[ Sasha_bn @ 10.05.2007. 17:54 ] @
Ja imam manju mrezu koja izlazi na internet sa 1024/250 bps na internet. Internet provider nedaje veci paket al mogu da uzmem 2 linka.
Citao sam nesto na mikrotik manualu o VRRP, skuzio sam da ovo pravi klastere od routera, pa me interesuje me sledece:
Dal preko VRRP mogu da koristim jedan gataway a da iskoristavam obadva linka?
I interesuju me ostale primene VRRP-ova.

Zahvaljujem unapred.
[ djordjez @ 13.05.2007. 11:23 ] @
VRRP (Virtual Router Redundancy Protocol) ti ne može pomoći. Njegova jedina primena je slučaj kada imaš dva rutera koja su vezana na dva linka. Jedan od rutera je master a drugi slave. Oba imaju istu adresu ali nikada oba ne rade u isto vreme. Kada master ruter nije dostupan iz bilo kog razloga slave ruter preuzima njegovu funkciju. Izbor master rutera je automatski ali se na njega može uticati.......

Znači nema loadbalacing-a !

Pozdrav
[ Sasha_bn @ 19.05.2007. 00:22 ] @
Tako sam i mislio al zasto onda govore da su to clusteri, nije mi jasno. Hvala ti na odgovoru, inace sam se mogo zafrkati :))))
Jel imas kakav predlog sta da uradim da povezem ta dva linka da mi rade balacing???
Tnx
[ freelancer @ 19.05.2007. 07:44 ] @
Pogledaj Mikrotik Wiki, ima primer za load-balancing.
[ Sasha_bn @ 19.05.2007. 16:30 ] @
Hvala na informacijama pogledacu
[ djordjez @ 28.05.2007. 17:38 ] @
Za loadbalancing ne postoji neko automatsko rešenje. Uglavnom se sve svodi na ručno deljenje saobraćaja. Ono što mikrotik daje kao opciju je da za def rutu daš dva gateway-a, nešto ovako

ip route add dst-address=0.0.0.0/0 gateway=a.a.a.a,b.b.b.b

Ali se to bar kod mene nije pokazalo kao dobro rešenje.

Onda ti ostaje da mangle-uješ saobraćaj po source adresi ili po vrsti saobraćaja i prosleđuješ po potrebi.

Ako treba primer viči.

Pozdrav
[ sdurut @ 28.05.2007. 20:24 ] @
Mikrotik je lepo dao kako se radi load balancing dva linka, a ne dva internet linka ! Skica koja je data u upustvu je pogresno protumačena. Load balancing dva inernet linka nije moguć na ovaj način.
[ djordjez @ 02.06.2007. 15:06 ] @
Citat:
Mikrotik je lepo dao kako se radi load balancing dva linka, a ne dva internet linka ! Skica koja je data u upustvu je pogresno protumačena.

Koja je to razlika između linka i Internet linka ???

Internet je ip mreža kao i tvoja kući, tako da ne postoji razlika. Razlika je u tome što možeš da kontrolišeš ili ne kontrolišeš drugi kraj linka, što u ovom slučaju ionako ne pravi razliku.

BTW Slika je potpuno jasna i ne treba joj tumačenje

Citat:
Load balancing dva inernet linka nije moguć na ovaj način.
Ovo je glupost !
Moguće je i radi provereno. Ima problem samo sa programima koji drže otvorene konekcije (MSN Messenger i ostali) pa se dešava da kada klijent promeni ip adresu server ga diskonektuje. Malo iritira. Opet se i ovaj problem može malo ublažiti tako što će se određen tip saobraćaja slati samo preko jednog gw.....
HTTP i ostali connectionless saobraćaj radi sasvim lepo.

I dalje ručno deljenje saobraćaja ostaje kao najbolji metod za load balancing.

Pozdrav
[ Sasha_bn @ 10.06.2007. 17:01 ] @
nasao sam primer na wiki mislim da ce biti dowoljno :)
Jos samo da testiramo kako to radi :)
Pozdrav

Upravo sam dobio detaljno obijasnjenje :)
Odustao sam od load-balancinga:)

[Ovu poruku je menjao Sasha_bn dana 10.06.2007. u 18:36 GMT+1]