[ nesmajnik @ 26.04.2007. 08:29 ] @
Ja sam ljudi amater za fotografisanje,ali bih voleo da znam kako bih mogao na ovom aparatu CANON A620 da uradim fotografiju koja bi imala "zamazanu" pozadinu,odnosno blur background?!Ne bih voleo da to svaki put radim u Photoshopu!Ima li ikakve sanse da se to uradi sa ovim digitalcem?
Hvala unapred
[ Abdee @ 26.04.2007. 09:12 ] @
Paaa... Vidi pazi ovako... Pre svega skini ili kupi neku knjigu o fotografiji da bi uopste znao zasto i kako se pozadina muti bez PS.

Do tada, ako hoces malu dubinsku ostrinu (a samim tim mutnu pozadinu) uvek gledaj da si u telefoto delu raspona i da radis u AV modu da bi ti blenda uvek bila sirom otvorena. I gledaj da si sto blize objektu koji fotografises.
[ Zarko Silic @ 26.04.2007. 09:25 ] @
Blur zavisi od velicine senzora i konstrukcije objektiva i na to ne mozes da utices.
Medjutim na nesto ipak mozes da utices:
1. Izbor zooma,
2. Mesto sa koga ces snimati i
3. Malo, ali ipak ima uticaja, otvor blende.
Na zalost, na tvom aparatu se nalazi objektiv posebno kontstruisan (GMO tehnology) koji je napravljen da daje extra ostre fotke, ali mu je Canon dodelio 4x opticki zoom i ovo donekle ublazio.
Pokusaj sa blagim digitalnim zoomom. Kod nekih modela moze da pomogne (Ixus 850).
Ovu fotku sam snimio sa 610kom na rastojanju od oko 2,5m, blicem i max zoomom.
(Ako ce ti nesto pomoci).

[ nesmajnik @ 26.04.2007. 10:10 ] @
Hvala na brzom odgovoru!Pokusacu da uradim nesto,u skladu sa vasim savetima.Ako ne...Ostaje mi PHOTOSHO!
[ cozmo_im @ 26.04.2007. 10:17 ] @
Plitak DOF i dobar bokeh su uvek problem sa malim senzorima, i nema nekog leka. Samo trikova.

Treba da budes udaljen od subjekta podosta, da koristis sto vecu telefoto poziciju i da izaberes zgodnu pozadinu koja je sto DALJE od subjekta koji slikas. Mozes ukljuciti i makro ako si blizu subjekta, ali pozadina opet mora piti dosta dalje od subjekta. Sto veci telefoto i sto dalja pozadina su kljuc koji kod malog senzora moze da stvori koliko toliko solidan DOF...

Recimo nesto ovako:

[ nesmajnik @ 26.04.2007. 10:53 ] @
Cosmo_im,slike su ti super.E,to ja hocu ali vidim da je to skoro nemoguce sa ovim aparatom!Sa kojim je aparatom to moguce a da mu je cena do 300 evra?Pretpostavljam da nema,ali bar da pitam.
Hvala ljudi na ovako iscrpnim odgovorima.
[ cozmo_im @ 26.04.2007. 11:44 ] @
Hvala:) I bebac i jabuka su mi fotogenicni, xexe..

Ja sam ovo slikao sa Fuji s6500fd. On ima malo veci senzor od aparata koji ti posedujes, ali je to i dalje ultra-mali senzor u odnosu na senzore u DSLR aparatima.

Probaj da se malo udaljis od subjekta (recimo 2-3m), pri tom gledaj da pozadina bude barem 20-30m iza subjekta (sto dalje to bolje), zumiraj subjekt do kraja i isprobavaj. Portreti i izdvajanje subjekta tako najbolje ispadaju, sa malim senzorom. Ili makro mod...
[ Stefano @ 27.04.2007. 15:28 ] @
Sve je vec receno, samo cu ti dati primere koje sam ja fotkao sa A620, pri maksimalnoj telefoto poziciji i F4.1

[ Zarko Silic @ 27.04.2007. 18:31 ] @
Blur moze biti i “obrnuto”.
Prednosti MFa.
A710iS

[ nesmajnik @ 27.04.2007. 21:04 ] @
Molim te Stefano objasni mi malo terminologiju koju koristis.Na primer sta ti znaci telefoto pozicija i objasni mi ako ti nije problem kako si uradio ovako lepe slike?Da li si koristio maksimalan zum i udaljenu pozadinu?Jooooj,sto mrzim kada sam inferioran u komunikaciji ali sta da radim...Hteo bih da i ovo znam,jer sam odusevljen ovako lepim slikama!

[ Stefano @ 27.04.2007. 23:02 ] @
Koristio sam maksimalni zoom, cvece i nije bilo mnogo daleko ali pozadina je bila dovoljno daleko da bi pri otvoru blende od F4.1 bila relativno zamucena.
Inace sto se tice toga kako sam dobio ovako lepe slike (hvala-hvala), lep Suncan dan, dobro osvetljenje (znaci ono osvetljenje ranog popodneva), bogat kolorit. Od obrade sam uradio samo sharpness u photoshopu.

Pozdrav.
[ cozmo_im @ 28.04.2007. 06:42 ] @
Citat:
zarsilic: Blur moze biti i “obrnuto”.
Prednosti MFa.
A710iS

Ovo moze i ako imas fokus mod "area focus", ukoliko aparat nema manuelni fokus recimo... pa pomeris fokus tacku di oces... cisto da covek zna.
[ Vole Domu @ 28.04.2007. 11:31 ] @
pa niste pojasnili coveku to sto je pitao...
ti na svom aparatu imas izmenjivi (tj zoom) objektiv,,
on ima dve krajnje pozicije:
1.Telephoto
na srpskom uskougaoni, to ti je kad najvise zoomiras
2.Wideangle
sirokougaoni, to je kad skroz "od-zoomiras"

Ono sto je jako bitno kod zoom objektiva je da svaka pozicija ima svoje osobine
tj da zoom nije obicno uvelicavanje
evo jedan prost primer koji objasnjava da iako objekat slikanja zauzima (otprilike) isti prostor na fotki,
fotke se bitno razlikuju (zamucenost pozadine, perspektiva, "slepljenost"...)
[att_img]

Vise o ovome
http://en.wikipedia.org/wiki/Wide-angle_lens
http://en.wikipedia.org/wiki/Normal_lens
http://en.wikipedia.org/wiki/Telephoto_lens
[ xigma @ 28.04.2007. 13:48 ] @
Da, to je dobar primjer (i slike).
Sad je jasno kako fotografi postignu na nekim slikama da mjesec izgleda velik k'o kuća :)

http://www.flickr.com/photos/bobesh14/441871388/
[ Julius Ceasar @ 30.04.2007. 10:06 ] @
Evo i od mene, kao totalnog amatera, par fotki sa aparatom koji takođe poseduje samo 4xzum, model iz 2002 sa senzorom od 4mega pixela.

[Ovu poruku je menjao Julius Ceasar dana 30.04.2007. u 11:33 GMT+1]
[ guru @ 30.04.2007. 15:02 ] @
Evo nekoliko primera kako to radi veliki senzor. Exif prisutan..

[ Nebojsa Milanovic @ 30.04.2007. 16:16 ] @
...a evo primera kako to radi još veći senzor ;)

[ nesmajnik @ 30.04.2007. 16:56 ] @
Mislim da sam napokon ukapirao!Trebalo je samo da u opciji AF Frame da ukljucim AiAF i sada radi kao zmaj!:)

Pogledajte jos ovu sliku...

[Ovu poruku je menjao nesmajnik dana 30.04.2007. u 18:37 GMT+1]
[ gosha @ 30.04.2007. 16:57 ] @
http://en.wikipedia.org/wiki/Bokeh
http://en.wikipedia.org/wiki/Depth_of_field

Poz. Gosha
[ guru @ 01.05.2007. 01:02 ] @
nesmajnik, zamucena pozadina (bokeh) nema nikakve veze sa AiAF :D
[ Backy @ 01.05.2007. 08:33 ] @
@guru
jel si siguran? ;)
nema veze sa dubinom, ali sa (uspešnim) iskorišćenjem iste ima itekako...
[ guru @ 01.05.2007. 22:18 ] @
Ne, bash obrnuto :) AiAF je automatski odabir tachke koji aparat radi umesto tebe, shto je u puno sluchajeva loshe, jer ti ne birash sam gde ce ti na fotografiji biti fokus. Isto ovako bi izgledalo i da si stavio centralnu tacku fokusa, s tim shto bi na 100 fotki AiAF promashio ko zna koliko puta, dok bi sa centralnom (jednom) tachkom ub'o fokus svaki put tamo gde hocesh :)
[ Vole Domu @ 02.05.2007. 22:13 ] @
evo ja da se pohvalim sa jos jednom fotkom
ovo je najbolja Bokeh fotka koju sam uradio do sada...
budite ponosni na mene
[att_img]
[ Backy @ 03.05.2007. 14:51 ] @
jel si koristio neki filter? malo mi sumnjivo da objektiv na s5600 bude tako plitak...

evo sa s6500 slikano kroz protetičarsku lupu :))
http://vitezkoja.byethost31.com/slike/thumbnails.php?album=26
[ BiiigMuzzy @ 03.05.2007. 16:49 ] @
Citat:
Backy: jel si koristio neki filter? malo mi sumnjivo da objektiv na s5600 bude tako plitak...

Nije toliko plitak, ali je krajnji tele polozaj i najveca blenda - vidi se u exifu, 63, tj. 350mm i f3.2

Pozdrav!

[ Vole Domu @ 03.05.2007. 19:31 ] @
bash tako,,,
znaci nije photoshop nisu filteri,,,
nije cak ni RAW bila, zato sto sam bio u selu pa zbog prostora na kartici nisam pucao RAW...
ovog puta mi je vrlo lako fokusirao sa AF, inace na krajnjoj Tele poziciji ume malo da zahebava,
mada dobro sad su bili dobri uslovi......

pozdrav
[ Julius Ceasar @ 03.05.2007. 21:00 ] @
G3, i bez šminke hehehe

[ Marcco9 @ 03.05.2007. 21:06 ] @
evo jedan pogresan fokus....

i jedan pravi...but,too late!!!!!