[ gosn_prirodni @ 10.04.2007. 21:43 ] @
Kao što naslov kaže, imam server sa:

Apache version 2.2.0
SuSE 10.1
PHP 5.1.2

Nedostaju mi MySQLi i GDLib2 ekstenzije. Kako da ih instaliram? Trenutno u folderu predvidjenom za PHP ekstenzije imam samo MySQL.so.

Sve ovo radim samo kad moram tako da ne zamerite na pitanju za koje je odgovor verovatno trivijalan.
[ Jbyn4e @ 11.04.2007. 07:56 ] @
mysqli ti je ugradjen u php koliko sam ja upucen, tako da ti ne treba posebna ekstenzija.
Sto se tice gd tj gd2, pokreni yast2, odaberi instalaciju software-a, u search upisi php i pogledaj koja od tih eksenzija je za gd i instaliraj je.
[ gosn_prirodni @ 11.04.2007. 08:25 ] @
Ima ga ali izgleda da nije konfigurisan kada je instaliran php, tako da mySqlAdmin prijavljuje da my fali mysqli.
[ gosn_prirodni @ 12.04.2007. 15:54 ] @
Probao sam sa YAST:

Izaberem Update, pa Search, nađem module koji me zanimaju, označim sa (+) za instalaciju...

On sve sredi (dependencies i sl.) i na kraju kad završi - ništa. Opet nemam ono što mi je trebalo, kad startujem YAST on opet ne pokazje te esktenzije sa "i" statusom.

Verovatno nešto ne radim kako treba... Ima li ko savet?
[ 1r0nM4n @ 12.04.2007. 16:42 ] @
Ova tema je pre za Linux forum nego PHP..
[ Jbyn4e @ 12.04.2007. 18:46 ] @
Sad me zezas. Pokreni yast2 iz grafickog rezima. Ima sve sto ti treba. Dokaz: zakacene slike.
Obrati paznju na mysqli.so i gd.so na slikama...
A jesi instalirao gd uopste?Verzija 2.0....
[ gosn_prirodni @ 12.04.2007. 22:05 ] @
Nisam pokretao Yast iz grafičkog režima zato što sam pristupao udaljenoj mašini. Jedino ako nema nek X-terminal da mogu to da odradim na daljinu...

Ovako nije htelo da mi uradi update pa nikako (u karakter režimu), preko putty.
[ Jbyn4e @ 12.04.2007. 23:19 ] @
Pa sto ne kazes da je remote. Moras da imas instaliran paket da bi mu uradio update. Ocigledno to nemas, a posto nemas verovatno ni instalacione diskove na tom udaljenom racunaru, najlakse bi bilo da skines odgovarajuce rpm-ove i da ih instaliras. Konkretno: Ako nemas gd2, dovuci ga odavde (pricam za 32-bitni suse 10.2):
Prvo se pozicioniras u neki direktorijum:
Citat:
mkdir /rpm
cd /rpm

Dovuces gd2 (nadajmo se da imas wget instaliran):

Dovuci php5-mysql:

i dovuci php5-gd:

Nakon toga, kao root, uradi u direktorijumu gde si snimio:
Citat:
rpm -Uvh *.rpm

Ako ovo prodje (ako nema jos neki dependency koji ti fali), imaces php sa gd2 i mysqli...
Ako imas dependencies, moraces da pronadjes sve sto ti fali ili da se lepo graficki povezes (ako imas linux, mozes iz njega da pristupis udaljenoj masini sa ssh -X adresa, i da onda pokrenes u grafickom rezimu yast - ali ako imas sporu vezu to ce da potraje...).