[ malee_rap @ 25.04.2007. 11:51 ] @
Dokazati da za |x|<1/2 vazi 3arccosx-arccos(3x-4(x na 3))=Pi.

Da li moze da se resi preko leme o dva policajca?
[ Daniel011 @ 25.04.2007. 16:16 ] @

Nađemo cosinus obe strane jednačine:

:

[ malee_rap @ 25.04.2007. 18:32 ] @
Znaci ne moze nikako drugacije da se resi. Izgleda da sam pao Analizu 1 zbog ovog zadatka. Ja sam samo zamenio -1/2 i 1/2 i pokazao sam da vazi za x=0.
[ Daniel011 @ 25.04.2007. 19:08 ] @
Eh, sorry za ispit.:( Ne znam da li se može dokazati tom lemom o dva policajca, štaviše prvi put čujem za tu lemu, pokušao sam da je nađem preko yu-pretraživača, ali sa ključnim rečima "lema" i "dva policajca" dobijem kao rezultate samo to da "policajci lemaju".:)) Ako te ne mrzi, napiši kako glasi ta lema pa da vidimo da li se njenim korišćenjem može nešto uraditi po pitanju ovog zadatka.
[ Daniel011 @ 26.04.2007. 00:26 ] @
Malo sam se dodatno interesovao ovim problemom i može se uraditi i tako kao što si ti krenuo, znači dokažeš da jednačina važi za , a zatim dokažeš da je leva strana jednačine konstantna u intervalu , tj. da je prvi izvod leve strane jednačine, u tom intervalu, jednak nuli.

Naravno, treba pokazati i da su svi ovi izrazi definisani u intervalu ...

Ovo se sada svodi na dokazivanje da je

čime je dokazana konstantnost leve strane jednačine u intervalu .
[ malee_rap @ 26.04.2007. 10:16 ] @
Hvala ti puno za uradjen zadatak, mislim da mi nije tacan ali boze moj, videcemo sta ce da bude. Hvala ti jos jedniom i hvala svima. A lema o dva policajca je za nizove i glasi:

Ako imamo neki niz Cn i imamo jos dva niza An i Bn za koje vazi, An<= Cn <= Bn, tada lim(x->beskonacno)An=lim(x->beskonacno)Bn=c , onda ce i lim(x->beskonacno)Cn=c.

Ja sam se malo zajebao oko tih nizova i oko ovog mog zadatka pa sam mislio da moze. Hvala svima i POZ
[ Daniel011 @ 26.04.2007. 11:27 ] @
Hvala i tebi za text leme.
Pozdrav
[ petarm @ 27.04.2007. 21:44 ] @
Cesci slucaj u literaturi je lema o dva zandara. Verovatno zato nije moglo da se nadje na netu. Treba probati sa Ukljesteni nizovi lema ili sl.