po tome koliko šta troši memoriju i koliko prostora samo OS zauzima.
[ degojs @ 02.04.2007. 14:55 ] @
Citat: Šta pričaš, čoveče? Ko na Mac-u kompajlira
Ne znaš da je "kupusara" naziv za Linux, a ne Mac? Stvarno čovek sve mora da vam crta.. Jesi ti novi ovde, na ovom forumu?
Citat: Pa ni na User friendly Linux distribucijama nema potrebe da korisnik kompajlira kernel ili bilo šta drugo.
Vidim, fontovi su vam jača strana :) Malo ipak mora da se kopira sa Windows particije, a i onda opet ni na šta ne liči. Da ne pominjemo slučaj da je na većem broju distribucija po difoltu bez podrške za mp3, Flash, itd, itd.
Ah, da, trebao sam da probam onu drugu distribuciju? :))
Citat: Šta je kupusara se vidi po tome koliko šta troši memoriju i koliko prostora samo OS zauzima.
Šta troši memoriju? O čemu ti..??
U čemu je problem sa prostorom? Nema mesta na 100+ GB diskovima? Obriši kupusaru pa će biti.
Na kraju bolje da troši i memoriju i disk i radi nešto, nego da platim taj hardver pa zjapi prazno i ne radi ništa kao na kupusari.
[ MladenIsakovic @ 02.04.2007. 15:07 ] @
Aj' Dejane, ne zajebavaj, nisi ti baš tol'ko glup 
[ Džeronimo @ 02.04.2007. 15:18 ] @
Citat: degojs: Šta troši memoriju? O čemu ti..??
Kolko RAM-a treba za konforan rad na Visti? Je l' može 256 MB?
Ako ne troši mnogo memorije, kao što ti kažeš, onda bi 256 MB trebalo da bude sasvim dovoljno.
Kakva grafička treba za Vistu? Je l' može neka sa 64 MB?
Citat: degojs: U čemu je problem sa prostorom? Nema mesta na 100+ GB diskovima?
Nije prostor problem, al' osnovna instalacija ne bi smela da bude toliko teška.
OS treba da služi da bi se hardver maksimalno iskoristio (nebitno da li je hardver malo stariji ili je glanc nov), a ne obratno.
[ Apatrid @ 02.04.2007. 15:34 ] @
Citat: japan: ispade sad jos da je od svih onih proaktivnih zastita jedina i najbolja x64... 
Citaj, Vista Ultimate edition, ako sam dobro shvatio.
Pljunes pare, problem rijesen. 
[ Apatrid @ 02.04.2007. 15:35 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Linuxovcima su reci UNIX i POSIX sinonim za Linux ;-)))
Bice da ima ovdje ne jedan junak kome su emulacije na Windowsu sinonim za UNIX i POSIX. 
[ Džeronimo @ 02.04.2007. 15:47 ] @
Citat: degojs: Da ne pominjemo slučaj da je na većem broju distribucija po difoltu bez podrške za mp3, Flash, itd, itd.
A kako je na Win? Sve radi, je l' tako? Što onda mora da se instaliraju dodatni Playeri i dodatni kodeci da bi mogao da se odgleda neki film?
Pa i na Win isto moraš da instaliraš i kodeke i Playere i Flash...
[Ovu poruku je menjao Džeronimo dana 02.04.2007. u 17:09 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 02.04.2007. 15:48 ] @
A kako se to POSIX "emulira" na Windowsu - mozes li da nam to objasnis? Koliko znam, POSIX podsistem na Visti je ekvivalentan Win32 podsistemu - oba se mapiraju direktno na kernel ;-)
Ovi Linuxovci samo nesto sanjaju :)
Citat:
Kolko RAM-a treba za konforan rad na Visti? Je l' može 256 MB?
Ako ne troši mnogo memorije, kao što ti kažeš, onda bi 256 MB trebalo da bude sasvim dovoljno.
Vista zauzima optimalnu kolicinu memorije savremenog racunara u 2007 - jer je i namenjena za te racunare i dizajnirana je da pruzi experience dostojan takvih racunara - nemam kuci C2D sa 4 GB RAM-a i NV8800 karticu da bih na njemu vrteo polu-transparentnu konzolu - za to bi mi radio posao i neki Pentium na 166 MHz i S3 Virge grafickom.
Ako imas kantu sa 256 MB RAM-a, cisto sumnjam da ces staviti legalnu Vistu na istu, jer legalna Vista kosta par puta vise od te kante.
Ako koristis kradeni softver... pa jbg, zamisli da ukrades Audi S8 i da se zalis kako nece da ide dobro na pogon rakije kroz stocni put... ne mere, jbg :)
Citat:
A kako je na Win? Sve radi, je l' tako? Što onda mora da se instaliraju dodatni Playeri i dodatni kodeci da bi mogao da se odgleda neki film?
Pa i na Win isto moraš da instaliraš i kodeke i Playere i Flash...
MP3 radi out of the box... za piratske filmove vrlo verovatno moras da skines neki codec - samo sto je procedura instalacije tog codeca malo jednostavnija od Linuxa :)
[ degojs @ 02.04.2007. 16:04 ] @
Citat: Citaj, Vista Ultimate edition, ako sam dobro shvatio.
Pljunes pare, problem rijesen
Nisi dobro shvatio..
Get the facts, što bi rekao Microsoft :)
Ima i Vista x64 Home, itd.
[ Džeronimo @ 02.04.2007. 16:06 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: samo sto je procedura instalacije tog codeca malo jednostavnija od Linuxa :)
Zavisi koja je distribucija u pitanju :) Instalacija programa i kodeka može da bude čak i lakša nego na Win :)
Evo, naprimer, na Ubuntu Linuxu se ceo postupak instalacije kodeka svodi na par klika mišem i to je sve (nakon toga Synaptic preuzme i instalira sve što je potrebno).
[ degojs @ 02.04.2007. 16:14 ] @
Citat: Pa i na Win isto moraš da instaliraš i kodeke i Playere i Flash...
Ozbiljno? Flash mora da se instalira na Win? Nešto se ne sećam.
Dalje, kad god sam probao na Linuxu da u FF instaliram Flash, preko Firefoxovog apdejta, uvek je pukao. Uvek sam morao ručno da to radim, obavezan silazak u bash. Na Windowsu, klik, klik, imate novu verziju instaliranu. Vozi.
Što se kodeka i plejera tiče.. koji to nedostaju na Windowsu? Sve najvažnije je tu, a koliko se sećam moja Vista bez problema pušta DVD iz Windows Media Centra, ne sećam se da sam nešto dodavao.
Doduše, osim MP3, ovo ostalo je sve ipak manje bitno. Normalni ljudi gledaju film na TV.
Mp3 i Flash ipak trebaju biti tamo po difoltu. A to nešto kod vas baš i nije slučaj.
[ vladared @ 02.04.2007. 16:26 ] @
@degojs
Ponekad mi se činiš da nemaš pojma o računarima. Trubiš stalno iste priče. Pitanje sam postavio tebi šta fali linuxu sem igrica za kućnu upotrebu, jer si do sada jedno 50 puta ponovio kako linux nije dobar, ali ni jedan razlog-dokaz toj tvojoj tvrdnji nisi pružio. Flash se instalira i u Windowsu i u Linuxu, a to što ne umeš na Linuxu, samo pokazuje da ne umeš i ništa više. Ja sam već zaboravio kada sam ručno instalirao Flash.
@ivan
Vista se po meni malo rasipnički ponaša prema resursima, a razlog tome je gomila procesa koja je nakačena da sve to kao učini lepim. Slažem se da svaki moderan računar (čitaj kupljen u zadnjih 12 meseci) će bez bilo kakvih problema moći da potera Vistu, ali da li je baš toliko potrebno zauzeće memorije i drugih resursa? Ovde bi mogli da širimo debatu i uzduž i popreko, ali jednostavno mi se čini da nije dovoljno rađeno na optimizaciji Viste, jer se ovako zaista stiče utisak da je pravljena samo za Tip Top mašine.
[ MladenIsakovic @ 02.04.2007. 16:27 ] @
Citat: degojs: Ozbiljno? Flash mora da se instalira na Win? Nešto se ne sećam.
Pa očigledno ti loše rade mentalne vijuge u zadnje vreme, jer mora
Citat: Dalje, kad god sam probao na Linuxu da u FF instaliram Flash, preko Firefoxovog apdejta, uvek je pukao. Uvek sam morao ručno da to radim, obavezan silazak u bash. Na Windowsu, klik, klik, imate novu verziju instaliranu. Vozi.
Vama Windowsovcima uvek puca sve na Linuxu. Nije Linux kriv što vi nemate pojma. Meni nikada nije pukao, ni u jednoj od X distribucija. A bez problema radi i flash 9, na komandu.
Citat: Što se kodeka i plejera tiče.. koji to nedostaju na Windowsu? Sve najvažnije je tu, a koliko se sećam moja Vista bez problema pušta DVD iz Windows Media Centra, ne sećam se da sam nešto dodavao.
Da li ti pušta i DivX sa subtitleom u sve tom MPlayeru? I na Linuxu (bar na Slackware-u kod mene) radi out-of-box i mp3 i DivX, sve osim wma, wmv i još nekog, zaboravio sam, pa prevučeš kodeke sa Mplayer-ovog sajta i imaš sve.
Citat: Mp3 i Flash ipak trebaju biti tamo po difoltu. A to nešto kod vas baš i nije slučaj.
Flash nije (na mom distrou) ni na Windowsu, a Mp3 jeste, i na mom distrou i na Windowsu.
[ degojs @ 02.04.2007. 16:30 ] @
Citat: Kakva grafička treba za Vistu? Je l' može neka sa 64 MB?
Može.
[ degojs @ 02.04.2007. 16:34 ] @
Citat: Da li ti pušta i DivX sa subtitleom u sve tom MPlayeru?
DivX? Šta je to?
Mislim da se film zvao XXX ("Triple-X"), a ne "DivX". Da nisi pomešao? Ne znam što ne bi radio. Standardan DVD, ubaciš i gledaš. Što ne bi radio?
:)))))
Doduše, lepo već rekoh - što bi gledao filmove na kompjuter ako imam TV?
Citat: I na Linuxu (bar na Slackware-u kod mene) radi out-of-box i mp3 i DivX, sve osim wma, wmv i još nekog, zaboravio sam, pa prevučeš kodeke sa Mplayer-ovog sajta i imaš sve.
MPlayer, jesu to oni za koje se zna da kradu dllove sa Windowsa?
Bah.
Što se Flasha tiče, sad stvarno više ne mogu da tvrdim - možda si u pravu, da više ne dolazi uz Windows. Nisam 100% siguran ni u jedno ni u drugo.
[ Džeronimo @ 02.04.2007. 16:36 ] @
Citat: degojs: Ozbiljno? Flash mora da se instalira na Win? Nešto se ne sećam.
Pa na XP mora. Čak i da dolazi Flash uz njega, opet mora jer sad aktuelan Flash 9.
Citat: degojs: Što se kodeka i plejera tiče.. koji to nedostaju na Windowsu?
Nisam ni rekao da nedostaju, al' moraju da se instaliraju. Ko hoće da sluša muziku preko stvarno dobrog Playera, onda mora da preuzme i instalira iTunes.
Citat: degojs: Normalni ljudi gledaju film na TV.
I ja gledam filmove na TV, al' ima ljudi koji vole da gledaju filmove na računaru.
[ degojs @ 02.04.2007. 16:40 ] @
Citat: Čak i da dolazi Flash uz njega, opet mora jer sad aktuelan Flash 9.
Pa u čemu je problem? Kad odeš na neki sajt, on ti lepo kaže "Click here to install Flash.." i vozi: Next->Next->Finish.
[ Apatrid @ 02.04.2007. 17:16 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: A kako se to POSIX "emulira" na Windowsu - mozes li da nam to objasnis? Koliko znam, POSIX podsistem na Visti je ekvivalentan Win32 podsistemu - oba se mapiraju direktno na kernel ;-)
Ovi Linuxovci samo nesto sanjaju :)
Ivane, vrati se ponovo na tu recenicu i provjeri da tamo nije bio i UNIX. Ne znam kome se ovde snovidja sto je sagovornik htio da kaze.
[ MladenIsakovic @ 02.04.2007. 18:00 ] @
Citat: degojs: što bi gledao filmove na kompjuter ako imam TV?
Hahaha, lameru jedan stari, jel' tako? Dupli standardi, a? A što bih igrao igrice na Windowsu kad mogu na Xboxu ili Play Station-u? 
By the way, skineš film sa torenta, uključiš TV-Izlaz i gledaš ga, što bi sad kupovao disk, rezao, pa puštao na home-DVD-playeru?
[ degojs @ 02.04.2007. 18:38 ] @
Zato što XBox i Playstation koštaju mnogo više od jednog kineskog DVD plejera, koji se ovde kupi za $25 i pušta sve živo.. A ako dodaš malo više, imaćeš i mogućnost da gledaš onaj tripleX, tj. DivX.
[ degojs @ 02.04.2007. 18:42 ] @
Citat: By the way, skineš film sa torenta, uključiš TV-Izlaz i gledaš ga, što bi sad kupovao disk, rezao, pa puštao na home-DVD-playeru?
Zato što imaš malo veću televiziju i sigurno nije isto DivX i DVD? Da ne pominjem HD.
Kod nas je to možda retkost, ovde je retkost da ljudi kupuju običan televizor više.. osim ono ako nije 3. TV u kući, za u sobu za spavanje i tako. Dalje, na DVD ima dodatnog materijala - ko voli filmove i slično, sigurno se neće toga odreći.
Dosta u ovoj raspravi je vezano za standard života.. ebi ga.
[ cynique @ 02.04.2007. 19:36 ] @
Citat: Apatrid: Ivane, vrati se ponovo na tu recenicu i provjeri da tamo nije bio i UNIX. Ne znam kome se ovde snovidja sto je sagovornik htio da kaze.
Interix (SUA/SFU) nije SUS-certificiran, a nije bogami ni Linux ni *BSD. Pa opet teško da bi njih nazvao ne-*nixima.
S druge strane, opskurni z/OS jest SUS-certificiran, iako je arhitekturom daleeeeeko od tradicionalnih *nixa.
Zašto? Pa SUS je specifikacija, ne implementacija, i ako prolaziš sve odgovarajuće testove (bez obzira kako POSIX APIji bili implementirani, nativno ili emulacijom), možeš reći da je platforma POSIX/SUS-compliant, te lijepo možeš zalijepiti UNIX logo na kutiju :)
Ne postoji "emulacija UNIXa/POSIXa". Korištenje takvih kvalifikatora se u najmanju ruku može shvatiti kao FUD ;)
[ Apatrid @ 03.04.2007. 01:11 ] @
Citat: cynique: Zašto? Pa SUS je specifikacija, ne implementacija, i ako prolaziš sve odgovarajuće testove (bez obzira kako POSIX APIji bili implementirani, nativno ili emulacijom), možeš reći da je platforma POSIX/SUS-compliant, te lijepo možeš zalijepiti UNIX logo na kutiju :)
Ne postoji "emulacija UNIXa/POSIXa". Korištenje takvih kvalifikatora se u najmanju ruku može shvatiti kao FUD ;)
NO SHIT?
Vista je, dakle, bolji Unix od Unix-a?
Wow.
[ cynique @ 03.04.2007. 07:54 ] @
Vista nije UNIX.
[ bojan_bozovic @ 03.04.2007. 08:00 ] @
Nije ali zOS je bolji UNIX od Linuxa ili FreeBSD. Link. Pod zOS POSIX nije native API, bas kao kod Windowsa.
[ Ivan Dimkovic @ 03.04.2007. 09:20 ] @
Citat:
Vista je, dakle, bolji Unix od Unix-a?
Covek je rekao da je Unix specifikacija - dakle, moze se samo govoriti o boljoj implementaciji te specifikacije :))
Tvoja ideja o "emuliranju Unixa" glede Viste bi se prevodjenjem svela na "emuliranje Unix specifikacije" sto nema puno smisla ;-)
Vista nije UNIX svakako, ali je vrlo POSIX kompatibilna bez ikakve "emulacije".
[ bojan_bozovic @ 03.04.2007. 15:19 ] @
@degojs
Citiracu sebe.
Citat:
A koji to win installer omogucava instalaciju u My Documents i da se ne dira registry
Rutkowska je pricala bezveze, iako bi installer pokrenula sa privilegijama da pise u Program Files\Stogod, i menja samo deo registry, u najvecem broju slucajeva i u SYSTEM32 bi morao da ima dozvolu da pise, zbog instalacije DLL-ova. Jos i da se napomene da prosecan korisnik to nece raditi. Jos da se napomene da je to bespotrebno ako ne zelis da implementiras least-privilege izvrsavanje bez obzira koji nalog koristis, sto ima jako malo smisla na desktopu. Prakticno, po tom modelu userland app koju pokreces ne bi mogla pisati van npr. %TEMP%\vreme.user.appname\ niti koristiti sockete npr. niti citati bilo sta van tog dir bez dozvole korisnika dok je ne flagujes kao "trusted". Ko ce to na desktopu da radi?
[ degojs @ 03.04.2007. 15:57 ] @
Bojane, prvo - nije pričala bezveze, ima to smisla.
Ti ne razumeš u kojim sve slučajevima UAC dijalog može da se pojavi, i šta tačno je Rutkowska kritikovala. Russinovich je pojasnio da je to jednostavno "by design" - da bi se olakšalo, bar u prvo vreme, a nigde nije isključeno da će u nekoj budućoj verziji, to biti promenjeno da radi kako Rutkowska kaže.
Drugo, ovo za DLLove i Registry, ne razumem šta hoćeš da kažeš, ali nije ni bitno pošto si omašio da vidiš o kojoj situaciji ona govori.
[ bojan_bozovic @ 03.04.2007. 15:59 ] @
@degojs
U situaciji kada se traze admin privilegije da se pokrene instalacioni program, i ne postoji mogucnost da se instalacioni program pokrene pod normalnim user accountom?
[ xtraya @ 03.04.2007. 16:02 ] @
ah taj russinowich... e da li ste probali sada vec legendarni nt_switch na visti?
haha kako ih je raskrinkao russinowich pre 10 i kusur godina, sa pricom o NT4 server/workstation lazima ...
za degejsa:
evo ovo je sa MINT-a, iskreno nisam uspeo da poteram neki namenski softwer sa wineom, fali mi ADO ali to cu resiti koliko sutra...
inace, ovo je bas shminkerska distribucija koja radi fenomenalno...
screenshotove s motorole na kernelu 2.4.20 dobijas u cetvrtak, nema ih na lageru, sve su se rasprodale...
[ degojs @ 03.04.2007. 17:11 ] @
Citat: U situaciji kada se traze admin privilegije da se pokrene instalacioni program, i ne postoji mogucnost da se instalacioni program pokrene pod normalnim user accountom?
Pa da. Tj. ne znam da li baš nikako NE postoji mogućnost, ali stvar je da, koliko sam ja razumeo Rutkowsku, samo ime fajla može da okine pojavu UAC-a, a ne bi moralo nužno, pošto program možda i ne treba admin privilegije.
[ degojs @ 03.04.2007. 17:13 ] @
@xtraja:
daj čoveče ajd idi na neki drugi forum.. ono, zlo je više i čitati kakve besmislice pišeš. Koji đavo si uopšte i došao ovamo? Da nam pričaš svi znamo koje priče o BSODu, Russinovichu za koga si čuo verovatno ovih dana i slično.. ne mi nismo znali za Russinovicha i NT.. jooooj. Dosadan si, da bar umeš da nasmeješ.. nego ni to. Koga interesuju tvoji mobilni telefoni..
xtraja posted.
I am the gray screen of boredom and stupidity.
No one hears your screams.
;(
[Ovu poruku je menjao degojs dana 03.04.2007. u 18:38 GMT+1]
[ bojan_bozovic @ 03.04.2007. 17:35 ] @
Ako je tako onda neces startovati program. Ako ja napisem crack.exe koji okine uac, ti dobijes prompt da programu dajes admin privilegije, i... ne pokreces ga. MS je mogao ici bez uac. Log off, login ko Administrator, pokreni setup, mozda bolje? Moze se podesiti i tako.
Citat:
Disable User Account Control from prompting for credentials to install applications
Use the following procedure to disable UAC from prompting for credentials to install applications. Note:
To perform the following procedure, you must be logged into a client computer as a local administrator.
To disable UAC from prompting for credentials to install applications
1.
Click Start, click All Programs, click Accessories, click Run, type secpol.msc in the Open text box, and then click OK.
2.
From the Local Security Settings console tree, click Local Policies, and then Security Options.
3.
Scroll down and double-click User Account Control: Detect application installations and prompt for elevation.
4.
From the User Account Control: Detect application installations and prompt for elevation Properties dialog box, click Disabled, and then click OK.
5.
Close the Local Security Settings window.
http://technet2.microsoft.com/...4c21f5c6c2d91033.mspx?mfr=true
[ degojs @ 03.04.2007. 17:45 ] @
Citat: Ako je tako onda neces startovati program.
Što je malo bezveze - ili admin ili ništa?
Mislim OK, ajd kao dizajn odluka da bi se olakšalo instaliranje programa, ali stvarno nisam siguran da bi tako trebalo da ostane. Doduše, kako rekoh, nisam siguran da nema neki klik-klik workaround, a iskreno, nisam ni primetio da mi smeta nešto kako je urađeno..
[ mulaz @ 03.04.2007. 18:39 ] @
a sto ne bi postojala user instalacija programa? da mozes da instaliras nesto u svoj home dir i koristis samo ti kao lokalni user. vecina programa ne trebe administratorski pristup za pokretanje. Sto onda ne bi obicnom useru omogucili da instalira nesto kao user samo za sebe?
[ Ivan Dimkovic @ 03.04.2007. 18:42 ] @
Pa moguce je sasvim napraviti User-mode instalaciju - ne znam sta je tu problem.
[ mulaz @ 03.04.2007. 19:09 ] @
pa kazi kako? dok sam testirao vistu malo, pitanje dali da dam admin pristup, ili prekidaj
gde da izabere user instalalciju? :)
[ bojan_bozovic @ 03.04.2007. 19:23 ] @
Ako je installer pisan za usermode instalaciju, moze, ali vecina danasnjih nije. Dakle ocekuju da izvrse update ili naprave DLL-ove u SYSTEM32 direktorijumu, mada isti mogu biti i u direktorijumu gde je sama aplikacija. Isto tako, modifikacija registry ne bi bila moguca u usermode instalaciji, npr. za asocijaciju za fajlovima. Instaler/package manager pod bilo kojim sistemom radi bazicno iste stvari - registracija instalacije (za brisanje), dekompresija programa i update dll/so fajlova ako je potrebna, i registracija u shellu/filemanageru (explorer/KDE/GNOME). Zadnje dve stvari nisu moguce u user-mode instalaciji, ev. je moguce promeniti ponasanje shella/filemanagera za jednog korisnika, ali je nemoguce izvrsiti update so/dll fajlova na sistemu, isti idu u direktorijum gde i program.
[ degojs @ 03.04.2007. 19:30 ] @
Bojane.. pa ona upravo priča o slučajevima kad nema takvih zahteva od strane instalera, koliko sam ja razumeo. I upravo zato kaže da je to moglo bolje da se uradi, da se UAC u tim slučajevima uopšte ne treba pojavljivati.
[ mulaz @ 03.04.2007. 19:39 ] @
u linuxu je moguce bez problema skompajlati program (i staticki) i drzati ga u ~/bin
video sam i par installera za to na internetu (automatski ./configure,...)
[ Ivan Dimkovic @ 03.04.2007. 19:41 ] @
Citat:
Ako je installer pisan za usermode instalaciju, moze, ali vecina danasnjih nije. Dakle ocekuju da izvrse update ili naprave DLL-ove u SYSTEM32 direktorijumu, mada isti mogu biti i u direktorijumu gde je sama aplikacija. Isto tako, modifikacija registry ne bi bila moguca u usermode instalaciji, npr. za asocijaciju za fajlovima.
Probaj da instaliras Foobar2000 - eto, on potpuno lepo radi u user modu.
Citat: mulaz
u linuxu je moguce bez problema skompajlati program (i staticki) i drzati ga u ~/bin
video sam i par installera za to na internetu (automatski ./configure,...)
Pa i u Windowsu je sasvim OK kompajlirati program u usermode okruzenju :)
[ bojan_bozovic @ 03.04.2007. 19:45 ] @
user mode instalacijom anuliras prednosti DLL, a to je da update-om dll svaki program koji dll koristi dobija poboljsanu biblioteku, i da se smanjuje potrosnja memorije jer vise programa u memoriji mogu koristiti isti dll (nit je update moguc, nit ce taj DLL u direktorijumu programa biti deljen). Pazi, dinamicko linkovanje moze da uspori startovanje programa, to gore su jedine prednosti DLL.
Dalje, ne zaboravi da je prilicno besmisleno prebaciti pola sistema (dakle instalacije programa) u home dir - tako prakticno pravis nov admin/root nalog, jer greska ili maliciozni program moze da osteti sistem i pod user accountom.
[ Ivan Dimkovic @ 03.04.2007. 19:48 ] @
Citat:
user mode instalacijom anuliras prednosti DLL
Odakle ti ta ideja?
Ako si ti Kompanija XYZ - i imas svoje shared biblioteke, a zelis da sve radi u User Modu nista, ama bas nista, te ne sprecava da sve stavis u foldere gde user ima pravo pristupa.
[ bojan_bozovic @ 03.04.2007. 19:49 ] @
Druge aplikacije nece moci da koriste te DLL-ove, i ako ijedna vec postoji na sistemu, nece moci da koriste noviju verziju. Bolje je staticko linkovanje onda, jer ce program brze da se startuje.
[ xtraya @ 03.04.2007. 21:15 ] @
Citat: @xtraja:
daj čoveče ajd idi na neki drugi forum.. ono, zlo je više i čitati kakve besmislice pišeš. Koji đavo si uopšte i došao ovamo? Da nam pričaš svi znamo koje priče o BSODu, Russinovichu za koga si čuo verovatno ovih dana i slično.. ne mi nismo znali za Russinovicha i NT.. jooooj. Dosadan si, da bar umeš da nasmeješ.. nego ni to. Koga interesuju tvoji mobilni telefoni..
degejs, hajde pogledaj molim te pod kojim si brojem registrovan na ES pa ce ti se sve samo kazati...
[ xtraya @ 03.04.2007. 23:25 ] @
hehe, e degejs , provalio sam onu win glupost koja se tiche browsinga,kada strahovito lose radi browsing ili ne radi uopste (vidi samo sebe)
necu ti reci detaljno o cemu se radi, dok ne vidim na visti kako se ponasha....
[ japan @ 04.04.2007. 09:36 ] @
a kakvi su vam fontovi na windowsu?
jesu muljavi?
[ ubuntulider @ 04.04.2007. 13:36 ] @
Evo upravo smo pustili Update za fontove, valjda ti sada nece biti muljavi.
[ fearless @ 04.04.2007. 17:55 ] @
[ EArthquake @ 04.04.2007. 23:30 ] @
Citat: cynque:1. Još se nije pojavio nijedan pouzdani exploit koji radi na x64 Visti. Svi mnogo nešto seru kao je teoretski moguće (teoretski je moguće i karati Angelinu Jolie), ali nitko da sjedne i napiše jedan koji zaobilazi NX+ASLR. Vrlo je izvjesno da se i neće, jer nijedan već objavljen ne zaobilazi ni obični hardverski XP DEP (prolistajte malo komentare na mailing listama). Već sam napomenuo jedno 100 puta, ali nikako izgleda da dopre do pingvinskih ušesa - svrha proaktivnih zaštita jest da učine eksploataciju dovoljno nemogućim pothvatom, ako one uopće postoje, ne da ih eliminira.
Šteta je što /GS nije aktivan na stack-allocated struct-ove, već samo obične nizove. Mnijem da će se to nakon ovog gafa (u Vista SP1 ili nešto) vrlo hitno ispraviti ;) Da je /GS bio aktivan, od ove cijele farse ne bi bilo ništa :/
ASLR je dostupan i za obične smrtnike na win2k/XP:
http://www.wehnus.com/products.pl
Štoviše, Wehntrust je nešto agresivniji i od Vistinog ASLR-a, i ima drukčiji algoritam randomizacije, pa ste sa njim možda čak i sigurniji nego na x32 Visti.
2. Ako mislite da ne postoje sigurnosni propusti ovakve kategorije na svetim kravama linuxu/solarisu/Mac etc., onda zaista selektivno percepirate stvarnost. Koga boli q za npr. libpng vuln exploitabilan iz Firefoxa kad je alternativa OS sa > 90% tržišta? U konačnici, po broju otkrivenih vulnova, Vista će i dalje biti nekoliko puta ispred RHEL/Mac OS, to uopće nije upitno.
3. Već je spomenuto, ali postoji već nekolicina neslužbenih patcheva, izgleda da je to novi trend otkad je Guilfanov objavio onaj svoj za WMF flaw:
http://zert.isotf.org/advisories/zert-2007-01.htm
Zapakirano u MSI, trivijalno deployable preko group policya. Cijeli je patch dovoljno trivijalan da baš nikakvih problema ne bi ni u teoriji mogao učiniti (in-memory patchiranje, traženje nekoliko signatura..).
4. Cijela je ova situacija jako slična WMF ranjivosti (oba su 0day, exploitabilna tek posjetom na stranicu/otvaranjem e-maila, oba zatekla MS nespremna). Aftermath za in-the-wild WMF exploite je bio otprilike sljedeći:
http://news.com.com/Antivirus+...F+bug/2100-1002_3-6018696.html
Svi AV-ovi prve klase (dakle ne g**** kao što su AVG ili ClamAV) su detektirali sve od uhvaćenih 200-ak varijanti WMF exploita. Što to znači? Znači da sa instaliranim jednim od takvih AV-ova (BitDefender, Computer Associates eTrust-VET, F-Secure, Kaspersky Lab, McAfee, Eset Nod32, Microsoft OneCare, Sophos, Symantec) je za korisnika vulgaris (to je onaj što ni ne zna što je to exploit, već samo instalira AV i nada se najboljemu) ranjivost nije ni postojala. Bio je siguran u MladenIsakovic smislu.
Ova pojava je jednostavno posljedica činjenice da je sigurnost MS-ove platforme previše važna da bi se pustila samo MS-u na kontrolu.
5. Većina HIPS-eva već ima generičke definicije koje onemogućuju eksploataciju ANI ranjivosti. Neki od njih su čak i besplatni, npr.
http://www.eeye.com/html/produ...k/neighborhoodwatch/index.html
Također postoje i trivijalne definicije za Snort i sl. alate (sve što treba jest provjeriti duljinu jednog polja u headeru).
Što to sve znači summa summarum?
Za one koji žele i jedino priznaju patch koji 100% radi bez popratnih pojava kao jedini siguran način otklanjanja propusta - imaju izbor.
Za one koje ne zanima security i sve što žele jest instalirati neki AV/HIPS i ovaj i sve buduće ovakve strke prepustiti nekom trećem na razmišljanje - imaju izbor.
Za one žele security kao prebuilt feature u OS-u, bez 3rd party dodataka, a usto su spremni platiti za dovoljno napredan hardver (x64 Vista) - imaju izbor.
Sve u svemu, kako bi rekao čika Shakespeare, mnogo vike nizašto ;)
Ugodan dan pingvini!
izvinjavam se zbog moguce loseg citata (tj lose prenesenog) htteo sam da odgovorim konkretno na cynqueov post koji je bio par stranica unazad ...
nebih da otpocinjem polemiku , ali postoji nacin zaobilazenja ASLR+NX zastita bez brute force-a , pouzdano znam , jer imam exploit koji upravo to i radi , ali ce na objavljivanje ove tehnike morati da se saceka neko vreme , sve zavisi od autora
naravno , opet kazem , situacije u kojima je moguce uspesno exploitati bug si mnogostruko umanjene ovim zastitama, a sto se tice hardvskog DEPa , mislim da exploit u gornjem postu upravo ti i radi , i to radi i u firefox-u zaobilazeci IEov protected mode
a i sada vec postoje i javni exploiti koji rade i na visti
http://www.milw0rm.com/exploits/3651
nisam licno proverio , proverio sam na mom xp sp2 ,
i jos jedna stvar , danas mi je u mailboxu osvanula vest da MS-ov ani patch stvara neke probleme s nekim aplikacijama , ...
http://rss.slashdot.org/~r/Sla...ashdot/~3/106597547/article.pl
nista preterano opasno, ali ...
(neke stvari u mom postu mogu da se protumace kao rekla/kazala , zato nemojte da se ljutite :)) )
[ degojs @ 05.04.2007. 00:09 ] @
Citat: i to radi i u firefox-u zaobilazeci IEov protected mode
:))))))))
Ovo treba napisati.
[ cynique @ 05.04.2007. 08:12 ] @
Propust će se manifestirati u bilo kojem browseru koji poziva ranjivi GDI kod...FF nije nikakva iznimka :)
Nijedan od milw0rm exploita ne radi sa uključenim hardverskim DEP-om (tj. NX bitom) (bar koliko vidim od izvješća na mailing listama, sam nisam testirao jerbo nemam gdje). Loše je što je DEP uopće po defaultu isključen za IE i ostale naknadno instalirane browsere. Dobra je stvar što se na x64 Visti, koliko je meni poznato, NX/XD ne može isključiti nijednim dosad poznatim trikom. Možeš pokušati dobiti izvršavanje koda ulančavanjem povratnih adresa na stogu na već dostupne snippetiće inst...instr...ret u izvodivoj memoriji, ali tu bi ASLR trebao doći u igru.
Iskakanje iz IE protected modea je također moguće samo kombiniranjem sa nekim drugim kernel bugićem (kojih ima :), no iskreno sumnjam da će se takav exploit pojaviti u public :)
I još kažeš bez brutforsanja...sumnjivo mi to jako puno :)
PS: WOVB je bila prvoaprilska šala:
https://www.securinfos.info/en...ek-of-vista-bugs-the-truth.php
I to jako dobra :))
[ EArthquake @ 07.04.2007. 18:34 ] @
[ cynique @ 07.04.2007. 19:13 ] @
Nemam disasm pri ruci, ali ovako odokativno izgleda kao neki magični flag za NtSetSystemInformation ;)
Zaštićeni procesi su samo swska simulacija, budući da Vista nema puni hwski NGSCB (Palladium). Njega ne možeš zaobići preko ovakvih "trikova" jer ni sam kernel OS-a nema pristup Nexusu i adresnim prostorima njegovih "agenata".
Ionescu dosta FUDa na svom blogu, preuveličavajući ovakve tričarije (missim, kao da AV-ovi ionako ne mogu iz kernel-mode skenirati bilo koji adresni prostor...).
Vistin nasljednik ("Vienna") ne bi pak trebao imati takvih problema ;)
[ cynique @ 07.04.2007. 20:05 ] @
Dumpa pri pokretanju driver koji je embeddan u .exe i onda ga poziva sa NtLoadDriver....LOL, lame ;) Ovo će naravno raditi SAMO u 32b Visti, dok će x64 Vista lagano prijaviti pokušaj loadanja unsigned drivera ;)
Strašno....mislim koja farsa, u 32b Visti ionako možeš loadati (kao admin, dakako, ovaj tool neće raditi bez SeLoadDriverPrivilege) driver i tako zaobilaziti sve sigurnosne mehanizme OS-a...loadati rootkite, popatchati kernel...sve.
Vidim da je ovo slashdotano, po običaju ;)
I još Ionescu s*** o tome kako će ovo trivijalno zaobići protected path execution...missim, neka samo sanja. Jedino što sam vidio da ga zaobilazi jest onaj rootkit onih dvaju indijaca koji tek treba bit predstavljen na BHu, a koji se u biti diže sa CD-a i hookira BIOS prekide prije nego se Vistin kernel loada i onda ga runtime popatchira na jedno milijardu mjesta (navodno su trebali tjedni mukotrpnog analiziranja). A i to zahtijeva restart OS-a + mogućnost bootanja sa eksternog medija (dakle ljudski pristup).
FUD, i to teški.
[ unleaded @ 08.04.2007. 18:07 ] @
E, ovo je dobro. Patchovali, pa zaboravili :).
Citat: Researchers at eEye Digital Security found a .ANI flaw in Microsoft's Windows back in 2004 and reported it to the company, said Andre Protas, a director at eEye, in an interview. Microsoft released a patch for it on Jan. 11, 2005.
Security Researchers Say Windows .ANI Problem Surfaced Two Years Ago
Citat: "If they had simply looked for other references for the same piece of code when they originally dealt with it a few years ago, they would have found this and patched it in 2005," said Craig Schmugar, a threat researcher with McAfee. "It would have saved a whole lot of people a lot of time, money, and effort."
Profesionalno, nema sta :).
Osim toga, tri zacepljene, devet novih.
Vista Security: 3 Holes Patched, 9 Holes Revealed
Pitam se tucaju li stogod ovih dana ( ili su ove nove proaktivno-samozacepljavajuce :)?
[ cynique @ 09.04.2007. 01:01 ] @
To za ANI jest blamaža, onaj tko je auditao taj kod će dobiti po prstima ;)
A i smiješno je koliko se stvari potrefilo....buffer je struktura (ne niz) alociran na stogu tako da /GS ne radi + SEH handler restarta u slučaju iznimke tako da ako loše brutforsaš adresu možeš beskonačno opetovati napad. Jako rijetko se ovako nešto posere. I svejedno nemaš (public) pouzdanog exploita za x64 Vistu :)
Ovi Symantecovi bugovi još trebaju isplivati detalji, ima li tu neki remote code execution ili je sve nešto bezveze. Vidjet ćemo.
[ unleaded @ 11.04.2007. 12:43 ] @
Redovno, utorak, jos pet novih patch-paketa :).
Citat: Four of the five are rated “critical,” Microsoft’s highest severity rating.
MS Patch Tuesday: Vista dinged again
0, 3, 5, ?, - jos je rano govoriti o trendu :).
[ bojan_bozovic @ 11.04.2007. 13:02 ] @
http://secunia.com/search/?search=php
4541 ranjivosti u jednom interpreteru, na Secunii.
http://secunia.com/search/?search=windows+2000
301 ranjivosti u celom O/S na Secunii.
http://secunia.com/search/?search=windows+xp
874 ranjivosti u celom O/S, na Secunii.
http://secunia.com/search/?search=windows+vista
18 ranjivosti, opet u celom O/S, na Secunii.
Kumim vas, ne FUDujte vise!
OpenBSD ima dve ranjivosti ukupno, za vise od deset godina, u osnovnom sistemu. Posledica QA procesa i nedostatka istog je ocigledna.
[Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 11.04.2007. u 14:13 GMT+1]
[ degojs @ 11.04.2007. 13:36 ] @
Citat: Redovno, utorak, jos pet novih patch-paketa :).
Prvo, nije svaki utorak, već jedan utorak u mesecu.
I lepo dođe i sreda posle tog utorka, upališ računar, on ti kaže da je Win Update instalirao nove zakrpe i vozi dalje.
A fontovi na Linuxu i dalje muljavi, Visio i dalje ne radi, igrica i dalje nema.
Pa ti vidi.
[ unleaded @ 11.04.2007. 13:57 ] @
Citat: Prvo, nije svaki utorak, već jedan utorak u mesecu.
Mora da su ti muljavi fontovi kad si "redovno" procitao kao "svaki" :).
A u srijedu, kad potpalis racunar, ako u njemu slucajno obitava neki
Realtek chip mozda nema ni muzike ni inerneta :).
Microsoft in a fix over cursor patch
[ Ivan Dimkovic @ 11.04.2007. 14:07 ] @
Jel ovaj Realtek?
Trolovi :)
[ degojs @ 11.04.2007. 14:08 ] @
Citat: Mora da su ti muljavi fontovi kad si "redovno" procitao kao "svaki" :).
Well, onaj ko ne zna, može da pomisli da je "redovno" svaki utorak, pošto nisi ništa napisao. Impliciraš.
I kao što vidiš i to su ispravili. Pa, nisu li sjajni? :) Nešto ne vidim da Linux prolazi kroz iole sličan proces kontrole prilikom izdavanja apdejta. Ma kojih apdejta, pa vi svakih 6 meseci imate "novu verziju".. i opet Ivan ne može da potera mašinu sa nv8800 :)
[ sasa_vu @ 11.04.2007. 18:30 ] @
Citat: Microsoft spent more than 100 days readying a fix for a flaw in the way Windows handles animated cursor files. The company admitted it has known about the issue since December 20, 2006.
Bas su brzi, hvala im na azurnosti:-) Medjutim,
Citat: However, he added, Microsoft didn't have any expectation that the ANI cursor flaw would impact its customers until the zero-day exploit was revealed.
Ali, sledi i prepametan zakljucak Citat: Microsoft said that, in order for this attack to be carried out, a user must either visit a Web site that contains a Web page that is used to exploit the vulnerability or view a specially crafted e-mail message or e-mail attachment sent to them by an attacker.
:-)) A kako drugacije?
[ unleaded @ 11.04.2007. 19:24 ] @
Jok taj, onaj gore linkovani :).
Citat: "Apparently the update is not compatible with Realtek. We lost all Ethernet and audio functions. Removing the update and doing system restores brought the systems back."
---
Citat: Well, onaj ko ne zna, može da pomisli da je "redovno" svaki utorak, pošto nisi ništa napisao.
Impliciraš.
'Redovno idem na godisnji odmor'. Da li je trebalo da dodam 'svake godine', da neko ne
pomisli da impliciram/sugerisem prestupne godine? :)
-
Popravili su nesto sto je popravljano 2005, za sta su opomenu ponovo dobili u Decembru 2006,
i kad su dali patch, odustali su od uobicajene prakse utorkom (jednom u mjesecu :) vec
su ga objavili ranije. Ocigledno napravljen nabrzinu (dvije godine prodju dok si rek'o keks :)
prouzrokovao je probleme sa nekim Realtek-ovim kontrolerima. Ja tu ne vidim nista sjajno.
Citat: pa vi svakih 6 meseci imate "novu verziju"
Pa da, i to u okviru iste distribucije (znam da je neobicno onima koji su navikli na 'petoletku':).
Zamisli tek one sto mijenjaju distribucije "k'o Ciga konje", kad krenu redom da isprobavaju DistroWatch
top-listu, dok dodju do kraja, kod onih sa pocetka izasle dvije nove verzije, a pojavilo se i
dvadesetak novih podverzija. Hehe, svaki dan dvije nove verzije, a ne svakih sest mjeseci :).
[ Apatrid @ 11.04.2007. 19:24 ] @
Citat: sasa_vu: Citat: Microsoft said that, in order for this attack to be carried out, a user must either visit a Web site that contains a Web page that is used to exploit the vulnerability or view a specially crafted e-mail message or e-mail attachment sent to them by an attacker. :-)) A kako drugacije?
Pa ko je podesio svoj browser da radi samo sa *.microsoft.com stranicama (i *.msn.com, i jos par bogougodnih domena), takve probleme nema.
Problem rijesen.
[ sasa_vu @ 11.04.2007. 19:50 ] @
Koliko se secam, ni takve strane nisu bas 100% sigurne. Mada, mozda se i varam:-))
[ Sir_Oliver @ 11.04.2007. 20:11 ] @
Citat: degojs: Prvo, nije svaki utorak, već jedan utorak u mesecu.
I lepo dođe i sreda posle tog utorka, upališ računar, on ti kaže da je Win Update instalirao nove zakrpe i vozi dalje.
A fontovi na Linuxu i dalje muljavi, Visio i dalje ne radi, igrica i dalje nema.
Pa ti vidi.
Da... stvarno tuga... Ako neko zbog prikaza fontova odluci da se vrati na Win, gde ce ga sacekati bar po jedan firewall, AV, anti-adware/spyware (ako ne i vise njih u tandemu) da bi se odbranio od svakakve malware gamadi... Onda ja to zovem prokleto dobrim razlogom... za bacanje para. Zaboravio si da napomenes daje Visio u stvari Microsoft Visio. I ne vidim cemu tolika pompa oko tog programa. Da je inzenjerska alatka - nije. Pogledao sam demo na MS-ovom sajtu. Tu forsiraju pricu kao to je idealna alatka za simulaciju, analizu podataka, bla bla...Pa za jedan Matlab/Simulink taj Visio je tetris. A hvala bogu Matlab postoji za sve platforme. Ko bas voli da se igra, moze da proba Wine na Linuxu/BSD-u. Ako je verovati nekim statistikama online igre kao sto su WOW, EVE i SL postaju dominantan vid zabave. Sve 3 igre rade skoro savrseno po Wine-om, a EVE ce u skorije vreme dobiti klijent za Linux. Pokusaj da nadjes neku sveziju i bolju argumentaciju. Ovo vise pije vodu.
[ sasa_vu @ 11.04.2007. 21:06 ] @
Cisto da ne misle da su zavrsili sa poslom ako su izdali ovaj patch:-))))))
Citat: Feels a bit like 'Wack-a-Mole", but Windows security has always been that way. We knew a patch was coming for the hyped 'animated cursor' vulnerability. Along with it came fixes for two other issues as well. Now that we're all patched up, Symantec is warning of another seven vulnerabilities (nine in actuality) in Vista's network services.The vulnerabilities range from Denial of Service to the ability to elevate privileges.
Idemo dalje za iste pare:-)))))
Kako bi ona pesma iz devedesetih - kad ce taj petak, ovaj, mislim utorak:-)))))))
Verovatno nije nista ozbiljno, kao sto su mislili i sa fancy kursorima.
[ cynique @ 12.04.2007. 09:09 ] @
Vidim da pingvini predano čekaju patch tuesday da, popraćeni slijedom mentalnih orgazama, citiraju sve najnovije otkrivene ranjivosti, i usput se pozovu na "mišljenja" nekih retardiranih internetskih tabloida koji slavodobitno zaključe kako su ti patchevi vrhunac "kolapsa" MS-ove sigurnosne incijative :)
No gospodo, ima li tko od vas exploit za ANI za x64 Vistu? Ne? Slabo su se nešto isplatile one MS-ove proaktivne zaštite... :)
[ cynique @ 12.04.2007. 13:34 ] @
Citat: unleaded: Four of the five are rated “critical,” Microsoft’s highest severity rating.
Malo o relativnosti kvalifikatora kritičan, komentar Davea Aitela:
Citat: My point is this: Not all critical bugs are "Critical". You can save a lot of money for a big organization by knowing which bugs are exploitable, and which ones are not.
...
Citat: Nothing is truly unexploitable, but let's say that any single exploit costing 150K and 4 months or more to develop into a 30% or
less reliable exploit is "unexploitable". And that's where this one is, IMHO.
[ Apatrid @ 12.04.2007. 16:15 ] @
Citat: cynique: No gospodo, ima li tko od vas exploit za ANI za x64 Vistu? Ne? Slabo su se nešto isplatile one MS-ove proaktivne zaštite... :)
A sto ce nam, cynique?
Da nam je na pameti hakovanje blagoslovene svjetine koja vozi to novo MS cedo sve misleci da ovaj put nije smece ka' svaki put do sada, vjerovatno ne bi o tome pricali po internet forumima.
Ovdje bre boravi uglavnom pitom svijet, kome je vrhunac zloupotrebe racunara gledanje maznute pornjave sa interneta. Eto, ekipa ne pristaje da je uskope pa da serbez moze da vozi Windows. ;)
[ cynique @ 12.04.2007. 19:07 ] @
Citat: Apatrid: A sto ce nam, cynique?
Zato jer samim time to ne postaje remote code execution vuln osim ako netko jaaaako nema sreće. Zato i Aitel stavlja "remote" pod navodnike.
Citat: Da nam je na pameti hakovanje blagoslovene svjetine koja vozi to novo MS cedo sve misleci da ovaj put nije smece ka' svaki put do sada, vjerovatno ne bi o tome pricali po internet forumima.
To "smeće" po advisory statistikama šije sve open source ekvivalente, uključujući MacOS.
Citat: Ovdje bre boravi uglavnom pitom svijet, kome je vrhunac zloupotrebe racunara gledanje maznute pornjave sa interneta. Eto, ekipa ne pristaje da je uskope pa da serbez moze da vozi Windows. ;)
Ta ekipa citira razne glupe news portale i zahtijeva da bude prosvijećena, prije nego što njihov FUD netko ne uzme za ozbiljno ;)
[ sasa_vu @ 12.04.2007. 19:16 ] @
Da, kad je critical kod Red Hat-a, onda je critical, a kad je critical kod Win-a, onda i nije bas critical. Pa dobro....
Symantec-ov sajt i nije bas news portal ili tabloid.
[ Apatrid @ 12.04.2007. 20:47 ] @
A i kakav je to vuln ako moras da ides na "specially crafted web page" da popijes exploit?
[ cynique @ 12.04.2007. 21:18 ] @
Citat: sasa_vu: Da, kad je critical kod Red Hat-a, onda je critical, a kad je critical kod Win-a, onda i nije bas critical. Pa dobro....
Različiti OS-evi, različiti bugovi, različiti kriteriji.
Citat: Symantec-ov sajt i nije bas news portal ili tabloid.
Dobro da znamo, s obzirom da Symantecova studija proglašava XP najsigurnijim OS-om zadnjih 6 mjeseci u 2006.
Citat: Apatrid: A i kakav je to vuln ako moras da ides na "specially crafted web page" da popijes exploit?
Exploit koji je virtualno nemoguće napraviti..
[ Apatrid @ 12.04.2007. 21:39 ] @
Citat: cynique: Citat: Apatrid: A i kakav je to vuln ako moras da ides na "specially crafted web page" da popijes exploit? Exploit koji je virtualno nemoguće napraviti..
Bogami ces to morati da objasnis MS i da sa njima to vidis (posto ocigledno druzina nema pojma kud udara), posto su to rijeci sa njihog sajta.
[ cynique @ 12.04.2007. 22:07 ] @
Citat: Apatrid: Bogami ces to morati da objasnis MS i da sa njima to vidis (posto ocigledno druzina nema pojma kud udara), posto su to rijeci sa njihog sajta.
GOTO http://www.elitesecurity.org/t254045-15#1543183
[ sasa_vu @ 12.04.2007. 22:10 ] @
Yep, i meni se cini da su razliciti kriterijumi u pitanju.
Istina je u ocima posmatraca, ili kako vec......
[ unleaded @ 13.04.2007. 12:39 ] @
Citat: Malo o relativnosti kvalifikatora kritičan, komentar Davea Aitela:
Na zvanicnom sajtu Firme oznaceni su kao kriticni.
Komentara ima i ovakvih i onakvih ali izgleda da samo pozitivne treba
uvaziti kao istinite.
Citat: No gospodo, ima li tko od vas exploit za ANI za x64 Vistu?
Ja nemam, casna pionirska. Ako nadjem stogod na netu, vrlo rado cu to
da prepustim svim zainteresovanim, posto za mene takve stvari nemaju nikakvu
upotrebnu vrijednost.
Hehe - ovo je dobro:
Citat: Ta ekipa citira razne glupe news portale i zahtijeva da bude prosvijećena
Koliko vidim, teret prosvetiteljstva, obasjavanja tame i izvodjenja stada na
pravi put, pao je na tvoja pleca. Tezak posao, moram priznati, posto vecina ekipe
ocigledno zadovoljno zivi u vlastitom neznanju i vjerovatno ce nastaviti po
starom, ne obziruci se na pastire koji pokusavaju da ukazu na jedini moguci
ispravan put - u Redmond.
[ fearless @ 13.04.2007. 13:10 ] @
Citat: Komentara ima i ovakvih i onakvih ali izgleda da samo pozitivne treba
uvaziti kao istinite.
Naravno da treba kad komentar dolazi od Dave Aitela ;)
[ ubuntulider @ 13.04.2007. 15:56 ] @
http://lifehacker.com/software...gr-is-missing-error-251733.php
kakvi paceri ovi iz M$ita
Naravno Ivanu Dimkovicu se nikada nije dogodilo da naleti na bilo kakvu gresku dok radi na M$hit Windows Visti.
[ Ivan Dimkovic @ 13.04.2007. 16:02 ] @
Citat:
Naravno Ivanu Dimkovicu se nikada nije dogodilo da naleti na bilo kakvu gresku dok radi na M$hit Windows Visti.
Gle cuda - nije ;) Koliko god to pingvinima kao sto si ti bilo cudno... mislim pogledaj i taj link gore sto si naveo - ubacis instalacioni DVD, OS se bootuje u grafickom modu, lepo te pita jel hoces da popravi sistem i to je to...
A Zaje buntu? Opsuje te nesto na kazahstanskom i zablokira ti komp :) Jos samo fali ona cuvena iz Kernela 2.4 "Something Wicked Has Happened" :)
Bolje vi gledajte da zbudzite to vase zaj ebuntu cudo da podrzi hardver iz 2007, cak i hackovani Mac OS X koji nije ni predvidjen da trci na PC-ju radi u VESA3 modu sa tom grafickom :)
Missim - blam, ubite se, trebalo bi sa svakim Linuxom da stize upustvo kako editovati xorg.conf, rekompajlirati kernel, mountovati flopi :)
[ Tyler Durden @ 13.04.2007. 16:07 ] @
@ubuntulider
aj priznaj da imas tlinaest godina. Necemo ti nista. :)
[ ubuntulider @ 13.04.2007. 16:09 ] @
Ovde je tema M$shit i njiova sr.nja :)
a ti imas na destine tema sa Ubuntuom :) pa izvolte ....
Zar opet?
http://lifehacker.com/software...gr-is-missing-error-251733.php
Sta je ovo svaki dan neki problemi :)
Vise covek ne moze ni da ih razlikuje....koliko problema i propusta imaju.
[ ubuntulider @ 13.04.2007. 16:11 ] @
[ Mitrović Srđan @ 13.04.2007. 17:13 ] @
Jao gotovo je spasavaj se ko moze ljudi , propast :)
[ _AxeZ_ @ 13.04.2007. 19:15 ] @
jedno pitanje za ubuntulidera.
Koliko godina iskustva imas na Linuxu ili ostalim derivatima Unixa?
[ sasa_vu @ 13.04.2007. 19:44 ] @
Ih, pa davno bio peti oktobar, gotov je odavno:-))))
[ Mitrović Srđan @ 13.04.2007. 20:59 ] @
Pravo je pitanje koliko god ima uopste ubuntulider :)
[ ubuntulider @ 13.04.2007. 21:21 ] @
sto ste navalili imam 35 a sigurno vise od svih vas sto se tice unix/linuxa.
[ bojan_bozovic @ 13.04.2007. 21:51 ] @
Koliko je to iskustva i jesi li ikakav unixoid sem linuxa koristio?
[ Mitrović Srđan @ 14.04.2007. 14:39 ] @
haha joj bojane koje on iskustvo ima ne zna da koristi ni taj njubuntu sto ima.
Pricas sa mentalnim invalidom.
[ ubuntulider @ 14.04.2007. 16:52 ] @
Alo bre ti si invalid! (&*!#*(!@&#!)@&#) jak si mi ti smeker pa preko interneta prozivas!!
Verovao ili ne iako ne deluje to ovako preko net-a moje ime i prezime se spominje i u kernelu ako te bas interesuje.
Ako pratis kernel mliste ...mozda si i primetio. Uglavom sada se malo ladim od toga i spremam se da pokrenem Ubuntu Srbija projekat.
U svakom slucaju ovde se ne radi o meni vec o M$itu.
[ bojan_bozovic @ 14.04.2007. 17:20 ] @
A kako se zoves ako nije tajna? Nije problem da se proveri, ali veruj mi, ako to odbijes i nastavis da se krijes pod tim nickom u [es] bisere ce te staviti!
[ Marko_L @ 14.04.2007. 18:32 ] @
Ma on je za bisere još od onog:
-Lažeš, daj video
(Ivan postavlja video)
-Vid budale, postavio video
[ fearless @ 14.04.2007. 18:39 ] @
Citat: sto ste navalili imam 35 a sigurno vise od svih vas sto se tice unix/linuxa.
Omg, neki sredjoškolci ovde se ponašaju zrelije od tebe.
Citat: moje ime i prezime se spominje i u kernelu ako te bas interesuje
Vauuu, moramo ti se klanjati. Šta si ti, maskota ubuntua? :>
[ icobh @ 14.04.2007. 19:12 ] @
@ubuntulider
Baš sad naletjeh na novi logo Ubuntu-a, možeš ga iskoristiti za sajt svoje komune...

[ _AxeZ_ @ 14.04.2007. 20:40 ] @
Pa da...ajd ti nasteluj prozore da budu ovako sexy..;)
[ icobh @ 15.04.2007. 01:04 ] @
Ja upravo završio sa štelovanjem, baš su bile ovako zgodne, samo imam jedan problem, pod čokom sam i vjerovatno ih se neću sjećati sljdeće subote... Ali kad vidim barem jednu, nadam se da će podsvijest da proradi ;)
[ japan @ 15.04.2007. 02:34 ] @
pa ne znam, kazu ne vole vikendase, samo regularne fanove...
mada, ko zna, probaj, mozda i popuste...
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|