|
[ Karamatijevic @ 19.04.2007. 22:22 ] @
| Malopre sam na TVu cuo da MS pocinje kampanju -legalan XP za 3$-, za zemlje u razvoju i zemje treceg sveta.
Upadamo li i mi u tu kategoriju ili samo nesrecnici tipa avganistan, etiopija itd.
Ostar potez bogami, ocigledno da piraterija uzima dobar kolac, a konkurencija ne sedi mirno, evo prvi bi kupio XP za 200din.
Licno mislim da je ovo nova strategija MS za borbu protiv piraterije, i mislim da je jako pametna, navici poptuno nove korisnike na rutinu placanja sw koliko god to bilo, stvaranje navike i formiranje svesti da je normalno da se OS placa. A onda kada se ukaze prilika nece biti problem podici cenu proizvoda.
A ne kao sto je radjeno do sada (i kod nas), MS ulazi na 100% piratizovan teren, ljudi imaju nikakvim osecaj da treba kupiti legalnu verziju, a imaju istocnjacke plate, a dobijaju zapadne cene za windows i office. Ocekivati da korisnici koji 10 godina daju 2e za Win+Office, sada daju 300e, je smesno.
I da jedini drive koji im sugerise da to urade bude reklamica "pazi da je legalno" ili kako vec :)))). Iz psihologije, marketinga, trgovine = KEC sedi dole.
3$ je vec pametniji potez. |
[ tdjokic @ 19.04.2007. 22:46 ] @
Da, ali je vec negde ovde bilo receno da bi u tom slucaju ti nesrecnici iz Afganistana, Etiopije,... ubrzo poceli izvoz legalnih Windowsa, koje bi prodavali za znatno veci iznos, ali jos uvek ispod ovdasnjeg.
[ musicmaster @ 19.04.2007. 22:50 ] @
Sve je to lepo, nego pitam se shta tje oni koji ga platjaju "realno", oni koji mogu, kada prochuju da su mogli i za toliko da kupe?
Magaretje ushi da im izlaze kad god se pogledaju u ogledalu? Moratje da se pocheshkaju po glavi?
Jer 3 dolara, naspram 100 i kusur, za istu stvar .... ?
Ako na CD-ima pishe Made in China, onda ok.
[ Not now, John! @ 20.04.2007. 00:34 ] @
Zar nije već takva akcija bila u Srbiji? Nešto mi je to poznato. Ne bi se Win mogao prodavati, jer bi se legalizovale postojeće instalacije.
[ Impaler @ 20.04.2007. 07:48 ] @
za 3$ ce se kao djelit Microsoft's student Innovation Suite.
Citat: The package includes Windows XP Starter Edition, Microsoft Office Home and Student 2007, as well as other educational software.
http://news.bbc.co.uk/1/hi/technology/6571139.stm
bit ce i laptop za 100$-150$
[ unleaded @ 20.04.2007. 10:32 ] @
Citat: The Microsoft initiative was launched by Bill Gates in Beijing Hehe 3$ za XP SV (Sirotinjska Verzija) a na ulicama Pekinga Vista Ultimate BV (Bogataska Verzija) 1$ :).
A sta kaze covjek koji je pokrenuo projekat OLPC (One Laptop Per Child):
Citat: Gates counters rival with $3 software
Nicholas Negroponte, who launched the project at the Massachusetts Institute of Technology's Media Lab in 2004, has said he thinks it is "criminal" that shoolchildren spend time learning how to use Microsoft products - rather than "communicating, exploring, sharing".
[ Ivan Dimkovic @ 20.04.2007. 10:46 ] @
Citat:
has said he thinks it is "criminal" that shoolchildren spend time learning how to use Microsoft products - rather than "communicating, exploring, sharing".
Da mos' misliti koliko se komunikacije, istrazivanja i deljenja desava dok provaljujes kako da namestis X da radi, ili dok kompajliras kernel :-)
[ unleaded @ 20.04.2007. 11:01 ] @
Kernel iskompajliran, X podesen, jedini posao je da dva-tri puta okrenes kurblu
(onu zgodnu rucicu sa strane :))) i - vozi :).
[ cynique @ 20.04.2007. 11:14 ] @
Citat: unleaded: Kernel iskompajliran, X podesen, jedini posao je da dva-tri puta okrenes kurblu
(onu zgodnu rucicu sa strane :))) i - vozi :).
Za "kikiriki" od $100 u Afganistanu ili Etiopiji vjerojatno možeš kupiti poglavičinu kći zajedno sa svim njenim sestrama, a još ti ostane i za 10-ak grla krava i koza. Već vidim seljake kako veselo sa Ubuntuom "komuniciraju, istražuju i dijele" dok pasu stado strepeći da ih ne zaskoči koji nosorog.
[ unleaded @ 20.04.2007. 11:52 ] @
Hehe, Etiopija - nosorozi, Brazil - anakonde, Afganistan - talibani
(da ne spominjem najopasniju kombinaciju - poglavicine kceri: ) - pa sta?
Oni koji su tamo rodjeni i tamo zive, navikli su, to im je dio svakodnevnog
zivota. Sad ce samo u svakodevicu da dodaju kurblu :).
[ Ivan Dimkovic @ 20.04.2007. 14:03 ] @
Pa sad... nije da je svet prebogat tamo... a ako vec moras da biras izmedju poglavicine kci i nekog Linux laptopa mislim da je izbor no-brainer ;-)
[ tdjokic @ 20.04.2007. 14:51 ] @
A zasto morate da kenjate na sve zivo? Citat: Impaler: bit ce i laptop za 100$-150$ Da si citirao link - jesi, svaka cast, ali ako neko ne pogleda link, ovo sto si napisao zvuci da ce sad Bil Gejts da prodaje laptopove za 100-150$, sto nije istina.
Citat: Ivan Dimkovic: Da mos' misliti koliko se komunikacije, istrazivanja i deljenja desava dok provaljujes kako da namestis X da radi, ili dok kompajliras kernel  Na ovo je steta bilo sta reci, sam si rekao sve. Deca ce dobiti sve podeseno i kompajlirano, a ti i dalje govoris isto. Da nisi ti dobio neki kompleksic mozda?
Citat: cynique: Za "kikiriki" od $100 u Afganistanu ili Etiopiji vjerojatno možeš kupiti poglavičinu kći zajedno sa svim njenim sestrama, a još ti ostane i za 10-ak grla krava i koza. Već vidim seljake kako veselo sa Ubuntuom "komuniciraju, istražuju i dijele" dok pasu stado strepeći da ih ne zaskoči koji nosorog. E, cynique, bas ti hvala! Ti imas teorisko znanje od koga boli glava, a onda izvalis nesto totalno bez veze, tako da me glava vise ne boli. Bezbroj puta je bilo receno da ce ove laptopove placati vlade i slicne zverke, ne deca sama, jer je za njih 100$ zaista nesto nezamislivo. Jedino sto ovde cudi je, kako je tebi taj podatak promakao?
Nekako mi se cini da ste spali na ono sto nama, jadnim kupusarima*), najvise zamerate - licno vredjanje, kad ponestane argumenata. Razumem ja vas - ulog je sve veci, protivnik postaje masovniji i bezlicniji i polako vas hvata panika. Zamisli sutra - 20 miliona racunarcica na kojima X radi a Ivan i dalje kaze "E, ali meni ne radi!". Bas nezgodno!
*) OT - bilo je na vestima kako je u Australiji neki zec napao domacicu dok je vesala rublje da se susi, izasao muz da joj pomgone, navalio on i na muza pa su na kraju zvali policiju da ga likvidira. Nije ni kupus vise ono sto je bio! Mozda je genetski modifikovan?
[ Ivan Dimkovic @ 20.04.2007. 14:57 ] @
Ehm... u pitanju je Austrija, Tomo... pa je verovatno zeka zavrsio u onim njihovim wiener-schnitzel-stagod... kao i svaki mutirani kupus :)
[ unleaded @ 20.04.2007. 16:19 ] @
Citat: a ako vec moras da biras izmedju poglavicine kci i nekog Linux laptopa mislim da je izbor no-brainer ;-)
Javi nam sta si izabrao: Linux laptop ili poglavicinu kcer :).

[ Impaler @ 20.04.2007. 16:31 ] @
WTF??
[Ovu poruku je menjao Impaler dana 20.04.2007. u 17:59 GMT+1]
[ Slobodan Miskovic @ 20.04.2007. 16:41 ] @
Citat: Bezbroj puta je bilo receno da ce ove laptopove placati vlade i slicne zverke, ne deca sama, jer je za njih 100$ zaista nesto nezamislivo.
Nisam bas siguran da ce Vlada Konga ili Etiopije pre kupiti 10000 laptopova ili 10000 AK-47 ;)
[ vaske71 @ 20.04.2007. 17:46 ] @
Ako je Windows zaista namenjen toj jadnoj deci to od srca podrzavam !!!
Konacno i neka lepa vest na ovoj izopacenoj kugli zemaljskoj !!!
[ dr ZiDoo @ 21.04.2007. 13:55 ] @
Bill Gates je trenutno najveci svjetski dobrotvor. Vecinu svog novca daje u dobrotvorne svrhe, tako da me to nebi zacudilo.
Meni je on kul lik sto se tice non IT stvari.
[ tdjokic @ 21.04.2007. 14:36 ] @
Citat: dr ZiDoo: Vecinu svog novca daje u dobrotvorne svrhe Koliko, u brojkama? Ako je neko veoma bogat, pa pokloni sirotinji milion dolara, to je jos uvek MANJE nego kad siromah izvadi 10 dolara pa da kolegi siromahu! Molim brojke, jer se ovde i kvalitet OS-a meri % ucesca na trzistu, na web-u itd.
[ Ivan Dimkovic @ 21.04.2007. 14:38 ] @
Citat: tdjokic
Koliko, u brojkama? Ako je neko veoma bogat, pa pokloni sirotinji milion dolara, to je jos uvek MANJE nego kad siromah izvadi 10 dolara pa da kolegi siromahu!
Sto miliona dolara je MANJE (sve sa velikim slovima) od 10 dolara... :)
Vi Linuxovci se skroz izgubili kompas :)
--
Opet, ako hoces i tako da meris - u brojkama - oko 29 milijardi dolara as of 2004[1], sto predstavlja oko 50% njegovog bogatstva, a covek ima plan da skoro sve svoje pare donira do kraja zivota. Da bi, recimo, RMS uradio nesto ekvivalentno - verovatno bi ostao bez svoje kreme za kurje oci i frule za bugarski ples - sto je, po Tomi, isti djavo (videti quote gore)... bas bih pitao gladnu decu sta bi sa tom frulom...
[1] = http://en.wikipedia.org/wiki/Bill_Gates#Philanthropy
[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 21.04.2007. u 15:49 GMT+1]
[ vaske71 @ 21.04.2007. 15:08 ] @
Za mene nije bitno ko daje - bitno je da daje i da to sto daje ide u prave ruke !!!
[ tdjokic @ 21.04.2007. 21:54 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: sto predstavlja oko 50% njegovog bogatstva, a covek ima plan da skoro sve svoje pare donira do kraja zivota. Pa sto se ljutis - dao si mi brojke, 50% celog imetka je VELIKA svota, bez obzira koliko ima, dakle i relativno i u ovom slucaju apsolutno, a ako je odlucio da do kraja zivota sve donira, ostaje mi samo da se pitam - nije li on preteca Open Source-a? On je samo "pozjamio" pare od ljudi da razvije OS, nista drugo! Neka vrsta Robin Huda, prevazilazi Stalmana, jer je efikasniji!
[ dr ZiDoo @ 23.04.2007. 09:15 ] @
Čak, mislim da sam negdje čitao kako će svu lovu dati u dobrotvorne svrhe, a djeci ostaviti po 17 miliona.
Stim da čovjek ima 50milijardi...
Pare nisu problem para nema.
[ unleaded @ 23.04.2007. 11:31 ] @
Poreski sistem u Americi koncipiran je tako da stimulise investicije
i potrosnju a obeshrabri drzanje para 'pod jastukom' - u prevodu
sve sto zaradis treba i da potrosis, da lova ne lezi, vec da se obrce.
Vecina stanovnistva nema problema sa takvim sistemom jer ionako trosi
vise nego sto zaradjuje pa na kraju godine, kad se popunjava poreska
prijava, nema nepotrosenih para koje leze u banci i za koje bi trebalo
da se plati dodatni porez. Taj dodatni porez se placa po razlicitim
stopama, u zavisnosti od kolicine zatecenih para na racunu. Za kategoriju
multimilijardera u koju spada Bill Gates stopa je minimalno 50% sto bi
mozda bilo i prihvatljivo da se jednom plati i gotovo. Medjutim nije
gotovo. Iduce godine ponovo se podnosi poreska prijava i ponovo se
placa porez i ako si u kategoriji milijardera stopa je opet 50%.
Prosta matematika kaze, da je Bill 29 milijardi drzao na racunu u banci
drzava bi mu u prvoj godini uzela 14 milijardi, u drugoj godini
7 milijardi i tako svake godine, dok ne spadne na prosjacki stap.
(Stotinjak miliona za bivseg multimilijardera je svakako - kusur).
Problem jadnih milijardera koji odluce da idu u penziju a koji
zele da svoje pare zadrze kod sebe legalno, bez utaje poreza,
rijesio je davno J.D.Rockefeller, osnivac Standard Oil-a. Njemu je
uspjelo da progura donosenje zakona po kojima dobrotvorne fondacije
ne placaju poreze, uz obavezu da svake godine iz fonda izdvoje 5%
od ukupnih sredstava. Ostalih 95% sredstava fondacija moze da investira
u bilo sta, dovoljna je samo odluka upravnog odbora. Gates fondacijom
upravljaju Bill i Melinda (istog prezimena). Od onih 29 milijardi iz
2004 godine, domacinskim ponasanjem, pametnim investiranjem, fond je
do kraja 2005 godine narastao na 35 milijardi (neoporezivih - naravno).
Posto su dokazali da znaju da zarade a bogami i da zadrze svoje pare,
u junu 2006 godine pridruzio im se Warren E. Buffett, drugi na top listi
najbogatijih, i fondaciji pridodao 31 milijardu, pa je zajednicka imovina
porasla na 66 milijardi.
Onih 5% svakako je OK, i pomaze onima kojima je pomoc potrebna.
Problem je onih 95% koji se investiraju, a po istrazivanjima
Los Angeles Timesa evo kako:
Citat: Money clashes with mission
The Times has found that the Gates Foundation had major investments in:
• Mortgage companies that were accused in lawsuits or by government officials of making it easier for thousands of people to lose their homes.
• A healthcare firm that has agreed to pay more than $1.5 billion to settle lawsuits accusing it of medical lapses and fraud going back a decade.
• Chocolate companies said by the U.S. government to be profiting from the slave labor of children.
Dobrotvori, nema sta.
[ Not now, John! @ 23.04.2007. 12:47 ] @
Citat: dr ZiDoo: Čak, mislim da sam negdje čitao kako će svu lovu dati u dobrotvorne svrhe, a djeci ostaviti po 17 miliona.
Stim da čovjek ima 50milijardi...
Pare nisu problem para nema.
Koliko mi je poznato, pare je dao za istraživanje lijeka protiv side, što je mnogo bolje nego da je dao Crvenom Krstu. Kakav god da je, Bill ipak zna gdje da investira.
[Ovu poruku je menjao Not now, John! dana 23.04.2007. u 15:07 GMT+1]
[ Mitrović Srđan @ 23.04.2007. 12:52 ] @
Koje ste vi seronje. Pa sto se unleaded ti nisi obogatio na "kradji" tudjih ideja
, monopolu i davao siromasnima milijarde? Lako je se razbacivati sa tudjim novcem :)
Ma jok sad ispade kao da nije nista davao :) mozda investira u al kaidu.
Sta je to par milijardi tjah
[ Sir_Oliver @ 23.04.2007. 23:56 ] @
Citat: blood: Koje ste vi seronje. Pa sto se unleaded ti nisi obogatio na "kradji" tudjih ideja
, monopolu i davao siromasnima milijarde? Lako je se razbacivati sa tudjim novcem :)
Ma jok sad ispade kao da nije nista davao :) mozda investira u al kaidu.
Sta je to par milijardi tjah
Sad si mu skresao do mudiju.
Uostalom kakve veze ima ova tema sa Advocacy? Ovo je sve mimo teme XP za 3$.
[ xtraya @ 24.04.2007. 07:45 ] @
Citat: Koliko mi je poznato, pare je dao za istraživanje lijeka protiv side, što je mnogo bolje nego da je dao Crvenom Krstu.
Hehe, ne ulazeci previse u teoriju AIDS-a i nepovratnog propadanja T4 limfocitne loze, samo naivni mogu da prihvate tvrdnju da se AIDS dogodio slucajno
prelaskom virusa sa zelenog majmuna... he he... zivele laboratorije... i bogati sponzori....
[ cynique @ 24.04.2007. 08:27 ] @
Žuta štampa...puste nepotkrijepljene insinuacije. Sve je tu transparentno:
http://www.gatesfoundation.org/MediaCenter/FactSheet/default.htm
[ unleaded @ 24.04.2007. 14:02 ] @
Trazio sam monopol, "kradju" tudjih ideja i halka-idu u onome sto sam napisao
i nisam nasao. Mozda bi posjeta opticaru pomogla da i ja vidim ono cega nema
( ili, jos bolje, da ne vidim ono cega ima ).
[ unleaded @ 26.04.2007. 09:08 ] @
Osim 3$ za pocetak, evo kako planiraju da od sirotinje uzmu jos para, malo po malo,
sve po sistemu grebes to.
Citat: Microsoft takes 'scratch and surf' approach to $3 Windows activation
First announced in May 2006, FlexGo is a pay-as-you-go initiative that lets users acquire a PC for about a third of its normal cost. They then buy usage hours to actually run the machine. Among the distribution channels for the hours are scratch cards, similar to the long-distance calling cards sold at convenience stores and other retail outlets in the U.S. Microsoft currently operates FlexGo in Brazil, India, Mexico, Russia and China
[ Apatrid @ 26.04.2007. 13:43 ] @
Ahaaa, poglavicina kcer na pocek. ;)
Problem rijesen.
[ degojs @ 26.04.2007. 14:00 ] @
Citat: Vecina stanovnistva nema problema sa takvim sistemom jer ionako trosi
da se plati dodatni porez.
Od kad se to taksa, tj. da li si dužan da platiš ili ćeš da dobiješ povrat, računa na osnovu toga što nisi potrošio?
Ne znam ni da je baš tačno da većina ne mora da vraća. Svi koje ja znam nešto debelo računaju i onda uplaćuju u druge fondove baš kako bi izbegli da moraju da još vrate pare državi..
A o tome da Gejtsu nema dosta i da preko dobrotvorne organizacije gleda da sačuva pare.. malo je smešno. Da mu je do izbegavanja poreza, mogao je i da odseli u neku jebenu evropsku kneževinu ili kraljevinu, gde se i inače okupljaju iz tih razloga. Eto ne zna čovek kako da ode u penziju sa samo 50 milijardi, da li će biti dosta? :)
Poslednja stvar - ako je nekom čudno što dobrotvorna organizacija uspešno investira i posluje, mogu samo da kažem da taj veze nema sa bilo čim. Najjednostavnije je uzeti 50 milijardi i podeliti, to se uradi brzo i šta onda? Ništa, kraj priče. A ovako ta organizacija može da postoji možda i par stotina godina i deli stipendije, finansira istraživanja, itd, itd.
[ tdjokic @ 26.04.2007. 15:56 ] @
Vec vidim da ce se ce kros koju desetinu godina, kad B.G. (bog mu daj dug zivot, to nema veze sa IT, coveka licno ne mrzim) ode u vecna lovista, osim Oskara i Nobelovih nagrada mozda deliti jos jedna - Gejtsova nagrada za mir, hemiju, fiziku, knjizevnost, ....
[ unleaded @ 26.04.2007. 19:59 ] @
Apatrid@
Hehe, slabo se otimaju za nju a bas sam pronasao ljepoticu :).
--
Citat: degojs@
Svi koje ja znam nešto debelo računaju i onda uplaćuju u druge fondove baš kako bi izbegli da moraju da još vrate pare državi.. Upravo tako, poreska politika prevedena na svakodnevi jezik:
"Ako ti ne znas sta ces sa parama, drzava ce znati".
Sto se tice Gejtsa, nema potrebe da se seli bilo kuda, kad moze
da zadrzi i kontrolise svoje pare, da ne plati porez i da kroz
investicije uveca kolicinu - i sve to legalno, u svojoj drzavi.
Uspjesno poslovanje dobrotvorne organizacije !?
Cista petica iz "naopake logike".
No, dobro, da vidimo u sto ta "dobrotvorna organizacija" investira:
Citat: Using the most recent data available, a Times tally showed that hundreds of Gates Foundation investments -- totaling at least $8.7 billion, or 41% of its assets, not including U.S. and foreign government securities -- have been in companies that countered the foundation's charitable goals or socially concerned philosophy.
Dakle onih 5% cistih para se stalno potencira i pokazuje svijetu, a prljave
lagano "pod tepih", bez komentara, jer je "dobrotvorna organizacija"
fokusirana na "dobrotvorni rad" (bar tako kaze politicki komesar :) :
Citat: Harrington, the foundation policy officer :
"Because we want to maintain a focus on the programmatic work," Harrington said in a written response to Times questions, "we have made it a policy to not comment on individual investment holdings."
Ukratko, omjer je 5%cistih : 41%prljavih .
Da li sa 5% cistih moze da se prefarba 41% prljavih?
Molerski radovi su u toku :).
[ degojs @ 26.04.2007. 20:45 ] @
Citat: Upravo tako, poreska politika prevedena na svakodnevi jezik
Šta prevedeno? LOL Pa ti si napisao da većina nema šta da plati "jer nema ništa na računu" :)))))) Kakvo bre plaćanje takse na osnovu onog što imaš na računu? :)))
Jesi li ti siguran da znaš kako to ide, npr. oko uplaćivanja u te fondove? Znaš li da postoji ograničenje koliko može da se uplati, i da se onda pri obračunu takse ne računa 1:1 već 3:1?
Hehehe, kako čovek lupa.
Citat: "Ako ti ne znas sta ces sa parama, drzava ce znati".
Ti prvo trebaš da razumeš kako se obračunava taksa, pa da tek onda pišeš. Ovako, napisao si stvari koje su netačne, da ne kažem - gluposti.
Taksa se ne plaća na ono što imaš na računu. Kada bi se plaćala taksa na ono što imaš na računu, pa niko nikad ne bi mogao da uštedi i svi bi držali pare kod kuće u slamarici i prijavili bi da su sve potrošili :) A i to --- "potrošili" -- šta to znači? Ako kupiš zlato, dijamante, deonice, itd.. da li su te pare "potrošene"? Pa.. ne baš, kad prođe obračun takse, mogao bi da prodaš te dragocenosti i opet imaš svoje pare nazad. Čak i da zaradiš..
Citat: Sto se tice Gejtsa, nema potrebe da se seli bilo kuda, kad moze
da zadrzi i kontrolise svoje pare, da ne plati porez i da kroz
investicije uveca kolicinu - i sve to legalno, u svojoj drzavi.
Nema potrebe, jer ti uopšte ne razumeš šta pišeš :)
Citat: Uspjesno poslovanje dobrotvorne organizacije !?
Cista petica iz "naopake logike".
Da, uspešno poslovanje. U čemu je problem?
Nemaš ti pojma šta pričaš. To što organizacija samostalno zarađuje, uopšte ne znači da nije dobrotvorna organizacija.
Tvoja logika se zasniva na sistemu koji je radio SPS: prodaju deo EPS-a, pa pare podele u penzije i slično. Pa kad se sve pare potroše.. svi znamo šta bude na kraju: katanac na kapije.
Siguran sam da bi ti uspeo da očas posla da proćerdaš sve te pare Gatesa i Buffeta, zajedno :)
[ degojs @ 26.04.2007. 20:53 ] @
Citat: Vecina stanovnistva nema problema sa takvim sistemom jer ionako trosi
da se plati dodatni porez.
Šta to znači, ako ove godine zaradim $100,000 i 2 dana pre nego "prijavim taksu", sve potrošim u kasinu, da neću morati da platim ništa državi, pošto nemam ništa na računu? :)))
Nisam primetio da su me, evo nema ni mesec dana kako sam "uradio" taksu za prošlu godinu, bilo gde pitali koliko imam na računu.
hehehe.. Ma ne samo Gatesa i Buffeta, ti bi uništio i čitave zemlje sa takvim obračunavanjem poreza :)
I kako to misliš --- "troše više nego što zarađuju"??? Ke?
[Ovu poruku je menjao degojs dana 26.04.2007. u 23:11 GMT+1]
[ Mitrović Srđan @ 26.04.2007. 22:43 ] @
Pa pazi dosta ljudi ocito imaju koristi od Gates-ovih donacija i to je sasvim ok.
Ne razumem sta treba da da celo svoje bogatstvo siromasnima da bi ga potapsali
po ramenu? Koliko si ti para dao u dobrotvorne svrhe unleaded? :)
[ tdjokic @ 27.04.2007. 01:11 ] @
Evo, uskoro uvoz "poglavicinih kceri" iz Afrike:
CAMBRIDGE, Massachusetts (Reuters) - A project that aims to deliver low-priced laptops with string pulleys to the world's poorest children may have a new market: U.S. schools.
The nonprofit "One Laptop per Child" project said on Thursday it might sell versions of its kid-friendly laptops in the United States, reversing its previous position of only distributing them to the poorest nations.
"We can't ignore the United States. ... We are looking at it very seriously," Nicholas Negroponte, a Massachusetts Institute of Technology academic who founded the project, told analysts and reporters.
Once known as the $100 laptop, the lime-green-and-white devices are inching up in price. In February, the project estimated said they would sell for $150 each. Negroponte now puts their price tag at $176 apiece.
They would go at a higher price to U.S. schools, he said, because more resources are invested in American education than in developing nations, even in the poorest U.S. regions.
The laptop features a string pulley to charge its battery, a keyboard that switches between languages, a digital video camera, wireless connectivity and
Linux open-source operating software tailored for remote regions.
The display switches from color to black and white for viewing in direct sunlight -- a feature unavailable in laptops at least 10 times more expensive.
It requires just two watts of power compared to the typical laptop's 30 to 40 watts, and does away with hard drives, relying instead on flash memory and four USB ports to add memory devices. A minute of yanking on its pulley generates 10 minutes of electricity.
Negroponte said U.S. schools could receive the laptops by the end of the year in response to interest from 19 governors.
Stephen O'Grady, a software analyst with RedMonk LLC, said millions of the devices, which are built by Taiwan's Quanta Computer Inc., could be sold in the United States.
"There are still lots of underprivileged kids here who don't have access. So there is definitely a market for a very low-priced machine," he said.
DIGITAL DIVIDE
Although many applaud the project's attempt to bridge the world's digital divide, some predict it will be a financial burden on countries that can least afford it with no guarantee of success.
Others say the money would be better spent on food, medicine, libraries and schools.
Wayan Vota, whose blog ( http://olpcnews.com/) monitors the project, estimates the cost of providing one laptop per every Nigerian child equals 73 percent of the African country's entire government budget.
Walter Bender, the group's president of software and content, said tests mostly begun in February in Brazil, Nigeria, Argentina, Uruguay, Pakistan, Thailand, Libya and other countries were largely successful.
The laptops will enter mass production in September if the One Laptop Per Child Foundation that runs the project receives orders for at least 3 million devices, Negroponte said.
Formal orders begin in May but Negroponte said he thinks he has 2.5 million so far. The project will be delayed if he doesn't reach 3 million.
Children in the developing world, Bender added, will receive accounts with Google Inc.'s free e-mail service to store journals, videos, photos, composed music and other school projects. Already, educators are tapping into the popular YouTube Internet video service.
"Teachers in Nigeria can look at what teachers in Brazil are doing," he said.
[ dr ZiDoo @ 27.04.2007. 20:19 ] @
Boze pa ovakve kretenizme je grota ne zakljucati
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|