Citat:
Marcony: Evo sada sam dosao do konkretnog pitanja. Nisam hteo ranije da pitam dok nisam saznao sta i kako.
U pitanju je skolska mreza, gde ce biti max oko 150 racunara rasporedjenih u vise razlicitih kabineta. Uglavnom ce prolaziti HTTP saobracaj.
U mrezi je DC, DHCP, File server. DC i DCHP ce se cesce koristiti, a FS redje.
Moze li sada neka cifra, odnosno da li uradim mrezu sa VLAN-ovima (mada smatram da nema potrebe) ili bez VLAN-ova.
Bolje sa. DHCP saobracaja zna da ima dosta, a windows tek zna da bude mrcina. Pretpostavljam da ti svi kabineti imaju svoje switcheve, a taj AT ti je centralni, pa lepo svaki kabinet nek bude svoj VLAN, barem. Ne vidim potrebu da se medjusobno vide, ionako - vec samo da svi vide server, tako da je to logicno.
Citat:
Imamo Allied Telesyn Layer 3 switch. Pitanje je da li on moze da se konfigurise sa nekom skriptom koja bi u slucaju prestanka rada linka ka Internetu mogla da preusmerava saobracaj na drugi link (imamo ih 2). Mislio sam da skripta bude tipa nekog pingovanja odredjenog gateway-a na ruteru preko kojeg se ide, pa ako gateway nije dostupan da preusmeri saobracaj na drugu stranu.
Ne znam dovoljno o tom switchu. Ako ima dovoljno logike da obori rutu kad ona prestane da radi, onda je logicno resenje da jednostavno dignes dve default rute (primarnu i default), samo sa razlicitom metrikom :). Stavis vecu metriku na backup route i onda, kad primarna padne, i ruter je obori, onda sve predje na backup.
Ovo je, generalno, posao za ruter/gateway spravu, ne za switch...