|
[ Zoran Rodic @ 10.05.2007. 12:56 ] @
[ Body Bag @ 11.05.2007. 20:08 ] @
Lepo receno....
Ja se trudim da sto manje dolazim ovde....
Ovaj deo ES-a je zapravo playground admina i jos nekolicine koji kad god im je dosadno krenu malo da pljuckaju po linux-u iznoseci pausalne "tvrdnje" od kojih se iole normalnom coveku dize kosa na glavi
Neka se budale raspravljaju,a ja odo da igram Neverhood i da uzivam
[ cynique @ 11.05.2007. 20:15 ] @
Citat: Body Bag: Neka se budale raspravljaju,a ja odo da igram Neverhood i da uzivam
Glavno da se nakon obrane časti pingvina rebootalo u windoze radi igrica 
[ degojs @ 11.05.2007. 20:21 ] @
Citat: Kad ste vec pravili "nezavisni test" sto niste uzeli odmah neku ozbiljnu distribuciju
Evo ga, opet ista priča: "Uzmi onu drugu distribuciju." A da je uzeo SuSE, onda bi mu neko rekao da uzme Ubuntu.
Kupus je kupus, kako god da ga pripremiš.
[ cynique @ 11.05.2007. 20:27 ] @
Link na Novellovoj stranici zahtijeva zaista bezobrazno velik formular za popunjavanje, da bi na koncu sve što uradio jest preusmjerio na ovu stranicu.
Prestao sam čitati negdje ovdje:
Citat: Because Linux* is inherently more secure than Windows...
*yawn*
[ Ivan Dimkovic @ 11.05.2007. 20:30 ] @
http://www.dell.com/downloads/...s/msd/2000_08_15_msd_linux.pdf
Citat:
Dell is now the No. 2 provider of Linux-based systems worldwide and the first major manufacturer to
offer Linux across its full product line. Dell has prepared for wide-scale Linux adoption by investing
more engineering resources to Linux than to any other operating system. We're doing this to make it
easy for our customers to run Linux; configurations of all Dell products are now designed, tested and
certified for Linux. Our factories can now customize each system -- from PCs to servers -- with Linux.
Wow... ovo stvarno zvuci opasno, izgleda da je Linux stvarno spreman za prime-time wide deployment
Ali... cekaj... stani... datum na dokumentu kaze:
Citat:
San Jose, California, August 15, 2000
Kao sto sam rekao Tomi... prvo skocite pa recite hop :) Ovaj vas skok vec traje skoro 7 godina... kad ce hop? :-)
Bwahahahah
[ Mitrović Srđan @ 11.05.2007. 21:09 ] @
Citat:
Lepo receno....
Ja se trudim da sto manje dolazim ovde....
Ovaj deo ES-a je zapravo playground admina i jos nekolicine koji kad god im je dosadno krenu malo da pljuckaju po linux-u iznoseci pausalne "tvrdnje" od kojih se iole normalnom coveku dize kosa na glavi
Neka se budale raspravljaju,a ja odo da igram Neverhood i da uzivam
Sto bi neko rekao linux zajednica tiho pati za tobom.
[ Body Bag @ 11.05.2007. 21:15 ] @
Dovoljno je bila jedna moja recenica koju sam rekao u sporednom kontekstu u vezi teme i odmah su se stvorli odnikuda dezurni flameri kojima je dosadno da ozive topik koji cami vec dva dana
To je ono u fazonu "Daj budali brasno da se malo smeje"
Citat: cynique: Glavno da se nakon obrane časti pingvina rebootalo u windoze radi igrica :D :D :D
Kada si vec smislio da nas zoves pingvinima-sta bi tek bilo da ja krenem da vam nadevam imena po maskotama Windoze
Kuce mesanac iz search dijaloga aka search kalamunja) ili spajalica koja savetuje u Word-u Clippy aka Klipan savetnik za retarde
Gore zvuci nego pingvin u svakom slucaju....
Well,petak je vece,vreme super,odoh ja lepo u grad na pivce...
[ Mitrović Srđan @ 11.05.2007. 21:30 ] @
Au sad si ga sjebo 100% ;-)
Vidis ako oces da budes cool moras da pijes danas od 12h popodne kao ja ;-))
Citat:
1. Windows was designed without security as a key principle and was allowed to grow into a monolithic collection of code (more than 50 million lines today).
2. Applications such as Internet Explorer have been tightly integrated with Windows, providing an intruder broad access to the system if the application is compromised via a security flaw and the user is running with administrator access control privileges. With so many users running with administrator privileges, security risks can become severe.
Toliko sto se tice novelovog poredjenja vista vs suse.
[ cynique @ 11.05.2007. 21:30 ] @
Pingvin je stanje uma, i u Advocacy kontekstu općenito označuje osobu koja je zadojena anti-MS propagandom sa slashdota/newsforge/badvista i sl. sajtova, koja se voli pozivati na UNIX naslijeđe Linuxa a da ne razumije što uopće SUS znači, koja koja sav MS-ov softver vidi kao vječni bug-ridden supstrat za nove Slammere i Blastere, koja svaki politički prelazak 4 kompjutera u administraciji nekog sela u skandinaviji vidi kao Pobjedu spram omraženog korporativnog kapitalističkog motora i sa neskrivenim će simpatijama tu informaciju podijeliti sa kolegama pingvinima na odgovarajućim forumima etc.
[ Zoran Rodic @ 11.05.2007. 23:59 ] @
1. Kako se doslo do zakljucka da je tema pokrenuta zarad pljuvanja windowsa?
Da pojasnim fabulu radnje: The two platforms of the future are Linux and Windows, and customers want them to work better together," said Susan Heystee, vice president and general manager of global strategic alliances at Novell.
Ili je opet po sredi tumacenje texta kao u slucaju Reisera koji je priznao da je ubio jos 8 osoba?
2. Izneseni komentari vezani za Suse distribuciju su steceni posredno ili neposredno?
Citat: cynique: Pingvin je stanje uma, i u Advocacy kontekstu općenito označuje osobu koja je zadojena anti-MS propagandom sa slashdota/newsforge/badvista i sl. sajtova, koja se voli pozivati na UNIX naslijeđe Linuxa a da ne razumije što uopće SUS znači, koja koja sav MS-ov softver vidi kao vječni bug-ridden supstrat za nove Slammere i Blastere, koja svaki politički prelazak 4 kompjutera u administraciji nekog sela u skandinaviji vidi kao Pobjedu spram omraženog korporativnog kapitalističkog motora i sa neskrivenim će simpatijama tu informaciju podijeliti sa kolegama pingvinima na odgovarajućim forumima etc.
Jel imas krpu pri ruci da obrises penu?
[ tdjokic @ 12.05.2007. 00:01 ] @
Citat: Dell, Microsoft, Novell to push Linux
May 7, 2007 - 4:24PM
Hop!
A Vista uopste nije ni bila planirana za "Hop!", bilo je nesto drugo, sto se isto spremalo dugo, dugo, pa se odustalo i sad jedva i najzad Hop. Nije to u skladu sa renomeom MS-a uopste. Da je neki kupus tako izasao, kao zamena za obecano, bilo bi podsmevanja koliko hoces, ali kad to uradi veliki MS, onda je u redu?
"The release of Windows Vista comes more than five years after the introduction of its predecessor, Windows XP, making it the longest time span between two releases of Microsoft Windows."
[ Zoran Rodic @ 12.05.2007. 00:11 ] @
Plasticnije objasnjeno mi smo za visepartijski sistem i demokratiju a oni su jednopartijski nastrojeni.
To bi pre bilo stanje uma.
Visepartijski sistem
Visenacionalna zajednica
Multietnicka kultura
Salata od razlicitog povrca
Eklikticizam kao pravac
...
Ali ne, zelena travica rules
Inace, procitaste li ovo
http://talk.bmc.com/blogs/blog...rley/a-day-without-open-source
[ Mitrović Srđan @ 12.05.2007. 00:32 ] @
Kakav stupidan clanak.
Da nema OSS resenja tipa BIND bila bi zamenjena nekim drugim resenjem i stvar gotova.
Ovakvi zakljuci su smesni:
Citat:
or starters, the Internet would “disappear” for the average user.
Da preko veceri nestanu sve WC solje na svetu ja bi kenjao u gace omg.
[ bojan_bozovic @ 12.05.2007. 00:52 ] @
Citat: Da pojasnim fabulu radnje: The two platforms of the future are Linux and Windows, and customers want them to work better together," said Susan Heystee, vice president and general manager of global strategic alliances at Novell.
Ma da, gledala je u bob...
[ Ivan Dimkovic @ 12.05.2007. 00:56 ] @
O boze... sada jos i citati executive-a koji su direktno komercijalno umesani :)))))
[ bojan_bozovic @ 12.05.2007. 01:35 ] @
Pa da, po linuxovcima menadzer moze reci i da proizvod firme za koju radi nije proizvod buducnosti.... ^o^
[ Zoran Rodic @ 12.05.2007. 06:16 ] @
Ha HA HA,
Pa sad sam provalio :)
Pa ni znate da prevedete text sa engleskog na srpski
hint - http://www.elitemadzone.org/p1566157
HA HA HA
Srdjane, Srdjane
PISE u naslovu lepo
A Day Without Open Source
A pocetak clanka je sledeci
I was at a conference when two techies walked into the open bar, one an open source supporter and one staunchly anti. They got into it a bit after a few drinks...
Dakle, prica tece u opustenoj atmosferi i ... WTF, pitaj nekog da ti prevede ... eno Dejan je u Kanadi ...
Google is primarily powered by Linux—arguably the most popular open source operating system on the planet. No worries. You'll just pop over to Yahoo!, right? Wrong. Yahoo! is one of the largest consumers of another popular open source operating system: FreeBSD
Dakle, Google i Yahoo ce jednako lako resiti problem kao sto ces ti doneti krucijalnu odluku da s**** u gace.
Mozda je za tebe pelena embeded resenje .
Citat: bojan_bozovic: Pa da, po linuxovcima menadzer moze reci i da proizvod firme za koju radi nije proizvod buducnosti.... ^o^
A ne upada u oci sto je sve vise relevantnih igraca iz relevantnih firmi koji donose takav sud
Prvo je bilo Novell ulaze u Suse pa komentar : Fuj, nemaju pojma, novell puca ... bla bla truc
Onda Microsoft sklapa dil sa novell-om : Ma to ni hoce da ih uniste, Novell pred pucanjem ...
A onda udje Dell: ma ko hebe Dell, i oni su pred pucanjem, nemaju pojma
Pricao bi ja i o HP-u al slab mi engleski
HA HA Ha
@srdjan
Da ti ipak malo pomognem
Clanak ukazuje na cinjenicu koliko je Open Source prisutan medju nama... koliko je rasprostranjen.. prevedite clanak za ostatak
Over 60% of all Internet sites are powered by Apache, an open source web server
Tako da oduvek je bila ona:
Srati i cvece brati nije isto
Ha Ha Ha
[ tdjokic @ 12.05.2007. 07:29 ] @
"Dell has agreed to work with Microsoft and Novell under an alliance to make it easier for the Windows operating system and the Linux system to work together." Cekaj malo - pa zar nismo sada u koaliciji, kao neki politicari u nekoj zemlji, ne smem da kazem kojoj, da ne ispadne politika? Dell, MS i Novell se slozili lepo a ucesnici Advokakija se svadjaju - veci katolici od pape?
Znaci ovako: najstariji zanat na svetu je prostitucija, drugi najstariji je politika, a treci najuspesniji, mada je vrlo nov, je IT sisanje ovaca  Ovo gore lici na kupus s mesom i bogatom zaprskom, a obogatice oni meni, bez brige, samo da vide da su ovce zadovoljne.
[ cynique @ 12.05.2007. 08:22 ] @
Alkion je opet zabrazdio u šbbkbb scenarije...
Da je baba muško, zvala bi se Duško.
[ Ivan Dimkovic @ 12.05.2007. 08:31 ] @
Citat:
Google is primarily powered by Linux—arguably the most popular open source operating system on the planet. No worries. You'll just pop over to Yahoo!, right? Wrong. Yahoo! is one of the largest consumers of another popular open source operating system: FreeBSD
Dakle, Google i Yahoo ce jednako lako resiti problem kao sto ces ti doneti krucijalnu odluku da s**** u gace.
Mozda je za tebe pelena embeded resenje .
Hehe a evo ga i stari Google argument - of kors, po ovome je i Space Shuttle optimalno sredstvo za prevoz, jer kad NASA, najuticajnija svemirska agencija, koristi isti - to znaci da je to to - a vi "serite u gace" - cccc... detinjasto ;-)
Cek sta je sledece? Top 500 superkompjutera, jel da? :-)) Pa onda Minhen, Brazil i neko selo u Francuskoj?
Razbijte malo monotoniju - zvucite kao pokvarena ploca ;-)
[ Zoran Rodic @ 12.05.2007. 08:52 ] @
Citat: cinque: šbbkbb scenarij
To se odnosi na ono sto govori i radi DELL ili na cinjenice iz drugog texta?
Ili ovo
Citat: Now, I know most people don’t understand the role of open source software in our world, or just how many services that we take for granted would disappear without it. If you’re a card-carrying member of the community, you probably know where I’m headed.
Citat: Ivan Dimkovic: Razbijte malo monotoniju - zvucite kao pokvarena ploca ;-)
Znas, i na gramofonu ponekad treba promeniti iglu. ;)
BTW , Probali ste SUSE?
I?
[ Mitrović Srđan @ 12.05.2007. 09:22 ] @
Citat:
@srdjan
Da ti ipak malo pomognem
Clanak ukazuje na cinjenicu koliko je Open Source prisutan medju nama... koliko je rasprostranjen.. prevedite clanak za ostatak
Over 60% of all Internet sites are powered by Apache, an open source web server
Tako da oduvek je bila ona:
Srati i cvece brati nije isto
Ha Ha Ha
Clanak govori o tome sta bi bilo kada bi jedne cudesne noci OSS nestao sa lica zemlje.
1) Takav scenario je nemoguc / nerealan cista fikcija
2) Bio bi zamenjen closed source resenjima pre nego sto bi se tako nesto desilo.
Citat:
Pa sad sam provalio :)
Pa ni znate da prevedete text sa engleskog na srpski
Konacno si nas provalio , svaka cast.
[ tdjokic @ 12.05.2007. 22:51 ] @
Nije selo, nego parlament preso na Linux. Nemoj tako Ivane, ipak su to "tvoji" (EU)! :-) A evo jos nekih "seljaka" - Wal-Mart Stores Inc, Deutsche Bank AG i Credit Suisse! Eh, da su nasi seljaci takvi, gde bi nam bio kraj!
"Nova ploca, nova ploca! " ("Jugoton")
"Dell's embrace of the Novell-Microsoft agreement reflects a growing market reality: The two platforms of the future are Linux and Windows, and customers want them to work better together," said Susan Heystee, vice president and general manager of global strategic alliances at Novell.
Because it is available for free, Novell primarily relies on fees for customer support to make money off its Linux software. By comparison, Microsoft makes most of its money from sales of its proprietary software, but it has come under increasing pressure to loosen up.
Microsoft said it has issued more than 40,000 Suse Linux Enterprise Server certificates to companies including Wal-Mart Stores Inc, Deutsche Bank AG and Credit Suisse since it formed its pact with Novell."
Dell, Microsoft, Novell to push Linux
May 7, 2007 - 4:24PM
Gotovo je, gotovo!
[ bojan_bozovic @ 12.05.2007. 23:18 ] @
Da, raduj se kao malo dete. ^o^
[ Mitrović Srđan @ 12.05.2007. 23:45 ] @
Boze i sta sad ? Kad god neka institucija predje na linux otvarace se
nova diskusija ?
Linuxovci svaku mrvu grabe kako bi glorifikovali svoj "desktop" OS.
[ Sir_Oliver @ 13.05.2007. 01:06 ] @
Citat: Mitrović Srđan: Boze i sta sad ? Kad god neka institucija predje na linux otvarace se
nova diskusija ?
slazem se. mislim da je bolje raspravljati o windows bagovima.  tu makar ima tema na pretek 
[ tdjokic @ 13.05.2007. 02:45 ] @
Citat: Mitrović Srđan: Boze i sta sad ? Kad god neka institucija predje na linux otvarace se
nova diskusija ? A sto da ne? Kad jedan korisnik ES-a nije mogao da instalira konkretnu distribuciju Linuxa na konkretnu konfiguraciju, ovde se razvila diskusija "sa slikama i pevanjem", zar nije onda prelazak neke tako "bezvezne" institucije na Linux, kao sto je francuski parlament, vredan bar male diskusije?
Citat: Linuxovci svaku mrvu grabe kako bi glorifikovali svoj "desktop" OS. Znaci - pristrasna kritika suprotnog tabora moze, argumentovano navodjenje cinjenica - ne moze? Kaze covek "francusko selo" - hajde, reci mi iskreno, da li je za tebe francuski parlament "neko francusko selo"? Ako jeste, onda nemamo sta da raspravljamo. Ako nije, onda ti je prethodni post omalovazavajuci i uvredljiv.
Gotovo je, gotovo!
[ Zoran Rodic @ 13.05.2007. 07:33 ] @
Citat: Boze i sta sad ? Kad god neka institucija predje na linux otvarace se
nova diskusija ?
Opet nerazumevanje poente.
Glorifikacija naseg desktopa uopste nije sustina ovakvih postova vec upoznavanje sa cinjenicom da se od prosle godine sve vise na visokim spratovima nebodera medju skupim Odelima pominje open source kao resenje.
Naime, njima fontovi nisu mutni, mp3 i DVD radi bez komapjliranja kernela i sto je najbitnije, oni umeju da instaliraju sistem pa nije cudno sto se Odela obavezuju ugovorima o saradnji koji Open source, konkretno Linux kao OS gura napred.
Koraci su sve veci, ugovori sve skuplji a Odela sve brojnija i jednako skuplja.
Sustina je u izboru.
Open office nije toliko dobar kao MS office, ali je postao definitivno prisutan kao resenje ili kao finalno resenje u slucaju Firefox browsera.
Citat: Clanak govori o tome sta bi bilo kada bi jedne cudesne noci OSS nestao sa lica zemlje.
1) Takav scenario je nemoguc / nerealan cista fikcija
2) Bio bi zamenjen closed source resenjima pre nego sto bi se tako nesto desilo.
Opet nerazumevanje koje je nastalo kao produkt izjednacavanja novinske vesti i obavezne lektire u osnovnoj/srednjoj skoli.
Naime, trebalo je da izvuces poentu a ne da nam prepricas da neki manijak gura kamen uz brdo ili da se pored drveta beskonacno neko ocekuje.
Otvoren kod i otvoren um imaju vise zajednickog nego sto mislite.
Niko ne spori da je Microsoft OS dobra ribetina, ali je ujedno skupa, bahata i sa izuzetno skotovskim ponasanjem.
Takodje podlozna je picajzlama ma sta vi cinicno tvrdili
Ocekujem komentar da picajzle napadaju samo intimne delove ljudskg tela a ne IT korporacije ali , sta je tu je, napisano je pa nek ide u vetar
[ Mitrović Srđan @ 13.05.2007. 08:36 ] @
Citat:
lazem se. mislim da je bolje raspravljati o windows bagovima. tu makar ima tema na pretek
Ili o linux advisorijima? Ne znam kojih ima vise stvarno ;-)
Citat:
A sto da ne? Kad jedan korisnik ES-a nije mogao da instalira konkretnu distribuciju Linuxa na konkretnu konfiguraciju, ovde se razvila diskusija "sa slikama i pevanjem", zar nije onda prelazak neke tako "bezvezne" institucije na Linux, kao sto je francuski parlament, vredan bar male diskusije?
Ok je to , ali zar treba sada kad god neka institucija predje na linux gledati na to kao na Sveti Gral?
Presla pa sta? Podsecate tako na partizane.
[ ventura @ 13.05.2007. 10:08 ] @
Citat: tdjokic: hajde, reci mi iskreno, da li je za tebe francuski parlament "neko francusko selo"?
A šta je sa ostale 193 države na svetu i sa njhovim parlamentima?
[ tdjokic @ 13.05.2007. 10:17 ] @
Citat: Mitrović Srđan: Ok je to , ali zar treba sada kad god neka institucija predje na linux gledati na to kao na Sveti Gral?
Presla pa sta? Podsecate tako na partizane. Tebi izgleda treba sve crtati, ne vredi uobicajena diskusija.
Javio se covek na jednoj drugoj temi. Nije Advocacy ali je on tamo nastupio bas tako. Izmedju ostalog kaze priblizno ovako: "Posto jednom ES korisniku Ubuntu nece da radi, zakljucujemo da je isti djubre." Kazem ja njemu: "Meni Ubuntu radi." Zasto to sad nije 1:1, nego ako Peri ne radi - onda je djubre, a ako Tomi radi - nikom nista, ustvari rekao je "Super sto ti radi, ali je ipak djubre." (citirano po secanju, ne garantujem da je DOSLOVNO tako rekao)? Zasto moj identican argument nema istu snagu kao tvoj argumetn? O tome se radi. Peri Ubuntu ne radi = djubre, onda Dell pocne da instalira Ubuntu na neke svoje PC-e a ti kazes "Pa sto sad galamite?" Galamimo zato sto i vi galamite za svaku dlaku koju nadjete Linuxu da ne valja.
Ali, ako dobro razmislim - pa vi ste apsolutno u pravu! Ne treba vise uopste komentarisati prelazak institucija na Linux. To postaje sasvim obicna stvar. Moze i tako. Ali se tu isprecio jedan estetski problem - ako mi prestanemo da komentarisemo prelazak nekih tamo parlamenata na Linux, onda cete vi morati da povucete onu tezu da je Linux djubre, zato sto ne radi Peri. Pa i Windows mnogima ne radi, psuju ljudi u forumima, te drajver, te ovo, te ono. Ako ti nesto ne radi, onda ti je potpuno isto ako ti ne radi na super ekstra turbo XP-u ili kupusari.
A onaj spominjani kolega me tamo ispljuva ko nekog roba, da sam nesposoban da instaliram drajvere za neki stampac, a ja ulozio desetine sati rada, zainatio se da probam zvanicne rpm drajvere na nekoliko distribucija, a obicno za te distribucije treba skidati najmanje 2 CD-a. Skidao ja nekih 3 - 4 distribucije (10-tak CD-a) SAMO ZA PROBU, i uglavnom nisu radili. Zatim instaliram deb drajvere na nekoliko deb distribucija, koristeci uputstvo koje je pripremila komjuniti, sve radi, ja kazem da radi, a on kaze - "jel vidis da ne radi?", nemam pojma zasto to kaze. Valjda zato sto mi rpm nisu radili. A on nista ne spominje da je probao doticni stampac, da jeste ili nije instalirao drajvere. Cak je isao toliko daleko, da je nakon nekoliko strana filozofiranja, pokretacu teme rekao da Linux uopste nije za desktop, da, ako mu finansije dozvoljavaju, ostane na sadasnjem OS-u. Bas u dane kad je Dell objavio da smatra da je Linux vec dobar za desktop.
Znas kako je - svako ima pravo na svoje misljenje, ali neke granice ipak moraju da postoje. Iznosenje neistina na forumu koji citaju ljudi izmedju ostalog i da bi nesto naucili, je sramota. Jeste da su u lazi kratke noge, ali zasto da se ljudi muce bez potrebe?
[ tdjokic @ 13.05.2007. 10:22 ] @
Citat: ventura: A šta je sa ostale 193 države na svetu i sa njhovim parlamentima? A sto menjas temu - bilo je receno da je neko francusko selo preslo na Linux. Mi ne kazemo da su sve drzave presle na Linux, nego vi kazete da nije ni jedna, a jeste. To je laz. A ko laze, taj i krade, a ko krade, taj ide u zatvor. Zbog ovakvih komentara cemo morati jos 193 puta da pokrecemo diskusiju i da vicemo na sav glas - evo, Ventura + Srđane jos jedna drzava je presla na Linux, jer se vi uglavnom praviti ludi.
[ icobh @ 13.05.2007. 11:18 ] @
Ajte ljudi, koji koji vam je više!? Rekao sam prije a reći ću ponovo: Ja kao korisnik, i Linux-a i Windows-a, znam da se OS ne može mrziti, ja ne znam kako vi to uspijevate! Samo maltite praznu slamu, i ništa više. Zato, vi koji ste na Win-u, neki dobar alat u ruke, a ima ih dosta, i iskoristite to što je po vama Win bolji, (očito je da ne iskorištavate dovoljno, čim imate ovoliko vremena za ovaj dio foruma, a tamo gdje možete pomoći nema vas nigdje), a vi Linuxovci pravo kod Borisa Tadića i Vojislava Koštunice, pa njima objašnjavajte kako je Linux dobar!
[ Ivan Dimkovic @ 13.05.2007. 11:44 ] @
Citat:
Otvoren kod i otvoren um imaju vise zajednickog nego sto mislite.
Ne verujem da imaju ista vise veze nego zatvoreni a kreativni kod i otvoreni um... Monopol na "otvorenost" i "slobodu" je karakteristika totalitaraca ;-)
Citat:
Mi ne kazemo da su sve drzave presle na Linux, nego vi kazete da nije ni jedna, a jeste. To je laz
O boze... "drzava presla na Linux" pa to nije laz, vec nebuloza - hint hint, i Francuska je izasla iz tog "drzava, to sam ja" fazona :)
Kao sto rekoh - Linuxovci su totalno izgubili kompas :)
[ Not now, John! @ 13.05.2007. 11:51 ] @
Citat: ventura: A šta je sa ostale 193 države na svetu i sa njhovim parlamentima?
Kako se koprcate... "Nije selo, ali... a-ha: 'šta je FR parlament naspram drugih 200 država... ili prema cijeloj galaksiji'? :D
Nevjerovatno.
[ tdjokic @ 13.05.2007. 11:52 ] @
Citat: ventura: A šta je sa ostale 193 države na svetu i sa njhovim parlamentima? Citat: Ivan Dimkovic: O boze... "drzava presla na Linux" pa to nije laz, vec nebuloza - hint hint, i Francuska je izasla iz tog "drzava, to sam ja" fazona :) To su Venturine reci, razjasnite se vi lepo medju sobom. Ja sam govorio o parlamentu Francuske, a on je uskocio sa "ostale 193 drzave" i sad su Linuxovci opet krivi? Ti govoris "jedno francusko selo", on govori "ostale 193 drzave" a radi se o francuskom parlamentu. Sta vam ja mogu kad ne razlikujete selo od drzave.
[ Ivan Dimkovic @ 13.05.2007. 11:54 ] @
Jbt, one Apple reklame su stvarno opisale Linux bas kako dolikuje... neverovatno dosadni geekovi :)
Izgleda cemo analizirati svaki Linux-friendly press-release na ovom svetu i diviti se kako Linux sve moze, bolje i otvorenije od drugih :)
Get a life...
[ tdjokic @ 13.05.2007. 12:12 ] @
Naso se ko ce da nam govori da krenemo u zivot, a dupli Uskrs si potrosio da dokazes da tebi Ubuntu ne radi, dakle, ne moze da valja, pa makar Dell rekao da valja! A sad mi dosadni geekovi? Idi ti malo na selo za iduci Uskrs, da vidis razliku izmedju francuskog sela i francuskog parlamenta!
[ Ivan Dimkovic @ 13.05.2007. 12:17 ] @
Yea yea...
Ok, Linux je slobodniji, brzi, sigurniji od Windowsa i koriste ga svi - od Minhena, preko francuskog parlamenta do NASE... poseduje palatu i jahtu :)
Sta je sledeci PR? "Martha Stewart kaze da je Linux buducnost?"
:-)
[ Mitrović Srđan @ 13.05.2007. 12:33 ] @
Citat:
Ventura + Srđane jos jedna drzava je presla na Linux, jer se vi uglavnom praviti ludi.
Svasta. U kom postu i u kom trenutku sam ja rekao da Francuski parlament nije preosao
na linux i da je Francuski parlament selo ili sta vec?
• Ne zanima me FR parlament
• Ne zanima me prelazak istog na Linjux
• Prelazak istog ne popravlja misljenje o linuxu kao OS
• Taj prelazak ne znaci nista npr Ivanu koji nije mogao da osposobi sistem na njegovom hw (nebitno koji je razlog tome)
• Sta tebi licno znaci prelazak fr parlamenta na linux?
Zamisli da svakim windowzas krene po toj putanji "ta i ta institucija presla na windows ili koristi windows
ili izvrsila upgrade na vistu" mislim kuda bi to vodilo. Meni linux i posle prelaska tog parlamenta
ostaje isti.
Citat:
Javio se covek na jednoj drugoj temi. Nije Advocacy ali je on tamo nastupio bas tako. Izmedju ostalog kaze priblizno ovako: "Posto jednom ES korisniku Ubuntu nece da radi, zakljucujemo da je isti djubre." Kazem ja njemu: "Meni Ubuntu radi." Zasto to sad nije 1:1, nego ako Peri ne radi - onda je djubre, a ako Tomi radi - nikom nista, ustvari rekao je "Super sto ti radi, ali je ipak djubre." (citirano po secanju, ne garantujem da je DOSLOVNO tako rekao)? Zasto moj identican argument nema istu snagu kao tvoj argumetn? O tome se radi. Peri Ubuntu ne radi = djubre, onda Dell pocne da instalira Ubuntu na neke svoje PC-e a ti kazes "Pa sto sad galamite?" Galamimo zato sto i vi galamite za svaku dlaku koju nadjete Linuxu da ne valja.
Gluposti. Ja ne izvodim zakljucke o linuxu na osnovu Ivanovih ili bilo cijih pokusaja
instalacije ubuntua ili ko zna cega vec iz svog rada na linuxu. Svaki dan sam u dodiru snjim
jer mi je to posao i ne oslanjam se na takve stvari sigurno ;)
[ tdjokic @ 13.05.2007. 14:16 ] @
Citat: Mitrović Srđan: Zamisli da svakim windowzas krene po toj putanji "ta i ta institucija presla na windows ili koristi windows ili izvrsila upgrade na vistu" mislim kuda bi to vodilo. Pa, ne mora bas da se zamislja, bilo je toga, bilo. Ne mnogo, ali taman.
Citat: Meni linux i posle prelaska tog parlamenta ostaje isti. Da, pa sta? Ti si neki bogom dani sudija, koji ce da odredjuje o cemu sme a o cemu ne sme da se diskutuje, ko sme da brani OS koji preferira primerima upotrebe i ko ne sme i sve tako. Ako tebi nista ne znaci da Linux ulazi sve vise u upotebu, a sto je i dokaz nekog kvaliteta i garancija da ce se taj kvalitet neizbezno poboljsavati, onda u redu. A trebalo bi da znaci zbog svog onog ismevanja malog procenta korisnika (ne tvrdim da si se i ti podsmevao, ne secam se) kojim Linux trentuno raspolaze, jer se pokazalo da su neki argumenti protiv Linuxa bili bazirani vise na emocijama nego na cinjenicama.
Od Ivanovog iskustva je ispala poveca tema a sad francuski parlament presao na Linux, Dell presao bas na "Ivanov" Ubuntu, i ti kao ono nemarno odmahujes rukom: "Nije to nista, sto ste se raspricali!" To mi lici na dvostruke arsine, ne mogu drugacije da protumacim. A kako ti izvodis zakljucke o Linuxu je tvoja stvar i tvoje pravo, ne radi se o tome, ali pusti i drugima isto to pravo.
[ Zoran Rodic @ 13.05.2007. 14:38 ] @
Pa kad vas je toliko malo briga za sve to, sto penite toliko?
Al hebote, sto je jak naslov
Dell, Microsoft, Novell to push Linux
Pre 3 godine da je neko prognozirao ovakav naslov na ovom forumu , pišali bi ste sa balkona po njemu uz salve smeha
Ovako, sve vise pljuckate na balkon
Sve je vise "nekih" web stranica koje nude resenje bazirano na Linuxu
Evo, neki HP, JebemLiGa, koji je taj http://h71028.www7.hp.com/enterprise/cache/309906-0-0-0-121.html
To su neki sitni IT privrednici iz Donje Zleginje. A?
Dakle, da rezimiramo, makar ono sto ja hocu da potenciram:
NE POTENCIRAM DA JE LINUX ILI BILO STA BOLJE OD WINDOWSA VEC DA POSTOJI MOGUCNOST IZBORA.
Upravo vi stresno dozivljavate svaki napredak Linuxa prepoznajuci u tome razlog za lucenje enormnih kolicina pene kojom branite nesto, a nemajuci pojma zasto.
Icobh upita : "sto mrzite windows?"
Ko ga mrzi?
Zasto bi podrzavanje ideje za vecom ponudom OS resenja na trzistu bilo prepoznato kao mrznja prema nekom drugom proizvodu?
Nesto ste svi nervozni ko leptiri u poslednjih 9 meseci
[ Mitrović Srđan @ 13.05.2007. 14:48 ] @
Citat:
Pa, ne mora bas da se zamislja, bilo je toga, bilo. Ne mnogo, ali taman.
Ja ne postavljam takve teme sigurno ;-)
Citat:
Da, pa sta? Ti si neki bogom dani sudija, koji ce da odredjuje o cemu sme a o cemu ne sme da se diskutuje, ko sme da brani OS koji preferira primerima upotrebe i ko ne sme i sve tako. Ako tebi nista ne znaci da Linux ulazi sve vise u upotebu, a sto je i dokaz nekog kvaliteta i garancija da ce se taj kvalitet neizbezno poboljsavati, onda u redu. A trebalo bi da znaci zbog svog onog ismevanja malog procenta korisnika (ne tvrdim da si se i ti podsmevao, ne secam se) kojim Linux trentuno raspolaze, jer se pokazalo da su neki argumenti protiv Linuxa bili bazirani vise na emocijama nego na cinjenicama.
Pa brani ga jel ti neko zabranjuje to? Samo sam izneo misljenje licno , u cemu je probl? Zar ne mogu da mislim
i da kazem sta mislim ;) jel mi treba diploma za to ili da polazem neki test?
Citat:
Od Ivanovog iskustva je ispala poveca tema
Pa normalno ljudi vole sprdnje ne vidim tu nista cudno. Posle onog kraha sa ubuntuliderom
logicno je bilo da ce takva tema privuci dosta postova.
Citat:
Dell presao bas na "Ivanov" Ubuntu, i ti kao ono nemarno odmahujes rukom: "Nije to nista, sto ste se raspricali!"
WOW! FR parlament presao na linux e onda mora da je linux definitivno naj-uber-duper operating sistem ikada.
Ok presli ljudi iz ko zna kojih razloga , respect jer sam rekao mozda nesto protiv tog prelaska? Sto neko rece
mogucnost izbora. Samo ne kapiram zasto se sveki linux zilot hvata za tako nesto kao za slamku spasa
kao da mu zivot zavisi od toga. Linux ostaje takav kakav je (jos uvek) sa ili bez FR parlamenta ako se nsto
u njegovoj arhitekturi/internalima popravi u naredih par godina - kapa dole.
Citat:
Pa kad vas je toliko malo briga za sve to, sto penite toliko?
Koji mi? Gde penimo?
Citat:
NE POTENCIRAM DA JE LINUX ILI BILO STA BOLJE OD WINDOWSA VEC DA POSTOJI MOGUCNOST IZBORA.
Pa normalno postoji e sad dal je taj drugi izbor bolji ili losiji... :)
I kad ti devojka zatrudni (kuc kuc) imas mogucnost izbora noz/abortus ili porodjaj jbg svugde imas izbor
samo sto su neki izbori jako losi.
Citat:
Upravo vi stresno dozivljavate svaki napredak Linuxa prepoznajuci u tome razlog za lucenje enormnih kolicina pene kojom branite nesto, a nemajuci pojma zasto.
Ja ne , ne znam za druge niti me zanima. Takodje uopste me ta ista pojava i ne raduje jer nemam nista od toga.
Mene raduje 1 u mesecu kad primim platu od tog linuxa ;-) A dal parlament francuske koristi linux ...pih
[ tdjokic @ 13.05.2007. 22:35 ] @
Citat: Mitrović Srđan: Takodje uopste me ta ista pojava i ne raduje jer nemam nista od toga. Mene raduje 1 u mesecu kad primim platu od tog linuxa ;-) Ovde je radost posredna. Cinjenica da se Linux koristi sve vise pretstavlja moralnu satisfakicju nama koji smo nekad ranije pocinjali diskusiju mirno, a docekivani smo na noz. Prakticno se iz dana u dan dokazuje da Linux ima vecu upotrebno-komercijalnu ili bar trzisnu vrednost nego sto se uporno tvrdilo. Mi se radujemo jer se dokazuje da smo bili u pravu. I mi iznosimo svoje licne stavove. A ti stalno govoris kako iznosis licne stavove, a kroz tekst se provlaci crvena nit nametanja: "Pa sta ako je neko preso na Linux? Sto ste se raspricali? Napraviste od toga Sveti Gral!"
A u citiranom delu tvog posta u dve uzastopne recenice negiras samog sebe. Kako da nemas nista od "iste pojave" kad je niz slicnih pojava postepeno doveo Linux na ovaj nivo koji ti omogucuje da primas platu od Linuxa? Mozda ti konkretno koristis neki stariji program, na koga nisu uticala poslednja dogadjanja, ali razvojni put Linuxa je i za taj tvoj eventualni program najverovatnije bio isto tako trnovit kao sto je bio i za desktop. Da ja koristim neku alatku i vidim da se proizvode sve bolji i bolji modeli, upotrebljiviji i slicno, ne bih bio ravnodusan. Ako si ti ravnodusan, to je tvoje pravo. Ali, ti nisi ravnodusan. Isto kao sto smo mi navalili sa pricanjem, ti si navalio sa "Hajde, bre, cutite, (jer moj licni stav je da) to nije nista!"
Uporno tvrdis da Linux ostaje isti, bez obzira ko na njega presao. Tu nisi u pravu. Porast broja korisnika utice na proizvodjace hardvera i softvera i zato je svaki znacajniji novi korisnik veoma vazan i odmah utice na Linux. Ako ja pisem proizvojdacu neke kartice i trazim bolji drajver, on mi nece reci ni "Pih!" a ako mu Dell napise da namerava iduce godine da ugradi 100.000 tih kartica, sa tendencijom porasta kolicine, ali drajver nesto skripi, pa da li bi mogli da to malo pogledaju, odgovor ce verovatno biti "Za kad vam treba?"
[ Function @ 14.05.2007. 11:24 ] @
Microsoft se okomio na besplatan softver
Rastuća zajednica korisnika besplatnog softvera mogla bi se prilično uzdrmati ostvari li Microsoft svoju nakanu paketa tužbi protiv kršenja njegovih patenata
Besplatna softverska rješenja postaju sve prisutnija i, usporedo s velikim brojem osobnih korisnika diljem svijeta, njima se okreće sve veći broj kompanija, vlada i drugih državnih institucija diljem svijeta. Najveća snaga besplatnog softvera je u njegovoj nepostojećoj cijeni, njegovoj konfigurabilnosti te rastućoj zajednici volontera koji ga unapređuju. Microsoft tvrdi da je njegova najveća snaga u tome što se krši više od 200 njegovih patenata.
U svom intervjuu za magazin Fortune Brad Smith, prvi savjetnik Microsofta, i Horacio Gutierrez, potpredsjednik odjela intelektualnog vlasništva i licenciranja kompanije, izjavili su da open source softvare krši čak 235 Microsofotvih patenata i da će od distributera i korisnika tražiti da za njih počnu plaćati.
Prema tvrdnjama Microsoftovaca, Linux kernel krši 42 patenta, njegovo korisničko sučelje 65, Open Office paket aplikacija 45, open source aplikacije e-pošte 15 patenata, a ostala open source softverska rješenja još njih 68, od kojih su svi u vlasništvu Microsofta.
Sa druge strane, predstavnici open source svijeta, predvođeni zakladom Free Software, tvrde da s obzirom da je softver ništa drugo doli matematički algoritam, samim time nije patentabilan, tj. nije ga moguće na ovaj način zaštititi.
Kako bilo, bit će izuzetno zanimljivo vidjeti na koji način će se cijela stvar razvijati, pogotovo s obzirom na to da više od 500 kompanija na Fortuneovoj listi najvećih svjetskih kompanija koristi neka besplatna softverska rješenja.
Preuzeto sa htnet.hr
Ah da.. što se tiče sigurnosti http://www.winbeta.org/comments.php?id=6786&catid=1 , toliko o linuxovoj inherent sigurnosti...
a to što zvoni na sva zvona kad se pojavi propust na win a ne i na lin, nećemo o tome..
Mogli bi možda nabrojati neke "male" kompanije koje su prešle sa unixa na win platformu, contitental AG, london stock sxchange, ny stock exchange... sve je to slabo za francusko selo :D
[ Mitrović Srđan @ 14.05.2007. 12:54 ] @
Ja na serverima drzim jos uvek stari debian ;-) Nit mi treba X niti user-fr ubuntua niti ne znam
ni ja sta. Tako da me taj napredak uopste ne dodiruje.
Citat:
Uporno tvrdis da Linux ostaje isti, bez obzira ko na njega presao. Tu nisi u pravu. Porast broja korisnika utice na proizvodjace hardvera i softvera i zato je svaki znacajniji novi korisnik veoma vazan i odmah utice na Linux.
Da tu se slazemo ali pitanje je dokle se menja? Da li ce se promeniti sta po pitanju nekih ozbiljnih stvari o kojima
je vec Bozovic napricao price? Nece u skorije vreme.
Citat:
Mozda ti konkretno koristis neki stariji program, na koga nisu uticala poslednja dogadjanja, ali razvojni put Linuxa je i za taj tvoj eventualni program najverovatnije bio isto tako trnovit kao sto je bio i za desktop.
Linux kao server resenje je dobra platforma. Vec dugo vecinu servisa vrtim na njemu. Ali taj razvojni put
me uopste ne dotice jer jos uvek koristim deb koji je star x godina :)
Citat:
Ali, ti nisi ravnodusan. Isto kao sto smo mi navalili sa pricanjem, ti si navalio sa "Hajde, bre, cutite, (jer moj licni stav je da) to nije nista!"
Ja nikom nisam rekao da cuti. Samo sam rekao da je smesno komentarisati svaki prelazak
neke institucija na linux. Toga ce svakako biti u buducnosti sve vise i vise.
[ Not now, John! @ 14.05.2007. 13:58 ] @
Citat: Function: Microsoft se okomio na besplatan softver
Kako ono neko reče? Prvo skoči pa reci hop.
To što MS tvrdi da FOSS krši njegove patente ne znači da je to tačno. (Je l' ono što zovu FUD?)
Probao je i SCO, pa mu nije uspjelo.
Ako misle na smajli i dvoklik, onda krše MS patente. Još će ispasti da je MS izmislio binarnu aritmetiku...
[ MladenIsakovic @ 14.05.2007. 15:00 ] @
Ma kuga, brate 
[ degojs @ 14.05.2007. 16:10 ] @
Citat: Ako misle na smajli i dvoklik, onda krše MS patente. Još će ispasti da je MS izmislio binarnu aritmetiku...
Pa kompanije koje guraju Linux, kao IBM, Novell, itd, su vlasnici najviše patenata. Daleko više nego MS.
Još će ispasti da je Linus izmislio Unix.
[ vladared @ 15.05.2007. 04:48 ] @
@degojs
Linus nije razvio linux iz unixa. MS je dobar deo svog života svojevremeno bio vezao za IBM, tako da je veoma verovatno da dobar deo autorskih prava ima IBM. Verovatno se ova tužba odnosi na mono, WMA,WMV i tome sl. No strpićemo se još malo da se MS izjasni šta oni to podrazumevaju pod kršenjem licenci, ali mislim da sem možda u nekim sitnim slučajevima nemaju jak slučaj. Nisam stručnjak za pravo tako da je ovo moje lično i subjektivno mišljenje. Na kraju krajeva, za ovo gore navedeno ne mogu da tuže linux, jer je linux samo kernel.
[ degojs @ 15.05.2007. 05:29 ] @
Citat: Linus nije razvio linux iz unixa.
Ma jok nije :-))
Pa to je bre ponovo napisan Unix, samo sto je besplatan. Nista drugo. Nemoj samo da mi pricas da je Linux nesto sasvim novo, kad sam Linus kaze da je linux nastao na ramenima giganata (misleci na Unix, naravno). Ne mislim da su bukvalno prepisivali, ali nisu ni daleko od tog.
Što se tužbe tiče, ja nešto ne verujem da će do nje doći (bar ne još). Iz prostog razloga što IBM i ostali imaju mnogo više patenata kojima bi onda mogli da zaspu MS, pa bi na kraju ispalo ko zna šta.. Videćemo.
Samo, MS je ipak lepo platio Sunu, Appleu i ostalim za sve problematične stvari. I cifre su bile ogromne. Malo je teško pretpostaviti da MS jedini krši tuđe patente, a ovi ostali ničije? Ne verujem u to.
Pazi, pa valjda nema ko nije tužio MS i izvukao pare (uglavnom veeeelike): od firmi koje imaju jednog zaposlenog i ništa i ne rade nego prilažu patente, pa čekaju koga da tuže, do ovih velikih kompanija. Šta je MS trebao da uradi? Da plaća i ćuti? :) Pa oni su uradili na što su ih naterali: počeli su i sami da patentiraju što god mogu, pa lepo računaju, dobro samo vi de, a za par godina kad i mi nakupimo arsenal patenata, pa ćemo da vidimo šta će biti.. i mi ćemo da tužimo. Ja ih uopšte ne krivim. Kad si čuo da je MS nekog tužio zbog patenata, a sigurno možeš da se setiš vesti u kojim ovaj-i-onaj dobija presudu protiv MS po nekom tamo patentu. Pa ebi ga, što bi i oni bili jedini blesavi..
Na kraju, patenti imaju vek trajanja, koliko je meni poznato. Tako da - ko se pre seti, što ne bi i zaradio. A nakon 10-tak godina, patenat ionako više ne vredi, što je to problem? Ja bih jedino skratio taj period na npr. 5 godina. Gledaj, šta ako si ti mala kompanija i napraviš neki dobar, zaista novi proizvod za npr. web. Pa koja ti je šansa, ako ne patenat, da ćeš da razviješ veći posao? Nikakva, bilo koji veći igrač, Google, Microsoft, Sun, IBM, bla bla, može za par meseci da to isto napravi, ponudi besplatno i zarađuje od reklama. I ti si onda ugasio, zar ne? E ako imaš patenat, bar možeš tih par godina da imaš fore da razviješ posao, pa onda lepo kasnije prodaš sve skupa za dobre pare tim velikim. A ako pokušaju da te sjebu ranije, tužiš ih pa bar nešto možeš da izvučeš.
[Ovu poruku je menjao degojs dana 15.05.2007. u 06:48 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 15.05.2007. 07:27 ] @
Citat:
MS je dobar deo svog života svojevremeno bio vezao za IBM, tako da je veoma verovatno da dobar deo autorskih prava ima IBM
Jasta, i IBM je odlucio da ta prava pokloni Microsoftu :)
Mozda na planeti Linux ;-)
[ Dejan Lozanovic @ 15.05.2007. 09:37 ] @
Citat:
Na kraju, patenti imaju vek trajanja, koliko je meni poznato. Tako da - ko se pre seti, što ne bi i zaradio. A nakon 10-tak godina, patenat ionako više ne vredi, što je to problem? Ja bih jedino skratio taj period na npr. 5 godina. Gledaj, šta ako si ti mala kompanija i napraviš neki dobar, zaista novi proizvod za npr. web. Pa koja ti je šansa, ako ne patenat, da ćeš da razviješ veći posao? Nikakva, bilo koji veći igrač, Google, Microsoft, Sun, IBM, bla bla, može za par meseci da to isto napravi, ponudi besplatno i zarađuje od reklama. I ti si onda ugasio, zar ne? E ako imaš patenat, bar možeš tih par godina da imaš fore da razviješ posao, pa onda lepo kasnije prodaš sve skupa za dobre pare tim velikim. A ako pokušaju da te sjebu ranije, tužiš ih pa bar nešto možeš da izvučeš.
Gledaj stvari iz malo suprotnog ugla, ko danas najvise patentira SW patente, veliki giganti, tako da malim kompanijama je jos vise otezano da bilo sta novo izbace. Srecom pa SW patenti su samo tamo preko atlantika :)
[ Ivan Dimkovic @ 15.05.2007. 09:43 ] @
Vecina "sw patenata" se sasvim lepo mogu prepakovati i patentirati bilo gde drugde :) Osim onih najglupljih.
USA je inace u poslednjih godinu-dve postrozila grantovanje patenata, kao i uslove za "non-obviousness"
http://www.economist.com/PrinterFriendly.cfm?story_id=9134111
[ Zoran Rodic @ 15.05.2007. 11:20 ] @
Citat: vladared: Nisam stručnjak za pravo tako da je ovo moje lično i subjektivno mišljenje. Na kraju krajeva, za ovo gore navedeno ne mogu da tuže linux, jer je linux samo kernel.
Nisam ni ja, ispravice me neko ako gresim ali mislim da je bas tu bilo defnisano nekih 300 patenata od kojih je nekih 10% od Microsofta.
Mada, zar nije medjusobnim ugovorom izmedju Novell-a i Microsofta upravo dogovorena razmena patenata radi bolje kompatibilnosti pa izmedjuu ostalog i Open Office/MS Office ... etc ?
[ cynique @ 15.05.2007. 11:25 ] @
Ja tu i tamo volim pogledati recentne patente koji su odobreni MS-u (npr. ovdje, guglanjem patentnog # se može naći cijeli tekst), i moj je dojam da MS zadnjih godina kao blesav patentira svaku glupost za koju postoji mogućnost da se jednog dana nađe u nekom od njegovih proizvoda. S obzirom da opisi patenata obiluju pikantnim detaljima, predstavljaju jako dobar resurs za predviđanje nekih "inovacija" koje tek trebaju zaživjeti :)
[ Not now, John! @ 15.05.2007. 11:35 ] @
Citat: degojs: sam Linus kaze da je linux nastao na ramenima giganata (misleci na Unix, naravno). Ne mislim da su bukvalno prepisivali, ali nisu ni daleko od tog.
Ali su ipak dovoljno daleko da SCO izgubi parnicu. Kako će biti sa MS vidjećemo kad se desi, ali ja ne bih trčao pred rudu.
Citat: degojs: ako si ti mala kompanija i napraviš neki dobar, zaista novi proizvod za npr. web. Pa koja ti je šansa, ako ne patenat, da ćeš da razviješ veći posao? Nikakva, bilo koji veći igrač, Google, Microsoft, Sun, IBM, bla bla, može za par meseci da to isto napravi, ponudi besplatno i zarađuje od reklama.
Koji je ključni patent imao Google, pa je od garažne za*ebancije postao jedna od najvećih i najprofitabilnijih firmi?
[ bojan_bozovic @ 15.05.2007. 13:37 ] @
Citat: Koji je ključni patent imao Google, pa je od garažne za*ebancije postao jedna od najvećih i najprofitabilnijih firmi?
Evo opet, superkompjuteri, NASA i Google, po obicaju...
Dragi moj, koliko ima firmi koje su poput Google-a? Koliko je cesto da se uspe onako kako je Google uspeo? I moras li bas da budes vlasnik Google-a, Microsofta, ili General Electrica da bi bio vrlo bogat, sve sa vilom, jahtom i Ferrarijem? Evo ti da vidis o cemu se zapravo radi, GOOG ima vrednost od 143.87 milijardi, a AMD od 8.45 milijardi dolara. Evo linkova na GOOG i AMD, tek da steknes predstavu o cemu pricas, i sta AMD nije uspeo da postigne za vise od trideset godina koliko postoji.
Bilu Gejtsu je trideset godina trebalo da napravi Microsoft, a General Electric je vise od sto godina stara firma.
[ degojs @ 15.05.2007. 13:48 ] @
Citat: Ali su ipak dovoljno daleko da SCO izgubi parnicu.
Dovoljno su daleko samo zato što su Novell, IBM i čini mi se AT&T stali u odbranu. Zaista misliš da bi Linux izdržao suđenje po tom pitanju da ga ove kompanije tuže? Ja ne verujem, suviše je Unix-like.
[ Ivan Dimkovic @ 15.05.2007. 13:50 ] @
Citat: Not now, John!
Koji je ključni patent imao Google, pa je od garažne za*ebancije postao jedna od najvećih i najprofitabilnijih firmi?
Hajde probaj da zamislis ovakav razgovor u nekom svakodnevnom zivotu...
Recimo:
Konstatacija: Fakultetsko obrazovanje pomaze podizanju plate i generalno karijeri....
Protiv argument: Koji je fakultet imao Bill Gates pa je postao najbogatiji covek na svetu
Konstatacija: Ako si rodjen kao crnac u getu verovatno ces ziveti losije od dece bankara koja zive na Berveli Hilsu
Protiv argument: Pogledaj P. Diddy-ja, covek zivi ko kralj, koji je bankar njemu cale?
Konstatacija: Ako te ujede zmija otrovnica, to nije dobro po tvoje zdravlje
Protiv argument: Pogledaj one induse u ginisovoj knjizi, izujedaju ih zmije a oni nista...
Izgleda kretenski? E pa i taj "goolge argument" je podjednako kretenski u svojoj dimenziji. Linuxovci ovde izgledaju bas ko ta deca koja se frljaju gore navedenim argumentima :)
[ degojs @ 15.05.2007. 13:52 ] @
Citat: Koji je ključni patent imao Google, pa je od garažne za*ebancije postao jedna od najvećih i najprofitabilnijih firmi?
Da, pa?
Isto tako, napravi neku inovaciju na webu i Google ako odluči, za mesec dana će da naprave to isto, 3x bolje i ponude besplatno. I ti si onda ugasio. Koju zaštitu imaš, ako ne patenat?
Možeš li da mi kažeš šta je loše sa MP3? I da li možda ljudi koji su ga osmislili nisu zaslužili dobru zaradu, s obzirom da je čitava industrija izgrađena oko istog? Šta bi bilo da nema patentne zaštite? Svi bi ih kopirali i njima ništa, a ovi bi zarađivali milijarde na osnovu rezultata istraživanja tih ljudi. To je pošteno?
Otkad je to prepisivanje tuđih ideja poželjna stvar? Osim toga, patenti ne traju večno.
Dalje, jesi li baš siguran da Google nema neki (tj. gomilu) patent na to kako rade pretraživanje, rasturaju oglase i slično?
[Ovu poruku je menjao degojs dana 15.05.2007. u 15:09 GMT+1]
[ cynique @ 15.05.2007. 14:10 ] @
Citat: Not now, John!: Koji je ključni patent imao Google, pa je od garažne za*ebancije postao jedna od najvećih i najprofitabilnijih firmi?
Za početak, MapReduce i PageRank algoritmi. Ovaj je zadnji zaštićen patentom, a ovaj prvi je primjenjiv samo za one sa ogromnom dostupnom procesnom moći, baš kao što je Google ima :)
Citat: Apart from the problems of scaling traditional search techniques to data of this magnitude, there are new technical challenges involved with using the additional information present in hypertext to product better search results.... Fast crawling technology is needed to gather the Web documents and keep them up to date. Storage space must be used efficiently to store indices and, optionally, the documents themselves. The indexing system must process hundreds of gigabytes of data efficiently. Queries must be handled quickly, at the rate of hundreds to thousands per second.” – Sergey Brin and Lawrence Page, 1997.
Teško da možeš Googleov početni uspjeh NE pripisati genijalnoj viziji i kompetitivnoj prednosti stećenom mnogo boljim mogućnostima obrade podataka i poredavanja ključnih rezultata. Evo i dandanas kad svi manje-više znaju kako otprilike to funkcionira, Google i daje dalje dosta bolje rezultate od ostalih tražilica..
Google patentira još štošta iz svojeg istraživanja (a zapošljava popriličan broj wolrd-class istraživača):
http://www.patentstorm.us/assignees/Google_Inc_-113949-1.html
Od pageranka, pa do gluposti tipa spellcheckanje upita pretrage...
[Ovu poruku je menjao cynique dana 15.05.2007. u 15:23 GMT+1]
[ Not now, John! @ 15.05.2007. 14:38 ] @
Citat: bojan_bozovic: Dragi moj, koliko ima firmi koje su poput Google-a?
Sigurno ih ima dosta. Zato sam i naveo ekstreman slučaj, tako da "koliko firmi ima poput Googla" baš i nije na mjestu. Treba pitati koliko je srednjih firmi koje su uspjele bez da im je neki "silnik" poput MS ili Google ukrao ideju. Ja mogu navesti samo poznate primjere, jer za druge ne znam. Npr. i momci iz YouTube su uspjeli iako i Google ima svoj Google Video. Bitna je ideja, jer se uvijek na sudu može dokazati ako je neko pokušao to što vi tvrdite. Međutim, dobiti ideju, patentirati je, a ne realizovati i pri tome zabranjivati drugima da je realizuju je pogrešno po mom mišljenju.
S druge strane radi se o FLOSS zajednici protiv MS. Prema vašoj logici MS je mladi genijalni preduzetnik, koji se boji da će njegove ideje pokrasti silnik poput FLOSS zajednice - ista ona zajednica za koju MS tvrdi da nije nikakva konkurencija MS-u.
Potpuno ste zamijenili teze. Ovdje se upravo radi o silniku koji pokušava da uguši neprofitni pokret (isključujem komercijalne linux distributere, za koje mislim da treba da plate patente, ako već zarađuju na njima).
Što se tiče patenata, nemojte me pogrešno shvatiti. Ja nisam protiv patenata, ali sam protiv američke patentne politike gdje se može patentirati nešto poput dvoklika.
(Nedavno vidim na četkici za zube koja ima "savitljivu dršku" natpis "patented". Koliko je to inventivno?)
Nikakvih problema nemam s (ograničenim na npr. 5 god. monopola) patentom na MP3, jer sam svjestan koliko je resursa (novca i znanja) uloženo u njegov razvoj.
[ Zoran Rodic @ 15.05.2007. 14:42 ] @
http://patft.uspto.gov/netacgi...;TERM2=&FIELD2=&d=PTXT
Ma ovo je prica za advokate i slabo da je mozemo ispratiti.
Meni je najplasticniji primer gde je lik ubelezio burek kao svoj patent , pakuje ga ovde i salje u Nemacku.
E sad po toj logici, on moze tuziti svaku pekaru gde pise BUREK xxx,00 dinara/ kg
Ne znam za sljivovicu, ali mislim da je slicno.
E sad dvoklik, hm, ko bese uspostavio misa kao pojavu?
[ Ivan Dimkovic @ 15.05.2007. 14:55 ] @
Citat:
Meni je najplasticniji primer gde je lik ubelezio burek kao svoj patent , pakuje ga ovde i salje u Nemacku.
E sad po toj logici, on moze tuziti svaku pekaru gde pise BUREK xxx,00 dinara/ kg
A jel imas ti link do tog "patenta"? :)
[ degojs @ 15.05.2007. 14:56 ] @
Citat: (Nedavno vidim na četkici za zube koja ima "savitljivu dršku" natpis "patented". Koliko je to inventivno?)
Sve je očigledno kad neko drugi to uradi pre.
Nego, to nema veze sa softverskim patentima.
[ Zoran Rodic @ 15.05.2007. 15:01 ] @
Citat: A jel imas ti link do tog "patenta"? 
Probaj da guglas, i ja cu 
Inace, tip je iz Prokuplja i bila je reportaza na RTS-u
Bas ga je novinarka pitala hoce li traziti od svake pekare nadoknadu, a tip se samo nasmejao ... misteriozno 
[ cynique @ 15.05.2007. 15:05 ] @
Citat: Not now, John!:Treba pitati koliko je srednjih firmi koje su uspjele bez da im je neki "silnik" poput MS ili Google ukrao ideju. Ja mogu navesti samo poznate primjere, jer za druge ne znam.
Većina današnjih komercijaliziranih industrijski-ostvarenih "ideja" je u nekom primitivnijem obliku otkrivena bar prije 15-20 godina - danas uglavnom recikliramo stare koncepte uz pomoć bržih strojeva i više fancy grafike. Google je utoliko specifičan što (za razliku od MS-a) ima model u kojem se igra sa puno malih projektića, pa koji uspije - uspije. Ne mogu si sve firme priuštiti neuspjehe - Googleu neka se 1 od 100 isplati, vrijeme potrošeno na ostale je bilo vrijedno uloženog novca.
"Innovator's dilemma" bi doslovno uništila sve startupe koje iza sebe imaju genijalne ideje, kad ne bi bilo nekog formalnog oblika zaštite u vidu patenata, jer bi ih velike kompanije kad-tad uništile pružajući mnogo jeftiniju varijantu (možda čak i besplatnu), puno prije nego bi se ove mogle probiti na tržište.
Citat: Npr. i momci iz YouTube su uspjeli iako i Google ima svoj Google Video.
Toliko su "uspjeli" da je Google kupio YouTube :-) Iako je tu IMHO puno više stvar kupovanja samog branda i popularnosti koju on veže, nego neke tehničke superiornosti jubito ((TM) by ministar Kirin) servisa nad google videom.
Citat: Bitna je ideja, jer se uvijek na sudu može dokazati ako je neko pokušao to što vi tvrdite. Međutim, dobiti ideju, patentirati je, a ne realizovati i pri tome zabranjivati drugima da je realizuju je pogrešno po mom mišljenju.
Zaista ne mogu pojmiti scenarij u kojem bi neki idiot patentirao neki IP komercijalno težak milijune, i onda pustio da taj patenat istekne :-) Možda neki G. Perelman u sw industriji :))
Citat: Prema vašoj logici MS je mladi genijalni preduzetnik, koji se boji da će njegove ideje pokrasti silnik poput FLOSS zajednice - ista ona zajednica za koju MS tvrdi da nije nikakva konkurencija MS-u.
Ne znam ja koga se MS ima "bojati", s obzirom na kapital koji posjeduje, dvoznamenkast prihod u milijardama u prvom fiskalnom kvartalu ove godine, i povećavajući trend "ubijanja" market sharea Windowsa političkim odlukama kojekakvih europejskih i istočnjačkih državica, koje svjesno odabiru skuplju varijantu samo kako bi se (kako ono bješe citat) "oslobodili potencijalnog vendor lock-ina". Prava tržišna privreda na djelu ;)
Citat: Potpuno ste zamijenili teze. Ovdje se upravo radi o silniku koji pokušava da uguši neprofitni pokret (isključujem komercijalne linux distributere, za koje mislim da treba da plate patente, ako već zarađuju na njima).
Klasično trkeljanje o teorijama zavjere spram najdivnijeg pokreta za "oslobođenje" softvera ikad osmišljenog. Prljavi pokvareni krupnokapitalisti, kako su se samo usudili tražiti pravicu za puste milijarde $ uloženog u R&D nekih tamo lame tehnologija koje su ionako loši klonovi UNIX-ovih komandolinijskih alata koje je Dennis Ritchie napisao za jedno popodne dok je ispaštao meku stolicu na wc-u.
Citat: Što se tiče patenata, nemojte me pogrešno shvatiti. Ja nisam protiv patenata, ali sam protiv američke patentne politike gdje se može patentirati nešto poput dvoklika.
Tričarije se poput dvoklika osporavaju odgovarajućim prior artom...
[ Not now, John! @ 15.05.2007. 15:10 ] @
Prvi patent je iz avgusta, 2000. godine, kad je Google već bio vodeći pretraživač. Ispravite me ako griješim.
[ cynique @ 15.05.2007. 15:23 ] @
Od trenutka kad podneseš zahtijev pa do trenutka kad se odobri, može proći do par godina:
http://patft.uspto.gov/netacgi...S=PN/6285999&RS=PN/6285999
Citat:
Inventors: Page; Lawrence (Stanford, CA)
Assignee: The Board of Trustees of the Leland Stanford Junior University (Stanford, CA)
Appl. No.: 09/004,827
Filed: January 9, 1998
[ degojs @ 15.05.2007. 15:23 ] @
Citat: Bas ga je novinarka pitala hoce li traziti od svake pekare nadoknadu, a tip se samo nasmejao ... misteriozno
Hahha, ma daj.. pa to je glupost.
Nešto što je u javnom vlasništvu, kao recept za pripremu bureka, ne može biti patentirano. Odnosno, svaki sud će ga odbaciti ako pokušaš da nekog tužiš. Ne rade patenti tako.
Dalje, mislim da sud može da odbaci patent ako proceni "da bi prosečna osoba koja radi u istom području, smatrala stvar očiglednom", tako nekako otprilike.
[ Zoran Rodic @ 15.05.2007. 15:39 ] @
Citat: degojs: Hahha, ma daj.. pa to je glupost.
Nešto što je u javnom vlasništvu, kao recept za pripremu bureka, ne može biti patentirano. Odnosno, svaki sud će ga odbaciti ako pokušaš da nekog tužiš. Ne rade patenti tako.
Dalje, mislim da sud može da odbaci patent ako proceni "da bi prosečna osoba koja radi u istom području, smatrala stvar očiglednom", tako nekako otprilike.
Pa zato sam i rekao da je primer plastican.
Verovatno je to uradio da bi sebi obezbedio neku prodju na Nemackom trzistu, sta ti ja znam
Da je tako lako, onda bi MS odavno patentirao delove linux kernela i posle toga trazio penale :D
Mislis da neko nije pricao o tome u Redmondu? ;)
E sad, tu ima drugo pitanje koje me kopka
Ima li logike da nesto ne patentiras upravo zato da nikad ne potpadne pod javno dobro?
Naprimer hocu li pogresiti ako navecem Coca Colu?
Ne znam da li je patentiran taj cudesni sastojak, mozda sam naveo pogresan primer, ali kapirate sta hocu da pitam
[ degojs @ 15.05.2007. 15:48 ] @
Citat: Ima li logike da nesto ne patentiras upravo zato da nikad ne potpadne pod javno dobro?
Pa ne možeš to da uradiš, bar kada su softverski patenti u pitanju. Ti patenti ne vrede nakon određenog vremena, mislim 10-15 godina, tako nešto, nisam siguran.
Čini mi se da će i mp3 patent za koju godinu biti "zastareo".
[ Ivan Dimkovic @ 15.05.2007. 15:48 ] @
Citat:
E sad, tu ima drugo pitanje koje me kopka
Ima li logike da nesto ne patentiras upravo zato da nikad ne potpadne pod javno dobro?
Naravno - zato se i kaze da patenti omogucavaju otvorenost znanja zato sto pronalazacima ipak omogucavaju odredjenu kompenzaciju, a takodje i drustvu omogucavaju nesmetan uvid u pronalazak i kasniji potpuni prelazak u javno dobro (posle 20 godina)
Ono sto ne zelis da bude javno, ostaje "trade secret" - svakako ne deo patenta :)
[ Zoran Rodic @ 16.05.2007. 07:35 ] @
Govor ruku
[att_img]
[ MladenIsakovic @ 16.05.2007. 15:22 ] @
Linus Torvalds, glavni tvorac Linux kernela i nezvanični vođa zajednice otvorenog koda, je prokomentarisao nedavnu izjavu Majkrosofta da GNU/Linux operativni sistem krši 235 Majkrosoftovih patenata.
Kao i uvek u svom maniru, Linus je odgovorio iskreno i grubo. Poznat po tome što nema dlake na jeziku, rekao je: "Mnogo je verovatnije da Majkrosoft krši patente. Ukoliko bi izvorni kod za Windows mogao biti tema istog kritičkog pregledanja, što je slučaj sa Linuxom, ispalo bi da Majkrosoft krši patente koje drže druge kompanije."
"Osnove teorije operativnih sistema su bile postavljene krajem šezdesetih godina. IBM verovatno poseduje hiljade osnovnih patenata", dodao je Torvalds. "Stoga, cela priča 'imamo listu i nećemo da vam kažemo' treba nešto da vam govori. Zar zaista ne mislite da bi Majkrosoft, ukoliko bi imao neki pravi patent, došao da nas i vikao 'nja nja nja nja!'".
Vest preneta sa LugoNS-a
[ degojs @ 16.05.2007. 17:04 ] @
^Haha, pa otkud Linus zna da MS krši patente, ako nema kod Windowsa? :) Ili ima, da prepisuje? :)
Citat: Osnove teorije operativnih sistema su bile postavljene krajem šezdesetih godina. IBM verovatno poseduje hiljade osnovnih patenata
Well, softverski patenti ne traju večno, mislim da smo to apsolvirali, tako da ne znam koliko bi im vredeo patent iz 60-ih.
Ali sigurno je da imaju više nego dovoljno raznih patenata da zaspu MS do preko glave.
Ma od toga nema ništa. MS bi baš prolupao ako bi krenuo da tuži korisnike, a još dodaj da bi IBM i ostali tužili MS..
[ MladenIsakovic @ 16.05.2007. 18:33 ] @
^Ne verujem da prepisuje, a verujem da bi trebao ponešto i da prepiše.
Što se ostalog tiče
Citat: degojs:
Ali sigurno je da imaju više nego dovoljno raznih patenata da zaspu MS do preko glave.
Ma od toga nema ništa. MS bi baš prolupao ako bi krenuo da tuži korisnike, a još dodaj da bi IBM i ostali tužili MS..
slažem se potpuno, to bi onda bila rupa bez dna, ne bi se znalo šta je čije i ko koga za šta sve tuži.
Samo mi nije jasna jedna stvar, pa bih da pitam one koji o tome više znaju: recimo, kada bi neki ozbiljniji igrači (tipa IBM i drugi) zaista tužili Microsoft za kršenje nekih patenata, naravno, dogovorili bi se vansudski, ali ako se ne bi dogovorili, da li bi Microsoft pred sudom morao da otvori kod svog OSa?
[ Ivan Dimkovic @ 16.05.2007. 18:48 ] @
Morao bi ako Sud tako zahteva.
Doduse, kod Windowsa nije neka super tajna, gomila ljudi i institucija ima pristup istom.
[ Body Bag @ 16.05.2007. 19:07 ] @
Citat: degojs:
Konacno i ti nesto pametno da kazes
U prevodu-mlacenje prazne slame :-)
Svi znamo kako je prosao SCO
Pametni uce na tudjim greskama....
[ xtraya @ 16.05.2007. 20:05 ] @
ako se ne varam, sco je nesto digao dreku (napaljen i izlozen od strane MS-a) da je linux ustvari ctrl+c , ctrl+v krucijalnih delova kernela sco-a?
to bese pre jedno 2 godine?
[ Zoran Rodic @ 17.05.2007. 11:50 ] @
[ seymour @ 31.05.2007. 20:01 ] @
Citat: Prvi patent je iz avgusta, 2000. godine, kad je Google već bio vodeći pretraživač. Ispravite me ako griješim.
Velike kompanije ne patentiraju odmah svoje pronalaske,vec tek kada osete da bi i konkurencija mogla naci resenje za isti problem,i tek u tom slucaju pristupaju patentiranju.Samim tim,slucaj da velike kompanije odmah patentiraju neki svoj pronalazak,za koji se pretpostavlja da konkurencija u doglednom periodu nece naci adekvatno resenje,bi bio dobra stvar,jer bi te iste-druge kompanije mogle (uz placanje licenci izvornoj kompaniji ako enkapsuliraju doticno znanje ) da imaju na uvid resenje tog problema i unaprede ga.Mnoge velike kompanije jednostavno ne patentiraju sve svoje pronalaske,jer smatraju da druge kompanije ne mogu doci do istog znanja,vec znanje cuvaju unutar kompanije kao najvece blago.Ne mogu da tvrdim,ali ne znam da li bi bilo recimo ogg-a,da mp3 algoritam nije patentiran i postao dostupan javnosti.
Inace da bi se patentiralo nesto,mora se dokazati da to radi u praksi,znaci ne moze se reci:"Ovaj algoritam dinamicki resava problem Trgovackog putnika matrice 1000x1000 za 1s na pentijum 1 racunaru,ali eto mene mrzi da implementiram doticni i dokazem da radi u praksi.Veruj te mi na rec,evo na papiru sve se slaze...".Ne tako nesto se sigurno ne moze patentirati...
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|