[ the_Zak @ 25.04.2007. 23:26 ] @
| Imam internet klub sa 15-tak PC-a, na njima je instaliran windows XP sp2 i counter strike 1.6
Hteo bih sada da napravim jedan PC koji ce biti server.
Njegova konfiguracija je sledeca:
2 procesora po 1 GHZ Intel Pentium
1 GB SD RAM memorije 2x512 kingston ce
hdd 80GB/ATA IDE maxtor 7.200 obrtaja/s
Sad mi je potrebno koji Linux da odaberem za servera a da pri tome na ostalim clientima ostane windows xp sp2?
Znaci nije mi potreban server koji ce raditi preko internet konekcije, vec samo u LAN-u.
Imam CS 1.6 NO Steam za linux i za windows kojeg zelim da instaliram.
Isto mi je potrebno da neko ko ima malo vise volje za objasnjenja, da mi objasni kako da to sve sredim, jer mi ne ide bas dobro sa linux-ima.
Hvala puno unapred.
[Ovu poruku je menjao the_Zak dana 26.04.2007. u 07:19 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao the_Zak dana 01.05.2007. u 11:08 GMT+1] |
[ enaB @ 27.04.2007. 20:58 ] @
Ja ga igram na Slackware 11 uz Wine i neke MS fontove koji su neophodni, sigurno može i na ostalim distribucijama.
[ Pacy @ 27.04.2007. 21:43 ] @
...jos nisam probao na Ubuntu 7.04, ali ti javljam 100% cim budem probao!
[ fade @ 27.04.2007. 22:07 ] @
Ovde se radi o dedicated serveru ,a ne o pokretanju servera kroz cs 1.6 ,i to uz pomoc wine-a.
Zahtevnost i nije neka
Code: Requirements:
1,024kbps (128kB/s) download AND upload Internet speed with own Internet IP or LAN IP with forwarded ports
1GHz CPU
512MB RAM. It should work on 256MB but it's not recommended.
1GB disk space
libstdc++.so.5 library , tako da bi terbalo da ti radi bez problema, net ti nije vazan, tako da to nije problem, uostalom sve je lepo opisano na http://news.softpedia.com/news...server-under-Linux-35607.shtml , pa nema svrhe da raspravljamo ovde.
e da ,i svako svoga konja hvali,pa ja preporucujem slackware, malo resursa trosi, sve moze da se uradi sa njim, mozda i fedora.
[Ovu poruku je menjao fade dana 27.04.2007. u 23:25 GMT+1]
[ the_Zak @ 28.04.2007. 06:02 ] @
Probat ću, al ako zapne budite tu. Evo baš sad skidam Linux Slackware 11
Ja sam već podigo na njega windows xp i instaliro sam cs no steam, podesio dedicated server, ali mi koci kad se priključe više od 7-8 player-a.
Kad instaliram ovaj Slackware 11, dali mogu da instaliram ovaj isti kao i za windows, jer mi na omotnici od CD-a piše win - linux, a u cd-u je samo jedan .iso fajl kojeg sam instalirao na windows, nema drugog?
[ fade @ 28.04.2007. 08:58 ] @
Pa pazi, taj disk nemam pri ruci ,tako da ti ne mogu reci sta nude,a i odavno ne igram cs, uglavnom na onom linku ti je opisano sta kako, s tim sto se svi paketi skidaju sa net-a ,znaci ne bi trebalo da ti bude neki problem,i koliko sam video,nema bas mnogo podesavanja, sve je lepo i detaljno opisano.
Evo male pomoci za instalaciju Slackware-a ,jer veruj mi ,bice ti potrebna :)
http://www.elitesecurity.org/t154873-0-Install-Slackware-HOWTO , a i originalni tekst na engleskom se moze naci na http://www.bitbenderforums.com/vb22/showthread.php?postid=311808 , samo ako se dobro secam , u ovoj prevedenoj verziji imas jos podesavanja sto se ticu fstab-a ,initlevel , itd itd...
[ the_Zak @ 28.04.2007. 17:58 ] @
Download-ujem sa ove stranice: http://mirror.etf.bg.ac.yu/slackware/slackware-10.1-iso/
već sam nešto skinu. Samo me još zanima dali treba sve da skinem što stoji tu ili nemora. Ako nemora sve, šta mi je neophodno?
[ VRider @ 28.04.2007. 18:11 ] @
Skidas pogresnu verziju.
Treba ti Slackware-11-iso.
[ Comrade @ 28.04.2007. 18:22 ] @
I da znas da su ti za full instalciju potrebna samo prva 2 diska.
[ VRider @ 28.04.2007. 19:00 ] @
Bez KDEa (a za server ti to ni ne treba), mislim da ti samo prvi disk zavrsava. Barem je tako bilo pre verzije 11. Ne znam da li se nesto promenilo.
[ Deda_Mraz @ 28.04.2007. 21:00 ] @
Preporučujem ti Ubuntu Server 6.10
[ VRider @ 28.04.2007. 21:10 ] @
Neko obrazlozenje zasto Ubuntu Server, ili je sasvim dovoljno to sto ti preporucujes? 
[ BBS @ 29.04.2007. 01:38 ] @
Ubuntu server 6.10 je dosta nestabilan pa se neproporucuje
[ Davor Grubelić @ 29.04.2007. 02:44 ] @
Debian je poznat kao dobra dista za servere. Zasto nitko nije njega preporucio??
[ the_Zak @ 29.04.2007. 05:17 ] @
Već sam download-ovo Slackware, ali stariju verziju, sad ću ponovo ovu 11 verziju.
Meni je potreban samo da se vrti Counter Srtike na njemu "dedicated server". Samo da ga upalim i da on radi kao server za CS, samo za to. Čak mislim da mu poslije podešanja otkašim i monitor i tastaturu, i da ga kontrolisem s drugog PC-ia. Dali je to moguće, kao sa Win?
[ vladared @ 29.04.2007. 05:25 ] @
naravno da jeste... trebaš onda da konfigurišeš i ssh :)
[ the_Zak @ 29.04.2007. 05:30 ] @
OK, hvala.
Znači od Win-a ga mogu kontrolisati, i mogu da mu zadajem komande?
[Ovu poruku je menjao the_Zak dana 29.04.2007. u 07:47 GMT+1]
[ fade @ 29.04.2007. 08:51 ] @
Ne treba se podesava ssh , na slacku se sshd pali po defaultu, znaci ,ti skines npr putty ili secure shell client, il neki drugi klijent koji ce ti odradi posao, al u putty je najlakse , otvoris ga , i npr hoces da se logujes kao root na slack masinu koja ima ip 192.168.2.5 , onda kucas [email protected] , posle ti zatrazi password i ulogovan si, radis normalno kao da si na toj masini.
[ VRider @ 29.04.2007. 15:50 ] @
Ne moras ni da skidas taj noviji Slackware. Svaki Slack ce da ti zavrsi. Zasto Slack, a ne nesto drugo? Brz je, radi super, a instalira se manje od 15 minuta.
@fade: ssh -l root 192.1668.2.5 ili ssh [email protected]. [email protected] ce ti vratiti gresku...
[ fade @ 29.04.2007. 16:28 ] @
tek sad videh kakvu sam glupost napisao, a inace koristim ssh skoro svaki dan, ma poenta je da ce raditi bez problema.
[ the_Zak @ 29.04.2007. 19:08 ] @
Hvala ljudi!
Evo baš ću da brobam sve ovo. Držat ću se onih uputstva, tako da vas ne gnjavim ovdje, ali ako nešto neide tu ste :)
[ the_Zak @ 01.05.2007. 10:07 ] @
Sve sam instalirao prema uputstvu i kad treba da se pokrene ispiše mi samo "error loading operating system"
Dakle instalacija je išla ovako:
pokrenuo sam bare.i kernel
kreirao sam linux particiju
instalacija dalje ide bez problema sem što ne instaliram cd2, već samo cd1. jer u uputstvu stoji da je dovoljno za servera cd1.
Sve to lijepo odradi, i dođe do restartovanja, kad posle "error loading operating system".
Dali se to nekom dešavalo?
[ VRider @ 01.05.2007. 13:44 ] @
Verovatno nisi instalirao LILO kako treba. Nisi instalirao, lose si ga podesio, na pogresno si ga mesto instalirao... Mogucnosti koliko hoces. 
Bootuj sistem sa CDa i popravi to.
bare.i root=/dev/hdaX noinitrd ro, ako se ne varam, pise prilikom startovanja diska...
[ risk @ 01.05.2007. 16:28 ] @
verovatno bi uzeo xubuntu 7.04.
zasto xubuntu, mislim da xfce4 manje rama od gnome-a i od kde-a.
7.04 se lako graficki instalira klik klik instaliras
a *ubuntu imaju dosta dobru userbase podrsku sto se tice wiki/forum/software repositoryja.
i da staje na 1 cd
[ fade @ 01.05.2007. 21:21 ] @
Vec je izabran slack 11 koji bi radio bez desktop okruzenja, mislim ,zar je gui potreban za podesavanje dedicated servera koji se posle nekoliko podesavanja iz konzole samo pokrene sa ./hl...
[ VRider @ 02.05.2007. 14:21 ] @
@risk: Sve to sto si naveo cini Xubuntu sjajnim sistemom za desktop (ima stvari koje jos treba ispeglati, ali je ok), ali za jedan server su gotovo potpuno nebitne - narocito server koji treba da vrti samo jednu specificnu aplikaciju.
[ Deda_Mraz @ 02.05.2007. 17:59 ] @
Kako se sredjuje FPS pod Linuxom kada se igra CS jer je meni FPS očajan? toliko da kasni čak 2 sekunde...
[ enaB @ 02.05.2007. 19:08 ] @
Instaliraj drivere za grafičku
[ Deda_Mraz @ 02.05.2007. 19:57 ] @
Instalirao sam pre toga....
[ fade @ 02.05.2007. 20:19 ] @
odradi glxinfo i fps mora da bi bude najmanje 850 ,sto cedega zahteva da bi "imao" 3d acc u cs-u bi trebalo da bude opengl ,a u winecfg ja sam install sa podesavanjima od xp-a ,radi lagano.dodushe probao sam max 8x8 players.
[ the_Zak @ 02.05.2007. 22:09 ] @
Xubuntu sam neko vrijeme koristio kad sam se prvi put susreo sa Linux-om, tako da uporedjivanjem ovih dvoje, slackware mi se cini boljim.
Samo sto ja imam jedan problem s njim.
Kad mi se nekad naglo resetuje PC, posle toga imam gadne muke dok stabilizujem slackware, moram rucno da mu ukljucim chek disk. Dali je to zbog toga sto mi nije podesen lilo, nego ga startujem sa boot CD-a?
[ fade @ 02.05.2007. 22:18 ] @
cim se / particija ne umounta kako treba,e2fsck se automatski pali pri sledecem paljenju, a i ja bi sve one komande stavio u neku skriptu,i stavio da se pale pri paljenju,da se ne mucis tim stvarima.
[ the_Zak @ 04.05.2007. 00:45 ] @
Ovaj Counter sto imam mi nije dobar, nije kompletan.
Gdje mogu da ga downlodujem? trazio sam nesto ali nisam naso, sve nesto klik tamo - klik ovamo i samo se setam od sajtove na Xsajtove.
Dali neko zna gdje mogu da ga downloadujem?
[ fade @ 04.05.2007. 10:26 ] @
Kad vec moram da ponavljam
http://news.softpedia.com/news...server-under-Linux-35607.shtml
Opisan ceo postupak i sve kako se radi, svi linkovi ok,proverio sam,ali dobro,ako je tebi lakse da radis u mraku...
[ risk @ 07.05.2007. 21:39 ] @
Citat: VRider: @risk: Sve to sto si naveo cini Xubuntu sjajnim sistemom za desktop (ima stvari koje jos treba ispeglati, ali je ok), ali za jedan server su gotovo potpuno nebitne - narocito server koji treba da vrti samo jednu specificnu aplikaciju.
Pa brzina podesavanja server-a moze biti jako bitna u okruzenju gde se gube pare kad isti ne radi, dovoljno je samo imati negde set config fajlova za konkretno taj jedan hl deamon.
Takodje, po prirodi pitanja sam pretpostavio da covek nema iskustva sa linuxom, zato sam mu preporucio xubuntu.
Upravo zbog toga sto mu treba server koji ce da vrti jednu jedinu aplikaciju i eventualno sshd ukoliko treba da se promeni neki config ili ip adresa ili tako nesto sitno, Gentoo koji bukvalno ne moze da se instalira bez da se sklopi deo po deo bio bi idealan izbor za iskusnog korisnika (igraonica=>distcc), ali pretpostavljam da razlika nije vredna truda. 5-10% manje vise.
Sto se xubuntu-a tice, ne vidim u cemu je problem da obrise link za podizanje gdm-a iz odgovarajuceg runlevela i time dobije jos 20-50 mega rama, ili jos bolje iscupa graficku i ubacuje je samo po potrebi, time i ustedi po koji interrupt ;)
[ VRider @ 07.05.2007. 22:05 ] @
Hoces da kazes da je brzina podesavanja servera veca na Xubuntuu, nego na Slackwareu? Jedino sto je potrebno da bi radio HL je da stavis ip adresu za mreznu karticu, i nista vise, a to se radi u toku same instalacije. Pokrenes potom par komandi, koje ti ne ginu, koji god linux da koristis. Nakon toga, mozes i da zapakujes novodobijeni direktorijum sa HLDSom da ga imas za ubuduce. Ako zelis jos dalje da odes, mozes sa Slackware diska da izbacis sve pakete koji ti ne trebaju, dodas jos i taj HLDS paket koji si napravio, i imas specijalno prilagodjen Slack koji mozes da instaliras za manje od 10 minuta sa sve Counter Serverom.
[ risk @ 09.05.2007. 18:00 ] @
moracu da probam neki sveziji slack i to sa hlds zvuci zanimljivo.
anyway covek je resio problem.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|