[ hAlleLuJa @ 07.05.2007. 23:06 ] @
trazio sam malo i nisam uspio naci.. zanima me kako da npr. folderu /var/www dodijelim rwx ali samo za usera "halleluja" tj.kako dodjeljujem odredjene privilegije na odredjeni folder odredjenom useru:)? |
[ hAlleLuJa @ 07.05.2007. 23:06 ] @
[ niceness @ 08.05.2007. 00:07 ] @
Znaci kada korisnik halleluja nije vlasnik direktorijuma /var/www... onda valjda ACL (Access Control Lists).
[ vladared @ 08.05.2007. 04:40 ] @
Nisi mi baš najjasniji šta želiš. Može i preko ACL, a može i preko naredbi:
#cd /var # chown halleluja:grupa www -R # chmod 755 www -R (gde je 755=-rwxr-x-r-x , a ti menjaj prema nahođenju sa tim da je prva cifra za korisnika i ona uvek mora biti 7) [ hAlleLuJa @ 08.05.2007. 09:21 ] @
Citat: vladared: Nisi mi baš najjasniji šta želiš. Može i preko ACL, a može i preko naredbi: #cd /var # chown halleluja:grupa www -R # chmod 755 www -R (gde je 755=-rwxr-x-r-x , a ti menjaj prema nahođenju sa tim da je prva cifra za korisnika i ona uvek mora biti 7) to mi je trebalo! HVALA [ MMX @ 08.05.2007. 13:41 ] @
Citat: vladared: Nisi mi baš najjasniji šta želiš. Može i preko ACL, a može i preko naredbi: #cd /var # chown halleluja:grupa www -R # chmod 755 www -R (gde je 755=-rwxr-x-r-x , a ti menjaj prema nahođenju sa tim da je prva cifra za korisnika i ona uvek mora biti 7) Pojašnjenje CHMOD komande Za svaki fajl odnosno folder mogu se podesiti prava čitanja, pisanja i izvršavanja za vlasnika (nad tim fajlom tj. folderom), grupu (u kojoj se nalazi) i sve ostale. Read ima vrednost 4, write 2 i excute 1 pa bi mod 755 značio sledeće: 7 = 4 + 2 + 1 (korisnik može da čita, piše i izvršava) 5 = 4 + 1 (grupa može da čita i izvršava) 5 = 4 + 1 (ostali mogu da čitaju i izvršavaju) Komanda chown je korišćena da bi promenila vlasnika i grupu za dati folder, a -R flag (u obe komande) za recursive. [ Baksuz @ 18.05.2007. 22:07 ] @
nisam bio dve godine na ovom forumu pa polako i ja da pisem.
Ono sto je osnovno jeste chmod chdir valjda i treba malo parce papira za pocetak ALI ONO STO JE GLAVNO za one koji neznaji sta sve brojke znace moraju da nacrtaju iks oks tabelu NA PAPIRU SLOBODNO sa strane za vrste napisu Vlasnik, ostali, i jos nesto trece a za kolone napisu 1.citaj, 2.pisi, 3.izvrsavaj, ovo trece takodje nema smisla jer ako ga procitas ti si ga ustvari i izvrsio. I stavis ikseve sve sta hoces sa tim direktorijumom npr 1.vlasnik ti hoces da ga CITAS, Pises, Izvrsavas (full koza, abs, klima) 3 iksa prva kolona ostali i user npr da samo citaju i izvrsavaju IKS pa PRAZNO pa IKS (da ga drugi ne bi menjali) 3 ne znam sta bese ali isto je kao i ostali IKS pa prazno pa IKS znaci moze da ga CITA i izvrsava e onda ide ovako prva kolona nosi cetiri poena druga 2 treca 1 poen pa sabiras prvu vrstu Vlasnik 4 + 2 + 1 7 poena za valsnika 2. 4 + 0 + 1 = 5 i treca takodje 5 znaci imamo 755 chmode 755 chdir 755 to je zapravo osnova cele hijerahije direktorijuma u SVIM operativnim sistemima u siroj upotrebi danas Sad mi pade na pamet Registry i Windows Ako das mogucnost da svako (everyone) izvrsava cira pise a zabranis drugima pa i (system) ono sto zapravo se desava !!!!! ima svako pravo da koristi cita i pise to, ali nema pravo Sistem, vlasnik, administrator, ostali, anonimni.!!!!! [ Baksuz @ 18.05.2007. 22:13 ] @
E da vec je neko iznad pisao oooops, a za direktorijume je valjda 644 .Ovo je ustvari pravilo i za direktorijum na internetu.
[ anon68680 @ 18.05.2007. 22:26 ] @
Kao prvo, decko se vec zahvalio sto pretpostavljam da znaci da je nasao ono sto mu treba ne znam zasto sad svi solite pamet ovde.
Kao drugo, Citat: E da vec je neko iznad pisao oooops, a za direktorijume je valjda 644 .Ovo je ustvari pravilo i za direktorijum na internetu. O boze, pa naravno da je to pravilo i za 'dirove na internetu' kad su sistemi na kojima se ti dirovi nalaze nix based. Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|