[ Milantex @ 03.05.2007. 13:42 ] @
Postoji problem sa mojim racunarom, ali nikako ne mogu da izvalim sta mu tacno ne radi kako treba. Naime, da uvedem u situaciju: Pre jedno dva meseca mi se desavalo da iz cista mira racunar u toku rada pri nekom zanemarljivo malom zahtevu (citaj WinApm + Exel u isto vreme) PC se prosto ugasi. Niti ide shutdown niti logout pa da je do software vec prosto 'klegli' (ne pitajte). Kao da s napajane ugasi... Za ovo nema razloga, pa sam posumljao na CPU i uzeo da mu merim temp raznim programima. Sve deluje ok... radi nekada na 40 nekada na 50, dok nekada skoci i na 60 i nesto kada pokrenem neku igru ili kada radi 3D Studio Max 8, ali ajde da budem siguran odnesem ga u servis, tj. tamo gde je kupljen u radnju da oni vide i lik kaze da je verovatno CPu i pogleda ispod hladnjaka, stavi opet sil. pastu, sklepa ga nazad i vrati kao ok je. I on je stvarno do pre jedno nedelju i po radio ok, ali je sada poceo opet da riba slicno, ali se bitno razlikuje od proslog puta u tome sto se pre prosto gasio sta god da radim. Da sam ga ostavio onaki, prosto Desktop (Explorer) i da ne radi apsolutno nista on je prezivljavao po 15ak minuta pre nego sto se ugasi i slicno, a sada je drugaije. Sadasnja situacija: Sada radi i po tri, cetiri dana non-stop downloadujuci preko dana i noci (rimuje se) i nije se gasio uopste, a temp CPU-a nije isla iznad 50 stepeni nikada... oko 45 mozda malo vise ali tu je. Tako sve dok ne pokrenem neku igru ili software koji radi u video modu (onom... game, 3D i stuff). To se NE desava dok gledam filmove ili slicno. Tada radi i ne gasi uopste. kada se gasi? Kada pokrenem slabasnu igru poput Star Scraft Brood War-a! Znaci, 2D5 igra koja je za AMD Athlon 64 3800+ sa 1.5GB DDR400 RAM-a nista, ali ajde... On se ugasi za oko 3 minuta. Taman dok napravim jedan supply depot za one koji znaju igru. Takodje kada sam pokrenuo program Celestia (pregled poznatog svemira u 3D okruzenju) on istrpi nekih 5 minuta i 'klegli' (opet >_< No questions!) ugasi se!!! Ja hocu da poludim, jer ne znam sta mu je! Naponema: Primetio sam da se erbrasti hladnjak chipseta na ploci uzasno greje. PRZI prste, ali doslovno! Znaci ako nema stotku, ubi me! I da uzmemo da je to Ok, da je CPU ok, sto se vidi da jeste, jer mu SC igra ne podigne temperaturu jezgra iznad sto stepeni,a trebalo bi! To znazi da spoljasni senzor meri oko 70ak. Sto je za takav CPU tu i tamo radni limit koji ga nece izazvati da HALTuje, a da to u BIOSu nije podeseno, a nije! Ja iskreno sumljam na Graficku, jer se sve desava kada ukljucujem igde, 3D programe i slicno, ali da li neko ima ideju da li je: A.) Ploca B.) CPU C.) Graficka D.) Nesto drugo Jos jedna Napomena: Ovo se isto desava i u Windowsu i u Linuxu, a postoji taj problem sto kada pokusam da insaliram bilo koji system ispocetka, uzmimo XP... stigne do onog prvog screena gde pita da li hocu da instaliram ili reinstaliram postojeci system i pre nego sto ja uopste ista pipnem na tastaturi on se isto ugasi... znaci mozda ipak nije do graficke, jer se XP instalira u tom glupom CRT modu! <- Ovo je otezavajuca okolnost za moj slucaj! To sto se i u CRTu gasi bez neke aktivnosti CPU-a.. Mislim, sta to DOS moze da optereti ovaj Athlon? Please HELP ME! Ovo ce me skroz izludeti!!! Hvala unapred. |