[ dr ZiDoo @ 13.09.2001. 17:42 ] @
E interesuje me sledeca stvar... (posto u ovome nisam ni najmanje strucan)

Kernel je (koliko ja znam) srz svakog unixa...
E mene interesuje sledece kada formatiram ext2 particju i swap i ocu sada na njih da nabacim cisti unix... bez ikakvih dodataka.. i onda ja konto i skonto da bi to mogo biti samo cisti kernel.. ?? (valjda, ljudi ako se izvalim nemoj da bi mi se ko smijo)
E sada ako sam u pravo imal ko da mi objasni kako da instaliram taj kernel (unix cisti) ili ako vec ima imal to negdje naci na netu ???
[ random @ 13.09.2001. 19:47 ] @
Sinko, tebi je gadno poludela glava... UNIX(tm) nije jedan određeni sistem, već je to više sistema -- svaki operativni sistem koji ispunjava POSIX standard i otkupi od OpenGroup pravo na korišćenje trademarka je UNIX(tm) sistem (videti http://www.opengroup.org/trademarks.htm). Sa druge strane, kolokvijalno se često Unix sistemima nazivaju svi više-manje POSIX kompatibilni sistemi nalik na 4.4BSD ili System V, kao što su Linux, FreeBSD, OpenBSD, NetBSD, QNX itd. iako ne nose naziv UNIX(tm).

Nadam se da je sad jasnije da je tvoje pitanje potpuno besmisleno... Uzmi i instaliraj npr. Solaris i imaćeš UNIX(tm) na PC-ju, ako ti je baš stalo do tog imena... Ako nije, uzmi FreeBSD, OpenBSD, Linux ili šta već voliš i uživaj u dobrom operativnom sistemu.

[Ovu poruku je menjao random dana 09-13-2001 u 07:49 PM GMT]
[ Mikky @ 15.09.2001. 03:54 ] @
0mislim da mu tek sad nista nije jasno
previse tehnicki si objasnio a i mislim da nisi razumeo sta hoce da pita
da pokusam ja malo laicki

dakle kernel ti je osnova svakog operativnog sistema ne samo unixa, ti hoces znaci da instaliras samo kernel jel tako.....pa naravno da mozes ali od toga neces imati mnogo koristi.....to je isto kao kad bi uzeo na fat particiju da instaliras cist kernel od windowsa...znaci snimis kernel32.dll (ako se nevaram) i eto imas windows "cist ko suza" ali sta ti to vredi kad ti sa tim kernelom nemozes da komuniciras
dakle isto je i sa unixom da bi mogao nesto da radis sa kernelom moras da mu saljes komande, za to sluzi shell npr. bash
dalje pored basha trebaju ti i ostali propratni programi da bi ti u opste podigli sistem tj ucitali kernel u memoriju (Lilo)
ako hoces da na tom unixu radis jos nesto osim izdavanja komandi kernelu trebaju ti aplikativni programi npr. vi text editor ili ako hoces da ga koristis kao neki server onda daemoni npr. ftpd
dakle odgovor na pitanje je: da moze ali nemas koristi od toga
valjda ti je malo jasnije