[ llux @ 24.04.2007. 15:22 ] @
Sta treba da se uci da bi se razumeo rad sa IP adresama,
proxijima, portovima, HTTP WAP FTP protokolima, APN-om...?
Jednostavno sve sto cini da internet funkcionise
Pritom ne mislim na izradu sajtova i slicno
[ X Files @ 24.04.2007. 19:44 ] @
Nije baš trivijalno kategorisati u jednoj reči to što si nabrojao, ali uglavnom su
ključne reči: Internet programiranje, soketi (socket), i sl.

Za početak pogledaj šta je socket:
http://en.wikipedia.org/wiki/Internet_socket

Najbolje je opredeli se za neko razvojno okruženje, recimo neko C++, pa iz njega
možeš krenuti sa izučavanjem svih tih internet tehnologija koje su zasnovane na
nekom protokolu.

Kako je Internet programiranje odavno postalo jako kompleksna oblast, tako su
se projektovale i posebne bibliteke za rad sa tim tehnologijama, koje olakšavaju rad.

Na primer:
http://www.indyproject.org/
... to je jedan Open Source projekat sa izvanrednim setom klasa za rad sa soketima.

Ja ga koristim u okviru Borland C++ Builder razvojnog okruzenja.

[ trodon @ 26.04.2007. 23:46 ] @
Odesh lepo u CET knjizaru i kupish knjigu od Kurose & Ross "Umrezavanje rachunara od vrha ka dnu sa fokusom na internetu" (oko 2400 din). Meni je to udzbenik na faxu iz predmeta "Rachunarske mreze i telekomunikacije" i knjiga je do jaja. Imash primere radjene u javi, koji su poprilichno razumljivi, tako da bi trebalo da ti bude lagano i zanimljivo. Knjiga ima oko 800 str., i, iako deluje puno (kada kazesh za udzbenik da ima toliko str., prvo se zgranesh od neprijatnog iznenadjenja), veruj mi da je sasvim "po meri".
[ llux @ 27.04.2007. 08:09 ] @
Koliko je to stranica u PDF-u? Posto ja imam neke knjige za c++ koje u PDF-u
imaju po hiljadu strana. Mogu da teram 50 stranica dnevno, plus moram ponekad i da odmaram mozak, plus moram knjigu natenane da procitam bar jos dva puta da bih potpuno razumeo.

Kakva je knjiga INTERNETWORKING WITH TCP/IP? Meni treba knjiga za apsolutne pocetnike, nemam nikakvog pojma o tome. I samo mi kazite koliko je to teze/lakse od c plus plusa i da li je obimnije
[ trodon @ 27.04.2007. 10:59 ] @
Brate, knjiga je stvarno pisana tako da je budala skapira. I mozesh da terash mnogo vishe stranica dnevno ako ne uchish iz knjige u e-formatu, veruj mi. Bar ti se ne ozrache ochi od monitora. Ako mislish da ti ne odgovara to shto su primeri u javi, veruj mi da nije problem. Vazno ti je da skapirash koncepciju, shto ce se desiti sigurno ako je prochitash i jednom. Izbor jezika je na tebi.
Shto se tiche tvog pitanja "Da li je to teze od c-plus-plus-a", moram ti reci da poredish 2 razlichite stvari. Iz mreza cesh uchiti stvari koje cesh kasnije implementirati u c-plus-plus-u, shto podrazumeva da ga vec znash (ili neki drugi jezik, nebitno). Ako ne znash ni c-plus-plus a nameravash da krenesh od mreza, silno si pogreshio...
[ Mister_rap @ 28.04.2007. 09:01 ] @
Knjiga koju je trodon preporucio nije losa mada nije ni nesto extra :)
Ja izdanje na srpskom imam ali je potpuno novo jer vise volim da citam knjige u elektronskom obliku.
Pored toga mnogo bolje kapiram materijal na engleskom nego nase prevode koji su cesto veoma konfuzni.

A ovo za prelazenje preko 50 stranica i prica kako je lakse uciti iz papirnih izdanja je veoma subjektivan stav ;)
Ja licno ne podnosim c++ a javu gotivim, tako da bi meni bio problem da su svi primjeri recimo pisani u c++
[ llux @ 28.04.2007. 11:52 ] @
Ja jos uvek ucim C++, samo sam hteo da bacim malo pogled sa strane, da vidim kako funkcionise mreza
[ trodon @ 29.04.2007. 00:27 ] @
Shto se tiche prevoda sa engleskog na srpski, tu se u potpunosti slazem sa tobom, Mister_rap. Prevod je malo uzasan, mada ne znam shta da ti kazem za primere - kapiram da bi ti bilo bolje da su primeri u jeziku koji znash ali ne bi trebalo da ti bude problem da izchitash kod i vidish otprilike ideju koju mozesh da primenish u nekom drugom jeziku.
[ Au197/79 @ 06.05.2007. 14:47 ] @
Dobra i priznata knjiga je Computer Networks, Fourth Edition By Andrew S. Tanenbaum (prof. koji je lupao packe Linusu :)). Ima je u prevodu na srpski da se kupi kod mikroknjige, a ja je imam u chm obliku. Ide obratnim redom u odnosu na Computer Networking A Top-Down Approach Featuring the Internet, od najnižeg sloja do najvišeg i mnogo je detaljnija. Mada mislim da je ova 2. bolja za početnike.