[ DaneM. @ 18.05.2007. 20:10 ] @
Mislim da je pitanje vec vidljivo iz samog naslova. Verovatno ce ovo zanimati i druge korisnike koji su,kao i ja, tek poceli da koriste Linux pa se dvoume u kom fajlsistemu da ostave particiju sa multimedijom. Posle instalacije Linuxa,obe particije sa multimedijom su mi bile u NTFS formatu i mogao sam sa njih samo da citam podatke ali ne i da zapisujem nesto. Znam da postoji drajver NTFS-3g za linux koji mu omogucava pisanje po NTFS-u ali je instalacija tog drajvera i kasnije podesavanje malo komplikovano za mene (citao sam neki tutorijal o tome) posto sam pocetnik. Pa sam zeleo da skratim muke i preko Partition Magica sam obe particije konvertovao u FAT32. Izabrao sam FAT32 jer sam znao da linux barata sa njim i moze da pise po njemu a particija ce biti dostupna i ako mi nekada zatreba iz Windowsa (zlu ne trebalo!). Kasnije sam procitao da je fajlsistem FAT32 strasno podlozan fragmentaciji fajlova,i NTFS je, a da linux fajlsistemi nemaju tih problema jer rade na drugacijem sistemu pakovanja fajlova na hard. Pa sam sad resio da izbegnem problem sa fragmentacijom i da particije formatiram u neki od formata koji koristi Linux (nije bitno sto nece biti vidljive za Windows jer ga i nemam u racunaru). Sta bi ste mi vi preporucili od linux fajlsistema? ext2,ext3,reiser? A cuo sam i za neki XFC ili XFS,tako nekako. Ne znam da li Partition Magic ima opcije za konvertovanje iz FAT32 u neki od tih sistema (bez gubljenja podataka),provericu posle restarta racunara,a za GParted sam malopre saznao da nema opciju za konvertovanje vec samo format u neki od njih. Ali to nije ni bitno jer imam externi hard na koji bih iskopirao podatke pre formatiranja. Dakle samo je pitanje koji format da izaberem? [Ovu poruku je menjao DaneM. dana 21.05.2007. u 15:30 GMT+1] |