|
[ Slavisa 4 Elite Computers @ 31.03.2007. 07:27 ] @
| Pozdrav svima na forumu!
Zbog sve većeg broja inspekcija, rešio sam da pređem na Linux. Nemam 100 i kusur evra da dam Microsoftu pa je Linux najbolje rešenje. Listajući poruke na forumu, shvatio sam jedno, Ubuntu je najbolja distribucija i dosta ljudi je koristi pa samim tim dosta i zna da je podesi. Skida mi se verzija 6.10 u iso formatu. E sad...
Moja konfiguracija je sledeća
MSI K7N2 Delta2
Procesor 2600+
1GB rama
200GB SATA hdd
Asus 9550 grafika
Sound Blaster Live 24bit
Na internet se kačim putem SBB-ovog modema utp kablom, da li će Ubuntu prepoznati ovu konekciju ili moram da instaliram drajvere, jer ako instaliram Linux a ne znam da podesim konekciju, nemam ni kako da se obratim za pomoć. Eto to je prvo pitanje... |
[ Slavisa 4 Elite Computers @ 31.03.2007. 07:42 ] @
Nije mi jasna jedna stvar, zašto Mandrive i Freespire dolaze na DVD-u a Ubuntu na CD-u? Mandriva ima više programa od Ubuntu-a ili nečeg drugog?
[ vladared @ 31.03.2007. 07:51 ] @
Ubuntu, ako se malo razigraš dolazi sa bazom od preko 20000 programa, ali njih moraš svlačiti sa neta. Mandriva ide drugom filozofijom, a to je da većinu programa da na svom dvd-u. Ima i dvd izdanje i ubuntua, koji privremeno umanjuje potrebu za svlačenjem sa neta, ali ubuntu je koncipiran da svoju svežinu održava redovnim svlačenjem novih verzija programa sa neta (mandriva nije tako zamišljena ali se može ovo ostvariti). Još kada bi rešili da kompletna distribucija se može na taj način održavati bili bi na korak od savršenstva, a ne svakih 6meseci do 1godine da ponovo svlačiš nove CDe/DVDe samo da bi imao najnoviju distribuciju...
[ Slavisa 4 Elite Computers @ 31.03.2007. 07:54 ] @
20000??!?!?!?!? Strašno :D E a šta kažeš za ploču i pristup internetu? Kako će to funkcionisati?
[ bojan_bozovic @ 31.03.2007. 07:55 ] @
Citat: Na internet se kačim putem SBB-ovog modema utp kablom, da li će Ubuntu prepoznati ovu konekciju ili moram da instaliram drajvere, jer ako instaliram Linux a ne znam da podesim konekciju, nemam ni kako da se obratim za pomoć. Eto to je prvo pitanje...
To je najbolje resenje koji ce svaki bogovetni unix moci da koristi (pa i svaki linux distro) pod uslovom da tvoju mreznu karticu moze koristiti. Kako je to najverovatnije slucaj, neces imati problema.
Citat:
Nije mi jasna jedna stvar, zašto Mandrive i Freespire dolaze na DVD-u a Ubuntu na CD-u? Mandriva ima više programa od Ubuntu-a ili nečeg drugog?
Za skoro svaki linux distro imas bas sve linux programe, e da li ces iste skidati sa neta (u slucaju da je distro na par CD-a) ili su vec na DVD, nije toliko vazno. Ionako ti bas svaki instaliran sigurno nece trebati.
Nisi naveo koju mreznu kartu imas integrisanu na toj ploci. Search pokazuje da imas nforce mrezni adapter na njoj, (nForce2) sto znaci da ce raditi sa 2.6 kernelima i zadnjim verzijama 2.4 kernela. Internet nece biti problem.
Ako neces brisati windows nego zelis dual boot, pretpostavljam da ne zelis da ti linux bude primarni sistem. Nekih 5-6Gb slobodnih na disku bi trebalo da bude dovoljno (pod uslovom da neces instalirati ceo DVD, inace oko 20Gb). Bar ti root i swap particije trebaju, swap moze da bude i samo 64Mb kod tebe, s obzirom da imas 1Gb na sistemu (i ako neces koristiti vrlo zahtevne programe, npr. Mayu za Linux).
Poz.
[ Slavisa 4 Elite Computers @ 31.03.2007. 08:08 ] @
Super, sad mi je lakše, no ostalo je JOŠ mnogo pitanja sa moje strane, pa Vas molim da imate strpljenja... Šta da radim sa SATA hdd-om? Integrisanom zvučnom na ploči? Pošto imam dve zvučne unutra, da li će to biti problem podesiti?
Zaštita, antivirus, kako to da rešim?
Od softwera sam počeo da skidam:
1. OpenOffice (njega sam koristio i na Win-u)
2. Firefox za Linux
Koji burner da skidam K3b ili XCDRoast, ta dva su pod jedan i dva na onoj listi alternativnog softvera...
Winamp verovatno ima Ubuntu u sebi.
Kodeci i plejeri za Linux? Ima li i tu nešto kao ffdshow i ac3, pošto nisam našao u tabeli?! U Win-u sam koristio KMPlayer, šta koristite u Linux-u?
Torrent, mail, rss, chat..... Uffff ima puno...
[ Džeronimo @ 31.03.2007. 08:12 ] @
Citat: Slavisa 4 Elite Computers: Nije mi jasna jedna stvar, zašto Mandrive i Freespire dolaze na DVD-u a Ubuntu na CD-u? Mandriva ima više programa od Ubuntu-a ili nečeg drugog?
Za Ubuntu ima više paketa (što je sasvim normalno, pošto je Ubuntu zasnovan na Debian Linuxu), tako da to sve ne može da stane na jedan DVD.
Kad bi neko hteo da napravi neku verziju Ubuntu-a koja dolazi sa svim paketima, onda bi ta distribucija bila na nekoliko DVD-a, a retko ko ima tolko brz Internet da na svakih 6 meseci (na koliko Ubuntu izlazi) može da preuzima, naprimer, 20 GB s Interneta.
Ovako je bolje. Osnovna distribucija stane na CD, a ako nekom treba neki dodatan program, onda to preko Synaptica instalira.
PS
Ima Ubuntu Ningi DVD: http://www.ubuntu-hr.org/ningi/
Na tom DVD-u se nalaze neki najčešće korišćeni paketi.
[ bojan_bozovic @ 31.03.2007. 08:16 ] @
Imas nForce2 muzicku, da znas da MIDI nece raditi, ali bi SB trebalo da radi odlicno (DAC+MIDI).
Evo podrske ima za nvidia SATA RAID, u novijim kernelima http://www.nvnews.net/vbulletin/showthread.php?t=50663
[ Slavisa 4 Elite Computers @ 31.03.2007. 08:32 ] @
@bojan_bozovic
nije ni čudo što Winodows toliko košta kad je tako "lak" u poređenju sa ovim linuxom :)
Ovaj ubuntu 6.10 je noviji kernel, jt. poslednji stabilan tako da bi on trebao da ima podršku, zar ne?
U temi knjige za linux sam video da je neko trazio pc pressovo izdanje sve o ubuntu-u, ima li to neko?
[ Jbyn4e @ 31.03.2007. 08:35 ] @
Mogli ste malo coveka da savetujete da prvo procita malo TOP teme na ovom forumu, mozda bi nesto i naucio, a ne bi pitao. Npr mogao je da pogleda temu:
http://www.elitesecurity.org/t...alternative-windows-programima
pa da vidi sta se koristi umesto nekog programa na windozama.
I garantujem da ce posle biti - a gde mi je ovde c: d: i ostali diskovi?
Kad se vec odlucio za Ubuntu, mogao je pogledati i sledece:
http://www.elitesecurity.org/t248521-Ubuntu-linux-od-do
Kako se sta podesava, mogao je pogledati:
http://www.elitesecurity.org/t...je-skoro-svega-zivog-na-Linuxu
To su samo TOP teme, da je malo zavirio dublje, nasao bi i da su isto ljudi pitali bas to sto on pita, oko prvog instaliranja linuxa, sta mu treba, kako particije, diskovi i slicno.
P.S. Slavisa, moj savet: prvo zaboravi na filozofiju windowsa, a onda ces lako preci na linux :)
[ Slavisa 4 Elite Computers @ 31.03.2007. 08:49 ] @
Dve teme ja nisam pročitao:
ubuntu od a do z i
je-skoro-svega-zivog...
a ti druže moj nisi pročitao ni moje postove kojih ima 5-6 gde sam ja već naveo da sam pročitao temu alternative i da skidam openoffice, adobe reader, mozillu za linux, pitao sam koji cd burner od prva dva ponudjena u toj tabeli....
Hvala na dobronamernom savetu što se filozofije win-a tiče, baš mi se sviđa to, nikad nisam ni razmišljao da razmišljam windowski :D
[ Džeronimo @ 31.03.2007. 08:58 ] @
AV ti ne treba uopšte.
Citat: Slavisa 4 Elite Computers:
Od softwera sam počeo da skidam:
1. OpenOffice (njega sam koristio i na Win-u)
2. Firefox za Linux
Citat: Slavisa 4 Elite Computers: skidam openoffice, adobe reader, mozillu za linux, pitao sam koji cd burner od prva dva ponudjena u toj tabeli....
Nemoj nikakve pakete (programe) više da preuzimaš.
OpenOffice i FF već dolaze uz Ubuntu, tako da si džabe preuzimao to (pošto ih već imaš instalirane).
Adobe reader ti takođe nije neophodan jer Ubuntu već dolazi s porgramom za čitanje PDF dokumenata.
Nemoj ručno da preuzimaš neke pakete s Interneta jer je u većini slučajeva to izvorni kôd, a instalacija iz njega nije baš jednostavna.
Mnogo je lakše da instaliraš preko Synaptica ili preko "Applications > Add/Remove".
Kad se instalira preko Synaptica (ili preko Add/Remove), nije potrebno da se ništa ručno preuzima s Interneta, nego korisnik samo označi koje pakete želi da instalira, a menadžer paketa odradi sve ostalo (preuzme odgovarajuće verzije s interneta i instalira ih automatski).
Pogledaj ovu temu: http://www.elitesecurity.org/t...-svaki-ubuntu-pocetak-je-tezak
Celu temu pročitaj pre nego što instaliraš Ubuntu i pogledaj malo dokumentaciju koja uz Ubuntu dolazi.
Koji burner da skidam K3b ili XCDRoast, ta dva su pod jedan i dva na onoj listi alternativnog softvera...
K3b je KDE aplikacija, tako da je bolje da uzmeš Gnome Baker (pošto Ubuntu koristi Gnome, a ne KDE).
WinAmp ne dolazi uz Ubuntu, niti sam čuo da ga neko sa ovog foruma koristi na Linuxu.
Ima brdo odličnih audio playera koji pomalo liče na iTunes.
ja ti preporučujem ove playere:
Za muziku: Banshee ili Exaile
Za video: VLC i MPlayer
To potraži u Synapticu kad instaliraš Ubuntu (nemoj ručno da preuzimaš pakete jer je mnogo jednostavnije da se instaliraju preko Synaptica).
Pogledaj ovu temu: http://www.elitesecurity.org/t...-svaki-ubuntu-pocetak-je-tezak
Tu je već objašnjeno koji ti kodeci trebaju.
Nemoj mnogo da gledaš te tabele ekvivalenata, pošto mnoge pretstavljaju samo mišljenje jednog čoveka, a i neke su dosta stare (vremenom su se pojavili novi programi).
Bolje pitaj na forumu koji je najbolji program za nešto, nego da gledaš neke tabele.
[Ovu poruku je menjao Džeronimo dana 31.03.2007. u 10:35 GMT+1]
[ tdjokic @ 31.03.2007. 09:09 ] @
Pocinjem da ne shvatam cemu ovaj ES? Ovde - stalno "nove" stare teme i pitanja, ocigledno da ljudi ili ne citaju ili od toga nikakve koristi ako recimo kao u ovom slucaju navali da skida i priprema programe za tamo neki buduci Linux.
Otvoris forum o ADSL-u - ima 150 tema "Kako da povezem 2 racunara na moj ADSL" i tako redom. Cemu onda arhiva i sve ostalo? Zamajavanje? Los koncept? Los sistem pretrage? Pre par dana napisem temu "Aparat za vlazenje vazduha" pojave se one srodne teme i mislim da su sve bilo o foto aparatima, dakle, bez veze.
Uostalom, nije bitno.
[ Jbyn4e @ 31.03.2007. 09:18 ] @
Citat:
a ti druže moj nisi pročitao ni moje postove kojih ima 5-6 gde sam ja već naveo da sam pročitao temu alternative i da skidam openoffice, adobe reader, mozillu za linux, pitao sam koji cd burner od prva dva ponudjena u toj tabeli....
Ma jesam:
Citat:
Winamp verovatno ima Ubuntu u sebi.
Kodeci i plejeri za Linux? Ima li i tu nešto kao ffdshow i ac3, pošto nisam našao u tabeli?! U Win-u sam koristio KMPlayer, šta koristite u Linux-u?
Torrent, mail, rss, chat..... Uffff ima puno...
- bas zato sam ti i rekao da procitas, jerBo da si procitao znao bi da ne postoji winamp za linux (bio je xmmp, a sad ih ima gomila), pa za torent, mail chat... sve lepo pise na nekim drugim temema. Samo niko nece da trazi, vec sve da im se servira. Cekaj, zasto mislis da nase vreme nije vredno, i da to sto smo skupili vec ne treba pogledati, vec ponovo i ponovo i ponovo isto to pisati? Da li bi ti voleo da tako gubis vreme, samo zbog tvoje dobre volje da pomognes nekome? Zapitaj se...
Citat:
Hvala na dobronamernom savetu što se filozofije win-a tiče, baš mi se sviđa to, nikad nisam ni razmišljao da razmišljam windowski :D
Nisam ni napisao da TI razmisljas windowsovski, vec generalno - da zaboravis na filozofiju windoze-a (c: d: diskovi, klik instaliranje, podesavanja zakacivanjem i otkacivanjem... i slicno. ) i da to posmatras kao da si prvi put seo za racunar - mnogo lakse se prihvate neke stvari. Sve je bilo dobronamerno, veruj mi.
A i zbog toga da bi SVI mogli lepo da to nadju na JEDNOM mestu, a ne da traze na 50 tema istog karaktera, ili da otvaraju nove ni ne pogledavsi stare. Znaci, ne govorim o tebi (mnogo se ljudi na forumu nalaze prozvanim i izokrecu reci koje je neko rekao, zasto ste tako samoljubivi svi?) vec generalno o korisnicima koji ovde nesto traze bez gledanja da li tako nesto postoji. A ne daj boze barem pravilnik da su procitali.
Ala odoh u offtopic...
[ Slavisa 4 Elite Computers @ 31.03.2007. 09:45 ] @
Ako sam dobro shvatio temu http://www.elitesecurity.org/t...-svaki-ubuntu-pocetak-je-tezak linux ne podržava ntfs read write, već samo read?
I naravno opet pitanje o particijama, pošto imam 20GB c: particiju i NE ŽELIM dual boot, znači hoću samo Linux, treba da namestim tu linux particiju i tu swap particiju... Pošto sam pročitao da je 5-6 gb dovoljno za linux da ostatak ok 14gb stavim za taj swap, šta god on bio, neću da zalazim sad u to da opet ne bi napisali već ti piše u ovoj ili onoj temi, sad ću to googlati....
[ Slavisa 4 Elite Computers @ 31.03.2007. 09:51 ] @
shvatio sam za swap nemojte samo vikati :D staviću oko 2GB, to je dosta zar ne?
[ Jbyn4e @ 31.03.2007. 10:00 ] @
Ako neces stavljati i neke baze podataka i slicno sto bi moglo da optereti masinu (citaj: ako ces je koristiti kao desktop) onda ce ti biti dovoljno i 1 gb, obzirom da imas 1gb ram-a. Opet, o tome smo vec pisali na drugim temama L;)
Mozda je ipak najbolje da prvo skines neki liveCD sa linuxom (ima ih hrpa) pa da probas kako ti se to cini. Lepo podigens sistem sa cd-a, pa vidis da li tebi linux opste odgovara.
I obavezno, ali obavezno procitaj temu:
http://www.elitesecurity.org/t6900-FAQ-Linux-General
da bar steknes uvid u to sta te ceka :)
P.S. Samo polako, niko se naucen nije rodio, budi uporan i ne odustaj :)
[ Džeronimo @ 31.03.2007. 10:05 ] @
Nije Ubuntu težak za korišćenje, nego novi korisnici trebaju da shvate da se neke stvari rade na drugačiji način.
Citat: Slavisa 4 Elite Computers: što se filozofije win-a tiče, baš mi se sviđa to, nikad nisam ni razmišljao da razmišljam windowski :D
Može i Linux da bude lak za korišćenje, samo kad čovek shvati kako se šta radi.
Novi korisnici bi trebalo da shvate da je UNIX (na kom je Linux zasnovan) postojao mnogo pre Win-a, tako da nije realno da neki korisnik očekuje da će na nekom UNIX-olikom OS-u sve da bude isto kao na Win-u, pošto su u pitanju dva potpuno različita sistema.
[ bojan_bozovic @ 31.03.2007. 10:08 ] @
Ne 14Gb swap!!!!
RAM+swap treba da bude onoliki koliki je maksimalan utrosak memorije sw koji ces koristiti. 1Gb+4Gb swap ti je i za Mayu dosta. To kazem jer na swap particiji ne mozes drzati fajlove!!!
[ ljuba.micic @ 31.03.2007. 10:14 ] @
Sto rece prethodni clan-sagovornik, najbolje tj.prvo probati live linux. Moja prepiruka je:
1) Knoppix najnoviji
2) Sabayon 3.3
Mislim da su to dva najpotpunija distroa iz tzv. live produkcije!
p.s I, naravno, malo da se procita nesto o linuxu...............
[ Džeronimo @ 31.03.2007. 10:22 ] @
Ne vidim ni jedan razlog zašto bi neko imao NTFS particiju na hard disku ako neće da ima dual-boot.
Citat: Slavisa 4 Elite Computers: pošto imam 20GB c: particiju i NE ŽELIM dual boot, znači hoću samo Linux, treba da namestim tu linux particiju i tu swap particiju... Pošto sam pročitao da je 5-6 gb dovoljno za linux da ostatak ok 14gb stavim za taj swap, šta god on bio, neću da zalazim sad u to da opet ne bi napisali već ti piše u ovoj ili onoj temi, sad ću to googlati....
Pošto nećeš da imaš dual-boot, mislim da je najbolje da ovako podeliš hard disk, ovim redosledom:
1. Izbriši sve particije koje imaš
2. Napravi jednu ext3 particiju od 180 GB
3. Napravi jednu swap particiju od 2 GB
4. Od ostatka napravi još jednu ext3 particiju
To možeš da uradiš preko programa Gnome partition editor (gparted), koji se nalazi na LiveCD-u pod "System > Administration".
Za vreme instalacije, odaberi da ručno urediš particije (tu nema potrebe ništa da diraš, ako su već particije pripremljene), a nakon toga, kad te pita kako da mountuje koju particiju, namesti ovako:
sda1 (particija od 180 GB) mountuj kao /home
sda2 (swap) mountuj kao swap
sda3 (root) mountuj kao /
Citat: ljuba.micic: Sto rece prethodni clan-sagovornik, najbolje tj.prvo probati live linux. Moja prepiruka je:
1) Knoppix najnoviji
2) Sabayon 3.3
Nema potrebe da proba ta dva jer je Ubuntu i LiveCD i instalacioni CD istovremeno, a i u Live režimu ima sve što mu treba.
[ Slavisa 4 Elite Computers @ 31.03.2007. 10:28 ] @
Pa zato što na tih 180GB imam 175GB podataka :D
[ Džeronimo @ 31.03.2007. 10:31 ] @
^
Pa ako nameravaš da u potpunosti pređeš na Linux, onda ti je bolje da prebaciš te podatke na neki drugi računar ili na neki eksterni hard disk, pa posle da ih vratiš.
Glupo je da na računaru držiš particiju po kojoj ne možeš da pišeš.
[ Slavisa 4 Elite Computers @ 31.03.2007. 10:37 ] @
Ma ni to nije problem da ih prebacim negde, već se najviše bojim kako će to raditi na mojoj mašini?! Da li je moja konfiguracija dovoljna za komforan rad u Linuxu?
[ bojan_bozovic @ 31.03.2007. 10:39 ] @
Jeste dovoljna, ako neces da ga koristis za 3D profesionalno. Inace, preporuka je quad core (core 2 extreme), i tona memorije.
[ Džeronimo @ 31.03.2007. 10:45 ] @
Citat: Slavisa 4 Elite Computers: Ma ni to nije problem da ih prebacim negde, već se najviše bojim kako će to raditi na mojoj mašini?
Pa pre nego što instaliraš Ubuntu možeš da pogledaš kako sve to radi u Live režimu.
Naravno da je dovoljna. Ta konfiguracija uopšte nije slaba.
Evo, naprimer, meni Ubuntu sasvim lepo radi na mašini s 256 MB RAM-a.
[ Slavisa 4 Elite Computers @ 31.03.2007. 11:11 ] @
Pa kad ti Džeronimo znaš da ga podesiš, a za mene dok ne naučim da ga podesim ima da svisnem od muke :D
@bojan_bozovic
najveća 3d stvar koju sam radio je igrao quake 3 :D
[ Džeronimo @ 31.03.2007. 11:26 ] @
Verovali ili ne, sve što sam na ovom računaru trebao da podešavam je dial-up modem (da instaliram drajver za njega). Sve ostalo (uključujući i grafičku) je radilo out-of-the-box još u Live režimu (pre instalacije). Dial-up više ne koristim, tako da sledeći put (kad izaže nova verzija Ubuntu-a) najverovatnije neću morati ništa da podešavam.
Ponašaj se kao da si prvi put seo za računar, a kad ti nešto nije jasno, onda bolje pitaj na forumu, nego da nagađaš kako se šta radi.
Tako ćeš najbolje da naučiš kako se šta radi, a i stare navike neće da te bune.
[ Slavisa 4 Elite Computers @ 01.04.2007. 12:59 ] @
Pošto mi se skinuo Ubuntu, probaću prvo Live, pošto je neko spomenuo da je ta iso slika i Live CD i instalacioni. Ako mi radi internet, odmah formatiram hdd, ostaviću 5gb za linux, 2 za swap a ostatak za skladištenje podataka pod linuxom. Za sada ću ostatak hdd-a ostaviti pod ntfs-om za "zlu ne trebalo" :D
Sledeće javljanje bi trebalo da bude sa Live CD Ubuntua... :D :D :D
[ xxxrugby @ 01.04.2007. 13:07 ] @
Pod Linuxom se nemoj mucit da skidas sve aplikacije unaprijed.
Kad ti zatreba neka koju si odlicio skinut.
Pogledaj gdje se nalazi i samo na Ubunt-u kao i Debianu imas source.List.
Pa samo u source.list ubacis od kud mozes skinut aplikaciju te podesis i pokrenes i to ti napravi sve samo od sebe. Poskida dependecija i otala cuda.
[ Slavisa 4 Elite Computers @ 01.04.2007. 14:13 ] @
Evo instalirao sam Linux i samo da kažem da sam podesio tastaturu tako da imam čćžđš :D I internet mi radi, extra. E sad, kako da vidim da li mi radi zvučna? Probao sam da pokrenem i pustim Rhytmbox ali kaže da mu fali neki codec, ok to ću instalirati, jeste da ne znam kako ali nema veze...
Gde da vidim zvučnu? Pošto imam dve, jedna je integrisana na ploči a druga je SB Live! 24bit?
Štampač? Imam HP895Cxi i nije ga našao, kako to srediti?
SATA hdd je prepoznao, valjda, pa bih voleo i to da mi kažete gde mogu da vidim, kako je Ubuntu prepoznao hdd...
[ Slavisa 4 Elite Computers @ 01.04.2007. 14:34 ] @
Evo pročitao sam šta je Džeronimo napisao u vezi codeca, pokrenuo sam add-remove... i tamo ukucao gstream u search, i našao gstream ffmpeg video plugin koji se upravo downloaduje... Valjda je to to? A za mp3 i to da instaliram gsream extra plugin? Pošto u opisu piše da je to codec za mp3, ac3?
[ Slavisa 4 Elite Computers @ 01.04.2007. 14:56 ] @
Evo uspeo sam da instaliram štampač :D :D :D I nikako da skontam gde podešavam koja kartica (zvučna) radi?!??!?!?!? Kako da vidim instalirane drajvere za grafičku?
[ tdjokic @ 01.04.2007. 14:57 ] @
Jesi li ti isao Administration -> Printing -> (dodavanje novog stampaca) gde on cita bazu podataka i ja sam video u svojoj bazi HP895C kao postojeci stampac. Da li ima velikog uticaja i ovo "xi" nemam pojma, ali to ti je postupak za dodavanje, pa probaj.
[ Slavisa 4 Elite Computers @ 01.04.2007. 16:22 ] @
Da, instalirao sam štampač, međutim ovaj Linux mi je nekako spor, ima dosta tih efekata, kao što je minimiziranje koje verovatno usporava računar. No dobro, video sam u System-Admini...-Services pa tamo može da se uključi/isključi servis.... Sad ću tražiti service za Linux da vidim šta smem a šta ne smem da isključim, na primer, onaj bluetooth servis mi ne treba jer nemam bluetooth.... Ajd pa se čujemo o5 :D
[ Slavisa 4 Elite Computers @ 01.04.2007. 16:47 ] @
Evo pronašao sam ovaj link gde ljudi komentarišu kako je tweak super i kako stvarno ubrzava računar...
http://tvease.net/wiki/index.php?title=Tweak_ubuntu_for_speed
Verovatno će iskusniji Linux useri znati o čemu je reč pa će objasniti i nama ostalima :D
Inače stvarno mi je spor ovaj Linux, a kad pogledam u System Monitor-u ima dosta procesa koji troše i po 10ak megabajta memorije, doduše svi su u nekom "Sleeping" modu ali opet troše memoriju... Čačkao sam po netu ali nisam našao neku stranicu koja detaljno opisuje Ubuntu service :(
[ Jbyn4e @ 01.04.2007. 18:05 ] @
Ako ti je spora grafika, a racunar nije slab, verovatno ti je problem u drajverima za graficku (pretpostavljam nisi instalirao, vec one sto je on nasao u distribuciji). Pogledaj po temama, imas kako instalirati drajvere i za nvidia i za ati kartice (ako imas srece, recimo da ja ne mogu da instaliram ati drajvere na suse 10.2 jer nije podrzano u drajveru ati 9250 kartica...).
Sto se tice memorije, ne ocekuj kao kod windoze-a (jesam ti lepo rekao da zaboravis tu filozofiju?) da imas u nekom trenutku 20 mb slobodno i da je to stvarno slobodno. Linux puni i iskoriscava memoriju do kraja - znaci sasvim je normalno da bude skoro puna memorija - tek kad pocne da swap-uje od kolicine zauzete memorije, onda mu je stvarno sve zauzeto. Inace drzi podatke u memoriji iako si ti zatvorio neki program, za slucaj da ga ponovo pokrenes - da moze odmah iz memorije da ga izvuce. Ako se dobro secam (moguce je i da gresim) to tako funkcionise na linuxu. Zato se ne brini sto ti je veliko zauzece memorije. Mnogo je bitniji tzv. load average koji govori o tome koliko je opterecena masina. Otvori jedan shell prozor i kucaj top, pa pogledaj vrednosti. Ako su preko jedan (to ti je 100% zauzeca masine) onda znaci da mu je slaba masina. Te vrednosti su ti za 1, 5 i 15 minuta ili tako nesto, zaboravio sam vec.
[ Slavisa 4 Elite Computers @ 01.04.2007. 18:56 ] @
Kako i gde da podesim koja će mi zvučna biti master???? Pokušavao sam da pokrenem check.sh sa atijevog sajta i u jednom momentu dok sam čačkao i kucao gluposti u terminalu zvučna je prestala da radi?! I nikako da namestim da SB Live bude master.... Kako to da uradim?
[ Slavisa 4 Elite Computers @ 01.04.2007. 19:18 ] @
Namestio sam, uradio sam disable integrisane zvučne u biosu, ali mi onaj volume control u gornjem desnom uglu ništa ne radi, pomoću njega ne mogu da pojačam ili utišam, jedino iz Total Movie Playera mogu da utišam tj pojačam :(
[ fade @ 01.04.2007. 19:33 ] @
gornjem desnom uglu cega ? mislis ne radi volume up down na kmix-u ?
[ Slavisa 4 Elite Computers @ 01.04.2007. 19:38 ] @
da, upravo to mi ne radi...
[ Džeronimo @ 01.04.2007. 21:05 ] @
Citat: Slavisa 4 Elite Computers: Pokušavao sam da pokrenem check.sh sa atijevog sajta i u jednom momentu dok sam čačkao i kucao gluposti u terminalu zvučna je prestala da radi?!
Šta si čačkao? Šta je taj check.sh? Šta si kucao u Terminalu?
Nemoj da diraš ono što ne znaš da koristiš, a pogotovo nemoj da kucaš svašta po Terminalu (prvo se raspitaj i potraži neka uputstva).
Ako hoćeš da instaliraš drajvere ili neki program, već ti je nekoliko puta rečeno da programe i drajvere ne instaliraš ručno (pošto si još početnik), nego da ih potražiš u Synapticu i da pustiš Synaptic da ih preuzme i instalira.
Drajver za ATI grafičke se zove xorg-driver-fglrx.
Idi na System > Administration, otvori Synaptic i nađi ga tu.
[ Slavisa 4 Elite Computers @ 02.04.2007. 06:39 ] @
Eeeee, pa ja sam morao bar malo koristiti taj terminal i eto :D U čemu je razlika između Add/Remove i Synaptic-a? Evo sad skidam drajvere za atija. BTW, juče mi je Ubuntu prijavio 240mb updejtova pa sam mu rekao da instalira, da li sam trebao to da uradim ili ne, ne znam, ali nikog nije bilo na forumu pa reko ajde....?!?!
[ Slavisa 4 Elite Computers @ 02.04.2007. 08:52 ] @
Što se drajvera tiče, Synaptic mi daje dva drajvera sa istim imenom, samo što jedan drajver ima na kraju "devel files". Da li i te treba da instaliram, pošto mi je posle instaliranja tih xorg-driver-fglrx računar i dalje veoma spor...
[ Džeronimo @ 02.04.2007. 12:56 ] @
To možeš i sâm da vidiš. U Add/Remove imaš umesto imena paketa ti piše ime programa, tako da se početnici lakše snalaze u njemu.
Citat: Slavisa 4 Elite Computers: BTW, juče mi je Ubuntu prijavio 240mb updejtova pa sam mu rekao da instalira, da li sam trebao to da uradim ili ne
OK je da updateuješ sistem.
Ne trebaš da instaliraš pakete koji na kraju imaju "dev". Ti paketi se uglavnom koriste kad neko treba da kompajlira nešto.
Citat: Slavisa 4 Elite Computers: Da li i te treba da instaliram, pošto mi je posle instaliranja tih xorg-driver-fglrx računar i dalje veoma spor...
Treba da se podese neke stvari da bi koristio taj drajver.
Otvori terminal i kucaj:
Code: sudo aticonfig --initial
sudo aticonfig --overlay-type=Xv
Onda kucaj:
Code: sudo gedit /etc/X11/xorg.conf
i onda ispod ovoga (to je na kraju):
Code: Section "DRI"
Mode 0666
EndSection
dodaj ovo:
Code: Section "Extensions"
Option "Composite" "0"
EndSection
Idi na Save, zatvori Terminal, izloguj se i restartuj X (Ctrl+Alt+Backspace).
Kada se ponovo uloguješ, otvori Terminal i kucaj:
Code: fglrxinfo
Pa napiši ovde na forumu šta će da ti kaže (da vidimo da l' je sve ispravno podešeno).
[ Slavisa 4 Elite Computers @ 02.04.2007. 13:09 ] @
display: :0.0 screen: 0
OpenGL vendor string: Mesa project: www.mesa3d.org
OpenGL renderer string: Mesa GLX Indirect
OpenGL version string: 1.2 (1.5 Mesa 6.5.1)
ovo izbaci????
[ Džeronimo @ 02.04.2007. 13:44 ] @
Kucaj:
Code: gedit /etc/X11/xorg.conf
Pa nađi deo Section "Device" i pogledaj da l' pod Driver piše "fglrx" ili nešto drugo.
[ Slavisa 4 Elite Computers @ 02.04.2007. 13:50 ] @
piše mi taj glrfx, šta sada?
[ Džeronimo @ 02.04.2007. 14:08 ] @
Ne znam što ti ne radi... jedan moj komšija ima sličnu grafičku i kod njega radi.
Restartuj kompjuter (možda proradi), a ako ti i nakon restarta piše isto kad kucaš "fglrxinfo" u Terminal, onda probaj ovo:
Otvori Terminal i kucaj:
Code: mkdir -p /usr/X11R6/lib/modules/dri
ln -s /usr/lib/dri/fglrx_dri.so /usr/X11R6/lib/modules/dri
Onda zatvori Terminal i restartuj kompjuter.
Kas se ponovo uloguješ, onda opet otvori Terminal i kucaj "fglrxinfo", pa javi šta kaže.
[ Slavisa 4 Elite Computers @ 02.04.2007. 15:01 ] @
pri prvoj komandi mkdir -p /usr/X11R6/lib/modules/dri mi kaže
mkdir: cannot create directory `/usr/X11R6/lib/modules': Permission denied
?????
[ xxxrugby @ 02.04.2007. 15:04 ] @
Citat: Slavisa 4 Elite Computers: pri prvoj komandi mkdir -p /usr/X11R6/lib/modules/dri mi kaže
?????
Trebas bit kao SuperUSer.
Mislim da ti je na ubuntu trebas kucat.
#sudo
pa ce te sad pitat root loziku pa si u tom terminalu root i imas sva prava.
ako nije #sudo onda kucaj
#su
[ Džeronimo @ 02.04.2007. 15:24 ] @
Citat: Slavisa 4 Elite Computers: pri prvoj komandi mkdir -p /usr/X11R6/lib/modules/dri mi kaže
Treba da staviš sudo ispred komande (zaboravio sam da napišem to).
Kad trebaš da promeniš neke sistemske datoteke, onda se ispred komande stavlja sudo, da bi se komanda pokrenula sa root ovlašćenjima.
Ovako:
Code: sudo mkdir -p /usr/X11R6/lib/modules/dri
sudo ln -s /usr/lib/dri/fglrx_dri.so /usr/X11R6/lib/modules/dri
[ Slavisa 4 Elite Computers @ 03.04.2007. 06:48 ] @
ma i dalje ništa, e, a da probam ovo:
sudo apt-get update
sudo apt-get install linux-restricted-modules-$(uname -r) #Okay if it is already installed
sudo apt-get install xorg-driver-fglrx
sudo aticonfig --initial
sudo shutdown -r now
-------------------------------------------
OpenGL vendor string: ATI Technologies Inc.
OpenGL renderer string: RADEON 9550 Generic
OpenGL version string: 2.0.6011 (8.28.8)
--------------------------------------------
koja je kod vas verzija ovih drajvera, svugde na netu sam našao da ljudi imaju 2.0.640 (8.35.5)??????
Jel zbog toga sistem spor?
[ Jbyn4e @ 03.04.2007. 08:28 ] @
PO ovome sad imas pravi drajver (nije Mesa). Ako ti je i dalje sistem spor - to ti je sto ti je. Mozda te nesto gusi, a mozda to moze da podnese racunar. Proveravaj u shell konzoli sa top komandom kakvo ti je opterecenje, mozda nesto gusi a da ne znas. A sto se tice verzije drajvera - izgleda da je to poslednja koja je kompjlirana za ubuntu -tu koju imas.
[ Slavisa 4 Elite Computers @ 03.04.2007. 09:27 ] @
Molim Vas ovo mi je NAJBITNIJE, da neko objasni kako da koristim taj wine???? Imam fiskalnu kasu s-200 i punjac program za ubacivanje artikala, menjanje cena bla, bla, bla.... Zvao sam firmu koja je napravila softver i lepo su me skinuli sa ku**a odgovorom: NE POSTOJI PUNJAČ ZA LINUX, HVALA NA POZIVU?!?!?!?!?!?!?!?!??!?!?!?!?!?!?!?!?!??!?!?!?
Upravo preko add-remove skidam taj wine pa Vas molim da mi pojasnite kako se to radi, hvala unapred....
[ Slavisa 4 Elite Computers @ 03.04.2007. 09:39 ] @
Još i da napomenem da sam pročitao neke teme ali su ljudi bili "okrutni" prema userima i postupak opisivali kao instaliraš, konfigurišeš i kucaš wine imefajla.exe i moliš se da radi...
[ Slavisa 4 Elite Computers @ 03.04.2007. 09:44 ] @
slavisa4ec@DarkLady:~/PUNJAC$ wine Punjac.exe
fixme:comm:set_queue_size insize 1024 outsize 1024 unimplemented stub
wine: Unhandled page fault on read access to 0x00000000 at address (nil) (thread 0009), starting debugger...
Modules:
Cannot get info on module while no process is loaded
Threads:
process tid prio (all id:s are in hex)
0000000a
0000000c 0
0000000b 0
00000008 (D) (null)
0000000d 0
00000009 0
ovo izbaci posle: wine Punjac.exe
da napomenem da ništa nisam konfigurisao... samo sam skinuo wine instalirao i kucao komandu...
[ Džeronimo @ 03.04.2007. 09:57 ] @
Citat: Slavisa 4 Elite Computers: ma i dalje ništa, e, a da probam ovo:
sudo apt-get update
sudo apt-get install linux-restricted-modules-$(uname -r) #Okay if it is already installed
sudo apt-get install xorg-driver-fglrx
sudo aticonfig --initial
sudo shutdown -r now
To si već uradio. Kad kucaš "sudo apt-get install xorg-driver-fglrx", to je potpuno isto kao da si otvroio Synaptic i preko njega instalirao "xorg-driver-fglrx". Pošto je taj drajver već instaliran (preko Synaptica), nema potrebe ponovo da ga instaliraš.
OpenGL vendor string: ATI Technologies Inc.
OpenGL renderer string: RADEON 9550 Generic
OpenGL version string: 2.0.6011 (8.28.8)
Je l' to dobiješ kad ukucaš "fglrxinfo" u Terminalu ili si to prekopirao s nekog sajta?
Ako ti "fglrxinfo" to kaže, onda je drajver ispravno instaliran.
Citat: Slavisa 4 Elite Computers: Još i da napomenem da sam pročitao neke teme ali su ljudi bili "okrutni" prema userima i postupak opisivali kao instaliraš, konfigurišeš i kucaš wine imefajla.exe i moliš se da radi...
Kad instaliraš Wine, otvoriš Terminal i kucaš "winecfg" (bez navodnika) da bi podesio Wine.
Posle postavi da ti se EXE datoteke otvaraju sa Wine (desni klik na datoteku > svojstva, idi na karticu "otvori pomoću" i izaberi Wine).
[ Slavisa 4 Elite Computers @ 03.04.2007. 10:06 ] @
Džeronimo kapa dole na brzom odgovoru ....
E ali ja kad uradim to "open with" nemam Wine da izaberem?!
[ Zoran Rodic @ 03.04.2007. 10:09 ] @
Nakon instalacije drajvera potrebno je otkucati
aticonfig --initial
kada poteras komandu
fgl_glxgears
koji rezultat dobijas?
Meni je i na 6.01 LTs i na Susetu izlazilo
1617 frames in 5.0 seconds = 323.400 FPS
PS
Citat: Imam fiskalnu kasu s-200 i punjac program za ubacivanje artikala, menjanje cena
Nemoj pogresno da me shvatis, ali, istrci se za 80 ojra, kupi XP home i nemoj da brigas brigu.
Ipak se radi o poslu, a posao treba da donosi pare i svaki zastoj u radu donosi gubitke.
A po marfijevom zakonu ostavice te spustenih gaca u najgorem mogucem trenutku zbog neke banalnosti.
Ovo shvati kao poslovni savet ;)
[ Slavisa 4 Elite Computers @ 03.04.2007. 10:10 ] @
ili je možda bolji postupak da instaliram taj vmware za linux pa virtual 98 čisto zbog kase?
[ Džeronimo @ 03.04.2007. 10:23 ] @
Onda tu klikni na "Dodaj +", pa pogledaj da l' na toj listi imaš Wine, a ako nema, onda klikni na onu malu strelicu ispod te liste, pa ukucaj "wine" (bez navodnika) i klikni na "Dodaj".
Nego, je l' si uspeo da namestiš drajver za grafičku? Šta kaže fglrxinfo? Je l' vidiš zupčanike kad ukucaš "fgl_glxgears" i je l' rade ti zupčanici normalno?
[ Slavisa 4 Elite Computers @ 03.04.2007. 10:45 ] @
To što mi kažeš je verovatno isko kao i komanda u terminalu wine imefajla.exe u folderu gde se fajl nalazi?
a grafička radi, vidim zupčanike, ali je i dalje spor, ali dobro, nešto dobiješ nešto izgubiš, malo sam ga ubrzao, poisključivao servise koji mi ne trebaju 100% pa je sad MALO brži...
E stvarno te pitam za vmware, jel to teško podesiti?
[ Džeronimo @ 03.04.2007. 10:53 ] @
Citat: Slavisa 4 Elite Computers: To što mi kažeš je verovatno isko kao i komanda u terminalu wine imefajla.exe u folderu gde se fajl nalazi?
Da, isto je.
Šta podrazumevaš pod "spor"? Je l' se spije podiže sistem ili se aplikacije sporo otvaraju ili može grafiča sporo radi (kad pomeraš prozore)?
To stvarno ne znam... nikad nisam probao vmware.
[ Slavisa 4 Elite Computers @ 03.04.2007. 11:03 ] @
@Džeronimo
"Šta podrazumevaš pod "spor"? Je l' se spije podiže sistem ili se aplikacije sporo otvaraju ili može grafiča sporo radi (kad pomeraš prozore)?"
e baš to, minimiziranje je sporo, kucanje slova je jako sporo, kretanje kroz foldere u evolution-u....
[ Džeronimo @ 03.04.2007. 11:32 ] @
Kako izgleda to "sporo minomizovanje"? Je misliš na ono što se pojavljuju oni kvadrati kad se minimizuje ili na nešto drugo? Ako misliš na to (jedan komšija me je skoro baš pitao što je to tako), to ne znači da je sporo, nego su samo takvi efekti (da bi korisnik mogao da vidi gde se tačno minimizuje prozor, što olakšava rad s više prozora) i to ne treba da te brine.
Za sporo kucanje slova ne znam šta da ti kažem. Možda si čačkao nešto što ne treba.
Što se tiče sporijeg podizanja sistema, to je normalno jer se tada podižu razni servisi, da korinik kasnije ne bi morao da čeka da se neki servis podigne kad mu zatreba.
Možda ti zato sporo radi računar, zato što si isključio razne servise, pa kad ti neki zatreba, onda moraš da čekaš da se podigne taj servis.
Ja ništa nisam čačkao nakon instalacije (jedino što sam instalirao neke dodatne programe) i ne mogu da se požalim na brzinu (iako imam samo 256 MB RAM).
PS
Koj Ubuntu koristiš? Je l' Edgy ili Dapper?
[ Slavisa 4 Elite Computers @ 04.04.2007. 12:49 ] @
pa ja ne znam onda, mislim da imam edgy, gde se to gleda?
kako da instaliram quicktime plugin? Googlao sam ali sve što sam našao je na ubuntuforums gde i taj čovek što je tražio pomoć dobio instaliraj libquicktime. Kucao sam u add-remove ali nema libquicktime...?!?!?!?
Imam još jedan problem, donese mi prijatelj juče jedan prenosni hdd koji se kači na 2 usb porta. Linux ga lepo prepozna ali ne mogu ni da kopiram sa njega, ni na njega.... Vidim ja fajlove u njemu ali ne mogu ništa drugo...
[ Džeronimo @ 04.04.2007. 17:58 ] @
Plug-in koji ti treba sigurno već imaš instaliran (totem-mozilla), samo trebaš da instaliraš neke dodatne kodeke, a kako to da uradiš je objašnjeno još na prvoj strani ove teme.
Aj opet da ponovimo.
A ako ti nešto nije jasno, onda pogledaj ovo: http://www.elitesecurity.org/t248521-Ubuntu-linux-od-do
Na toj temi imaš brdo linkova do sajtova sa odličnim uputstvima za sve i svašta.
Pročitaj i dukumentaciju koju imaš na: https://help.ubuntu.com/community/
A posebno obrati pažnju na deo "After you've installed Ubuntu" jer bi to svaki novi korisnik trebao da pročita.
Tu imaš i detaljno uputstvo kako da instaliraš kodeke koji ti trebaju (pod "Multimedia Support"), pa pročitaj.
Sve je već odlično objašnjeno u dokumentaciji i po tim tutorijalima, samo treba da se pročita.
Uvek će da se nađe neko ko će da pomogne novim korisnicima da nauče nešto, kako bi kasnije ti novi korisnici mogli da prenesu to znanje na nekog drugog, al' ako neki novi korisnik samo traži da mu se serviraju već sažvakana rešenja za svaki problem na koji naiđe, takvu pomoć teško da će da nađe. Niko neće da svoje dragoceno znanje i vreme troši na korisnike koji ne žele ništa da uče jer će tako samo da ih navikne da traže već sažvakana rešenja i stalno će da postavljaju pitanja "gde da kliknem", "gde mi je ovo", "koju komandu da otkucam da bih pokrenuo ovo"...
Ako hoćeš da naučiš kako se šta radi, onda prelistaj malo dokumentaciju, a ako ti nešto ne bude bilo jasno, pitaj.
[ tdjokic @ 04.04.2007. 18:44 ] @
A ako neces ni da ucis, ni da pitas, instaliraj Mint, ali ne Light nego "obican". Tu ti je sve sazvakano i instalirano i samo pici  Da, to je Ubuntu, zamalo da zaboravim da kazem. A Light je isto to, ali prilagodjen zemljama koje imaju stozu zakonodavnu regulativu oko multimedije, pa NEMA mnoge stvari, ali je i dalje Mint, koji ima neke svoje specificnosti.
[ Slavisa 4 Elite Computers @ 17.05.2007. 21:00 ] @
Hello again :D
evo koristim linux već nekoliko nedelja i zasada nemam problema :D
Jedini i najveći problem je što više nemam pristup internetu 24h već pristupam preko dial-up-a od devojke. Šta da vam kažem :(
E sada problem, pošto imam tri particije na hdd-u, jedna + swap su za linux a ove dve su NTFS... Pošto sam siguran da će Linux ostati na kompu nema potrebe više da držim ntfs particije na disku ( a pogotovo zato što je linux particija 18GB i posle par iso slika nema mesta ni za .doc ). Tražio sam u nekim "biblijama za linux" kako naknadno podesiti particije sda5 i sda6 da se bootuju kao home ali nisam našao. Čak ni onaj program preko kojeg se, prilikom instalacije podešava kako koju particiju boot-uje nisam uspeo da nadjem. Koristim Ubuntu 6.10.... Da napomenem da bih ntfs particije konvertovao u linux particije i tako ih boot-ovao kao home....
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|