[ LightBow @ 17.04.2007. 00:41 ] @
Moja jednostavna aplikacija nece da se konektuje na bazu podataka. Imam instaliran MySql. Rucno pravim tabele i sve je ok. Sto se Aplikacije tice, probao sam:

Code:
try {
             // load the driver
             Class.forName("com.mysql.jdbc.Driver").newInstance( );
        }
        catch( Exception e ) {
             // problem loading driver, class not exist?
             e.printStackTrace( );
             System.out.println("Pa nije ti dobar DrIvEr\n");
             return;
        }
kao i
Code:
Class.forName("org.gjt.mm.mysql.Driver").newInstance( );
i u oba slucaja dobijam gresku

Ja sam mislio da se taj JDBC instalira sa MySql-om, jer u uputsvu MySql-a pise da se ovako registruje driver. I u hiljadama drugih tutorijala i primera je isto. Medjutim, ja bih rekao da se to nije desilo. Da li bi neko mogao da mi kaze nesto o ovome, kako da proverim da li je JDBC driver na mestu, i koje je uopste ime tog jar fajla (pretpostavljam da je u .jar fajlu).
U pitanju je MySql 5, a JDK mi je 1.5

Hvala
[ nemnesic @ 17.04.2007. 01:06 ] @
skini jconnector
http://www.mysql.com/products/connector/j/
[ mvasicdo @ 17.04.2007. 09:30 ] @
Da se nadovezem na pitanje:
Poslije skidanja jconnector driver-a na koji nacin ga instalisem. U koje foldere treba da kopiram JAR fajlove i koje?
[ Marko Stankovic @ 17.04.2007. 10:46 ] @
LightBow ne bi bilo lose da napises kakvu gresku dobijas. Jel se dobija prilikom kompajliranja ili prilikom izvrsavanja aplikacije? Moguce da nemas dozvole nad bazom, da si pogresio username i password, moze da bude hiljadu razloga ali ne moze ti niko pomoci ukoliko ne kazes sta konkretno prijavljuje.
[ rj444 @ 17.04.2007. 11:06 ] @
Citat:
mvasicdo: Da se nadovezem na pitanje:
Poslije skidanja jconnector driver-a na koji nacin ga instalisem. U koje foldere treba da kopiram JAR fajlove i koje?

Treba ti samo onaj mysql-connector-java-3.1.11-bin.jar (verzija moze da bude drugacija) fajl i nista vise sto se drajvera za bazu tice.

1. Pri komajliranju treba da ga ubacis u build-path projekta (ne znam koji IDE koristis).

2. Pri deplyment-u aplikacije na okruzenje u kom ce ona da se izvrsava treba ti sledece:

Jar fajl jdbc connector-a treba da smestis negde uz jar fajl aplikacije, zavisno od toga kako si ga definisao u manifestu.
Ja obicno u manifestu napisem nesto ovako:
Code:
Manifest-Version: 1.0
Class-Path: lib/mysql-connector-java-3.1.11-bin.jar
Main-Class: ime_paketa.GlavniProgram

a fajl mysql-connector-java-3.1.11-bin.jar smestim u folder lib koji se nalazi u istom folderu kao jar fajl aplikacije.

Pozdrav
[ mvasicdo @ 17.04.2007. 11:43 ] @
Citat:
1. Pri komajliranju treba da ga ubacis u build-path projekta (ne znam koji IDE koristis).

Koristim Eclipse...

i posto sam pocetnik ako nije tesko da dobijem uputstvo kako se ubacuje u build-path ili neki tutorial..

HVALA.....
[ nemnesic @ 17.04.2007. 13:29 ] @
idi bre tamo gde si skinuo jconnector i citaj how to install... nemoj
si lenj
[ rj444 @ 17.04.2007. 15:38 ] @
Citat:
mvasicdo... kako se ubacuje u build-path ili neki tutorial..

Desni klik na projekat, pa "Configure Build Path", a onda na tabu "Libraries" imas dugme "Add External Jars".

Kada to sve uradis, u projektu ce se ispod "JRE System Library", nalazi i ime jar fajla koji si ti dodao.

Pozdrav

[Ovu poruku je menjao rj444 dana 17.04.2007. u 17:05 GMT+1]
[ LightBow @ 18.04.2007. 21:50 ] @
Citat:
Marko Stankovic: LightBow ne bi bilo lose da napises kakvu gresku dobijas. ..
Hmm..poslao sam kompletnu poruku o gresci, verovatno ne vidis sliku..
Elem, driver je mysql-connector-java-x.x.xx-bin.jar i instalira se bas kako je rj444 lepo objasnio
[ Marko Stankovic @ 24.04.2007. 00:18 ] @
LightBow iskreno ja tvoju sliku ne vidim... A pretpostavljam da je ne vide i drugi, ne bi bilo lose da ili prikacis tu sliku uz poruku ili uradis copy/paste greske koju ti javlja... Naravno ukoliko vec nisi resio problem...
[ rj444 @ 24.04.2007. 12:26 ] @
Da, ne vidi se nikakva slika.

Okaci je na www.tinypic.com, pa ovde stavi izmedju [img][/img] tagova.