[ grizzly @ 02.05.2007. 15:24 ] @
Počeli smo na faksu malo da radimo J2EE pa sam zakupio prostor na serveru i domen malo da se zezam i učim... Ja radim u NetBeans-u a na serveru situacija sledeća: Java 1.5.0, Tomcat 5.5.4, MySQL 4.1 Pravim nešto osnovno, zasad forumčić, mail listu i tako to i naravno za sve mi treba rad sa bazom a tu sam najtanji :). Nešto sam tu gledao i skapirao osnovno i doterao sam do toga da aplikacija radi kod mene lokalno, ali sada je treba podići na server a tamo su neke stvari drugačije nego kad se izvršava na mojoj mašini (tipa putanje do resursa, naravno relativne, nisu iste i tako neke stvarčice). Da bi se povezao na bazu koristim mysql-connector-java-3.1.11 tako što sam jar file uključio u Libraries aplikacije i taj jar file se uredno postavlja u WEB-INF/lib folder kada odradim build aplikacije. u kodu da bi se povezao na bazu prvo učitam drajver Code: Class.forName("com.mysql.jdbc.Driver").newInstance(); pa potom otvaram konekciju i izvršavam naredbe Code: Connection conn = DriverManager.getConnection("dbc:mysql://127.0.0.1/XXX&user=YYY&password=ZZZ"); Statement stat = conn.createStatement(); E sad dolazimo do par pitanja: Da li je ovo dovoljno da bi se aplikacija tamo na serveru konektovala sa bazom. Znači imam jar konektora u lib folderu WEB-INFa, učitam drajver napravim konekciju i to je to? Ili treba još nešto da se uradi? Što se tiče učitavanja drajvera, ja sam to shvatio kao učitavanje na mašinu na kojoj se kod izvršava tako da nije potrebno učitavati ga svaki put kad se kreira konekcija. Zbog toga sam napravio servlet koji samo učita drajver da bi drugi delovi aplikacije komunicirali sa bazom. Moja ideja je bila da kad odradim upload aplikacije na server ja pokrenem jednom taj servlet koji učitava drajver da bi drugi delovi aplikacije radili a bez toga da kod svakog kreiranja konekcije učitavaju drajver. Da li je ovo ispravan način razmišljanja i rada, ili treba svaki put kad kreiram objekat tipa Connection da učitavam drajver. A drugi je problem to što administratori servera ne dozvoljavaju nama korisnicima komunikaciju sa tomcatovim menadžerom aplikacija za restart aplikacije nego se mi njima javimo mailom da oni restartuju server. Ako se server restartuje zbog novog uploada ili bilo čega drugog da li to znači da moja aplikacije neće raditi jer drajver nije ponovo učitan? I još jedno pitanjce: da li je dovoljno samo zameniti 127.0.0.1 sa www.imedomena.com pre uploada da bi to sve radilo na serveru. Možda je moguće ostaviti localhost jer aplikacija i treba da se poveže sa MySQLom na lokalnom računaru? Proveravao bih ja ovo sve direktno na serveru da Vas ne maltretiram ali glupo mi je da ih svako malo cimam da restartuju server jer kapiram da su tamo i neke poslovne aplikacije a ne samo ove naše za zezanje... poz |