[ kooole @ 15.04.2007. 22:11 ] @
Na internet se konektujem preko proxy servera. Zanima me da li postoji mogucnost da izbegnem podesavanja za proxy u svim programima. Znaci, da Internet Explorer, Mozzilu i sve ostale programe koji se konektuju na internet podesim kao da su direktno povezani na internet a ne preko proxy-a, a da neki program kontrolise sav saobracaj sa mog racunara i salje zahteve na proxy (znaci jedino bi u tom programu imao podesavanja za proxy i jedino bi on "znao" za proxy). Koji program bi bio dobar za ovako nesto?
[ andre2000 @ 16.04.2007. 08:56 ] @
Ako ti proxy podešavanja imaju neke extra parametre, tipa određeni port ili tako nešto, pokušaj da podesiš proxy u Internet Exploreru, gomila programa će po default-u preuzeti ta podešavanja. Ako ti je za proxy bitan samo njegov IP, trebalo bi da u default gateway mrežne karte ukucaš IP proxy-ja i da to bude to, u svim programima navedeš da si direktno povezan na Internet, eventualno (u IE) da staviš da automatski opdesi proxy.
[ Milos Stojanovic @ 16.04.2007. 12:14 ] @
Keyword za ono što tražiš je: Transparent proxy

ali nisam siguran da je to vredno cimanja. Velika većina softvera, kao što andre2000 reče, vuče podešavanja iz Control Panel > Internet Options > Connections pa onda Dialup ili LAN setting u zavisno od načina na koji se povezuješ na net.
[ kooole @ 16.04.2007. 13:24 ] @
Hvala za odgovore. Proxy podesavanja imaju extra parametre tj. specificne portove za odredjene protokole. Sta je problem? Par programcica koje sam licno pisao su se konektovali na internet bez proxy-a, a u to vreme nisam razmisljao o tome da ce mi nekada mozda trebati da to rade i sa proxy-em, radio sam to cisto iz zabave :). Source kod jednog od tih programa sam izgubio, a program mi je prilicno koristan. Da imam kod, mogao bih to da sredim... posto ga nemam, jedino resenje mi je da nadjem (ili napisem, ako budem znao, a za sada ne znam :)) neki program koji ce raditi ovo sto sam naveo u prvom postu. Pokusacu sa google i "Transparent proxy", kao sto rece Milos.