[ e5944 @ 07.05.2007. 11:00 ] @
Imam mrežu koja ima primarni i bekap link na dva različita provajdera, i automatski se radi prerutiranje linkova ako primarni padne. Oba provajdera mi daju setove javnih IP adresa i kod provajdera na koga mi je primarni link je prijavljen naš mejl server, tj. DNS zapis za domen. E sada, kako da rešim problem kada padne primarni link da i preko bekap linka, tj. drugog seta javnih IP adresa, imam DNS zapis za domen? Nadam se da sam bio jasan.
[ neurorider @ 07.05.2007. 11:03 ] @
Pa secundary DNS server, a?
[ Ser_Boyler @ 07.05.2007. 11:37 ] @
Mislim da bi moglo da se resi dodavanjem jos jednog MX zapisa na DNS serveru ali sa manjim prioritetom.
http://www.intermedia.net/support/kb/default.asp?id=903

Offtopic:
Kako si resio automatsko rutiranje linkova u slucaju pada jednog?
[ neurorider @ 07.05.2007. 11:44 ] @
Ser Bojleru,

on je pitao za DNS a ne za mail, ali pitanje je malo nejasno, da li je author pitao za sluchaj da on ostane bez linka ili provajder?

imash load balancing na ruteru
[ machiavelli @ 07.05.2007. 19:18 ] @
Ako sam dobro razumeo, zapis za mail server je kod jednog, primarnog, provajdera, a sam mail server se nalazi u firmi, tako da je g-dinu Rakicu bitno da mail server bude dostupan nakon pada primarnog linka (od firme do provajdera). Ukoliko je napravio fail-over kako treba, ostaje samo da provajder doda novi MX record nizeg prioriteta sa IP adresom od sekundarnog provajdera ...
[ e5944 @ 08.05.2007. 07:26 ] @
Hvala na odgovorima. Ovo mi treba da kada primarni link pukne, bilo da je između mene i provajdera ili provajdera i sveta. Rešenje je MX zapis sa nižim prioritetom, kako je već navedeno u odgovorima :-).
Što se tiče skripta on se vrti na Linux-u, Red Hat, i svodi se na pingovanja yahoo-a, on se pokazao kao najstabilniji a možda ima malo primesa ličnog stava. Kada se izgubi preko 20% paketa jednostavno se ponovo vrši natovanje sa novim parametrima. Kada skript vidi da je gubitak paketa manji od 20% ponovo se pokreće nova procedura za vraćanje na staro.
[ igor.vitorac @ 10.05.2007. 07:56 ] @
Mozda jedna mala napomena... Nije bas pametno ping-ovati yahoo. Poznato je da je Microsoft upravo iz tog razloga ukinuo ping na njihove zvanicne servere...
Po meni je bolje ako ping-ujes default gw (tj. next hop) na svakom od tvojih internet linkova. Naravno u toj situaciji ne znas kada pukne uplink tvog provajdera.