[ Sasa Kostic @ 15.04.2007. 21:30 ] @
kako se tehnichki (shto se hostinga tiche) reshava kada sajt ima oooogroman broj poseta (ni ne znam koliko). da li se onda iznajmljuje vishe dedicated servera pa se baza podataka sa korisnicama (npr) deli na vishe servera itd.. kaaako?
[ Ivic@ @ 24.04.2007. 23:07 ] @
Zakupis jaci link :-) , recimo 10Mbit ako si u Sloveniji...
[ nkrgovic @ 25.04.2007. 08:53 ] @
Citat:
Sasa Kostic: kako se tehnichki (shto se hostinga tiche) reshava kada sajt ima oooogroman broj poseta (ni ne znam koliko). da li se onda iznajmljuje vishe dedicated servera pa se baza podataka sa korisnicama (npr) deli na vishe servera itd.. kaaako?

Tek sam sad primetio temu. :(

Uglavnom, da... iznajmi se vise servera, pa se onda na neki nacin korisnici (najcesce) dinamicki dele po serverima u zavisnosti od opterecenja pojedinog servera. Baza nema veze sa time, posto vecina ljudi koja ima toliko korisnika da ima vise web servera bazu izdvaja na posebne servere od onih za web, i povezuje u neki cluster, sve u zavisnosti od mogucnosti baze. Za detalje o vise web servera na istom poslu proguglaj za kljucnu rec "load balancing". Uglavno se radi hardverski, generalno je u pitanju dosta skup "hobi", i, ako ti ikada bude trebalo, moj ti je savet da to prepustis nekom profesionalcu.