[ risp73 @ 05.04.2007. 12:39 ] @
Word odnedavno neće da mi ispisuje ništa ako je odabrana Serbian (Latin) ili Serbian (Cyrilic) tastatura. English (United States) ne pravi probleme.
Tastaturu mogu da odaberem bilo klikom na ikonu u treju, bilo kombinacijom tastera na tastaturi (Left Alt+Shift). Interesantno je da Word, kada promijenim tastaturu iz engleske u neku od ove dvije srpske, ne ispisuje ništa. Ali, ako nakon promjene tastature prvo pritisnem Enter i pređem u novi red, Word normalno reaguje na svaki pritisnuti taster, bilo da se radi o latiničnoj bilo ćiriličnoj tastaturi.
U Excelu i Notepadu sve radi normalno, probleme pravi samo Word.
Reinstalacijea Worda i tastatura ne pomaže. Pomaže li neko od vas?
[ Jpeca @ 10.04.2007. 07:17 ] @
U opcijama Worda (2007, nisam primetio u prethodnim verzijama) naišao sam na jednu interestantu, koja me je podsetila na tvoje pitanje.
Ukoliko je uključena opcija Automatically switch keyboard to match language of surrounding text dešava se, kao što si ti opisao, da Word sam bira tastaturu u zavisnosti od aktivnog jezika koji se koristi u tekstu.
Dakle, pogledaj da li ti je uključena ova opcija, pa je isključi (Word Option, Advance) ili ispravno podesi jezik kojim pišeš (kartica Review, Set Language).
Ova opcija je interesantna za tekst koji se piše istoveremeno u više jezika. U tom slučaju dovoljno je da se promeni aktivni jezik i nemora još da se menja i tastatura.
[ risp73 @ 10.04.2007. 12:34 ] @
Hvala, ali ne pomaže (Word 2003).

Tools -> Options -> Edit -> Auto-Keyboard switching nije bilo uključeno, a
Tools -> Language -> Set Language -> Detect language automaticaly jeste.
Isključio sam ga ali opet isto.
[ Filly @ 24.10.2007. 19:07 ] @
Evo jos jedan slican problem sa wordom 2003: nece da napise prvi font ukoliko je izabrana tastatura serbian cirlic ili ukolliko je prvi znak neki od nasih "specijalnih" č, ć, š, đ, ili ž u serbian latin. Ukoliko se stisne spejs pocne da pise normalno. Engleska tastatura ili serbian latin ukoliko ne pocinje nasim slovima rade normalno. Ovo se odnosi i na nov dokument, kao i na postojeci dokument. Znaci ukoliko u postojecem dokumentu koji je inace pisan cirilicom ne stisnem spejs cirilicna tastatura ne radi. Nije bitno da li je kursor na pocetku dokumenta ili negde u sred teksta. Ostali ofis programi kao i wordpad rade OK. Pokusao sam sa instalacijom SP1 za office i nije pomoglo, instalirao sam i jezicki paket za ofis i nista. Ukoliko u novom dokumentu izbrisem sve karaktere (i ono prazno mesto na pocetku teksta) tj. ukoliko kursor vratim na sam pocetak dokumenta opet ne mogu da pisem. Da napomenem da su i office i windows XP SP2 licencirani.
[ 3okc @ 24.10.2007. 20:17 ] @
Citat:
nece da napise prvi font
Ovo mi je totalna misterija na šta se odnosi - ako može bliže objašnjenje.

Ništa slično ovim problemima nisam iskusio. Inače, postoji i SP2 za Office. ;)
[ Filly @ 24.10.2007. 21:56 ] @
Da probam da budem jasniji. Na racunaru je tastatura podesena na srpsku latinicu (mada je stvar ista i kada je podesena na engleski ili cirilicu). Word nece da ispise prvi karakter ukoliko je izabrana cirlica ili ukoliko je prvi karakter neko od nasih slova u latinici (ć, đ, š...). Nije bitno da li se korste mala ili velika slova. To se desava i u novom dokumentu i u nekom dokumentu koji vec sadrzi neki tekst, cak i u slucaju da je postojeci tekst vec pisan cirilicom. U postojecem tekstu nece da ispise prvi karakter ni na pocetku teksta, kao ni bilo gde u tekstu. Ukoliko je prvi karakter prazno mesto (space) ili enterom odaberem novi red word pise normalno. Kada obrisem vec ispisan red u cirilici zajedno sa oinm praznim mestom, tj. kada se kursor vrati skroz na pocetak prvog reda teksta word ponovo nece da pise. Dakle pise iskljucivo od drugog karaktera.
Na ovaj problem sam naisao juce, samo na jednom racunaru u nekoj firmi. Covek koji koristi racunar se vec navikao na problem... Reinstalacija ofisa ne pomaze. Pretpostavljam da bi reinstalacija sistema pomogla. Racunar je brand masina HP sa instaliranim OEM windowsom XP SP2 i ofisom 2003. Isporucen je sa HP tastasturom sa YU karakterima, dakle masina je spremna za nase trziste. Ono sto je predlozio Jpeca je i meni palo na pamet dok sam bio tamo, ali ne pomaze.
Nadam se da sam pojasnio problem.
[ PaulShark @ 11.03.2013. 13:01 ] @
Problem sam riješio tako što sam deinstalirao PDF Complete.