[ ridme @ 24.04.2007. 00:10 ] @
Evo jedan zadatak koji mi zadaje probleme, molio bih da ga pogledate i ako moze rjesite pa da uporedim. Tri zatvorenika se obavještena da će jedan od njih biti zadržan u zatvoru, a druga dva će biti puštena. Jedan od njih, zatvorenik A, moli čuvara da mu kaže koji će od ostale dvojice biti pušten, tvrdeći da time ne dobija vrijednu informaciju jer je sigurno da će (bar) jedan od zatvorenika B, C biti pušten. Čuvar odbija da mu odgovori, jer smatra da bi se time vjerovatnoća zatvorenika A da ostane u zatvoru (koja je sada 1/3) promijenila na 1/2, s obzirom na to da bi tada A bio jedan od dvojice koji mogu da ostanu u zatvoru. Da li je čuvar u pravu? Ako je, zasto je,a ako nje, zasto nije. Moja rjesenja su: 1. Vjerovatnoca svakog zatvorenika da ce ostati je 1/3, tj. nakon sto su saznali da ce 2 van ,a da jedan ostaje. Ukoliko ekvivalentiramo molbu zatvorenika A sa dogadjajem da je jedan od preostala 2 zatvorenika pusten (radi lakseg donosenja zakljucaka) tj. izasao je i ostali su zatvorenik A i onaj drugi nesretnik sto je ekvivalentno sa informacijom da ce jedan izaci, dakle B ili C(naravno ukoliko se cuvar ne bi zafrkavao pa dao laznu informaciju), tada se vjerovatnoca ostanka, nakon sto je jedan izasao ili nakon sto su dobili informaciju da jedan izlazi, zatvorenika A poveca na ½ a takodje i drugogo zatvorenika koji je ostao. Dakle cuvar je upravu. 2. Predpostavimo da je B pusten i nek je to dogadjaj b. Sada je vjerovatnoca da ce A biti pusten P(A/b)=[P(A)*P(b/A)]/P(b) gdje je: P(b)=P(A)P(b/A)+P(B)P(b/B)+P(C)P(b/C) P(A)=P(B)=P(C)=1/3 P(b/A)=1/2 P(b/B)=0 P(b/C)=1 pa je P(A/b)=1/3 => cuvar nije upravu. (inace ovo sam sa prijateljem rjesavao). 3. Neka je sada b dogadjaj da je pusten jedan od B ili C(sto je inace pitanje od A). Tada je: P(b/A)=1 P(b/B)=1/2 P(b/C)=1/2 pa je sada P(A/b)=1/2 sto potvrdjuje 1. HELP PLEASE!!! |