[ Dragi Tata @ 12.07.2003. 08:39 ] @
Ima li neko iskustva sa ovim razvojnim okruženjem? Uvalili su mi da dovršim neki projekat koji je na moje zaprepašćenje započet u Perlu, pa ne znam koje alate da koristim. Tip koji je započeo celu stvar je zaljubljenik u emacs, pa je sve radio u ovom editoru, ali meni to ne pada na pamet. Za sada mi se čini da ću da koristim vim za unos koda i Open Perl IDE za debugovanje. Ima li ovo smisla? Šta vi koristite za razvoj u Perlu?
[ caboom @ 12.07.2003. 14:07 ] @
Citat:

Za sada mi se čini da ću da koristim vim za unos koda i Open Perl IDE za debugovanje. Ima li ovo smisla? Šta vi koristite za razvoj u Perlu?


hmm.. mislim da ces ostati na vim-u ili slicnom editoru (bogatijeg ili siromasnijeg okruzenja).
od izbora imas npr. ovo:
http://www.activestate.com/ (perl dev kit, mozda najvise odgovara tvojim potrebama)
http://www.xarka.com/ (nikada video, samo naleteo)
http://www.solutionsoft.com/perl.htm (takodje nisam video, perl builder)

licno, ja bih se drzao vim-a, iako to deluje kao lose resenje za velike projekte moze biti prilino udoban i bez screen-ovanja (ako koristis vim u terminalu, iz nekog razloga meni se gvim ne dopada), ili koriscenja vise buffer-a ako npr. imas neki od multi-terminala (konsole, multi-gnome-terminal, etc.). naravno, ovo poslednje samo pod uslovom da radis na nekom od *nix okruzenja. opet, izbor okruzenja je individualni izbor i zavisi od coveka do coveka.
btw. da li je nekome poznato da postoji nesto slicno i za win okruzenje (mislim konkretno na neki od "multi" terminala) a da to ne ukljucuje nebulozu sa dizanjem xfree-a preko cygwin-a?
[ tOwk @ 12.07.2003. 16:36 ] @
Citat:
Dragi Tata:
Ima li neko iskustva sa ovim razvojnim okruženjem? Uvalili su mi da dovršim neki projekat koji je na moje zaprepašćenje započet u Perlu, pa ne znam koje alate da koristim. Tip koji je započeo celu stvar je zaljubljenik u emacs, pa je sve radio u ovom editoru, ali meni to ne pada na pamet.

Šta, ostalo je ono „-*- tab-width: 4 -*-“? :-)

Citat:
Za sada mi se čini da ću da koristim vim za unos koda i Open Perl IDE za debugovanje. Ima li ovo smisla? Šta vi koristite za razvoj u Perlu?

Ja bih uzeo Visual Perl od Mikrosofta :-P

A ako već pitaš ozbiljno, ja koristim, eh, GNU Emacs. Zaista je odličan ;-)
[ Dragi Tata @ 12.07.2003. 19:54 ] @
MS Visual Perl++ bi stvarno bio najbolje rešenje, ali ima jednu sitnu manu - ne postoji. Najbliže tome bi moglo da bude Perl add-in za MS Visual Studio koji prodaje Active State, ali ne bih se slepo zaletao dok ne čujem malo više iskustava drugih ljudi.

Inače vim je sasvim OK za unos koda, ali me debagovanje malo muči. Doduše, vidim da neki "Perl gurui" savetuju da se i ne koristi debager, ali je po meni to suludo.
[ B o j a n @ 13.07.2003. 01:11 ] @
Hm, a cemu sluzi perl -w ?
Nema debuger, ha ? Hoces li neko od vas "visual" programera da mi definise sta je to debuger ? I kakav bi to debuger trebao da bude ?

I po cemu se razlikuje efikasnost od pisanja u jednom terminalu + izvrsavanje u drugom od bilo cega drugog ? Da se nece kod pisati sam od sebe jos ?


[ leka @ 13.07.2003. 01:35 ] @
ActiveState Komodo je (IMHO) najbolje IDE koji ima neke veze sa Perl-om.
[ Dragi Tata @ 13.07.2003. 04:17 ] @
Komodo stvarno izgleda fino, a nije ni skup (300$). Tražiću od firme da ga kupimo. Ili to, ili ću sve da reimplementiram u C#-u :)

Hvala Leko.
[ MrYoo @ 13.07.2003. 23:42 ] @

Komodo je jako dovba ali je skup previse. Sto znaci ako ne mozes da zavrsis projekat bolje nemoj ni da pocinjes da ga koristis jer ces se previse razmaziti pa ce ti ostala IDE okruzenja izgledati smesno. Postoi jos jedna mana kod Komoda 2.0 kod mene radi suvise sporo (imam Duron 700Mhz 256MB RAM-a) sto bi za bilo koji ide trebalo da bude dovoljno ali ne i za ovaj.

Perl Builder je isto jako dobar ali se i on placa mnogo je jeftiniji od komoda ali i dalje vazi sto je dzabe i bogu je drago tako da imas tri mogucnosti da ga kupis, ili zavrsis posao dok traje Trial period ili na astalavistu pa crack.

I sada moj favorit je Perl Express nije bolji od komoda sto se tice kolicine funkcija ali ima sve sto je potrebno za ugodan rad.

@Bojan

Jedna sjajna opcija kod komoda je to sto prati sta programer kuca i upozorava ge racimo koju promenljivu koristi samo jednom koja prom. nije definisana odvaja blokovo koda jedne od drugih i sl.
[ tOwk @ 14.07.2003. 00:12 ] @
Khm.... Cenjeni gospodine Yoo... Khm... khm... sve te sjajne stvari podržava i... ovaj... eeee... jedan veoma zanimljiv program kojem ime potiče od... eeeee... „Editor Marcos“ — mislim „Editor Macros“... Danas, taj program se, ovaj, zove Emacs.

Ono što je, ovaj, možda zanimljivo pomenuti je, ovaj... je to što taj program sve to podržava već duuuuuugiiiiiii niz godina.
[ B o j a n @ 14.07.2003. 01:15 ] @
Ehh, ti sa emacs-om ...evo istu stvar radi i jed editor ... statistike radi.

btw, meni jos uvek niko nije objasnio sta visual programeri ocekuju od "debugera za perl", ili kako god...
[ tOwk @ 14.07.2003. 01:32 ] @
:-)

Citat:
MrYoo:
...ili zavrsis posao dok traje Trial period ili na astalavistu pa crack.


Dragi Tata, vidi kriminalca! ;-)
[ Dragi Tata @ 14.07.2003. 02:25 ] @
Što se crack-ova tiče, to ne dolazi u obzir, a cena od 300$ za firmu u kojoj radim nije nikakav poseban izdatak (mislim da sam napomenuo da je projekat koji radim na poslu, a ne privatno).

Samo se dvoumim između Komoda i Visual Perl-a.

[ B o j a n @ 14.07.2003. 04:52 ] @
Ah, pa ti uzmi onaj koji daje free cup & t-shirt uz paket, a mozda medju njima nadjes perl-gdb.exe l;)))))
[ leka @ 14.07.2003. 18:37 ] @
Ja sam Komodo (Personal) kupio za sebe licno, nisam video bolji IDE za skript jezike od njega (fantastican i za Perl, PHP (ugradjen on-the-fly debugger), TCL, XML...) .
[ leka @ 14.07.2003. 18:39 ] @
Sto se Emacs-a tice, iako sam duboko u GNU vodama, javno i bez blama izjavljujem da je isti editor za mazohiste.
[ tOwk @ 14.07.2003. 18:47 ] @
Leko, uz svo dužno poštovanje, veću glupost nisi mogao da izjaviš ;-)

Ako nešto olakšava rad, to je Emacs. No, ako imaš konkretne primedbe na njega, forum Advocacy i nova tema.
[ Dragi Tata @ 14.07.2003. 19:43 ] @
Rešenje je .... Komodo!!!

Već sam skinuo eval verziju i radim sa njome. Šefovima se posebno dopada što podržava i Python (neki od njih su veliki zaljubljenici u ovaj jezik)

Hvala Leki, MrYoo-u i caboom-u na korisnim savetima.

Danilu savetujem da pročita ovo dok ne bude kasno:

http://www.stallman.org/saint.html
[ tOwk @ 14.07.2003. 19:55 ] @
Nemanja — kasno je, već je kasno... U svemu sam se prepoznao ;-)
[ random @ 14.07.2003. 20:49 ] @
[ random @ 14.07.2003. 21:00 ] @
http://www.jwz.org/hacks/why-c...ion-with-rms-is-impossible.mp3
[ leka @ 15.07.2003. 13:22 ] @
Molim Vas pridrzavajte se teme, ja se ispricavam za moju izjavu o Emacs-u, nekad su mi prsti brzi od glave... Naravno ja mislim ono sto sam rekao i dalje :), ali ipak o tome ne treba raspravljati ovde... Ako neko zeli moze se pokrenuti tema negde na ES-u - sta se to programerima ne svidja u Emacs-u. (Odmah da kazem - ja bih tu imao citavu listu da ubacim...)

Sto se tice Komodo-a i Nemanje... Nemanja ja Komodo koristim uglavnom za PHP razvoj - ima jednu fantasticnu osobinu (pored svih modernih stvari tipa kompletiranja, inteligentnog dibagera), a to je (mislim da sam mozda to vec pomenuo) on-the-fly dibager. Dakle kao kad se u nekom od modernih tekst procesora kuca tekst i pogresi neka rec, pa je procesor podvuce onom famoznom talasastom linijom, tako i Komodo podvuce liniju (deo linije) koda gde je programer napravio gresku! Ovo radi verovatno i u Python-u, a radi i u Perl-u (provereno).

Na kraju, Komodo koristis Mozillu interno, dakle prikazu weba, editovanju teksta i slicno je zagarantovan kvalitet.

Na kraju, mozda postoji neko slicno opensource resenje, ali je meni isto totalno nepoznato.
[ leka @ 15.07.2003. 13:24 ] @
Da, zaboravio sam jos jednu stvar u vezi Komodo-a - ima FANTASTICNU podrsku za Web Services!
[ MrYoo @ 16.07.2003. 13:19 ] @

Za leku :

Na kojoj konfiguraciji koristis komodo posto ja na duronu 700 ne mogu da se pohvalim brzinom.
[ Dragi Tata @ 16.07.2003. 18:16 ] @
Kod mene Komodo radi sasvim solidno iako imam sličnu konfiguraciju (733 Mhz i 256 Mb RAM).

Dobar je, ali mi nedostaju neke stvari na koje sam navikao u MS VS-u (možda samo ne umem da ih nađem ovde).

1. Context-sensitive help. Još u Borlandovom Turbo C-u si mogao da selektuješ neku funkciju, ključnu reč i sl. i pritisneš F1 (ili beše F2) i on ti nađe odgovarajući help topic. Ovde moram da kopam po HTML dokumentaciji za svaku sitnicu. VS.NET čak ima i dinamički help: kako kucaš, sa strane ti se pojavljuju linkovi na teme vezane za sadržaj.

2. Quick watch. Ima li neki način da brzo vidim vrednost neke promenljive bez skrolovanja po Variables prozoru?

[ Dragi Tata @ 16.07.2003. 18:39 ] @
U međuvremenu sam našao Context-sensitive help. Jako primitivan sistem (vrši search po perldoc sajtu), ali bolje išta nego ništa.
[ MrYoo @ 16.07.2003. 23:45 ] @

Nisam rekao da meni Komodo ne radi, i kod mene radi sasvim solidno ali sobzirom na to koliko je robustan i normalno je da radi malo sporije od jednostavnijih IDE okruzenja nego sam mislio da li neko ima nesto jace tipa XP, P3/4 da vidim iskustva kako tamo radi.
[ leka @ 17.07.2003. 12:52 ] @
Pa da bi imao Context Sensitive Help u Komodo-u, tamo treba ubaciti PHP, Perl, TCL, XSLT, XML, HTML, C, C++ (i da ne nabrajam). Lako je ubaciti context sensitive help u Turbo C i/ili Visual C, kad se radi o samo jednom jeziku. Jel' tako?
[ tOwk @ 17.07.2003. 18:50 ] @
Citat:
Dragi Tata:
U međuvremenu sam našao Context-sensitive help. Jako primitivan sistem (vrši search po perldoc sajtu), ali bolje išta nego ništa.


Sa svim pomenutim IDE okruženjima je najveći problem sama dokumentacija i kako je ona pripremljena. Najverovatnije su oni imali problem sa perldoc formatom dokumentacije koji je, ako ćemo iskreno, prilično siromašan. Emacs i info format (naročito najnoviji iz CVS-a, no to je za drugu temu; bez prepirke molim, ovo je samo primer, i čak nije pohvalan u ovom kontekstu :-) su mnogo bolji, ali i dalje ne postoji dokumentacija za Perl u tom formatu, pa ti je to čak i gore neko perldoc format (tj. nešto je bolje nego ništa ;-).

Tako da, bilo koji IDE da izabereš, verujem da ćeš imati ovu vrstu problema. Mada, čini mi se da Perl dolazi sa dosta dokumentacije, ali je sve to uglavnom u man stranicama (a ovo se najverovatnije generiše iz perldoc-a ili pomoću nekog sličnog načina).
[ Dragi Tata @ 17.07.2003. 18:50 ] @
Leki:
Visual Studio.NET podržava više programskih jezika (C++, C#, VB, JScript, J#), pa ipak cs help lepo radi.

Uglavnom, neću da kukam. Komodo je stvarno lep alat - hvala ti što si ga preporučio.
[ caboom @ 18.07.2003. 01:24 ] @
hmm.. da, emacs :) vecna tema o kojoj se moze diskutovati. cinjenica stoji da je superioran kao okruzenje, ali... ja sam licno prestao da ga koristim kada sam jednog dana ustanovio da vise vremena provodim u buffer-u u kojem se nalazi .emacs, nego u ostalim buffer-ima i to ludilo je trajalo danima. kada je do moje svesti doprlo to saznanje predao sam se necastivom i prebacio na vim. nevezano od price, uvek se setim sjajne izjave nikole kljukovnice: "hmmm... da, odlican je taj emacs, jos samo da ima dobar editor".
u duhu "ceterum censeo, carthago delenda est" ponovio bih tvrdnju da je vim mozda ipak bolji izbor. ako su u pitanju perl skripte koje nisu vezane za web server mogu se veoma lako debug-ovati i bez pomoci integrisanog debugger-a, a ako su cgi/mod_perl skripte u pitanju tail -f /path/do/error_log je prilicno dobar debugger ;).
[ tOwk @ 18.07.2003. 01:43 ] @
A zašto niko neće da pokrene jednu lepu temu na Advocacy forumu, kada bi već svi da opanjkavaju Emacs? ;-)

Citat:
caboom:
hmm.. da, emacs :) vecna tema o kojoj se moze diskutovati. cinjenica stoji da je superioran kao okruzenje, ali... ja sam licno prestao da ga koristim kada sam jednog dana ustanovio da vise vremena provodim u buffer-u u kojem se nalazi .emacs, nego u ostalim buffer-ima i to ludilo je trajalo danima. kada je do moje svesti doprlo to saznanje predao sam se necastivom i prebacio na vim.

Da, da... Za sve ostale, preporučujem Vi tutorial ili najvažnije komande.

Citat:
nevezano od price, uvek se setim sjajne izjave nikole kljukovnice: "hmmm... da, odlican je taj emacs, jos samo da ima dobar editor".

Da, toliko je ta izjava sjajna da je čak ušla i u mnogobrojne potpise ljudi širom sveta. Pogledaj npr. http://www.cowfish.org.uk/random/tags.txt i potraži „decent editor“.

Citat:
u duhu "ceterum censeo, carthago delenda est" ponovio bih tvrdnju da je vim mozda ipak bolji izbor.

Naravno, ako zanemarimo bilo koji od drugih zahteva (dokumentacija, možda class-browser, dibaging iz samog okruženja...).

Ili, ono staro: „Ed is the standard text editor“ ;-)
[ caboom @ 18.07.2003. 02:26 ] @
Citat:
tOwk:
A zašto niko neće da pokrene jednu lepu temu na Advocacy forumu, kada bi već svi da opanjkavaju Emacs? ;-)


pa ovde nije poenta o opanjkavanju emacs-a, vec o licnom iskustvu. ako ja kazem da meni emacs ne odgovara to je sasvim licna stvar, kao sto je i emacs/vi rat koji se vodi vec dugi niz godina krajnje besmislen. pre oko 2 godine bih se savrseno slagao sa tobom i klanjao emacs-u, ali eto starost privatila... moje iskustvo ne znaci da je emacs los, nego da ja licno nemam potrebu za integracijom tolikog stepena, odn. "cemu sve to?". problem je sto u emacs okruzenju moram mnogo vise da se koncentrisem na njega nego na ono sto radim i to mi uopste ne odgovara.

Citat:

Da, da... Za sve ostale, preporučujem Vi tutorial ili najvažnije komande.


ovo vec prelazi iz diskusije o okruzenjima u advocacy, mada je opet tako nesto i neizbezno. jedna bitna napomena vim != vi... mozes da "namestis" vim da bude posve vi, ali... chemu? poenta je valjda udobnost, ili mozda gresim? editor/okruzenje je sredstvo, a niposto cilj (osim ako sam nisi autor istog).

Citat:

Da, toliko je ta izjava sjajna da je čak ušla i u mnogobrojne potpise ljudi širom sveta. Pogledaj npr. http://www.cowfish.org.uk/random/tags.txt i potraži „decent editor“.


sasvim moguce, cak i verovatno, da ne potice od njega... on je samo izvor iz kojeg sam cuo tu misao. bez obzira na izvor, postoji malo istine u tome.

Citat:

Naravno, ako zanemarimo bilo koji od drugih zahteva (dokumentacija, možda class-browser, dibaging iz samog okruženja...).


mislim da to mozes elegantno da zaobidjes u slucaju perl-a, pogotovo u *nix okruzenju. dobri tvorac je podario nekada davno screen, a u novija vremena vise terminala u istome prozoru, sve je stvar navike. na kraju se uvek svede da uzmes ono sto ti najvise odgovara.

Citat:

Ili, ono staro: „Ed is the standard text editor“ ;-)


verovao ti ili ne, meni je ed spasio straznji deo tela pre oko 2-3 godine... to naravno ne znaci da cu npr. isti koristiti kao "ide" za razvoj cocoa aplikacija za os/x. sa druge strane ako radis kao npr. administrator, barem osnovno poznavanje vi-a ti ne gine, oslanjanje na joe, jed, pa cak i na vim moze biti prilicno bolno iskustvo.
[ tOwk @ 18.07.2003. 02:51 ] @
A ti kažeš da ti je smetao taj nivo integracije u Emacs-u: pa to se upravo ovde i traži: Integrisano radno okruženje (IDE). Što se tiče koliko si ti vremena proveo menjajući .emacs — to jeste problem, ali zato valja znati šta tražiš i šta želiš: kada jednom podesiš .emacs, ne treba ništa da menjaš dok npr. ne počneš da radiš neku novu stvar (npr. počeo si da pišeš Perl kod u Emaksu, red je i da postaviš npr. način uvlačenja koji želiš kako bi ubuduće Emaks sam brinuo o tome da kod bude dosledan, itd.).

'ajde, sve ostalo ostavljam za neku buduću advocacy temu. ;-)

Citat:
caboom:
... sa druge strane ako radis kao npr. administrator, barem osnovno poznavanje vi-a ti ne gine, ...

Pa ja sam savladao pomenuti tutorial:
Citat:

<ESC>ape this
<COLON> thing, // The colon-thing is a nickname for vi.
<Q>uit and do
<NOT> // C slang for `!'. Here used in the meaning `never'.
<RET>urn.


Uostalom, koliko se meni čini, jedva malo više treba da se kuca da bi se isti efekat editovanja postigao pomoću stream orijentisanih alata (sed, echo, cat, egrep, head, tail, nl) nego sa Vi-jem ;-)
[ caboom @ 18.07.2003. 02:58 ] @
Citat:
tOwk:
A ti kažeš da ti je smetao taj nivo integracije u Emacs-u: pa to se upravo ovde i traži: Integrisano radno okruženje (IDE). Što se tiče koliko si ti vremena proveo menjajući .emacs — to jeste problem, ali zato valja znati šta tražiš i šta želiš: kada jednom podesiš .emacs, ne treba ništa da menjaš dok npr. ne počneš da radiš neku novu stvar (npr. počeo si da pišeš Perl kod u Emaksu, red je i da postaviš npr. način uvlačenja koji želiš kako bi ubuduće Emaks sam brinuo o tome da kod bude dosledan, itd.).


hmm.. e pa vidis, ja nikada nisam bio zadovoljan svojim .emacs-om. kada bih napokon sve podesio, uvek mi se u glavi javljalo "a mogao bih jos...", bio sam veoma srecan kada sam poceo da zaboravljam emacs-lisp. sto se integrisanog okruzenja tice u pitanju je moj stav da ti ne treba integrisano okruzenje za perl development, a opet ako ti treba potpuna integracija mozda je komodo ipak bolje resenje.

Citat:

Uostalom, koliko se meni čini, jedva malo više treba da se kuca da bi se isti efekat editovanja postigao pomoću stream orijentisanih alata (sed, echo, cat, egrep, head, tail, nl) nego sa Vi-jem ;-)


iz te perspektive mozes na isti nacin da zamenis i emacs, zar ne? ;)
[ tOwk @ 18.07.2003. 03:17 ] @
Citat:
caboom:
Citat:

Uostalom, koliko se meni čini, jedva malo više treba da se kuca da bi se isti efekat editovanja postigao pomoću stream orijentisanih alata (sed, echo, cat, egrep, head, tail, nl) nego sa Vi-jem ;-)


iz te perspektive mozes na isti nacin da zamenis i emacs, zar ne? ;)


Pa... ne baš — kada pritisnem <RET> ili „;“ dok kucam Perl kod, tekuća linija mi bude uvučena na odgovarajući način. Kada pritisnem <ESC>-. odmah dobijem definiciju funkcije koja se poziva ispod kursora, itd. Evo, baš sam danas proveo sat vremena radeći neke gluposti („ćirilizacija“) sa relativno složenim Perl kodom — da ovakve stvari nemam, trebalo bi mi nekoliko sati da shvatim kod koji prvi put vidim, tj. da dobijem opštu sliku o njemu. Takođe, tu je i debugger koji bi trebao da olakša posao (ja ga ne koristim, pošto ne pravim greške u kodu ;-)).

To je ta „integrisanost“ koju smatraš nepotrebnom za Perl kod, a koja upravo čini tu kvalitativnu razliku.
[ caboom @ 18.07.2003. 10:18 ] @
Citat:
tOwk:
Takođe, tu je i debugger koji bi trebao da olakša posao (ja ga ne koristim, pošto ne pravim greške u kodu ;-)).


veoma smela tvrdnja ;)

Citat:

To je ta „integrisanost“ koju smatraš nepotrebnom za Perl kod, a koja upravo čini tu kvalitativnu razliku.


ukusi su razliciti i guess :) tebi cini kvalitativnu razliku, ali meni npr. ne. mislim da je ipak zgodnije koristiti vi nego beskrajan niz pajpova sa neretkim xargs-om na kraju, iako bih opet ponovio da vim != vi, po pitanju udobnosti i feature-a, vim je znacajno unapredjen.
[ Free_Sex @ 14.03.2004. 11:55 ] @
E ja ne znam o cemu vi pricate (taj emacs i sl) jer to uopste ima za Win ?

Nije ni bitno. Skinuo sam open perl ide. i mnogo je dobar.

A inace cemu sluzi debager ? hm recimo lepo ides red po red i izvrsavas program (red po red) a u debager prozoru ti ispisuje recimo stanje odredjenih promenljivih.

Slozicete se mnogo bolje od najobicnijeg tekst editora. A i besplatno je.
Plus lepo ti izgradi help (na osnovu html perl faq-a recimo i sl) i onda
recimo trazis kako idu parametri za f-ju open (dobro dao sam banalan primer)
i on ti to najde. Ne moras "rucno" da otvaras html stranicu i da trazis.

Sve je na dohvat ruke .... ;) Ne moze da skodi ....
Bolje mi je od prehtodno koriscenog metapad-a :) [notepad sam izbacio, toliko je glup] :)
[ random @ 14.03.2004. 13:48 ] @
Citat:
Free_Sex:
E ja ne znam o cemu vi pricate (taj emacs i sl) jer to uopste ima za Win ?


http://ftp.gnu.org/gnu/windows/emacs/
http://www.gnu.org/software/emacs/windows/ntemacs.html
[ Milos Babic @ 02.04.2004. 00:56 ] @
Citat:
nevezano od price, uvek se setim sjajne izjave nikole kljukovnice: "hmmm... da, odlican je taj emacs, jos samo da ima dobar editor".
Da, toliko je ta izjava sjajna da je čak ušla i u mnogobrojne potpise ljudi širom sveta. Pogledaj npr. http://www.cowfish.org.uk/random/tags.txt i potraži „decent editor“.


Slicna tvrdnja se moze naci i u FreeBSD Developers' Handbook-u u
delu posvecenom Emacs-u:

Emacs is basically a highly customizable editor--indeed, it has been customized to the point where it is more like an operating system than an editor!
...