[ ljiljanm @ 05.04.2007. 11:37 ] @
Jako često koristim autotext u Wordu. Izvukao sam na Toolbar prečicu za kreiranje novih autotext riječi i čim primjetim da neku riječ pišem češće odmah je snimim. Primjetio sam slijedeći problem. Kada neke riječi snimim u autotext (tako što ih selektujem pa kliknem New Autotext) slijedeći put kad ih želim upotrebiti, Word ih ubacuje u fontu u kome su bile snimljene. Tako npr ako snimim u fontu 11 i poslije kucam 12-icom kada mi ubaci tu riječ (pritiskom na Enter) ona bude manja od okolnog teksta, te se moram vratiti i podesiti joj font na 12. Da nije problem što koristim ćiriličnu tastaturu i spašavam ih tako?
[ ljiljanm @ 05.04.2007. 11:48 ] @
Zaboravih da napomenem da osim veličine fonta pamti i tip fonta - tako ako sam riječ snimio u fontu Verdana on će ga uvijek ubacivati u tom fontu. Neviđeno glup problem. Napominjem da sa latiničnom tastaturom (tj kada podesim latiničnu srpsku tastaturu) nikada nisam imao sličan problem.
[ Jpeca @ 07.04.2007. 10:52 ] @
Bio sam ubeđen da postoji opcija da se zapamti AutoText bez formatiranja postoji - jer postoji za AutoCorrect - ali izgleda da je nema. Na sajtu http://www.c2000.com/papers/tnwrd_autotext.htm postoji preproruka da se koristi AutoText komanda iz Edit menija jer odna može da se bira opcija Plain Text, ali onda gubiš automatizaciju koju si ti hteo da postigneš. Možeš da probaš da zapamtiš tekst u stilu Normal: Pre nego što ga staviš u AutoText kao novu stavku obeleži ga i pritisni CTRL+Shift+N, pa ga takvog stavi u AutoText. Kasnije kad ubacuješ treba da poprimi odlike okolnog teksta jer se svi stilovi izvode od stila Normal (pazi ovo pričam napamet, moraš da probaš da li radi tako).
U Officu 2007 postoji opcija prilikom dodavanja novog AutoText unosa da se isključe formatiranja, ali koliko mi se čini AutoText je prilično "zaturen".
[ ljiljanm @ 10.04.2007. 07:27 ] @
Da, kada se spasi klasičnim putem (preko Tools->Autocorrect...) sve radi kako treba. Ništa od automatizacije, ali to i nije veliki problem, samo malo iz početka - kasnije ne.
Thx.