[ grozda @ 11.05.2007. 21:25 ] @
| Sta mislite o ovome?
- Shooting in RAW
- Live histogram (RGB, blended, luminance and for each RGB channel)
- Zebra mode (blinking highlights and shadows)
- DOF-calculator
- Battery indicator
- Scripts execution (exposure/focus/... bracketing, intervalometer and more)
- File browser
- Text reader
- Calendar
- Some fun tools and games :)
Citat:
Main Page
http://scratchpad.wikia.com/wiki/CHDK
Manual
http://scratchpad.wikia.com/wiki/CHDK/HDK_firmware_usage
FAQ
http://scratchpad.wikia.com/wiki/CHDK/FAQ
It loads into temporary RAM memory and doesn't overwrite the original Firmware. It is completely safe. If something goes wrong simply turn the camera off and the hack is removed.
Here are instructions: For more questions see the FAQ mentioned previously in this thread.
1) Get the file PS.fir for A710 from http://grandag.nm.ru/hdk/ (Latest as of May 11, 2007: test1-pre12-a710-100a-55.zip)
2) Take camera, and format your sdcard completely. Use low level format.
3) Take out your sdcard, and put it into your computer’s card reader. Be sure the card is not write protected or "locked"
4) Navigate to the card via ‘my computer’, and put the PS_A710.FIR file into the root of your sdcard. (Mac users: It's different, but I'm sure you can figure it out)
5) Put the card in your camera and turn the camera on in ‘playback’, or ‘view’ mode.
6) Go back up to the main menu (first tab), and scroll down to the bottom. There should be a "firm update" option. Select it using the func/set button. READ THE NEXT STEP FIRST THEN click OK to apply the firmware hack.
7) After you click OK, the camera will reboot. Pay attention to your printer button. It should blink blue once. This is the camera telling you that the raw shooting software was loaded. Flip the camera into shooting mode, and your lens should expand out. You should immediately notice you have a battery meter icon at the top and a pecentage battery icon on the right.
8) Press the Printer button once and then press the +/- (EV) button to toggle RAW mode on. Once you see the Raw icon on the top right press the Printer button again. You can begin shooting. NOTE: Take one demo shot. The first shot WILL NOT be shot RAW. After that all remaining photos will be RAW. You can tell if they are shooting in raw format by looking at the printer button. It will blink blue if you are shooting in raw format. Also, it will take more time for the file to be written to the card.
With each photo you take, one raw format shot will be created, and one jpg format shot will be created. The raw format photos will be up around 8MB, while the jpg format photos will be around 1.5MB.
There are other great things you can do with it, but please - see the FAQ. Someone has already taken the trouble to write it all out and explain it.
Have fun!
|
[ .silja. @ 11.05.2007. 22:00 ] @
Ima li hrabrih?
[ calexx @ 11.05.2007. 22:06 ] @
Evo ja ću večeras kad odem kući ... ako ne zaboravim. Ionako već razmišljam o nekom DSLR ili eventualno Fuji UZ pa mogu da se igram sa A620. ;) Viđao sam već slične FW ali je svuda pisalo o nekom velikom riziku a ovde na prvi pogled deluje da nema frke ... ali nema veze, ko proba, kajaće se, ko ne proba, kajaće se još više. ;)
[ grozda @ 12.05.2007. 00:31 ] @
probao sam ... cim ugasis i upalis vrati se na staro. ides u meni i ucitas ako zelis ... ima i neki skript valjda da se automatski ucitava. radi ok.
nisam nesto preterano isprobavao ... ima indikaciju baterije, live histogram ...
jedino je font sitan kod podesavanja
[ AMomcil @ 12.05.2007. 01:06 ] @
Opa, izvršavanje skripti, pa to je imao tek stari Digita OS, sa Kodacima i Minoltama.
Ovaj hack je dovoljan razlog da ne bih pogledao 570 IS ili novi S5 IS, pored 710 i S3, a sa ovakvim dodatkom.
[ AMomcil @ 12.05.2007. 01:09 ] @
I da ne zaboravim- veliko SRAM VAS BILO Canonu zato jer sami ne omoguće ovakve stvari. Svaki aparat bi morao da ima RAW i live-histogram, pa ko neće ne mora da koristi. Trud za firmu je praktično nula.
Zar nisu imali indikator baterije? Intervalometar je već sjajan dodatak. Zanimljivo zvuče ove skripte..
[ Abdee @ 12.05.2007. 07:45 ] @
H he he...
Proizvodjac koji prvi izbaci open source firmware ce biti upisan u istoriju zlatnim slovima :) Znaci isto ovo samo bez potrebe za hakerisanje...
Prakticno svi aparati mogu sve da rade ali u praksi rade ono sto drugovi iz marketinga misle da treba da rade. Ovo je inace u razvoju vec izvesno vreme, i zaista bih voleo da cujem neka objasnjenja iz Canona u vezi sa ovim.
E sad ovde ima jedna jaaaaaako zanimljiva stvar:
-indikator stanja baterije
tj. ono sto je drug Silic tvrdio da je nemoguce...
[ Zarko Silic @ 12.05.2007. 09:11 ] @
He, he,
Sve je moguce ako se hoce.
Drug Silic, tj. ja, tvrdim da je to nemoguce ako su baterije “ostarile” ili tacnije da tako dobijen podatak nije relevantan i da ne postoji logican razlog za postojanje takvog indikatora.
To nije vezano za tehnicku mogucnost u samom aparatu vec za hemiju unutar NiMh baterija. Nadam se da me razumete.
Medjutim i tu se stvari menjaju. Eneloop pruza dosta toga pa cemo napraviti mali experiment (naravno i objaviti).
Drug Silic je jos davno napisao da su mnogi aparati namerno ustrojeni za mnogo sto sta, a drug Abdi je to ponovio nekoliko puta rekavsi: sta ce sutra prodavati ako danas ponude sve :-).
Sto se tice ponudjenog hacka, koliko sam na brzaka pogledao, vrlo je interesantan. Mislim da se fontovi mogu promenuti (?). RAW na malom senzoru moze mnogo doprineti kvaliteti. L hisogram je prava stvar takodje. Nedostaje samo kelvin skala pa da aparat postane veoma mocan.
Jos nesto, nisam siguran da pojedine informacije ne cure bas iz Canona. Ako nista drugo bar je asembler za DIGI II odande. IXUS 950 nije nista drugo do firmwarea IXUS 800-ke.
Hm, hm, nesto se u Canonu dogadja?
P.S. Bas se radujem 710ki (nedavno sam uzeo jednu) :-), pa cu probati da je tunujem.
[ Abdee @ 12.05.2007. 09:24 ] @
Citat: RAW na malom senzoru moze mnogo doprineti kvaliteti.
Vrlo diskutabilno.
[ biber021 @ 12.05.2007. 11:37 ] @
Interesantne stvari... Al ode garancija (možda) ;)
[ .silja. @ 12.05.2007. 11:41 ] @
ROW je dobar bez obzira na velicinu senzora.
Medjutim ne znam koko se on moze iskoristiti. Ko za A seriju radi row dekriptor?
[ Zarko Silic @ 12.05.2007. 11:56 ] @
Nema to veze sa garancijom. Algoritam funkcionise virtualno. Podatke smesta u RAM (ne u fles), a nakon gasenja i paljenja aparata, sve se vraca na staro tj firmware vise ne vazi. Ako se on opet zeli koristiti, potrebno ga je ponovo aktivirati. Nije nekakav problem. Traje 2 do 3 sekunde.
OSD fontovi se mogu menjati i na raspolaganju je prilican broj.
Bateri indikator radi odlicno tj. vrlo je brz tako da se lako indukuju promene cak i pri okidanju a pogotovo pri punjenju blica. Naponske vrednosti meri na 3 decimale. Histogram je ludilo. U izboru su vam nekoliko varijanti (Y, RGB,...).
Zebra (treshold) takodje odlicno funkcionise. Dozvoljava podesavanje parametara.
Polozaj zooma pokazuje i u varijanti 35mm ekvivalentu.
Ima jos bezbroj dzidzamidza.
[ Abdee @ 12.05.2007. 12:44 ] @
Citat: ROW je dobar bez obzira na velicinu senzora.
Dobar jeste ali ne za svakog, pogotovo ne za ciljnu publiku tih malih aparata. Odlican jpeg je njima daleko privlacniji. RAW zahteva potpuno drugaciji nacin rada sa fotografijama i mnogo znanja. Tesko ga je pribliziti prosecnom korisniku koji nije kupio i procitao ni neku najosnovniju knjizicu sa osnovnim pojmovima a tek mu na pamet ne pada da cita knjigu o obradi RAW fotografija.
Uostalom, da stalno pucas RAW znao bi koliko isti zahteva i vremena i resursa i koliko je interesantan tatku koji fotografise bebu a tockic mu na AUTO...
Na nasu veliku zalost, za vecinu prosecnih korisnika digitalnih aparata, od ovih poboljsanja, jedino je interesantan pokazivac stanja baterije. I to je to. Histogram, 35mm eq. polozaja zuma, zebre i zirafe su spanska sela. I to zli kapitalisti znaju i iskoristavaju. Ko zeli sve te mogucnosti na regularan nacin, to mora da skupo plati...
[ Zarko Silic @ 12.05.2007. 13:38 ] @
ROW se ne puca stalno, ali nema veze.
Izgleda da 710 RAW stvarno nema sa cim da se procita?!?
Da li je mozda jos neko pokusao?
[ grozda @ 12.05.2007. 15:01 ] @
Meni je intersantno sta sve moze da uradi obican haker i sta je u stvari sve moguce ubaciti u jedan mali kompaktni aparat. Za sta nas sve uskracuju proizvodjaci, sta je sve moguce impelmentirati u sadasnjom tehnologijom a da nam na neki nacin namerno daju samo deo. Kao da kupis kola sa klimom, ali ti je u startu iskljucena :)
Vecina ovog nama prosecnim korisnicima nikad nece zatrebati .. lepa je ova zebra koja uzivo prikazuje koji je deo slike pregereo i indikator baterija :)
[ AMomcil @ 12.05.2007. 19:02 ] @
[ Abdee @ 12.05.2007. 20:20 ] @
Citat: ROW se ne puca stalno, ali nema veze.
Nadam se da govoris u svoje ime...
LEKCIJA ZA POCETNIKE: Ako imate aparat koji moze da "pamti" u RAW formatu, koristite tu mogucnost, visestruko ce da vam se isplati.
P.S.Ako ste zainteresovani za literaturu koja se bavi "razvijanjem" RAW fajlova kontaktirajte me putem privatnih poruka.
[ Zarko Silic @ 12.05.2007. 22:53 ] @
Hvala,
Nisam mogao da se javim. Varles problemos.
Reseno.
RAW na 710ki je odlican. Malisa stvarno lepo radi. Iznenadjuje brzina upisivanja (RAWovi su izmedju 8 i 20 mega). Ima zericu vise detalja ali mislim da je color nesto slabiji od JPGa iz aparata.
P.S. Ne koristim PS CS3 pa A710 RAW nisam uspeo otvoriti. Nakon konverzije sve je uspelo.
[ NShappy @ 17.05.2007. 17:05 ] @
I pored neviđene prezauzetosti ovih dana, ova tema mi nije promakla i uspeo sam i da probam na A610.
Ovo čudo radi savršeno. Uključivanje moda se obavi za 15-ak sekundi i ostaje aktivno sve do gašenja aparata. Jedina je smetnja što se neki modovi ne mogu zapamtiti kao uključeni. Npr, histogram se mora uvek uključiti umesto da je uključen po difoltu. A možda i može ali još ne znam kako. RAW nisma probao, pokušaću za vikend ako stignem.
Najkorisnije, histogram i zebra mod (osenči podexponirane i preexponirane delove slike).
I da, ima i igrice. Sokoban i reversi.
[ Zarko Silic @ 17.05.2007. 17:39 ] @
RAW je vise nego sto sam ocekivao. Neverovatno je kakvi su rezultati. Iskreno, nisam ocekivao ovako nesto.
Histogram pamti i ne mora se svaki put setovati.
Objavicu detaljnije rezultate samo da malo dodjem do slobodnog vremena.
P.S. Sokoban mi ne znaci bas mnogo :-) .
[ Kosta ******um Rex Persia @ 17.05.2007. 19:21 ] @
A gde su slike, što neko ne okači linkove na RAW slikama, ja nemam te aparate pa ne mogu da probam.
[ Zarko Silic @ 17.05.2007. 20:39 ] @
Evo par skromnih primera na brzaka.
[ jocaca @ 04.07.2007. 13:57 ] @
Ja i dalje ne razumem kako da dobijem alt mod na aparatu(imam s3)!
Ima li nekog da je ovo radio pa malo da objasni sta iskopirati na karticu i kako aktivirati?
[ grozda @ 04.07.2007. 22:35 ] @
Na sajtu sa koga se skida imas detaljno uputsvo.
Jednostavno je:
1. Formatiras karticu
2. Na karticu snimis fajlove koje is skinuo (predhodno ih raspakujes iz ZIP-a)
- Diskboot.bin
- Ps.fir
Direktno na root kartice bez pravljenja ikakvih foldera
3. Prebacis aparat u PLAY mod, kao da hoces da gledas slike
4. Kliknes na menu i izaberes zadnju stavku koja se sada pojavila UPDATE FIRMWARE, pa OK
5. Pojavice se obavestenje da se firmware postavio i dobijas ALT mod koji aktiviras klikom na PRINT dugme.
Kad ugasis aparat sve se gubi, pa pri paljenju treba samo ponoviti postupak ucitavanja firmware-a u PLAY modu
[ Barboza @ 05.07.2007. 13:18 ] @
Haha, Sokoban!? Bice i mp3 player u sledecoj verziji. Nego, zanimljiv hack! Da se pre par meseci pojavio, mozda bih ostao veran canonu.
Oni kropovi izgledaju super, ali opet je kompresovano... Voleo bih da poredim .jpg i .raw verziju iste scene, sirovo, pravo iz aparata? Moze kao paket na megashare ili sl...
[ maxa11 @ 05.07.2007. 14:06 ] @
jel ima neceg ovakvog za Fuji?
hocu i ja live histogram i RAW!
[ jocaca @ 05.07.2007. 15:22 ] @
grozda
Hvala.Sve sam nasao i prebacio ali nisam bio siguran i nisam znao kako da aktiviram!
Hvala.
[ hciki @ 14.08.2007. 03:26 ] @
Koristim vec 5 mjeseci (CHDK 100f) a aparat 1 godinu i ne mogu da vjerujem da sam se toliko navikao da prvo sa kartice skinem zastitu a onda odmah vratim :)
Ima li novih iskustava ?
+
battery life indicator (na razne nacine)
histogram
citanje txt fajlova (priprema za odmor)
podesavanje polozaja svih pokazatelja
mogucnost - hocu necu
-
?
S obzirom da se A610/620 tesko nalazi mozemo li mi zadovoljni vlasnici ovih aparata napraviti mjesto za razmjenu iskustava ?
[ Helixhydra @ 02.04.2008. 12:49 ] @
Da neznate mozda kada se izaci za canon s5 is
[ drdrksa @ 02.04.2008. 23:03 ] @
Ja sam ovo probao na A550 i toliko je s***** da sam ga odmah obrisao. Samo sto valja je battery indicator. Ovo sto on pravi nije videlo RAWa, odnosno RAW pravi tako sto prvo slika JPG pa ga onda razjebe ... 
Jeste li primetili da je RAW mnogo losiji od JPGa?
[ StORM48 @ 02.04.2008. 23:08 ] @
Kako to misliš?
RAW normalno izgleda tek nakon konverzije, koliko je meni poznato.
Pozdrav
[ Zarko Silic @ 02.04.2008. 23:33 ] @
Citat: drdrksa: Jeste li primetili da je RAW mnogo losiji od JPGa?
Nisi ga dobro razvio.
Razvoj RAWa je umetnost, a kad je savladas, jpg. jadno izgleda.
[ Kosta ******um Rex Persia @ 03.04.2008. 01:01 ] @
Ima i za A650 IS ali se plašim da stavim.
Može li neko, na srpskom moliću lepo, da lepo objasni kako da stavim taj firmware i kako da se moja SDHC 4 GB kartica učini butabilnom.
[ Zarko Silic @ 03.04.2008. 10:04 ] @
Za A650 treba jos malo sacekati.
[ AMomcil @ 03.04.2008. 23:46 ] @
Ono što je meni zanimljivo je da postoji CHDK i za one Ixuse sa IS (850 i sl.). Da li neko zna da li se može onda na njima dobiti manuelan (M) mod, dakle da se biraju odvojeno ekspozicija i blenda?
Sve je lepo i histogram, baterija, RAW dobrodošao, sjajno, ali mi je ovo najzanimljivije kod njih.
Takođe, vidim da se pojavila verzija i za G7. Sada postaje zanimljivo da se nabavi neki polovan..
[ Zarko Silic @ 04.04.2008. 07:30 ] @
Od izvrsnih funcija dobio se jedino RAW.
Sve rduge funkcije su tipa monitoringa. (Ima ih "bezbroj")
Na 850ki koristim RAW i neverovatno je dobar. Ako se pravilno razvije, rezltat ume da bude, uslovno receno, dvostruko bolji od JPGa.
Ostao je jedino problem, ako se snima u RAWu, "mrtvih" pixela pri dugim expozicijama u nocnim uslovima.
[ Nebojsa Milanovic @ 04.04.2008. 08:41 ] @
Hajde napravi jedan mini-test sa par identičnih kadrova snimljenih u JPEG i RAW, da se vidi razlika na kropovima. Bilo bi jako korisno.
[ StORM48 @ 04.04.2008. 09:52 ] @
Citat: zarsilic: ...ako se snima u RAWu, "mrtvih" pixela pri dugim expozicijama u nocnim uslovima.
Ovaj fenomen mi nije jasan. Primetio sam ovo na 99,9% svih aparata, svih klasa, koje sam ikada probao (neračunajući analogne, naravno). Pošto su mi CCD/CMOS tehnologije relativno dobro poznate, ne razumem kako se "mrtvi" pikseli javljaju samo pri dugim ekspozicijama?
Takođe, čak ni cena aparata nema nekog naročitog uticaja na ovu pojavu. Ne mogu jedino da tvrdim za aparata cenovne klase 1D, pošto ih nikada nisam probao.
Kakvo je pravo objašnjenje za ovu pojavu?
Pozdrav
[ Backy @ 04.04.2008. 10:14 ] @
isto kao i za šum na većim osetljivostima :) pikseli na senzoru su previše mali da bi bili identični, pa neki manje a neki više reaguju na svetlo... kod kratkih (ili je bolje reći uobičajenih?) ekspozicija su te razlike procentualno male, pa samim tim i neprimetne ali kod dužih neki pikseli ostaju podeksponirani dok su neki beli (mrtvi)...
mada, zar je problem skloniti par belih (eventualno šarenih) tačkica sa fotke? ;)
[ Kosta ******um Rex Persia @ 04.04.2008. 10:27 ] @
Ma ljudi, problem je u idiotskoj konstrukciji današnjih Super CCD, CCD i CMOS senzora, ajde probajte da to uradite sa pravim senzorom, Foveon X3, pa ćete videti kako kolornog šuma nema nimalo, a ovi problemi nestaju kao rukom odnešeni.
[ Kosta ******um Rex Persia @ 04.04.2008. 10:28 ] @
Citat: zarsilic: Za A650 treba jos malo sacekati.
A može li se znati zbog čega, nisi mi baš bio najjasniji. Molio bih te da mi to objasniš što bolje. Hvala.
[ vamsi @ 04.04.2008. 10:58 ] @
Citat: ajde probajte da to uradite sa pravim senzorom, Foveon X3, pa ćete videti kako kolornog šuma nema nimalo, a ovi problemi nestaju kao rukom odnešeni
E onda mene interesuje zasto ne kupuju svi tu Sigmu SD14? Sto joj je tako pala cena da bi se kako-tako prodala? Ona inace izgleda vrlo primamljivo sa tim Foveonom, a tek sad sa cenom!
[ Abdee @ 04.04.2008. 11:19 ] @
Citat: E onda mene interesuje zasto ne kupuju svi tu Sigmu SD14? Sto joj je tako pala cena da bi se kako-tako prodala? Ona inace izgleda vrlo primamljivo sa tim Foveonom, a tek sad sa cenom!
1. Zato sto je Sigma a ne C/N/P i zato sto ce istu jos jako dugo da prati reputacija "trd parti" proizvodjaca nekada vrlo govnjivih objektiva.
2. Zato sto Sigma SA objektivi i nisu mnogo zastupljeni na vecini trzista.
3. Zato sto aparat zahteva daleko vise znanja i strpljenja i nakdnadne obrade od drugih.
4. Zato sto na nalepnici pise 4 i kusur megapiksela a mozak prosecnog kupca reaguje tek na brojke vece od 10.
i tako dalje...
...
A onda ce se za godinu il' dve il' pet pojaviti slicno resenje iz Canona ili Sonija koje ce biti ugradjeno u fotoaparate zvucnih imena sa pedigreom i tada ce svi poceti vreme da racunaju od dana pojave takvog senzora a cinjenica da je mali Foveon pionir toga ce da padne u zaborav.
[ vamsi @ 04.04.2008. 11:31 ] @
Hvala Abdee. To znaci da ona i nije tako losa? Ne rece nista o kvalitetu slike sa tog senzora? Uporedjivao li je iko?
[ Abdee @ 04.04.2008. 11:57 ] @
Kada je kvalitet slike u pitanju najbolje odgovara onaj engleski izraz "mixed bag" jer dok je na niskim osetljivostima SD14 veoma dobar tj. kolicina detalja i reprodukcija boja zasluzuju svaku preporuku, na visokim osetljivostima prilicno smrdi. Takodje mu i jpeg jako smrdi...
[ Ivand @ 04.04.2008. 12:14 ] @
Ocigleno je da jedan proizvodjac nema snage da razvije tehnologiju do nivoa visoke upotrebljivosti. Sve dok takva tehnologija ne bude prihvacena od svih proizvodjaca tesko da mozemo da pricamo o nekoj vecoj upotrebljivosti.
Pogledajte samo primer LIVE PREVIEW-a, koliko ljudi znate koji su kupili E330 prvi dslr sa livepreview, ali sada svaki novi dslr poseduje upotreblivi LV.
[ Zarko Silic @ 04.04.2008. 21:44 ] @
Citat: Ono što je meni zanimljivo je da postoji CHDK i za one Ixuse sa IS (850 i sl.). Da li neko zna da li se može onda na njima dobiti manuelan (M) mod, dakle da se biraju odvojeno ekspozicija i blenda?
Da dodam i delimicno ispravim konstataciju iz mog prethodnog posta.
RAW je jedina izvrzna funkcija koja funcionise u prevom znacenju ove funkcije.
Postoji jos nekoliko izvrsnih funkcija koje delimicno rade, ili ne rade u opste, a postoje u meniu.
Tv mod postoji ali ne radi. Odnosno moze se izabrati vreme od 60s do 1/100.000, ali A (blenda) se ne odredjuje automatski vec je fiksirana i sa njom ne mozete manipulisati (ni vi ni aparat). Jednostavno ona je "nepoznanica".
60 sec sam isprobao i to funkcionise. 1/100.000 mislim da NE. Operativan je samo do 1/4.000.
ISO postoji od ISO1 do ISO100.000 ali mislim da radi samo u fizicki dozvoljenom opsegu (ne znam precizno koliko). Medjutim dobro je sto mu je korak "1" pa se moze postaviti precizno na odredjenu vrednost. Ovo je vrlo bitno kod granicnih vrednosti izmedju ISO300 i 400 gde dolazi do nelinarnog povecanja suma.
Dobija se i BRIKETING funcija sa EV korakom po izboru od 1/3 do 2. To je dobra komanda, ali je nedostatak to sto je za njeno izvrsenje sve vreme potrebno drzati okidac (npr G9 to obavi samostalno).
Moguce je da ce se firmware "usavrsiti" te da ce se sve ove anomalije ispraviti kao i to da ce biti dodate i jos po neke komande. Prva verzija koju sam koristio je posedovala samo RAW. Ova poslednja ima nekoliko izvršnih komandi vise.
[ Zarko Silic @ 06.04.2008. 19:30 ] @
Citat: Hajde napravi jedan mini-test sa par identičnih kadrova snimljenih u JPEG i RAW, da se vidi razlika na kropovima. Bilo bi jako korisno.
Ne mora krop. Vidi se i na celom kadru u kriticnim uslovima.
[ Kosta ******um Rex Persia @ 07.04.2008. 01:59 ] @
A šta je s dinamičkim kontrakstom, može li se njime manipulisati na A650 IS, o njemu ovde nadam se govorimo?
Ljudi na chkdk forumu su rekli da je operativno do 1/8000 i više, što se ekspozicije tiče, treba da se to proveri u praksi.
A kakva je realna upotrebljivost live histograma kod tih modifikovanih firmvera, ima li vajde od njega, da li je precizan?
[ Zarko Silic @ 07.04.2008. 15:44 ] @
Sta te konkretno zanima.
Dinamicki kontrast (DiCo) je stvar unutrasnje obrade. Nije vezan sa radom aparata ni po pitanju izvršnih ni po pitanju monitoring funkcija. Ako se dobije RAW, DiCo je lako postici u PPu.
A650 vec sam po sebi poseduje "previse" komandi i funkcija. Po meni je njemu sasvim dovoljno da dobije samo RAW.
1/8000 je operativan u odredjenim uslovima. 1/4000 u svim.
Dobija se 64s operativnih kao i ISO40 takodje operativan.
[ Kosta ******um Rex Persia @ 07.04.2008. 21:54 ] @
A može li neko, da okači primere ovoga o čemu ti govoriš, ja ne verujem dok ne vidim 64 s i ISO 40 u full resoluciji.
[ Zarko Silic @ 07.04.2008. 22:10 ] @
Ja o tome ne govorim vec sa tim radim vec duze vreme i to sto napisem je sigurno tako bez obzira da li u to neko veruje, ili ne veruje.
[ Kosta ******um Rex Persia @ 08.04.2008. 14:15 ] @
ok, samo me zanima konkretno za A650 IS jer na netu koleju razne verzije firmwera, pa voleo bih da znam da neću upropastiti aparat ako stavim neki.
[ Zarko Silic @ 08.04.2008. 15:41 ] @
Neces upropastiti i ne mozes upropastiti ni da hoces.
Kad buses stavio i sam ces videti zasto.
Za A650 postoji samo jedna "polufinalna" verzija koju mozes postaviti bez problema. Ostale verzije traze butabilnu karticu i tu je procedura nesto slozenija. Sa tim se nemoj bakcati.
Kod A650, a jos izrazenije kod G9 skoro da nema sta da se doda, a da to aparat vec ne poseduje. Kod recimo Ixusa ima mnogo toga "zakljucanog" sto virtualni firmware resava.
[ crnibombarder @ 08.04.2008. 15:45 ] @
Vidim ja Zare da ti polako prelazis sa chipovanja automobila na chipovanje digitalnih fotoaparata ;-)
[ Zarko Silic @ 08.04.2008. 15:55 ] @
Pa skoro da si u pravu. Trenutno je u izradi (konstrukciji) interface kako bi se u ovim modelima Canona mogao napraviti multiboot sistem gde bi korisniku kod paljenja aparata bilo na raspolaganju dve ili vise opcija da bi se izbegla igranka sa karticama.
[ Zarko Silic @ 08.04.2008. 17:24 ] @
I jos da obradujem buduce firmwariste i da kazem da se u okviru firmwarea dobijaju, izmedju ostalog, jos dva nezavisna alata: test realne brzine kartice (i to 4 bitni kakav je nemoguce sprovesti preko kardridera) i kandelometar (cd/qm).
[ Kosta ******um Rex Persia @ 09.04.2008. 00:43 ] @
zarsilic, ko boga te molim,daj mi sva potrebna obavestenja o firmveru za A650 IS na PP, hitno mi je. I tamo mi sve vrlo detaljno objasni kako se koriste te nove funkcije kasnije, please.
vodim te bre na pivo, ako se ikad sretnemo, da te castim.
[ Nebojsa Milanovic @ 09.04.2008. 00:46 ] @
Kosta, a zašto na PP? Jel ostali to ne smeju da znaju?
[ netman @ 10.04.2008. 00:09 ] @
A šta da radimo mi sa A-530?
[ Abdee @ 10.04.2008. 12:06 ] @
Citat: A šta da radimo mi sa A-530?
Ili se ponovite nekim, vec podrzanim modelom ili sacekajte da neko odradi pos'o.
CHDK entuzijastima definitivno treba dati nobelovu nagradu:
Citat: Lightning Photography done automatically with MX3's Motion Detection!
Taken with MX3's Motion Detection to trigger automatic shooting with lightning detection using a simple script. All lightning strikes are preceded by a leader-strike, the main strike(s) happening anywhere from 100-300 milliseconds after this leader-strike. While browsing the main CHDK Russian forums, I ran across these. Vitaly and others tested MX3's implementation of motion detection to see if it really was fast enough to capture lightning strikes. IT IS!
Jbt. To je do sada zahtevalo prilicno mnogo budzenja, vremena i novca tj. zasebne uredjaje iz kucne radinosti ili skupa gotova resenja. Svaka im yebena cast!
[ Zarko Silic @ 10.04.2008. 13:38 ] @
Na praznu karticu preko kardridera ubacite ova 2 faila posto ste raspakovali zip.
Za Kostu a65o.
Za Netmana A530.
Aparat startujete iz plej moda. Udjete u meni i izvrsite firmware abdee-it?
Posle cete videti sta se dalje radi.
[Ovu poruku je menjao zarsilic dana 11.04.2008. u 01:49 GMT+1]
[ Momcilog @ 10.04.2008. 15:09 ] @
Jel ima nesto za A720is il SX100 IS?
[ Kosta ******um Rex Persia @ 11.04.2008. 00:03 ] @
Hvala, zarsilicu. Sticajem prilika, na netu sam malopre bas nasao jos dva firmvera za A650 IS, evo ih u primeru.
Zamolio bih te, zarsilicu, da mi rekneš kakvi su ovi i da li su lošiji od ovog tvog koji si mi dao?
[ Zarko Silic @ 11.04.2008. 00:47 ] @
Probaj.
Mislim da 37ica ima vise dzidzamidza.
Svaka od verzija ima nesto sto druga nema. Koristis onu koja ti vise odgovara.
[ MiskoSD @ 11.04.2008. 18:38 ] @
Kosta ,okaci sajt na kome si nasao firmware za aparate. da li postoji za sx100is.pozz
[ Abdee @ 11.04.2008. 22:38 ] @
[ mnemanja_ @ 17.04.2008. 23:36 ] @
Jel probao neko sa A720 IS? Da li je 100% bezbedno, nista ne mogu da zeznem?
Samo sto sam nabavio aparata pa ne bih odmah da ga bacim...
[ netman @ 18.04.2008. 13:26 ] @
Da prijavim da na A530 radi, ima gomila opcija i njih naravno nisam sve isprobao. Zarsilicu, hvala za firmware, ja sam pre bio na dotičnom sajtu ali tad još nije billo za A530.
@mnemanja_ :
Pa nemaš šta da pokvariš, ovo nije trajna modifikacija firmwarea. Ako ti se ne svidi ono što dobiješ, jednostavno pri sledećem uključivanju aparata ne radiš update a možeš i da obrišeš fajlove sa kartice!
[ bakara @ 18.04.2008. 21:02 ] @
Evo nesto i za old tajmere:
Produzavanje duzine snimanja videa (640x480) za:
Canon Powershot A70
Canon Powershot A75
Canon Powershot S230 (also known as Canon Digital IXUS v3)
Canon Powershot Pro1
Canon Powershot SD100 (also known as Canon Digital IXUS II)
http://nostromo.dynalias.org/canonhacking/
[ dsnajde5 @ 19.04.2008. 09:29 ] @
Kopirao sam ovaj firmware od zarsilica na SD karticu za Canon A530,ali ne znam naći play mod.Možda je glupo al ako mi neko može pomoći bio bih mu zahvalan.
[ Zarko Silic @ 19.04.2008. 10:02 ] @
Ne treba da trazis plej mod vec da upalis aparat u plej mod. Kao kad hoces da gledas slike (ne da snimas tj. slikas).
To valda znas da uradis.
[ wiz011 @ 19.04.2008. 15:42 ] @
Citat: mnemanja_: Jel probao neko sa A720 IS? Da li je 100% bezbedno, nista ne mogu da zeznem?
Samo sto sam nabavio aparata pa ne bih odmah da ga bacim...
Ne možeš ništa da zezneš pošto se ništa u samom aparatu ne menja. Ja još nisam probao, ali postoji bitna razlika u odnosu na starije aparate. Ranije ste mogli da izaberete (npr. na A570 IS) autoload, ili da učitate novi firmware samo onda kad vam treba. Zbog promene operativnog sistema na A720 (i verovatno na svim ostalim aparatima sa novim OS) samo je autoload moguć.
Kontrolu da li će se učitati sad radite tako što kad na memorijskoj kartici zabranite upis (onim jezičkom) novi firmware će se učitati, a kad odobrite upis - onda neće. U oba slučaja upis na karticu će, naravno, biti moguć. Nije baš elegantno, jer to da li ćete raditi sa fabričkim firmware-om ili sa "hakovanim" možete birati jedino tako što ćete vaditi karticu, pomerati jezičak za zabranu upisa i onda je vraćati.
Ako je kojim slučajem u međuvremenu ipak nađeno neko elegantnije rešenje za ovo na nekim novijim verzijama CHDK-a, neka neko javi. 
[ mnemanja_ @ 19.04.2008. 17:08 ] @
Citat: Kontrolu da li će se učitati sad radite tako što kad na memorijskoj kartici zabranite upis (onim jezičkom) novi firmware će se učitati, a kad odobrite upis - onda neće. U oba slučaja upis na karticu će, naravno, biti moguć.
Mozda sam pogresno razumeo... Ti kazes da ce na zakljucanu karticu biti moguce smestanje slika?
Koliko ja znam, kad je zakljucana, onda je zakljucana za sve...
Ajde ako mozes malo mi pojasni kako ide s tim, da li ce se ili nece ucitati nov firmware...
[Ovu poruku je menjao mnemanja_ dana 19.04.2008. u 20:32 GMT+1]
[ wiz011 @ 19.04.2008. 19:00 ] @
Hehehe... Nemoj mene da pitaš, pitaj majstore koji su to napravili da tako radi. Veruj mi, upisuje se i na zaključanu karticu sa CHDK-om. Uostalom, probaj sam pa ćeš videti (a piše i u dokumantaciji na njihovom Wiki-ju)
[ mnemanja_ @ 19.04.2008. 19:32 ] @
Evo sad sam nasao neki 'how to' na sajtu i uspeo sam da sredim, nisam mogao da poverujem sta sve ljudi rade... Stvarno je ludo...U svakom slucaju, nije bas neko resenje to sa vadjenjem kartice i pomeranjem 'lock'-a... Ali radi...
Pozz i hvala
[ Zarko Silic @ 19.04.2008. 20:30 ] @
Vecina modela dozvoljava oba ucitavanja:
i preko Lock komande
i prko play moda.
[ mnemanja_ @ 20.04.2008. 22:26 ] @
A720 IS ne podrzava preko play moda, bar ja nisam nasao nacin...
Nego, kako da ja obradim taj .crw fajl sto sam dobio slikajuci sa A720IS. U photoshop-u CS3 Extended ga ne prepoznaje...?
[ Kosta ******um Rex Persia @ 21.04.2008. 01:10 ] @
eeeeeeeeeeee, skini ovaj program, http://dng4ps2.homeftp.org/beta/dng4ps2-0.2.2beta-24.exe jer samo on moze da prepozna RAW fajl koje prave mali digitalci, npr A720 IS koga ti imas, kao i moj A650 IS.
[ Zarko Silic @ 21.04.2008. 08:33 ] @
Citat: [url=/p1924481] jer samo on moze da prepozna RAW fajl koje prave mali digitalci, npr A720 IS koga ti imas, kao i moj A650 IS.
Ima i drugih programa.
[ mnemanja_ @ 21.04.2008. 13:36 ] @
Sredjeno je... Hvala. Radi perfektno. Zamolio bih nekog ako ima da mi posalje neki tekst o radu sa raw slikama na pp. Hvala unapred.
p.s. Procitao sam negde da ima sokoban, a ja nikako da ga nadjem :)
[ Kosta ******um Rex Persia @ 21.04.2008. 17:18 ] @
Nema na čemu, Nemanja.
A probaj da sad napraviš HDR sliku, imaš temu na ovom podforumu kako se to radi.
Npe, radi ilustracije, slikaš bar 3 fotke, a poželjno je 5 ili 6, ali sve sa različitim vrednostima ekspozicije, blenda MORA da bude sve vreme ista, ako se ne varam. Dakle, prvu sliku slikaj s ekspozicijom 1/1000 s, drugu s 1/500 s, trecu 1/125, cetvrtu, 1/60, petu s 1/20. I posle od svega toga dobiješ IDEALNU fotografiju bez pregorelih detalja, dakle čisto savršenstvo još malo.
[ Zarko Silic @ 21.04.2008. 20:35 ] @
Citat: Kosta ******um Rex Persia: Npe, radi ilustracije, slikaš bar 3 fotke, a poželjno je 5 ili 6, ali sve sa različitim vrednostima ekspozicije, blenda MORA da bude sve vreme ista, ako se ne varam. Dakle, prvu sliku slikaj s ekspozicijom 1/1000 s, drugu s 1/500 s, trecu 1/125, cetvrtu, 1/60, petu s 1/20. I posle od svega toga dobiješ IDEALNU fotografiju bez pregorelih detalja, dakle čisto savršenstvo još malo.
Nema potrebe. Firmwareom se dobija briketing u raznim varijantama. Samo odaberes sta zelis, a aparat sam odradi.
[ mnemanja_ @ 21.04.2008. 21:15 ] @
@zarsilic, mozes li da mi pojasnis te komande, video sam ih ali nikako da provalim kako se rukuje... Prvi put se susrecem sa takvim aparatom sa manuelnim komandama, pre sam imao nekog automatskog idiota... :(
@kosta, ok probacu. Primetio sam da ima malo problema sa drvecem kad pokusam da slikam za HDR, probacu neku zgradu ili nesto sto nema sanse da se pomeri... A i dobijem neki efekat kao da je nacrtano, sto mi se bas i ne svidja.
U svakom slucaju, ide raspust pa cu imati vremena da sve lepo procackam :)
p.s. a sto se tice HDR-a, mislio si da slikam u RAW formatu sa razlicitim ekspozicijama, jel da?
[ Kosta ******um Rex Persia @ 21.04.2008. 22:08 ] @
Da, naravno da sam to mislio, šta drugo. HDR nikako nije poželjno praviti od već kompesovanih JPG slika, nego od čistog izvora, neoštećenog kompresijom. U tome je i poenta vrhunske HDR slike.
A kako radi taj briketing pojma nemam, i meni treba DETALJNO objašnjenje.
[ wiz011 @ 22.04.2008. 13:27 ] @
Glede hdr-a, donekle slično, neko je napravio algoritam pomoću koga se višestruko eksponirana slika kompjuterski spaja tako da se dobije fotka sa neverovatno malom količnom šuma. Naravno, ovo je podesno samo za sasvim nepokretne predmete. Zna li neko nešto o tome? Ja sam 99% siguran da negde imam URL do sajta autora, ali ne mogu sad da ga nađem.
[ Zarko Silic @ 22.04.2008. 15:16 ] @
@wiz011
"...kompjuterski spaja tako da se dobije fotka sa neverovatno malom količnom šuma"
Nisi bas jajjasniji. Sta te zanima:
Soft koji pravi HDR ili soft koji iz HDRa "izvlaci" sum?
[ StORM48 @ 22.04.2008. 15:38 ] @
To zvuči baš, baš dobro.
Hajde seti se kako se zove...
Pozdrav
[ stopper @ 22.04.2008. 17:03 ] @
[ wiz011 @ 23.04.2008. 13:05 ] @
Našao si pravi sajt i pravog čoveka, ali ne i pravu stranu, mislio sam na ovo:
"Zero Noise Photography"
http://www.guillermoluijk.com/article/nonoise/index_en.htm
[ stopper @ 23.04.2008. 22:46 ] @
hehe, na Zero Noise sam i mislio, ali mi se nije dalo tražiti na tom sajtu koji je kooonfujzan al` baš...
[ lovephotography @ 25.04.2008. 20:21 ] @
a za sx100 is?:)
plsssssssss
[ Mihiz @ 26.04.2008. 14:48 ] @
Pojavio se CHDK za S5IS i radi fenomenalno.
[ Mihiz @ 26.04.2008. 15:01 ] @
za SX100 probati ovde mislim da ima neki firmware ali jos ne doradjen, makar za probu
http://chdk.setepontos.com/ind...28b62f2811a37&topic=237.15
[ Zarko Silic @ 26.04.2008. 15:50 ] @
Strpi se malo. Bice i za SX100.
To sto ima na žare netu ( http://www.zshare.net/download/97346204f8f3f9/) nije za tebe. To su razvojne verzije.
Ali ako umes i znas kako se radi, mozes da se ukljucis. 
[ trifa @ 27.04.2008. 19:11 ] @
Citat: Mihiz: Pojavio se CHDK za S5IS i radi fenomenalno.
Sta si koristio za konverziju RAW-a u DNG? Ne mogu da skinem sa sajta dng4ps2-0.2.2beta-24.exe a kazu da za S5IS samo taj radi konverziju. Probao sam stabilnu verziju istog programa i radi mi sa EOS40D raw ali ne i sa IS5...
[ Mihiz @ 28.04.2008. 07:29 ] @
Koristio sam DNG4PS-2. Evo ti podaci iz "readme" samog programa:
*** ABOUT ***
DNG for PowerShot-2 (DNG4PS-2) is free software for converting RAW files from
Canon PowerShot cameras with Digic-II processor and modified firmware into
Digital Negative (DNG) format.
Supported cameras:
A610, A620, A630, A640, A710 IS, S2 IS, S3 IS, A700, A560, A570, IXUS700 and
IXUS800
*** BUILDING FROM SOURCES ***
You have to install some software for building dng4ps-2 from sources:
1. wxWidgets library ( http://www.wxwidgets.org/).
2. Boost library ( http://www.boost.org/)
3. RAD tool "Code::Blocks" ( http://www.codeblocks.org/). Newest nightly build
are required
4. If you want to compile under MS Windows, install MinGW (CGG compiler for
Windows) with gettext module ( http://www.mingw.org/).
There are 2 separate projects in sources:
DNG4PS-2.cbp - for MS Windows
dng4ps2li.cbp - For Linux
*** LINKS ***
Project's web page: http://dng4ps2.chat.ru/
Author's email: artyomov(at)inbox(dot)ru
[ trifa @ 28.04.2008. 13:04 ] @
Hvala. Izlgeda da im juce nije radio server :)
[ bobant @ 18.06.2008. 16:59 ] @
[ Ajron @ 30.06.2008. 20:20 ] @
Ne vredi. Sve sam odradio prema uputstvu i dobijam RAW fajl u direktorijumu - ali kad otvorim fajl slika je SIVA.
I svi fajlovi u tom durektorijumu su iste velicine - 6420 KB. Imam Canon A-610.
[ Ajron @ 30.06.2008. 21:53 ] @
Ipak, sve je u redu. I ipak, nisam sve odradio. Na primer
konvertovanje canonovih RAW fajlova> Pozdrav.
[ vrdoljak @ 12.07.2008. 08:29 ] @
da li ova modifikacija aparata moze da hardverski naskodi aparatu
ja imam canon 720is jel neko probao na njemu
koliko dodavanje nekih ekspozicija i slicnih funkcija moze da skodi aparatu sa obzirom da nije predvidjen za te funkcije
[ Zarko Silic @ 12.07.2008. 09:20 ] @
Procitaj lepo celu temu i bice ti sve jasno.
[ AstroDule @ 16.07.2008. 21:07 ] @
Imam a610 i od svih opcija najvise sam se "primio" na priduzenu ekspoziciju (fabricki je max 15")
Ali izgleda da ta opcija ne postoji za a610 ni u jednom chkd-u
NAdam se da ce me neko ispraviti
[ bobant @ 17.07.2008. 18:44 ] @
[ AstroDule @ 20.07.2008. 23:50 ] @
Hvala, tu imam i famoznih 64 sekunde.
[ MiskoSD @ 12.08.2008. 20:05 ] @
Pozzz, da li je neko probao sa sx100is,gore ,povise na sajtu sam skinuo neku verziju 1.00c, sa nekom: Bin datotekom od 157kb , (diskboot).Neznam da li je to firmware. Ako jeste da li je ista procedura instalacije, snimiti na kartici, ugasiti aparat, prebaciti na play mod ,ukljuciti aparat..itd.Hvala unapred..
[ djaniru @ 12.08.2008. 21:42 ] @
Citat: MiskoSD: Pozzz, da li je neko probao sa sx100is,gore ,povise na sajtu sam skinuo neku verziju 1.00c, sa nekom: Bin datotekom od 157kb , (diskboot).Neznam da li je to firmware. Ako jeste da li je ista procedura instalacije, snimiti na kartici, ugasiti aparat, prebaciti na play mod ,ukljuciti aparat..itd.Hvala unapred..
Nije ista procedura. Prvo moras skinuti CardTricks http://chdk.wikia.com/wiki/CardTricks preko tog programcica formatiras karticu i ucinis je butabilnom(mogu i kartice od 4gb jer formatira u FAT 16) ujedno preko njega ubacis i firmware na karticu. Kada si to uradio zakljucas karticu i ubacis u aparat prilikom ukljucenja aparata chdk se sam aktivira. Ako nezelis da koristis CHDK samo otkljucaj karticu i prilikom ukljucenja aparata on se nece aktivirati.
[ lovephotography @ 15.02.2009. 06:58 ] @
konacno, jel neko uspio ovo sa sx100is?:)
[ elektros @ 15.02.2009. 10:56 ] @
lovephotography,ja sam to uradio i to jos pre mesec dana i sve radi odlicno. Ne razumem u cemu je problem:
1. skines program "CardTricks143"
2. skines fajl "sx100is-100c-0.9.2-680-full"
3. ubacis karticu fotoaparata u citac kartica (naravno,ako imas nesto na njoj (slike) sacuvaj na hard disku)
4. pokrenes program "CardTricks143", "otkacis" oznaku "Auto" u tom programu, i (kada lociras karticu fotoaparata) pokrenes "format as FAT"
5. nakon toga kliknes na "Make Bootable"
6. nakon toga pokrenes "CHDK ->Card", i program zatrazi da mu pokazes na putanju do fajla iz drugog koraka ovog objasnjenja
7. kada se to zavrsi, izvadis karticu iz citaca kartica
8. na kartici OBAVEZNO POMERIS ONU POLUGU ZA ZAKLJUCAVANJE KARTICE NA ZAKLJUCANO (lock)
9. stavis karticu u fotoaparat i kada ga upalis pritisnes ono dugme skroz levo (nacrtana slicica stampaca) i nakon toga dugme MENU-sa ovim si usao u meni CHDK i to je to!!!
Ja sam ovako uradio kod mene i kod dvojice prijatelja na sx100is i sve savrseno funkcionise. Na nekom od prethodnih postova mozes naci adrese za skidanje onog programa i onog fajla iz prva dva koraka. Ako ne ide stavicu na rapid pa nek skine ko hoce.
Pozdrav
[ mstevica @ 22.06.2009. 01:37 ] @
Da li je neko probao da instalira u a460?
Radio sam po upustvima kao sa posta i nemogu nikako da ga instaliram.
Formatirao sam karticu sa ovog weba http://mighty-hoernsche.de/ sam sinuo i robao i Complete i Small za a460 ali nisam uspeo da instaliram u foto aparat.
Nemog da nadjem nigde opciju Ubdate u fotoaparatu.
Mozda nesto dobro neradim samo ne znam sta.
[ Zarko Silic @ 22.06.2009. 09:19 ] @
Nemoj se mnogo truditi. Da bi dobio iz A460 bolji rezultat od njegovog postojeceg, ima da otegnes mu**.
Ne isplati se trositi vreme.
[ Universe @ 22.06.2009. 20:18 ] @
Da li to važi i za A470?
Pre par dana sam stavio chdk i fino radi, produžena ekspozicija, histogram, razni indikatori (baterija, temperatura itd), a namestio sam i da snima direktno u dng formatu, pa ne moram da se patim sa konverzijom.
Pošto su A460 i A470 slični, zanima me da li zaista nema smilsla pokušavati sa njegovim raw formatom ili da ipak nastavim da eksperimentišem?
[ Zarko Silic @ 22.06.2009. 20:31 ] @
Ima jedna opako losa stvar u tim chkovima zbog koje je, verovatno i Canon, podmetnuo ovaj potez toboz hakerima.
Problem je u tome sto u tom chk modu aparat trosi 2 x pa i vise struje od svog difolt moda, a rezultati, mislim iskljucivo na samu fotografiju, su svega par procenata bolji i to pod uslovom da se idealno razviju sto nije ni najmanje lako. Zahteva mnogo znanja i iskustva sa radom u RAW razvojnim softverima. U protivnom su rezultati slabiji i to znatno.
Pogotovo je dng nezgodan.
[ Universe @ 22.06.2009. 21:01 ] @
Moram priznati da sam to i ja pomislio, ali sam računao da neobrađen raw i nije nešto naročito, dok se ne provuče kroz PS.
Nisam stigao mnogo da isprobam, ali opet vidim da na chdk forumu, ljudi kažu da taj raw i nije za bacanje.
Što se baterije tiče, nije ni čudo da se više troši, onoliko opcija samo dok čovek pregleda, čak su i 4 igre ubacili, smejurija. ;)
Ovo za dng nisam znao, a već sam otpisao klasični raw i počeo da slikam samo u njemu.
Kako god bilo, ovo je samo jedno amatersko isprobavanje, ako se uverim da mi raw sa A470, posle lagane obrade u PS-u, daje lošije rezultate od jpeg-a, lako ću ovu opciju isključiti u chdk meniju.
[ Zarko Silic @ 22.06.2009. 21:23 ] @
Citat: Universe: ako se uverim da mi raw sa A470, posle lagane obrade u PS-u, daje lošije rezultate od jpeg-a, lako ću ovu opciju isključiti u chdk meniju.
A sta ce onda chdk mod ako nema RAWa? Zbog 4 igrice?
A4xx nema manualne modove, a i kako bi imao kad fizicki nema blendu? Korekcije exozicije poseduje i difolt mod. To sto se vidi zebra, histogram i jos koja kojestarija u ovoj klasi aparata je nepotrebna.
Ne poseduje LiIon vec NiMH baterije te je i indikator za njih nesvrsishodan.
Ne vidim ni jedan razlog (posmatrano fotografski) da se na ovom modelu koristi chdk.
[ Universe @ 22.06.2009. 22:00 ] @
Ja amaterski aparat i posmatram iz ugla korisnika amatera, ali ipak mislim da recimo, veći opseg ekspozicije ili širi izbor ISO vrednosti ne može da bude beskoristan, ako ništa barem da početnik što više nauči.
Zatim izvršavanje raznih skripti, pravili su ljudi lepe timelapse snimke na taj način, baš ovim aparatom itd.
Meni se svideo i mali ali vrlo funkcionalan file browser i još što šta, ali da ne nabrajam ono što već postoji na zvaničnom sajtu, ko želi može da isproba, a i lako se isključuje, ako vas iznervira. ;)
A ni onaj indikator baterije, meni barem, nije beskoristan.
Ranije me samo štrecne kad krene da blinka i gotovo, sada uvek znam kakvo je stanje, a može i da se kalibriše, prema setu baterija koje se koriste.
http://chdk.wikia.com/wiki/CHDK_firmware_usage/AllBest
http://chdk.wikia.com/wiki/CHDK_firmware_usage/MoreBest
http://chdk.setepontos.com/index.php/topic,3368.0.html
[ Zarko Silic @ 22.06.2009. 22:51 ] @
chdk sluzi samo za igranje. Nema prakticne koristi kad je fotografija u pitanju.
Onog koga zanima fotografija, chdk ga uopste ne interesuje.
Poznavalac fotografije ce i sa njim i bez njega napraviti dobru fotografiju.
Isto tako neznalicima nece koristiti ni dva chdk-a.
To je poena ovih prethodnih postova.
Kod ponekih modela (npr a6xx, 7xx,...) postoji odredjeno opravdanje za tako necim, ali kod modela A4xx, ne.
@Universe
Kad budes poceo da fotografises, razumeces o cemu pricam.
[ Universe @ 22.06.2009. 23:32 ] @
Za mene je chdk ipak korisno pomagalo, a naravno da on ne pravi fotografiju boljom nego onaj ko stoji iza aparata, samo mi nije jasno zašto ovo označavaš kao poentu tvojih postova, jer to i nije sporno.
Uopšte nisam ubeđen da je "samo za igranje" i to mi već deluje kao odlazak u drugu krajnost jer ako je tako, onda ovoj temi i nije mesto na ovom forumu.
Nismo svi prepuni iskustva niti u mogućnosti da odmah iskoristimo pun potencijal ovakvih custom frmware-a na skupljim aparatima, a svaki makar i mali bonus koji se ovim dobija, amateru može biti podsticaj da se još više zainteresuje za fotografiju i stekne neku osnovu, koju će kasnije iskoristiti na boljim modelima.
Dobri poznavaoci su i onako odavno prerasli ovakve skromne aparate, tako da njima svakako ne treba ništa više osim njihovog iskustva.
Dakle, moja poenta je neka svako proba sam i lično se uveri, da li će mu chdk biti od koristi ili ne.
Ako se pokaže da je baš sve ovako kako ti kažeš, neće mi trebati mnogo truda da ga obrišem sa kartice i prestanem da se igram. ;)
[ Zarko Silic @ 23.06.2009. 11:05 ] @
Citat: Universe: Za mene je chdk ipak korisno pomagalo, a naravno da on ne pravi fotografiju boljom nego onaj ko stoji iza aparata, samo mi nije jasno zašto ovo označavaš kao poentu tvojih postova, jer to i nije sporno.
Zato sto se fotoaparati kupuju da bi se njima pravile fotografije. Bar je ovde u nasem kraju tako  .
Za igranje se koriste druge naprave koje to bolje umeju.
I zato sto postoje oni koji od chdk ocekuju carobni stapic, a ne dobiju nista vec samo potrose, danas vrlo dragoceno, vreme koje treba da utrose na nesto kreativnije.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|