[ IvoD @ 03.04.2007. 13:49 ] @
Koliko komadići olova razbacani po voćnacima, njivama, poljima...mogu biti štetni u proizvodnji hrane koju konzimiramo?
Da li i koliko dugo biljke usvajaju olovo iz svoje blizine i da li nam ga kao takvog predaju ili je to neka neškodljiva forma?

[ kv66 @ 03.04.2007. 16:27 ] @
Pa sad komadici sigurno ne,osim ako komadica nema u velikim kolicinama,olovo se prekriva oksidom koji je hemijski relativno stabilan(setite se:sveze zaseceno olovo je srebrno metalne boje,da bi kasnije potamnelo)
[ IvoD @ 04.04.2007. 14:00 ] @
Konkretno. U dvorištu jabuka; na jabuci svraka; pucam sa prozora (odozgo) i ubijem svraku a ostatak sačme završi u zemljištu oko drvreta. Kad jabuke dospeju za branje jedem ili ne?
[ kv66 @ 04.04.2007. 16:27 ] @
jedi brate,slobodno:-)ako ne omlatis sacmom jabuke...Vrlo mali procenat sacme ce zavrsiti pod drvetom,a najveci deo stotinak metara dalje difuzno rasprsen...Samo mislim da si onda pogresno naslovio temu...
[ superbaka @ 04.04.2007. 16:41 ] @
konkretno, ne!
[ IvoD @ 05.04.2007. 10:12 ] @
Citat:
kv66:Samo mislim da si onda pogresno naslovio temu...

Možda. U stvari to bi bio uvod - primer. Poenta je u sledećem: vekovima se na ovim prostorima prosipa olovo (ratna desjtva plus svake godine desetine tona raspu lovci) i sad ako mu treba milenijumski period da se raspadne a u medjuvremenu ga biljke koje konzumiramo usvajaju onda se znači mi trujemo, doduše lagano. Pogledaj bilo koji lov na zeca, fazana, jerebicu... koliko se tu prospa olovne sačme po njivama i livadama. U nekim razvijenim zemljama je (doduše na vodenim površinama) zabranjen lov olovnom sačmom, pa umesto nje koriste čeličnu a lošije balističke karakteristike nadoknadjuju većom količinom sačme i pojačanim punjenem baruta.
[ kv66 @ 05.04.2007. 16:14 ] @
potpuno si u pravu za lovce(i ribolovce?)pogotovo u USA,tamo je zabranjena olovna sacma,ali njih ima na milione(samo ribolovaca sa dozvolom preko milion!)Ovde ne znam ima li smisla takvo poredjenje,pogotovo u tvom vocnjaku gde ces ti godisnje ispaliti desetak patrona lov.municije??
[ superbaka @ 05.04.2007. 19:03 ] @
daj razmisli malo pre nego sto napises ovako nesto, olovo ne pada iz svemira direkt u fabrike municije vec se vadi iz te iste zemlje o kojoj pricas :)
ta sacma kroz vekove o kojoj pricas je neuporedivo manja kolicina od kolicine olova iz izduvnih gasova za proteklih nekoliko decenija... ne razumem se bas u problematiku, ali predpostavljam da se teski metali poput olova ne usvajaju od strane biljaka tako lako, narocito ako su u kompaktnom obliku poput sacme, kuglicnih lezajeva i sl... pri analizi pepela koji se dobija sagorevanjem stocne hrane jos nisam video podatke o kolicini olova jer ga verovatno ima samo u tragovima poput drugih teskih metala... vise ces uneti olova stajanjem 5 minuta na pumpi ili na prometnoj ulici nego da pojedes tonu kelerabe sa staljingradskog fronta...