[ aldabic @ 07.05.2007. 14:49 ] @
Pozdrav svima!

Znam da ima gomila tema na forumu na kojima mogu naci dosta odgovora na ovu temu.
Problem je kljucna rec "Bezbolno"..

Treba da postavim mail server u firmi, na racunaru koji ima fixnu IP adresu na jednoj kartici (stalno na net-u), lokalni IP na drugoj. Ujedno je i ovaj racunar "veza" ka internetu za ostale racunare u lok. mrezi. (Na njemu se vrti RHEL ES 4). Postu za sada primamo preko hosting provajdera, kod koga imamo web prezentaciju.

Ja bih instalirao mail server, tako da svi zaposleni primaju i salju mailove na svojim racunarima, ali i da mogu sa drugih racunara (na terenu) da pregledaju i salju mailove (web pristup).

Posto nisam bash vest u instaliranju linux mail servera, zadrzao bih koriscenje starih mailova (nacina slanja i primanja preko host provajdera) dok ne osposobim lokalni mal server.

Najzad, pitanje je : Sta treba da uradim da najpre dobro istestiram ovaj mail server, pa da naknadno prebacim i zvanicni mail na svoj racunar (MX records, ako sam dobro razumeo, na DNS-u).

Mail na koji zaposleni trebaju primati/slati poruke su tipa [email protected].
Da li ce u periodu testiranja mail bio u obliku [email protected] gde su x-ovi fixna IP adresa? Ovo je sasvim OK, samo sta treba uraditi?

Dobro bi dosao i savet koje sve programe trebam instalirati/pokrenuti za ove potrebe, da bude pouzdano.Racunar bi bio stalno na net-u, ali uz mogucnost da, ukoliko Net ne radi, mailovi stoje u nekakvom redu cekanja, dok ne proradi net.

Unapred se izvinjavam sto po stoti put pokrecem slicnu temu, ali mi se cini da nisam nasao pravi odgovor na postojecim temama.
[ broker @ 07.05.2007. 15:05 ] @
Probaj SME server. Lako se instalira a ima uglavnom sve sto treba.
[ VRider @ 07.05.2007. 16:34 ] @
Ovo:
Citat:
Sta treba da uradim da najpre dobro istestiram ovaj mail server, pa da naknadno prebacim i zvanicni mail na svoj racunar (MX records, ako sam dobro razumeo, na DNS-u).

i ovo:
Citat:
ukoliko Net ne radi, mailovi stoje u nekakvom redu cekanja, dok ne proradi net.

ne ide zajedno...
Ali, zato mozes da pustis da se mail i dalje za ceo domen isporucuje tvoj provajderu (ili onome ko ti hostuje sajt), a ti onda pomocu fetchmaila da skines sav mail i isporucis ga lokalnim korisnicima.

U svakom slucaju, vec se dosta pricalo o mail serverima ovde. Na CentOSu sve imas out-of-box, tako da treba da bude isto i na tom RHELu.
[ Mitrović Srđan @ 07.05.2007. 17:23 ] @
• Platis nekom ko zna
• Testiraj na nekoj drugoj masini/subnetu
http://www.howtoforge.com/perfect_setup_centos_4.4
[ nkrgovic @ 07.05.2007. 18:26 ] @
Citat:
VRider: Ovo:

ne ide zajedno...
Ali, zato mozes da pustis da se mail i dalje za ceo domen isporucuje tvoj provajderu (ili onome ko ti hostuje sajt), a ti onda pomocu fetchmaila da skines sav mail i isporucis ga lokalnim korisnicima.

Sto ne ide. Dogovori se sa provajderom da mu on forwarduje SMTP-om, stavi da je on MX 10 a ISP MX 20, i to radi. To tako i treba da radi, zato imas tezine za MX-ove.

Citat:
blood: • Platis nekom ko zna

Ovo zvuci kao prilicno dobar predlog :).
[ Tyler Durden @ 07.05.2007. 18:31 ] @
@VRider
Kako misliš da to dvoje ne mogu zajedno?
Nek njegov server bude primarni MX a kod provajdera nek drži sekundarni. U slučaju da je njegov server down pošta ide na sekundarni koji će sve da proslijedi opet primarnom čim on bude dostupan.
Ili sam ja nešto pogrešno shvatio?
[ Tyler Durden @ 07.05.2007. 18:32 ] @
Pih, preteknu me nkrgovic :)
[ VRider @ 07.05.2007. 21:24 ] @
Mislio sam da je hteo nesto sasvim drugo... Da mailovi cekaju kod posiljaoca dok njegov server ne bude opet dostupan... Sto kaze Nirvana, Nevermind.
[ aldabic @ 08.05.2007. 08:19 ] @
Tyler Durden: Jes, ovaj, to sam hteo, hvala na savetu, zvuci logicno!

blood: Hvala, probacu sa linkom, btw, koliko kosta?

broker: Hvala na linku, poceo sam da skidam SME (ima 475MB, bice da je nesto dobro)..

Ziveli !
[ misk0 @ 11.05.2007. 17:13 ] @
Citat:
VRider: Da mailovi cekaju kod posiljaoca dok njegov server ne bude opet dostupan... Sto kaze Nirvana, Nevermind. :)

Koliko ja znam to i jeste tako, bar 24h a koliko sam uocio 3 dana je default period (nekoliko servera koje sam instalirao) koliko mail server koji salje postu ceka (drzi mail u queue) primaocev mail server da mu isporuci postu.
[ Tyler Durden @ 11.05.2007. 19:25 ] @
U Postfixu je npr. to 5 dana. Naravno, moze da se promjeni taj parametar...
Uglavnom, mislim da svaki "znacajniji" mail server drzi postu u queue-u bar jedan dan i pokusava da je isporuci.
[ aldabic @ 21.05.2007. 14:39 ] @
SME je, kako mi se cini, distribucija Linuxa, ne softver koji mogu da instaliram na moj Red Hat Enterprise 4.
Jesam li u pravu?
[ caiser @ 21.05.2007. 21:08 ] @
Citat:
misk0: Koliko ja znam to i jeste tako, bar 24h a koliko sam uocio 3 dana je default period

RFC preporucuje period od 4-5 dana koliko bi mailovi trebalo da se cuva u queue-u. U praksi se taj broj obicno krece oko 4 dana.