|
[ G.S.P. @ 18.04.2007. 12:31 ] @
| Trenutno sam u dilemi imam malo stariji komp i vreme je da ga menjam ali posto je od nedavno izasla i toliko najavljivana Vista(prema komentarima)ljudi nisu zadovoljni njom.Pa bih vas zamolio za vase misljenje da li je bolje da kupim jaci komp sa XP-om ili da cekam da kupim doradjenu Vistu?
Hvala |
[ Deda_Mraz @ 18.04.2007. 14:21 ] @
XP Home Edition i kraj!
Sta ce ti uopste Vista kad postoji i dalje savrseni XP?
[ downer @ 18.04.2007. 14:48 ] @
Ako već plaćaš software (he he, kao da je to nešto nastrano), kupi Vistu. Service Pack koji izađe moći ćeš besplatno da nabaviš.
[ zoran_dojkic @ 18.04.2007. 15:03 ] @
Na C particiji Vista Ultimate i na D, XP PRO SP2.
[ Dralac @ 18.04.2007. 19:42 ] @
Citat: Deda_Mraz: XP Home Edition i kraj!
Sta ce ti uopste Vista kad postoji i dalje savrseni XP?
Definitivno se slazem... Kod Windows-a me je pocelo nervirati, jer svaki novi operativni sistem trazi mnogo novog hardware-a....
Windows XP je sada dobro pokrpljen, tako da je to moj predlog... naravno sa svim patch-evima
Naravno, mozes da razmislis i o Linux-u (ako ti je poznat termin....  )
[ Milan Gligorijevic @ 18.04.2007. 21:18 ] @
Pri kupovini novog računara ja bih se odlučio za Vistu. Radiće ti isto kao i XP (možda čak i brže).
Ako možeš da nađeš drajvere za sve komponente, onda Vista bez razmišljanja.
Voleo bih da čujem zašto i dalje ostati na XP-u. Savršenost XP-a mislim da nema potrebe komentarisati.
Zoranov predlog mi je za sada najrealniji!
[ Dralac @ 18.04.2007. 22:13 ] @
Pa, moj izbor je Linux, ali pored njega koristim WinXP. Pustio sam Automatic Update, skinuo sve patch-eve, instalirao Antivirus, Firewall (iako Win ima int.)....
Meni XP radi super (koliko ijedan WIndows uopste moze  ).
Pa sam si rekao: "Ako mozes da nadjes drajvere za sve komponente...". --> Prva stvar
Ako hoces da "teras" Vistu u punom "sjaju", treba ti 1GB RAM, Grafika sa 128MB sa directx10, sto je nekih +xxx Eura --> druga stvar
"Ako nešto ne možeš da napraviš da radi dobro, onda makar napravi da izgleda dobro" Bill Gates (samo je "sminka" drasticno poboljsana) --> treca stvar
Ja nemam nista protiv Viste, ali ono sto dobro radi ne zelim da menjam. Vista ima velikih problema sa kompaitibilnoscu, pa ja licno ne zelim da prelazim BAR dok ne izadje SP1 za nju
Cuo sam da bi za godinu dana trebao da izadjen novi Windows Vienna (kad Microsoft kaze za godinu...  ), pa cu sacekat da uporedim...
[ calexx @ 18.04.2007. 22:50 ] @
Pa nije samo Vista kritična za drajvere, ako ih nema pojaviće se vrlo brzo. Ja sam recimo više puta hteo da ozbiljnije koristim Linux ali sam odustajao pošto nema drajvera za moj skener a on mi je relativno često potreban. Sledeći put Linux probam kad budem promenio skener i paziću da bude podržan. ;)
[ Miroslav Jeftić @ 19.04.2007. 07:12 ] @
Citat: Dralac: Ako hoces da "teras" Vistu u punom "sjaju", treba ti 1GB RAM, Grafika sa 128MB sa directx10, sto je nekih +xxx Eura -->
Nije neophodno da grafika bude dx10. Bilo koja kartica u rangu oko 60-70€ će raditi sasvim dobro. Btw, autor je rekao XP ili Vista, tako da Linux nije poželjan na ovoj diskusiji, osim ako autor u međuvremenu navede da mu je i Linux jedna od alternativa u razmatranju.
[ Dralac @ 19.04.2007. 14:33 ] @
Izvinjavam se zbog Linux-a....
Pa pokusao da da navodnicima naglasim neke stvari, ali izgleda da nisam uspio...
Nisam mislo da se sa dx9 ne moze Vista koristiti u full-u. Naravno da moze... Ali dx10 se moze koristiti samo na Visti (ako u medjuvremenu nisu izbacili i za XP), pa sam mislio da je to prednost, i ako hoces da ga koristis moras kupiti grafu koja podrzava dx10...
[ Miroslav Jeftić @ 19.04.2007. 14:49 ] @
Da, ali budući da je trenutno dx10 uglavnom bitan onima kojima su važne igre, a pošto za sada nema mnogo ni dx10 igara ni dx10 kartica i dx9 kartica može sasvim solidno da posluži. 
[ bakara @ 19.04.2007. 14:51 ] @
Moj izbor i preporuka je Vista naravno, radi mnogo bolje nego XP, jedini razlog zbog koga sam sada na XP je to sto sw banke ne podrzava IE7, ali tu vista nije nista kriva. A isti je taj razlog zasto ne koristim linux.
Zalosno je sto o visti pricaju oni koji je nisu probali.
Ne treba nikakav skupi HW da bi ste komotno radili na visti, recimo FX5200 i 512mb rama ce raditi sasvim korektno.
Jedan OS ne cini samo njegov izgled, ako radite na visti to ne znaci da morate imati ukljucen aero i ostale gadgete, ukljucite lepo windows classic i pici...
Ako racunar ne koristite sa nekim specificnim aplikacijama (poslovni sw, ili komunikacija sa bankama...) koje rade samo na XP, stvarno ne vidim ni jedan razlog da ostanete na win xp.
[ Dralac @ 19.04.2007. 16:43 ] @
@Miroslav Jeftić
To je tacno....
@bakara
Nisam probao Vistu, samo zato sto sam XP podesio kako mi odgovara i racunar mi non-stop treba, tako da nemam vremena (ni volj) da namestam i stelujem Vistu...
Naime, nasao sam clanak na Tom's Hardware Guide-u (mislim da se zove XP vs Vista) u kom opisuju i testiraju Vistu... i nisam je morao koristiti da bi vidio kakva je...
Moja deviza je da ono sto radi kako treba --> ne diraj..
Win 98, 2000 nisu radili kako treba (sami znate) i zato sam presao na XP.
Ne kazem da i ja nekada necu preci na Vistu (recimo kad kupim nov komp, i sl), ali opet recimo Vista moze svoje mogucnosti pokazati na 64bit arhitekturi...
[ bakara @ 19.04.2007. 18:08 ] @
Naravno da nisi probao, to je bilo jasno odmah na pocetku kada si pricao o drajverima i HW zahtevnoscu, to pricaju samo oni koji nisu probali...
Jos jedna stvar:
Svi instaliraju vistu (samo da probaju), posle toga svi obicno vrate XP, ali posle toga se jednostavno ne mogu vise navici na XP i ponovo se vracaju na vistu...
Vista je siguran bestseler, setite se da su i XP pljuvali na pocetku (a isto su mu falili drajveri, i to mnogo vise nego za vistu...), a eto sada je to kao najbolji OS
Jedini razlog da ostanete na XP je poslovni i komercijalni SW koji nece da radi, ili je proizvodjac prestao sa razvojem istog, a neophodan vam je...
[ Milan Gligorijevic @ 19.04.2007. 20:31 ] @
Citat: Pa sam si rekao: "Ako mozes da nadjes drajvere za sve komponente...". --> Prva stvar
Drajveri sada uglavnom nisu problem ali sam tako napisao jer ne vredi prelaziti na Vistu ako ne može da nađe drajvere. Evo šta se desilo kada smo instalirali Vistu u školi. Za muzičku karticu i skener nikako nismo mogli da nađemo drajvere sa svih CD-ova koje smo imali. Otišli smo na veliki odmor, kada smo se vratili posle prvog restarta svi drajveri su uredno bili instalirani. Na naše prijatno iznenađenje Vista je za to vreme svukla drajvere sa interneta i uredno ih instalirala!
Citat: Ako hoces da "teras" Vistu u punom "sjaju", treba ti 1GB RAM, Grafika sa 128MB sa directx10, sto je nekih +xxx Eura --> druga stvar
Kao što sam već napisao, ako kupuješ nov računar instaliraj Vistu.
Citat: "Ako nešto ne možeš da napraviš da radi dobro, onda makar napravi da izgleda dobro" Bill Gates (samo je "sminka" drasticno poboljsana) --> treca stvar
Nemam toliko dobru mašinu da mogu da proteram AERO ali me to ne odbija od Viste jer je nisam ni instalirao zbog izgleda. Ja bih rekao, uz dobar OS ide i dobar izgled 
Šta sam dobio novo od izgleda? Samo novu windows temu, ništa više!
Citat: Svi instaliraju vistu (samo da probaju), posle toga svi obicno vrate XP, ali posle toga se jednostavno ne mogu vise navici na XP i ponovo se vracaju na vistu...
Baš tako! Ja sam koristio i beta verzije, više puta ponovno stavljao XP umesto Viste ali sam se na kraju uvek vraćao na Vistu. Sada imam oba operativna sistema jer imam problema sa pojedinim programima koje ne mogu da proteram u Visti. Ko ima malo više ram memorije te programe može da koristi i preko virtuelne mašine.
[ Deda_Mraz @ 20.04.2007. 01:40 ] @
Citat: mmwc: Pri kupovini novog računara ja bih se odlučio za Vistu. Radiće ti isto kao i XP (možda čak i brže).
Ako možeš da nađeš drajvere za sve komponente, onda Vista bez razmišljanja.
Voleo bih da čujem zašto i dalje ostati na XP-u. Savršenost XP-a mislim da nema potrebe komentarisati.
Woow čoveče, koliko si godina aktivno radio na XP-u i koliko iskustva imaš sa Vistom pa donosiš takve radikalne zaključke o brzini i preformansi jednog operativnog sistema!?
Recimo ja imam extremnu mašinu, ultra brzu, grafiku od koje trenutno nema bolje, DDR memorije imam na izvoz (moram i ja malo da se hvalim da bi ti najjednostavnije objasnio pojam brzine), ocena preformansi u Visti mi je preko 5,2 (grafika i memorija su mi 5,9 CPU je sa 5,2 "usko" grlo), dakle nesto najjače na čemu može da se tera Vista bez imalo problema.
Ja ti i dalje tvrdim da meni računar radi barem 5% brže pod XP-om nego pod Vistom, što se pokazuje u otvaranju teških aplikacija, Photoshop CS3, ACDSee 9.0, Windows media Player, Office 2007 itd itd
Još jednostavnije, sistem koji troši manje resusra za održavanje operativnog sistema u životu, ne može nikako da radi sporije od sistema koji troši abnormalno, strahovito, ultra, mnogo istih resursa? Razumeš! Dakle može da radi približno isto ili brže, sporije nikako.
Drugo, da ja tebe pitam.... zašto konkretno TI imaš potrebu da predješ sa XP-a na Vistu? Pošto vidim da zastupaš stav kako je XP njesra a Vista je ultra dobra (a Vista još veće njesra od XP-a, nego ajde..) i zato treba svi da predju na Vistu jer ne vidiš logičnost zašto ostajati na sistemu koji i dalje koristi 90% ljudi koji poseduju računare a koriste neku distribuciju Windowsa kao Oprativni sistem?
Pozdrav!
[ Miroslav Jeftić @ 20.04.2007. 07:17 ] @
Citat: Deda_Mraz: Još jednostavnije, sistem koji troši manje resusra za održavanje operativnog sistema u životu, ne može nikako da radi sporije od sistema koji troši abnormalno, strahovito, ultra, mnogo istih resursa? Razumeš!
Da se za trenutak poslužim tvojim rečnikom pa da kažem: lupaš. Vista u startu troši nekih 200Mb memorije više od Windows-a XP. Ako je to "strahovito i abnormalno", onda izgleda da imamo različit pojam o značenju tih reči. Uglavnom, koga ne mrzi da čita na sledećem linku ima vrlo informativan tekst:
Windows Vista: more than just a pretty face
[ Dralac @ 20.04.2007. 09:27 ] @
Vista: Benchmarking or Benchmarketing?
Patrick Schmid, Achim Roos
April 19, 2007 07:35
Can Vista's Performance Indices Replace Benchmarking?
Preuzeto u orginalu sa Tom's hardware guide-a... a u prilog je slika o performansama Viste
Posto Miroslav rece da Vista u startu trosi 200MB vise, ja bih se nadovezao da danas prosecan racunar (kod nas) ima 256MB (eventualno 512). U prethodnim postovima si rekao da Vista moze da radi i sa 512MB,... Moze, ali kako... Pouzdano znam od nekih ljudi koji su probali Vistu, da bez 1GB ne treba ni pomisljati...
[ Miroslav Jeftić @ 20.04.2007. 09:35 ] @
Sa 512 ne radi zadovoljavajuće (ali radi kome se ne žuri  ), neki minimum je 1GB. U situaciji kad je 1GB DDR2 memorije oko 55€ to ne smatram nekom velikom zahtevnošću. To što u Srbiji sama Vista košta mnogo više od prosečnog računara i što prosečan računar ima 256MB RAM-a je naš problem. Da je Microsoft-u Srbija bila lajtmotiv u razvoju OS-a, još uvek ne bi ni Win 2000 izašao. 
[ bakara @ 20.04.2007. 10:20 ] @
Ja na to gledam ovako:
Za XP je optimum da radi sa 512mb rama, ali na 2 moja racunara provereno radi sa 64mb (u win classic modu) i nije nista sporiji od win 98...
Za vistu je optimum 1gb ali provereno dobro radi i sa 512mb, naravno ako niste mazohista pa hocete da je terate sa svim vizualizacijama sa kojima dolazi, sam OS se moze optimizovati (ukljucis win classic i pichi...) da radi na skoro svakom racunaru i sa te strane ne mozemo zamerati OS sto neko ima prastari HW i vuce mu se vista.
Ja nemam neku jaku masinu pa vista radi lepo, ne vuce se ni kada koristim aero (2.2ghz i 756mb rama). Ali kada koristite animirane menije normalno je da je sam proces otvaranja menija sporiji jer treba bar pola sekunde vise da se odradi animacija (fade in/fade out) i ako to nije neko opterecenje za masinu...
Moj savet, ako vam je sporo, poiskljucujte animacije, senke ispod prozora, kursora, transparency, pozadinske zvukove i ostalo, ostavite samu vista temu (ako vam je bas do nje bas stalo) i sistem ce biti jednako brz kao i XP.
Citat: Deda_Mraz:zašto konkretno TI imaš potrebu da predješ sa XP-a na Vistu? Pošto vidim da zastupaš stav kako je XP njesra a Vista je ultra dobra (a Vista još veće njesra od XP-a, nego ajde..) i zato treba svi da predju na Vistu jer ne vidiš logičnost zašto ostajati na sistemu koji i dalje koristi 90% ljudi koji poseduju računare a koriste neku distribuciju Windowsa kao Oprativni sistem?
Pa naravno da 90% ljudi koristi XP, kada je vista tek izasla, objasnio sam gore zasto nije moguce ni u praksi da svi odmah predju na vistu, jednostavno nije druga strana prilagodila svoje resurse novom OS...
A da je XP los, nisam primetio da je neko to rekao...vista je jednostavno bolja, a voleo bih da vidimo da ti ostanes dosledan svom stavu i ostanes na win XP koji toliko hvalis 
[ Dralac @ 20.04.2007. 16:46 ] @
Vizuelnih elemenata (fade in/out, transition i sl.) najvise zavise od graficke karte (i njene memorije).
Sto se tice prelaska na Vistu sa XP (govorim u svoje ime)... i to ce se verovatno dogoditi... nekada. Za sada XP radi dobro, uglavnom sve sto izadje na trziste on podrazva, brzina i performanse nisu nista slabije od Vista-inih, tako da nema svrhe prelaziti... bar ne jos uvek.
Microsoft je u zadnje vreme bas raspolozen (Longhorn, Vista, Vienna), tako da svaki cas ocekujem neku novotariju...
 E onda cu ja braniti Vistu, a vi taj noviji OS 
[ Dralac @ 20.04.2007. 20:04 ] @
XP, osim sto podrzava sve nove stvari, podrazava i stvari koje su ranije izasle (ima sve driver-e)... dok se za Vistu, driver-i nekih uredjaja nece NIKADA ni pisati...
[Ovu poruku je menjao mmwc dana 21.04.2007. u 10:35 GMT+1]
[ slaks @ 20.04.2007. 20:59 ] @
Vista je neminovnost isto tako kao što je bio XP kada smo svi koristili 98-cu koju su svi hvalili a svi kudili XP, pa su na kraju svi i prešli na XP. Tako će i sada da bude za godinu-dve svi će preći na Vistu uz čast izuzecima koji će i dalje ostati na 98/2000/XP.
[ calexx @ 20.04.2007. 21:00 ] @
Nije baš tako, XP recimo nema drajvere za ISA kartice što znači da nije nešto preterano kompatibilan na dole. Nisam siguran da je stvarno neophodno da se pišu drajveri za recimo grafičke sa 512k memorijom ili za nešto slično, pod uslovom da ne rade u startu.
[ Bata954 @ 20.04.2007. 21:07 ] @
Neko je vec spomenuo ...Vista na C, a XP na D. Kod mene je obrnuto doduse ali nema veze. Sustina je u tome da se uporednim koriscenjem XP i Viste moze doci do zakljucka sta je nekome bolje.
Na D particiji imam Vistu od neke RC2 verzije, 5744 bese mislim, pa do ove finalne. I u sustini, vrlo sam zadovoljan njome. Moje misljenje je da bi svako ko ima mogucnosti (mislim na konfiguraciju) trebao da instalira Vistu cisto da je dovoljno upozna kroz svakodnevno koriscenje, jer ce verovatno poceti da preovladjuje nad XP-om. Za neke svakodnevne radnje za koje uglavnom i koristimo komp, mislim da Vista ni malo ne zaostaje za XP-om sta vise, ima i nekih prednosti. Ne kazem da treba napustiti XP i definitivno preci na Vistu, posebno kod ljudi koji koriste neki spcifican software ili se bave delatnostima koje jos uvek nemaju podrsku u Visti, vec samo kazem da nije lose pored XP koristiti i Vistu.
[ Deda_Mraz @ 20.04.2007. 21:29 ] @
Miroslave ,ne moraš se služiti mojim rečnikom jer ja nikom ne govorim lupaš, pa prema tome tvoj je izbor reči u rečenici, a i nećemo se vredjati ovde bez potrebe
Vista druže moj u startu troši nekih 400mb a ne 200. Daj mi tu verziju Viste koja troši 200mb u startu da je izljubim i instaliram na računar!?
Evo i slike, dakle pokrenuti su neki najosnovniji proseci, i nijedna aplikacije nije pokrenuta kada se vršilo "slikanje" Task M.
Iako imam dosta memorije da ne osetim ovih 400 pa i više mb, opet mi je ne shvatljivo da troši toliko mnogo za nikakav rad, mislim samo je podignuta Vista i ništa se ne radi u njoj. A kada radim nešto onda je neki min oko 650mb nekada i 750mb. Sve to što radim pod Vistom radim i u XP-u za 4 puta manje memorije i 5% brže.
Citat: bakara: Ali kada koristite animirane menije normalno je da je sam proces otvaranja menija sporiji jer treba bar pola sekunde vise da se odradi animacija (fade in/fade out) i ako to nije neko opterecenje za masinu...
Upravo zbog ovoga je Vista njesra, ako bi mogli da izvedu stavili bi i animiranu senku ispod kursora za miša, mislim ne znam šta su svim tim zaista pretrpanim i ne potrebnim animacijama hteli da postignu? šta sistem će biti bolji, brži? Ha to sigurno ne, ali ajde idu valjda na to da ljudi više vole šarene sisteme (što ne koriste neke linuxe onda...hmmm). Znaš bitno je da se nešto animira okreće, vrti leti, pada, a to kakav je sistem brzina, sigurnost, manje više je nebitno.
Citat: bakara:
Moj savet, ako vam je sporo, poiskljucujte animacije, senke ispod prozora, kursora, transparency, pozadinske zvukove i ostalo, ostavite samu vista temu (ako vam je bas do nje bas stalo) i sistem ce biti jednako brz kao i XP.
A moj savet vam je....instalirajte XP umesto da se drndate sa isključivanjem pola sistema na kome se i sama Vista zasniva, jer Vista bez animacije, AERO-a, krefeka, šminke je najobičniji nadogradjeni XP i ništa više van toga, to potpisujem.
Citat: bakara: A da je XP los, nisam primetio da je neko to rekao...vista je jednostavno bolja, a voleo bih da vidimo da ti ostanes dosledan svom stavu i ostanes na win XP koji toliko hvalis 
Pa ne govori se direktno ali da je XP loš ali u fazonu predji na Vistu a kada pitaš što da predješ na Vistu slegnu ramenima, mislim taj fazon je kod ljudi.
To što ja kuckam ovo sa Viste nema da te buni ništa prevrni malo postove 2-3 dana unazad (moje postove naravno) videćeš da sam sa 4-5 razlišitih sistema kucao komentare, isprobavam tražim najbolji za mene i moje potrebe
Inače ništa se ti ne sekiraj, ja ću dokle god budem mogao ostati na XP-u i koliko mi se to bude isplatilo.
[Ovu poruku je menjao mmwc dana 21.04.2007. u 10:41 GMT+1]
[ Bata954 @ 20.04.2007. 21:57 ] @
Izgleda da Vista ne koristi memoriju na isti nacin kao XP, tj, Xp je lakse oslobadja nakon angazovanja, dok Vista tu ima neki problem sa oslobadjanjem memorije. Ali, cinjenica je da ona, Vista, trosi memorije proporcionalno kolicini instalrane. Probao sam je 512, i trosi oko 1/3 znaci manje od 200 i sve lepo radi, dok sa 1G memorije trosi isto 1/3, znaci manje od 400 i sve malo lepse radi. Sa vise memorije nisam probao, jerbo nemam :)
[ vaske71 @ 20.04.2007. 22:11 ] @
Gospodo licno mislim da ce vista doziveti sudbinu windowsa 2000 -tj taman kad se naprave svi drajveri za vistu izaci ce neki novi bolji OS Microsofta na koji cemo svi preci kao sto smo vecina nas presli sa win98 na XP !!!
Osim toga mislim da je najbolji OS onaj koji trosi najmanje resursa a graficki je dobro odraden (ne sporim lepotu Viste) i ne trazi od korisnika da na primer hardverski ulozi jos 300-400 evra nadogradujuci obican P-4 - kako bi uzivao u blagodeti Viste !!!
Inace ocenom od 4,9 na Vistinom testu ja sam i dalje na XP -sp2 a za lepotu mog destopa se pobrinuo Talisman desktop koji mi docarava 1000 puta lepsi izgled od Vistinog aera !!!
[Ovu poruku je menjao mmwc dana 21.04.2007. u 10:43 GMT+1]
[ Deda_Mraz @ 20.04.2007. 22:42 ] @
@Bata954
Pa ovo je idiotska metoda! Ne mislim na tebe lepo si ti konstatovao to i napisao nego je to zaista u praksi tako. Znači ja kada bi imao 6gb memorije računar bi mi trošio 2 gigabajta u podizanju? Tako mu dodje, što više memorije imaš to ti više troši sistem...
@vaske71
Pa nebih se baš složio sa tobom, jer je majkrosoft strahovito mnogo para uložio u "razvoij" marketing, podršku novog sistema da bi kasnije tako lako odbacili u stranu Vistu kao što je to bio slušaj sa 97/ME/2000 što ih ja zovem >medju< sistemima :)
Ali ja i dalje tvrdim da Vista neće imati slavu kao što je imao XP niti će imati približan broj njenih korisnika kao što je XP imao i dalje ima. Da bni odlepili nasilno korisnike od XP-a i naterali ih da prelaze na Vistu je i taj da su ukinuli OEM licence za sve XP verzije.
[Ovu poruku je menjao mmwc dana 21.04.2007. u 10:45 GMT+1]
[ Dralac @ 20.04.2007. 22:42 ] @
@Bata954
Nije mi jasno sta si hteo da kazes...
Ako imas 1GB memorije, pokrenuti su svi osnovni servisi i Vista trosi oko 400M?
AKo imas 512MB memorije, pokrenuti su samo neki osnovni servisi, (recimo samo explorer, svchost i jos par) i trosi oko 200MB?
Sad ne znam da li Vista prilagodjava graficke elemente u zavisnosti od toga koliko imas memorije?
Vista (kao i svaki drugi) bi trebalo da trosi isto na svakom sistemu, dok korisnik drugacije ne podesi (gasenjem servis i sl.)...
my opinion 
[ bakara @ 20.04.2007. 22:44 ] @
Citat: Deda_Mraz: A moj savet vam je....instalirajte XP umesto da se drndate sa isključivanjem pola sistema na kome se i sama Vista zasniva, jer Vista bez animacije, AERO-a, krefeka, šminke je najobičniji nadogradjeni XP i ništa više van toga, to potpisujem.
Ko o cemu, vi samo o izgledu...
Meni je prvo sto uradim kada instaliram XP da poiskljucujem senke, animirane menije, i smooth scrol...
Da, XP sve to ima kao i vista i radi osetno brze bez tih animacija, isto tako radi i Vista jednostavno je prakticno ne moguce da ne prodje vreme da se odigra animacija koja traje bar pola sekunde (ovo ne zavisi mnogo od brzine masine), ako je iskljucite onda se meni otvara trenutno i tu nema diskusije, to u praksi nicemu ne sluzi i ne vidim razlog zasto bih to ostavio ukljuceno.
A iskljucuje se vrlo lako jedan klik misem i gotovo... U ostalom zasto ne izaberete opciju adjust for best performance, letece ko zmaj....jeeestee ali onda ne izgleda tako lepo....E zato je opcija adjust for best apperance i aero ukljucena po defaultu, pa kome je sporo nek iskljuci!
Od celog aera jedina lepa (i korisna stvar uslovno receno) su transparentni prozori, sve ostalo je kod mene ugaseno!
BTW: aero je tu samo "pakovanje" koje prodaje proizvod, vista nije aero!
[ Deda_Mraz @ 20.04.2007. 22:52 ] @
AERO je glavni adut Viste, mislim i sam znaš koliko su hvalili na sva vrata glamurozni AERO koji kasnije ispade...spolni organ da se odrazim tako ;)
I sam si gledao šta može Beryl pod Linuxom a šta Aero... vrti prozore u levu stranu i to je to.
Vista nije Aero to stoji ali u marketingu Vista JESTE Aero jer upravo oni pored DX 10 ništa drugo ne prezentiraju korisnicima nego kupite Vistu ima Aero, Aero ovo Aero ono... a ljudi vole šareno da leti i animira pa kupuju Vistu.
[Ovu poruku je menjao mmwc dana 21.04.2007. u 10:50 GMT+1]
[ bakara @ 20.04.2007. 22:59 ] @
Pa ako si ti na visti video samo aero ja onda ostajem bez komentara...
Samo ne znam sta rade na visti oni koji ne mogu da ukljuce aero, ili ja koji ga drzim iskljucenog...
Sto se ram memorije tice vista ne koristi ram memoriju na isti nacin na koji je to radio XP tako da se nemogu ni uporedjivati, dobro si primetio da se vista "pruza" prema kolicini resursa i zna da ih koristi, sto se na zalost ne moze reci i za XP...
[Ovu poruku je menjao mmwc dana 21.04.2007. u 10:51 GMT+1]
[ Milan Gligorijevic @ 20.04.2007. 23:04 ] @
Citat: Pri kupovini novog računara ja bih se odlučio za Vistu. Radiće ti isto kao i XP (možda čak i brže). Citat: koliko si godina aktivno radio na XP-u i koliko iskustva imaš sa Vistom pa donosiš takve radikalne zaključke o brzini i preformansi jednog operativnog sistema!?
Ovo nije samo moje mišljenje već mišljenje većine iz teme Windows Vista minimalna konfiguracija?.
Citat: Drugo, da ja tebe pitam.... zašto konkretno TI imaš potrebu da predješ sa XP-a na Vistu?
Nije to potreba, ali kad već mogu da biram, onda Vista.
Ima toliko mnogo novina u Visti da mi nedelju dana ne bi bilo dovoljno da ih sve nabrojim. Sama instalacija XP-a zauzima oko 1.2GB, a Viste oko 8GB na hard disku što već govori o tome koliko novina Vista poseduje i koliko se microsft potrudio da je napravi.
Većini korisnika je bitna sigurnost. Vista je daleko sigurnija od XP-a zbog UAC (User Account Control) zaštite koju poseduje. Kod bitnih i ključnih podešavanja Viste nalazi se mali štit koji označava da je za pristum tom podešavanju potrebna administratorska dozvola. Sada, sve što ti napravi štetu u računaru napravljeno je tvojom krivicom jer si morao prethodno da dozvoliš izmenu podešavanja nekoj aplikaciji pa samim tim si i sam kriv za probleme nastale izvršenjem iste. Unapređen je Windows Firewall, a dodat Windows Defender. Internet Explorer 7 ima takođe novina u sigurnosnom pogledu.
Na pretrazi fajlova je takođe dosta urađeno i ne može da se poredi sa Search-om iz XP-a. Da li XP možeš da prebaciš sa Engleskog na Nemački? To su mnogi poželeli ali nisu uspeli. Vista ima i tu mogućnost.
Ima još stvari ali ovo su neke udarne kojih se odmah setim. Nakon toga slede i neka sitnija podešavanja.
Npr. pri kriptovanju fajlova automatski te Vista upozorava da sačuvaš ključ enkripcije jer možeš izgubiti podatke. Novi izgled Start menija koji olakšava rad i ubrzava pokretanje aplikacija. Detaljni Vista Task Manager. Promena veličine particija (čak i sistemske) direktno iz Viste. Snipping tool - menja dugme Print Screen. Ready Boost - proširenje memorije pomoću USB flash-a.
Ovo je samo deo onoga što Vista donosi a mislim da je dovoljno za početak.
Što se tiče zauzeća memorije pročitajte ovaj post.
Citat: Kada pitaš što da predješ na Vistu slegnu ramenima.
Nadam se da vas nisam razočarao, sada očekujem od vas da mi pokažete šta je to bolje u XP-u nego u Visti i šta to ima XP, a nema Vista. Nećete valjda slegnuti ramenima
@Deda_Mraz
Imam utisak da nisi podešavao servise? Svedi broj aktivnih procesa na 30 (trenutno imaš aktivnih 39) i štikliraj opciju adjust for best performance kao što je bakara već rekao.
Nadam se da mi nećete zameriti za mali offtopic ali moram da branim kolegu :)
Citat: Ne moraš se služiti mojim rečnikom jer ja nikom ne govorim lupaš
Meni si ovde rekao da lupam pa su obrisali 
[ Deda_Mraz @ 20.04.2007. 23:24 ] @
Pogrešno si me razumeo, ja sam rekao da je Vista Aero u marketinškom smislu.
Naravno da sam primetio još poneke korisne opcije sem Aera, mada sam i te korisne opcije jedva našao pored 3645 natrpanih i bezveznih opcija koji ti zakrmače sistem dzabe, takve opcije nisu samo u ultimate verziji već i u Basic verziji.
Citat: mmwc: Ovo nije samo moje mišljenje već mišljenje većine iz teme Windows Vista minimalna konfiguracija?.
Ja znam šta je pisano u toj temi jer sam i sam učestvovao u njenoj diskusiji, lepo sam pitao za tvoje mišljenje ne mišljenje većine (većina= 15 ljudi se vrti u krug)!
Ajde reci sada iskreno koliko te je puta smorilo, iznerviralo, izbacilo iz takta jer žuriš napolje recimo a treba da pokreneš program neki i 16 puta te UAC pita da li si 100% siguran da želiš da pokreneš taj program pa ovo pa ono!? Za ovo je ranije napravljena i parodija na XP i MAC kada je MAC prozivao Win i u anegdoti napisali, kada bi majkrosoft napravio automobil i kada bi se sudarili, pre nego što izadje Airbag pitao bi vas Are you sure?  To je taj fazon!
Inače Windows Defender, Internet Explorer 7 čak i Windows Media player 11 sve to radi i pod Xp-om samo malkice bolje nego pod Vistom
Procentualno koliko ljudi prebacuje lokalizaciju Windowsa sa Engleskog na Nemački jezik, pošto si napisao da su to mnogi želeli, koji su to "mnogi" ljudi?!
Primetio sam da vrlo često spominješ enkripciju fajlova pod Vistom u temama vezanim za Vistu, pa boga mu ima li još nešto ili se uvek medju tim silnim stvarima za koje bi ti, citiram: trebalo nedelju dana da napišeš, čega možeš da se setiš?!
A što se tiče TM nemam komentara, a Ready Boost može i pod XP-om da radi, mislim da optimizuje memoriju.
Citat: mmwc: Imam utisak da nisi podešavao servise?
Utisak ti je dobar, nisam podešavao servise niti hoću. Zar ne treba majkrosoft da napravi sistem koji bi trebalo da radi najbrže kada je po default-u sveže instaliran a ne da ja isključujem naknadno servise!? šta su ih koji djavo i integrisali u sistem kada se odmah po izlasku Viste pojavila statistika sa nepotrebnim servisima pod Vistom koje treba isključiti? Neprofesionalnost ili šta?
Citat: mmwc: Meni si ovde rekao da lupam pa su obrisali 
Pa sad tu može da piše bilo šta, jer kolega brani kolegu
[Ovu poruku je menjao mmwc dana 21.04.2007. u 10:58 GMT+1]
[ zoran_dojkic @ 20.04.2007. 23:35 ] @
Bez ikakvih isključivanja Vista radi kao XP, na računaru sa ocenom 1. U toku instalacije automatski postavlja optimalna podešavanja. Radi odlično i XP ne može da se meri sa Vistom, a što se tiče programa koji odbijaju da se pokrenu, za njih postoji ono što još niko nije ovde pomenuo Compatibility mod. Evo i dokaza "crno na belo" (slika je u originalnoj veličini da ne bi bilo nikave sumnje oko fotošopa i sl.)
Citat:
EVEREST v2.80.568 Beta/src
Benchmark Module 2.0.139.0
Matične stranice http://www.lavalys.com/
Vrsta izveštaja Vodič za izvještaje
Računar ZORAN-PC
Izveštaj sačinio Zoran
Operativni sistem Microsoft Windows Vista Ultimate 6.0.6000
Datum 2007-04-21
Vrieme 00:07
Izveštaj o sistemu
Računar:
Vrsta računara ACPI x86-based PC
Operativni sistem Microsoft Windows Vista Ultimate
Servisno pakovanje -
Internet Explorer 7.0.6000.16386
DirectX 4.09.00.0904 (DirectX 9.0c)
Naziv računara ZORAN-PC
Ime korisnika Zoran
Domen za pristupanje Zoran-PC
Datum/vrijeme 2007-04-21 / 00:07
Matična ploča:
Vrsta procesora AMD Athlon XP, 1733 MHz (13 x 133) 2100+
Naziv matične ploče Asus A7V8X-X (6 PCI, 1 AGP, 3 DDR DIMM, Audio, LAN)
Skup čipova na matičnoj ploči VIA VT8377 Apollo KT400
Sistemska memorija 512 MB (PC3200 DDR SDRAM)
Vrsta BIOS-a Award Modular (09/02/04)
Komunikacijski port Communications Port (COM1)
Komunikacijski port ECP Printer Port (LPT1)
Grafika:
Grafička karta GeForce4 MX 440 (64 MB)
Grafička karta NVIDIA GeForce4 MX 440 (Microsoft Corporation - XDDM) (64 MB)
Čip za 3D ubrzanje nVIDIA GeForce4 MX 440
Monitor Samsung SyncMaster 715MB/765MB/MagicSyncMaster 17" (HSAW500441)
Multimedija:
Zvučna karta Analog Devices AD1980 @ VIA AC'97 Enhanced Audio
[Ovu poruku je menjao zoran_dojkic dana 21.04.2007. u 00:46 GMT+1]
[ Deda_Mraz @ 20.04.2007. 23:41 ] @
Compatibility mod je takva jad i beda od programa da je to strašno, program ti samo pripomogne da kako tako traljavo instaliraš taj neki ne kompatabilni program sa Vistom a posle to što ne možeš da ga pokreneš je tvoj problem
[Ovu poruku je menjao mmwc dana 21.04.2007. u 10:59 GMT+1]
[ vaske71 @ 20.04.2007. 23:43 ] @
@mmwc
1 objasni korisnicima obicnih pentiuma 4 da treba da uloze najmanje 200-300 - 400 evra za hardver da bi Vista radila po difoltsu onako kako treba da radi - punom snagom !!!- tj da bi imali Vistinu ocenu konfiguracije minimum 4
2 Drajveri
3 Dosadna stalna pitanja koja jesu na mestu ali ti stvarno dosade
[Ovu poruku je menjao mmwc dana 21.04.2007. u 11:00 GMT+1]
[ zoran_dojkic @ 20.04.2007. 23:49 ] @
Program se i instalira i pokrene u Compatibility modu i radi i tačka.
[Ovu poruku je menjao mmwc dana 21.04.2007. u 11:05 GMT+1]
[ Deda_Mraz @ 20.04.2007. 23:50 ] @
Dobro ja ti kažem moje iskustvo da nije hteo nero i još neke programe da pokrene i tačka 
[ bakara @ 20.04.2007. 23:58 ] @
A sta su to obicni P4 racunari, i odakle ti to da na P4 racunar treba da se ulozi jos 400€ da bi radilo po defaultu?
A vistina ocena 4 ti takodje u opste nije potrebna, ja imam 2.8 pa radi sve...cak i omiljeni deda mrazov aero 
Gore imas zoranov rezultat sa ocenom 1, pa se ni on ne zali na brzinu...
Evo cega se ja na brzinu secam, a stvarno je banalno:
-najzad mozes normalnim putem da iskljucis auto run cd i to bez cackanja po registry (zamisli)!
-najzad OS zapamti gde hoces da snimas svoje fajlove i da to nije my documents!
-najzad je dodata dobra podrska za moj TFT monitor, a vec sam pomislio da je pokvaren...
-najzad mogu da postavim po defaultu crno-belu temu na desktop!
-najzad me sve pita da li hocu da iskljucim odredjenu opciju, a sve moze da se iskljuci!
[Ovu poruku je menjao mmwc dana 21.04.2007. u 11:05 GMT+1]
[ Deda_Mraz @ 21.04.2007. 00:10 ] @
Pa znaš kako ima ljudi koji su terali XP i na 16mhz i 10mb rama pa se nisu žalili
Zašto bi se bakćao sa Vistom na oceni "jedan" kada bi mogao da tera XP i da mu radi u njegovom slučaju 5 puta brže!?
Nadam se da će uz Vistu da isporučuju kartko štampano uputstvo koje procese treba odmah, momentalno isključiti kada tek instalirate novi Windows
[Ovu poruku je menjao mmwc dana 21.04.2007. u 11:08 GMT+1]
[ vaske71 @ 21.04.2007. 00:21 ] @
@bAKARA@ Uporedi sam sta ti je od hardvera potrebno za XP a sta za Vistu da bi OS radili po difoltsu - pa objasni ovom siromasnom napacenom narodu !!!
Difolts za vistu je rekao sam magicni broj 4 a moze raditi i na 1 ali kakooooo ???
Evo jos boljeg primera Windows xp moze raditi i na 400 MHz sa 64 Mb rama i 4Mb grafike (pentium 2 ) ali kakooooo ????
Evo vi sto se odusevljavate sa Vistom dodite kod mene pa radite na Visti sa ocenom 4,9 a ja cu za sada na dobrom starom xpsp2 dok ne izade drugi OS ili dok ne naprave Vistu onakvom kakvom ja zelim -da je ne diraju u grafickom okruzenju ali da smanje resurse kao na Xp !!!
Pozdrav
[Ovu poruku je menjao vaske71 dana 21.04.2007. u 01:36 GMT+1]
[ Shadowed @ 21.04.2007. 00:36 ] @
Pokusacu da odgovorim na stvari koje nisam zaboravio u toku pisanja :)
Sto se tice aera, on jeste prilicno potenciran u marketingu ali je to zato sto to najvise privlaci ljude, sto je i poenta marketinga, tako da se za to mogu samo "okriviti" korisnici jer je to ono sto im je bitno.
Medjutim, aero je zapravo demonstracija neceg drugog sto je manje poznato prosecnim korisnicima. To je WPF odnosno Windows Presentation Foundation. najveci deo sve te grafike se moze izvrsavati i na XP-u, sa nekim povecim kalemljenjima mozda i sve, ali bi performanse bile izuzetno lose. Razlog tome je sto je WPF zasnovan na DirectX-u tj. hardware-skoj akceleraciji. Sto se toga tice - Vista ima bolje performanse. Malo je ovde bila digresija, htedoh reci za WPF... on je najkorisniji programerima pa onda posredno korisnicima. O cemu se radi? O tome da je u Visti mnogo lakse napraviti aplikaciju sa bogatom grafikom koja ce imati dobro performanse nego sto je to moguce u XP-u. A ljudi cene bogat GUI. Znaci, ne radi se toliko o Aeru (grafickom shell-u) vec o grafickim mogucnostima uopste.
Sto se tice memorije. Vista zauzima vise memorije ako je vise imate iz prostog razloga sto ona mnogo toga kesira i ako joj se da vise mogucnosti ona ce vise i kesirati (to je i sa XP-om slucaj, samo u manjoj meri). Sadrzaj Start menija, poslednjih otvorenih foldera, thumbnail-ova i slicnih stvari se manje ili vise cuva u memoriji (manje ako je manje memorije), nezavisno staje pokrenuto od servisa; isti program moze da trosi manje ili vise memrorije.
Sto se tice raznog zapitkivanja, verujem da moze da se odredi sta da pita sta ne. Inace, ta pitanja... Nije to ne znam koliko dobra sigurnost. Otpornost na socijalni inzenjering je mnogo bitnija (drugim recima ucenje/obuka).
Nekompatibilnost. Neke aplikacije zaista nece moci da rade, pa ni uz compatibiliti mode. Razlog tome je nacin rada tih aplikacija. Nero koristi hardware na niskom nivou i tu je ocigledno nesto promenjeno i mora se cekati verzija za Vistu (koja verovatno vec i postoji). Uglavnom je problem sa aplikacijama koje rade nesto na niskom nivou ili krse nove sigurnosne protokole.
Sto se tice "potrebno 300-400E dodati na P4", Pentium 4 je vrlo rastegljiv pojam. P4 je i Celeron na 1.2GHz sa 128MB RAM-a i grafickom sa 16MB a takodje je i C2D na 3GHZ za 2GB RAM-a i nekom novom grafickom sa 256MB i podrskom za DX10.
Da, u nekim situacijama je potrebno P4 nadograditi sa 300-400E, u nekim sa 100-200, u nekim ne treba uopste.
Citat: Deda_Mraz: Utisak ti je dobar, nisam podešavao servise niti hoću. Zar ne treba majkrosoft da napravi sistem koji bi trebalo da radi najbrže kada je po default-u sveže instaliran a ne da ja isključujem naknadno servise!? šta su ih koji djavo i integrisali u sistem kada se odmah po izlasku Viste pojavila statistika sa nepotrebnim servisima pod Vistom koje treba isključiti? Neprofesionalnost ili šta?
MS se trudio da napravi optimalnu instalaciju koja ce zadovoljiti prosecne zahteve, ali nije moguce da zadovolji sve (znas ono "svetu se ne moze ugoditi"). Ako ti se ne svidja, podesi kako ti treba.
Citat: Deda_Mraz: Ready Boost može i pod XP-om da radi, mislim da optimizuje memoriju.
Sad stvarno lupas.
Po strani sto taj Ready boost jeste bezvezan.
Inace, ovde ispada da branim Vistu na svaki moguci nacin. Nije bas tako, samo sam odgovorio naneke stvari koje se pogresno navode i/ili interpretiraju. Nisam ni ja odusevljen Vistom i takodje mislim da trosi vise resursa nego sto bi trebalo (ali ne toliko vise i na taj nacin kao sto to mnogi pricaju). Takodje mislim da mnogo kasni i da su se ovakve stvari trebale pojaviti pre 1-1.5 godina sa proporcionalnom hw zahtevnoscu iz tog vremena.
Moj odgovor na pitanje XP ili Vista je - Windows 2003 Server Enterprise (+ Vista kao sekundarna za entuzijaste). Naravno, ako zanemarimo cenu ;)
Edit: naravno, dok sam ispisao sve ovo bilo je jos 3-4 posta... :)
[Ovu poruku je menjao Shadowed dana 21.04.2007. u 01:49 GMT+1]
[ Milan Gligorijevic @ 21.04.2007. 08:54 ] @
Citat: Inače Windows Defender, Internet Explorer 7 čak i Windows Media player 11 sve to radi i pod Xp-om samo malkice bolje nego pod Vistom
Pri korišćenju Internet Explorera 7 sigurniji si iz Viste nego iz XP-a.
Ovo za Windows Defender bih voleo da pojasniš. Verovatno si ga probao (ja nisam) čim znaš da radi bolje na XP nego na Visti. Ako je tako, mogao bih da pomogneš u ovoj temi. 99% sam siguran da nisi ni probao, a kamoli da si stekao utisak da je bolji u XP-u. Ako nemate bolje argumente već nakon svakog našeg posta pišete "bolje radi u XP-u" biću primoran da zaključam temu ili da sređujem postove. Shvatite ovu diskusiju za ozbiljno iz koje će mnogi moći da izvuku korisne informacije.
Ne znam koji si Nero probao ali sve verzije 7.-ce rade na Visti, a calexx je uspeo da protera i verziju 6.6.1.4.
Da ne bude da pričam u prazno, pogledaj sledeću temu => http://www.elitesecurity.org/t243580-Koji-NERO-radi-na-Visti
Procentualno ne znam koliko ljudi hoće da menja jezik windows-a ali je to pitanje često na forumu i još 2005-e je ubačeno u FAQ. Malo, malo pa neko postavi to pitanje. Nije u pitanju samo Nemački već i mnogi drugi jezici. Evo i link do posta u FAQ-u => http://www.elitesecurity.org/p925721
Netačno je i to da često spominjem enkripciju u temama o Visti. Nađi mi par primera.
Ready Boost se prvi put pojavio u Visti. Kako optimizuje memoriju u XP-u, i to si probao? Verovatno onda radi bolje u XP ili grešim?
Citat: Utisak ti je dobar, nisam podešavao servise niti hoću. Zar ne treba majkrosoft da napravi sistem koji bi trebalo da radi najbrže kada je po default-u sveže instaliran a ne da ja isključujem naknadno servise!?
Uff... ovo pitanje nisam očekivao od tebe. Naravno da microsoft (niti bilo ko dugi) ne može da napravi windows koji će svakome da radi najbolje! Servisi se podešavaju i u XP-u pa i u Visti. Ako ti ne koristiš windows update zašto ga ne bih isključio? Jedan proces manje, više memorije slobodno. Ako nemaš štampač još jedan proces manje... Windows Defender, eto još jednog procesa. Jedan po jedan proces pa se nakupi.
Zato tebi Vista i troši u startu 400MB RAM memorije!
Ja sam uglavnom odgovorio na sva pitanja, a vi meni još niste na ono ključno.
Citat: Očekujem od vas da mi pokažete šta je to bolje u XP-u nego u Visti i šta to ima XP, a nema Vista.
[ zoran_dojkic @ 21.04.2007. 09:45 ] @
[ zoran_dojkic @ 21.04.2007. 10:06 ] @
Citat: Deda_Mraz: Da li želite da vas pitamo ~10 puta da li ste 100% sigurni da želite pokrenuti neki program?
[ Miroslav Jeftić @ 21.04.2007. 10:18 ] @
Uf, ala su se svi raspisali. 
Rekao sam da Vista u startu troši oko 200MB više od XP-a što bi značilo oko 400-450 ukupno, pošto XP troši nekih 200 i kusur ako imaš 512MB ili više instalirano i ako nisi radio nikakava podešavanja servisa. XP na 16Mhz i 32Mb ram-a radi samo za slikanje, a ne za neki bilo kakav rad. Vista nije samo Aero i šminka, ko je hteo da pročita link sa ars tehnika foruma, mogao je da vidi detaljno u čemu su razlike i šta je novo u Visti, da ne ponavljam sad.
Poenta je da Vista nije za svaku konfiguraciju i da ne radi tako dobro sa starijim hardverom kao XP. S druge strane, na najvećem broju novijih računara će raditi skoro bez problema.
Kad se samo setim silnih priča kako je XP našminkani Win 2000.  I takođe priča kako XP nije bezbedan, a sad kada je bezbednost podignuta na viši nivo, sad je to odjednom "smorno" - odlučite se već jednom.
[Ovu poruku je menjao mmwc dana 23.04.2007. u 09:37 GMT+1]
[ Deda_Mraz @ 21.04.2007. 11:19 ] @
Citat: Shadowed: Sto se tice aera, on jeste prilicno potenciran u marketingu ali je to zato sto to najvise privlaci ljude, sto je i poenta marketinga, tako da se za to mogu samo "okriviti" korisnici jer je to ono sto im je bitno.
Pa ovo svo vreme ja i pričam, "oni" ništa javno ne spominju programiranje, podršku tra la la već samo taj Aero koji usput jadnjikavo radi kada se otvore 10+ tabova, u odnosu na konkurentski operativni sistem, Linux.
Citat: Shadowed: Sad stvarno lupas.
Po strani sto taj Ready boost jeste bezvezan.
Slobodno se posluži rečnikom Miroslava Jeftića, on ima isti takav.
Inače ne lupam kako ti i Mirosalv kažete, već sam čuo da postoje programi koji se instaliraju na XP i rade istu tu, po meni tupavu stvar sa optimizacijom memorije preko USB flash diska!? Istina ili ne ne znam ali da postoji postoji.
Inače menje više što sam ja napisao i Shadowed je slično napisao tako da izgleda da nisam samo ja u krivi.
Znači kao prvo @ mmwc iskreno bih te zamolio da mi ne prepravljaš postove na način na koji tebi ide na ruku i kako tebi odgovara da bi kasnije mogao sam sebi da odgovoriš na moju poruku koju si usput ti izmenjao opet kako tebi odgovara, prestani jednostavno nije ti prvi put.
Citat: mmwc: Pri korišćenju Internet Explorera 7 sigurniji si iz Viste nego iz XP-a.
Ovo za Windows Defender bih voleo da pojasniš. Verovatno si ga probao (ja nisam) čim znaš da radi bolje na XP nego na Visti. Ako je tako, mogao bih da pomogneš u ovoj temi. 99% sam siguran da nisi ni probao, a kamoli da si stekao utisak da je bolji u XP-u. Ako nemate bolje argumente već nakon svakog našeg posta pišete "bolje radi u XP-u" biću primoran da zaključam temu ili da sređujem postove. Shvatite ovu diskusiju za ozbiljno iz koje će mnogi moći da izvuku korisne informacije.
Čekaj jel si ozbiljan? Zaista misliš (a ovde bogami i tvrdiš samouvereno) da je Internet Explorer 7 sigurniji pod Vistom nego pod XP-om? Po čemu je to sigurniji? Jedna ista kompanija da napravi jedan isti proizvod koji je na jednoj distribuciji bagovit i nesiguran pun rupa, dok na drugoj taj isti proizvod sa istom serijom radi bez problema? Onda dolazimo do zaključka da je sistem u krivi a ne program koji distribuira ta kompanija? Možda si mislio da nije OPTIMIZOVAN za rad pod XP-om? mada i tu grešiš jer jeste. Zaista bih voleo da mi objasniš šta je to nesigurno u internet Explorer-u 7 pod XP-om a pod Vistom savršenstvo snova!?
Windows defender RADI na XP-u, skini ga i ti ako usput imaš licenciran windows i možeš da skidaš sa Microsoft.com  To za brzinu mislio sam na IE7 i WMP, Windows Defender je u ovoj rečenici i mom kontekstu slepi putnik.
E pa vidiš taj jedan (ali vredan) 1% ide meni i pokorava tvojih famoznih 99%, nemoj donositi zaključke o drugoj osobi na osnovu svog razuma koji nije uvek u pravu. Inače ovo za shvatanje ozbiljnosti diskusije, OK ali kako mi i ostali ljudi koji čitaju ovu temu mogu da shvate ozbiljnost iz tvoje gorenapisane rečenice kada ti, ko ti se ne svidja prepraviš mu post kako tebi odgovara? Tako da ne pristaje ti da glumiš nekog ozbiljnog, iskren savet!
Verziju 7.2.3.2 i još jednu verziju sećam se da je bilo 7.3... nešto ne mogu da se setim izvini. Naravno izbacuje greške o nekompatabilnosti i da ovaj program nije testiran pod Vistom 64bit. Jedina verzija koja mi je radila i radi upravo je 7.8.5.0 znači bez greške, ali ova verzija je skoro izašla....
Citat: mmwc: Procentualno ne znam koliko ljudi hoće da menja jezik windows-a ali je to pitanje često na forumu i još 2005-e je ubačeno u FAQ. Malo, malo pa neko postavi to pitanje. Nije u pitanju samo Nemački već i mnogi drugi jezici. Evo i link do posta u FAQ-u => http://www.elitesecurity.org/p925721
Netačno je i to da često spominjem enkripciju u temama o Visti. Nađi mi par primera.
Ready Boost se prvi put pojavio u Visti. Kako optimizuje memoriju u XP-u, i to si probao? Verovatno onda radi bolje u XP ili grešim?
Pa kako ne znaš procentualno kada govoriš o masi ljudi? 5-10-65-95% trebalo bi da znaš pošto se osvrćeš samo na podatak koji znaš na ES-u.
Enkripciju često spominješ i sam znaš, a da ja sada kopam po tvojim postovima nemam nameru nisam ja Bojan B... Koliko mogu da se setim u 2-3 teme si često to spominjao, nebi mi zapalo za oko da nisi i ovde pomenuo.
Ready Boost jeste se prvi pojavio pod Vistom ali sada može (ne znam kakav je efekat, dal je bezbedan niti imam nameru da ga probam, ni pod Vistom kamoli pod XP-om) da radi i pod tvojim omiljenim XP-om.
Citat: mmwc: Uff... ovo pitanje nisam očekivao od tebe. Naravno da microsoft (niti bilo ko dugi) ne može da napravi windows koji će svakome da radi najbolje! Servisi se podešavaju i u XP-u pa i u Visti. Ako ti ne koristiš windows update zašto ga ne bih isključio? Jedan proces manje, više memorije slobodno. Ako nemaš štampač još jedan proces manje... Windows Defender, eto još jednog procesa. Jedan po jedan proces pa se nakupi.
Zato tebi Vista i troši u startu 400MB RAM memorije!
Nije ovde @Milane bilo reči i procesima koje ne koristim već o procesima koji su po default-u starovani kada instaliraš Windows. Koji to drugi sistem osim windowsa ti nametne servis za štampač a pritom ga ni nemaš uključenog niti povezanog, a možda ni fizički stvorenog pored računara?
Dakle nisu oni bezveze stavljali te procese, verovatno trebaju za nešto a to nešto je u stvari jedno veliko ništa, ali su zato time morali da opravdaju gigabitnu potrebu za DDR i to dva, memorijom. Dakle nakrmačili su Vistu sa nepotrebnim procesima, i sam znaš i tačka.
@Zorane ova zadnja slika što si postavio i moj citat, je odgovor na @mmwc-ov post kako je UAC extra, ultra odlična stvar kako te pita za sve. Ja znam da to može da se isključi, ali onda UAC nema dominaciju i nije više u punim ustima korisnika koji je hvale na sav glas. I taj program radi jednu istu stvar, bilo da ti brisao neke sistemske foldere ili instalirao recimo Winamp on će te pitati, u objašnjenju ti naravno NEĆE dati zašto bi recimo bilo loše da izbriše, instaliraš, repeiraš taj program, proces, sistemski fajl, i on se time ogradi, dakle pitao te je (allow/cancel) a ti ako sjebeš nesto sam si kriv. A to što te za različite stvari pita isto to nema veze jel da?
[Ovu poruku je menjao mmwc dana 23.04.2007. u 09:36 GMT+1]
[ Miroslav Jeftić @ 21.04.2007. 13:21 ] @
Optuživati Milana da je zlonamerno menjao tvoje poruke je smešno u najmanju ruku, ali imaš forum Predlozi&Pitanja ako misliš da te je neko oštetio.
Istina je da je IE7 bezbedniji u Visti nego u XP-u i to ima veze sa strukturom i organizacijom samog operativnog sistema i privilegijama koje IE7 ima u obadva. Kad naiđem na link gde je to detaljno opisano, dodaću ga.
[Ovu poruku je menjao mmwc dana 23.04.2007. u 09:39 GMT+1]
[ Deda_Mraz @ 21.04.2007. 13:26 ] @
Kazati nešto u forumu PiP je kao da si bacio kamen u dunav...ništa se ne desi potone i zdravo
Inače voleo bih da ostaviš ovde te linkove da pročitam, ako uopšte postoje linkovi.
[Ovu poruku je menjao mmwc dana 23.04.2007. u 09:40 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 21.04.2007. 13:32 ] @
IE7 je sigurniji u Visti iz sledecih razloga:
- Koristi mogucnost OS-a da IE proces trci u kontekstu najmanje privilegovanog korisnika (u XP-u je ovo moguce, ali bi bilo potrebno rucno namestiti IE da trci kao Gost, sto opet proizvodi neke dodatne probleme ako "Guest" proces trci na desktopu nekog drugog korisnika - tipa otvaranje dokumenata i sl..)
- OS Kernel koristi metode proaktivne zastite (randomizacija adresa funkcija u DLL-ovima, npr...) - sto buffer-overflowisanje cini znacajno tezim - a samim tim i korisnika sigurnijim
Sto se Nero-a tice, Nero je izbacio Vista-ready verziju Nero 7 Suite-a pre nego sto je Vista pocela da se prodaje, i vrlo brzo posle izlaska smo dobili "Certified for Windows Vista" logo. Bottom line - od samog izlaska Viste je bilo moguce terati Nero na njoj - samo je bilo potrebno odraditi online update.
[ Deda_Mraz @ 21.04.2007. 13:49 ] @
Pa da imam tu verziju Nera ali samo 8.5 verzija mi radi...
[ Ivan Dimkovic @ 21.04.2007. 13:55 ] @
Pa dobro, to je jasno - ono sto sam ja rekao je da je Vista-ready verzija bila dostupna i pre nego sto je Vista zvanicno izasla... dakle, nije bilo vakuuma u kome korisnici nisu mogli da koriste Nero - kada startujes staru verziju, Vista bi rekla da postoji online update.... odradis ga i to je to.
[ Deda_Mraz @ 21.04.2007. 14:00 ] @
Ma kapiram šta si hteo da kažeš da je postojala verzija Nera za Vistu i pre nego što je vista izašla... ali ti kažem da mi dosta opcija kada bi instalirao staru verziju 7,xxx Nera nije radilo recimo ne radi mi rezanje dvd-a ili wave editor ili Cover tako nešto...
sada je sve ok i full radi ;)
[ Milan Gligorijevic @ 21.04.2007. 14:33 ] @
Tačno sam znao da ćeš da se uhvatiš za editovanje poruka. Bolje je bilo da si odgovorio na pitanje:
Citat: Očekujem od vas da mi pokažete šta je to bolje u XP-u nego u Visti i šta to ima XP, a nema Vista.
Nisam samo tebi menjao poruke već i ostalima, a neki odgovori su i obrisani. Uglavnom sam brisao nepotreban citat i brisaću i dalje. Svaku poruku koju sam ti menjao možeš dobiti u originalnom izdanju preko PP ako te zanima pa uporedi. Ako hoćeš da tvoji postovi ostanu netaknuti citiraj što manje i piši što kvalitetnije. Nemoj posle da se buniš kada ti izmenim i ovu poruku.
[Ovu poruku je menjao mmwc dana 23.04.2007. u 09:48 GMT+1]
[ Miroslav Jeftić @ 23.04.2007. 07:48 ] @
Tema će biti zaključana dok se ne sredi malo. Deda mraz ima mogućnost da iskoristi forum predlozi i pitanja ako hoće da se žali, ali i ne mora ako neće. Ovaj forum se neće koristiti za žalbe, tim pre što nemaju nikakvog osnova.
mmwc edit: malo sam sredio temu, a dalji off topic će biti brisan. Smanjite upotrebu citata na minimum ako nećete da vam editujem postove!
[Ovu poruku je menjao mmwc dana 23.04.2007. u 09:53 GMT+1]
[ vaske71 @ 23.04.2007. 10:59 ] @
Moj Zaklucak a vezan za sve mlade i srednje korisnike racunara :
Na Visti - moze da radi skoro sav softver , kao OS u grafickom okruzenju je uraden prelepo , tacno je da je bolji i sto se interneta tice - za sada -ali se isto tako i spremite da vasem racunaru obezbedite pozamasnu cifru eura nadogradujuci vaseg ljubimca a na dva nacina
1 Ne morate nadogradivati vas komp ako zelite imati ovaj OS ali ce ocena viste biti 1 , morate iskjuciti bas puno stvari i Vista ce raditi kako -tako tj traljavo ( slicno kao kad Xp radi na srednjem Pentiumu 3 )
2 Spremite se da izdvojite visak novca a pod uslovom da imate skuplju maticnu u dva kanala i procesor na pr AMD Athlon 64x2 3-4200 i za kupovinu najmanje 2 Gb ram memorije ddr2 a na 667 - kako bi ste imali Vistinu ocenu 4 tj ocenu sa kojom vista radi po difoltu (da nista ne iskljucujete ) - te uzivali u zaista prelepom OS -u
Za Vistu vazi sledece zlatno pravilo --Kolko para tolko muzike --
Pozdrav !!!
[ Miroslav Jeftić @ 23.04.2007. 11:20 ] @
Prethodni post neće biti obrisan, jer je dobar primer šta ne treba pisati na ovoj temi - postoji već tema "Windows Vista minimalna konfiguracija", gde je skoro sve već rečeno što se tiče konfiguracije. Kocentrišite se na XP vs. Vista jer nema potrebe da postoje dve različite teme koje se bave istom problematikom. :) Slične poruke će nadalje biti brisane.
Citat: vaske71:
2 Spremite se da izdvojite visak novca a pod uslovom da imate skuplju maticnu u dva kanala i procesor na pr AMD Athlon 64x2 3-4200 i za kupovinu najmanje 2 Gb ram memorije ddr2 a na 667 - kako bi ste imali Vistinu ocenu 4 tj ocenu sa kojom vista radi po difoltu (da nista ne iskljucujete ) - te uzivali u zaista prelepom OS -u
Ovo naravno nije tačno, u mom slučaju je Sempron 3000+ dobio ocenu 3.7, a 960MB RAM-a na 400MHz (u jednom slotu) ocenu 4.5. Da mi grafika nije integrisana dobila bi bolju ocenu od 2.0, ali i sa takvom ocenom nisam morao ništa da isključujem i sve radi neuporedivo bolje nego XP na PIII.
[ Milan Gligorijevic @ 23.04.2007. 11:22 ] @
@Deda_Mraz
Čekaj, pričamo o 64-bitnoj verzoji Viste i pokušaju instaliranja Nera? Ja sam pisao za 32-bitnu verziju.
Kada kod nas postoji toliko interesovanje za promenu windows jezika u zemljama podržanim od strane Viste može biti samo veće, manje nikako.
Kada proces za štampač po default-u ne bi bio pokrenut kako bi prosečan korisnik znao da ga startuje? Iz tog razloga on mora da bude startovan, a ti imaš mogućnost da ga isključiš ako ti ne treba. Isto ovo važi i za mnoge druge stvari. Ovako je i u XP-u, ne samo u Visti!
Usput, evo slike mog task managera sa dobro podešenim servisima. Nakon 100 minuta rada na računaru pogasio sam sve programe i pokrenuo Snipping tool.
Nisam rekao da je UAC extra i ultra odlična stvar ali je svakako bolje imati neku vrstu zaštite koja može da se isključi što XP nema!
[Ovu poruku je menjao mmwc dana 23.04.2007. u 14:32 GMT+1]
[ Deda_Mraz @ 23.04.2007. 17:31 ] @
Citat: mmwc: Čekaj, pričamo o 64-bitnoj verzoji Viste i pokušaju instaliranja Nera? Ja sam pisao za 32-bitnu verziju.
Pa ja sam pričao o x64 verzOji Viste i instaliranju Nera. Nismo se verovatno razumeli, pošto sam ja od početka pisao za x64 verziju.
Inače za UAC si pisao kako je to odlična stvar, ne znam samo kako nešto može da bude odlično kada te pita uvek isto pitanje pritome ne pokazajući ti zbog čega je to dobro ili loše. Ako hoćeš pročitaj opet moje obrazloženje zašto je UAC katastrofa loše realizovan, lepo smišljen ali... Tako da uopšte ne vidim šta ima dobro u tom programu!?
Inače i dalje stojim pri tome da je totalno glupo stavljati servis za štampač po difoltu, a tvoj odgovor: "Kada proces za štampač po default-u ne bi bio pokrenut kako bi prosečan korisnik znao da ga startuje?" nije odgovor nego predpostavka. To je isto kao kada bi recimo ti kupovao kola a diler ti uvali i prikolicu jer otkud on zna da li će neki prosečan vozač znati da poveže prikolicu sa kukom!? Malo glupavo uporedjenje ali dodje mu na isto.
Vidim Aero ti nije uključen, verovatno si poisključivao sve moguće animacije i ostale procese što izmedju ostalog daje prepoznatljiv "šmek" Visti!? Koja verzija Viste je u pitanju?
[Ovu poruku je menjao mmwc dana 23.04.2007. u 18:42 GMT+1]
[ Milan Gligorijevic @ 23.04.2007. 23:05 ] @
Po drugi put kažem da nisam pisao da je UAC odlična stvar ali jesam pisao da je Vista bolja od XP-a koji nema tu zaštitu.
Kako UAC da sazna šta neka aplikacija hoće da uradi i pošalje na ekran odgovarajuću poruku? Slažem se da bi tako bilo bolje ali je mnooogo komplikovanije za realizaciju (ako je uopšte moguće) i prosečnom korisniku to nije bitno. Uz to, UAC bi se i mnogo više puta aktivirao, a i sam kažeš da ti ovako smeta pošto se puno puta aktivira.
Uzmimo npr. Registry bazu i winamp. U toku instalacije winamp mora npr. pet puta da upiše neke vrednosti u registry bazu. Od tih pet, dva upisuje na mestima gde bi sistem mogao da se ošteti/promeni, a tri na neka nebitna mesta. Korisnik pet puta dobija UAC sa pitanjem da li da dopusti upisivanje vrednosti. Kako prosečan korisnik da proceni da li ta vrednost na tom mestu može da ošteti/promeni njegov sistem? Ovako dobije jednom pitanje, vidi da je winamp i dozvoli mu pristup jer ima poverenja u taj program pošto ga je koristio i na starijim verzijama windows-a.
Ovo je samo jedan od mnogobrojnih primera. Za detaljnu kontrolu registry baze i uopšte kontrolu fajlova tu su programi regmon i filemon, a i microsoft je izbacio program sličan njima.
Citat: Zar ne treba majkrosoft da napravi sistem koji bi trebalo da radi najbrže kada je po default-u sveže instaliran a ne da ja isključujem naknadno servise!?
Da se ti pitaš, kako bi postavio servise da stoje po default-u? Napravio bi lite verziju win-a i ostavio samo one koji su potrebni da se OS digne do desktopa? A dalje? Kako prosečan korisnik da zna gde mu se krije podešavanje za internet? Koji servis mu treba za to? To što bi ti hteo možeš da uradiš sa programima nLite (za starije verzije win-a) ili vLite za Vistu. Nije loše ni izguglati termin unattended.
Nisu potrebe svih korisnika računara iste.
Da li prosečan korisnik zna da uključi servis za štampač? Ne zna.
Da li napredan korisnik zna da isključi servis za štampač ako mu nije potreban? Zna.
Eto najprostiji primer zašto je to baš tako. I još nešto, tema je XP ili Vista, a servisi se isto ponašaju i u Visti i u XP-u.
Već sam rekao da Vistu nisam instalirao zbog AERA i njenog izgleda. Od šminke koristim jedino Vista temu (mnogo mi je ružna ona sa 98.-ce).
Desni klik na Computer => Properties => System Properties => Advanced => Performance => Custom => Otkačiš samo poslednja tri checkbox-a. To je takođe bitno pored podešavanja servisa. Za one koje nisu videli, dva posta iznad se nalazi slika mog task managera koju sam naknadno ubacio, a zauzeće memorije je 200 MB!
Vista Ultimate 32-bit
[ Deda_Mraz @ 24.04.2007. 11:33 ] @
Citat: mmwc: Kako UAC da sazna šta neka aplikacija hoće da uradi i pošalje na ekran odgovarajuću poruku? Slažem se da bi tako bilo bolje ali je mnooogo komplikovanije za realizaciju (ako je uopšte moguće)...
Pitaš ovo pitanje a moderator si na Windows Desktop forumu? Ha...ok 
Inače ja ću ti reći kada budem programirao Vistu i securty deo, pošto mene pitaš kako.
Kako te bilo koji firewall pita o mogućim problemima ako nešto dozvoliš/onemogućiš/ukineš/dodeliš/ispraviš/prepraviš reg...!? Pošto se i sam slažeš da bi tako bilo mnooogo bolje, ne vidim uopšte zašto bi dalje uzimao UAC kao dokaz da je Vista sigurnija uz to. Program je sjajno (opet pišem) osmišljen ali idiotski realizovan. Tako da umesto što bi isključivao servis za nepostojeći (usput) štampač ja bi isključio prvo UAC pa onda ostalo!
Citat: mmwc: Uzmimo npr. Registry bazu i winamp. U toku instalacije winamp mora npr. pet puta da upiše neke vrednosti u registry bazu. Od tih pet, dva upisuje na mestima gde bi sistem mogao da se ošteti/promeni, a tri na neka nebitna mesta. Korisnik pet puta dobija UAC sa pitanjem da li da dopusti upisivanje vrednosti. Kako prosečan korisnik da proceni da li ta vrednost na tom mestu može da ošteti/promeni njegov sistem? Ovako dobije jednom pitanje, vidi da je winamp i dozvoli mu pristup jer ima poverenja u taj program pošto ga je koristio i na starijim verzijama windows-a.
Lepo si ti pokušao da argumentuješ dobru stranu UAC i toga da neobrazlažeš razlog njegovog blokiranja ili dozvoljavanja, ali nisi baš u tome najsjaniji.
Šta ćemo sa ljudim koji prvi put sednu za Vistu i prvi put vide WinAmp? Šta ćemo sa onim silnim jadnim ljudima koji su toliko glupi da kupuju gotove (overklokovane, nabudžene, polovne) konfiguracije kod "no name" prodavca i dobiju Vistu Home uz računar?
Izvini da te pitam jel samo prosečni korisnici koriste računare i Vistu? vidim uvatio si se prosečnog korisnika pa ga ne puštatš, a od njih stvorio računarske neznalice!? Pa kako su onda to prosečni majku mu?!
Citat: mmwc: Da se ti pitaš, kako bi postavio servise da stoje po default-u? Napravio bi lite verziju win-a i ostavio samo one koji su potrebni da se OS digne do desktopa? A dalje? Kako prosečan korisnik da zna gde mu se krije podešavanje za internet? Koji servis mu treba za to? To što bi ti hteo možeš da uradiš sa programima nLite (za starije verzije win-a) ili vLite za Vistu. Nije loše ni izguglati termin unattended.
Nisu potrebe svih korisnika računara iste.
Da se ja pitam ja bi terao ljude na linux 
inače znam vrlo dobro kakav je nLite i radio sam već u njemu malo se igrao sa XP-om, i iz tog igranja napravio 2x brži i stabilniji XP jer sam poizbacivao raznorazne gluposti, servise i ostalo. Inače Milane znaš i sam da ne mora neki servis da se isključi totalno da bi usporavao windows? A da ne znaš pošto u Visti to mora da se isključi, jer vista ne zna za low prioritet, ili je uključeno ili isključeno!  Zašto jednostavno ne stave na standbuy pa kada utakneš štampač sistem ga preozna i aktivira servis i krene da troši i krmači resurse tvoje dragocene ram memorije!? A da i to je mnooogoo komplikovano kao i UAC. zato je i windows takav zato što je sve komplikovano da se iole malo kvalitetnije i bolje isplanira i programira, o podešavanjima da ne pričamo tj. piskaramo ovde.
Citat: mmwc: Kako prosečan korisnik da zna gde mu se krije podešavanje za internet? Koji servis mu treba za to?
Izvini pričali smo o štampaču ne o internetu, nemoj mi mešati babe i žabe, spajati banalnosti i pokušavati da umutiš ulje u vodu
Citat: mmwc: Da li prosečan korisnik zna da uključi servis za štampač? Ne zna.
Da li napredan korisnik zna da isključi servis za štampač ako mu nije potreban? Zna.
Eto najprostiji primer zašto je to baš tako. I još nešto, tema je XP ili Vista, a servisi se isto ponašaju i u Visti i u XP-u.
Već sam rekao da Vistu nisam instalirao zbog AERA i njenog izgleda.
Po mom kriterijumu prosečan korisnik bi trebalo da zna makar servis da uključi a ti očigeldno pričaš o ljudima koji prvi put sednu za računar/Vistu!
Nisam ja rekao da si ti instalirao Vistu zbog Aera već da je većina korisnika instaliraju zbog toga, a ako si se ti pronašo medju tom većinom, tvoj problem.
Izvinjavam se za stalno citiranje ali smatram da je tako bolje da uradim da bi preglednije bilo šta sam napisao i čemu sa odgovarao.
Pozdrav
[ Miroslav Jeftić @ 24.04.2007. 12:15 ] @
Citat: Deda_Mraz: Kako te bilo koji firewall pita o mogućim problemima ako nešto dozvoliš/onemogućiš/ukineš/dodeliš/ispraviš/prepraviš reg...!? Pošto se i sam slažeš da bi tako bilo mnooogo bolje, ne vidim uopšte zašto bi dalje uzimao UAC kao dokaz da je Vista sigurnija uz to. Program je sjajno (opet pišem) osmišljen ali idiotski realizovan. Tako da umesto što bi isključivao servis za nepostojeći (usput) štampač ja bi isključio prvo UAC pa onda ostalo!
Šta te pita firewall? Kod Zone Alarm-a (koji je među najpopularnijim/najčešće korišćenim rešenjima, što ne znači i najboljim doduše) dobiješ poruku "proces taj i taj" hoće da pristupi internetu. Niti znam šta radi taj proces, ni gde pristupa, ni čemu služi... ništa.
Ako korisnik nije čuo ni za Winamp, onda verovatno ne zna ništa osim da uključi računar, tako da će mu trebati pomoć ne samo za UAC, nego i za Copy/paste i Save as. 
A o trošenju resursa... nije valjda da i dalje slušamo istu priču? Jesi siguran da imaš "memorije na izvoz"?  Da ne radiš na 512MB možda kad ti je toliko stalo da ti je što više slobodno (slobodno=skuplja prašinu). Sa 1GB i više rama, prosečnog (a i naprednijeg korisnika) je baš briga koji su procesi uključeni i koliko troše, jer memorije ima sasvim dovoljno.
[ Deda_Mraz @ 24.04.2007. 12:58 ] @
Pokušaj da izbrišeš neki važan reg key a da imaš ZA Prof. instaliranog, upozorićete da to nije baš dobra opcija a pokušaj posle da izbrišeš neki prazan reg key ili "ostatak" od nekog uninstalliranog programa pa vidi dal će te išta pitati. Bar je tako kod mene bilo slučaj sa Kerio i ZA (stim što je kerio malo bolji sa tim upitima pa ti i ne dozvoli uopšte da izbrišeš neki važan reg key, kako bi i trebalo da se ponaša iole kvalitetan defender ili firewall).
A ako korisnik ne zna da uključi servis ne treba uopšte ni da se bavi računarima ako ćemo sakrajnosti na krajnost :)
Inače ja ne volim da mi se memorija razbacuje na nepotrebne servise, procese iako je imam podosta što svaki korisnik to želi. Što bi meni bio aktivan recimo servis za štampač za ovo za ono, a pritom ni ne koristim te servise i nakupi se koliko god da imaš windows će ti pošteno "zauzeti" tu memoriju što ti bleji na prašini kako ti kažeš. Tako da što bi recimo platio patike u jednoj prodavnici 6000 dinara kada takve iste mogu ulicu niže u drugoj prodavnici da platim 4000 dinara a pri tome imam 10,000 dinara!? isto tako što bi razbacivao memoriju na nepotrebne porcese u nekom sistemu kada mogu na drugom sistemu da imam sve to uredno i po potrebi bez ikakvih gigabitnih keširanja fajlova i ostalih kerefeka. U tome je poenta cele ove priče da Vista troši memoriju za neke programe i servise koje ne pokreneš nikad ili jednom u celokupnom životnom veku rada na istom operativnom sistemu.
Inače nema potrebe da me prozivaš (na fin način moram priznati) da lažem za "izvoz memorije" imam je sasvim dovoljno, celih 2046mb plus 320mb samo za grafičku karticu. Evo ti i slike pa gledaj do mile volje i uživaj :)
[ Miroslav Jeftić @ 24.04.2007. 13:19 ] @
Našalio sam se malo, ne sumnjam da imaš memorije.  Nego, da li si ikada primetio pogoršanje performansi zato što ti radi proces štampača i još poneki koji nije od suštinske važnosti? 
[ Milan Gligorijevic @ 24.04.2007. 13:56 ] @
Ok, hajde malo da okrenemo temu jer možemo ovako još dugo...
Pokušali smo da ti/vam pokažemo po čemu je to Vista bolja od XP-a i koje su novine, a ti izgleda nećeš da priznaš da nisi upravu. Uredu, ne moraš, ali očekujem da ti nama pokažeš šta to ima XP, a nema Vista. Ovo pitanje sam ti postavio više puta ali još nisi odgovorio. Nadam se da su ostali primetili prednosti Viste.
Još sa prve slike koju si okačio se videlo koliko imaš memorije tako da je Miroslav znao i pre pisanja odgovora 
[ Deda_Mraz @ 24.04.2007. 14:07 ] @
Citat: Miroslav Jeftić: Našalio sam se malo, ne sumnjam da imaš memorije.  Nego, da li si ikada primetio pogoršanje performansi zato što ti radi proces štampača i još poneki koji nije od suštinske važnosti? 
Znam da si se šalio i znam da si video još od ranije sliku koju sam postavio na jednom drugom forumu
Inače ne želim jednostavno da mi sistem troši memoriju za nešto što ni ne koristim uopšte.
@mmwc za tebe je možda Vista bolja ali meni je XP bolji jer troši manje resursa, neke aplikacije mi rade primetno dosta brže u XP-u nego u Visti i to je u principu to. Za nekoga te "novine" su dobre za nekoga loše, prema tome ne možeš reći da je Vista bolja od XP niti obratno.
[ Zoran Rodic @ 24.04.2007. 14:51 ] @
Citat: .Pa bih vas zamolio za vase misljenje da li je bolje da kupim jaci komp sa XP-om ili da cekam da kupim doradjenu Vistu?
Moram priznati da imam logicku poteskocu shvatanja sta se ovde zapravo trazi :P
Jaci komp/XP ili Vista/sp1
Sta je ovde pitanje?
Racunar ili OS
Koliko novca?
Cemu sluzi taj racunar?
Da li da razumem da jaci komp sa XP-om ne moze moze poterati Vistu?
Citat: Kod Windows-a me je pocelo nervirati, jer svaki novi operativni sistem trazi mnogo novog hardware-a....
A igrice ne traze?
A uostalom, koji OS nije bio zahtevniji od prethodnika?
Nema logike da ne bude
Trece, ne vidim da se pokretac teme oglasio po drugi put
Cetvrto, ne mogu da verujem da je neko ulozio toliko vremena, resursa sto ljudskih sto novcanih da bi napravio nesto sto je losije od necega sto je napravio pre 5 godina.
Nema logike
WTF, pa sta rade onda u tom Redmondu?
Pricati jos o ovoj temi, znaci samo ponavljati ono sto je vec receno u vec postojecim temama
Pozdrav
[ Miroslav Jeftić @ 24.04.2007. 15:58 ] @
Tako je naravno i tu nema šta dodati, ali nećemo zaključavati temu, da ne bude kako smo brzi na obaraču.
Citat: Deda_Mraz: Inače ne želim jednostavno da mi sistem troši memoriju za nešto što ni ne koristim uopšte.
Ja pitah kako ti se tih par procesa više odražava na performanse, odnosno da li si primetio neki pad performansi zbog tih procesa koji nisu neophodni, a ti odgovoriš u stilu "volim da vidim puno slobodne memorije kad otvorim task menadžer". Pa zato i imaš toliko memorije, da ne bi morao razmišljati da li je aktivno 30 ili 45 procesa. Što kaže alikion, šta se uopšte traži ovde? 
[ G.S.P. @ 24.04.2007. 17:32 ] @
Hvala vam na komentarima pomogli ste mi da donesem univerzalnu odluku za koju se nadam da ce uspjeti
[ Deda_Mraz @ 24.04.2007. 18:29 ] @
Ne Miroslave nisam ja napisao da želim videti kad otvorim TM puno slobodne memorije, već da ne želim da mi sistem "uzima" slobodnu memoriju i daje je na neki proces, servis, šta god koji pritom niti imam (štampač) niti ga koristim.
A to da Vista uzima malo više memorije od XP-a za neko keširanje, možeš li bar malo da opravdaš taj Vistin potez? Šta ona to kešira zapravo i čemu to služi. Ja mislim da to ne služi ničemu  Blah kao mnogo toga u natrpanoj Visti ali ajde sigurno ima neki proces u pozadini koji tajanstveno grabi memoriju i troši je na keširanje fajlova pod Vistom. Jel tim keširanjem Vista nešto brža? Nisam primetio i kada sam isključio tu opciju (koja pritom jako lako može da se isključi jer UAC te pita samo jednom, a za "zlonamerni" Winamp te pita 5 puta...) da je Vista nešto brza. Pa reko hajde neće me mrzeti odem u BIOS isključim 1 slot DDR podignem Vistu a ono ista situacija, niti brža niti sporija ni sa UAC niti sa tim keširanjem fajlova.
Citat: Miroslav Jeftić: Pa zato i imaš toliko memorije, da ne bi morao razmišljati da li je aktivno 30 ili 45 procesa. 
Hmmmm pa ajde neka ti bude tako... 
[ Milan Gligorijevic @ 24.04.2007. 18:41 ] @
Ne razumem zašto ti toliko smetaju servisi u Visti kada je isto tako i u XP-u?
Lepo je Shadowed objasnio u svom javljanju:
Citat: Sto se tice memorije. Vista zauzima vise memorije ako je vise imate iz prostog razloga sto ona mnogo toga kesira i ako joj se da vise mogucnosti ona ce vise i kesirati (to je i sa XP-om slucaj, samo u manjoj meri). Sadrzaj Start menija, poslednjih otvorenih foldera, thumbnail-ova i slicnih stvari se manje ili vise cuva u memoriji (manje ako je manje memorije), nezavisno staje pokrenuto od servisa; isti program moze da trosi manje ili vise memrorije.
Keširanjem dobijaš na brzini.
Ovo sam zaboravio...
Citat: Daj mi tu verziju Viste koja troši 200mb u startu da je izljubim i instaliram na računar!?
Dao sam ti na prošloj strani. Sada je javno, ovako pred svima izljubi 
[ Deda_Mraz @ 24.04.2007. 18:49 ] @
Khm khm to je Vista u kojoj si isključio sve što je moglo da se isključi (animacije, Aero, servise,.. bla bla bla...) a ne deafult Vista 8)
[ Miroslav Jeftić @ 24.04.2007. 19:10 ] @
Tja, kad sednem za računar, uglavnom ne želim da se bavim samim operativnim sistemom, najbolje je kada ga i ne primetim. :) Ne verujem u tajanstveni proces koji troši memoriju, valjda bi se do sada već čulo o njemu. :D
Znam recimo da u XP-u kada pokreneš nešto što je zaista zahtevno, potrošnja memorije svih ostalih procesa (koji su standardno pokrenuti) se drastično smanji. Pretpostavljam da je i Visti slučan slučaj. Bitnije je da sistem efikasno dodeljuje i oslobađa memoriju kada je to potrebno, nego koliko troši "u leru"
[ Zoran Rodic @ 24.04.2007. 19:39 ] @
Citat: G.S.P.: Hvala vam na komentarima pomogli ste mi da donesem univerzalnu odluku za koju se nadam da ce uspjeti
Moja preporuka je da odes do podforuma PC konfiguracije i da tamo dobijes savet koji maximum mozes izvuci u okviru svoje finansijske konstrukcije.
Naravno, najbitnije je da definises namenu te konfiguracije.
Ako je igracka, u ovom trenutku svakako Vista ispada iz igre.
Da li namena graficka obrada?
Da ne nabrajam dalje, nadam se da shvatas da je imanje jake masine prilicno besmislen povod ukoliko je jedini.
Naravno, to se odnosi jos vise i na OS
Citat: Tja, kad sednem za računar, uglavnom ne želim da se bavim samim operativnim sistemom, najbolje je kada ga i ne primetim.
Upravo
Osim ako to ne spada u profesionalnu orijentaciju (deformaciju)
Citat:  Ne verujem u tajanstveni proces koji troši memoriju, valjda bi se do sada već čulo o njemu.
A takve se alamunje uglavnom primete vrlo brzo, tako da ...
Pozdrav
[ Zoran Rodic @ 25.04.2007. 07:12 ] @
[ skorpion31 @ 25.04.2007. 08:38 ] @
Pre neki dan sam procitao a se od iduce godine nece moci kupiti XP sve ce biti Vistili sta vec jos naprave
[ Miroslav Jeftić @ 25.04.2007. 09:10 ] @
Do iduće godine će verovatno "ispeglati" Vistu.
[ Zoran Rodic @ 25.04.2007. 09:18 ] @
Mnogo je bitnija podrska
Do 2009. godine korisnici dobijaju tzv "Mainstream Support" a narednih pet godina tzv "Extended Support"
Sve u svemu, do 2014. godine
A drugo, malo je nelogicno prodavati OS star vise od pola decenije pored novog koji je izdeljen kako po ceni tako i po potrebama.
Sve je to OK
[ Deda_Mraz @ 25.04.2007. 12:35 ] @
Jeste malo nelogično (po kompaniju i devolpere) da prodaju stariji operativni sistem a imaju lansiran novi, moraće oni ubrzo da povuku XP iz legalne prodaje jer bi sami sebi pravili konkurenciju (nešto slično kao što je SE radio sa svojim modelima iz P9XX serije). Ali isto tako vrlo dobro znaju koji su preduslovi da bi terao vistu na računaru, mnogi računari u firmi nisu opremljeni kvalitetnim komponentama, brzim CPU-ovima itd itd jer treba kupiti recimo ~20 računara a i kada kupujete neke krševe opet izadje pozamašna cifra, kada na to dodate još min ~100€ za novu Vistu po svakom računaru (sada ne znam tačno kako će to ići za firme i mala i srednja preduzeća sigurno će biti neki popust) i jedno ~200-300€ za upgrade tih računara (ne zaboravite da živimo u Srbiji gde je i dalje 1gb ddr san) pa sračunajte da li bi se toj nekoj firmi isplatilo da dobijaju podršku od 2009-2014 za XP ili da kupe Vistu?
Ali opet dok dodje ta 2014 izaćiće neka "Vista2" i opet ista priča i problematika.
[ Zoran Rodic @ 25.04.2007. 13:18 ] @
Heh, pa jeste skoro apatrid primetio da je cedomorstvo prilicno gadna stvar.
[ petersonic @ 27.04.2007. 01:02 ] @
copy/paste ;)
At NASA, Windows Vista Isn't Ready For Launch
The National Aeronautics and Space Administration is the latest federal agency to put a hold on PC upgrades to Windows Vista. NASA has decided against deploying Microsoft's five-month-old operating system anytime this year.
The decision puts NASA in company with the Federal Aviation Administration and the U.S. Department of Transportation, both of which in February revealed temporary bans on Vista.
NASA has set January 2008 as a "target" for beginning the transition from Windows XP to Vista, according to a spokesman for the federal agency, which has approximately 60,000 Windows PCs.
NASA typically waits until a service pack is released for any new operating system to ensure stability, the spokesman says. (Microsoft has not indicated if or when it will release a service pack for Vista.) The interim will also be used to ensure that NASA's applications are compatible with Vista and that its PCs meet the hardware requirements needed to run the operating system.
In a meeting with IT professionals and user-group representatives last week on Microsoft's campus, CEO Steve Ballmer rejected an assertion by a NASA computer scientist that Vista has been banned by most sectors of the federal government.
"Vista has been anything but banned from most parts of the U.S. federal government," Ballmer said, adding that he anticipated near-term adoption in "a number" of government accounts. He stopped short, however, of naming any government agencies that are in the process of deploying Vista or about to do so.
source: winbeta.org
[Ovu poruku je menjao mmwc dana 27.04.2007. u 09:45 GMT+1]
[ nessa @ 28.05.2007. 12:48 ] @
[ wild2waltz @ 30.05.2007. 14:26 ] @
ljudi ja imam xp pro corporate i xp-64bit pro corp ( na istom HDD). izuzimajuci budjavi hp skener, sve drajvere je 64bit instalirao sam (ukljucujuci i dial-up modem koji me zeza od win98).
sve aplikacije rade nesto brze na 64bit. da ne govorim da za preko 2 godine jos nisam uspeo da ga oborim. mali problem je bilo pronalazenje i firewall-a, ali je i to reseno.
da se palim na Aero, stavio bih sistem na kojem je i izmisljen (mek), a ne kopiju. Vistu cu da zaobidjem u isto toliko sirokom luku kao i cuveni millenium.
[ zonic @ 31.05.2007. 00:58 ] @
Vista 64bit radi sve , ima drajvera
[ vaske71 @ 03.06.2007. 00:28 ] @
Microsoft se debelo zeznuo oko toga da ce korisnici tek tako lako preci na Vistu zaboravljajuci na xp kao sto je bio slucaj sa win2000 i xp.
Imaju jos jedan veliki problem a to je xp64 koji se po svim testovima pokazao brzi i bolji od viste 64 i koji ne crpi bespotrebno resurse na Aero i ostala cuda .
Da ne govorimo o tome da je Microsoft pogazio sopstvene reci o savrsenom OS kome ce teziti a koji treba biti sto manji i da pritom trosi sto manje resursa sto se kod viste pokazalo naprotiv sasvim naopako !
Zivi bili pa videli ali vista ce doziveti totalni poraz na duze staze kakav nije imao ni win milenium
Microsoft ce uraditi sve samo da bi prodao sto vise primeraka pa ce cak i raditi na tome da vistu prevede na sto vise jezika medu kojima cemo se najverovatnije naci i mi !
Savet korisnicima koji zele da slusaju
Nemojte olako prelaziti sa xp na vistu xp je kompletan vista nije
ako vec imate vistu 32 a nemate para za nadogradivanje hardvera nemojte olako prelaziti na vistu 64
ako vec imate vistu 64 nadajte se da ce do 2010 valjda biti sve zavrseno i kompletno kao sto je kod xp kojeg odjedanput svi zamrzeste .
[ Pneos @ 03.06.2007. 09:49 ] @
Ne bih hteo da iznosim svoje skromno misljenje o OS MS ali bih hteo da pitam neke stvari posto vidim da ima upucenih:
1. naravno koristio sam XP, stavio sam RC 2 Ultimate na masinu (512MB) i mislim OK je radilo. Sada je ta trajal verzija prosla. Problem je bio neki programi. Recimo AVG je imao verziju za Vistu, a ZA ne. Firefox je takodje radio OK. Dvosmerni firewall je prava stvar.
2. Na orig. verziji XP imam stalni update od MS. Vidim da se ovde govori uglavnom o piratskim verzijama. Da li je i na njima omogucen update sa web sajta ?
3. Nasao sam Vista Upgrade verziju, home premium za 99 evera u tvrdom pakovanju. Zanima me da li je to onda reinstall sistema ili on mulja nesto sa XP i od njega pravi Vistu. Pretpostavljam da je niza cena Upgrade verzije neki favor korisnicima orig. XP sto treba potvrditi. http://www.windowsmarketplace....d=3333198&WT.mc_id=0107_68
4. Na ovom linku http://www.microsoft.com/windo...dowsvista/editions/choose.mspx nalazi se poredjenje verzija Viste. Da li je neke razlike izmedju HP i Biznis varijante moguce nadomestiti nekim aplikacijama. Prvenstveno mislim na remote access.
[ Miroslav Jeftić @ 04.06.2007. 08:12 ] @
1. Zone Alarm 7.1 podržava Vistu
2. Piratske verzije imaju pravo na critical update ako se ne varam, ali može neko da dopuni informaciju.
3. Ne bi trebalo da bude problema sa upgrade-om (ne znači i da ih ne može biti, ali uglavnom nije bilo puno prijavljenih problema da sada). Instalacija se pokrene iz XP-a i posle tog nema nazad, od XP-a mogu ostanu fajlovi (ako hoćeš), ali se više ne može vratiti na staro. Po završetku imaš Vistu kao i da si radio instalaciju od nule.
4. Postoje naravno 3rd party aplikacije za remote pristup, ali ne znam tačno koje su trenutno kompatibilne sa Vistom.
[ qpqp @ 08.06.2007. 23:49 ] @
... ja sam zadovoljan njome.
Iako sam rekao da je necu koristiti bar do prvog SP-a, ipak sam ju instalirao na drugi hdd, koji je ionako pokusni kunic.
do sada sve radi, iako imam jedan problemcic sa jednim driverom, ito kabel USB na COM, ali me mrzi traziti drivere sa dial-up-om, ali sam uvjeren da postoje tamo negdje. XP-u svaka cast, jer je malo puta zastopao, ali je ponekada znao izbaciti gresku da Explorer nije OK.
Radi na P4 3.2GHz, 1GB DDR RAM, x600xt 128MB. sam sustav mi ocjenjuje graficku kao najslablju komponentu, ali radi bez ikakvih problema, nema stajanja niti trzanja, tako da one price o 1GB ram-a kao minimalac nisu istina, jer mislim da bi radila solidno i s 512 ram-a.
[Ovu poruku je menjao Goran Mijailovic dana 17.06.2007. u 12:36 GMT+1]
[ _goThic_ @ 11.06.2007. 07:40 ] @
imam 2gb ram... cpu, graficka, sve mi je i vise nego dovoljno za vistu...
koristio sam je 5 dana i obrisao...
ne vidim svrhe koristiti je...
ono bar, dok nuhi ne izbaci neki vlite final, ostacu na svom xp (nliteovan) koji instaliran zauzima oko 300mb (+programi)...
da dam 10gb za os!? jeste, ja sam sisao vesla...
[ Edwa_ze @ 15.06.2007. 13:48 ] @
OS XP je i previse dobar da bi ga se olako rijesili, sam dokaz je i konstantno azuriranje novih zakrpa isl..Ako zelite Vistu skinete jednostavno Vista Transformation zakrpu i eto Viste.
[Ostavljeni sajt nije dozvoljen; takođe nije poželjna diskusija o "custom" verzijama Viste.]
[Ovu poruku je menjao Miroslav Jeftić dana 15.06.2007. u 15:19 GMT+1]
[ Miroslav Jeftić @ 15.06.2007. 14:20 ] @
Kome ne treba Vista, najbolje da ostane na "čistom" XP-u. Od tih "transformation" stilova će samo glava da te boli. 
[ Deda_Mraz @ 16.06.2007. 11:06 ] @
Neće kada ga instaliraš koliko kada pokušaš da ga izbrišeš 
[ bora61 @ 10.07.2007. 14:15 ] @
Evo mog skromnog doprinosa zajednici.
Win Xp.
Posle 6 godina rada na njemu ( Corel, Photoshop, vegas, igre) sve je ispeglano do krajnjosti.
Igre rade ko sat, aplikacije se redovno patcuju i nemam nikakvih problema.
Win Vista Business
Sve aplikacije se prmetno brze otvaraju ( Nero pogotovo i ne gusi masinu kao u Xp-u). To sto trazi dosta Rama i nije neka mana, s obzirom na cenu istih. Igre, generalno losije rade ( Zasto? Nemam pojma) Benchmarci- 3d MArk 06 sporiji za oko 5%. Ostali su sporiji i do 15%.
Dx 10 -sjajna stvar na papiru. Da vidim u praksi. Sem igre "Call of Juarez" kojeg ima za oba Directx-a ostali naslovi su ocajni.Cimi mi se Microsoft ne zeli da izbaci dx10 za Xp. Zasto, noije tesko naci odgovor.
Po meni, sem sminke( Aero), bit lockera ( mora da se poseduje i hw chip) Vista nije nista revolucionarno donela u odnosu na Xp.
Ostajem na Xp-u do izbacivanja Vista Service pack1, koji izlazi do kraja ove godine.
[ Milan Gligorijevic @ 10.07.2007. 15:34 ] @
Samo jedna stvar me interesuje. Šta će to revolucionarno doneti ServicePack1 pa te tako "naterati" da instaliraš Vistu?
[ aleksandar.dragojlovic @ 10.07.2007. 21:05 ] @
Hmm... Imam i XP i Vistu. XP drzim na racunaru koji ima losiju graficku (jer bi tu drzati Vistu bilo mucenje). Vistu drzim na racunaru koji moze da je odgovori zahtevima novog operativnog sistema. Konkretno programi na Visti rade brze, bolje i pouzdanije. Brze se pokrecu, i prosto "klize"... Ovo govorim jer sam na istom racunaru radio na oba OS-a (tada sam drzao dva XP-a)... Dakle iz iskustva. E sada, razni programi daju losiju ocenu Visti, narocito programi koji su pravljeni za racunare sa single core procesorom. Naravno da je to tacno. Ali sada se sve pravi za Vistu, pa izlaze novije verzije koje na Visti rade bolje nego na XP-u... Tako je najnoviji Nero prosto namenjen Visti. A dual-core??? Opet se Vista namece. Pravo je pitanje zasto ne koristiti Vistu ako imate mogucnosti. Zato sto je nasminkana??? Pa sta su trebali, da stave samo onu standardnu temu pa da Vista izgleda kao Windows 2000???
Pa zasto ne koristiti Vistu? Prvo sam je izbegavao jer nisam imao dobar DivX player koji radi na Aero temi. Nasao sam ga. Pa mi je VisualStudio bio problem. Skinuo sam SP... I tako dalje....
Pa dokle? Pa do Service Pack-a... Do tada ce svi poznatiji programi biti prilagodjeni Visti ako vec nisu, bice boljih driver-a (narocito za grafiku), i slicno...
[ cironedeljko @ 11.07.2007. 11:59 ] @
Cemu dilema na C digni XP a na D Vistu ja sam tako uradio i sve radi super XP koristim svakodnevno a na Visti se pomalo stelim
[ HOKUM @ 13.07.2007. 22:23 ] @
evo da ja kazem neke moje utiske,drzacu se teme,tj za i protiv viste i wina xp.da pocnem od rama...ti brojevi koliko koji os kome zauzima rama...to je potpuno maglovita stvar,iako sam do skora mislio da je bitno,vise tako ne mislim.moj athlon 950mhz i 256mb rama sa windowsom xp professional trosi tacno 91mb rama,kad je upaljen samo windows i nista drugo...dok na mom laptopu goli winxp home+utilities and drivers (sa diska koji sam sve instalira) zauzima 250MB kad se upali...mozda bih mogao ja da "ogulim" xp na laptopu da zauzima manje rama,ali mi onda ne bi radile razne zezalice na njemu,tako da nema potrebe...vista mi zauzima ~400MB rama,ali to zna da varira,npr po nekad je 350,po nekad 450,zavisi kada u toku rada mjerim zauzece...programi rade jednako brzo,mada mi iz nekog razloga,koji moze biti mozda subjektivan,sve izgleda stabilnije na visti...sa gigom rama na laptopu radi sasvim dobro,i igrice rade jednako dobro,sve je u redu...ram nije problem,rama ima i jeftin je,to ni ne treba da bude tema rasprave,pogotovo jer je vista cini mi se fleksibilna po tom pitanju i pametnije koristi taj ram kojim raspolaze,i ne smeta mi da ga puni koliko god joj treba...e sad vidim svi ste preskocili bitni dio,usability,udobnost koriscenja,intuitivnost,i tako...neodvojivi dio toga je i izgled naravno...e sad da uzmem sebe za primjer,ja koristim linux 6 godina,windows koristim za igrice,i bilo sta vezano za mreze,a da nije jednostavno povezivanje kablom,mi je blago receno magloviti pojam u windowsu,wireless pogotovo...e sad,jednostavan zadatak,imam adsl sa modemom,nabodem ga u moj laptop,i hocu da ukljucim wireless,povezem se sa sestrom,i da i ona ima internet preko mene...taj dio vezan za mreze je dio u kojem vista potpuno gazi win xp sto se tice udobnosti koriscenja,a sto ju vise cackam cini mi se da je u svemu jednako naprednija...u xp-u ja imam nekakve ad hoc mreze,ali nisam siguran ni jel radi to,i onda trebam da znam,da bih dijelio konekciju,da moram na mreznu karticu desni klik,pa tamo na tcp/ip protocol (neka mi neki pobornik wina xp objasni gdje je tu intuitivnost i jednostavnost i osnovni usability) desni klik,pa nekakvi properties,pa tamo neki sharing....i da se molim ne znam cemu da to proradi...kako cu ja znati da se tako podesava wireless,a da mi neko prethodno ne kaze??gdje je tu zdrav razum?ili mozda ima neki jednostavni nacin za dijeljenje mreza,za koji ja ne znam...well,sad da kazem primjer viste:ima dugmence u wireless sekciji podesavanja mreza,zove se ad hoc network...kliknem,pita za ime,enkripciju,password,i cini mi se da je to to,sto se osnovnog podesavanja tice..onog trena kad kliknem ok,vista je prepoznala da imam broadband,kako ga zove,i vrlo pametno me pita da li bih mozda zelio da ovima iz ad hoc mreze dozvolim da koriste moj broadband...ja kliknem OK,i oni imaju internet preko mene...i da,da napomenem,ne moram da resetujem konekciju da bi to radilo,kao u winu xp...e to je cisti plus,tri bambija za vistu,u odnosu na smijesni winxp i njegova mrezna podesavanja,i samo po sebi je dovoljan razlog zbog kojeg bi neko trebao odabrati vistu u odnosu na xp,ta lakoca podesavanja mreza i svega ostalog...opcije vezano za laptop i power modove,i sitna podesavanja oko tih stvari,sve je ljepse i intuitivnije na visti nego na xp-u...podsjecam,to govorim iz perspektive usera koji ne zna previse windows xp,a vistu ne zna uopste,i ja kao novi user definitivno vidim suve prednosti viste...druga je stvar ako je neko guslao 6 godina po svim mogucim opcijama u windowsu xp,podesavao svasta,i onda se NAVIKAO,pa mu se ne prelazi na drugi sistem,na kojem ne stoji sve na mjestu na kojem on smatra da treba,tj na mjestu na kojem je sve u xp-u...njegov problem,ima veze sa navikom,ne sa time da je vista gora,nije gora nego pet puta bolja,intuitivnija,prilagodjenija modernim kompjuterima i modernim zahtjevima,usability na mnogo visem nivou,drasticna razlika...ne znam kako na te stvari niste obratili paznju,to je u stvari najvazniji dio koji mi korisnici trebamo primijetiti,koji je nasa direktna koristi,povecanje intuitivnosti,usability,stabilnost,i u svakom slucaju ljepsi izgled (aero sminka,mada je to sve vec vidjeno na linuxu,pa me nije iznenadilo previse...imao sam providni start meni na slacku 8-9 i KDE-u tadasnjem,tu sam prvi put to probao,ko zna koliko je do tad to postojalo na kde-u,nemam pojma...
mala pauza i napomena:izvinjavam se zbog dugog posta,ali u pet stranica ste bas bitni dio preskocili,pa rekoh da se potrudim da objasnim onima koji nisu probali vistu.
e sad jos da spomenem neke bitne stvari,na primjer update windowsa je mnogo "otvoreniji",tj pregledniji,i pita vas windows koje update ce da skida,koje nece,i kada ce,i hoce li,i kako ce,itd...napredak u odnosu na xp...neko je rekao da je glupost da IE7 bolje radi na visti...nije glupost,BOLJE RADI,jednostavno je sigurnija na visti jer je cijeli OS sigurniji i stabilniji,nije rupa krpljena sto puta kao xp...sve je stabilnije,os sam skida drivere koje nema,tri bambija za njega zbog toga,jedino imam zamjerku sto je onaj wizard sto predlaze rjesenja za neke probleme shtur,neki put nesto pametno predlozi,neki put nista,ti su dijalozi jako lose pisani,neko je malo paznje posvetio tom trouble shootingu,tipicno za microsoft,nikad u istoriji nisu imali normalni troubleshooting,bug reporting,kontrolu programa,gasenje servisa,operacija nekakvih koje rade u pozadini i bune se,itd...ali su sa ovom vistom stigli najblize tome...
eto,utisci linux usera koji je do sada xp koristio za igrice,a koji trenutno uziva u visti koja je DVA koraka na bolje u odnosu na win xp,i moze se za promjenu primijeniti za jos po nesto :D izvinjavam se jos jednom zbog ovolikog guslanja...go vista...
[ HOKUM @ 13.07.2007. 22:35 ] @
yeah,jedna po meni bitna kritika za vistu:ni poslije ovoliko godina microsoft nije u stanju da napravi makar jednako dobar file manager kao sto je konqueror...nema ni pola opcija na desni klik misa koje sam OCEKIVAO,jer postoje godinama u konqueroru,i potpuno su "normalne"...nekako sam ocekivao da kopiraju vise nego sto su kopirali,ali nisu...ne znam zbog cega...konqueror je pun pogodak i primjer na koji bi windows explorer trebalo da se ugleda...jednostavna stvar,copy to ili move to,sa spiskom foldera u koje najcesce nesto kopiras,tj u koje si zadnje nekoliko puta nesto kopirao...legendarna stvar koju konqueror ima,WE nema...ima tu jos sitnica koje konqueror ima,we nema...sta da kazem,nego da microsoft nije odradio domaci zadatak,tj bacio malo bolji pogled na konqueror...kad su lijepo tabbed browsing iskopirali iz firefoxa,i izgled sa linuxa i mac os x-a,mogli su vala i neke stvari iz konquerora...
[ boccio @ 13.07.2007. 22:55 ] @
Ono sto je simptomaticno, ne za Vistu vec generalno, jeste da ljudi ne vole promene. Kada se na nesto naviknu - koliko god lose ili dobro bilo teze da zadrze to. Klasican zakon inercije :)
Vistu imam nepunih mesec dana, i moram da priznam da donosi niz poboljsanja u odnosu na XP, pocev od mnogo boljeg upravljanja memorijom (free memory is wasted memory), preko Windows Update-a, pa do samog izgleda i usability-ja celog sistema. Apsolutno kvalitativan korak unapred, bez ikakvog advokatisanja i uporedjivanja sa Linuxom, OS X, i sl. Citat: Edwa_ze: OS XP je i previse dobar da bi ga se olako rijesili, sam dokaz je i konstantno azuriranje novih zakrpa isl..
Tesko da je to dokaz. XP mora biti support-ovan jer je siroko zastupljen. Velike organizacije sa preko 1000 racunara ne prelaze na nove sisteme tako lako, postoji ceo niz zahteva i compatibility testova sa postojecim aplikativnim softverom koji mora da se obavi da bi se to uradilo. Medjutim, XP je povucen iz prodaje, kako retail tako i OEM verzija. I kao i sistemi pre njega, za godinu-dve ce prestati i podrska/zakrpe.
Citat: _goThic_:
da dam 10gb za os!? jeste, ja sam sisao vesla...
Pa onda koristi DOS :) On ne trazi ni celih 100 Mb :) Ja recimo ne razumem ovakve stavove - HDD od 120Gb kosta nepunih 60 evra, u cemu je problem sto OS zauzima 10 Gb?!
[ Miroslav Jeftić @ 13.07.2007. 23:28 ] @
Citat: boccio: HDD od 120Gb kosta nepunih 60 evra, u cemu je problem sto OS zauzima 10 Gb?!
U stvari se može kupiti i 160GB za te pare, ali izgleda da je za neke to pitanje principa - neće on meni da troši... 
[ boccio @ 14.07.2007. 14:06 ] @
Pa taj fazon... Za Need for Speed 24 ili Far Cry 18 na 6 DVD-ova ce opusteno da prolomi 15Gb na hardu... ali za Winjdoz - jok 
[ slaks @ 14.07.2007. 14:44 ] @
Stara priča, pa će na kraju svi da pređu na Vistu.
Ni ja ne razumem u čemu je problem oko HDD-a, činjenicaje da su skoro sve aplikacije sve veće i veće, pogledajmo Nero, igrice i da ne spominjem, tako da odvojiti 15gb za Vistu je stvarno smešna priča.
[ Gosovic @ 14.07.2007. 19:58 ] @
Citat:
yeah,jedna po meni bitna kritika za vistu:ni poslije ovoliko godina microsoft nije u stanju da napravi makar jednako dobar file manager kao sto je konqueror...nema ni pola opcija na desni klik misa koje sam OCEKIVAO,jer postoje godinama u konqueroru,i potpuno su "normalne"...nekako sam ocekivao da kopiraju vise nego sto su kopirali,ali nisu...ne znam zbog cega...konqueror je pun pogodak i primjer na koji bi windows explorer trebalo da se ugleda...jednostavna stvar,copy to ili move to,sa spiskom foldera u koje najcesce nesto kopiras,tj u koje si zadnje nekoliko puta nesto kopirao...legendarna stvar koju konqueror ima,WE nema...ima tu jos sitnica koje konqueror ima,we nema...sta da kazem,nego da microsoft nije odradio domaci zadatak,tj bacio malo bolji pogled na konqueror...kad su lijepo tabbed browsing iskopirali iz firefoxa,i izgled sa linuxa i mac os x-a,mogli su vala i neke stvari iz konquerora...
To je zato sto Microsoft ne pravi OS za kompjuterase (kao linux) vec za "obicne" korisnike kojima je kompjuter sredstvo za posao ili zabavu. Izmedju ostalog to je i _jedan_ od razloga sto linux ne moze niti ce najverovatnije ikada moci da dostigne toliku rasprostranjenost. Ko zeli napredne opcije, instalira Total Commander.
[ pgavrilo @ 15.07.2007. 08:03 ] @
Ako želiš kupiti vistu, kupi komp sa procesorom Intel core2duo, 2GB rama, grafička 256 MB i Dirext10, ako je taj dirext moguće nabaviti. 2GB rama zato što će ti za godinu dana trebati za neke igrice i Servis packove. Ja ti predlažem da novi komp sa vistom kupiš za pola godine jer sad nije 90% programa kompatibilno za vistu. Više HDD od 100GB. 
[ Gosovic @ 15.07.2007. 09:03 ] @
Nije tacno da za vistu mora da se kupuje novi kompjuter. Ja imam Prescott na 3GHz, 1.5GB rama, graficku FX5900 i vista radi odlicno. 90% programa koje sam koristio radilo je i na visti a onih 10% su do sada izasli.
[ Milan Gligorijevic @ 15.07.2007. 10:10 ] @
Citat: pgavrilo: sad nije 90% programa kompatibilno za vistu.
Ovo nije ni približno tačno! Iz ovakvog odgovora stičem utisak da nisi ni probao Vistu.
Što se tiče zauzeća hard diska, sa 8GB može da se spusti na ~5GB (ako je nekome baš toliko bitno).
[ boccio @ 15.07.2007. 16:15 ] @
Ja ne znam sto se uopste pecate na ovakve komentare...
[ Milan Gligorijevic @ 15.07.2007. 21:22 ] @
Takve komentare bih ja najradije obrisao, nego kažu da ih ubedimo da nisu u pravu pa reko 'ajde ;)
[ strba @ 15.07.2007. 22:48 ] @
Pa Kome je u danasnjem svetu kada se gigabajti prodaju na kilo :) problem oko prostora (meni nije :).... masninu (procesor) ne spominjem zato sto sam do sada pokrenuo skoro svako microsoftovo cedo bez problema, pa ne znam zasto ne bih i ovo (imam prescott 2.8 )... usko grlo neki put je jedino bila ram memorija koje sada (ne, ne zelim probati vistu) imam vise nego dovoljno...
Za sada jos uvek biram xp...
Razloga ima vise i nisu hardverske prirode...
pozz
p.s Citat: Stara priča, pa će na kraju svi da pređu na Vistu.
Razume se..... :)
[ HOKUM @ 15.07.2007. 23:56 ] @
strba,kad vec govoris da razloga ima vise zbog kojih ces ostati na windowsu xp,zasto ih ne navedes?koja je svrha tvog posta?kao da je neko glasanje,pa samo da glasas ne obrazlazuci zbog cega tako cinis...bas me zanima kojih je to vise razloga zbog kojih treba zadrzati xp,i ne koristiti vistu,kad vec imas dobar hardware...
[ LaMpiR @ 16.07.2007. 08:52 ] @
Ja sam rijesio problem tako sto sam instalirao Vista Ultimate i fino preko Vmware Workstation-a instalirao dodatno Windows XP SP2. Mogu da se podese performanse i sasvim sam zadovoljan jer u sustini nemam problema a i ne da mi se restart ovo ono.
Vistu kod kuce trenutno koristim jer je recimo cista sminka i meni za sada ne predstavlja nikakav napredak osim tog grafickog interfejsa koji mi se veoma svidja :)
[ strba @ 16.07.2007. 09:29 ] @
Zanima te :) pa dobro kada te je moj post bas uznemirio... u fazonu ko to je to toliko blesav pa jos nece da predje na vistu... posto vidim da je ti vec koristis..
Ja necu!
Zato sto mi xp radi perfektno (da ne kazem leti)
Zato sto sam navikao na sve u njemu
Zato sto mi sav softver u kome radim takodje perfektno funkcionise i ne pada mi napamet da nesto menjam
Zato sto Nikada nisam prelazio na microsoft-ovo resenje (pocev od nt-a pa preko win 2000 do xp-a) za koji nije izdat ,minimum service pack 1.. Nikada zbog toga nisam osetio nekakvo zaostajanje za svetom (ili kao neki za komsilukom... on ima ja nemam :)
Zato sto..............
Ne znam da li si video nekada da neko menja nesto sto radi? Ako jesi svaka ti cast onda :)
[Ovu poruku je menjao strba dana 16.07.2007. u 10:52 GMT+1]
[ Gosovic @ 16.07.2007. 09:46 ] @
Pa presao si na XP, zar ne?
Preci ces i na vistu... samo to jos ne znas...
[ strba @ 16.07.2007. 09:57 ] @
Citat: Zato sto Nikada nisam prelazio na microsoft-ovo resenje (pocev od nt-a pa preko win 2000 do xp-a) za koji nije izdat ,minimum service pack 1
:) Probacu Vistu tek kada se ovaj uslov zadovolji.. kazem probati, a ne i preci na istu... Nista ali apsolutno nista ne uslovljava moj prelazak na Vistu i sa time sam izuzetno zadovoljan :)
p.s ne igram se....
[ bakara @ 16.07.2007. 10:11 ] @
Pa i u visti sve besprekorno funkcionise, zato valjda i sluzi ova tema da razbije predrasude da na visti nista ne radi...na kraju nije ona vise ni tako nova, a u medjuvremenu se i dosta radilo...
Citat: strba: Zato sto Nikada nisam prelazio na microsoft-ovo resenje (pocev od nt-a pa preko win 2000 do xp-a) za koji nije izdat ,minimum service pack 1
Sto mmwc rece na prethodnoj strani:
sta ce to revolucionarno deneti sp1 da ce te naterati da tek onda instalirati vistu?
Verujem da ce i po izlasku sp1 tvoj XP i dalje raditi jednako dobro isto kao sto je i win 98 radio kada si ti presao na XP...
PS: vista radi jednako dobro (i bolje) kao i XP....
[ strba @ 16.07.2007. 10:31 ] @
Citat: Pa i u visti sve besprekorno funkcionise
MOzda....Za sada mi je ok ovako...
Citat: sta ce to revolucionarno deneti sp1 da ce te naterati da tek onda instalirati vistu?
Pa nista revolucionarno... ali stvar navike je stvar navike...Mozda neki osecaj "sigurnosti" da u rukama imas proizvod koji je doradjena verzija finalnog proizvoda..
Ne zelim da od prelaska na Vistu pravim anatemu.. Ko hoce, voli.... samo napred :)
p.s Ja i zelim da razbijem neke predrasude... kada vidim da ljudi savetuju kupovinu nove konfiguracije za instalaciju novog sistema morao sam da se oglasim...
[ Vorador @ 16.07.2007. 10:33 ] @
Smatram da je, kao i do sada, prelazak na VISTU neminovan, i da cemo mi svi to pre ili kasnije uraditi. Ipak, slazem se sa Strbom sto jos uvek nije presao na novi OS iz razloga koje je on napisao. Tako i ja jos uvek koristim XP i koristicu ga do izlaska prvog service pack-a i trenutka kada veci deo softvera bude imao podrsku za novi OS (sto smatram jos vaznijim). Ne mislim da je XP bolji od VISTE, cak naprotiv, i bilo bi zaista veliko kockanje cak i zaveliku kompaniju kao sto je MICROSOFT da se igra time da objavi novi OS koji nece raditi bolje od starog. Ipak, jos uvek postoje mnoga pitanja kompatabilnosti sa velikim delom softvera. Naravno, tu nije u pitanju samo MS vec i ostali proizvodjaci softvera koji ce jedan za drugim ugradjivati podrsku za novi OS. Zatim tu su mnoge rupe i propusti (cija je pojava neminovna prilikom izlaska svakog softvera) koje treba zakrpiti i koje ce nadam se upravo Service Pack resiti.
SS, slazem se sa tim da cemo svi na kraju preci na novi OS, sto se tice mene ja bih voleo sto pre, ali ne zelim to da uradim dok ne budem siguran da ce mi novi OS obezbediti rad u programima koje koristim, itd...
[ blaza @ 16.07.2007. 10:39 ] @
Citat: sta ce to revolucionarno deneti sp1 da ce te naterati da tek onda instalirati vistu?
Sta je to revolucionarno donela Vista da ce te naterati ta instaliras Vistu? NISTA!
XP ili Vista? Odgovor je jednostavan:
- Ako se kupuje nov (Vista ready) računar treba preći na Vistu
- Ako posedujes stariji (Win XP ready) racunar, treba dobro razmisliti pre apgrejdovanja hardvera racunara i instalacije Viste.
[ Shadowed @ 16.07.2007. 11:19 ] @
Citat: strba: Zato sto mi xp radi perfektno (da ne kazem leti)
Zato sto sam navikao na sve u njemu
Zato sto mi sav softver u kome radim takodje perfektno funkcionise i ne pada mi napamet da nesto menjam
Zato sto Nikada nisam prelazio na microsoft-ovo resenje (pocev od nt-a pa preko win 2000 do xp-a) za koji nije izdat ,minimum service pack 1.. Nikada zbog toga nisam osetio nekakvo zaostajanje za svetom (ili kao neki za komsilukom... on ima ja nemam :)
Zato sto..............
Sasvim se slazem sa ovakvim stanovistem ukoliko:
-Nemas zelju za eksperimentisanjem
-Ne zelis da budes u toku vise nego sto to mozes biti citanjem o tudjim iskustvima
-Ne zelis da se upoznas sa problemima koji dolaze uz vistu (npr. jer ti posao zavisi od toga)
-I tome slicno
Ukoliko su ovi iznad uslovi ispunjeni, sitirano je sasvim razuman stav. Nema potrebe menjati sve dok time ne budes suvise ogranicen u onome sto radis (npr. software-om koji ti treba a bolje radi na visti, treba ti za posao, ili se promeni neki od gore navedenih uslova).
Edit: typos
[Ovu poruku je menjao Shadowed dana 16.07.2007. u 13:49 GMT+1]
[ strba @ 16.07.2007. 11:41 ] @
Trenutno stvari stoje bas onako kako si naveo ;) mozda bih dodao i jos nesto...
a dok se nesto od toga ne promeni.... Xp stoji..
[ bachi @ 16.07.2007. 11:59 ] @
I kod mene isto će da stoji Windows XP, sve dok ne počnu da izlaze Vista only verzije aplikacije, kao što je to trenutno slučaj sa igricama. Taman će do tada Vista da preleči dečije bolesti i počeće da
liči na nešto. :D
[Ovu poruku je menjao mmwc dana 16.07.2007. u 13:59 GMT+1]
[ boccio @ 17.07.2007. 06:40 ] @
Ovo polako prelazi u advokatisanje, jer niko zapravo nista pametno ne kaze osim:
- ma ne verujem ja tu nista dok ne vidim Service Pack
- samo sminka, nista pametno (ovo mi se posebno dopada, lepo istice mudrost onog ko pise ovakav komentar)
- XP mi radi super, necu da prelazim
Sto u principu ne govori apsolutno nista konkretno, a jos manje pametno. A-propo treceg navedenog komentara, mogu samo da pitam sve zagovornike te teorije zasto onda ne koriste i dalje Nokiu 5110, koja btw radi savrseno, nego se lome oko N80, N95 i slicnih? Care to explain? :)
Btw, Vista zaista ne donosi nista revolucionarno, ali je apsolutno kvalitativni pomak unapred u odnosu na XP, pogotovo sto se tice rada sa sistemskim resursima. Ja sam je instalirao na 2 masine, i osim par sitnih problema vezanih za LAN i neke bluetooth drajvere, sve radi savrseno.
[ Gosovic @ 17.07.2007. 06:53 ] @
Vista je OS pisan ispocetka, ne nadovezuje se na stari core koji je postao ogranicavajuci. To otvara nove mogucnosti za upgrade u buducnosti. Dakle, napredak je ucinjen ispod haube pa zato dosta korisnika ne vide sta tu ima novo. Podoljsan je rad sa hardverom, stabilnost, sigurnost, rad sa mrezama, usability, 3D grafika, osnove za nove tehnike u programiranju (Windows Presentation Foundation)... Dakle gomila sitnica ali je sve nekako poboljsano, apsolutno pored razloga da tu nema 'nista revolucionarno' (a sta bi trebalo da bude?) nema ni jednog drugug razloga za ne preci. Svakako napredak na bolje, i to vec sada, bez service packa.
[ bachi @ 17.07.2007. 11:01 ] @
Ja samo kažem da mi ne nudi ništa specijalno čega nema na XPu i sve dok je tako, nema potrebe da stavljam taj bloatware. :D Držao sam Vistu na mašini na poslu jedno mesec dana i imao sam nekih nebuloza oko mreže tipa da ne mogu kao domenski admin da sharujem štampač koji je na drugoj mašini, dok sa win2k/xpom to mogu. Nedostatak adminpacka me je isto smorilo, tj. postoji on, ali ne radi kako treba, jer malo malo, pa mora ponovo da se instalira. Sve su to dečije bolesti koje će se preležati pojavom SP1, kao što je bio slučaj sa XPom kad se pojavio, kojeg sam isto tako držao mesec dana na mašini, pre nego što sam se vratio na Windows 98. :D
Sve je to normalno za Microsoft. :D
[ strba @ 21.07.2007. 17:16 ] @
Nastavljam temu posle par dana... Neka se javi neko ko u racunaru ima kombinaciju u sata i pata diskova...(i instaliranu vistu :) Drugar je sa svojom masinom (napominjem da je drugar iskusan u podesavanju hardvera... i racunarima se bavi malte ne od njihovog postanka :)), imao velikih problema zbog kojih je odlucio da se barem na kratko vrati na xp.
Ne znam kakva mu je sada masina, ali se uvek trudi da na spisku komponenata ima "svez" hardware.
Na spisku je obavezno i vise diskova, za sada je to kombinacija sata i pata diskova, koja mu na Xp-u ne pravi probleme, a na visti i od jednostavne copz naredbe zaboli glava.... Rekao mi je da drajveri nisu ok i da je to srz celog problema.. Pa ne znam zasto se sada maltretirati (svaka cast kome reinstalacija nije maltretiranje) oko instalacije viste i ne sacekati jos malo.. zasto se takvi porezi nazivaju "mudrim"?
Drugaru se inace svidela Vista i nije imao (osim ove) ni jednu zamerku, ali mu je za sada sigurnije da radi na xp-u
p.s Za sve one koji bi da na ovu poruku odgovore nedolicno :) molim da obrate paznju na boldobanu recenicu i odstupe :) ako nemaju doticnu kombinaciju u svom vista ready racunaru...
p.s 2 Citat: Vista je OS pisan ispocetka
:) Lepa nada za buducnost i saznanje da smo dobili nov proizvod...
[Ovu poruku je menjao strba dana 22.07.2007. u 12:39 GMT+1]
[ Backy @ 22.07.2007. 11:19 ] @
ja imam pomenutu kombinaciju ali drugačiji problem... meni vista uopšte ne vidi sata kontroler (promise na nforce2 ploči), samim tim ni sata disk... prvi put sam to rešio instalacijom drivera za xp, ali sad (posle reinstalacije) ni to ne prolazi...
[ ChanMaster @ 22.07.2007. 20:43 ] @
Mene sve ovo sa Vistom lepo ali pravo lepo podseca na vreme kad se na scenu pojavio Windows Millenium Edition...
Na kraju ce da "naprasno" da iskoci Longhorn kao sto je nakon Milleniuma iskocio Xp...
Probao sam Vistu i nervira me isto kao sto je i Millenium- zato sam ga i pomenuo...
I da odgovorim na temu - ostajem jos uvek pri Xp-u. Razlog sve radi kako treba...
[ Shadowed @ 22.07.2007. 20:49 ] @
Longhorn je vec "iskocio". U januaru. Longhorn je codename (radno ime) za Vistu tj. to je isti operativni sistem.
Posle WinMe nije stigao XP nego Windows 2000 Pro. a zatim i Server. Tek dve godine kasnije se pojavio XP pa sledece godine i Windows 2003 server itd.
[ bakara @ 22.07.2007. 21:40 ] @
Citat: ChanMaster:I da odgovorim na temu - ostajem jos uvek pri Xp-u. Razlog sve radi kako treba...
jedno pitanje za tebe:
zasto koristis operu 9.21 kada je i recimo verzija 8.0 radila sve kako treba?
[ Goran Mijailovic @ 22.07.2007. 21:52 ] @
Da vam malo pozajmim temu  pa ako vam se ne svidja vi vratite 
[ Mitrović Srđan @ 22.07.2007. 21:59 ] @
Previse sam strana izdangubio da se ukljucim sada u pricu posto je tema ekstra ;-)
Ali ovde je situacija klasicna da ne kazem ista kao na vecini foruma gde se okuplje
ljudi koji imaju jako mala znanja o temi o kojoj raspravljaju (bez uvrede).
Tu se zakljucci iznose veoma pausalno / neposredno i bez ikakvih relevantnih podataka
i dokaza. Glavni argument VS vista je hw zahtevnost ma koliko to danas izgledalo smesno.
A omiljena fraza protvnika viste "Sta je vista donela samo aero" i sl pokazuju nivo tehnickog
znanja o istoj.
Drugim recima gomila ljudi koji o Visti znaju eto da ima aero interface i da jede 1gb memorije ==
mnogo dug topic.
[ Gosovic @ 23.07.2007. 07:41 ] @
Ma cela ova diskusija je glupa samo tako. Stvar je u tome sto je Vista nov i zelen operativni sistem i njeno vreme tek dolazi dok je XP zreo i godinama unapredjivan do perfekcije. E pa, sad mu je kraj, njegov core vise ne moze da se nosi sa izazovima buducnosti i to je to. Opet napominjem: Vista je u _svakom_ pogledu bolji OS od XP-a i definitivno je da se svako ovde preci na nju pre ili kasnije, pa prema tome, sva dalja prica je jalova.
[ ChanMaster @ 23.07.2007. 10:23 ] @
Citat: bakara: jedno pitanje za tebe:
zasto koristis operu 9.21 kada je i recimo verzija 8.0 radila sve kako treba?
Malo iskace iz teme ali odgovoricu.
Kod Opere me nista posebno ne nervira sa novim verzijama cak je non stop unapredjuju sa svojim idejama!
Windows Vista je kopija svih mogucih sistema koji su se pojavili i svih mogucih ideja koje su se u medjuvremenu javile na softwerskom trzistu!
Nisam se dobro izrazio pa
da izmenim "ideja" u "dobrih ideja"
[Ovu poruku je menjao ChanMaster dana 23.07.2007. u 11:36 GMT+1]
[ ChanMaster @ 23.07.2007. 10:34 ] @
Citat: Shadowed: Longhorn je vec "iskocio". U januaru. Longhorn je codename (radno ime) za Vistu tj. to je isti operativni sistem.
Posle WinMe nije stigao XP nego Windows 2000 Pro. a zatim i Server. Tek dve godine kasnije se pojavio XP pa sledece godine i Windows 2003 server itd.
Hvala na prosvetljenju ...
Ako je Longhorn Vista, sta je onda ovo?
http://www.infoworld.com/article/07/05/10/19TClonghorn_1.html
[ Nedeljko @ 23.07.2007. 10:43 ] @
Citat: Gosovic: Opet napominjem: Vista je u _svakom_ pogledu bolji OS od XP-a i definitivno je da se svako ovde preci na nju pre ili kasnije, pa prema tome, sva dalja prica je jalova.
Možda nije svejedno da li će se preći na Vistu sada, dok XP vrši posao, a Vista košta $399 ili kasnije kada XP zaista neće moći da odgovori nekom izazovu a Vista odžabi i hardver pojeftini i ojača.
[ MladenIsakovic @ 23.07.2007. 15:06 ] @
Ozbiljnija migracija na Vistu će početi pojavom DX 10 igara, što će povući gamersku populaciju, a do tada verovatno će biti drajvera za sve živo, 2 GB memorije će biti u rangu 1000-1500 dinara, i neće biti velike frke. To je moja procena.
[ Gosovic @ 23.07.2007. 18:11 ] @
Longhorn je bilo radno ime za Vistu a sada se koristi kao radno ime za neki drugi windows, mislim da je u pitanju Windows Server 2008. Verovatno im se svideo naziv pa ga koriste dva puta.
[ z@re @ 23.07.2007. 18:58 ] @
Citat:
A-propo treceg navedenog komentara, mogu samo da pitam sve zagovornike te teorije zasto onda ne koriste i dalje Nokiu 5110, koja btw radi savrseno, nego se lome oko N80, N95 i slicnih? Care to explain? :)
Yes. Na svoj N91 natrpam muzike za 20-30 sati slusanja, odem popit kafu, spojim se na WLAN od kafane, procitam vijesti, pregledam par foruma i provjerim postu. Kad mi je dosadno, opet uhvatim negdje WLAN, stavim nesto od par stotina megabajta da se skida u pozadini, dok preko vBoy-a igram stare dobre GBC igrice, ili preko PDF+ citam neku knjigu, itd.
Na 5110 ne mozes nista od toga. A koliko sam upucen, sve sta ti mozes na Visti trenutno, mogu i ja na W2K. Uz mnogo manju potrosnju resursa.
Citat:
XP zreo i godinama unapredjivan do perfekcije
XP je miljama daleko od perfekcije, jer ne postoji nijedan perfektni OS. Posto operativni sistem treba gledat kao apstrakcijski interfejs covjeka prema hardveru, skup mehanizama za baratanje digitalnim sadrzajem i pokretanjem korisnickih programa, OS se uglavnom bira po kriteriju podrske hardvera na ciljanom stroju, i podrske korisnickih programa koji ce tebi kao korisniku sluzit za productivity ili zabavu. Plus, ide i cijena u obzir.
Citat:
Vista je u _svakom_ pogledu bolji OS od XP-a i definitivno je da se svako ovde preci na nju pre ili kasnije, pa prema tome, sva dalja prica je jalova.
Ne, nije. Kao sta sam vec rekao, evo ti primjer...dok god Steinberg bude supportao Cubase na W2K stopostotno, dok god driveri za zvucnu opremu koju koristim budu supportani na tom sistemu, ja cu koristit taj sistem. Da radim sa Vistom, imao bi 400 MB slobodne memorije u startu, ovako imam 800 MB slobodne memorije u startu. Hvala, tih 400 megabajta mi treba.
Citat:
Kod Opere me nista posebno ne nervira sa novim verzijama cak je non stop unapredjuju sa svojim idejama!
A da ne govorimo da je upgrade procedura klik klik, i eto ti nova verzija, a sve postavke i userdata su ostale iste. Samo se pojavi novi entry u meniju, nova kategorija na F4, itd...pa koristi ako hoces, ako neces, opet imas novu verziju u kojoj su vjerovatno ispeglani svi bugovi iz stare, radi ko stara, zauzima resurse isto (mozda neosjetno malo vise), i to je to. Sa Vistom dobivas potpuno nov sistem, bugovit, koji zauzima dva puta vise resursa, a zasada, ne donosi nista novo osim glupo implementiranog interfejsa zastite i fancy look-and-feel. Foundation layere programi jos ne koriste.
[ maksvel @ 23.07.2007. 18:59 ] @
Za famoznog Six_Pack_Joe-a Vista jeste donela pre svega vizualni +. Sa druge strane, unapređena bezbednost "ispod haube" pokazaće se vremenom i (valjda) biti dodatna preporuka i za šire narodne mase. To što su mnoge stvari "preuzete" od drugih ne treba smatrati minusom - ako je u pitanju poboljšanje - thumbs up!
Citat: MladenIsakovic: Ozbiljnija migracija na Vistu će početi pojavom DX 10 igara, što će povući gamersku populaciju, a do tada verovatno će biti drajvera za sve živo, 2 GB memorije će biti u rangu 1000-1500 dinara, i neće biti velike frke. To je moja procena.
Citat: Nedeljko: Možda nije svejedno da li će se preći na Vistu sada, dok XP vrši posao, a Vista košta $399 ili kasnije kada XP zaista neće moći da odgovori nekom izazovu a Vista odžabi i hardver pojeftini i ojača.
Sa ovim se potpuno slažem!
(z@re, ne beše te neko vreme?  )
[ ChanMaster @ 23.07.2007. 19:35 ] @
Z@re sve si rekao sto ja nisam umeo da izrazim - Svaka ti dala!
Ja imam samo jedno jedino pitanje - sta se to moze u famoznoj Visti sto se u XP ne moze?
Ko sto rekoh Ima Vistu da doceka ista sudbina kao i Windows Millenium!
Evo i upravo procito kako tip upucao (ali pravo upucao ) kompjuter posle instaliranja viste....
http://winfuture.de/news,32851.html
[Ovu poruku je menjao ChanMaster dana 23.07.2007. u 20:46 GMT+1]
[ Mitrović Srđan @ 23.07.2007. 19:45 ] @
ChanMaster za pocetak probaj makar procitati nesto o Visti kako bi IOLE shvatio
o cemu se tu radi i sta sve mozes sa njom.Za pocetak par korisnih linkova cisto
kako bi nadopunio svoje tehnicki siromasno znanje o Visti kao Operativnom Sistemu:
http://arstechnica.com/reviews/os/pretty-vista.ars
Citat:
Windows Vista: more than just a pretty face
http://en.wikipedia.org/wiki/Features_new_to_Windows_Vista
www.sysdream.com/articles/Analysis-of-Microsoft-Windows-Vista's-ASLR.pdf
blogs.msdn.com/windowsvistasecurity/archive/2006/08/11/695993.aspx
[ ChanMaster @ 23.07.2007. 19:56 ] @
Prijatelju dok sam ja testirao beta verzije Viste ti si jos uvek mislio da ce longhorn biti sledeci sistem koji ce Microsoft izbaciti...
U svemu tome sto si sad izbacio nisam nasao ama bas nista sto ranije nisam video u XP-u ili radio s tim (Na ovaj ili onaj nacin)...
I to sto ti nazivas Operativnim Sistemom ja ne vidim nista drugo do kopiranja svega do sad vidjenog i pokradenog od drugih softwerskih firmi...
[me citiraj post iznad]
[Ovu poruku je menjao bakara dana 23.07.2007. u 22:08 GMT+1]
[ degojs @ 23.07.2007. 20:00 ] @
Citat: z@re:
A koliko sam upucen, sve sta ti mozes na Visti trenutno, mogu i ja na W2K. Uz mnogo manju potrosnju resursa.
Ne možeš i nemoj da zajebavaš i pričaš koješta - npr. da možeš :) Druga je stvar ako tebi te stvari ne trebaju.
Ako ti Win2K radi super posao, onda stvarno - što da menjaš bilo šta.
[ Mitrović Srđan @ 23.07.2007. 20:09 ] @
Citat:
Prijatelju dok sam ja testirao beta verzije Viste ti si jos uvek mislio da ce longhorn biti sledeci sistem koji ce Microsoft izbaciti...
U svemu tome sto si sad izbacio nisam nasao ama bas nista sto ranije nisam video u XP-u ili radio s tim (Na ovaj ili onaj nacin)...
I to sto ti nazivas Operativnim Sistemom ja ne vidim nista drugo do kopiranja svega do sad vidjenog i pokradenog od drugih softwerskih firmi...
Longhorn je nekada bilo kodno ime za ono sto danas gledamo - Vistu.
Bill je jos na WinHEC-u u maju objavio da ce kodno ime win2k8 servera biti Windows Server "Longhorn".
Ne razumem o cemu pricas a ocito ne razumes ni ti sam.
Probaj da procitas gore navedene linkove kako bi sprecio blamazu samog sebe lupetajuci kojekakve
gluposti.
Citat:
Vidis to vec nije moja delatnost kao verujem ni tvoja. Ima organa koji se bave tom tematikom.
[ ChanMaster @ 23.07.2007. 20:24 ] @
Malko mi je glupavo da se sad spustam na tvoj nivo i odgovorim ti istom merom...
Hvala ti na linkovima ali bas necu da ih citam i necu da predjem na Jeb*nu Vistu a ti crkni od muke...
[ne citiraj post iznad]
[Ovu poruku je menjao bakara dana 23.07.2007. u 22:10 GMT+1]
[ Gosovic @ 23.07.2007. 20:52 ] @
E ljudi, ajde da se svi okupimo na nekom stadionu, podelimo u dve ekipe i lepo ispeglamo medjusobno pa da idemo kuci... Sta mislite?
[ Mitrović Srđan @ 23.07.2007. 21:16 ] @
ChanMaster tvoji postovi dovoljno govore o tvom intelektu kao i nacin pisanja.
Ne moras uopste da se spustas na moj nivo.
[ ChanMaster @ 24.07.2007. 08:35 ] @
Citat: Mitrović Srđan: ChanMaster tvoji postovi dovoljno govore o tvom intelektu kao i nacin pisanja.
Ne moras uopste da se spustas na moj nivo.
Hvala bogu pa nisi jedini koji ovde sudi o tome kako se ko izrazava i koji mu je intelekt. Mislis da ako si upisao studije da si uhvatio boga za onu stvar.
Tvoja slika govori deset puta vise o tebi i tvom intelektu i tvom mestu u drustvu. Sa ovim zavrsavam sa ovim postovima ovde. Nemam nameru da se namecem sa mamlazom koji nema pametnija posla nego da kritikuje druge zato sto imaju drugacije misljenje od njegovog.
[Ovu poruku je menjao ChanMaster dana 24.07.2007. u 11:06 GMT+1]
[ boki @ 25.07.2007. 23:21 ] @
Citat: Ja imam samo jedno jedino pitanje - sta se to moze u famoznoj Visti sto se u XP ne moze?
Sta moze u XP-u a da ne moze u 2k ?
Pa ipak koristis XP a ne 2k....
Ako se uzima nova masina logican izbor je vista posto ako se ima vise od GB memorije (sto sa danasnjim cenama nije problem) razlika u performansama se ne primecuje.
[ kelja @ 26.07.2007. 00:00 ] @
Imam jedno potpuno laicko pitanje.
Sa stanovista obicnog korisnika mislim da su za operativni sitem vazne sledece stvari:
-jednostavnost upotrebe
-stabilnost i brzina
-'izdrzljivost'... u smislu- koliko instalacija/deinstalacija i slicnih maltretiranja dnevno moze da izdrzi :), a da posle duzeg ili kraceg vremena od masine koja je radila vrlo lepo ne nastane jedna raga kojoj samo format:c pomaze.
E sad, kako tu Vista stoji, ili je jos prerano za donosenje zakljucaka o ovim stvarima???(Poglavito mislim na poslednje 2 stavke)
Moram da priznam da moj XP evo tek sada, posle dvogodisnjeg maltretiranja, pocinje da se 'gusi'.(Ne pomazu registry cleaneri i slicni alati, masina radi osetno sporije, prvih godinu dana nije bilo resetovanja, u poslednje vreme moram to sve cesce da radim, gasenje racunara ponekad traje neobicno dugo, a i start...)
Takodje, za razliku od Windowsa 98 , sa kojim sam imao bas lepih i interesantnih, opskurnih problema, XP me je lisio takvih zadovoljstava, tako da se izgleda prelazak isplatio. :)
[ boki @ 26.07.2007. 00:08 ] @
pa mislim da je prerano da se donose zakljucci na tom polju.
U teoriji bi trebalo da se pokaze bolje zato sto programi mogu manje da ceprkaju po sistemskim stvarima.
[ boccio @ 26.07.2007. 03:35 ] @
Yes. Na svoj N91 natrpam muzike za 20-30 sati slusanja, odem popit kafu, spojim se na WLAN od kafane, procitam vijesti, pregledam par foruma i provjerim postu. Kad mi je dosadno, opet uhvatim negdje WLAN, stavim nesto od par stotina megabajta da se skida u pozadini, dok preko vBoy-a igram stare dobre GBC igrice, ili preko PDF+ citam neku knjigu, itd.
Cekaj, ti hoces da kazes da zaista citas knjige na ekranu mobilnog? Zato sto imas PDF+ pa da se ne baci? Yeah, right... :) Oftamolog ce ti se zesce obradovati za par godina :) Ti koristis N91 zato sto je nov i fancy... citanje PDF knjige sa mobilnog ti u zivotu treba kao piletu sise. Da se ne lazemo.
Da radim sa Vistom, imao bi 400 MB slobodne memorije u startu, ovako imam 800 MB slobodne memorije u startu. Hvala, tih 400 megabajta mi treba.
Mislim da si ovim pokazao koliko zapravo poznajes Vistin memory management... Ova tema definitivno nema poentu, bolje bi bilo da neki mod napise "top 10 zabluda o Visti" FAQ i topuje ga...
[ draganmi @ 26.07.2007. 08:02 ] @
Staro pravilo IT profesionalaca je da ne treba žuriti sa uvođenjem ne samo novog softvera, već i novog i nedovoljno testiranog hardvera u profi sisteme. Razlog je smanjivanje rizika od nepotrebnih dodatnih troškova u poslovanju.
Ova logika je primenjiva i u kućnom okruženju.
VISTA je nesumnjivo napredniji operativni sistem od XP, koji obuhvata određeni broj poboljšanja rešenja iz starog sistema i određeni broj (relativno nedovoljno testiranih) novina.
Problem je u tome što su ta poboljšanja i novine u najvećoj meri rezultat aditivnog pristupa, to jest povećavanja složenosti i broja servisa, a u mnogo manjoj meri rezultat optimizacije postojećih. Da nije tako, ne bi bilo nikakve dileme i svi bi bez pogovora prešli na VISTU. Ovako, nastaje problem 1. kompatibilnosti sa postojećim softverom i 2. povećanih hardverskih zahteva (čitaj: dodatnih komplikacija i dodatnih troškova).
Koliko se to isplati zavisi od 1. stvarnog stepena nezadovoljstva postojećim op. sistemom, 2. od toga koliko su bitne novine koje donosi novi op. sistem. i 3. odnosa troškova (isplativnosti) prelaska na novi sistem prema dobitku u funkcionalnosti koji on donosi.
Tu računicu treba da svako obavi za sebe.
[ Nedeljko @ 26.07.2007. 09:11 ] @
Citat: boki: Sta moze u XP-u a da ne moze u 2k ?
Ne mogu da se "ćeraju" mnoge aplikacije, kao što je CorelDRAW! 13.
A šta može (u ovom trenutku) da se radi sa vistom, što ne može sa XP-om?
[ boki @ 26.07.2007. 10:56 ] @
Isto tako za godinu dana ces imati Vista only aplikacije.
Pre svega igrice (dx10)
[ Nedeljko @ 26.07.2007. 12:01 ] @
Pitao sam šta sada može vista, što ne može xp. Za godinu dana će i cena viste biti niža.
[ boki @ 26.07.2007. 12:42 ] @
Desni click na shortcut pa Open File Location
Image Path Name u processima u task manageru
try again na mnogim dialozima (narocito vazan u not enough disk space slucaju :))
daleko lepsi UI
lepo radi cool n quiet
mogu da ucitam drivere za raid sa USB-a pri instalaciji
eto to su neke sitnice koje mi padaju na pamet....
[ degojs @ 26.07.2007. 14:19 ] @
Citat: A šta može (u ovom trenutku) da se radi sa vistom, što ne može sa XP-om?
Mogu da koristim TxF, npr.
Mislim da je suviše rano očekivati Vista-only aplikacije. Zašto bi bilo ko pravio takve aplikacije (ako baš ne mora, kao u slučaju DX10), ako može da napravi aplikaciju koja će da radi i pod starijim verzijama i tako imaš mnogo više potencijalnih kupaca.
[ Nedeljko @ 26.07.2007. 15:27 ] @
@boki
To što si naveo su unapređenja OS-a, a ne odgovor na moje pitanje. Ono zapravo znači "Koji posao ja mogu da obavim na visti, a ne mogu na XP-u?".
Citat: degojs: Mislim da je suviše rano očekivati Vista-only aplikacije. Zašto bi bilo ko pravio takve aplikacije (ako baš ne mora, kao u slučaju DX10), ako može da napravi aplikaciju koja će da radi i pod starijim verzijama i tako imaš mnogo više potencijalnih kupaca.
Upravo zato je pametnije sačekati dok ti vista zaista ne zatreba, a dotle će joj pasti cena.
Šta ti je to TxF?
[ Kosta ******um Rex Persia @ 26.07.2007. 15:50 ] @
Pitanje nije XP ili Vista, već pre XP ili Windows 2003?
[ boki @ 26.07.2007. 16:13 ] @
nisam rekao da za one koji imaju XP da sad trebaju da kupuju Vistu vec ako uzimate novu masinu ipak je logicnija vista.
[ degojs @ 26.07.2007. 16:59 ] @
Citat: Nedeljko:Upravo zato je pametnije sačekati dok ti vista zaista ne zatreba, a dotle će joj pasti cena.
Ne verujem da će cena bitnije da se menja. Ja bih pre sačekao iz nekih drugih razloga - kompatibilnost, drajveri, bagovi, etc.
Ima i Previous Versions, što je baš prva liga. Aha, ima i noviji IIS. I još kad izađe SP1 (navodno ove godine) Vista treba da dobije IIS7 iz Windows 2008 Servera. E to je onda već mnogo prijatelju.
[ Nedeljko @ 27.07.2007. 09:49 ] @
Citat: degojs: Ima i Previous Versions, što je baš prva liga. Aha, ima i noviji IIS. I još kad izađe SP1 (navodno ove godine) Vista treba da dobije IIS7 iz Windows 2008 Servera. E to je onda već mnogo prijatelju.
Dakle, to je odgovor na pitanje
Hvala. Sad mi je jasno šta je TxF.
[ z@re @ 27.07.2007. 13:18 ] @
Citat:
(z@re, ne beše te neko vreme? )
Jest, evo sad mi se svadja, pa sam tu ;)
Citat:
Ja imam samo jedno jedino pitanje - sta se to moze u famoznoj Visti sto se u XP ne moze?
Trenutno, za jednog desktop / workstation usera; nista. Kasnije cemo vidjet. Vista je potpuno nov sistem u srzi.
Citat:
Ne možeš i nemoj da za***avaš i pricaš koješta - npr. da možeš :) Druga je stvar ako tebi te stvari ne trebaju.
Ajd daj mi jedan zdrav primjer korisnicke aplikacije.
Citat:
Ako se uzima nova masina logican izbor je vista posto ako se ima vise od GB memorije (sto sa danasnjim cenama nije problem) razlika u performansama se ne primecuje.
Performansama cega? Samog OS-a? Ja cijelo vrijeme govorim, da znam radit u programima, koji ce rado pojest koliko god imao fizicke memorije u kompjuteru. Meni znaci hoce li OS sam od sebe zauzet 100 ili 300 mega rama.
Citat:
Cekaj, ti hoces da kazes da zaista citas knjige na ekranu mobilnog? Zato sto imas PDF+ pa da se ne baci? Yeah, right... :) Oftamolog ce ti se zesce obradovati za par godina :) Ti koristis N91 zato sto je nov i fancy... citanje PDF knjige sa mobilnog ti u zivotu treba kao piletu sise. Da se ne lazemo.
Ajd sad mi mozes proanalizirat i seksualni zivot, pa mi daj savjet oko vanbrodskog motora kojeg zelim nabavit, a sve to na temelju dva-tri posta koja sam napisao ovdje. Joj, kako mi je falio Advocacy, i svi psihoterapeuti ovdje, koji znaju bas zasto sam ja uzeo to ili to. De molim te...
Ako te bas interesira, amo ovako. Prvo, N91 je daleko od fancy mobitela. Kutija od nehrdjajuceg celika koja je velika ko po cigle a tezi kao cijela. Fancy, yeah right. Kupio sam ga zbog kolicine interne memorije, mogucnosti spojivosti koje mi trebaju. A sta se tice citanja PDFa, pa jbt ne proucavam doktorske dizertacije na njemu. Konstantno citam barem jednu knjigu at-the-time u e-formatu, na "normalnom" ekranu. Zasto ne bi, dok cekam nesto, procitao poglavlje ili dva na mobitelu? Nece me ubit. Imam i PocketPC i laptop. Hocu li teglit PPC sa sobom na kafu zato sta mi moze cefnut da citam, ili vadit laptop van iz borse? Necu. Uzet cu mobitel i procitat 4-5 stranica.
Mislim, ova prica je krajnje glupa. Usporedjujes N-series vs GSM aparat sa kraja proslog tisucljeca. Paralela je krenula u pravcu, da svi koriste N-series zato sta su fancy, iako im 5110 pruza iste mogucnosti, kao 2K vs Vista. Ma daj molim te. Usporedjujes Yuga i BMW 7. Jest, oba imaju istu namjenu; vozila su na cetiri kotaca sa motorom koji radi na principu unutrasnjeg sagorijevanja. I to bi bilo to, sta se tice slicnosti izmedju njih.
Citat:
Mislim da si ovim pokazao koliko zapravo poznajes Vistin memory management... Ova tema definitivno nema poentu, bolje bi bilo da neki mod napise "top 10 zabluda o Visti" FAQ i topuje ga...
Fascinantna stvar kod ovog foruma jeste, ako ne napises u postu elaborat od 5 stranica oko necega, nego samo sazmes nesto na dvije recenice, svi kontaju da nemas pojma i pises pi**arije. Amo ovako : ako mislis na superfetch, zaboravi. Ako mislis da superfetch radi dobro na programu koji ima varijabilnu potrosnju memorije ovisno o subprocesima koji su povezani preko proprietary API-a, razmisli opet. Govorim o tome da jedan projekt u Cubase-u moze zauzet 100 MB rama, a da drugi projekt moze imat povezane subprocese VSTova od kojih svaki ima svoj image u memoriji, uzmimo samplere za primjer, pa projekt moze tezit 1GB u memoriji. Posto se radi o jako kompleksnoj programskoj strukturi, nije jedan program, nego je tu doslovno miljun stvari izpovezano, nikakav algoritam za prefetching ili nekakav ultra-pametni MM nece radit. Jako jednostavno, sta imas vise slobodne memorije, tim bolje.
Sad da se vratim na zadnju recenicu, cak i da maknes superfetch iz Viste, maknes sve, ma gol golcat sistem, opet ce tezit minimum duplo vise nego W2K. A taj program o kojem pricam radi na W2K 100%. Opet govorim - svaki megabajt zna bit dragocjen.
[ boki @ 27.07.2007. 17:22 ] @
Pa SuperFetch nije zamena za RAM. Cak sta vise SuperFetch tek dolazi do izrazaja kad imas mnogo RAM-a.
I to tvoje (diskutabilno) pljuvanje SF-a nema veze sa onim za sta te je boccio kritikovao...
Inace kad se iskljuci dwm vista jede nekih 100tinak MB vise od XP-a sto sa danasnjom cenom memorije ne predstavlja nista.
[ degojs @ 27.07.2007. 18:18 ] @
Ajd daj mi jedan zdrav primjer korisnicke aplikacije.
Nemoj da menjaš priču sada. Ja sam odgovorio na tvoje da "sve sta ti mozes na Visti trenutno, mogu i ja na W2K." Ne možeš, druga je stvar da li ti je bitno ili ne.
A zašto bi priču ograničavali na "korisničke aplikacije"? Pa nismo svi "obični" korisnici. Npr. neko ko održava mrežu kompjutera, verovatno će da ima prednosti od novog formata "slika" sistema, kako se "održavaju" offline, itd. Jesu li DX10 igrice "korisničke aplikacije"?
I da, pomenuti "Previous Version" jeste u biti korisnička aplikacija, nego šta je?
Na kraju, ovde 1GB košta oko $40 (CAD). Ufff.. big deal, šta misliš.
(Da se razumemo: Vista nije bez svojih problema.)
[ Mitrović Srđan @ 27.07.2007. 18:30 ] @
COvek poredi win2k koji je izasao davnih godina kada je prosecna masina imala 128mb memorije
- sa vistom koja je izasla 2007 god kada je prosecna kolicina memorije 512mb .
[ Kosta ******um Rex Persia @ 27.07.2007. 18:52 ] @
Žao mi je što niko nije prokomentarisao moje zapažanje, ali nema veze, zamlaćeni ste pomalo. Šalim se, naravno.
Nego, posle vesti da Microsoft odlaže SP1 za Vistu za 2009. godinu, definitivno se isplati ostati na XP-u, mada bih ja najiskrenije predložio Windows 2003 zbog njegove daleko veće stabilnosti.
http://www.windowsxlive.net/?p=1309
[ degojs @ 27.07.2007. 19:07 ] @
Ne treba se smarati koliko memorije imaš, već koliko košta.
Npr. da bi imao sistem koji nema problema zbog memorije:
2002. je trebalo memorije za $100. (XP na 512MB)
Danas treba memorije za $80. (Vista na 2GB)
Kako sad to? Fol Vista treba mnogo memorije?
(Cifre su za primer, ali mislim da nije daleko od tačnog.)
[ degojs @ 27.07.2007. 19:13 ] @
Citat: Kosta:
Nego, posle vesti da Microsoft odlaže SP1 za Vistu za 2009. godinu, definitivno se isplati ostati na XP-u, mada bih ja najiskrenije predložio Windows 2003 zbog njegove daleko veće stabilnosti.
http://www.windowsxlive.net/?p=1309
Ta "vest" uopšte nije potvrđena nigde. Većina sajtova i dalje komentariše da se SP1 očekuje krajem ove godine. Videćemo :)
A ovaj, pa imaš i Windows Update.. ne moraš baš da čekaš SP1 da staviš zakrpe na sistem??
[ z@re @ 27.07.2007. 19:55 ] @
Citat:
I da, pomenuti "Previous Version" jeste u biti korisnička aplikacija, nego šta je?
Mehanizam koji radi kopije dokumenata prije nego sta ih krenes modificirat. Jao jao, mora da su 10 godina razvijali taj dio OS-a! Moram prec na Vistu hitno...
Nema poante s vama pricat. Cijelo vrijeme spominjete cijene memorije, ovoga onoga. Evo primjer;
Citat:
Inace kad se iskljuci dwm vista jede nekih 100tinak MB vise od XP-a sto sa danasnjom cenom memorije ne predstavlja nista.
Gledaj, tih 100 mega fizicke memorije ti moze znacit puno ako radis u heavy-usage programima. Cijela poanta moje price jeste, da ljudi koji koriste kompjuter za obavljanje nekog konkretnog posla kroz productivity programe nemaju nikakve prednosti sa Vistom, osim novog UI-a. Prica ce se okrenut kad pomenuti programi pocnu koristit Vista-only APIe, i sve novotarije koje dolaze sa Vistom, za sada nije tako.
Za 75% korisnika kompjutera koji se bave konkretnim poslom, Vista je dodatni trosak, OS sam od sebe trosi vise resursa, dakle ostane manje za programe koji sluze tom konkretnom poslu, a posao radis u programu koji je isti kao i na XP/2K. I cemu onda Vista, u ovom momentu?
[ nkrgovic @ 27.07.2007. 20:02 ] @
Citat: Kosta ******um Rex Persia: Nego, posle vesti da Microsoft odlaže SP1 za Vistu za 2009. godinu, definitivno se isplati ostati na XP-u, mada bih ja najiskrenije predložio Windows 2003 zbog njegove daleko veće stabilnosti.
Sta je to Windows 2003 ? Ja jedino znam za 2003 server, sta to ima za desktop?
[ boki @ 27.07.2007. 20:12 ] @
Citat: Gledaj, tih 100 mega fizicke memorije ti moze znacit puno ako radis u heavy-usage programima.
ma apsolutno su presudni. eej.. pa to je cak 1/20 mog ukupnog rama !
Danas ce ti retko koja aplikacija praviti razliku izmedju 1GB i 2GB rama.
[ degojs @ 27.07.2007. 21:04 ] @
Citat: Mehanizam koji radi kopije dokumenata prije nego sta ih krenes modificirat. Jao jao, mora da su 10 godina razvijali taj dio OS-a! Moram prec na Vistu hitno...
Imaš ti to na Win2000 ili nemaš? Koga interesuje što tebi to ne treba? Meni je jako korisno i voleo bih da na poslu imam sličnu stvar, na XP. Tako da zajebi tu priču da drugim ne treba zato što tebi ne treba.
Sistem je inače "prenesen" sa Windowsa 2003. A sad, da nikom ne treba.. ne znam: eno i Mac će uskoro da dobije nešto slično (mada dosta lošije koliko sam razumeo) - Time Machine.
Citat: Nema poante s vama pricat. Cijelo vrijeme spominjete cijene memorije, ovoga onoga. Evo primjer;
Pomenuo sam ja dosta drugih stvari koje je Vista donela i koje su jako korisne, ali ti ih naravno ignorišeš ili odgovaraš tipa "meni ne treba" :))) Ajd pali, stvarno nema poente :)
Citat: Za 75% korisnika kompjutera koji se bave konkretnim poslom, Vista je dodatni trosak, OS sam od sebe trosi vise resursa, dakle ostane manje za programe koji sluze tom konkretnom poslu, a posao radis u programu koji je isti kao i na XP/2K. I cemu onda Vista, u ovom momentu?
haha sad je već: "Za 75% korisnika.."
:))))
[ Mitrović Srđan @ 27.07.2007. 23:29 ] @
Verovatno nam je svima tih 100mb zaretovih presudno za uspeh u zivotu ;-))
[ MladenIsakovic @ 28.07.2007. 01:20 ] @
Ma da, bitno je uhvatiti se za reč, a ne na suštinu onoga što je čovek pričao. Advocacy je spao na igru gluvih telefona, postalo je bezrazložno više pričati o bilo čemu 
[ z@re @ 28.07.2007. 03:45 ] @
Citat:
Imaš ti to na Win2000 ili nemaš?
Da. Otvoris Windows Explorer, kliknes na, recimo, PSD fajl, pa brzo CTRL-C, CTRL-V, pa dobijes "copy of taj PSD fajl", pa onda udaris enter i otvoris original za editing.
Operacija je vremenski zahtjevna koliko i desni klik pa klik na "previous version".
Mislim, sad smo se poceli hvatat za neke minorne automatizacije unutar OS-a. Smjesno.
Citat:
Pomenuo sam ja dosta drugih stvari koje je Vista donela i koje su jako korisne, ali ti ih naravno ignorišeš ili odgovaraš tipa "meni ne treba" :))) Ajd pali, stvarno nema poente :)
Meni ne moras objasnjavat da je Vista apsolutno nov sistem sa 1001 novotarijom. Medjutim, za sada, rijetko koja korisnicka aplikacija koristi ista od toga. Nemam kristalnu kuglu, ne bavim se fazolom pa nemogu kazat sta ce bit za (x) vremena.
Da palim? Sta bi vi onda radili ovdje, pricali kako je Vista savrsena...em bi vam narastao nos ko kod pinokija, em bi vam ubrzo dopi*dilo. ;)
Citat:
haha sad je već: "Za 75% korisnika.."
Ostalih 25% spada u stovatelje fancy interfejsa, ona Alienware ekipa i slicno.
Citat:
Danas ce ti retko koja aplikacija praviti razliku izmedju 1GB i 2GB rama.
Yeah, right.
Citat:
Verovatno nam je svima tih 100mb zaretovih presudno za uspeh u zivotu ;-))
Ne, nego vasa Vista je meni presudna u zivotu. Nije stvar u 100mb, stvar je u principu. Pogledaj sta je Mladen napisao iznad ovog posta.
Ustvari, tih 100 mega meni zna bit presudno. A vi kako hocete. Nije mi se desilo samo jedanput da sam radio final touch na nekom projektu u Cubaseu, samo idem upicanit malo zvuk sa jos par sampleova, a ono poruka od Proteusa, "out of memory". Onda mi je tih 100 mb bitno.
Koliko god imao memorije u kompjuteru, zelim je optimalno iskoristit za trenutnu stvar koju radim. Jel to toliko j*beno tesko za shvatit?
[ degojs @ 28.07.2007. 07:10 ] @
Citat: Da. Otvoris Windows Explorer, kliknes na, recimo, PSD fajl, pa brzo CTRL-C, CTRL-V, pa dobijes "copy of taj PSD fajl", pa onda udaris enter i otvoris original za editing.
Operacija je vremenski zahtjevna koliko i desni klik pa klik na "previous version".
Mislim, sad smo se poceli hvatat za neke minorne automatizacije unutar OS-a. Smjesno.
Što naravno nije ni blizu isto kao "Previous Versions."
1. Prvo, ti ovako kreiraš kopije čitavih fajlova, "Previous Versions" to ne radi, tj. značajno štedi prostor.
2. Drugo, ovako gomilaš kopije fajlova (u istom folderu? Zamisli da imaš projekt u Visual Studiju, pa jedno 10 kopija jednog te istog fajla??? Lepo, nema šta..).
3. Treće, moraš sve da radiš ručno. Sa "Previous Versions" ja uopšte ne moram da vodim računa kada menjam neki fajl da prvo napravim kopiju i slično..
Znam, tebi to ne treba. Tebi verovatno ni Recycle Bin ne treba, možeš da kopiraš fajl negde, pre nego ga obrišeš.
To što ti nazivaš "minorna automatizacija" je upravo ono što od kompjutera očekujem.
Citat: Koliko god imao memorije u kompjuteru, zelim je optimalno iskoristit za trenutnu stvar koju radim. Jel to toliko j*beno tesko za shvatit?
Well, šta to znači? Što Relja jednom reče, da nisi od onih što u svakom trenutku moraju znati gde im je žena, auto, novčanik.. i memorija :) Pa prijatelju, onda lepo kreni redom da brišeš fajlove iz Windowsa - one za koje znaš da ti u biti ne trebaju. Mislim, treba i tu biti oprezan i štedljiv, nije ni disk beskonačnog kapaciteta :))
E, ja ću bez problema da platim nekih $40 za dodatnih 1 GB memorije i da uživam sa svim tim stvarima. Da je u pitanju $200, ne bi mi bilo svejedno, ali ljudi oko memorije sa Vistom prave problem tamo gde ga nema. Cena je takva da je to glupo toliko raspravljati.
[ degojs @ 28.07.2007. 07:11 ] @
Citat: Ostalih 25% spada u stovatelje fancy interfejsa, ona Alienware ekipa i slicno.
Ili npr. ljudi koji bi da koriste Visual Studio 2008, IIS7..
[ boki @ 28.07.2007. 15:17 ] @
Citat: Nije stvar u 100mb, stvar je u principu.
citaj: gresim ali necu da priznam poraz :)
Citat: Ustvari, tih 100 mega meni zna bit presudno.
Kad budes dosao u bg da mi se javis da te castim 300 dinara koliko sad vredi 100MB RAM-a kad ti toliko znaci...
Citat: Koliko god imao memorije u kompjuteru, zelim je optimalno iskoristit za trenutnu stvar koju radim.
Onda instaliraj onaj TinyXP sto trosi 30MB rama ili tako nesto :)
[ zoran_dojkic @ 29.07.2007. 14:11 ] @
Prodato 60.000.000 kopija Viste
---------------------------------------------------------------------------
Kompanija Microsoft saopštila je sredinom ove nedelje da je do sada
korisnicima širom sveta isporučila približno 60.000.000 kopija svog
novog operativnog sistema Windows Vista.
Kevin Tarner, glavni operativni rukovodilac Microsofta, izjavio je da
među velikim kompanijama vlada veliko interesovanje za prelazak sa ranijih
verzija Windowsa na Vistu. Da bi ilustrovao svoje tvrdnje, Tarner je naveo
američkog avioprevoznika, kompaniju Continental Airlines, koja planira da
instalira Vistu na 10.000 svojih računara i brazilsku banku Banco Bradesco
koja je licencirala 70.000 kopija Viste. Prema Tarnerovim navodima, na
računarima koji se nalaze u Microsoftovim kancelarijama instalirano je oko
100.000 kopija Viste.
Slično kao i glavni izvršni rukovodilac Microsofta Stiv Bolmer, Tarner
se poigrao brojevima kako bi slikovito opisao novu prekretnicu u razvoju
kompanije. Prema najavama dvojice Microsoftovih rukovodilaca, broj
računara na kojima je instalirana neka od verzija Windowsa će u narednih
12 meseci dostići jednu milijardu. "To znači da će širom sveta biti
više Windowsa nego automobila", kažu Tarner i Bolmer.
Kao i u ranijim prilikama, Microsoftovi rukovodioci nisu propusti priliku
da upute "otrovne" komentare na adresu kompanije Apple, pa je tako Kevin
Tarner izjavio da je kompanija isporučivanjem šezdeset miliona kopija
Viste za samo pet nedelja "nadmašila ukupan broj instaliranih kopija
Appleovog operativnog sistema Mac OS". (G.B.)
http://www.mikro.co.yu/ser/marketing/index.php
[ hitch @ 12.08.2007. 22:38 ] @
Ej ljudi imam celeron 2400 i 1 GB rama.Sta mislite kako ce radit Vista?
[ Stefan Markic @ 19.08.2007. 17:58 ] @
Intel Pentium4 2.0GHz
Kingston DDR 512MB 266MHz
GeFroce4 MX440 64MB
Stavio sam danas Vistu Ultimate, i malo je reci da sam odusevljen performansama, s obzirom na slabu masinu koju imam. Radi mi malo sporije od XPa i Ubuntua, sto ne znaci da mi inace radi sporo. Brzina je sasvim zadovoljavajuca. Naravno, nemam desktop efekte. Videcu kako ce da radi u narednih nekoliko nedelja. Ako odredjene stvari budu zadovoljavajuce i ubuduce, izgleda da cu da je kupim (na probi je trenutno pirat :p ). E sad, 64bit polako uzima maha, a meni je 32bit-ni procesor, tako da cu mozda malo da sacekam, pa da kupim nov komp, jer nisam bas wealthy sa kesom pa da dva puta kupujem Vistu. :p
[ maksvel @ 19.08.2007. 18:44 ] @
Šta to bi, BrokeBody, pređe i ti na "mračnu stranu"? 
[ lord Vader @ 19.08.2007. 18:51 ] @
BrokeBody kako je to moguće? Pa meni u startu Vista zauzme preko 400MB a gde su ostali programi? Kako može da radi isto kao XP ako mora non stop da se konsultuje sa virtuelnom memorijom na hard disku?
Ja bih je rado koristio na 512MB i 2GHz ali nema šanse da radi kao XP
[ boki @ 19.08.2007. 19:03 ] @
iskljuci DWM
[ Stefan Markic @ 19.08.2007. 19:24 ] @
Citat: maksvel: Šta to bi, BrokeBody, pređe i ti na "mračnu stranu"? :)
"Presao"? A, ne, ne... :) Nisam ja ni na jednoj strani. Moj licni izbor jeste Linux, ali nisam subjektivan. Rad (ucenje, posao...) mi je najfleksibilniji kada koristim i otvorena i zatvorena resenja. Sto rece Dimkovic u jednoj temi, "nisam kupio racunar zbog mira u svetu". :)
Citat: lord Vader: BrokeBody kako je to moguće? Pa meni u startu Vista zauzme preko 400MB a gde su ostali programi? Kako može da radi isto kao XP ako mora non stop da se konsultuje sa virtuelnom memorijom na hard disku?
Meni je u startu slobodno samo 4MB, i slobodnije od toga nisam ni video. :) Ali to je ok, Vista kernel je radjen drugacije, memory management je slican Linux kernelu (princip samo, a ne tehnicki, puj puj puj :p ). I nisam rekao da radi isto kao XP, vec sam rekao da radi sporije od XPa :), ali se ne vuce, kao sto sam ocekivao. Radi very gut. :)
Citat: lord Vader: Ja bih je rado koristio na 512MB i 2GHz ali nema šanse da radi kao XP
Al' ti je kriterijum. :) Ne radi ni meni kao XP, ali je rado koristim, sluzi me korektno za sada. ;-)
Zar nije automatski iskljucen na slabijim masinama?
[Ovu poruku je menjao BrokeBody dana 19.08.2007. u 20:55 GMT+1]
[ boki @ 19.08.2007. 20:34 ] @
pa 2ghz i 512rama nije toliko slaba masina. Zavisi od graficke.
Ali ako mu vista sama jede 400MB DWM je definitivno ukljucen.
[ Gosovic @ 19.08.2007. 20:48 ] @
Windows Vista ima novi nacin upravljanja memorijom koji se zove Superfetch. To radi tako sto slobodnu memoriju puni sa raznim komponentama sistema kao i programima koji se cesto koriste pa kad se doticni pozovu onda se brze ucitavaju. Dakle, cela ideja pociva na tome da slobodna memorija ne ostaje neiskoriscena cak i kada nema cime da se popuni, vista ce uvek nesto trpati u nju. Ukoliko je memorija popunjena a vi startujete neku memorijski zahtevnu aplikaciju, vista ce sama da iz memorije izbaci nepotrebne stvari da bi uglavila tu startovanu aplikaciju.
Generalno, koncept Superfetcha je odlican i zaista poboljsava performanse. Jedina losa strana mu je sto ne moze jasno da se vidi "koliko je memorije ostalo".
Naravno, Superfetch se moze iskljuciti (u pitanju je servis) i onda ce memorija da se koristi kao i u prethodnim verzijama windows-a. Otkud znam, mozda je bolje na sistemima od 512mb iskljuciti.
[ Gosovic @ 19.08.2007. 21:09 ] @
Takodje, vista ima po defaultu ukljucene neke servise koji mozda ne trebaju svakome. Gasenjem onoga sto vam ne treba mozete osloboditi nesto memorije kao i donekle ubrzati sistem. Evo sta sam ja sve iskljucio:
Application expirience
Certificate Propagation
Distributed Link Tracking Client
Function Discovery Provider Host
Tablet PC Input Service
Objasnjenja servisa mozete naci na:
http://www.blackviper.com/WinVista/service411.htm
[ boki @ 19.08.2007. 21:09 ] @
Citat: Jedina losa strana mu je sto ne moze jasno da se vidi "koliko je memorije ostalo".
ima u Resource Monituru a moze i Total - Cached tamo u Task manageru a moze i onaj grafik memorije u tm-u isto.
[ [email protected] @ 19.08.2007. 21:44 ] @
Meni Vista Ultimate radi dobro ne tako brzo kao XP ali ne zalim se!Cak sam i USB ActionTec Home DSL Modem Uspeo da nateram da radi na visti!
[ Stefan Markic @ 19.08.2007. 21:54 ] @
Citat: Gosovic:
...
Certificate Propagation
...
Pored toga, mozes slobodno da iskljucis i Smart Card, i Smart Card Removal Policy. Meni je iskljuceno.
[ slaks @ 20.08.2007. 21:34 ] @
Microsoft sam uporedio Windows Vistu sa Windows XP

[ lord Vader @ 20.08.2007. 22:10 ] @
Ciganin hvali svoga konja  Više od pola ovih stavki može da se nadomesti instaliranjem dodatnih aplikacija na xp.
[ ChanMaster @ 21.08.2007. 07:23 ] @
Citat: www.mikro.co.yu :
1. Neuništivi Windows XP
---------------------------------------------------------------------------
Kompanija Microsoft saopšila je da će idućeg meseca objaviti novu
verziju svog operativnog sistema Windows XP Professional, namenjenu
proizvođačima računara. U saopštenju se navodi da je tražnja za tom
verzijom Windowsa koja će 25. oktobra proslaviti šesti rođendan ne
jenjava, tako da su postojeće zalihe aktivacionih ključeva skoro
iscrpljene, što kompaniju primorava da objavi novu verziju operativnog
sistema.
Nova verzija će nositi oznaku SP2c i neće sadržati nikakve ispravke ili
nove opcije i mogućnosti. Njena jedina namena je da zadovolji tražnju
proizvođača računara, istakli su predstavnici Microsofta.
...
.
Jel bi se ovo nazvalo "S konja na magarca" ili " Ne menjaj ono sto je dobro"...
[ Slobodan Miskovic @ 21.08.2007. 07:33 ] @
Citat: Microsoft sam uporedio Windows Vistu sa Windows XP
Ta tabela nicemu ne sluzi osim marketingu. Ako sam ne mozes da procenis sta ti je potrebno ona ce ti svaki prodavac uvaliti bilo koju robu...
[ slaks @ 21.08.2007. 11:46 ] @
Citat: Slobodan Miskovic: Ta tabela nicemu ne sluzi osim marketingu. Ako sam ne mozes da procenis sta ti je potrebno ona ce ti svaki prodavac uvaliti bilo koju robu...
Pa očigledno da sam procenio šta je za mene bolje 
[ Ivan Dimkovic @ 21.08.2007. 12:29 ] @
Evo mojih utisaka posle 8 meseci koriscenja Viste.
Za 8 meseci, Vistu sam koristio na 3 masine:
1. Stari Laptop - Sony Vaio TX, Core Solo 1.2 GHz, 2 GB RAM, HDD 80 GB 4200 rpm
2. Novi Laptop - Sony Vaio TZ, Core 2 Duo 1.2 Ghz, 2 GB RAM, HDD 160 GB 5400 rpm i Flash SSD od 32 GB (na kome je sistem)
3. Desktop (bolje reci Workstation) - Core 2 Quad na 3 GHz, 4 GB RAM, dosta brzih hardova (WD Raptor, itd...)
---
Elem, mogu se izvuci sledeci zakljucci:
1. Na slabijim masinama (stari laptop) - Vista nekad ume da bude sporija od XP-a - vidi se da je intenzivnija u koriscenju procesora, sto jadni Core Solo nekad ne moze da isprati - ali samo kada se startuje vise Office aplikacija sa nekoliko browser prozora i jos par sitnica - za takve masine mislim da je XP verovatno dobar izbor
2. Na jacim masinama (novi laptop) - Vista vec ima velike prednosti nad XP-om, evo navescu neke od njih:
- Daleko brze ucitavanje aplikacija, i danas ljudi i dalje zure u moj laptop na poslu kako se Outlook startuje za ~1sec (imam preko 2 GB mailova) - ocigledno je da Superfetch i te kako radi posao i da Vista upravlja sistemskom memorijom daleko bolje od XP-a - naravno, pod uslovom da imate dovoljno te sistemske memorije :-)
- Daleko pouzdaniji Sleep (nije mi se desilo da racunar ostane upaljen i ako sam ga stavio u torbu) i, naravno, deep sleep podrska koja omogucava vrlo sigurno koriscenje laptopa bez potrebe za gasenjem. Tu je ocigledno do izrazaja bolji model drajvera i daleko rigoroznije testiranje istih
- Mnogo manja utilizacija CPU resursa za GUI operacije - zbog toga sto je za GUI sada zaduzen Direct3D, tj. sam graficki hardver
- Daleko detaljniji pregled sistemskih resursa i veca intuitivnost u otklanjanju problema
- Visoka pouzdanost sistema uz pouzdani system-restore - ako neka aplikacija/drajver napravi problem, za par minuta mozete vratiti predhodni "shadow copy" sistema i time potpuno eliminisati problem
- Primetno bolji multitasking - u smislu "slajsova" koji dobijaju procesi i niti i takodje u vidu smanjene latencije sistemskih tajmera. Za sada ovo je nesto sto interesuje samo ljude koji pisu softver, ali to takodje znaci da ce buduci "Vista-only" softver biti daleko "laksi" po baterije i CPU resurse jer nece morati da koristi razne trikove kao u vreme XP-a da bi smanjio latenciju i nepredvidivost schedulera (povecavanje prioriteta niti, smanjenje sistemskog kloka sa 10 ms na 1 ms, sto izaziva skok u potrosnji resursa)
- Veca sistemska sigurnost kroz native podrsku za TPM cipove koji se nalaze u novim masinama
- Out of the box podrska UDF fajl sistemima, recimo mogu da koristim DVD-RAM kao disk bez dodatnih aplikacija
- Jebem ga, ovo mozda nije argument - ali lepsa je :)
3. Na ultra jakim masinama, kao sto je moj kucni komp - mislim da stvarno nema smisla ni dovoditi u pitanje izbor Viste - izbor je vrlo jasan :)
Elem - moj zakljucak je:
- Ako imate slabiju masinu (< 1 GB RAM-a, <2 GHz procesorske snage) - mozda je bolje da ostanete na XP-u jer Vista ima jace prohteve i vrlo verovatno ce raditi sporije nego XP
- Ako vam je kompatibilnost sa 3D Audio-om u igricama bitna, zaboravite na Vistu jer su u Visti presli na potpuno novi Audio API
Za sve ostalo - Vista je cist izbor, napredniji OS sa vise mogucnosti i vidno boljim performansama.
[ MladenIsakovic @ 21.08.2007. 14:13 ] @
Otprilike tako, mada uzmi u obzir da većini korisnika računara treba gomila drugih programa, od kojih mnogi još uvek ne rade sa Vistom. Znači, ukoliko imate konf sa više od 1.5 GB RAM-a, i ne trebaju vam igre kao ni programi koji još uvek ne rade sa Vistom, uzmite Vistu, ako vam pak trebaju, bolje ostati na XPu, pogotovu što najavljuju oko nove godine i Service Pack 3 za XP, što će svakako poboljšati XP u meri da je Vista apsolutno nepotrebna, sve dok se ne pojave DX10 igre, kada će morati da padne prelazak, prvenstveno gamerske populacije, pa onda polako svih ostalih. Do tada, mogu reći iz ličnog iskustva (što ne znači da je svuda tako) Vista sama po sebi, danas, ima manju upotrebnu vrednost i od Linuxa, a pogotovu od XPa.
[ Ivan Dimkovic @ 21.08.2007. 14:22 ] @
Citat: MladenIsakovic
od kojih mnogi još uvek ne rade sa Vistom
A koji su to mnogi programi sto ne rade pod Vistom?
- Office aplikacije (MS Office, Open Office) rade
- Internet Browseri (IE, Firefox) - rade
- Multimedia (Winamp, Foobar 2000, Windows Media Player, iTunes) - rade
- Programi za obradu zvuka rade, doduse Adobe Audition iskljuci Aero
- Softver za razvoj (Visual Studio, Eclipse ...) - radi
- Programi za obradu slika (Photoshop, Paint Shop Pro) - rade
- AutoCad 2007 radi u XP kompatibilnom modu (kao Administrator)
U vecini slucajeva aplikacije koje ne rade obicno rade ako im se ukljuci "compatibility mode" - na koje tacno aplikacije mislis pod "mnogim" koje ne rade pod Vistom, bas bih voleo da cujem?
Citat:
Service Pack 3 za XP, što će svakako poboljšati XP u meri da je Vista apsolutno nepotrebna, sve dok se ne pojave DX10 igre,
Nisam siguran, tj. potpuno sam siguran u obrnuto - XP SP3 nece doneti prednosti koje Vista ima ugradjene:
- Bolji multitasking (mnogo bolji scheduler, precizniji sistemski tajmeri i manja latencija sistema te mogucnost dodatne prioritizacije multimedijalnih aplikacija)
- Bolji rad sa memorijom (superfetch) - brze startovanje aplikacija, pogotovu vecih
- Ugradjenu sigurnost podataka preko TPM enkripcije usadjene i u NTFS
- GUI koji se potpuno prebacuje na 3D engine od graficke kartice bez trosenja CPU-a
- Native UDF podrsku za rewritable DVD medije, bez potrebe za dodatnim softverom
- Sigurniji Kernel kroz. randomizaciju sistemskih poziva koje znacajno umanjuju mogucnost exploita
- Deep Sleep i instant-on za laptop masine, bez zaglavljivanja zbog neposlusnih drajvera
Ove stvari mozes imati samo sa Vistom, i cisto sumnjam da ce MSFT to backportovati na XP.
Citat: Do tada, mogu reći iz ličnog iskustva (što ne znači da je svuda tako) Vista sama po sebi, danas, ima manju upotrebnu vrednost i od Linuxa, a pogotovu od XPa.
Mislim da je tvoje licno iskustvo bitno drugacije od iskustva mnogih drugih ljudi - upotrebna vrednost Viste je prilicno veca od XP-a za mnoge korisnike (recimo za svakog ko ima laptop ;-) a u poredjenju sa Linux-om... come on, to moze da ima smisla jedino ako se ukljuci u racunicu i cena ;-)
[ MladenIsakovic @ 21.08.2007. 15:18 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: A koji su to mnogi programi sto ne rade pod Vistom?
Pa evo, reći ću ono što sam ja probao, a po forumima ih gomila ima:
1. Kao prvo, Aero se gasi kad pustim film, što se da rešiti korišćenjem DirectX 7/9 rendering umesto overlay-a, što na XP-u i Linuxu nije slučaj, tako da dok se korisnik koji nije upućen seti, jebg
2. Imam gomilu *.mdf Alcohol diskova, nije radio, doduše, u verziji od marta, valjda, nisam probao noviju, pa ne mogu da tvrdim
3. Cubase baguje, neće da mi izveze završni fajl, niti audio niti MIDI
4. Flash Get je radio, ali je često padao, i prijavljivao kako nema prava upisa, bla bla, iako ima po settingsima
5. Igra Max payne neće da radi
6. Igra Need for Speed Carbon hoće pomoću patcha, ali puca na svakih pola sata, nekad češće, nekad ređe. Na XP-u leti, a dobro radi i sa CeDeGom na Linuxu
7. Ne rade Hitman Sillent Assasin, Hitman Contracts i Hitman BloodMoney
8. Call of Duty 2 može da radi sa 1.3 patchem, ali radi loše, mnogo lošije nego pod Xp-om, radi otprilike kao na Linuxu preko Wine-a
9. AutoCAD 2007 meni bagovao, layere mi je brljao, i nije ih štampao, tj. linije i podešavanja istih nisu bile onakve kakvim sam ih odredio u layerima. Pod XP-om sve savršeno (plus, znaš ti kol'ko košta AutoCAD 2007? Moje poslove sasvim lepo sam obavljao i AutoCAD-om 2004 koji ne radi pod Vistom, tako da bar kod nas ima mnogo inžinjerskih firmi koje neće da prelaze na nov OS baš zbog toga).
Ne mogu sad trenutno da se setim više, imaš i na ovom forumu takvih tema, može da se vidi iskustva i drugih.
Citat: Nisam siguran, tj. potpuno sam siguran u obrnuto - XP SP3 nece doneti prednosti koje Vista ima ugradjene:
- Bolji multitasking (mnogo bolji scheduler, precizniji sistemski tajmeri i manja latencija sistema te mogucnost dodatne prioritizacije multimedijalnih aplikacija)
- Bolji rad sa memorijom (superfetch) - brze startovanje aplikacija, pogotovu vecih
- Ugradjenu sigurnost podataka preko TPM enkripcije usadjene i u NTFS
- GUI koji se potpuno prebacuje na 3D engine od graficke kartice bez trosenja CPU-a
- Native UDF podrsku za rewritable DVD medije, bez potrebe za dodatnim softverom
- Sigurniji Kernel kroz. randomizaciju sistemskih poziva koje znacajno umanjuju mogucnost exploita
- Deep Sleep i instant-on za laptop masine, bez zaglavljivanja zbog neposlusnih drajvera
Ove stvari mozes imati samo sa Vistom, i cisto sumnjam da ce MSFT to backportovati na XP.
Aj' da ne bude opet igra gluvih telefona, tek - ja nisam ni rekao da će XP biti bolji OS od Viste izlaskom SP3, već da će biti poboljšan u odnosu na to kako danas izgleda, a za očekivati je da će dobiti i mnoge Vista feature, što će ga svakako učiniti još upotrebljivijim OS-om. Evo danas čitam baš da će M$ ponovo početi da izdaje WindowsXP professional jer kažu da im fali brojeva jer se i dalje XP super prodaje. To govori dovoljno da je XP danas mnogo upotrebljiviji OS od Viste, bar meni govori. I i dalje misim da će masovni prelazak na Vistu početi izlaskom DX10 igara, jer gamerska populacija je ogromna, a za sad 99% igara koje hoće da rade sa Vistom, rade lošije u odnosu na XP, a da ne pominjem one koje neće. E kad se to promeni, kad dođu DX10 igre, to će biti druga stvar, biće Vista Only, i moraće se preći, a onda će polako i ostali programi koji buguju/ne rade biti ispeglani, i migracija će biti brza i bezbolna. Bar ja tako mislim.
Citat: Mislim da je tvoje licno iskustvo bitno drugacije od iskustva mnogih drugih ljudi - upotrebna vrednost Viste je prilicno veca od XP-a za mnoge korisnike (recimo za svakog ko ima laptop ;-) a u poredjenju sa Linux-om... come on, to moze da ima smisla jedino ako se ukljuci u racunicu i cena ;-)
Pa dobro, možda si i u pravu, ja sam i rekao "moje lično iskustvo", govorio sam iz svog aspekta. Meni Linux obavlja sve, čak i mnoge igre koje sam ranije igrao na Windowsu, sada rade preko Wine/Cedege emulacije, i rade dobro, kako koja. Imam i Vistu, eto korisio sam je par meseci, tek da se malo upoznam sa njom, ali ću da vratim XP, jer mi Windows treba samo za par igara koje neće preko layera, a XP je još uvek mnogo bolji izbor. Naravno, svako će koristiti ono što mu odgovara, al' mogu da primetim na mnogim forumima da ljudi ne prelaze tako lako, ili bar drže dual-boot sa XP-om, što dovoljno govori da Vista još nije dovoljna sama po sebi da zadovolji sve potrebe ljudi, pogotovu kada je sw u pitanju.
[ Ivan Dimkovic @ 21.08.2007. 15:23 ] @
Citat:
Aj' da ne bude opet igra gluvih telefona, tek - ja nisam ni rekao da će XP biti bolji OS od Viste izlaskom SP3, već da će biti poboljšan u odnosu na to kako danas izgleda, a za očekivati je da će dobiti i mnoge Vista feature, što će ga svakako učiniti još upotrebljivijim OS-om. Evo danas čitam baš da će M$ ponovo početi da izdaje WindowsXP professional jer kažu da im fali brojeva jer se i dalje XP super prodaje. To govori dovoljno da je XP danas mnogo upotrebljiviji OS od Viste,
Nisi procitao celu vest, onda ;-)
XP Professional "nova verzija" nece imati ni jedan novi feature - vec samo nove serijske brojeve.
A razlog je zato sto je Microsoft ostao bez novih serijskih brojeva za XP SP2, jer je planirani lifecycle bio kraci od ovog koji XP stvarno ima danas. A uzrok toga je pre svega visoka hardverska zahtevnost Viste u odnosu na nivo danasnjeg entry-level hardvera, sto je cini neatraktivnim izborom za low-end konfiguracije danas. Ako pogledas, svaki mid i hi-end racunar ipak dolazi sa Vistom - problem su low-end konfiguracije na kojima Vista stuca.
Dakle, to uopste ne "govori da je XP upotrebljiviji OS od Viste" (kako li si samo to zakljucio? Doduse, jeste upotrebljiviji na entry-level konfiguracijama) vec da ce se prodavati duze nego sto je Microsoft planirao u 2001-voj godini - a sto je i potpuno jasno ako se uzme u obzir koliko je Vista kasnila.
[ MladenIsakovic @ 21.08.2007. 17:33 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Nisi procitao celu vest, onda ;-)
XP Professional "nova verzija" nece imati ni jedan novi feature - vec samo nove serijske brojeve.
Aj' sad, nemoj da te mrzi, pročitaj ponovo - rekoh da je za očekivati da će SP3 koji treba da se pojavi oko Nove Godine ili malo kasnije, doneti verovatno i poneki Vista feature, što će poboljšati XP u odnosu na ovakav kakav je danas.
Jbt, k'o da pričam tunguzijanski  XP Pro "nova verzija" pomenut je sa moje strane u sasvim drugom kontekstu, upravo onom koji si ti rekao, da se životni vek XP-a produžio u odnosu na M$ planove, a što, kad već postoji Vista, što se XP i dalje toliko traži? Pa upravo zbog onoga što si ti rekao, jer nemaju svi mogućnost za QuadroCore i 4 GB RAM-a, pa da im Vista leti kao kod tebe. Nije svet samo zapadna Evropa i Severna Amerika, u ostatku sveta nije tako lako skupiti skoro 1000 evra za valjanu konfiguraciju. A pogotovu što, iz prethodno pomenutih razloga, za to najčešće nema neke potrebe, bar do DX10 igara, kada će gameri imati tu potrebu da poteraju najnovije naslove, a tad će otprilike biti svih programa koji će raditi kako treba, a konfiguracije koje će lagano terati Vistu pašće na ispod 500 evra, i onda će biti veće migracije, nikakva mudrost, kol'ko para, tol'ko i muzike.
Citat: Dakle, to uopste ne "govori da je XP upotrebljiviji OS od Viste" (kako li si samo to zakljucio? Doduse, jeste upotrebljiviji na entry-level konfiguracijama)
Pa zaključio sam na osnovu svog iskustva, i na osnovu iskustava mnogih koje viđem po forumima, a nabrojao sam ti neke programe i igre koje ne rade ili baguju, a koje ja koristim, i koje sam probao na Visti. Na ovom i drugim forumima, naći ćeš gomile postova gde ljudi ne mogu da instaliraju neke programe koji njima trebaju. Opet, nije to problem Viste, niti je krivim za to, već developera tog softvera, koji nisu izdali odgovarajuće Vista izdanje. I niko ne kaže da je XP bolji od Viste, već da je u ovom trenutku, za najširi krug korisnika racionalnije i upotrebljivije rešenje. A jednom će se i to promeniti. Nadam se da se razumemo.
[ Gosovic @ 21.08.2007. 18:00 ] @
Citat: MladenIsakovic: Pa zaključio sam na osnovu svog iskustva, i na osnovu iskustava mnogih koje viđem po forumima, a nabrojao sam ti neke programe i igre koje ne rade ili baguju, a koje ja koristim, i koje sam probao na Visti. Na ovom i drugim forumima, naći ćeš gomile postova gde ljudi ne mogu da instaliraju neke programe koji njima trebaju. Opet, nije to problem Viste, niti je krivim za to, već developera tog softvera, koji nisu izdali odgovarajuće Vista izdanje. I niko ne kaže da je XP bolji od Viste, već da je u ovom trenutku, za najširi krug korisnika racionalnije i upotrebljivije rešenje. A jednom će se i to promeniti. Nadam se da se razumemo.
Evo ja koristim Vistu vise od pola godine i nisam nasao ni jedan razlog zasto bi koristio XP umesto viste. Sve je isto ili bolje. Takodje od programa sve sto sam koristio radi, cak radi i bolje.
[ boki @ 21.08.2007. 18:09 ] @
Citat: 1. Kao prvo, Aero se gasi kad pustim film, što se da rešiti korišćenjem DirectX 7/9 rendering umesto overlay-a, što na XP-u i Linuxu nije slučaj, tako da dok se korisnik koji nije upućen seti, jebg
2. Imam gomilu *.mdf Alcohol diskova, nije radio, doduše, u verziji od marta, valjda, nisam probao noviju, pa ne mogu da tvrdim
3. Cubase baguje, neće da mi izveze završni fajl, niti audio niti MIDI
4. Flash Get je radio, ali je često padao, i prijavljivao kako nema prava upisa, bla bla, iako ima po settingsima
5. Igra Max payne neće da radi
6. Igra Need for Speed Carbon hoće pomoću patcha, ali puca na svakih pola sata, nekad češće, nekad ređe. Na XP-u leti, a dobro radi i sa CeDeGom na Linuxu
7. Ne rade Hitman Sillent Assasin, Hitman Contracts i Hitman BloodMoney
8. Call of Duty 2 može da radi sa 1.3 patchem, ali radi loše, mnogo lošije nego pod Xp-om, radi otprilike kao na Linuxu preko Wine-a
9. AutoCAD 2007 meni bagovao, layere mi je brljao, i nije ih štampao, tj. linije i podešavanja istih nisu bile onakve kakvim sam ih odredio u layerima. Pod XP-om sve savršeno (plus, znaš ti kol'ko košta AutoCAD 2007? Moje poslove sasvim lepo sam obavljao i AutoCAD-om 2004 koji ne radi pod Vistom, tako da bar kod nas ima mnogo inžinjerskih firmi koje neće da prelaze na nov OS baš zbog toga).
Ne mogu sad trenutno da se setim više, imaš i na ovom forumu takvih tema, može da se vidi iskustva i drugih.
1. ??? U cemu ?
2. Daemon Tools radi super sa vistom. Verovatno i Alcohol do sada.
4. Flash Get mi radi ok
6. Radi super bez ikakvog patha.
9. Radi ok
Jedini problem imam sa Age of Empires 2 koji ima problem sa igranjem u mrezi i zato ga igram bez problema u VM-u. Cak je zgodnije :)
[ Ivan Dimkovic @ 21.08.2007. 18:14 ] @
Citat: MladenIsakovic
Pa zaključio sam na osnovu svog iskustva, i na osnovu iskustava mnogih koje viđem po forumima, a nabrojao sam ti neke programe i igre koje ne rade ili baguju, a koje ja koristim, i koje sam probao na Visti. Na ovom i drugim forumima, naći ćeš gomile postova gde ljudi ne mogu da instaliraju neke programe koji njima trebaju. Opet, nije to problem Viste, niti je krivim za to, već developera tog softvera, koji nisu izdali odgovarajuće Vista izdanje. I niko ne kaže da je XP bolji od Viste, već da je u ovom trenutku, za najširi krug korisnika racionalnije i upotrebljivije rešenje. A jednom će se i to promeniti. Nadam se da se razumemo.
Cenim da je broj nekompatibilnog softvera ipak relativno mali, ako izuzmemo CAD - sto je, problem svoje vrste ali verujem da ce biti resen. Doduse, ako ljudi ne budu u finansijskoj mogucnosti da predju na AutoCad 2008 koji ce biti skroz Vista kompatibilan, sigurno ce ostati pri XP-u, kao i sto su ljudi ostajali pri Windowsu 3.11 za softver koji nije hteo da radi pod Win95-icom.
Inace, a propo tvog komentara o konfiguracijama i siromasnim zemljama - ne treba ti za Vistu 4 GB i Core 2 Quad - Vista radi savrseno (i primetno brze od XP-a) i na najnizim desktop Core 2 Duo Exxxx (tipa E4300 koji je $133 trenutno retail) konfiguracijama sa 2 GB RAM-a, sto je danas vec "niza-srednja" klasa, i jedino sto je odvaja od "nize" klase ponuda je 2 GB RAM-a, a verujem da ce vrlo brzo to prestati da bude issue kad 2 GB bude standardna konfiguracija.
Evo ako ovoj masini: http://www.gateway.com/systems/series/529596912.php dodas jos 1 GB RAM-a, za nekih $500 = 370 EUR... dobijas masinu na kojoj Vista radi perfektno.
Lepo sam ti naveo da Vista radi prilicno fino na mom Core 2 Duo laptopu koji ima CPU od 1.2 GHz i GMA950 integrisanu graficku - sto je sve samo ne "cutting edge" procesor i ubitacna grafika:)
[ IdeaR @ 22.08.2007. 15:47 ] @
Joel Spolsky na http://joelonsoftware.com:
"I've been using Vista on my home laptop since it shipped, and can say with some conviction that nobody should be using it as their primary operating system -- it simply has no redeeming merits to overcome the compatibility headaches it causes. Whenever anyone asks, my advice is to stay with Windows XP (and to purchase new systems with XP preinstalled)."
[ Odmetnik @ 27.08.2007. 07:47 ] @
Na Visti 64 mi ne radi driver za HP laserjet 1000 dok na Visti 32 radi driver od XP-a, ni na jednoj Visti mi ne radi driver od Epson skenera dok na XP-u odlicno radi! Ni na jednoj Visti mi ne radi symantec 9-10 verzija antivirus, cesto mi pravi problem sa zatvaranjem portova za neke programe koji rade u mrezi, izgubim ceo dan da nadjem gde i sta
Meni licno dzaba sto je lepa. Koristio sam Vistu 64 i 32 sigorno manje od nedelju dana. Moje pitanje je koliko bi bio nezadovoljniji da sam je koristio duze?
[Ovu poruku je menjao Odmetnik dana 29.08.2007. u 09:11 GMT+1]
[ Jezdimir Lončar @ 16.09.2007. 21:09 ] @
Pozdrav svima!
Evo već par nedelja koristim Windows Vista i mogu reći da sam prezadovoljan !
Ovako stvari stoje sa ovim novim (relativno) operativnim sistemom:
Stariji programi tipa Dreamweaver 8 ne radi - počeo je da buguje i slično, pa sam prešao na novu verziju 9 - koja radi SAVRŠENO.
Ostale programe iz Studio-a 8 nisam probao.
Dalje, što se se igara tiče, apsulutno sam zadivljen!
Sve nove igre koje sam instalirao automatski su dodate u Games folder - kome se pristupa preko Games Explorera.
Tu imate ESRB rating i imate "hardware rating" - Windows Performance Index (vašeg računara, preporučeni wpi za igru kao i onaj minimalni).
To izgleda ovako:
SLIKA 1
Dalje, sigurnost je izuzetno povećana.
Kao što je Ivan Dimkovic u nekom od svojih postova već rekao, jedini način da zaradite virus krstareći netom je ako ignorišete UAC upozorenja i runujete exe fajl koji sadrži virus.
Windows Defender je u Ultimat verziji integrisan, i mogu da primjetim da značajno povećava sigurnost.
Da bi vaš OS ostao siguran, morate da redovno vršite update.
Sad, pošto sam vidio da se mnogo ljudi žali na drivere, evo nekog mog iskustva.
Nedavno, prije jedno mjesec dana sam kupio računar - boli glava (u odnosu na onaj stari, doduše). A i nije malo koštao. 1000 eura.
I kako je to već red, nije OS došao uz njega.
Montiram ja računar, 9 sati uveče, idem da kupim XP (kod pirata).
Instaliram XP, kad ono, počinje da buguje komp.
Već počinjem da se nerviram...
Uzimam kutiju od matične, instaliram svaki driver koji je došao i čudo - proradi.
Kad sam instalirao Vistu, nisam morao ni jedan driver da instaliram - osim za grafičku jer mi Aero nije fino radio.
Što se tiče zamjerki (da ne bude da samo hvalim vistu), imam jednu: teško se umrežava sa XPom. Nisam uspio da ih povežem preko LAN kabla. Čekam da mi stigne ADSL rooter pa da probam preko njega.
Glavni adut viste je kao što znate, Aero.
Priče tipa da guta ram i sl, su djelimično istinite. Jeste da mi u startu proguta 512 rama, ali eto...
Uglavno, nikad mi ne iskoristi maximalno snagu procesora. Maksimum je tu nekih 50 % na 1 i 50% na drugom coreu ali eto, ništa previše specialno. Trenutna iskorišćenost RAMa je 50% što je 1GB.
Evo konfiguracije na koju sam pokrenuo Vistu.
Citat:
Manufacturer : JezdoNet (Model Master Comp)
Mainboard : Asus P5B
Chipset : Intel P965
Processor : Intel Core 2 Duo E6420 @ 2133 MHz
Physical Memory : 2048 MB (2 x 1024 DDR2-SDRAM )
Video Card : Nvidia Corp NVIDIA GeForce 8600 GT
Hard Disk : WDC (250 GB)
DVD-Rom Drive : PIONEER DVD-RW DVR-112D ATA Device
Monitor Type : Samsung SyncMaster - 20 inches
Network Card : Realtek Semiconductor RTL8168/8111 PCI-E Gigabit Ethernet NIC
Operating System : Windows Vista (TM) Ultimate Professional 6.00.6000
DirectX : Version 10.00
Windows Performance Index : 5.1
Znači, kad se upoređuju XP i Vista... Hm... Definitivno Windows Vista Ultimate .
[ G.S.P. @ 18.09.2007. 08:47 ] @
Dakle prema mome shvatanju ako imas para kupi vistu sa dobro jakim kompom a ako ne zajebavaj se sa XP-om dok ne izadje nesto jace od viste
[ Marko Medojević @ 19.11.2007. 01:03 ] @
Zanima me kako vam radi vista na nForce 3 pločama, ako ima ovde takvih.
[ FEED_ME @ 19.11.2007. 07:06 ] @
Citat: Zanima me kako vam radi vista na nForce 3 pločama, ako ima ovde takvih.
imam nForce3 plocu Gigabyte GA-K8NS i Vista radi odlicno bez ikakvih problema.
[ Marko Medojević @ 19.11.2007. 14:39 ] @
Hvala! Nadam se da će 1 GB rama biti dovoljno!
[ degojs @ 19.11.2007. 15:18 ] @
nForce ploče rade OK, ali ima jedan detalj: nVidia još kuburi sa nekim drajverima pa se tako dešava da ne možeš da koristiš one programčiće tipa SpeedFan ili HD Tune da vidiš npr. temperaturu diska i slične stvari. Nisam siguran da li se ovo dešava sa nForce 3, ali za nForce 4 je tako. E sad, ako nisi od onih koji moraju da imaju pregled S.M.A.R.T. stanja diskova, raznih senzora sa ploče i slično, onda nemaš problema - drajveri sve osnovno rade OK.
[Ovu poruku je menjao degojs dana 19.11.2007. u 16:41 GMT+1]
[ FEED_ME @ 19.11.2007. 18:27 ] @
Citat: Hvala! Nadam se da će 1 GB rama biti dovoljno!
Ma sasvim dovoljno, imam i ja 1GB i AMD Sempron 2800 i Vista leti... Do sada nisam imao nikakvih problema sa kompatibilnoscu.
[ DJ_DzoNe @ 28.12.2007. 02:22 ] @
Bogme ja sam imao 1GB rama sto nije bilo dovoljno, nego sam morao kupiti jos 1 tako da je sada 2GB,
pa cak i to je knap, kontam da ce valjda 4GB biti da ne razmisljas, valjda...
A inace zna i da se pojavi prepoznatljivi plavi ekran kada pokrenem ProgDVB (al nije svakidasnjica).
Instalirao sam je jer pre svega i x64, drugo ovaj win su ipak fino nasminkali aero, sidebar...
Mada i Linux ima Aero ako su u xorgu doda
Code:
Section "Extensions"
Option "Composite" "Enable"
EndSection
A sidebar zamenjuje Karamba :]
Prijatno iznenadjenje,
imam dva HDDa SATA (manje bitno) kada ne koristim drugi hdd, koji mi sluzi kao skladiste, automatski ga stavlja u StandBy mod (moze da se podesi vreme)
A da ne zaboravim ostar, cist, bistar zvuk, 24bitni 192000 Hz (studio quality) TO SAM PRVO OSETIO.
Ima i mana naravno
Nisu svi drajveri kompatabilni i porgrami, boze moj tako je i sa XP-om bilo u pocetku.
[ Vinse @ 31.12.2007. 03:11 ] @
Jedva cekam da predjem na Vistu, ali u mom slucaju to podrazumeva kupovinu novog racunara. U biti, operativni sistem je pa hm samo operativni sistem. Ja i sada drzim classic view na XP, a veoma sam se obradovao kad sam video da i Vista ima tu opciju -:shy . Svakako Vista, najpre zbog podrske, a cesto honorarno poravljam racunare i ljudi prelaze na Vistu pa mi treba onako touch za to tako da je i ta dilema otklonjena.
Sad mali OT:
XP mi ima podesen update, automatic, normalno. Posto sam dobro zabrljao kompjuter resi sam da vratim ghostovanu verziju sa pocetka i on je naravno prepoznao verziju i slao mi je dosta podataka. Racunar ima 11 meseci. Da li je on stvarno updateovao sve do sada ?
[ Srđan Pavlović @ 01.01.2008. 18:09 ] @
Ima jedno fino resenje, mada zahteva malo vise seckanja diska kod particionisanja.
Uglavnom, napravi se vise particija, jedna za instalaciju XP-a (NTFS),
jedna za instalaciju Viste (NTFS), jedna za Linux (ext3 recimo), jedna mala
za Linux swap (1-2 Gb recimo), i nekoliko manjih FAT32 particija kojima ce
se moci pristupati i iz Win i iz Lin bez problema, a koje ce sluziti za civanje
podataka (dokumenti, programi, igre, multimedija)...
Znaci, prvo XP, onda Vista, i na kraju Linux koji ce to sve lepo da prepozna
i da ubaci u svoj Boot-loader i to je to.
Imas XP, imas Vistu, imas Aero, imas Compiz / Beryl....
Kompatibilan si sa svim i svacim...
Sve sto ti treba je malo veci hard (bar 320GB) i to je to.
Znaci, nema dileme, tri OS-a (uzece ti par dodatnih GB na disku sto
danas nije problem) i teraj! :)
[ Pali zari @ 11.01.2008. 12:39 ] @
ma koliko se mi god prepucavali xp bolji od viste , bal bla bala , visti treba dati samo malo vremena da se ispeglaju bagovi , poboljsa podrska za hardver , naprave novi drajveri i ljudi ce preci na nju.
ista situacija je bila sa xp-om cim su se ove stvari popravile svi su presli na xp, zato i ja cekam jos malo pa cu i ja precin na vistu
[ Luka Skrbic @ 18.06.2008. 17:35 ] @
Aman ljudi. Da vam kazem, koristio sam Vistu i XP. Za Vistu je jos rano. Sacekajte da prodje jos otprilike godinu dana i da izadje jos sp2. Onda ce biti mnogo programa za vistu. Sada je xp bolji, ne zahtevniji i ppularniji...
[ bags @ 18.06.2008. 18:45 ] @
Vistu se isplati instalirati samo radi fontova.Kao da imam nove oci. (XP je neitljiv na velikim rezolucijama)
[ _AxeZ_ @ 18.06.2008. 20:47 ] @
Citat: bags: Vistu se isplati instalirati samo radi fontova.Kao da imam nove oci. (XP je neitljiv na velikim rezolucijama)
Sta, XP je do sada imao muljave fontove..:)
[ urke @ 19.06.2008. 08:39 ] @
XP za kante, Vista za one koji kupuju novi komp radi OS-a.
Za sve ostalo, probaš pa odabereš.
Inače, XP Performance Edition je bolji čak i od standardnog XP-a.
[ Catch 22 @ 19.06.2008. 10:02 ] @
Microsoft Windows® XP - Šta posle 30.06.2008.?
Još 11 dana i sedmogodišnja priča se završava... (i onako traje duže nego što je planirano), čiča-miča...
PS
Ima na ovoj planeti ljudi koji još uvek misle kako je Windows 98 najbolja stvar ikada napravljena 
[ markoin @ 27.12.2008. 20:58 ] @
Ja sam dugo koristio XP SP2 na malo starijoj masini mada sad sam kupio novu i instalirao sam XP SP2 isti taj koji mi je na starijoj masini i nesvidja mi se kako radi, nije to to ali posle sam nabavio Vistu utimatum i instalirao na novoj masini. Malo sam imao problema sa programima ali ok izlaze nove verzije programa mora malo vremena da prodje ali nesvidja mi se kod Viste to sto mi hdd stalno nesto muljao da li je to dok radim nesto tj. na netu ili nesto u autocadu ili ama bas nista stoji tako upaljen i samo krlja hdd nesto ucitava i to me je strasno nerviralo tako da sam sada presao na XP SP3 i mislim da Vista posle toga svega radi brze i bolje. Sad cu da instaliram Vistu 64 bita pa cu videti.
[ Danijel Krmar @ 28.12.2008. 18:23 ] @
To sto ti krlja po hard disku je indeksiranje fajlova radi brze pretrage. Kad jednom zavrsi, nece vise tako cesto krljati, vec samo ponekad kad dodas nesto. Tu opciju takodje mozes da iskljucis.
[ Danijel Krmar @ 28.12.2008. 18:24 ] @
To sto ti krlja po hard disku je indeksiranje fajlova radi brze pretrage. Kad jednom zavrsi, nece vise tako cesto krljati, vec samo ponekad kad dodas nesto. Tu opciju takodje mozes da iskljucis.
[ markoin @ 28.12.2008. 20:57 ] @
Ok, sutra cu da nabavim Vistu ulimat verziju 64 bita decembar sp1 pa cu da oborim sistem da instaliram to da probam kako ce da radi. Inace kako se ta opcija iskljucuje ?
[ Danijel Krmar @ 28.12.2008. 22:27 ] @
Udjes u Services i tu iskljucis Windows Search, tj. stavis na disable.
[ markoin @ 29.12.2008. 17:52 ] @
jel mozes malo detaljnije da mi objasnis gde se nalazi to
[ Iznogood44 @ 29.12.2008. 19:51 ] @
Slažem se sa Kernel-1, uz malu ispravku ... nema potrebe da particije zajedničke za Linux i Windows budu FAT32 ... NTFS radi bez ikakvih problema.
[ 93 Stefan @ 21.03.2009. 22:35 ] @
Vidim da je gomila vas prezadovoljna sa Vistom, a znam da svuda neki od vas razglašavaju da imaju sada i po 3 OS-a, pa ako možete samo postavite benchmark testove sa XP-om i Vistom, pa će valjda napokon jedna strana ućutati. Molim da to odradite što pre, i mene veoma zanima, a stvarno nemam vremena da nabavljam sada Vistu i to sam radim.
Do tada valjda vidite i sami: XP ima bolje performanse na jednojezgarnim, dvojezgarnim i četvorojezgarnim procesorima. Ali sa dodavanjem većeg broja jezgara ta razlika se sve više topi (po raznim testovima). Dok ne postanu standardni barem šestojezgarni procesori mislim da bi trebalo da se ostane na XP-u.
Vista je napravljena za one kojima je najbitnija stvar izgled koji samo još više usporava komp. Dok ne bude morao da se koristi DX10 za igrice ne vidim razlog prelaska, samo što će tada već biti prelazak na Win7 koji ima čak DX11. Pa meni je čak i jedan iz servisa gde sam kupovao komp preporučio da uzmem XP iako je Vista Ultimate po 20 hiljada i iako je znao da tu uopšte neću ni kupiti OS. A da ne spominjem neke programere koje zna moj otac i koji su to isto rekli.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|