[ Dusan Aleksic @ 12.05.2007. 23:43 ] @
Odlucili smo, bez trenutne preke potrebe, da instaliramo file server u kancelariji. Na njemu bi se cuvali svi projekti i bio bi instaliran neki "version control system". Glavna dilema je oko izbora sistema (win. otpada u startu). Ja odlucujem o tome koji ce biti instaliran i za sada sam se odlucio za Ubuntu server (samo zato sto ja koristim Ubuntu sa kojim sam imao dobra iskustva). Medjutim zanima me eventualna prednost Solarisa ili CentOs-a ili neki BSD ili koji vec, koje kako vidim ljudi preporucuju za taj posao. Na masini bi trebalo da se vrte jos jos par servisa (apache na primer) i to je to u principu, za sada ima samo 7-8 masina koje ce da mu pristupaju, a u buducnosti do nekih 20-tak sto win sto linux masine (sve imaju win/lin kombinaciju). Napominjem da sam se za ovo prijavio samo da bih naucio nesto o administraciji i mrezi uopste, tako da ne bezim od izazova nije mi vazno ako je nesto teze za podesavanje ako ce da mi da neko bogatije iskustvo.


Pozdrav!
[ Tyler Durden @ 13.05.2007. 10:59 ] @
Ako si vec imao iskustva sa Linuxom onda najbolje da izaberes neku od mnogih distribucija. Taj Ubuntu ce ti biti sasvim oke iako se neki nece sloziti (objasnjenje dolje). Ne znam koliko ti je to bitan taj file server ali pretpostvaljam da jeste tako da ipak ne bih preporucio neko eksperimentisanje sa Solarisom jer je ipak malo vise unfriendly od Linuxa. BSD (freebsd, recimo) bi vec mogao da prodje.
Sto se tice administracije servera (dakle, nista X, remote admnistracija) prakticno svaka distribucija je ista. Jedina bitna razlika je u updateu sistema i nekom paket menadzeru.
Ali, eto ja licno bih uzeo gentoo ili debian. Tim redom ;)
[ nkrgovic @ 13.05.2007. 11:33 ] @
Ja zapravo nikad nisam koristio Ubuntu kao server, ali CentOS i Solaris jesam. Ono sto je bitno za file server, a sto se ne secam da Ubuntu nudi je lak i logican nacin koriscenja LVM-a. Sa CentOS-om mozes u startu upotrebiti LVM za particionisanje diskova i pravljenje RAID-a, koji posle mozes vrlo lako da siris. Svakom file serveru prija da moze da primi dosta diskova, tako da je ovo jako dobra osobina :). Koliko se secam ovo lepo radi i na Debian-u, ali mislim da to naterati na Ubuntu-u nije bas tako naivno.... Oba pri tom imaju fin package management, koji dobro i pouzdano radi. Ja bih se, od Linux-a, ipak odlucio za CentOS (RH) zbog podrske third-party (komercijalnih) vendor-a.

Solaris bi ti doneo ZFS. To znaci RaidZ, jos lakse dodavanje diskova i rast fajl sistema, plus mnogo pouzdaniji fajl sistem, otporniji na greske. Dalje dobijas mnogo bolje odradjene access liste na nivou file sistema, i, konacno, bolju, stabilniju i brzu implementaciju NFS-a, posebno najnovije verzije. Package management nije tako zgodan kao u CentOS-u, ali uz pkg-get i blastwave sve radi jako fino :). Da, tu je jos i brz rad sa mrezom, proverena podrska za iSCSI i storage... Za ozbiljan file server Solaris je daleko najnaprednije resenje.
[ Mitrović Srđan @ 13.05.2007. 12:41 ] @
Slazem se sa nkrgovicem , Solaris za file server , ali zasto ne i OpenBSD za cross-platform klijent mreze?
Mozes da koristis i enkriptovan fs , chroot sta god ti padne na pamet za siguran fajl server.
[ nkrgovic @ 13.05.2007. 13:27 ] @
Citat:
Mitrović Srđan: Slazem se sa nkrgovicem , Solaris za file server , ali zasto ne i OpenBSD za cross-platform klijent mreze?
Mozes da koristis i enkriptovan fs , chroot sta god ti padne na pamet za siguran fajl server.

OpenBSD, kao server ili klijent, sve jedno (mada je meni Open kao klijent malo cudan) ima glavni problem sto ga ne podrzavaju third-pary vendori. To je i glavna prednost RH-a (i CentOS-a) nad raznim drugim sarenim distribucijama.

Sto se encrypted fs-a tice RH i CentOS to podrzavaju. Mislim da Solaris to ne radi, mada nisam probao ove nove varijante sa Trusted extenzijama.... Ali cemu to? Covek pravi lokalni server, a takve extenzije su korisne samo ako je problem fizicka sigurnost podataka. Na serveru koji normalno radi one samo usporavaju rad, prednost je sto te stite od varijante da neko dodje do hardverskog pristupa spravi (ili samim diskovima) i onda ukrade podatke... Ne deluje mi, iz Dusanove price da mu je taj aspekt toliko bitan, posebno ne ako utice na performanse. Generalno, takav feature na serveru mogu da zamislim samo u nekoj finansiskoj instituciji, ili drzavnoj agenciji sa imenom od tri slova...
[ Dusan Aleksic @ 14.05.2007. 00:51 ] @
Hmm...

Kakav su iskustva sa ZFS-om? Privlaci me Solaris zato sto nikada nisam radio na njemu. Pogledao sam demo na:

http://opensolaris.org/os/community/zfs/demos/basics/

Koliko vidim daleko je ispred LVM-a!

Uf, predlozicu im Solaris, a sefovi ce da odbiju :)
Definitivno ce biti instaliran i xampp na tom kompjuteru, tako da to vise nije samo file server kako pise u naslovu vec ce to biti i testing server, takodje me interesuje da li je neko imao iskustva sa svn-om na Solarisu? Iako meni ne bi smetalo da cackam Soalris izgleda da ce me naterati da to uradim sto pre, a onda cu morati da instaliram Linux.


P.S. ne nameravam da koristim enkripciju fs-a, ne vidim to kao neku potrebu...
[ nkrgovic @ 15.05.2007. 11:21 ] @
Citat:
Dusan Aleksic: Hmm...

Kakav su iskustva sa ZFS-om? Privlaci me Solaris zato sto nikada nisam radio na njemu. Pogledao sam demo na:

Blago pozitivna uz ogradu da ga nikad nisam probao na nekom produkcionom serveru :(. Jednostavno, stvar je suvise nova da bi ti neko dao detaljna dugogodisnja iskustva... Doduse, Sun stavlja svoj ugled iza toga, verovatno to ne bi radili da nisu ubedjeni...

Citat:

Definitivno ce biti instaliran i xampp na tom kompjuteru, tako da to vise nije samo file server kako pise u naslovu vec ce to biti i testing server, takodje me interesuje da li je neko imao iskustva sa svn-om na Solarisu? Iako meni ne bi smetalo da cackam Soalris izgleda da ce me naterati da to uradim sto pre, a onda cu morati da instaliram Linux.

Ne vidim razliku da li ga dizes na Solarisu, Linux-u, *BSD-u, ili Irix-u... :) Isti daemon se konfigurise isto na svim sistemima :)