[ Mister_K @ 01.04.2007. 11:57 ] @
Procitao sam sve teme iz arhive koje sam nasao ali nigdje nisam vidio da je neko imao slican problem!!

Radi se o sledecem: Instalirao sam windows XP SP2 u racunaru i sve je radilo normalno nekoliko dana. Odjedanput bez ikakva razloga pri paljenju racunar nije htio da podigne windowsa do kraja. Pojavi se welcome koje dugo stoji a nakon toga se pojavi samo slika detskopa bez ikona i startnog menija. Iz tako podignudog widndowsa se ne moze nista pokrenuti (moze se pokrenuti jedino Task Manager sa CTRL-ALT-DEL). U "safe modu" windows se podize normalno i iz njega nevidim nikakav problem!!
Odmah sam pomislio da su djeca nesto zeznula u windowsu i ponovo ga reinstaliram (formatiram disk i instaliram novi win XP SP2). I ponovo sve je radilo ok dva dana, nakon toga ponovo se javlja isti problem.
I prvi i drugi put u windowsu su bili instalirani samo najosnovniji programi (office 2003, winamp i powerDVD). Svi driveri su bili uredno instalirani bez ikakvih upitnika u device menager-u. Sve je radilo ok i komp. je ugasen normalnim putem!
I drugi put reinstaliram windows i ponovo po treci put se pojavljuje isti problem opet nakon tri dana normalnog rada.

Zna li neko u cemu bi mogao biti problem, ovo me pocinje da nervira.... Nisam neki strucnjak oko racunara ali znam ponesto, do sada sam uvijek sam sebi dogradjivao dijelove i instalirao windowse kada je to potrebno i nisam imao nikakvih problema!!
Racunar je stari: pentium III, 256MB RAM-a, ne znam koja je maticna ploca ali je na njoj integrisana graficka kartica. Racunar je prije normalno radio sa tom integrisanom grafickom i 2HDD-a od 20GB i 80GB te dva DVD RW-a i instaliranim WIndowsom XP SP2. Sa njim nije bilo nikakvih problema! Sada je njegov vlasnik (moj rodjak) kupio novi racunar i iz njega izvadio HDD od 80GB i jedan DVD RW, a ja sam taj racunar trebao da osposobim djeci da se na njim mogu uciti...

Ja sam mu dogradio jedan CD-rom cisto da popunim supljinu koja je ostala kad je izvadjen DVD-RW, dogradio graficku karticu ATI RAGE 128 pro od 32MB (nju sam imao pa da ne kupujem drugu moze i ona da posluzi, u drugom racunaru je radila i nije pravila probleme), formatirao sam taj preostali HDD od 20GB i na njega instalirao windows XP SP2 (na tom HDD-u je i prije bio instaliran windows koji je normalno radio).
Nakon ovih dogradnji i nekoliko dana normalnog rada poceli su se javljati ovi problemi...

Ima li pomoci ,djeca placu hoce racunar a on se stalno kvari sa simptomoma koje sam opisao...
[ Dralac @ 01.04.2007. 15:11 ] @
Prvo da vidimo sta je u pitanju....
Kad se pokrene Win, rekao si da Task manager radi...
Dobro, lupi Ctrl + Alt + Del, idi na Tab Processes i vidi da li ima proces koji se zove explorer.exe.
Ako nema idi na File --> New Task (Run...) i kucaj explorer.exe.
Da li je to u pitanju?
[ Mister_K @ 01.04.2007. 16:46 ] @
Nisam se toga sjetio!! U medjuvremenu sam izvadio dogradjenu graficku karticu i ponovo reinstalirao sistem. Javicu da li je to bio problem...

Inace u task manager-u nisam primijetio nikakvu anomaliju. Lista procesa djeluje normalno, zauzece procesora je 0-3% ovisno da li pomijeram misa ili ne!!
[ Filly @ 01.04.2007. 17:01 ] @
Takve stvari se cesto dogadjaju kada se "sukobe" dva zastitna programa, npr panda: antivirus i zone alarm ili norton antivirus. Mozda je i kod tebe neka takva kombinacija napravila problem? kada udjes u safe mod ukucaj run -> msconfig pa vidi sta se sve pokrece u normalnom podizanju windowsa, jer u safe modu se pokrece samo minimum procesa, a ocigledno ono sto te blokira nije u tom minimumu.
[ Dralac @ 01.04.2007. 18:51 ] @
Uradi ovo sto ti je Filly rekao i ja bi ti preporucio da udje u Safe mod i da u msconfig-u pogasis sve (bas sve) startup programe i pokusas onda.
Ako uspije, onda selekcijom, jedan po jedan, pokusavaj dok ne vidis ko pravi problem...
[ Mister_K @ 01.04.2007. 19:08 ] @

To sam vec pokusavao i nije uspjelo, ali u svakom slucaju hvala na savjetima!!

U komp. nije bilo instaliranih nikakvih antivirusnih programa, vec samo osnovni prograni office2003, poverDVD6,winamp5.0.4 i nekoliko manjih igrica (nista komplikovano ni tesko za komp.).

Kao sto sam vec rekao Danas sam ponovo reinstalirao sistem, u njemu sve podesio i za sada sve radi. Prije toga sam skinuo onu dogradjenu graficku i restartovao bios na deflautne postavke. Nadam se da je to rjesenje problema!!
Sumnjam da su djeca nesto cackala po biosu, moze li to stvoriti ovakve smetnje??
[ jugotb @ 01.04.2007. 21:03 ] @
Imao sam isti problem sa slicnim racunarom(PIII,800mhz,256ram,20gb hdd,int. grafika). Simptomi su mi u pocetku bili isti s tim sto mi je na kraju poslije 5-6 dana otkazao hdd. Poslije zamjene hdd-a i nove instalacije XPsp2 nije se ponavljalo.