Dakle, jedan kolega Linuxovac me je inspirisao sa njegovim iskustvom (Vista - vucara se na laptopu sa Core Duo 1.66 GHz Procesorom)
Definitivno posle toga mogu da se zahvalim Sony korporaciji, posto su napravili jedan mega-optimizovan laptop izgleda, koji suprotno zakonima fizike tera Windows Vistu bez problema :) Zasto? Pa zato sto je unutra Core Solo procesor, koji se vucara na bednih 1.2 GHz + embedded GMA950 graficki cim koji nema hardverski T&L i deli memoriju sa sistemom... po recima nekih ljudi ovde - ta masina moze samo da tera Linux (pod uslovom da se nadju svi drajveri - al da ne gresim dusu Knoppix Live CD mi je radio, doduse bez adekvatne rezolucije)... Windows Vista na tome ne mere... nema sanse, no way gringo :)
Posto sam se vec odlucio da prkosim zakonima fizike, kako to izgleda? Katastrofalno 100% :)
Recimo, neke od stvari koje jedan dobar Desktop OS iz 2007-me treba da ima:
* Instant On - tzv. hibridni sleep mode, racunar se dize za max. 1 sec, nema potrebe za shutdown/hibernate zongliranjem
* Podrsku za Fingerprint Procesor integrisanu i u login sistem (kao i u aplikacije, sto cemo videti kasnije)
* Brzo startovanje aplikacija, zahvaljujuci Superfetch-u - radi se o 2 zahtevne aplikacije (Visio, Outlook) + browser (Firefart)
* Editovanje dokumenta u Visio-u 2007 (zbog rezolucije se ne vidi intelisense koji su dodali, koji ce biti zanimljiv kolegi markomu) i copy/paste direktno u mail (OLE)
* Integraciju fingerprint procesora i sa Firefart browserom (pristup online banci, nema potrebe pamtiti kojekakve sifre/tokene ili oslanjati se na zastitu sifri od strane browsera)
* Takodje, moze se videti i Aero (koji je, po recima linuxovaca neverovatno zahtevan - eto, kartica ima 192 MB deljenog RAM-a i nema T&L... totalni high-end, poslednja moda u Kraljevini Nepal :-)
Ono sto se ne vidi na slici je i rad sa TPM cipom ugradjenim u notebook, "u pozadini", gde su sifre i senzitivni podaci kriptovani i sa TPM kljucem dodatim na standardni NTFS (EFS) encryption key - tako da, kada fingerprint procesor pamti sifre - one se cuvaju na hardverski-sifrovanom delu diska (integrisano u EFS) kome se moze pristupiti samo uz autorizaciju od strane hardvera.
:-) Eto, mislim da bi to bilo dosta - stvarno, vucara se pa ubija ;-)) Nisam hteo da pokazem i sync sa mobilnim uredjajima, jer od vucaranja me vec boli glava :)
[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 09.04.2007. u 17:31 GMT+1]
[ Slobodan Miskovic @ 09.04.2007. 16:03 ] @
E sad Darko....odradi muziku za ovaj klip ;)
[ Zeljko Mitrovic @ 09.04.2007. 16:10 ] @
Pazi Dimkovicu, verovo ti meni ili ne, ali ta Vista se stvarno vucarala na mom laptopu, koji je nedavno kupljen, i ima poprilicno jak hardver. Bootanje je trajalo vise od 3-4 minute, hdd je znao da cepa i po 10 minuta posle samog boota, verovatno indexovanje fajlova, a Vista je zauzimala oko 40gb prostora, bez ikakvih dodatnih aplikacija.
Otvorim recimo 3-4 notepada, paint, i ms word, te uradim onaj famozni win+tab, grafika secka doslovce. Ponekad i nije, ali to je bila retkost. Zasto, ne znam, da znam, verovatno bi ostavio Vistu na toj masini.
Evo bas gledam, stavio sam beryl na ovaj Ubuntu, i sa svim mogucim efektima ukljucenim, sve radi poprilicno brzo, mnogo brze nego na Visti. Ako treba, i video cu da odradim kasnije, trenutno sam na poslu pa nemam vremena za tako nesto.
Ne sporim ja da vista moze lepo da radi, ali eto, ja fino kazem sta sam probao i kako radi kod mene, na laptopu koji je napravljen da tera tu Vistu.
[ markom @ 09.04.2007. 16:15 ] @
Ma sve je to kul Željko. Snimi film pa nam pokaži kako se vucara. Mislim da smo prevazišli rekla-kazala argumente na ovom forumu, zahvaljujući lideru ;-)
[ Ivan Dimkovic @ 09.04.2007. 16:15 ] @
Citat:
Pazi Dimkovicu, verovo ti meni ili ne, ali ta Vista se stvarno vucarala na mom laptopu, koji je nedavno kupljen, i ima poprilicno jak hardver. Bootanje je trajalo vise od 3-4 minute, hdd je znao da cepa i po 10 minuta posle samog boota, verovatno indexovanje fajlova, a Vista je zauzimala oko 40gb prostora, bez ikakvih dodatnih aplikacija.
Pazi... ne znam sta da ti kazem, ako nisi ti instalirao tu Vistu - bolje vrati racunar prodavcu... meni tu nisu cista posla :)
Jedino resenje je da promenis prodavca (da ne kazem dilera :-) ili, ako vec neces, instaliras Vistu od nule :)
Da te obavestim da nisam uspeo da vidim ovaj video ni sa Windowsa ni sa Linuxa. Oba puta se buni zbog decodera.
Mada, valja napomenuti da je Linux izbacio neki dijalog u kome me je pitao kojom aplikacijom da otvoti taj fajl, a OK dugme je bilo "Disabled" iako je aplikacija bila izabrana pa sam malo kliktao okolo dok se OK nekako nije "enablovalo" :)
Kupus, brate.
[ Ivan Dimkovic @ 09.04.2007. 16:22 ] @
Sad ce da stigne i Youtube.
Citat:
Mada, valja napomenuti da je Linux izbacio neki dijalog u kome me je pitao kojom aplikacijom da otvoti taj fajl, a OK dugme je bilo "Disabled" iako je aplikacija bila izabrana pa sam malo kliktao okolo dok se OK nekako nije "enablovalo" :)
Znas kako se kaze DT, komuna kaze - "imas source" :) Eto, mozes da resis taj problem - samo malo zagnjuris u kupus od koda ;)
[ bojan_bozovic @ 09.04.2007. 16:27 ] @
@Dragi Tata
Imas li DivX?
[ Ivan Dimkovic @ 09.04.2007. 16:32 ] @
Youtube uploadovan :)
[ Stator @ 09.04.2007. 16:34 ] @
@Dragi Tata naterao si me da se resetujem u win bas da probam.
Inace klip radi i iz linux-a (VLC Player) i iz Windows-a (GOMplayer)
[ sasa_vu @ 09.04.2007. 18:45 ] @
Ok, i koja je poenta ove teme??? Njemu ne radi kako treba, tebi radi, i sta sad?
I da, klip radi iz Linuxa(FireFox:-)))
Well, ko je tu kriv - Vista možda? Lepo ti je rekao Ivan, vrati tu krntiju u prodavnicu ili lepo sam instaliraj sistem. Ko zna šta je tu natrpano, pa se vuče.
Citat:
hdd je znao da cepa i po 10 minuta posle samog boota
Ovo ne mora da bude ništa - možda vrši indexiranje, možda ima "zakazanu" defragmentaciju, itd. Pošto su sistem praktično podešavali drugi, moraćeš da pogledaš šta je ako nameravaš da ostaviš tako.
Ali jedno je sigurno: nikako ne bi trebao sistem da se vuče na toj konfiguraciji. C2D sa 2 GB memorije.. Mnogo je kume :)
[ degojs @ 09.04.2007. 19:21 ] @
^
Ej Džeronimo, što si dosadan -- ono, odeš na Google ili You tube pa ukucaš nešto tipa Vista problem, bla bla. Pa to možemo svi da radimo ceo dan, šta nisam li te već pre par sati zamolio da ne smaraš.
Lepo uploaduj svoj video pa da komentarišemo. Jes, treba prvo imati Vistu... Imaš li ti to uopšte?
Ali da se razumemo, bez varanja tipa Vista mi se vuče, a tamo na nalogu drugog korisnika u isto vreme teraš SuperPI :)))
[ Ivan Dimkovic @ 09.04.2007. 19:28 ] @
Mislim da Linux tabor u Advocacy-ju jos ne moze da se oporavi od teskog knock-down-a ovog vikenda sa KUbuntuom/Ubuntuom (ovo K je valjda sinonim od Krsh) :-)))
Cak je i onaj Ubuntulider nestao posto je doziveo fijasko ("lazes, daj video" ;-)
Nista - jedino sto ostaje Linuxasima je pojavljivanje nekog novog "distroa" - sa kojim ce da truju da je sve lako i da je potpuno Desktop-ready - cekamo Tomu da predlozi neki :-)
Pa zar još uvek morate da radite to? Ozbiljno pitam.
Citat:
degojs: ^
Ej Džeronimo, što si dosadan -- ono, odeš na Google ili You tube pa ukucaš nešto tipa Vista problem, bla bla.
Pa neki ovde tvrde kako samo na Linuxu može da dođe do problema prilikom instalacije ili da nešto nakon instalacije zeza.
Ako te takvi klipovi smaraju, ne moraš da ih gledaš. Poenta je da Linux nije kupusara samo zato što nekom nešto ne radi, jer, kao što možeš videti, slične stvari se dešavaju i na Win, samo što korisnik u tom slučaju ne može da reši problem editovanjem xorg.conf-a, nego je procedura "malo" komplikovanija.
[ Ivan Dimkovic @ 09.04.2007. 19:42 ] @
Treba primetiti da se Windows vrti na nekoliko stotina miliona racunara :-)
Sto vam prilicno ubija argument - ako cak i ne radi sa nekim parcetom hardvera kako treba, to se desava u proporcionalno mnogo manjem broju slucajeva nego na Linuxu.
Citat:
samo što korisnik u tom slučaju ne može da reši problem editovanjem xorg.conf-a, nego je procedura "malo" komplikovanija.
Dobro resenje problema - degradacija u VESA mod... pa to moze i Windows, izbrises mu drajver sa 5 klikova (Control Panel / Device Manager / Display Devices / _____ ) - cak imas i safe mode koji te digne u VESA modu ako drajver ne radi.
Teze, kazes - a? :)
[ degojs @ 09.04.2007. 19:43 ] @
Citat:
Pa zar još uvek morate da radite to? Ozbiljno pitam.
Lično, ja se sa tim ne smaram.
Znam da može da se podesi, tj. po difoltu je podešeno da to radi svakih 7 dana (čini mi se), pa rekoh - možda je do toga to što čuje disk, čisto nagađam.
Citat:
Pa neki ovde tvrde kako samo na Linuxu može da dođe do problema prilikom instalacije ili da nešto nakon instalacije zeza.
Ako te takvi klipovi smaraju, ne moraš da ih gledaš. Poenta je da Linux nije kupusara samo zato što nekom nešto ne radi, jer, kao što možeš videti, slične stvari se dešavaju i na Win, samo što korisnik u tom slučaju ne može da reši problem editovanjem xorg.conf-a, nego je procedura "malo" komplikovanija.
Dakle, jasno je da ti Vistu nisi ni video ni probao.
E pa brate, udri onda šta god nađeš na Google pa nam pričaj, pogotovo nama koji Vistu imamo već duže vreme :)
[ Džeronimo @ 09.04.2007. 19:51 ] @
Citat:
degojs: po difoltu je podešeno da to radi svakih 7 dana
Nisam mislio na to. Hteo sam da pitam da li još uvek može doći do fragmentacije.
Citat:
degojs: Dakle, jasno je da ti Vistu nisi ni video ni probao.
A kako to može da neko "proba" Vistu? Proba i kupovina novog računara nije isto.
Čak i da može da se proba nekako, nešto ne verujem da bi to pristojno radilo na 256 MB RAM i grafičkom s 64 MB RAM.
[ PPZ @ 09.04.2007. 19:52 ] @
Ja sam instalirao Vistu ultimate na masinu.Installer se nije bunio ni oko cega, ali sam hteo da pitam: a sta to vista ima sto Mac OS X nema? IE me je (pozitivno) iznenadio, mada x64 varijanta ima problema sa flash player-om.Sve ostalo i nije bas nesto upecatljivo.Samo dobro usminkano.Da ne spominjem da je novi Windows sa spijunske strane sampion.Mogu samo da zamislim koliko informacija salje Microsoftu a mi nemamo pojma o tome.Nadam se da ce ubrzo izaci neki hack za to...
A posto je prosao test na desktop-u (AMD 3700+,ATI X1800GTO,500GB HDD,1GB RAM) sad cu da probam na laptopu (Acer Aspire 1362) pa cu da javim.Koliko sam citao Vista se instaliraju i na losijim konfiguracijama, samo nema fancy efekata....
P.S. posto je kupovina racunara u Srbiji jos uvek na nivou "underground" prodavnica, u kojima prodaju macku u dzaku, i nemozes da probas Vistu.Ali jos uvek mozes da skines neki od Release Candidate-a, pa da vidis radi li ili ne na tvom kompjuteru.Pa tek onda da kupujes i pravi OS...
[ degojs @ 09.04.2007. 20:00 ] @
Citat:
a sta to vista ima sto Mac OS X nema?
Mogućnost da poteraš dosta softvera koji na Macu ne postoji. Igrice, npr?
[ Stator @ 09.04.2007. 20:00 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Mislim da Linux tabor u Advocacy-ju jos ne moze da se oporavi od teskog knock-down-a ovog vikenda sa KUbuntuom/Ubuntuom (ovo K je valjda sinonim od Krsh) ))
Cak je i onaj Ubuntulider nestao posto je doziveo fijasko ("lazes, daj video" ;-)
Nista - jedino sto ostaje Linuxasima je pojavljivanje nekog novog "distroa" - sa kojim ce da truju da je sve lako i da je potpuno Desktop-ready - cekamo Tomu da predlozi neki
Za one fontove smo vas pustili mnogo jeftino vidim ja. I onda je Ivan izdvoio 2 dana zivota da bi nam vratio 4x vecom merom. Ostaje samo zal sto mi nemamo ni jednog tolikog "Zealot-a" da varti lopticu Ali ako nista velicanstvo Linux-a je mnostvo distribucija pa taman napljujes jednu svi se ostali smeskaju jer je njihova bolja i nisu time pogodjeni
[ degojs @ 09.04.2007. 20:02 ] @
Citat:
Da ne spominjem da je novi Windows sa spijunske strane sampion.Mogu samo da zamislim koliko informacija salje Microsoftu a mi nemamo pojma o tome.
Kako sad - prvo kažeš da je špijunski šampion, da šalje gomilu informacija MS-u, a onda kažeš da nemamo pojma o tome.
Očigledano ti znaš :)
[ Ivan Dimkovic @ 09.04.2007. 20:05 ] @
Citat:
Da ne spominjem da je novi Windows sa spijunske strane sampion.Mogu samo da zamislim koliko informacija salje Microsoftu a mi nemamo pojma o tome
Hehe, ovo bi otprilike bio poslednji ocekivani "argument"
Posle: Monopola, Visoke Politike, Glupih korisnika, Ucenjenih korisnika - stize i poslednji u nizu gluposti: MS spijunira korisnike Windowsa :-)))))
Hehe totalno su predvidljivi ovi pingvini - naucili tih nekoliko stvari, i nema :)
[ staticInt @ 09.04.2007. 20:09 ] @
Da napravimo mi film sa sniffovanjem svog protoka sa racunara, stavicemo jedan router izmedju racunara i neta pa da vidimo sta prolazi i sta M$ spijunira, realno da to stvarno rade net bi bio zagusen za 2 sekunde, zamislite milijarda kompova salje nesto i dobija direktive sa microsoft.com
[ PPZ @ 09.04.2007. 20:12 ] @
A ne.Ja jesam pobornik Linux-a, ali ne zato sto je bolji, brzi, ili bilo sta.Koristim dosta platformi za rad i svaka ima svoje prednosti.Vista mi se generalno svidja.Cak mi deluje brzi nego XP.Ali ja sam govorio o Mac-u, a ne Linux-u.A za skoro sve sto Win ima, ima i Mac verzija, ili program koji radi isto to, mozda cak i bolje.
A sto se spijunske strane tice, kad odradite svezu instalaciju samo pogledajte u podesavanjima da li je Remote Desktop ukljucen? Vista ga postavlja po defaultu Ukljucenog, bez da te pita hoces li ili ne.Drugo, prvo sto radi po ukljucenju na internet jeste da odradi prvi update bez da te pita, a to podrazumeva da posalje automatski SVE podatke o tvojoj konfiguraciji MS-u.Da ne spominjem da mora da postoji i neki backdoor za pristup tvojim fajlovima za onog ko zna.Kao uostalom na svim verzijama Windowsa.Svejedno, meni to ne smeta.Vista ce definitivno da zameni moju XP instalaciju.
[ Ivan Dimkovic @ 09.04.2007. 20:12 ] @
Al dobri su - iako im je jasno da svako sa jednim ruterom izmedju svog racunara i ISP-a moze da proveri sta mu racunar "emituje" i da do dana danasnjeg niko nije detektovao nista sto bi i izdaleka moglo liciti na neku spijunazu, opet pricaju taj tupavi FUD o "MS spijunazi" - i, opet ce da se nadje generacija koja raste koja ce to da prihvati i da siri dalje :)
:-) Neverovatno... zvuce ko oni sto su savetovali gradjanima da beze u gajbe za vreme pomracenja sunca - a zasto? Pa eto.. tako! Sunce.. ZRACI! ;-)
Citat:
Drugo, prvo sto radi po ukljucenju na internet jeste da odradi prvi update bez da te pita, a to podrazumeva da posalje automatski SVE podatke o tvojoj konfiguraciji MS-u.
Koje mozes da pogledas u XML-u... i koji ne sadrze nista licno.
Citat:
Da ne spominjem da mora da postoji i neki backdoor za pristup tvojim fajlovima za onog ko zna
?? Mozes li malo da elaboriras? Kako to tacno radi?
A za remote desktop... samo treba da znas username/password i da ga ukljucis - kod mene (Vista Ultimate) je po defaultu iskljuceno :)
[ degojs @ 09.04.2007. 20:14 ] @
Citat:
Nisam mislio na to. Hteo sam da pitam da li još uvek može doći do fragmentacije.
Nisam čuo da ne može, znači da može :)
A na kom fajl sistemu ne može doći do fragmentacije diska?
[ sasa_vu @ 09.04.2007. 20:17 ] @
A da neko postavi video klip, pa da se mi lepo uverimo da li M$ spijunira ili ne?:-))))))
[ PPZ @ 09.04.2007. 20:17 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Al dobri su pingvini - iako im je jasno da svako sa jednim ruterom izmedju svog racunara i ISP-a moze da proveri sta mu racunar "emituje" i da do dana danasnjeg niko nije detektovao nista sto bi i izdaleka moglo liciti na neku spijunazu, opet pricaju taj tupavi FUD o "MS spijunazi" - i, opet ce da se nadje generacija zealota koja raste koja ce to da prihvati i da siri dalje
Neverovatno... zvuce ko oni sto su savetovali gradjanima da beze u gajbe za vreme pomracenja sunca - a zasto? Pa eto.. tako! Sunce.. ZRACI! ;-)
Opet ti o pingvinima.Izgleda si ti alergican na Linux.Lepo ja kazem vama je Windows pomracio um...
Moracu da se pazim i ja, da nosim naocare za sunce kad radim sa Win-om
Imam ja i ruter, i Firewall, i ne salje windows non-stop informacije MS-u, niti sam ja to rekao.Procitaj pazljivije sta sam rekao pa ce ti biti jasno.Ja bih samo voleo da imam kontrolu nad svojim sistemom onako kako ja to hocu.A ne onako kako mi diktira MS.
A evo i jos jedna pozitivna stvar na novom Win-u.Skinuo sam poslednji ffdshow i lepo sam odgledao tvoj video na windows media player-u.Steta sto ne postoji jos uvek 64-bitna verzija dekodera...
E da, a sto se tice slanja informacija MS-u, instaliraj npr. Sygate Personal Firewall, pa obrati paznju koliko puta ce da te pita da li da dozvoli slanje informacija od strane neke aplikacije koja je sastavni deo windowsa prema internetu.Iznenadices se.... A pri tome naravno win te ne obavestava o tome...
[ degojs @ 09.04.2007. 20:18 ] @
Lično ne bih imao ništa protiv da špijuniraju, pa da se još otkrije. Verovatno bih mogao da dobijem neki $$$, pa da se dodatno proveselim za vikend ili tako nešto :-)))
Citat:
Ja bih samo voleo da imam kontrolu nad svojim sistemom onako kako ja to hocu.A ne onako kako mi diktira MS.
Možeš li da instaliraš svoj Mac OS X na bilo koji PC ili samo na onaj PC što ti ga prodaje Apple?
[ Ivan Dimkovic @ 09.04.2007. 20:22 ] @
Pazi ovako:
1. Remote desktop je iskljucen po defaultu (Vista/Ultimate - za druge ne znam, ali ne znam zasto bi bilo drugacije), moras dakle da ga ukljucis. Takodje, da bi iskoristio remote dekstop, moraces da znas svoj User/Pass... mislim?
2. Remote Assistance? Ukljucen po defaultu - samo, guess what - TI si taj koji inicira konekciju, i uvek mozes da je rejectujes... sad, ti biras koga ces da pitas da ti pomogne, zar ne?
Jos mi nisi rekao na koji "backdoor" mislis?
Citat:
E da, a sto se tice slanja informacija MS-u, instaliraj npr. Sygate Personal Firewall, pa obrati paznju koliko puta ce da te pita da li da dozvoli slanje informacija od strane neke aplikacije koja je sastavni deo windowsa prema internetu.Iznenadices se.... A pri tome naravno win te ne obavestava o tome...
Primetio sam... iexplore.exe i outlook.exe :) Samo, to sam kanda ocekivao, ne? ;-)
Da nisi mozda mislio na interne konekcije unutar localhosta? :-)
[ Džeronimo @ 09.04.2007. 20:25 ] @
Citat:
degojs: Možeš li da instaliraš svoj Mac OS X na bilo koji PC ili samo na onaj PC što ti ga prodaje Apple?
Al' ti je "jak" argument
Je l' možeš Win da instaliraš na PPC mašinu?
[ PPZ @ 09.04.2007. 20:32 ] @
Citat:
degojs: Lično ne bih imao ništa protiv da špijuniraju, pa da se još otkrije. Verovatno bih mogao da dobijem neki $$$, pa da se dodatno proveselim za vikend ili tako nešto ))
Možeš li da instaliraš svoj Mac OS X na bilo koji PC ili samo na onaj PC što ti ga prodaje Apple?
Pa moze, ali nemojmo sad o tome.Koga interesuje moze da progugla vise o tome.
Ni ne moras da instaliras Win.Ne vidim zasto bi to uopste radio.Ako je da dokazes da moze, onda sta da kazem.Ali da to postavim ovako.Mac OS X je kompajliran od samog pocetka i na Intelu i na PPC-u.Stavise, NeXT projekat je zacet sa osnovama i za Intel i za PPC.Jobs se kasnije odlucio za PPC (i dobro uradio).Ali kao sto vidis tranzicija Mac OS-a na Intel je bila vrlo kratka i vrlo uspesna.Sto govori mnogo o tome kako je dobro projektovan taj OS.
E sad, cikam ja tebe, instaliraj Win na PPC
p.s. Kad izlazi novi Service Pack za Windows Vista ???
[ degojs @ 09.04.2007. 20:33 ] @
Ja nisam ni kukao za tim stvarima, on je pričao u tom nekom fazonu "MS mi diktira" pa mi je samo malo čudno kako nije primetio da taj Apple diktira mnoge stvari, takođe. To nešto nije pomenuo :)
[ degojs @ 09.04.2007. 20:34 ] @
Citat:
Jobs se kasnije odlucio za PPC (i dobro uradio)
:)))
Neverovatno, kako ljudi nalaze opravdanja za sve što Jobs uradi kada je i očigledno da je pogrešno i kada je sam promenio priču.
Ah, da.. to je Jobs, nije Gejts :)
[ japan @ 09.04.2007. 20:36 ] @
Citat:
degojs: Ja nisam ni kukao za tim stvarima, on je pričao u tom nekom fazonu "MS mi diktira" pa mi je samo malo čudno kako nije primetio da taj Apple diktira mnoge stvari, takođe. To nešto nije pomenuo
eto. znao sam da si ti covek slobodar
pa predji brate na linux ako ti sve to smeta
[ degojs @ 09.04.2007. 20:37 ] @
Citat:
E sad, cikam ja tebe, instaliraj Win na PPC
Ne može, a šta će mi to? Pitaj Jobsa da ti pojasni :))) Nemam ni PPC mašinu.
S obzirom da je i Apple prebacio Mac na Intel, pretpostavljam da pitaš samo onako, reda radi. Windows je odavno na Intelu, vi ste ti koji su morali da se prebacuju :)
Citat:
p.s. Kad izlazi novi Service Pack za Windows Vista ???
Kad bude gotov, mislim krajem ove godine.
Koliko verzija MacOS X je izašlo do sada? Ah, ne, to nije Service Pack. Service Pack za Windows je besplatan :)
[ PPZ @ 09.04.2007. 20:41 ] @
Ja sam rekao da koristim i Linux, i Mac, i Windows.I da se nisam pomirio sa tim da Windows tako radi ne bih ga koristio.Isto tako i sa Apple-om.Cinjenica je da Vista ne nudi bogzna sta osim dobre sminke.A Apple je to imao pre 7-8 godina.Dobro sa Linux-om je sto je dzabe.Za sve ostalo moras da se polomis da bi ga doveo u red.I ko kaze da je Linux dobar za laike taj laze.Ali i ko kaze da linux nije dobar, laze takodje.Vec sam rekao, svaki OS ima svoje prednosti.Meni se svidja Mac, vama Win.Super.Nemam nista protiv.Ali imam svoje misljenje.Mozda i nisam u pravu, ali ne bojte se, nisu mi Linuxovci napunili glavu time da je Windows los.Sam se dokazao.Ako mene pitate najbolja verzija Windowsa je bila Win95, pa posle nje Win98SE.Sve posle toga je luk i voda.Ali posto moramo da ubedimo sebe da je vreme da idemo napred, tako i mi napustamo dobre operativne sisteme, zarad komercijalnih operativnih sistema.
[ Mitrović Srđan @ 09.04.2007. 20:43 ] @
Citat:
Ako mene pitate najbolja verzija Windowsa je bila Win95, pa posle nje Win98SE
Ok nadam se , da se zezas :)
[ Džeronimo @ 09.04.2007. 20:43 ] @
Citat:
degojs: Neverovatno, kako ljudi nalaze opravdanja za sve što Jobs uradi kada je i očigledno da je pogrešno i kada je sam promenio priču.
Ako PPC "ne valja", zašto onda proizvođač tvog omiljenog OS-a ugrađuje vrlo sličan procesor u svoje konzole?
[ degojs @ 09.04.2007. 20:45 ] @
Citat:
Ako PPC "ne valja", zašto onda proizvođač tvog omiljenog OS-a ugrađuje vrlo sličan procesor u svoje konzole?
Kakve veze imaju konzole sa desktop i prenosnim računarima?
Uostalom, lepo rekoh, pitaj Jobsa da ti on pojasni. On je godinama trubio isto tako, a onda okrenuo priču za 180 i prešao na Intel :))))
Koliko verzija MacOS X je izašlo do sada? Ah, ne, to nije Service Pack. Service Pack za Windows je besplatan
Pa i svaki upgrade za Mac OS je dzabe.A i nije bio 100 i 200MB kao za Windows, nego 15-20MB.To puno govori o tome koliki deo sistema se upgraduje.I izaslo je svega 4 verzije Mac OS-a, i svaki upgrade je bio besplatan osim poslednjeg na 10.4 Tigra.Svejedno kad kupis novu Mac masinu dobijes i OS, dok za PC moras da doplatis.Cinjenica je da su Mac masine boljeg kvaliteta, zato su i skuplji.Nije isto voziti Ficu i Mercedesa.Ali sta ja to pricam, vi ste zaslepljeni Microsoftom pa i ne mozete racionalno da razmisljate.
A odluka Jobs-a da predje na Intel je komercijalne prirode, verovatno da bi maznuo sto veci deo PC kolaca.Ali to i nije tako bitno, opet Mac OS bolje radi i izgleda cak i na PC-ju.A i od tada sam zaboravio sta znace reci kao sto je "registry","BSOD","defragment","Virus", itd....
Da, imam i PPC masinu, imam i Intel.A imam fala bogu i ovo nuzno zlo Windows
[ degojs @ 09.04.2007. 20:52 ] @
Citat:
A i od tada sam zaboravio sta znace reci kao sto je "registry","BSOD","defragment","Virus", itd....
A zaboravio si i sve igrice, zar ne :))))
Taj Mac, stvarno moram da kažem, to nije nego za devojke.
Ne, mrtav sam ozbiljan.Instaliraj na istoj masini Win98SE, testiraj sistem kako se ponasa.Pa onda instaliraj XP, i uradi ISTE testove.Kas'ce ti se samo....
Da ne govorimo kako u XP-u posle nekog vremena pocne sam od sebe da se usporava.Pa onda cuveni SP2 koji ga je unistio totalno.Zalosno.Ja sam dugo koristio jednu verziju XP SP2 MCE koji mi se pokazao dobar, i sad konacno zamenjen sa Vistom.Ajde da vidimo koliko ce dobro da radi za dva-tri meseca....
Taj Mac, stvarno moram da kažem, to nije nego za devojke.
Ne, ne igram se uopste.Win je za decake i devojcice koji se jos uvek igraju.Ja sam porastao pa sam poceo da koristim ozbiljan OS....
[ degojs @ 09.04.2007. 20:55 ] @
Citat:
I izaslo je svega 4 verzije Mac OS-a
LOL "Svega 4 verzije" :)
Mislim.. ako to nisu service packovi za Mac, ne znam šta jeste, samo što ih vi zovete "nova verzija".
Kao, bile su to ground-breaking promene u sistemu između tih verzija? Koje su to strašno velike promene bile između tih verzija?
Pfff..
Citat:
A odluka Jobs-a da predje na Intel je komercijalne prirode, verovatno da bi maznuo sto veci deo PC kolaca.
Boga mi, ne bih rekao - Jobs je nešto pričao drugačije: pričao je o grejanju, potrošnji energije i - brzini.
[ MladenIsakovic @ 09.04.2007. 20:56 ] @
Citat:
PPZ: Pa i svaki upgrade za Mac OS je dzabe.A i nije bio 100 i 200MB kao za Windows, nego 15-20MB.To puno govori o tome koliki deo sistema se upgraduje.
To ipak više objašnjava zbog čega je taj OS toliko "otporan" na 0day exploite.
[ degojs @ 09.04.2007. 20:59 ] @
Citat:
Ne, ne igram se uopste
Zar ovo nije tipično ženski komentar/odgovor?
Obično one imaju takve odgovore: "I don't play games" i slično.. Ima li neko da mu neka devojka to nije rekla: Ja sam ozbiljna i iskrena, ne igram igre, a ti si ovakav, onakav, neozbiljan...
Pfffff :)))))))))))))))
[ PPZ @ 09.04.2007. 21:00 ] @
Ja predlazem da organizujemo 3 Paintball grupe : "Mac" , "Win" , i "Linux" pa da to resimo na pravi nacin
[ PPZ @ 09.04.2007. 21:10 ] @
Citat:
degojs: Zar ovo nije tipično ženski komentar/odgovor?
Obično one imaju takve odgovore: "I don't play games" i slično.. Ima li neko da mu neka devojka to nije rekla: Ja sam ozbiljna i iskrena, ne igram igre, a ti si ovakav, onakav, neozbiljan...
Pfffff ))))))))))))))
Ti si izgleda neki provokator Siguran sam da i kad bih bio vatreni Windows-ovac ti bi opet nasao nesto da kontriras.Pffffff )) uopste se ne nerviram.
A Windows je u medjuvremenu izbacio najmanje 3 puta godisnje nove verzije (da,da, svaki put kad kupis novi PC dobijes CD sa svim prethodnim updateovima.Ako to nije nova verzija OS-a onda ne znam sta je).Za 7 godina je izbacio 5 novih 60% kompatibilnih medjusobno sistema, i jedno 10.000 updateova.Mac OS je izbacio 4 UPDATE-a za jedan isti sistem: Mac OS X.To nije isto....
[ staticInt @ 09.04.2007. 21:11 ] @
Windowsasi dolaze sa batinom :)
[ MladenIsakovic @ 09.04.2007. 21:14 ] @
^ Koja je, doduše, micro&soft
[ degojs @ 09.04.2007. 21:27 ] @
Citat:
Mac OS je izbacio 4 UPDATE-a za jedan isti sistem: Mac OS X.To nije isto....
4 updatea za jedan isti sistem!! Samo 4??? ;)
Pa kako je to različito od npr. 4 service packa za Win 2000, itd? A o zakrpama, ne znam šta pričaš.. kao Apple ne pušta zakrpe za MacOS?
Nego, niti jedan od tih updejtova ti ne omogućuje da igraš sve one igrice? Pa džaba ti onda i da ih je 10...
[ PPZ @ 09.04.2007. 21:33 ] @
Da, ajde da spomenemo Win.
DVE verzije Win95,TRI verzije Win98, 4 service packa za NT, 3 service packa za Win2000,2 service packa za Win2003, 2 service packa za WinXP, i u primpremi SP za operativni sistem koji se jos nije ni odomacio kako treba...ccccc....sta da kazem.Necu ni slucajno da spomenem koliko raznih updateova mesecno zvanicno izlaze za Win.Poslednji update za Mac OS je izasao davno i vise nije bilo potrebe da se krpi OS kao kod Windowsa....
[ Džeronimo @ 09.04.2007. 21:34 ] @
Citat:
degojs: Nego, niti jedan od tih updejtova ti ne omogućuje da igraš sve one igrice? Pa džaba ti onda i da ih je 10...
Postoje igrice i za Mac (one popularnije).
Mada ne znam zašto su igrice toliko bitna stvar. Primarna namena računara ipak nije za igrice; konzola je za igrice, a računar je za ozbiljnije stvari.
Da l' ćeš ti sad da kažeš da je ovo ženski ili muški odgovor, ne znam, al' ni meni računar ne služi za igrice (za to imam konzolu).
[ Ivan Dimkovic @ 09.04.2007. 21:42 ] @
Citat:
DVE verzije Win95,TRI verzije Win98, 4 service packa za NT, 3 service packa za Win2000,2 service packa za Win2003, 2 service packa za WinXP, i u primpremi SP za operativni sistem koji se jos nije ni odomacio kako treba...ccccc....sta da kazem.Necu ni slucajno da spomenem koliko raznih updateova mesecno zvanicno izlaze za Win.Poslednji update za Mac OS je izasao davno i vise nije bilo potrebe da se krpi OS kao kod Windowsa....
Sta je ovde cudno? Windows podrzava eone hardvera koji postoje na ovom svetu, kao i eone 3-party aplikacija - pa je jasno da postoji potreba za cescim odrzavanjem.
Apple standardizuje svoj hardver - pa im je posao neuporedivo laksi - oni TACNO znaju kako ce se sistem ponasati, jer oni sami i prave hw :)
[ PPZ @ 09.04.2007. 21:43 ] @
Citat:
degojs: Nego, niti jedan od tih updejtova ti ne omogućuje da igraš sve one igrice? Pa džaba ti onda i da ih je 10...
Pa izgleda da su njemu igrice jedini argument
A inace i postoje sve novije igrice i na Mac-u.I rade isto tako dobro kao i na Win-u.Moj klinac ubija i WoW, i UT, i CS, i sta ti ja znam jos.I nikada se nije pozalio da ne postoji neka igrica koju je pozeleo da igra.Ah,da, sad je u nekoj Splinter Cell fazi.Imamo i to na Mac-u
A sto nema na Mac-u, ima na XBOX-u
[ PPZ @ 09.04.2007. 21:48 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Sta je ovde cudno? Windows podrzava eone hardvera koji postoje na ovom svetu, kao i eone 3-party aplikacija - pa je jasno da postoji potreba za cescim odrzavanjem.
Apple standardizuje svoj hardver - pa im je posao neuporedivo laksi - oni TACNO znaju kako ce se sistem ponasati, jer oni sami i prave hw
A za vise od 20 godina postojanja Mac OS-a bilo je Mac OS 8, Mac OS 9 i Mac OS 10 (X).A sto se third party produkata tice, ima ih gama podrzanih.I filozofija je ista kao kod MS-a.Imas "Apple certified" i ostale.Ostali mogu da rade ako imaju drajvere, a prvi rade sigurno.Isto je sa Windowsom.
[ Ivan Dimkovic @ 09.04.2007. 22:02 ] @
Citat:
.Ostali mogu da rade ako imaju drajvere, a prvi rade sigurno.Isto je sa Windowsom.
Hajde lepo postavi sebi pitanje na koliko sistema radi Mac OS, a na koliko sistema radi Windows (sistem = CPU, maticna ploca / nbridge/sbridge, graficka, IDE/SCSI kontroler) pa ce ti se odgovor kasti sam :)
[ Džeronimo @ 09.04.2007. 22:15 ] @
^
Ako ćemo po toj logici da merimo koliko neki OS podržava dobro hardver, onda bi trebalo i da se pogleda na koliko sistema može da radi Linux (naravno, računaju se i PPC i SPARC i sve ostale mašine).
[ degojs @ 10.04.2007. 02:58 ] @
^Pa je l' imaš ti neku od tih mašina? Koliko ljudi znaš da imaju takav hardver? :)
Misssim... ajd opet malo krenite o super-kompjuterima. Eto, baš gledam da kupim jedan, al' ne znam hoće li Windows da mi radi.. hmmm..
[ Ivan Dimkovic @ 10.04.2007. 08:15 ] @
Citat:
onda bi trebalo i da se pogleda na koliko sistema može da radi Linux
"Na koliko sistema moze da radi" nije isto sto i "Koliko sistema je podrzano i QA testirano, tako da kupac ne mora nista da budzi" + naravno da to ima nekog smisla - recimo to sto Linux moze da se bootuje na iPodu ili na HTC TyTN-u je potpuno besmisleno i irelevantno, jer osim male grupe entuzijasta kojima to nesto znaci to nema nikakvu prakticnu primenu, niti korisnike.
:)
Po toj logici i Mac OS-X podrzava moju masinu, a Apple ne zna nista o tome ;-) To se ne racuna...
[ Džeronimo @ 10.04.2007. 08:21 ] @
Pa ima Ubuntu i za SPARC i za PPC, tako da onaj ko ima takvu mašinu ne mora ništa da budži.
[ PPZ @ 11.04.2007. 10:34 ] @
Ja sam evo poterao 64-bitni Vista na Celeron-u 3.2GHz, sa Intel 82865 grafikom i AC97 zvukom, 512MB RAM-a, 80GB HDD.Sve radi ok, nema naravno onih fensi efekata Aero, ali sasvim zadovoljavajuce radi.Brz je kao i XP, mozda malkice i brzi.Zasada nisam primetio da nesto neradi, osim sto nemam drajvere za graficku (a mislim da ih nece ni biti kako pise sa sajtu Intela).Ali ipak mi se cini da radi sasvim ok.Videcemo kroz neko vreme....
[ ton_majstor @ 15.04.2007. 09:03 ] @
Evo, iako sam obećao da više neću, ozvučio sam i ovaj Ivanov "inkriminisani" video.
Ne očekujte ništa posebno, više se vežbam u Vegasu! Mada, IMA veze sa onim što se vidi na ekranu.
Kakav je Ivan režiser, takav sam ja VJ!
Pozdrav!
[ Slobodan Miskovic @ 15.04.2007. 10:07 ] @
Da li verujes meni (sada) Ubuntulider? :D
[ markom @ 15.04.2007. 10:31 ] @
Citat:
Evo, iako sam obećao da više neću, ozvučio sam i ovaj Ivanov "inkriminisani" video.