[ Gotja @ 28.04.2007. 17:49 ] @
Danas sam kupio monitor i ima jedan ne pobudjem pixel (crvene boje)
Kako sam tek kasnije saznao Philips priznaje garanciju samo ukoliko ima vise od 5 mrtvih pixela po jednom inchu
Da li neko moze da potvrdi ovu informaciju ili da neki savet .
Strasno sam iznerviran zbog ovoga
Hvala i
PozZ
[ TGCVugi @ 28.04.2007. 17:57 ] @
Jedan,, mislim da to svaki ima,, nazalost nema garancije za jednog..
[ StORM48 @ 29.04.2007. 00:49 ] @
Po Zakonu RS o zaštiti potrošača imaš pravo da u roku od 90 dana (ako čak uzmemo i super-slobodno tumačenje) neka bude i 7 dana) zameniš proizvod ukoliko isti ima BILO KAKVE anomalije, koje Ti se ne sviđaju. Znači, ovde nije uvršteno pitanje ukusa (ne sviđa mi se način prikaza boja, opšti utisak i tako to, već isključivo kada su kvarovi u pitanju).

Dakle, imaš svako pravo na reklamaciju, nezavisno od toga da li Philips priznaje babe, žabe ili oboje, a posebno nezavisno od toga šta priznaje prodavac.

Dakle, nosi to nazad i zahtevaj novi primerak (NE SERVIS, pošto je kvar tzv. zatečen). Ukoliko bilo šta krenu da uvijaju i tupe, pravac tržišna, pojasni situaciju i zahtevaj povraćaj novca, a ne zamenu (na zamenu pristani isključivo uz njihovo prisustvo i to tako da monitor lično probaš i uveriš se u potpunu ispravnost!).

Ako Ti vrate novac (na šta imaš pravo, s obzirom da monitor praktično nisi koristio ni jedan dan), lepo se pokupi i idi u neku drugu firmu.

Nemoj odustajati od ovog, jer ako to učiniš, prodavac će nas isti način uvaliti sličan monitor i drugom. Mnogo se sporova i reklamacija završi loše po kupca upravo iz razloga nedovoljno jasnog tumačenja uslova garancije. Prosto, NIJE isto da li je kvar nastao u toku korišćenja ili je zatečen. Pošto je ovaj Tvoj zatečen, nemaš ni jedan jedini razlog da pristaneš na korišćenje takvog monitora!

Pozdrav i srećno!
[ Gotja @ 29.04.2007. 22:03 ] @
MIslim da cu to i da uradim.
Sutra bi trebalo da je radan dan ?!?
Samo me jos zanima gde se nalazi trzisna inspekcija tj.gde trebam da odem (koja ulica) ako ovi pocnu da smaraju
Pozdrav
[ skocimish @ 29.04.2007. 23:09 ] @
Drugar je kupio samsung 920n u jednoj prodavnici i rekli su mu da ukoliko monitor ima anomaliju, moze da ga zameni u roku od 7 dana. Kao i tebi, prilikom ukljucivanja, pojavio se bad pixel , odneo ga je i dobio drugi bez problema.
[ Joker @ 30.04.2007. 08:26 ] @
Citat:
StORM48: Po Zakonu RS o zaštiti potrošača imaš pravo da u roku od 90 dana (ako čak uzmemo i super-slobodno tumačenje) neka bude i 7 dana) zameniš proizvod ukoliko isti ima BILO KAKVE anomalije, koje Ti se ne sviđaju. Znači, ovde nije uvršteno pitanje ukusa (ne sviđa mi se način prikaza boja, opšti utisak i tako to, već isključivo kada su kvarovi u pitanju).

Pošto se na jednom drugom forumu vodila diskusija o rešavanju reklamacije na proizvode, molio bih te da navedeš tačan član u kojem to piše. Da u slučaju potrebe mogu da se pozovem na njega. Usmeni dogovor prodavca i kupca da će proizvod da zameni u roku od 7 ili x dana koliko znam nema zakonsku osnovu, nego je dobra volja prodavca.
Postoji opcija kupovine na probu, ali verovatno naši trgovci nisu ni čuli za tako nešto. Evo šta kaže zakon za tu opciju:

8.3. Kupovina na probu
Član 27
Ugovorom između prodavca i potrošača može da se predvidi da se
proizvod pre kupovine može dati potrošau na probu kao i rok trajanja probe koji ne
može biti kraći od sedam dana.
U sluačju iz stava 1. ovog člana potrošač nije dužan da isprobani
proizvod kupi ali je dužan da obavesti prodavca da je odustao od ugovora i da mu
vrati proizvod sa obavezom plaćanja troškova vraćanja proizvoda.
Ako potrošač u roku iz stava 1. ovog člana ne vrati proizvod prodavcu
ili ne obavesti prodavca da je odustao od ugovora, smatra se da je ostao pri ugovoru.
Prodavac ne može naplatiti proizvod potrošaču pre isteka roka u
kojem potroša ima pravo da isproba proizvod i otkaže ugovor.
[ mexico @ 30.04.2007. 08:59 ] @
ZAKON O ZASTITI POTROSACA
.
.
.
5. Prigovor (reklamacija)

Član 22

Potrošač ima pravo da uloži prigovor (reklamaciju) u prodajnom objektu u kome je proizvod kupljen, odnosno usluga pružena ili drugom mestu koje je u tom smislu određeno.

Potrošač može ostvariti pravo iz stava 1 ovog člana uz račun (fakturu) o kupljenom proizvodu, odnosno o pruženoj usluzi.
U mestima u kojima se prima reklamacija, tokom radnog vremena, mora biti prisutno lice ovlašćeno za rešavanje reklamacije.
Ovlašćeno lice donosi odluku o reklamaciji odmah, a u složenijim slučajevima u roku od 15 dana.
Rešavanje reklamacije ne može da traje duže od 45 dana od dana prijema zahteva za reklamaciju.


Član 23

Ako se reklamacijom utvrdi da proizvod sadrži nedostatke, potrošač ima pravo da zahteva nov proizvod ili proizvod odgovarajuće marke (modela, tipa) ili da mu se vrati iznos plaćen za taj proizvod u visini cene tog proizvoda na dan vraćanja ili da mu se, uz njegovu saglasnost, otkloni nedostatak.

Potrošač može ostvariti pravo iz stava 1 ovog člana pod uslovom da ovaj zahtev za reklamaciju podnese čim je otkrio nedostatak, a najdocnije u roku od 90 dana od dana kupovine proizvoda.
Potrošač nema pravo iz stava 1 ovog člana ako je nedostatak na proizvodu nastao njegovom krivicom ili je otklanjanje nedostatka vršilo neovlašćeno lice.
.
.
.

izvor:
www.serbiafood.co.yu/propisi/zastitapotrosaca.htm


Sa druge strane nasao sam i neke druge verzije zakona o zastiti potrosaca... Kome je verovati, pitanje je sad?


[Ovu poruku je menjao mexico dana 30.04.2007. u 10:15 GMT+1]
[ Joker @ 30.04.2007. 11:25 ] @
Taj zakon ne vazi, ovo je vazeci zakon o Zastiti potrosaca
http://www.parlament.sr.gov.yu...ta_detalji.asp?Id=278&t=Z#
[ calexx @ 30.04.2007. 21:33 ] @
Nešto mi se čini, a to mogu da proverim kasnije, da u garantnom listu obično napišu da se ne priznaje određen broj mrtvih ili živih pixela pa onda nisam siguran da li to spada u kvar. U svakom slučaju sam na licu mesta pogledao monitor koji su mi izneli pa pošto sam video da ih nema, dao sam novce.
[ StORM48 @ 01.05.2007. 11:58 ] @
Pošto sam bio svedok izvesnih situacija gde je upravo ovakav nedostatak doveo do odluke tržišne inspekcije da naloži zamenu proizvoda, rekao bih da tržišna u 99% slučajeva ovde donosi odluku u korist potrošača.

Nebitno šta u Zakonu konkretno piše (čak i tom novijem), jer postoje generalne zakonske odrednice koje definišu neka druga prava građanja i potrošača - prvo, papir (garantni list) je pred zakonom (verovali ili ne!) pravno ništavan! Oni mogu da napišu sitnim slovima i da ste obavezni da im po isteku garancije predate u vlasništvo kompletnu imovinu, ali je zakon iznad tih klauzula ispisanih super sitnim slovima. Ovo važi BEZ OBZIRA da li je kupac potpisao nekakav papir ili tome slično. Garantni list, kao takav, počinje da važi tek kada se kupac uveri da je proizvod inicijalno potpuno ispravan, osim kada su u pitanju proizvodi koji su i predmet prodaje oštećenih artikala po sniženoj ceni.

Stvar druga, tržišna inspekcija i više nego dovoljno obraća pažnju na sitnice koje podrazumevaju način konstatacije kvara - da li je utvrđeno stanje ZATEČENO ili je nastalo u toku rada. Kada je ovo drugo, tek tada se garantni list uzima u obzir. Međutim, kada je stanje "zatečeno" (što je definisano time da je proizvod predat kupcu u NEISPRAVNOM STANJU, a bez mogućnosti prethodne probe u maloprodajnom objektu, što je ovde slučaj), ne pribegava se konsultacijama ništavnog papira, već se situacija rešava (kao što već rekoh) najčešće u korist kupca.

Ukoliko prodavac nastavi da insistira na tome da je on u pravu, tržišna inspekcija dodatno može pribeći obezbeđivanju stručnog lica (nešto kao veštak), koji utvrđuje da li sporni proizvod ima navedene nedostatke, čime se potencijalna kazna za pravno lice dodatno uvećava, zbog negiranja činjenica.

Što se mene tiče, nesavesni prodavci su dobrodošli da glume magarce i nadmudruju se sa tržišnom inspekcijom. Kada je ovaj deo zaštite potrošača u pitanju, već nekoliko godina ličimo na zapad u svakom mogućem smislu. Još uvek je najveći neprijatelj poštovanja potrošača, činjenica da su kupci još uvek nedovoljno dobro upoznati sa procedurom i često su unapred ubeđeni u nepovoljan ishod ovakve prijave. Još uvek je rad inspekcije dovoljno kvalitetan samo u većim gradovima, ali neka ovo ostane kao podsticaj kupaca da ne pristaju olako na "uvalljenu" robu.

Citat:
calexx: Nešto mi se čini, a to mogu da proverim kasnije, da u garantnom listu obično napišu da se ne priznaje određen broj mrtvih ili živih pixela pa onda nisam siguran da li to spada u kvar. U svakom slučaju sam na licu mesta pogledao monitor koji su mi izneli pa pošto sam video da ih nema, dao sam novce.


Kolega, ovo je tipičan primer lošeg tumačenja, o kome sam govorio. To sa priznavanjem/nepriznavanjem mrtvih piksela JESTE tačno, ALI samo kada se to desi u toku kasnijeg korišćenja. Kada je kvar (ovde se podrazumeva BILO KAKAV nedostatak ili anomalija u svakom mogućem smislu, koji konkretan primerak svojim nedostatkom nedvosmisleno odvaja od drugih primeraka iz serije) ZATEČEN, tu nema govora o klauzulama o (ne)priznavanju grupisanih, mrtvih, živih, šarenih i veselih piksela. To je anomalija koja je proistekla iz samovolje prodavca koji je, ne dozvoliviši demonstraciju konkretnog primerka na licu mesta, doveo kupca u zabludu o kvalitetu i ispravnosti kupljene robe.

Velika razlika je upravo u toj "sitnici".

Pozdrav

[Ovu poruku je menjao StORM48 dana 01.05.2007. u 13:10 GMT+1]
[ Gotja @ 09.05.2007. 12:00 ] @
Posto sam ja pokrenuo ovu temu mislim da bi trebalo da kazem kako je sve proslo.
Ukratko:
Monitor sam kupio od firme "A" a oni su po veleprodajnoj ceni kupili od firme "B" koja meni izdala garanciju.
Posto firma "A" nije odgovorna(tako oni kazu) ja sam se obratio firmi "B" koja nece ni da cuje za zamenu.

Tada se obracam "udruzenju potrosaca" saljem im e-mail i sat vremena kasnije me zovu i
obavestavaju da su proverili situaciju i da imam pravo na zamenu ili vracanje novca.

ZAtim zovem trzisnu inspekciju (011/ 3227-376) i ljubazan radnik mi sve objasnjava i kaze da donesem garantni list i fiskalni racun

posto fiskalni nisam ni dobio ponovo zovem firmu "A" i oni mi kroz dva dan salju racun kiji izdaje firma "C".
posto sam procitao zakon vezan za potrosace,dobio par pravnih saveta otisao sam u trzisnu inspekciju
gde oni ustanovljavaju privredni prestup i kaznu od 1 do 3 miliona dinara.


.
.
.

I ja dobio novi monitor ISPRAVAN

Budite uporni

pozdrav
[ Joker @ 09.05.2007. 12:21 ] @
To je pravo rešenje :)
Ja imam veoma pozitivna iskustva sa tržišnom inspekcijom u Subotici, moj problem sa jednim dvd playerom je uz pomoć inspekcije rešen. Ne treba odustajati, treba dobro proučiti zakon o zaštiti potrošača, informisati se u udruženju potrošača, da bi kao kupci ostvarili svoja prava.
[ markantz @ 09.05.2007. 12:26 ] @
Ja sam kupio mikrotalasnu u N.S.u i nije radila kad sam je doneo kuci. Posto je vec bilo kasno (oko 22:00) nisam mogao da se žalim isti dan. Sutaradn kad sam otišao na lice mesta nisu hteli da mi daju drugu, jer kazu imaju mnogo reklamacija!!!!. Ja nazovem tržišnu a oni mi kazu da mora ovlašćeni servis da ustanovi da kvar ne moze da se popravi i tek tako moze da se menja, a u servisu kazu da prvi put cuju za tako nest:)).
Posto je distributer neki iz Vladicinog Hana niko ne priznaje njihovu garanciju tako da sam "preko veze" odneo u servis gde su ustanovili kontakt gresku i popravili mi free of charge.
[ StORM48 @ 09.05.2007. 16:10 ] @
Eto, crno na belo, za sve neverne Tome

@joker
Kao što rekoh, jedno je kako prodavac tumači Zakon, a sasvim drugo šta Zakon zaista znači. A država itekako ima interesa u svemu tome - kupci zadovoljni, a država "zaradila" pare od nesavesnih trgovaca.

Da ponovim:
Citat:
StORM48: Što se mene tiče, nesavesni prodavci su dobrodošli da glume magarce i nadmudruju se sa tržišnom inspekcijom.


Na kraju sve dođe na svoje mesto i zato, još jednom - NE PRISTAJTE OLAKO NA VEŠTO SMIŠLJENE KLAUZULE "SAVESNIH" PRODAVACA!

Ovo posebno važi baš za proizvode koji "kao" nemaju garanciju ili imaju neke odrednice koje podrazumevaju "ograničenu" garanciju. Zakon ne poznaje ograničenu garanciju u trenutku kupovine i to je cela priča. Kada niste sigurni, pitajte - uvek će se naći neko ko poznaje materiju.

Pozdrav
[ easyyu @ 18.06.2007. 00:03 ] @
Zanimljivo...ja o ovome nisam ni znao..
Ja pak imam problem sa Samsungu 940BF TFT monitorom..
Naime imam dead pixel..po meni mozda cak i 4 na jednom mestu a na drugom oko 2...
Nikako ne mogu tacno da izracunam broj tih pixela pa vas pitam kako da ih izracunam!
Monitor je kupljen pre oko godinu dana...i to u Szegedinu..posto je tada bio jeftiniji za oko 150e nego u Srbiji!
I jos nesto..jel se u slucaju vise od 5 pixela dobija odma nov monitor ili se ceka doticni na popravu?
[ vanja.vujaklija @ 18.06.2007. 16:10 ] @
Prema trenutno važećem ISO 13406 standardu koji reguliše to pitanje (koji uskoro treba da se menja) dozvoljeno je 5 defektnih pixela na milion piksela.

Mrtve piksele je teško izbeći. Čak i proizvođači vrhunskih monitora propisuju koliko je mrtvih piksela dozvoljeno.
[ filla87 @ 22.06.2007. 19:25 ] @
Brate Gotja daj neki savet,i ja imam jedan mrtav pixel na LG 194wt ,takodje zatecen kvar.reklamirao sam tamo gde je kupljen medjutim kazu da reklamiram kod onog ko izdaje garanciju a to je COMTRADE.Pvo sam pola sata trazio ono njihovo predstavnistvo a onda su mi rekli da je za LG to ispravan monitor i moraju biti bar tri mrtva da mi zamenili.Odmah nakon toga sam otisao u TRZISNU (zato sto sam citao ovu temu inace bi sve ostalo kako jeste) i podneo tamo onu prijavu ili sta vec i sada cekam da mi se jave i kazu sta ce biti povodom ovog.Imate li jos neki savet da uradim jos nesto ili da cekam...?Uzasno me nervira ta tackica jer je bas na sredini monitora i to svetlo zelene boje.
[ Gotja @ 23.06.2007. 10:16 ] @
Kao sto sam vec rekao kod mene su ustanovila problem sa garancijom i fiskalnim racunom
pa je cela moja stvar prosla munjevito
inace sam kontaktirao i udruzenje zastite potrosaca, pa sam razgovarao i sa nekim pravnicima
i svi su me ubedjivali da trebam da dobijem novi monitor i da budem uporan.
ocekujem da ces nam za 10-ak dana javiti dobre vesti
[ StORM48 @ 24.06.2007. 01:47 ] @
Citat:
vanja.vujaklija:Mrtve piksele je teško izbeći. Čak i proizvođači vrhunskih monitora propisuju koliko je mrtvih piksela dozvoljeno.


Da, ali ti isti proizvođači proizvode i modele koji "ne znaju" za mrtve piksele. To može značiti samo jedno - mrtvi pikseli nisu nužno zlo, već zlo proisteklo iz štednje u kvalitetu. Sve dok potrošačko društvo pristaje na anomalije koje se predstavljaju kao nekakva tobožnja elementarna nepogoda, dotle će i proizvođači da forsiraju krš primerke za nimalo niže cene.

Nekad ne mogu da poverujem kako se ljudi mogu pomiriti da ispred očiju imaju nekakve šarene tačkice, iako slične krive-drine nisu izvodili ni televizori iz pedesetih. Da li je moguće da se pola veka kasnije žmuri pred očiglednom lakrdijom? Kada niko ne bi pristao da kupi takvo đubre, niko ne bi ni proizvodio.

Ja prvi nikada neću kupiti monitor koji ima vek trajanja do iznošenja iz radnje.

Pozdrav
[ Milan Gligorijevic @ 20.07.2007. 18:20 ] @
Citat:
easyyu: Nikako ne mogu tacno da izracunam broj tih pixela pa vas pitam kako da ih izracunam!
Vidim da mnogi imaju problema sa mrtvim pixelima, a i ja očekujem skoro jedan TFT pa reko da se pripremim na vreme ;)

Evo nekoliko programa za lakše otkrivanje mrtvih pixela.Dead Pixel Buddy 1.1 ~ 26KB
info:
http://www.laptopshowcase.co.uk/downloads.php?id=1
Dead Pixel Tester ~ 188KB
info:
http://www.dps.uk.com/freeware_DTP.htm
http://www.pctv.co.yu/software/dpt.htm

Ima ih još ali mislim da je ovo sasvim dovoljno. Kome nije, tu je google, a evo imena još par programa: Pixel Persistence Analyzer, UndeadPixel, LCD Analyzer, TFT Test
[ Milan Gligorijevic @ 20.07.2007. 20:50 ] @
Još malo sam pretraživao oko ovih stvari i našao jedan zanimljiv sajt pa da podelim sa ostalima.
How to Fix a Stuck Pixel on an LCD Monitor
[ night-shift @ 20.07.2007. 21:39 ] @
Ja sam sa LG-a L204 WT uklonio dva zaglavljena piksela trljanjem prstom po njima.

I da kucnem u drvo, svi svi su sada OK
[ aleksandar.dragojlovic @ 20.07.2007. 23:54 ] @
Moj problem : imam notebook koji ima ugradjen citac kartica. Do pre par dana nisam imao potrebe da koristim taj citac, ali sada mi treba, i video sam da ne radi. Reklamirao sam i oni hoce da ga poprave (na servisu je i REKLI SU DA JE GRESKA DO PROIZVODJACA). Imam li prava da trazim nov racunar ako se zna da sam racunar kupio pre tacno 70 dana???

Hvala
[ Memomax @ 21.07.2007. 00:16 ] @
Citat:
StORM48: Da, ali ti isti proizvođači proizvode i modele koji "ne znaju" za mrtve piksele. To može značiti samo jedno - mrtvi pikseli nisu nužno zlo, već zlo proisteklo iz štednje u kvalitetu. Sve dok potrošačko društvo pristaje na anomalije koje se predstavljaju kao nekakva tobožnja elementarna nepogoda, dotle će i proizvođači da forsiraju krš primerke za nimalo niže cene.

Nekad ne mogu da poverujem kako se ljudi mogu pomiriti da ispred očiju imaju nekakve šarene tačkice, iako slične krive-drine nisu izvodili ni televizori iz pedesetih. Da li je moguće da se pola veka kasnije žmuri pred očiglednom lakrdijom? Kada niko ne bi pristao da kupi takvo đubre, niko ne bi ni proizvodio.

Ja prvi nikada neću kupiti monitor koji ima vek trajanja do iznošenja iz radnje.

Pozdrav


pre svega, postoje pixeli i subpixeli, tako bi trebalo razjasniti o cemu se govori, jer to nisu iste stvari.

mislim da je pogresno u ovom slucaju govoriti o "kvaru". monitor je funkcionalan, i za odredjeni model postoji odredjena tolerancija koliko pixela ili subpixela moze da ima, i za koje proizvodjac priznaje reklamaciju. kod nas se ljudi uglavnom srecu sa subpixelima koji se vide na ekranu, i mislim da je vise stvar dobre volje prodavca da li ce ti dati drugi monitor ili odbiti reklamaciju. to sto je neko uspeo da uz pomoc inspekcije dobije drugi monitor nema veze sa zakonom nego sto je nasim kompjuterskim firmama lakse da daju drugi nego da imaju inspekciju na vratu, jer ionako rade vecinom trange frange.

zakon stiti potrosace, ali ne moze se reci da je prodavac obavezan da ti nesto zameni za novo ako je proizvodjac naveo da neka sprava ima odredjenu toleranciju. a inspekcija nema pojma sa tumacenjem zakona, nego po navici staje na stranu malog nezasticenog potrosaca u sukobu sa velikim lihvarima, tako da to ne bi trebalo mesati s tim da oni bogzna kako stite zakon. ko sto rekoh, svakom mogu da nadju neke nepravilnosti u radu, pa onda prodavac radije ustukne nego sto je zakon zaista protiv njega.

a da je kvalitet svega opao do katastrofalnih granica, to je cinjenica.
[ Ilic Igor @ 21.07.2007. 00:34 ] @
Mislim da je greška kupca, svako ima pravo kad nešto kupi da to na licu mesta i proba da li radi.
Tako kada sam ja kupovao monitor, lepo stavim pare sa strane i kažem uključi i stavi belu pozadinu. Lik je to uradio prešao sam pogledom par puta
ustanovio da nema greške i uzeo monitor, a pare ostavio.

Prosto?
[ Srđan Pavlović @ 21.07.2007. 09:01 ] @
Vrlo korisna tema i informacije. I ja planiram kupovinu TFT-a uskoro, pa me zanima,
vezano za ovaj poslednji post,u kome se opisuju neki programcici, da li postoji mogucnost da neki od tih programcica poneses
na USB-u i da zamolis prodavca da testiras monitor na licu mesta (nesto ne znam koliko njih bi bilo
viljno da ti omoguci tako nesto)?
Pozdrav, Srdjan.
[ Milan Gligorijevic @ 21.07.2007. 09:09 ] @
Programčiće možeš staviti na USB, nije potrebna instalacija za njihovo pokretanje. Ako te pusti da pogledaš monitor, verovatno će te pustiti i da testiraš sa programima.
[ calexx @ 21.07.2007. 09:32 ] @
Ja sam mislio da nešto konkretno rade a oni samo daju pozadine da se lakše primete. Jedva sam rešio da probam, nisam video neki mrtav pixel pa sam se uplašio da ih sada ne detektuje. :)) Inače su meni u radnji gde sam kupio ponudili nešto slično, ja gledam monitor a oni pitaju koju boju da puste pa menjaju. U svakom slučaju bih pažljivo pogledao u radnji a ako ne dozvoljavaju, tražio garanciju da mogu da vratim ako kući otkrijem defekt.
[ ghost2k3 @ 21.07.2007. 09:47 ] @
Sta ako si ti mala radnja koja je od dobavljaca uzela monitor sa mrtvim pixelom i hoces da ga vratis? Jel tu postoji zastita potrosaca?
[ anon70939 @ 21.07.2007. 14:49 ] @
Ja sam video kako je ispred mojih ociju jedan prijatelj "popravljao" mrtvi piksel tako sto ga je jako pritisnuo noktom.
neverovatno!!!
A i ako ne uspete tako da ga popravite, mozda napravite nekoliko mrtvih piksela, pa cete steci pravo na reklamaciju :D
[ Srđan Pavlović @ 22.07.2007. 14:06 ] @
haha, strasno :)
Trebalo bi onda da uz TFT monitore daju i uputstva kako se noktima resavaju
mrtvi pikseli... :)
Takve stvari smatram da su neispravne i ne treba ih tolerisati kako se prodavci i dobavljaci ne bi
navikli da im to prolazi. Znaci OTPOR! :)
[ qazqaz @ 23.07.2007. 01:39 ] @
Licno iskustvo: Kupim pre par meseci laptop, pregledam monitor - ok. Dam 1k e i kupim.
Nakon 2 meseca pojavi se 1 mrtvak plave boje. Pogledao sam po netu i vidim da ponekad pali fora sa trljanjem oko mrtvog pixela.
Posao sam rukom ka monitoru da trljam, i slucajno udarim prstom 1 cm od mrtvaka. Mrtvak nestao!!!! LOL!
Nakon mesec dana pojavi se ponovo isti plavi mrtvak, na istom mestu, i ja sad namerno udarim na 1 cm od njega i on ponovo nestane! Odusevljenje!
Znaci, samo blagi udarac prstom pored mesta... Probati na svoju odgovornost, ako nista pre toga nece.
[ anon70939 @ 23.07.2007. 18:05 ] @
znaci ima slicnih iskustava hahahahahhahaa

Eto nasli smo lek sa mrtve piksele s kojima se inace svi previse opterecuju (ipak nije jeftina stvarcica).
[ Gosovic @ 23.07.2007. 18:08 ] @
Postoje mrtvi i nepobudjeni pikseli, ovi drugi svetle i moguce ih je srediti tako sto se cackaju (pritisnu). A ako je mrtav piksel onda je mrtav i tu nema pomoci. Sto se tice varijante da po zakonu moraju da ti zamene neispravan uredjaj iliti uredjaj sa anomalijom, to stoji, samo sto se monitor sa par mrtvih piksela vodi kao ispravan pa prema tome ne moze se zakonski traziti zamena.
[ StORM48 @ 24.07.2007. 01:20 ] @
Citat:
Memomax: pre svega, postoje pixeli i subpixeli, tako bi trebalo razjasniti o cemu se govori, jer to nisu iste stvari.

mislim da je pogresno u ovom slucaju govoriti o "kvaru". monitor je funkcionalan, i za odredjeni model postoji odredjena tolerancija koliko pixela ili subpixela moze da ima, i za koje proizvodjac priznaje reklamaciju. kod nas se ljudi uglavnom srecu sa subpixelima koji se vide na ekranu, i mislim da je vise stvar dobre volje prodavca da li ce ti dati drugi monitor ili odbiti reklamaciju. to sto je neko uspeo da uz pomoc inspekcije dobije drugi monitor nema veze sa zakonom nego sto je nasim kompjuterskim firmama lakse da daju drugi nego da imaju inspekciju na vratu, jer ionako rade vecinom trange frange.

zakon stiti potrosace, ali ne moze se reci da je prodavac obavezan da ti nesto zameni za novo ako je proizvodjac naveo da neka sprava ima odredjenu toleranciju. a inspekcija nema pojma sa tumacenjem zakona, nego po navici staje na stranu malog nezasticenog potrosaca u sukobu sa velikim lihvarima, tako da to ne bi trebalo mesati s tim da oni bogzna kako stite zakon. ko sto rekoh, svakom mogu da nadju neke nepravilnosti u radu, pa onda prodavac radije ustukne nego sto je zakon zaista protiv njega.

a da je kvalitet svega opao do katastrofalnih granica, to je cinjenica.


Pre svega, zamolio bih Te da pročitaš CELU temu, pre nego što kreneš da repliciraš.
Nisu ovde kupci razmaženi i inspekcija nadrndana na prodavce, pa se, kako kažeš - "ne moze se reci da je prodavac obavezan da ti nesto zameni za novo"

Netačno. Upravo je tumačenje prava kupaca, najslabija karika našeg tržišnog sistema. Ti, kao kupac (pardon SVETI GOSPODIN KUPAC) u svakoj normalnoj državi (ovo je posebno izraženo u USA) imaš pravo da vratiš proizvod od 15 do 30 dana (češće ovo drugo) od datuma kupovine, čak i pod izgovorom da Ti se "prosto ne sviđa i ne zadovoljava te u funkcionalnom ili estetskom pogledu".

OK, možda je ovakav sistem svetlosnim godinama daleko od nas, ali se pozitivan pomak vidi. Problem sa razumevanjem tematike zadire mnogo dublje od naklapanja o tome šta su pikseli i sabpikseli (inače, ako je to bilo pitanje, hvala - znam odgovor). U pitanju je OSNOVNO PRAVO svakog kupca, svakog proizvoda i tu se niti monitori, niti veš mašine i kosilice za travu, NE MOGU razlikovati. Dakle, svaki kupac ima pravo da proveri ispravnost proizvoda pre ili neposredno nakon kupovine (ukoliko mu proba nije omogućena u objektu, on je treba izvršiti kod kuće). Tek kada se uveri da je sve ispravno, onda počinje primena "opsega tolerancije". Dakle, zamisli to ovako - otišao si u neku poznatu prodavnicu bele tehnike i verovatno nekada primetio frižidere koji imaju poneku ogrebotinu ili im fali natpis, logotip ili jedna polica. Naravno, police ne ulaze u garanciju, a ogreban frižider NEMAJU PRAVO da Ti prodaju kao potpuno ispravan. Ako ne veruješ, slobodno se uputi u neku ovakvu trgovinu, pa probaj da kupiš (čućeš odgovarajući komentar od prodavca). Dakle, kvar koji nastupi tokom korišćenja, a koji nije obuhvaćen garancijom, ne ostavlja mogućnost naknadne reklamacije, odnosno servisa bez nadoknade. Problem za mrtvim pikselima je sasvim druge prirode - kupac je smišljeno doveden u zabludu da je kupio proizvod po sopstvenoj meri, jer nigde u časopisima ili na internetu, pa i u katalozima, ne stoji fotografija monitora sa mrtvim pikselom.

Koliko je potrebno tupiti da bi ovo postalo kristalno jasno?

Citat:
Gosovic: Sto se tice varijante da po zakonu moraju da ti zamene neispravan uredjaj iliti uredjaj sa anomalijom, to stoji, samo sto se monitor sa par mrtvih piksela vodi kao ispravan pa prema tome ne moze se zakonski traziti zamena.


Vodi se kao ispravan, ali na gore opisan način. Ispravan je ako se pokvari nakon kupovine, a NE ukoliko je mrtav piksel već tu, a kupcu nije pružena mogućnost da isproba monitor PRE kupovine. Štaviše, kupcu NAJČEŠĆE nije pružena mogućnost ni da vidi ili opipa monitor (popularna "mačka u džaku").

I dokle više to - "mrtvi pikseli se ne priznaju bla, bla..."?
Mogu oni da napišu da ni displej ne mora da ima, ali Zakon kaže drugačije i to je to.

Haha, pa proizvođači hard diskova su decenijama lupetali kako je "njihovo neotuđivo pravo da kapacitet mere kako žele i da ih ISO standardizacija ne zanima", pa ih je američki federalni sud oglobio (prvi je kaznu popio WD) i nakon što su UVREĐENIM kupcima (onima koji su se osetili prevarenim) isplatili nekoliko miliona dolara, počeli su diskove da obeležavaju karakterističnim stikerima, na kojima jasno piše (1GB=1.000.000.000 bytes). Vidim pomoglo im je to što su rekli: "ne zanima nas zakon, mi ćemo da radimo ovako".

Pozdrav
[ Java Beograd @ 24.07.2007. 08:43 ] @
U Nemačkoj možeš da kupiš majicu, duks, bilo koji deo garderobe i dođeš sutra u istu radnju, pokažeš račun, vratiš robu i dobiješ kintu nazad. Najveća lagodnost za kupce je da prodavci NIŠTA ne komentarišu. Uzmu robu, otkucaju storno na kasi i daju kintu.

Moram priznati, ovo sam uradio samo jednom, u velikoj robnoj kući, dan nakon kupovine. Zaista ne poznajem nemački zakon potrošačima.
[ examples @ 25.07.2007. 10:58 ] @
I treba tako, kad su svi prilikom kupovine vezani samo za cenu i da je sto jeftinije. Malo ko se raspita uopste o samom prodavcu, jer nije cena samog racunara ili monitora ono sto das prvi put inicijalno, kad ga preuzimas. Mulja se preko oglasa iz stanova i ko zna kako...
Sto se tice kupovine monitora sa mrtvim pixelima i tu je izbor lak, prodavac koji nece da ti ukljuci monitor ili racunar pre kupovine i nije prodavac. To je klosar, bez obzira na ime i velicinu firme.
Kao moj(nekakav trgovac racunara) savet za kupovinu monitora, postoje proizvodjaci koji daju i na jedan mrtav pixel garanciju u prvoj godini garantnog roka, bez obzira da li je to prvog dana ili posle 5 meseci.
[ Java Beograd @ 25.07.2007. 16:30 ] @
Pazi, u Tehnom**ketu (velika robna kuća tehnike) a ni u Tehnoma**ji niko ti ne uključuju uređaj. Ni mašinicu za brijanje, ni fen, ni TV, ni DVD. Ništa. Takva su pravila za prodavce. Što bi on kršio pravila poslodavca ?
Ali, iz prve ruke znam da ako proizvod nije u redu, ili se desi kvar u narednim skorim danima, zamenjuju proizvod bez komentara.
[ examples @ 25.07.2007. 21:32 ] @
Ma super je to sto smo dosli u stadijum da se racunari kupuju usput u marketima uz prasak za ves i kucne potrebstine, ali ja pricam o tome da je bitniji izbor prodavca od robe koju kupujes. Jer prodavac je tu, ne samo da ti proda proizvod vec i da ti prenese iskustva dobra ili losa. Kazem iz ugla prodavca, jer sam znam koliko treba da titram jaj.. kupcu i da mu ugadjam, a taj veliki market ako nema vremena da ti se posveti, kad ti prodaje nesto, onda neka smanji obim posla pa neka se pruzi koliko moze.
[ Memomax @ 27.07.2007. 11:30 ] @
Citat:
StORM48: Vodi se kao ispravan, ali na gore opisan način. Ispravan je ako se pokvari nakon kupovine, a NE ukoliko je mrtav piksel već tu, a kupcu nije pružena mogućnost da isproba monitor PRE kupovine. Štaviše, kupcu NAJČEŠĆE nije pružena mogućnost ni da vidi ili opipa monitor (popularna "mačka u džaku").

I dokle više to - "mrtvi pikseli se ne priznaju bla, bla..."?
Mogu oni da napišu da ni displej ne mora da ima, ali Zakon kaže drugačije i to je to.

Haha, pa proizvođači hard diskova su decenijama lupetali kako je "njihovo neotuđivo pravo da kapacitet mere kako žele i da ih ISO standardizacija ne zanima", pa ih je američki federalni sud oglobio (prvi je kaznu popio WD) i nakon što su UVREĐENIM kupcima (onima koji su se osetili prevarenim) isplatili nekoliko miliona dolara, počeli su diskove da obeležavaju karakterističnim stikerima, na kojima jasno piše (1GB=1.000.000.000 bytes). Vidim pomoglo im je to što su rekli: "ne zanima nas zakon, mi ćemo da radimo ovako".

Pozdrav


procitao sam ja pazljivo temu, ali ti uporno mesas dve stvari, postovanje zakona i dobre poslovne obicaje.

pored toga, uporno pricas o "neispravnim" uredjajima. da li mozes da razumes da TFT sa jednom zelenom tackicom NIJE NEISPRAVAN. to kaze i proizvodjac u propratnom materijalu, i na taj nacin se legalno zastitio. osim onih serija za koje proizvodjac jasno kaze da im je tolerancija 0 (nula). i ne znam u kom "Zakonu" pise drugacije?

to sto ce u USA da ti ga zamene bez pitanja je sasvim druga prica.

i to rade ne zato sto ih "Zakon" primorava da ti zamene majicu koja ti se ne svidja nego zato jer je konkurencija stravicna, i jer ces otici u drugih milion radnji u okolini koje hoce i izgubice te kao kupca. to samo znaci da nam je potrebna sto veca konkurencija i onda ce biti bolje za sve nas.
[ aleksandaraleksandar @ 27.07.2007. 16:01 ] @
Citat:
Java Beograd: U Nemačkoj možeš da kupiš majicu, duks, bilo koji deo garderobe i dođeš sutra u istu radnju, pokažeš račun, vratiš robu i dobiješ kintu nazad. Najveća lagodnost za kupce je da prodavci NIŠTA ne komentarišu. Uzmu robu, otkucaju storno na kasi i daju kintu.

Moram priznati, ovo sam uradio samo jednom, u velikoj robnoj kući, dan nakon kupovine. Zaista ne poznajem nemački zakon potrošačima.


u vezi ovoga i zakona u srbiji....

Citat:
StORM48:Netačno. Upravo je tumačenje prava kupaca, najslabija karika našeg tržišnog sistema. Ti, kao kupac (pardon SVETI GOSPODIN KUPAC) u svakoj normalnoj državi (ovo je posebno izraženo u USA) imaš pravo da vratiš proizvod od 15 do 30 dana (češće ovo drugo) od datuma kupovine, čak i pod izgovorom da Ti se "prosto ne sviđa i ne zadovoljava te u funkcionalnom ili estetskom pogledu".


samo mali istorijat problema...
jos je zakon iz 80 i neke podrazumevao da kupac ima pravo da vrati robu u roku od 7 dana, ako ne odgovara onome što je prodavac naveo kao osobine prodate robe.

kasnije su nastali problemi tipa "da li je to zaista ta plava boja koju je kupac želeo i prepričavanje onoga što je prodavac rekao", koji naravno uvek tvrdi da to što se navodi nije rekao.

novi zakon rešava upravo to: kupac ima pravo da vrati i ISPRAVNU robu. jednostavno ima pravo. to nije ono što je on mislio da jeste. bez ikakve rasprave.

setite se samo "argumenata" povodom fiskalizacije.... prvo su nas ubeđivali kako to njih košta para i para, zaboravljajući da taj porez plaća kupac, a ne prodavac. on ga samo u naše ime, tehnički daje državi.
onda su sledila pitanja "a jel vam treba fiskalni račun"...

[ calexx @ 27.07.2007. 19:11 ] @
Nisam baš siguran koliko je kod nas moguće da se nešto tek tako vrati a čini mi se da sam čuo da i po zapadu hoće da ukinu zbog zloupotreba, valjda su naučili od naših. ;) Priča se da je sad moda da se pazari recimo audio CD, prereže kući i sutra vrati. Ili još bolje, ljudi uzmu laptop, odu na letovanje/zimovanje/simpozijum a kada se vrate, odnesu laptop nazad i uzmu pare. Hm, ako kod nas postoji ovo u zakonu, koliko dana je dozvoljeno? ;)
[ anon70939 @ 27.07.2007. 19:43 ] @
Ja sam godinu dana radio u METRO Cach & Carry-u i pouzdano znam da bilo sta sto se kupi moze da se vrati posle 8 dana. Oni sa tim nemaju nista, nego jednostavno vrate dobavljacu, tako da nemaju nikakvih gubitaka. Toliko vazi i garancija, tipa da ti zamene skroz za drugi ili da ti vrate novac, a posle toga je servis kod ovlascenog servisera. Doduse tim ljudima koji rade u servisu kupaca (garancije i reklamacije) je receno da pokusaju da ih odgovore, ali na kraju ako zagusti onda da ipak pristanu. Mada znam da i kad istekne tih 8 dana, pa ako nas navalite da hocete da vam se vrate pare ili da se zameni, i cvrsto ste odlucili do te mere da cete zvati inspekciju, isto moraju da vam izadju u susret. Mada, u tom slucaju zovu poslovodju i ako se on zainati zbog vase nekulture i neljubaznosti, onda ipak od vracanja nema nista.

Zbog svega toga je ipak METRO, koliko ga god mazali, ipak dobar prema kupcima.

Naravno ne moramo uvek da budemo seljacine i da iskoristavamo to, uzimajuci navedeni laptop, pa kad ga iskoristimo za nase potrebe, onda i da ga vratimo.

Znam par primera kad su nase domacice vracale posle 6-7 dana upotrebljavane ves masine s razlogom da im se grudva deterdzent?!?!?!
Pa isto neka zena kupila detetu neku ogromnu plisanu igracku, i vratila posle 5 dana s razlogom da je meda razrok. (verovatno nije uspela da iznenadi svoje razmazeno dete).

I posle se ljutimo na "neljubazne" radnike koji ovakve stvari prezivljavaju mnogo puta u toku svoje smene, i ocekujemo od njih da nam titraju jaja jer smo dosli sa 1000 dinara u dzepu i hocemo da se osecamo kao u nemackoj, a u stvari pravimo sprdnju od sebe jer na taj nacin ni malo ne licimo na zapad.

Uvek ce ovo biti balkan.
[ StORM48 @ 27.07.2007. 23:14 ] @
Citat:
Memomax: procitao sam ja pazljivo temu, ali ti uporno mesas dve stvari, postovanje zakona i dobre poslovne obicaje.

pored toga, uporno pricas o "neispravnim" uredjajima. da li mozes da razumes da TFT sa jednom zelenom tackicom NIJE NEISPRAVAN. to kaze i proizvodjac u propratnom materijalu, i na taj nacin se legalno zastitio. osim onih serija za koje proizvodjac jasno kaze da im je tolerancija 0 (nula). i ne znam u kom "Zakonu" pise drugacije?


Ne, biće da Ti mešaš stvari.

Ja sam lepo napisao, ali je očigledno napisano na nekom nesrpskom jeziku... klingonskom valjda, pošto je već toliko nerazumljivo!?

Potrudi se da razdvojiš dve stvari:

-priznavanje garancije zbog kvara
-priznavanje prava kupca da ima pravo da BIRA

Znači, još jedan, milioniti put (hipotetička situacija):

1. Došao sam u prodavnicu i video monitor Samsung ZGM-1234 (izmišljen model), koji mi se sviđa, ali prodavac ne želi da ga uključi da bih ja video kvalitet slike i sve ostalo što me interesuje. OK, prihvatam to i nosim monitor kući i nakon probe i korišćenja ustanovljavam da sve radi. Ubrzo nakon toga, pojavljuje se mrtav piksel i ja počinjem da ludim, ali SAM SVESTAN da nemam garanciju na to, sve dok se mrtvi pikseli ne prošire, i to isključivo ako su grupisani. Ovde NEMAM pravo na reklamaciju, jer je situacija čista (monitor je bio ispravan u početku korišćenja i kako se i proizvođač ogradio, mogu samo da ih mrzim i lobiram kod prijatelja & neprijatelja, da nikada ne kupe Samsung monitore.

2. Isto tako sam došao u prodavnicu, ali ovaj put mi je prodavac izašao u susret, pokazao monitor, pustio me da ga malo pipnem, detaljnije osmotrim i tako dalje. Zadovoljan, odneo sam monitor kući i ODMAH nakon prvog uključenja, pojavio se mrtav piksel. Iako se to desilo ODMAH, garancija ni ovde ne važi, jer sam probom na licu mesta, utvrdio da je monitor BIO ispravan i opet ista priča - NEMAM pravo na reklamaciju, jer je situacija čista i kako se i proizvođač ogradio, mogu samo da ih mrzim i lobiram kod prijatelja & neprijatelja, da nikada ne kupe Samsung monitore.

3. Ponovo sam kupio monitor. Prodavac nije hteo ni da čuje za nekakvu demonstraciju monitora (čak ni kutije od spolja), i ja sam ipak pristao na to i odneo monitor kući. Čim je prvi put uključen, mrtav piksel po sred ekrana. OVO ne spada u garanciju, ALI SE NIJE DESILO u toku korišćenja, već je anomalija (znači ne kvar, nego anomalija, koja postoji kao zakonska definicija!) bila prisutna mnogo pre nego što sam ja taj primerak kupio. Kako mi nije bilo omogućeno da isprobam monitor na licu mesta, smišljeno sam doveden u zabludu da sam kupio ono što sam hteo, a ustvari sam dobio nešto što se ne vidi ni na jednoj slici, niti na kutiji jasno i krupno piše - "Ako se pri prvom uključenju na monitoru pojavi mrtav piksel, mi vam ne možemo pomoći, jer se to ne priznaje u okviru garancije".

Kapiraš? Ovde se uopšte ne radi o priznavanju/nepriznavanju garancije, već o ugrožavanju osnovnog prava kupca da izabere ono što nema ni jednu "ogrebotinu". Eto, smatraj mrtve piksele analognim nekoj ogrebotini na automobilu/frižideru. Ni za to ne postoji garancija, ali svaki kupac IMA pravo da zahteva nov proizvod ili otklanjanje nedostataka, bez obzira što toga nema u garantnom listu, a sve zato što mu nije omogućeno da detaljno proveri ispravnost i ustanovi eventualne nedostatke.

Dakle, mrtvi pikseli "nisu kvar". Oni su ANOMALIJA, a anomalijom se definiše sve što izlazi iz okvira uobičajenog, a nije kvar. Jer, ako ne spada u anomalije, onda bi moralo da bude "feature", odnosno da bude prisutno na doslovno svim primercima monitora i to na identičnim mestima, u identičnom broju.

Damn, damn...

Da li je barem malo jasnije, pitam se?

Pozdrav
[ StORM48 @ 27.07.2007. 23:43 ] @
Citat:

ZAKON O ZAŠTITI POTROŠAČA


5. Prigovor (reklamacija)

Član 23.

Ako se reklamacijom utvrdi da proizvod sadrži nedostatke, potrošač ima pravo da zahteva nov proizvod ili proizvod odgovarajuće marke (modela, tipa) ili da mu se vrati iznos plaćen za taj proizvod u visini cene tog proizvoda na dan vraćanja ili da mu se, uz njegovu saglasnost, otkloni nedostatak.

Potrošač može ostvariti pravo iz stava 1. ovog člana pod uslovom da ovaj zahtev za reklamaciju podnese čim je otkrio nedostatak, a najdocnije u roku od 90 dana od dana kupovine proizvoda.

Potrošač nema pravo iz stava 1. ovog člana ako je nedostatak na proizvodu nastao njegovom krivicom ili je otklanjanje nedostatka vršilo neovlašćeno lice.I. Pravo potrošača na jasne informacije

Član 25.

Potrošač ima pravo da bude informisan, na razumljiv način, o svojstvima i karakteristikama proizvoda koje kupuje, ili uslugama koje koristi, o načinu korišćenja i održavanja proizvoda i opasnostima do kojih može doći prilikom njegove nepravilne upotrebe, kao i o riziku koji se odnosi na usluge koje koristi.

Informacije iz stava 1. ovog člana, za proizvode za koje je to zakonom, odnosno tehničkim propisom određeno, treba da budu sadržane u priloženom tehničkom uputstvu, uputstvu za upotrebu, odnosno deklaraciji.

Član 26.

Ako to priroda proizvoda, odnosno usluga dozvoljava, potrošač može da zahteva da mu se proizvod, odnosno usluga pokaže ili demonstrira.

Član 27.

Proizvodi koji su upotrebljavani, popravljeni ili sa nedostatkom, odnosno proizvodi čija su upotrebna svojstva na drugi način ograničena, moraju biti izdvojeni, na uočljiv način istaknuta oznaka koja upozorava na prodaju takvih proizvoda i svaki takav proizvod obeležen.

Član 28.

Proizvodi koji su izloženi u prodajnom objektu, a nisu za prodaju, moraju biti posebno obeleženi oznakom nisu za prodaju ili uzorak kako potrošač ne bi stekao utisak da se ti proizvodi mogu kupiti.

Član 29.

Potrošač mora biti obavešten o obimu uslovima i načinu reklamacije proizvoda sa nedostatkom ili neodgovarajućih usluga uključujući i mesto gde se reklamacija podnosi, kao i o obavljanju popravki u garantnom roku.

Član 30.

Pisane informacije iz čl. 25, 27, 28, 29. i 31. ovog zakona, moraju biti na srpskom jeziku, a merne jedinice, oznake kvaliteta dr. moraju biti izražene u skladu sa saveznim zakonom.

TREĆI DEO
I. INSPEKCIJSKI NADZOR I UPRAVNE MERE


Član 48.

Savezni organ nadležan za poslove tržišne inspekcije doneće rešenje kojim će zabraniti prodaju proizvoda ili pružanje usluga preduzeću ili drugom pravnom licu ili preduzetniku:

ako vrši prodaju proizvoda ili pruža usluge koje nisu u skladu sa deklarisanim standardima, tehničkim ili drugim propisima za zaštitu života i zdravlja potrošača ili zaštitu životne sredine (čl. 5. i 9);

ako vrši prodaju proizvoda ili pruža usluge, a da pri tom nisu obezbeđeni higijenski, sanitarni, zdravstveni ili drugi uslovi u skladu sa zakonom ili drugim propisom ili ako vrši pakovanje ili prepakivanje proizvoda na način kojim se ne obezbeđuje očuvanje njihovog kvaliteta (čl. 6.i 9);

ako vrši prodaju proizvoda ili pružanje usluga koje mogu ugroziti život i zdravlje potrošača, životnu sredinu ili mogu da nanesu štetu imovini potrošača (čl. 7. i 9);

ako potrošaču ne obezbedi prodaju proizvoda u higijensko ispravnoj ambalaži na način kako to priroda proizvoda zahteva (čl.6 stav 3. i čl. 15);

ako potrošača tačno ne obavesti o važećim cenama, ako cene nisu istaknute na uočljiv način ili ako su obaveštenja data tako da kod potrošača stvaraju pogrešnu sliku o činjenicama predviđenim ovim zakonom (čl. 16. i 17);

ako potrošaču prilikom kupovine tehnički složenih proizvoda ne obezbedi odgovarajuću dokumentaciju, rezervne delove, kontinuirani tehnički servis, odnosno održavanje i popravke kako je to predviđeno ovim zakonom (član 20);

ako ne ispoštuje rok od sedam radnih dana za opoziv ugovora od strane potrošača (član 21);

ako proizvode koji su upotrebljavani, popravljeni ili su sa nedostatkom, odnosno čija su svojstva na drugi način ograničena ne izdvoji i na uočljiv način istakne oznaku koja upozorava na prodaju takvih proizvoda (član 27);

ako proizvodi namenjeni potrošačima nemaju deklaraciju koja sadrži činjenice predviđene ovim zakonom (član 31).

Upravna mera iz stava 1. ovog člana primenjivaće se do otklanjanja nedostataka pri prodaji proizvoda ili pružanja usluga.
Član 49.

Savezni organ nadležan za poslove tržišne inspekcije doneće rešenje kojim će zabraniti reklamiranje proizvoda ili pružanja usluga preduzeću ili drugom pravnom licu ili preduzetniku:

ako reklamiranje proizvoda ili pružanje usluga, uključujući i njihovo predstavljanje, na bilo koji način, dovodi ili može da dovede u zabludu potrošače kojima je namenjeno i da tako utiče na njihov izbor (član 34);

ako reklamiranje proizvoda ili pružanje usluga predstavlja diskriminaciju na osnovu rase, pola ili nacionalnosti, vređa dostojanstvo, religijska ili politička ubeđenja potrošača, propagira nasilje ili podstiče ponašanja koja štetno utiču na zdravlje ili sigurnost potrošača ili na životnu sredinu (član 35);

ako reklamiranje namenjeno deci do 18 godina ili reklame u kojima nastupaju deca mlađa od 18 godina podstiču ponašanja koja ugrožavaju njihovo zdravlje, psihički i moralni razvoj (član 36);

Upravna mera iz stava 1. ovog člana primenjivaće se do otklanjanja nedostataka pri reklamiranju proizvoda ili pružanju usluga.Prekršaji

Član 53.


Novčanom kaznom od 100.000 do 1.000.000 dinara kazniće se za prekršaj preduzeće ili drugo pravno lice koji potrošaču prodaju proizvode ili pružaju usluge:

ako ne ispoštuje rok od sedam radnih dana za opoziv ugovora od strane potrošača (član 21);

ako ne omogući potrošaču da uloži prigovor (reklamaciju) u prodajnom objektu u kome je proizvod kupljen, odnosno u kome je usluga pružena ili na drugom mestu koje je u tom cilju određeno ili ako prigovor (reklamaciju) ne uzme u postupak i po njemu ne donese odluku na način i u rokovima, kako je to predviđeno ovim zakonom (član 22);

ako obmanjuje potrošače ili im daje netačne, nepotpune, neosnovane, nejasne ili dvosmislene informacije o činjenicama predviđenim ovim zakonom ili ako izraze garancija ili garantovano ili duge izraze slične sadržine koristi protivno uslovima predviđenim zakonom ili tehničkim propisom (član 24);

ako proizvode koji su upotrebljavani, popravljeni ili su sa nedostatkom, odnosno čija su svojstva na drugi način ograničena ne izdvoji i na uočljiv način istakne oznaku koja upozorava na prodaju takvih proizvoda (član 27);

ako proizvode koji su izloženi u prodajnom objektu, a nisu za prodaju, posebno ne obeleži oznakom nisu za prodaju ili uzorak, kako potrošač ne bi stekao utisak da se ti proizvodi mogu kupiti (član 2;

ako potrošača ne obavesti o obimu, uslovima i načinu reklamacije proizvoda sa nedostatkom ili neodgovarajućih usluga, uključujući i mesto gde se reklamacija podnosi i o obavljanju popravki u garantnom roku (član 29);


Ovo su samo isečci iz Zakona o Zaštiti potrošača, ali je dovoljno da bude jasnije o čemu se tu zapravo radi. Kao što rekoh (dvomilioniti put, sada) - mrtvi pikseli se ne priznaju garancijom, ali SAMO ukoliko je prethodno ispoštovana cela procedura od strane prodavca.

Voleo bih da vidim da neko kupi monitor, ako mu eksplicitno naglasim "znate, ovaj monitor može da ima mrtve piksele i to ne priznajemo kroz garanciju", ili da mu prilikom demonstracije u prodajnom objektu zašljašti par komada, onako "neprimetno". Da vidim tog indijanca koji će pristati da ipak kupi takav monitor.

Ja, kao kupac, NISAM DUŽAN da poznajem sve tehnološke nedostatke nekog proizvoda i samo izbegavanje prodavca da skrene pažnju na eventualne moguće nedostatke, predstavlja prekršaj sam po sebi, uvršten u Zakonu, pod odeljkom "obmane".

I kao što se da videti, ni u jednom delu Zakona se ne pominju ni veš mašine, ni mede, ni kuce, ni mace, pa ni TFT monitori. Zakon je skup odredbi, koje definišu stav države i prava i dužnosti pojedinaca i/ili radnih organizacija prema svakodnevnim aktivnostima. Znači, kao ni veš mašina, ni TFT ni pod kakvim uslovima ne može biti izuzet iz zakonski definisane garancije, sa svim propratnim efektima, kakve ista donosi. Kada je monitor jednom ustanovljen kao potpuno ispravan, tek tada se može reći da više ne postoji pravo na reklamaciju po ovom osnovu.

Dakle, u biti je stvar vrlo jednostavna za rešavanje:
sve što je potrebno da prodavac sebe zaštiti je da prilikom kupovine proizvoda, kupcu ODMAH demonstrira monitor u objektu i zamoli ga da potpiše da su "pikseli na broju". Time je sebe potpuno ogradio od svih kasnijih problema sa mrtvim pikselima i svi zadovoljni, ovce na broju.

Međutim, ovdašnjim šibicarima je to teško, jer zaboga - šta će onda sa štetom od 200 evra, zbog toga što je kupac (zamisli!) odustao od kupovine!?

Srećom, ima i drugih.

Hvala na pažnji!

Pozdrav

[Ovu poruku je menjao StORM48 dana 28.07.2007. u 00:53 GMT+1]
[ aleksandaraleksandar @ 28.07.2007. 09:29 ] @
jos nesto oko testiranja
ako prodavac ne zeli daomoguci program koji je recimo neko ovde naveo kao test-program

jednostavno promenite background desktop-a u crvenu, pa zatim u plavu, pa u zelenu boju.
[ aleksandar.dragojlovic @ 28.07.2007. 14:46 ] @
E da ispricam moje iskustvo sa reklamacijama i zalbama...

Kupio sam dva razlicita laptop racunara u dve razlicite prodavnice. Sa jednim nisam imao nikakvih problema, mada zelim da ga prodam jer ima AMD-ov procesor.
A drugi ima svoju pricu, i ona traje vec 70 dana. To je bio HP NX6325, kupljen u prodavnici u Novom Sadu. Par dana posle kupovine sam ga zamenio za Thinkpad r60e jer drugi takav HP nisu imali u prodavnici, a na HP-u je veoma glasno skljocala tastatura. Da bi mi zamenili morali su da utvrde je li kvar fabricki, poslat je u servis i gle cuda - serviser je naveo da je leziste fabricki deformisano. Odnesem ja taj drugi racunar kuci, napunim bateriju i ponesem racunar na neku prezentaciju. Uglavnom tamo se javi problem sa naponom kada laptop radi na baterije. Ja odmah to prijavim. Dao sam ga, cekao 10 dana i rekli su da dodjem da izaberem drugi jer ima fabricku gresku. Uzmem treci, ponesem kuci, ukljucim (imao je Vistu pa se "podig'o") kada ono mrtvi pikseli. Vratim odmah racunar (bio je kod mene 20 minuta) i uzmem cetvrti. Koristio sam ga neko vreme i dodjem sa puta, ubacim memorijsku karticu i - citac kartica ne radi!!! Posaljem u Beograd direktoru njihove firme i on mi kaze kako su to samo pipci. Sledeci dan mi kaze kako je citac crk'o (citiram ga). Sledeci dan mi kaze kako zapravo i ne zna sta mu je. Peti dan mi kaze kako ce morati cela ploca da se zameni jer je crk'o kontroler na ploci. I jos kaze kako ne moze da mi da nov racunar jer taj moj ne moze dA PRODAJE KAO NOV. Ja nazovem servisera (jer je to druga firma - njihov zvanicni serviser je u *****) i oni mojoj majci (posto je ona pravnik pa je ona nazvala) ljubazno objasne kako su dali preporuku da se zameni racunar novim i kako ce oni obavestiti tog direktora da mi da nov. Mislim ozbiljni ljudi su shvatili da me on zeza i nece da kvare svoj ugled. Posle 15 minuta zove direktor i kaze kako ce taj dan (popodne) da zameni novim racunarom. Uvece mi kaze da ne moze taj dan vec ujutru. Moj kum ujutru ode za BG da preseli kauc i neki frizider, i u podne u guzvi je cekao sat i 45 minuta na Zelenom vencu direktora koji je rekao da ce biti u svojoj prodavnici za 15 minuta. Uzme moj kum taj nov racunar, u staroj kutiji, bez diskova!!!! I taj racunar je Made in China, a onaj je bio Made in Germany. Donese mi (posto sam ja u Kraljevu), ja pogledam a ono nova garancija i na njoj pise da je garantni rok 12 meseci umesto 24 meseca!!!!!!!!!!!!!!!!!!

E tu ja puknem i nazovem prijatelja u Opstini, oni pozovu svoje prijatelje u trzisnoj inspekciji i ja podnesem juce prijavu. I inspektor me posavetuje da pitam u servisu da nije ostala stara garancija. Ja nazovem, oni me pitaju sto mi treba, ja im objasnim, i devojka iz tog ovlascenog servisa mi kaze da ce ona nazvati tu drugu firmu koja mi je prodala racunar i da ce morati da mi daju garanciju na 24 meseca. Zaista posle zove onaj direktor koji me je toliko zezao i kaze " Znate, greska, dodjite kada god zelite za garancju...". Ma je li. A sto nije pogresio pa dao na 36 meseci nego mi je smanjio garanciju. I sada u dogovoru sa inspektorima trazim drugi model racunar (sa Intel-ovim procesorom, posto i ovaj ima AMD-a), i poslao sam direktoru mail da mi da drugi model i da zavrsimo ovu pricu. Jer kada mi daje nov racunar svejedno mu je koji mi daje sve dok je istog cenovnog ranga. A ako ne bude dao, dici cu tuzbu, i trazicu jos naknadu stete, a firma ce izaci na takav glas da mu se ne isplati to nimalo. A zakon stiti potrosaca.

[Ovu poruku je menjao StORM48 dana 29.07.2007. u 00:30 GMT+1]
[ powerslave @ 31.07.2007. 02:05 ] @
Citat:
StORM48: Ovo su samo isečci iz Zakona o Zaštiti potrošača, ali je dovoljno da bude jasnije o čemu se tu zapravo radi. Kao što rekoh (dvomilioniti put, sada) - mrtvi pikseli se ne priznaju garancijom, ali SAMO ukoliko je prethodno ispoštovana cela procedura od strane prodavca.

Voleo bih da vidim da neko kupi monitor, ako mu eksplicitno naglasim "znate, ovaj monitor može da ima mrtve piksele i to ne priznajemo kroz garanciju", ili da mu prilikom demonstracije u prodajnom objektu zašljašti par komada, onako "neprimetno". Da vidim tog indijanca koji će pristati da ipak kupi takav monitor.

Ja, kao kupac, NISAM DUŽAN da poznajem sve tehnološke nedostatke nekog proizvoda i samo izbegavanje prodavca da skrene pažnju na eventualne moguće nedostatke, predstavlja prekršaj sam po sebi, uvršten u Zakonu, pod odeljkom "obmane".

I kao što se da videti, ni u jednom delu Zakona se ne pominju ni veš mašine, ni mede, ni kuce, ni mace, pa ni TFT monitori. Zakon je skup odredbi, koje definišu stav države i prava i dužnosti pojedinaca i/ili radnih organizacija prema svakodnevnim aktivnostima. Znači, kao ni veš mašina, ni TFT ni pod kakvim uslovima ne može biti izuzet iz zakonski definisane garancije, sa svim propratnim efektima, kakve ista donosi. Kada je monitor jednom ustanovljen kao potpuno ispravan, tek tada se može reći da više ne postoji pravo na reklamaciju po ovom osnovu.

Dakle, u biti je stvar vrlo jednostavna za rešavanje:
sve što je potrebno da prodavac sebe zaštiti je da prilikom kupovine proizvoda, kupcu ODMAH demonstrira monitor u objektu i zamoli ga da potpiše da su "pikseli na broju". Time je sebe potpuno ogradio od svih kasnijih problema sa mrtvim pikselima i svi zadovoljni, ovce na broju.

Međutim, ovdašnjim šibicarima je to teško, jer zaboga - šta će onda sa štetom od 200 evra, zbog toga što je kupac (zamisli!) odustao od kupovine!? ;)

Srećom, ima i drugih. :)

Hvala na pažnji!

Pozdrav

[Ovu poruku je menjao StORM48 dana 28.07.2007. u 00:53 GMT+1]


Koji je broj sluzbenog glasnika u kome je izasao Zakon o zastiti potrosaca koji ti citiras?
Z A K O N
O ZAŠTITI POTROŠAČA
SLUŽBENI GLASNIK RS: 79/05
Ovo je ono sto ja imam.
Pre njega je ovaj problem tretirao( i danas to radi) ZAKON O USLOVIMA ZA OBAVLJANJE PROMETA ROBE, VRŠENJE USLUGA U PROMETU ROBE I INSPEKCIJSKOM NADZORU
("Sl. glasnik RS", br. 39/96, 20/97, 46/98, 34/2001 - dr. zakon i 80/2002 - dr. zakon)
[ qazqaz @ 02.08.2007. 19:21 ] @
@aleksandar.dragojlovic
Haha kakav si ti maler. Tragikomicno.
[ vanja.vujaklija @ 04.08.2007. 18:35 ] @
Citat:
qazqaz: Kapiraš? Ovde se uopšte ne radi o priznavanju/nepriznavanju garancije, već o ugrožavanju osnovnog prava kupca da izabere ono što nema ni jednu "ogrebotinu". Eto, smatraj mrtve piksele analognim nekoj ogrebotini na automobilu/frižideru. Ni za to ne postoji garancija, ali svaki kupac IMA pravo da zahteva nov proizvod ili otklanjanje nedostataka, bez obzira što toga nema u garantnom listu, a sve zato što mu nije omogućeno da detaljno proveri ispravnost i ustanovi eventualne nedostatke.
.


Ako ja kao prodavac kažem da moj monitor podleže ISO 12646 standardu to znači da on može sadržavati određeni broj defektnih pixela. Nebitno je da li su defektni pixeli došli iz radnje ili su se desili kod kuće. Ako ih ima manje od onoga koliko sam ja propisao taj monitor je za mene dobar. Ako za kupca nije dobar on može slobodno otići kod drugog proizvođača.
Stvar je u tome kako se ko zaštitio. Ista stvar je i sa Bili Gejtsom i Vindouzom ili sa dizanjem kredita u "našim" bankama. Reklalmiraj Gejtsov softver ili insistiraj o svojim uslovima za kreditiranje kod banke.

Ili...

Ako ja kažem u mojoj deklaraciji da moji monitori mogu imati najviše dva defektna pixela s tim da u centralnom delu veličine položenog A6 formata ne sme biti nijedan to znači da mi možete vratiti monitor samo ako ima defektni pixel u tom centralnom delu i ako ima više od tri defektna pixela po ostaloj površini.

Pozdrav
[ aleksandaraleksandar @ 04.08.2007. 18:44 ] @
Citat:
vanja.vujaklija: Ako ja kao prodavac kažem


problem je samo u tome sto zakon kaze da kupac ima prava da vrati robu
[ bakara @ 04.08.2007. 19:32 ] @
Citat:
aleksandaraleksandar: problem je samo u tome sto zakon kaze da kupac ima prava da vrati robu

Upravo tako, a da vrati moze i potpuno ispravnu stvar sa obrazlozenjem da mu se ne svidja...
Problem je sto prodavci to ne shvataju ili ne zele da shvate...
[ calexx @ 04.08.2007. 19:49 ] @
Već sam pomenuo, da li mogu da uzmem nekoliko audio CD-a ... hm ili Vistu, Corel, Photoshop pa posle par dana vratim pošto mi se ne sviđa? Da li mogu da uzmem časopis i kasnije ga vratim?
[ bakara @ 04.08.2007. 19:55 ] @
To nisu stvari koje podlezu garanciju vec imas demo verzije i probas pa kupis...
[ calexx @ 04.08.2007. 20:10 ] @
Ovo je važan detalj, šta sve konkretno podleže takvoj garanciji tj obavezi prodavca da primi proizvod nazad bez pitanja? Mislim, audio CD ili časopis nemaju demo verzije, kupio sam, ne sviđa mi se, hoću da vratim ... Zamisli situaciju da nekome mnogi monitori budu uzeti pa vraćeni (ispravni, bez mrtvih pixela, kupcu se nisu svideli), da li taj može da ih proda kao nove? Često mi se dešava da mi prodavci predlože da robu zamenim ako mi se ne sviđa, verovatno bi neko i pare vratio ali je to obično nešto nepakovano pa ga samo vrate na tezgu.
[ bakara @ 04.08.2007. 20:45 ] @
Audio CD poslusas u radnji, a casopis prelistas u radnji kao i knjigu kad kupujes, ili probas parfem u radnji ...

calexx
ne smes razmisljati na taj nacin, ja sam dugo godina imao nekoliko radnji i stvarno nikada nisam imao problem sa tim...kakav to gubitak moze napraviti prodavcu?
Nikakav, jednom se ne svidja drugom se svidja, svaka roba ima svog kupca...A bas ukoliko je roba losa ili felericna vraticu je dobavljacu a on vec zna na koji nacin ce to "prebiti" sa proizvodjacem.e sad, drugo je to sto mi imamo mnogo bezobraznih prodavaca koji ne dozvoljavaju da prelistas casopis, poslusas audio CD, pogledas ili probas racunar koji zelis da kupis i sl...
A to je normalno, nego je to kod nas postalo nenormalno...

[ powerslave @ 04.08.2007. 23:36 ] @
Kakvo varacanje robe ako se kupcu ne svidja?Sa stanovishta zakona netachno.
Roba se reklamira u garantnom roku samo ako postoji,kako to navodi zakon,nedostatak na robi.Znachi kvar,ili nedostatak nekg dela artikla i sl.
ps.
Zakon o zastiti potrosacha se menja i bice pred skupstinom na jesen.Pun je rupa,nedoslednosti i nelogichnosti.Npr.prodavac mora sachiniti Pravilnik po reklamaciji potroshacha.A ako ga nije sachinio inspektor ne moze da ga kazni jer nedostaje u Zakonu sankciona norma.Nebuloze samo tako.....
Npr.za taj pravilnik stoji da se sachinjava za artikle za koje se ne izdaje garantni list.Uslovi su 6 meseci minimalnog garantnog roka itd.A shta je sa artiklima za koje se izdaje garantni list?Nigde ne stoji da on mora biti u skladu sa tim i tim...ili da ne moze biti losiji od uslova za artikle za koje se ne izdaje garantni list.Znachi za TV. uredjaj mozes da das garanciju 3 dana.Gluposti samo takve kakve su mogle da smisle sulude glave sektora ministarstva za pripremu zakona.Zenturace koje nisu ni videle teren a kamoli primen jivale zakone.Uzas....
[ stormman @ 06.08.2007. 08:24 ] @
Imam i ja jednu zanimljivu situaciju prilikom kupovine TFT monitora. Nazovem jednu prodavnicu u Novom Sadu i pitam ih za cenu modela koji je meni trebao itd. Pitam da li postoji mogucnost probe monitora u radnji, nasta me oni zacudjeno pitaju zbog cega. Lepo im objasnim da je to da bih proverio ima li mrtvih pixel-a i dobijem neverovatan odgovor:
"Mozete da probate monitor u radnji ali i ako ima i ako nema mrtvih pixel-a morate ga uzeti"???
Lepo ih pitam sta da ja radim sa monitorom koji je defektan i dobijem jos smesniji odgovor:
"A sta da mi radimo sa njim"
[ vanja.vujaklija @ 06.08.2007. 18:09 ] @
Citat:
stormman: Imam i ja jednu zanimljivu situaciju prilikom kupovine TFT monitora. Nazovem jednu prodavnicu u Novom Sadu i pitam ih za cenu modela koji je meni trebao itd. Pitam da li postoji mogucnost probe monitora u radnji, nasta me oni zacudjeno pitaju zbog cega. Lepo im objasnim da je to da bih proverio ima li mrtvih pixel-a i dobijem neverovatan odgovor:
"Mozete da probate monitor u radnji ali i ako ima i ako nema mrtvih pixel-a morate ga uzeti"???
Lepo ih pitam sta da ja radim sa monitorom koji je defektan i dobijem jos smesniji odgovor:
"A sta da mi radimo sa njim"


Nije problem da se monitor otvori i pogleda. To nema veze sa garancijom i naknadnim vraćanjem. U slučaju je u garanciji rečeno da u centralnom A6 delu ne sme biti defektan pixel i da ih ukupno može biti najviše dva i ako garancija važi tri godine to znači da se monitor može vratiti bilo kada u te tri godine ukoliko ne ispunjava ta dva uslova. Bitno je šta piše u garanciji.

Jedan ili dva defektna pixela neće mnogo uticati na prikaz slike na monitoru. Više pažnje bi trebalo obratiti na gamu i na temperaturu boje svakog monitora.
[ stealth167 @ 08.08.2007. 03:39 ] @
e sad ovako. Ja imam kompjutersku radnju koja radi vec 3 godine. Znaci odma sebe definisen kao prodavac. Medjutim gadi mi se od nekih prodavaca koji su se ovde javili. Kad malo razmislim sva sreca (za mene) a zalosno za kupce shto postoje i takvi.

Naime TFT monitor sa MRTVIM PIKSELOM je NEISPRAVAN. I boli mene k...ac shto proizvodjac kaze da je tolerantno 3 ili 5 mrtvih piksela.
To sto su kinezi smislili da je 3 mrtva piksela 'tolerantno' i jasno rekli u garantnom listu NE VAZI za monitore sa fabrickom greskom. Vazi samo ukoliko se ta 2 mrtva piksela pojava tokom (a ne pre) upotrebe.
To shto kod nas moze da se nadze neotpakovani TFT sa mrtvim pikselima, i prihvati se kao ispravan - to je dobra volja i neinformiranost potrosaca.
To sto ima glupih prodavaca pa prihvacaju i to djubre da kupuju a zatim i prodaju po istoj ceni - to ne mogu da svatim.

Ako ja trpim 2 meseca stedeci za TFT monitor, i na kraju dobijem 'odlican' primerak sa 'samo' jednim mrtvim pikselom, a u izlogu u prodavnici stoji isti takav za iste pare bez ijednog mrtvog pikslea, i prodavac kaze da to ne mogu da zamenim,
ma od glave bi mu ga razbio i uzeo taj ispravan, pa nek on mene tuzi umesto ja njega.

Od svih dosad prodatih TFT-a samo jednom nisam musteriji zamenio Samsung sa 1 mrtvim pikselom , zato shto se gospodin posle 2 meseca setio da je monitor imao mrtav piksel josh kad ga je otpakovao, ali nije imao vremena da ga odma vrati...

a za one shto se u u radnji uspostavi da imaju mrtav piksel (ili u narednih nekoliko dana od kupovine)
isto se prodaju bez problema ali za nekih 10 Eur. manje. (kao shto je neko rekao svaka roba ima svog kupca, pa nekome ne smeta ta jedna mala svetla tackica, nego je josh i sretan shto je ustedeo 10 eur)


[ stealth167 @ 08.08.2007. 03:41 ] @
e sad ovako. Ja imam kompjutersku radnju koja radi vec 3 godine. Znaci odma sebe definisen kao prodavac. Medjutim gadi mi se od nekih prodavaca koji su se ovde javili. Kad malo razmislim sva sreca (za mene) a zalosno za kupce shto postoje i takvi.

Naime TFT monitor sa MRTVIM PIKSELOM je NEISPRAVAN. I boli mene k...ac shto proizvodjac kaze da je tolerantno 3 ili 5 mrtvih piksela.
To sto su kinezi smislili da je 3 mrtva piksela 'tolerantno' i jasno rekli u garantnom listu NE VAZI za monitore sa fabrickom greskom. Vazi samo ukoliko se ta 2 mrtva piksela pojava tokom (a ne pre) upotrebe.
To shto kod nas moze da se nadze neotpakovani TFT sa mrtvim pikselima, i prihvati se kao ispravan - to je dobra volja i neinformiranost potrosaca.
To sto ima glupih prodavaca pa prihvacaju i to djubre da kupuju a zatim i prodaju po istoj ceni - to ne mogu da svatim.

Ako ja trpim 2 meseca stedeci za TFT monitor, i na kraju dobijem 'odlican' primerak sa 'samo' jednim mrtvim pikselom, a u izlogu u prodavnici stoji isti takav za iste pare bez ijednog mrtvog pikslea, i prodavac kaze da to ne mogu da zamenim,
ma od glave bi mu ga razbio i uzeo taj ispravan, pa nek on mene tuzi umesto ja njega.

Od svih dosad prodatih TFT-a samo jednom nisam musteriji zamenio Samsung sa 1 mrtvim pikselom , zato shto se gospodin posle 2 meseca setio da je monitor imao mrtav piksel josh kad ga je otpakovao, ali nije imao vremena da ga odma vrati...

a za one shto se u u radnji uspostavi da imaju mrtav piksel (ili u narednih nekoliko dana od kupovine)
isto se prodaju bez problema ali za nekih 10 Eur. manje. (kao shto je neko rekao svaka roba ima svog kupca, pa nekome ne smeta ta jedna mala svetla tackica, nego je josh i sretan shto je ustedeo 10 eur)


[ PPZ @ 08.08.2007. 17:35 ] @
Pa to mozda u Srbiji ili u MK.Svuda U SVETU, se takvi monitori prodaju bar 20-40% jeftinije.Ja sam se uzasnuo u Srbiji kad sam kupio na poklon Kingston USB stick od 1GB, i uprkos ogromnom natpisu na pakovanju da ima 5 GODINA garancije, dobio od prodavca samo godinu dana.Naravno ako se ikada ista desi tom sticku videcemo koliku zaista garanciju ima....


Mi smo ti filozofi prvi u svetu, pa tako i prolazimo.A nasi potrosaci ovcice kojjos uvek pokusavaju da drze u zabludi da i kad su u pravu, nisu u pravu.Ali na svu srecu, to se menja.....
[ Ivan Dimkovic @ 08.08.2007. 19:03 ] @
Citat:

Pa to mozda u Srbiji ili u MK.Svuda U SVETU, se takvi monitori prodaju bar 20-40% jeftinije


Tesko je generalizovati, zavisi od zemlje do zemlje ili cak regiona. U svakom slucaju, o regulativi o mrtvim pikselima kao i praksi prodavca se treba raspitati pre nego sto se kupi monitor.

[ stealth167 @ 08.08.2007. 23:46 ] @
Citat:
Pa to mozda u Srbiji ili u MK.Svuda U SVETU, se takvi monitori prodaju bar 20-40% jeftinije.
pa sad, 10 eur je neki minimum, u svakom slucaju zavisi i od marze. naime ja ti ne bi prodao monitor ispod nabavne cene pa kakvu god anomaliju imao (pre bi ga vratio dobavljacu). A posto marza za tft je otprilike 10-30% recimo da je tih tvojih 20% prihvaceni maksimum. mozda se 8 od 10 ne bi slozili, ali nadje se neko..... svaka roba ima svog kupca...
[ vanja.vujaklija @ 10.08.2007. 07:18 ] @
Citat:
stealth167: To sto su kinezi smislili da je 3 mrtva piksela 'tolerantno' i jasno rekli u garantnom listu...


Nisu kinezi ništa smislili. I da jesu ni to nije za podcenjivanje. I opet je pitanje da li je to kineska firma ili američka, nemačka ili pak neka druga firma otvorena u Kini zbog jeftine radne snage.
Zato i postoji standard da ne bi Žika, Pera i Mika tumačili po svojoj volji. A standard opet pišu organizacije koje su za to akreditovane.
Možemo mi propisivati svoje interne standarde, ali truditi se da budeš veći katolik od pape...

LCD tehnologija polako odlazi. Da li će LED uspeti da reši probleme defektnih pixela, videćemo.

Pozdrav
[ banzaiii @ 12.08.2007. 20:12 ] @
Citat:
vanja.vujaklija
LCD tehnologija polako odlazi. Da li će LED uspeti da reši probleme defektnih pixela, videćemo.

Ne ide LCD tehnologija nigde.
LCD LED monitori se od "običnih" LCD-ova razlikuju samo po pozadinskom osvetljenju. Sama matrica sa tečnim kristalima ostaje tu gde jeste.
http://en.wikipedia.org/wiki/Backlight
http://www.behardware.com/arti...20-samsung-s-1rst-lcd-led.html
[ $homy @ 27.08.2007. 15:07 ] @
Da pomognem: Prosle nedelje sam kupio u Maxi -u Acer wide 17" za nesto vishe od 13 hiljada dinara i kako sam ga doneo kuci i ukljucio imao sam sta da vidim - pixel koji samo na beloj boji ne svetli crveno - na ostalim: ubija koliko upada u ochi! Sutra dan odnesem u doticni lanac marketa i naravno oni su sa venere i ne znaju sta da rade. Otvorim garanciju : CT Computers-> tu tu dva dana niko se ne javlja, najzad, tip imate 3 mogucnosti-preko maxija, skoknite do Nisa do naseg servisa ili post expresom do nas u bgdu! OK, expresno na moj racun - saljem - cekam 2-3-4 dana i konacno se chika vratio iz crne gore pravo u servis da zaradi za mozda sledece godine skuplju budvu, nebitno, krece da me pegla kako se lcd monitori prave, 9kvadrata pa se sece, mrtvi pixeli vise pri kraju ploche nego na sredini, bla bla... Na kraju nista konkretno, videcemo, ako je jedan mrtav pixel proizvodjaci ne prihvataju bla bla...

Dakle, cekam da VIDE pa da mi kazu ono sto ocekujem, a to je : zao nam je...

SAVET: Ne kupujte ovakve stvari u smrdljivim marketima->

PITANJE: Sta da radim u slucaju "zao nam je", da li da okrecem trzisnu i da idem do kraja ili...?[ Gotja @ 27.08.2007. 17:44 ] @
$homy

U slucaju "Zao nam je" ,moj savet je da odes u trzisnu i pokusas
U okviru ove teme neki ljudi su komentarisali kako to sa trzisnom ne prolazi
a opet drugi kao i ja mislimo da moze da prodje.
Ja sam isterao svoje mada sam bio poseban slucaj
Ako si procitao celu temu onda ti je sve jasno
pokusaj pa javi kako se zavrsilo.
[ bakara @ 27.08.2007. 20:01 ] @
Ja bih svakako preporucio da probas, ne dozvoli da te neko ubedjuje...


LM, kupio sam pre 3 nedelje zvucnike za kola i ono sto je interesantno da za zvucnike za kola niko nece da da garanciju.
OK rekoh ako nece da daju garanciju odoh u mega market tamo mi moraju dati garanciju, ali garancije (osim madjarske) u kutiji stvarno nije bilo...ali kako je u pitanju renomirana firma prodavac rece da overim fiskalni racun na info pultu...

Rezime;
nedelju dana kasnije levi zvucnik pocinje da krci, dolazim sa racunom u prodavnicu da se posavetujem. Kazu da do 5 dana oni menjaju proizvod za drugi a posle se nosi u servis.
Zovem servis da pitam sta da radim kazu pa donesite da popravimo...
Nisam odneo jer idem na more, ali vec vidim da ce biti natezanja i nikako mi nije jasno kako ce to oni popraviti zvucnik koji kosta svega 2200 dinara...

Moje ranije iskustvo sa reklamacijom zvucnika je bilo da odnesem zvucnik i oni ga zadrze dvadesetak dana i vrate u istom stanju, ja kada vidim da je opet neispravan vracam njima na reklamaciju, i tako nekoliko puta dok mi ne dosadi.

Vrlo nezgodna situacija, neki savet?


[ $homy @ 27.08.2007. 23:03 ] @
Procitao sam celu temu i kao sto kazes pola:pola, u svakom slucaju kad sam vec ovoliko cekao ici cu do kraja, 50% nije mali procenat i naravno obavestavacu vas. samo cekam poziv od preplanulog servisera... :)

[ $homy @ 07.09.2007. 21:53 ] @
Dakle, 10 dana je proslo - kao vecnost - ali isplatilo se! Javili su mi da dotican pixel ne podleze garanciji i ja pravac trzisna, istog dana sam napisao prijavu i predao, sutra ujutru (efikasno nema shta) dobio sam poziv od inspektora, trazio je jos malo informacija kako bi naoruzan otisao u Maxi - sledeceg dana zazvonio mi je tel i naravno: inspektor mi je rekao da mogu da odem da preuzmem novi monitor! Posto mi sutra stize ovaj "stari" iz servisa danas sam posetio maxi-direktora i rekao mu da ocekujem monitor kako bi ga zamenio, rekao mi je: nemoj da brines ja sam vec odvojio jedan, kad god budes dosao ceka te i naravno na pitanje da li mogu da probam taj nov: Kako da ne, nema problema bla bla...


Eto, ukratko, da sam mogao da reagujem prvi dan kad sam ga vratio u maxi sigurno ga nebi slao za bgd na servis i cekao toliko, ali eto jedne korisne stvari - reagovati istog trenutka i informisati se na vreme sto je veoma bitno!!

Toliko za sad...[ StORM48 @ 08.09.2007. 01:48 ] @
Eto, drago mi je da si i Ti rešio problem u svoju korist. :)

A oni koji i dalje misle da su prodavci u pravu, neka ih... ;)

Pozdrav
[ dejavu_Cu @ 10.09.2007. 21:56 ] @
Da li postoji program za test brzine odziva ?
[ joXit @ 30.09.2007. 15:05 ] @
ihhh, ja jos nisam uzeo monitor, a vec sam se naostrio da reagujem na bilo kakvu anomaliju... Cak sam i brojeve telefona prikupio... :)
Jadni prodavci...
Ustvari, jadni mi sto se toliko moramo natezati s njima da bi dobili tehnicki ispravan proizvod.
Ovo je tragedija ustvari, mi kao obicni gradjani/potrosaci moramo tumaciti zakon da nas ne bi neko "zavrnuo". Sta reci...
Ajd, pa mozda i ja budem pisao svoja iskustva... ;) (nadam se da necu morati)
[ joXit @ 02.10.2007. 08:29 ] @
Citat:
examples: Gledaj da odes u "tempo", "metro" ili slicno mesto, tamo su najjeftiniji monitori. Mozes da kupis i rezance, kad si vec tu.


p.s. "Izbor prodavca je kao izbor zubara"


Dobro sto nisi rekao da idem u Zastavu ili na pijacu, pa da jos usput kupim i patike od kineza... :)))
Prodavac je vec izabran. A ako je potrebno, ja cu da mu se predstavim kao zubar... :)
[ examples @ 02.10.2007. 08:48 ] @
Ma cenim da prodavac kad ti prodaje takvu stvar, treba da ti kazhe i onu drugu stranu uslova kupovine, ne samo kako je monitor lep, crn i one podatke iz knjizice. U tim velikim marketima, prodavci dobiju robu na pult i oni prodaju to sto imaju, nije njihova krivica za tehnicku ispravnost robe. E sad isti prodavac ne mora da ima ko zna kakvo znanje o materiji, jer kolega pored je zaduzen za brasno, testo... a ipak ne zna nista vise, osim onog sto pise na pakovanju rezanaca.
Manja firma ti verovatno nece nuditi prozivod za koji nisu i sami sigurni da im nece dalje praviti problem.

[Ovu poruku je menjao StORM48 dana 03.10.2007. u 19:16 GMT+1]
[ bakara @ 02.10.2007. 14:43 ] @
Citat:
examples:
Manja firma ti verovatno nece nuditi prozivod za koji nisu i sami sigurni da im nece dalje praviti problem.

Eh...
sto bi se reklo: moze da bude, ali ne mora da znaci
[ sakijas @ 30.10.2007. 19:12 ] @
Da nije bilo ove teme i dalje bih se nervirao zbog zelenog piksela na sredini monitora LG222WS

Naravno sve je moralo da ide preko trzišne inspekcije.
Hvala na dobrim savetima
[ Shadowsong @ 31.12.2007. 12:37 ] @
Pozdrav svima.

Kupio sam Proview AL ( ustvari je model AI, ali nas dobavljac tako napisao ) 2237W, i ispostavilo se da imam jedan piksel u gornjem desnom delu ekrana koji sljasti samo crveno.
Na crnoj podlozi se vidi crveno.
Na plavoj podlozi se vidi crveno.
Na zelenoj podlozi se vidi crveno.
Na crvenoj ( ne jarko, vec zatamljenijoj varijanti ) i dalje se vidi crveno.
Na beloj podlozi se ne vidi.

Ja sam zvao firmu u kojoj sam uzeo ( pre 3 sata kupljen monitor ) i oni mi kazu da ovi monitori imaju garanciju na 1 mrtav piksel, ali sad ne znaju posto piksel se pravi od 3 boje ( zelena, plava, crvena ) pa sad mora to u servis, pa ako oni odobre...

Sta da radim?

Drugar mi je vec preporucio da odem tamo i da im vratim ili da pozovem inspekciju.

Probao sam sa da ga odglavim sa UDPixel, i nije uspelo.
Takodje sam kroz Dead Pixel Buddy proverio monitor isto je.
[ examples @ 31.12.2007. 16:14 ] @
@Shadowsong

TO kod tebe se zove "subpixel" i realno na njega nemas garanciju, dobra je volja trgovca ako ti zameni za drugi. To si trebao probati kad si kupovao, pre placanja.
Probaj malo da istrljas to mesto gde se nalazi ta tackica, vatom ili sl. Naravno ne jako da stisnesh, vec lagano i monitor da je ugasen. To je prvo sto ce i u servisu probati.
Ako ne pomogne, vremenom ces se vec privci na to, pa ti nece smetati... :D
[ Shadowsong @ 31.12.2007. 19:57 ] @
Znam kako se zove, nego sam hteo da priblizim kakvu sam ja povratnu informaciju dobio od njih preko telefona.

Ne bih da trljam.
[ examples @ 31.12.2007. 20:11 ] @
Trebao si ga odmah vratiti, ako si skontao to posle 3h od kupovine, trebao si odma da ga nosish, verovatno bi bez vecih komplikacija dobio drugi monitor, ovako dok prodju praznici, pa servis kad pocne da radi, pa dobavljac... sve ce se to razvuci do sredine januara. Ne mozes nista izgubiti trljanjem, ali ako hoces da se akas s njima oko toga tvoj izbor. Nije fora samo u inspekciji. Pogledaj garantni list sta pise, na koliko imas garanciju tipa zamena i pod kojim uslovima. Na garanciji za LG monitore jasno pise "nekoliko mrtvih piksela", pa sad zavisi kako ko tumaci broj "nekoliko". Ako si dobio takav papir tu ti ni inspsekcija ne moze pomoci, jer to su uslovi pod kojima si kupio proizvod crno na belo, e sad zasto odmah nisi citao to je vec druga prica...
[ StORM48 @ 01.01.2008. 16:54 ] @
Bitan je zakon, a NE garantni list.
Pravno gledano, garantni list može pomoći, ali je u krajnjoj liniji ništavno parče papira. Garancija je OBAVEZNA za svaki proizvod, dobio Ti papir ili ne. Posebno je nebitno šta piše na tom papiru, jer oni tamo mogu da naškrabaju šta god žele (što inače i rade), a to slovo ne može biti "tvrđe" nego sam Zakon iz oblasti prava potrošača.

Dakle, inspekcija postupa po Zakonu, a NE po garantnom listu. Štaviše, njih uopšte ne zanima šta piše na garantnom listu.

Pozdrav
[ Shadowsong @ 03.01.2008. 02:14 ] @
Pre, sad ce vec, 6-7 sati sam skontao da imam jos jedan zaglavljen pixel, koji se bukvaln one primecuje osim ako pozadina nije crna i vi gledate normalno na njega ( 90 stepeni ).
Sto trenutno cini GRAND TOTAL of 2 jammed pixels.

Sutra je Petak, ne verujem da rade, ali cu ih zvati da proverim. Ako su tamo, nosim im monitor direktno u shop.
[ maticmilos @ 09.03.2008. 07:39 ] @
Najbolji su iz ****** - a! Pre oko 3 meseca kada sam kupovao monitor, drzim pare u ruci i kazem: evo pare, samo hocu da vidim sta cu da kupim za 16000 dinara, upalite taj monitor sto nameravate da mi prodate da vidim da li je kompletno ispravan.

Oni meni: Aaaa, ne moze! I ako je felerican mi ga moramo prodati....

Naravno okrenem se i izadjem.

Zamisli lemure...

[Ovu poruku je menjao Nenad Vranjanac dana 09.03.2008. u 13:00 GMT+1]
[ Dr.sima @ 09.03.2008. 09:39 ] @
Primetio sam na mom MSI notebook-u da kad je pozadina svetla i kad gledam pod uglom vide se sive tacke (znaci nisu od lampe) u 3-4 grupe, kao da su svetlije od ostatka ekrana, ali nisu totalno svetle i prate promene boja ekrana. Da li su to polumrtvi/mrtvi pikseli ili sta je vec? I da li mogu da dobijem garanciju...
[ examples @ 09.03.2008. 09:45 ] @
@Dr.sima

Sta ocekujes od garancije, da obrise te tackice?
Nemoj dzabe da se cimas, to ti niko nece ni pogledati ako je iskosa i vidi se samo u posebnim uslovima.
[ Dr.sima @ 09.03.2008. 13:31 ] @
Posto mi je sad racunar neophodan nece ici na servis sigurno sledecih 2-3 nedelje... Otkud ja znam sta ce da rade sa njim ... Iritantno je kad pustim film ili kad neko sedi pored mene sto bode oci... Otkud ja znam sta ce da rade... da zamene display da mi daju drugi...
[ Pex @ 24.03.2008. 14:10 ] @
Planiram da kupim Asus W222s 22" monitor! Posto je u mom gradu skuplji za 4000 dinara nego u Novom Sadu i Bg-u, moracu na put, pa me interesuje:
-da li mogu da zahtevam, da isprobam monitor u radnji,(nezgodno bi bilo da se za sat vremena vracam ponovo u drugi grad! )
-kako da u radnji uochim da li postoje mrtvi pikseli! (postoji li neki "test" s'kojim mogu na licu mesta , bez posebnog programa da uochim falicne piksele)

Takodje me interesuje da li se moze prodati polovan CRT Samsung 21" SyncMaster 1100DF, u savrshenom stanju (moj trenutni monitor, koji menjam iskljucivo zbog gabarita!)(Negde videh da je cena novog preko 30.000 din!!!)

Unapred hvala za savete!

[Ovu poruku je menjao Pex dana 24.03.2008. u 16:18 GMT+1]
[ examples @ 25.03.2008. 07:59 ] @
Mozes da zahtevas da probas monitor, cak sta vise. Jos bolje bi bilo da radi kod njih bar jedan dan, cesto se pixel pokaze tek posle dana. Jedini test koji mozes da izvedes "na brzaka" je da vidis kako se ponasa na crnoj boji(promenis background)beloj, crvenoj..

tvoj monitor vredi max. 50tak evra

[Ovu poruku je menjao examples dana 25.03.2008. u 09:20 GMT+1]
[ examples @ 02.04.2008. 22:36 ] @
@Pex

A koji je to grad, kad je tako velika razlika u ceni?
I sta si uradio za monitor?
[ Pex @ 02.04.2008. 23:11 ] @
Citat:
examples: @Pex

A koji je to grad, kad je tako velika razlika u ceni?
I sta si uradio za monitor?


Poz,
Kupio sam ovde, u SM, pre par dana ASUS VW222s za 18400 dindzi (bio 19900.00 najjeftinije shto sam nashao)!
Probao sam ga u radnji jedno pola sata :) (menjao boje podloge na desktopu, pojacavao, smanjivao parametre...) i za sada sam prezadovoljan monitorom!
Ovi u prodavnici su rekli da im "fabrika priznaje min. 3 mrtva piksela na monitoru, za garanciju) pa sam ja napomenuo da cu doci da zamenim monitor ako primetim i jedan jedini losh piksel (posle chega su me malo chudno gledali )!

Inache stari monitor sam stavio na nekoliko oglasa za 100-120 € http://www.elitesecurity.org/p1906379 .... i za sada ima par zainteresovanih! Mozda i bude neshto od trgovine!
Uglavnom fala na savetima , a ostalima savet da traze zamenu i za jedan jedini mrtav piksel! Treba samo biti uporan i odluchan u isterivanju svojih prava!

Poz
[ examples @ 03.04.2008. 08:42 ] @
Realna cena za taj mon. je nesto ispod 17000din.

Za 130tak e mozes uzeti nov, 17" tft monitor, tako da ti je to prejaka cena za taj tvoj, ali kako svaka roba ima svog kupca... ;)
[ pantic68 @ 07.04.2008. 11:55 ] @
17" tft je manji od 21" crt a 130e je vise od 110e. Nikad mi nije bila jasna ta logika poredjenja baba i zaba. Mada ni ja ne mislim da moze vredeti vise od 70-80 i to ako je u dobrom stanju.
Sto se tice mrtvih pixela ja nikad nisam video da oni nastaju kasnije vec samo kao fabricka greska. Ponekad se zaglave ali posle nekog vremena prorade.
[ misa87ks @ 12.08.2008. 10:25 ] @
To je tacno da priznaju samo ako ima vise od 5 pixela ali budi malo i ti bezobrazan i vtati im monitor ako nece da ti zamene trazi da ti vrate pare jer vremenom ce poceti taj pixel mnogo da ti smeta.
[ skemamen @ 01.10.2008. 11:24 ] @
A evo i moje situacije:

Pre godinu i po dana sam pazario Samsung 245BW koji je kostao (i sad me zaboli glava od cifre) - 44.000,oo din! Buduci da sam najavio kupovinu preko telefona, doneli su iz magacina pomenuti monitor pre nego sto sam stigao do radnje (prodavnica koja se bavi iskljucivo kompjuterskim komponentama, ne znam smem li da spominjem ime jer bi ispalo da ih reklamiram). Kada sam hteo da proverim da li monitor ima mrtve piksele, jer mi se ne daju tolike pare za nesto sto je neispravno, a i jedan mrtav piksel mi smeta jer se bavim grafickim dizajnom, dobio sam odgovor "proverili smo mi i sve je u redu". Na tako nesto se treba okrenuti i izaci iz radnje osim ukoliko imate para za bacanje, pa vam ovo dodje kao ubijanje slobodnog vremena. Ja to nisam uradio vec sam uzeo spakovan monitor i najavio da cu se vratiti sa inspekcijom ukoliko primetim i najmanji nedostatak, pa makar da je rec i o cetvrtini jednog mrtvog piksela, a ne prezem ni od toga da cu im i radnju zatvoriti. Doneo sam monitor kuci i ispostavilo se da nema ni jedan nedostatak, cak radi pesprekorno. Naime, firma od koje sam kupio taj monitor, se uglavnom bavi skupljim modelima i komponentama, tako da oni sebi ne mogu priustiti propuste jer je rec o ozbiljnijoj svoti novca.

Tako nije bilo sa firmom od koje sam kupio drugi, pomocni monitor. Rec je o Samsungu od 19" koji je kostao oko 12.000,oo (ne znam tacno), i na moje pitanje da li moze da se otvori i pogleda monitor, dobio sam odgovor "naravno, podrazumeva se". Monitor nije imao ni jedan mrtav piksel, vrsen je test sa bojama i sve je bilo ok. Kada sam dosao kuci i upalio ga, pojavio se piksel u crvenoj boji, kako mi se tada cinilo, velik k'o vrata i izbijao mi je oci. Buduci da je vec bilo vece, sacekao sam jutro i okrenuo telefonom prodavnicu, gde sam dobio sledeci odgovor: "pa, znate kako, mi uglavnom ne primamo reklamacije za monitor koji je toliko jeftin". Molim? Mozda je njima jeftin a meni preskup! Odakle njima pravo da komentarisu sta je jeftino a sta skupo? To je stvar potrosaca a ne prodavca. Taman kad sam se naostrio da pocnem da se derem uz obecanje da im momentalno donosim monitor, pa makar ga koristili kao tacnu za jutarnje kafe ukoliko skinu postolje sa njega, prodavacica mi je rekla da ipak donesem monitor i da ce mi ga zameniti za novi, ali da pozurim (kao da je rec o nekoj mutljavini ili malverzaciji). Pohitao sam do radnje i zamenili su mi monitor za novi, koji smo isto isprobali u radnji i sve je bilo ok. Doneo sam ga kuci, radio je ok nekih mesec dana a potom sam primetio OPET mrtav piksel koji je jedva vidljiv. Nisam vratio monitor ponovo, ne znam ni da li bi priznali to kao defekt, ali u svakom slucaju TVRDIM - mrtvi pikseli se mogu pojaviti i NAKON ODREDJENOG PERIODA KORISCENJA !!! U tom slucaju, nema pomoci...
[ nstankovic @ 19.10.2008. 09:26 ] @
Samo nekoliko napomena.

1. Postoji A klasa TFT monitora ko kojih je dozvoljeni broj mrtvih piksela 0.
Svako odstupanje od ovoga znaci da je monitor neispravan.

2. Monitori B klase imaju dozvoljena do 3 mrtva piksela. I najgora klasa je
ona koja ima do 5 mrtvih piksela.

E sada, kako se broje mrtvi pikseli. Ovo je od najvece vaznosti, a niko od
prodavaca ovo garantovano ne zna. Vidljivu povrsinu TFT monitora treba
"virtualno" podeliti u 9 jednakih polja (podelite x i y osu na po 3 jednaka
dela i dobicete 9 jednakih polja na monitoru).
VAZNO !!!!!!!!

U CENTRALNOM POLJU NE SME DA POSTOJI NI JEDAN MRTAV PIKSEL
BEZ OBZIRA O KOJOJ JE KLASI MONITORA REC.

Znaci ko god ima i jedan mrtav piksel u centralnom polju nek odmah
vraca isti jer je prema definiciji neispravan.
[ manastiriste @ 13.11.2008. 07:38 ] @
A kako ide sa garancijom za mrtve piksele na mobilnim telefonima, kupio sam nokiu n78, original, preko mts, zvao servis i rekli mi da garancija vazi na 5 i vise mrtvih piksela na 2mm kvadratna,
da li je to moguce.....
[ examples @ 13.11.2008. 08:13 ] @
Pa valjda prijavis MTS inspekciji i gotova stvar.
Trazi ovlasceni Nokia servis ili kontaktiraj njih direktno pa ce ti oni reci sta da cinis. Ja sam tako prosao sa optickim uredjajem renomiranog proizvodjaca i posto mi je "generalni" tri puta menjao uredjaj, tek kad sam poslao proizvodjacu, resio problem.
[ brainless @ 23.11.2008. 18:45 ] @
da, i ja sam dvd rezač na sestrinom laptopu menjao 4 puta dok je trajala garancija, i evo sad treba 5. , ali garancije više nema.. :-(
..i jedno pitanje: da li na monitoru iza, ili na kutiji, ili gde već piše koja je klasa, tj. koliko tih mrtvih pixela sme da ima?
[ Bwe @ 21.12.2008. 20:23 ] @
Molim vas da me posavetujete sta da uradim. U jednoj prodavnici sam hteo da kupim slusalice i trazio sam da ih izvade iz kutije i oni su to odbili. Ja sam ipak kupio te slusalice, jer sam onako od oka procenio da ne bi trebalo da me zuljaju. Medjutim, kada sam dosao kuci primetio sam da me slusalice zuljaju. Prosao je jedan dan od kupovine. Da li mogu da ih vratim nazad? Da li da se pozovem na ovaj deo iz zakona:

Član 13.
Proizvodi koji se nude potrošaču moraju biti izloženi, dostupni, merljivi i snabdeveni potrebnom dokumentacijom, u skladu sa zakonom.

Zao mi je sto vise nema u zakonu o zastiti potrosaca mogucnost da se raskine ugovor u roku od 7 dana :(

Unapred hvala svima
[ simke333 @ 01.03.2009. 20:26 ] @
treba mi savet, zelim da kupim dva monitora i veoma mi je bitno da nema mrtvih piksela
ako neko zna radnju koja bi to garancijom ispostovala, molio bih da mi posalje na mejl ili PM
da ne bi ovde reklamirali
[ SASA M. @ 02.03.2009. 03:44 ] @
Imas vise proizvodjaca koje na neke svoje modele nude garanciju na nula mrtvih piksela. Pitas prodavce da li imaju takve modele u ponudi ili da ti izadju u susret da kupis neki model koji ih nema tako sto ce ti ga otvoriti u radni da pogledas. To ih ne obavezuje da ako se kasnije pojavi mrtvi pixel da ces automatski moci da ga vratis.
[ skemamen @ 02.03.2009. 16:10 ] @
Citat:
simke333: treba mi savet, zelim da kupim dva monitora i veoma mi je bitno da nema mrtvih piksela
ako neko zna radnju koja bi to garancijom ispostovala, molio bih da mi posalje na mejl ili PM
da ne bi ovde reklamirali


Ja iskreno nisam cuo da postoje odredjeni modeli monitora za koje vazi da se menjaju ukoliko imaju i jedan mrtav piksel, pogotovo kod nas gde su gotovo svi paneli C kategorije a samim tim je prvi deo recenice sporan. Medjutim ukoliko i postoje, onda je njihova cena za 90% nas apsolutno neprihvatljivo visoka.

S' druge strane, tvoje pravo kao potrosaca zakonom podrazumeva da monitor MOZES i MORAS da pogledas na licu mesta i promenis sve boje (crnu, crvenu, zutu i plavu) kako bi ustanovio da li postoje mrtvi pikseli. To pravo ne moze ni jedan prodavac da ti oduzme.

Ja sam sam skoro kupio ViewSonic od 28" za poprilicnu kolicinu para, detaljno ga pregledao u radnji i ma koliko se prodavcima cinilo da nema potrebe za tim, ja sam taj koji daje pare i ja odlucujem da li ima potrebe za tim ili ne...
[ micar011 @ 23.10.2009. 13:56 ] @
Imam sličan problem sa mrtvim pikselima. Prodavnica se nalazi u centru Beograda, na teritoriji opštine Stari Grad. Pretpostavljam da postoje opštinske, gradske i republičke inspekcije. Da li neko zna kojoj inspekciji bi trebalo da se obratim ?
[ skemamen @ 23.10.2009. 17:42 ] @
Ukoliko ti je garancijom predvidjeno vracanje monitora zbog mrtvih piksela, onda ne moras zvati inspekciju. Problem mozes resiti u radnji gde si kupio monitor a zamenu za drugi ti obezbedjuje garancija. Ukoliko ides na drugu opciju, pozivanje inspekcije, okreni broj telefona koji vidjas u svakoj radnji / pekari i sl. (onaj gde pise "uzmite racun" ili jednostavno okreni 988 pa se raspitaj za broj). To je glavna inspekcija koja ce te ljubazno saslusati i uputiti na inspektorat koji je zaduzen za problem koji im predocis. Verovatno ces morati podnositi prijavu inspekciji a to ces odraditi u Ulici 27. Marta, uostalom, sve ce ti reci preko telefona "sta", "kako", "gde" i "na koji nacin"...
[ 0x8000 @ 06.11.2009. 13:21 ] @
Pre par dana kupio sam Samsungov monitor T240HD i juče sam primetio vertikalnu belu prugu u donjem levom uglu prečnika 1.5cm i širine 2-3mm koja se primećuje samo na svetlijim pozadinama, na crnoj pozadini se i ne primećuje. Probao sam i sa analognim i sa digitalnim kablom ništa se ne menja. Instalirao sam najnovije drajvere za grafičku karticu i monitor, nikakvi efekti mi ne rade u pozadini. Interesuje me da li je neko imao slična iskustva sa ovim ili drugim monitorom i šta je uradio povodom toga ili šta bi trebalo da preduzmem ja.


[Ovu poruku je menjao 0x8000 dana 06.11.2009. u 15:05 GMT+1]
[ subotind @ 06.11.2009. 18:53 ] @
Moje iskustvo je da bezim od samsunga kao djavo od krsta .imao sam losa iskustva , mislim da je ovo dovoljno da kazem .
[ examples @ 06.11.2009. 20:58 ] @
Evo i ja imam prilicno losa iskustva sa Samsungom i to ne samo sa jednim primerkom, a proslo mi je dosta monitora kojekakvih proizvodjaca kroz ruke.
[ skemamen @ 06.11.2009. 23:16 ] @
@ 0x8000
Mladen Milosavljević

Ja sam takodje imao losa iskustva sa nekim Samsungovim monitorima, uglavnom su to bili 19" i malo veci... Treba imati u vidu (ponavljam) da je na nasem trzistu prisutan TFT panel "C" kategorije koji se sklapa pod oznakom i licencom Samsung, ali je kvalitet proizvoda daleko od onoga sto Samsung treba da bude... Ne govorim samo o panelima, vec i o zavrsnoj obradi plastike, celokupnom kvalitetu i sl.

S druge strane, monitor Samsung 245B koji sam kupio pre tri godine za 44.000,oo dinara (tada jedini monitor od 24"), nema ni jednu manu, stavise, bolje performanse nisam video u okviru te kolicine ulozenog novca... Manji i jeftiniji monitori uvek prave vece komplikacije... Reklamiraj monitor u radnji gde si ga kupio, bez obzira da li je ta linija koja ti se pojavljuje u sklopu garancije ili ne, jer ovde je ipak rec o malo skupljoj verziji monitora...
[ Take 5 @ 07.11.2009. 01:53 ] @
Citat:
skemamen:Treba imati u vidu (ponavljam) da je na nasem trzistu prisutan TFT panel "C" kategorije koji se sklapa pod oznakom i licencom Samsung, ali je kvalitet proizvoda daleko od onoga sto Samsung treba da bude... Ne govorim samo o panelima, vec i o zavrsnoj obradi plastike, celokupnom kvalitetu i sl...

Logičan zaključak bi onda bio da ih treba izbegavati i ne nasedati na omiljenu srpsku poslovicu: "Samsung je zakon, brate!"
Vremena se menjaju, a sa njima i "zakoni"... samo što to teže ide u prosečnu srpsku g...
U prodavnici u kojoj radim prodajemo ih samo na izričito insistiranje kupca, previše reklamacija smo imali zadnjih godinu-dve...

U bilo kojoj klasi cene, već odavno može da se kupi bolji monitor od Samsunga za sve pare.
[ 0x8000 @ 07.11.2009. 12:06 ] @
Ništa, ostaje mi da kontaktiram servisera. Jedino me brine da dobijem odgovor tipa: linija koja se vidi je zanemarljiva, ne ulazi u garanciju ili nešto slično. Posle ispadne da sam nepotrebno selio monitor i ostaje mi da se pitam kako se rukovalo sa njime u transportu i kod servisera. To mi je prvi LCD monitor i zadovoljan sam slikom(TV i računar) jedino se ta bela linija teško zaboravlja jer sam dosta platio monitor a za tu cenovnu kategoriju monitora očekuje se kvalitet.
[ subotind @ 07.11.2009. 13:06 ] @
E moj druze , ja sam imao 21 incni crt monitor sony iz 2001 godine ,
i kupijo sam posle njega samsunga od 23 inca , i debelo sam se razocarao .
Racunar koristim za satelitsku televiziju i slika na samsungu je bukvalno katastrofa !!
crt monitori su neprevazidjeni , jer sam imao jos poneki tft , ali samsung me je debelo
razocarao .i pored svih mogucih (i nemogucih) podesavanja nisam uspeo da se otarasim
takozvanog "peska" na slici . digitalni signali sa satelita su bolji i od dvd-a , a na samsungu su cak i filmovi u HD formatu i za laike - prilicno loseg kvaliteta.
Poredijo sam monmitore tako sto sam ih stavijo jedan pored drugog , ali ostrinu kakvu
ima crt monitor ne moze da postigne ni blizu .posle toga kupih wiewsonic i slika je bolja , iako je rec o jeftinijem monitoru . jedino sto me jos interesuje jeste kakva je slika na
"LED" monitorima ,jer to jos nisam imao prilike da vidim , mada sam cuo da je slika veoma dobra . Ne vrujem dok ne vidim i savet za svakog je ne kupujte monitor pre nego sto vam u radnji ne pokazu kakva je slika !!!!
[ Binary Mind @ 31.10.2013. 21:06 ] @
Tema zastarela. LOCK.